måndag 20 november 2017

Leva på 5 miljoner - Räcker det som pensionkapital?

Kan man leva på 5 miljoner? Alltså, om du frågar du mig så är svaret enkelt, det är klart att man kan det! Oavsett om det är som pensionskapital eller pengamaskin. Kanske håller inte alla som har 5 miljoner i kapital med mig dock.

2015 var det i Sverige 140.000 personer som hade en förmögenhet på 5 miljoner kronor eller mer (källa här). Enligt mitt sätt att se på saken skulle dessa 140.000 personer kunna vara ekonomiskt fria om de ville.

I grund och botten handlar det om vad vi har för utgifter och vi behöver för att klara oss. Vi har alla olika kostnader och prioriteringar helt enkelt.

Så, kommer pengarna att räcka? läs vidare så får vi se vad vi kommer fram till...


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Leva på 5 miljoner


På 5 miljoner kronor kan man enligt 4%-regeln plocka 200.000kr per år från kapitalet utan att det ska minska i köpkraft. 200.000kr ger drygt 16.000kr i månaden, en helt ok månadsinkomst alltså. Läs mer om att bli ekonomiskt oberoende med hjälp av ditt kapital i den här grymma artikeln av Johanna Kull.

Tyvärr så har de personerna med 5 miljoner på kontot säkert högre månadsutgifter vilket gör att de inte kan leva på sina 5 miljoner, utan kanske behöver 10 miljoner kronor. Tyvärr är det ju också så att det trots allt bara är en dryg procent av Sveriges befolkning som har 5 miljoner i kapital.Men hey! Det gör inget! Enligt tidigare beräkningar jag gjort så skulle i alla fall jag klara av att leva på 2 miljoner i kapital, det är på gränsen men det skulle funka. Det här visar på att det inte alls är hur stort kapitalet är som spelar roll, utan hur vi väljer att utnyttja vårat kapital.
5 miljoner ger tillräcklig avkastning att leva på


Många är alltså idag i teorin redan ekonomiskt fria, men eftersom de lever ett liv som kräver högre kostnader så blir det svårt i praktiken att utnyttja den ekonomiska situationen de befinner sig i.

Det här är något jag själv har valt att utnyttja till min fördel. Jag är inte en av de rika personer som har 5 miljoner i kapital men jag tror trots det att jag kommer kunna leva på mitt kapital inom 6 år.

Läs mer! Börja med aktier och få avkastning på pengarna!

Jag kommer troligtvis att täcka alla mina fasta kostnader redan om 3 år med hjälp av avkastningen från aktierna. Anledningen till att det kommer att fungera är för att jag valt ett liv utan stora kostnader.

Ökade kostnader gör mig inte lyckligare, men däremot gör de att jag får mindre tid att utnyttja som jag vill. Mitt mål är alltså att leva effektivt och spendera pengarna där de gör som bäst nytta för mig.

Hur långt räcker 5 miljoner i pensionskapital?


Det är säkert många som närmar sig den vanliga pensionen som undrar hur länge ett pensionskapital på 5 miljoner räcker. I min värld skulle jag inte ens oroa mig om jag hade det kapitalet och började närma mig 55, 60 eller 65 års ålder.

Ett pensionskapital på 5 miljoner som är investerat i indexfonder eller på börsen förväntas ge en avkastning kring 8-9% per år så det skulle innebära 400.000-450.000kr om året i avkastning att leva på.

Avanza har en bra guide för hur man kan tänka inför pensionen. Vilket konto som är bäst, vad som är viktigt att tänka på beroende på ålder etc. Läs den och se om du hittar några bra tips inför din pension.

Sänk risken på pensionssparandet


Nu förstår jag att man inte vill ha alla sina pengar i aktier om man är lite äldre så då kan det ju vara bra att ha olika sparanden. Kanske är det bästa att ha en del i aktier eller aktiefonder, en del i räntefonder och en del på ett räntekonto.

Även om aktier och aktiefonder ger bästa avkastning på sikt så kan det ju kännas tryggt att veta att man aldrig blir utan pengar oavsett vad som händer på börsen.

Se till att få bra och trygg ränta på dina pensionspengar


Om du nu väljer att ha en del av ditt sparande på räntekonton skulle jag se till att det är trygga och att du får bättre ränta en vad de flesta storbanker ger. T.ex. Avanza som har flera räntekonton med bättre ränta att välja på.

Avanza är har precis som storbankerna 100% insättningsgaranti upp till 950.000kr och är helt gratis. Se till att inte lockas av banker utan insättningsgaranti eftersom dina pengar då inte är 100% trygga.

Pensionskapital vid 45 vs 55?


Storleken på ditt kapital har betydelse beroende på när du har tänkt att gå i pension. Om du går tidigt i livet så kommer du att behöva ett större kapital än om du går i pension sent i livet. Din passiva inkomst måste ju täcka dina totala kostnader.

Det har att göra med att om du går i pension vid 55 års ålder har du redan tillgång till eventuell tjänstepension vilket du inte har vid 45 års ålder. Om du går i pension vid 65 eller 70 har du även tillgång till din allmänna pension.

Så din trygghet ökar alltså ju äldre du blir av flera olika anledningar. Bland annat att du får tillgång till tjänstepension och allmän pension men även den tråkiga sanningen att du blir äldre. Statistisk behöver inte pengarna räcka lika länge för en 65- åring som för en 45-åring.

