lördag 4 augusti 2018

Börjar bostadspriserna återhämta sig? - Bostadspriser 2018

Vi har ju alla sett en dipp i bostadsmarknaden det senaste året. I början blev budgivningarna sämre, sen blev det knappt någon budgivning alls och sen ville inte folk sälja pga utebliven budgivning. Som mest var marknaden vad jag kunde se här ner runt 15% från toppen och många lägenheter togs bort på grund av uteblivna bud.
Nu har jag däremot sett att budgivningarna tagit lite fart igen, det såldes nyligen en lägenhet som ag haft koll på för 15% över utgångspris. Inte mycket men ändå en budgivning och det mitt under semestern. Priset är väl ner 5-10% mot toppnoteringarna.

Min tro är att priserna kommer att stå rätt still den närmsta tiden för att eventuellt dippa lite när det kommer ut fler nybyggen på marknaden. Sen om 2-3 år tror jag att efterfrågan kommer att vara högre än utbudet då byggnadsstarterna minskat och det lär märkas längre fram, då lär även priserna pressas upp. Så med andra ord är min tro att priserna lär vara högre om 5 år än idag. Självklart kan det hela påverkas av politiska beslut som vi tyvärr inte kan påverka.

Vad tror ni om bostadspriserna 2018 och framåt?

6 kommentarer:

 1. 5år är ändå ganska lång tid. I princip vad som helst kan hända på den tidshorisonten. Men jag tror nog ungefär som du. Kommer ingen djup lågkonjunktur eller finanskris blir det nog svagt uppåt. Räntorna kommer nog röra sig mycket långsamt uppåt, om de gör det öht närmaste 5 åren. Byggstarter är ju intressant. Visar att byggmarknaden fungerar ganska stelt, med full gas, full broms om vartannat. Reglerar sig själv, men lite mjukare svängningar hade varit att föredra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kalle,

   Ja det är lång tid och mucket kan hända. Jag tror inte heller på stora förändringar uppåt i räntan omjag ska vara ärlig, om det inte blir ändring av amorteringskravet eller liknande.

   Mjukare svängningar kommer nog om det politiska sköts bättre, där ligger mycket av problemet.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Problematiken är att första-gångs-köparna blir betydligt färre eftersom de inte kan få låna mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst. Så länge den regeln finns kvar