Spendera pengarna effektivt


Jag köper hellre ett par dyra skidor om det är värt det än att leasa en dyr bil. Helt enkelt för att det ger mig större livskvalitet. Jag åker mycket skidor och kommer att få valuta för kostnaden jag lagt ner.

På samma sätt har jag inga problem att lägga en stor del av mina pengar på resor eftersom jag gillar det. Jag gör däremot inte allt jag kan komma på. Helt enkelt eftersom det då skulle kosta så mycket så jag var tvungen att jobba hela tiden och inte ha någon tid över för det jag vill göra.

Det här skiljer ju självklart från person till person. Det jag tror är viktigt för mer frihet är som sagt att inte göra allt, utan satsa på det man verkligen vill göra.

Använd pengarna smart och köp inte saker du inte kommer få valuta för, eller inte kommer att använda. Vissa saker kan man t.om. spara pengar på att hyra istället för att köpa.

Vad lägger ni pengar på och vad undviker du?

15 kommentarer:

 1. Lägger pengar på resor och mat (4000 kr i månaden). resten är nedpressat till ett absolut minimum. Men så har vi en sparkvot runt 70% också de flesta månaderna. Frihet, here we come!

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Hej Snålgrisen,

  Riktigt snyggt jobbat! Ni kan inte ha långt kvar till ni slutar jobba nu? Hur många år till kör ni?

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 3. “Många är alltså idag i teorin redan ekonomiskt fria, men eftersom de lever ett liv som kräver högre kostnader så blir det svårt i praktiken att utnyttja den ekonomiska situationen de befinner sig i.“

  Per definition är dom ju inte ekonomiskt fria eftersom det baseras på ens utgifter vs. inkomster. Med det resonemanget kan man ju saga att människor med 1 miljon i kapital är ekonomiskt fria eftersom det teoretiskt går att leva på typ 4000 spänn per månad. Ekonomisk frihet är ett val och man är ju inte ekonomiskt fri förrän utgifter = passiva inkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Yes du har rätt, det blev lite fel i resonemanget där men jag tycker ändå det är stor skillnad. 16.000kr/månaden med dessutom bara 10% i skatt bord många kunna leva bra på, 4000kr/månaden är faktiskt svårare. Fast jag köper ditt resonemang!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Absolut borde många kunna göra det, jag hade själv kunnat göra det men hade inte valt det även om jag hade möjligheten. För mig är ekonomisk frihet en större summa. Mitt val helt enkelt :) Tack för en blogg som iaf inspirerar mig till att ibland tänka efter lite mer kring mina livsval!

   Radera
  3. Ja precis som du säger så är det så olika från person till person. Om man känner att man behöver mer för att leva som man vill så ska man ju sträva efter det. Själv klarar jag mig på ganska lite och är ändå lycklig.

   Tack för att du läser och kommenterar, det är det som gör det roligt att skriva! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. 5 miljoner är ju fullt rimligt att leva på. 2 miljoner tror jag är väl lite om man inte ska leva på existensminimum men efter 3 miljoner tror jag att jag faktiskt skulle klara mig rätt bra så länge min boendekostnad är låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Jag håller med dig, 2 miljoner är mest att klara baskostnader men det skulle nog fungera för många om de var tvungna. Jag tycker också att från 3 miljoner och uppåt börjar det se ganska bekvämt ut.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. 3 miljoner hade jag i dagsläget klarat mig på. Fasta kostnader cirka 4000 kr, mat + nöjen cirka 6000 kr. Med möjlighet att arbeta extra då man vill spara ihop till något utöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alm roth,

   Snyggt jobbat med utgifterna! 3 millar är nog gränsen för många.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Härligt inlägg! Alltid inspirerande känsla att tänka på den dagen då målet är uppnått.
  Min tanke med utgifter är att göra aktiva val, om du hela tiden ifrågasätter och aktivt "accepterar" dina utgifter kommer du också uppskatta det du lägger pengar på. Sedan är det ju bara att försöka minimera de passiva utgifterna och maximera avkastningen på kapitalet :)
  Jag och min Fru har 6 MSEK som mål, ger 20 000kr i månaden enligt 4% regeln.

  Mvh Herr Oberoende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Herr Oberoende,

   Tack! :) Jag håller med, kör efter ungefär samma själv! Lägger pengar på det som är viktigt och skippar resten. 6 miljoner lär ni leva bra på, Lycka till på resan mot frihet! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Minns reklamen när Trisslotten kom. "Få 25000 kr i månaden i 10 år". Det lät väldigt mycket. Det är väldigt mycket, eftersom det är netto. Men med enkel huvudräkning så är det faktiskt totalt 3 miljoner kr.

  Så ni har rätt, 3 miljoner kan man leva gott på länge, om man inte ska köpa bostad i nåt superattraktivt område.
  Jag funderar på att ha som mål "3 miljoner sparat per familjemedlem". Utan att räkna in värdet på bostaden. Dit är det väldigt långt. men vi är på väg.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spargrisen,

   Ja 3 miljoner är väldigt mycket pengar och räcker nog för många att leva på om man kan hålla låga kostnader och inte har barn. Det låter som väldigt mycket och kommer säkerligen ge en trygg frihet. Hur många är ni?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera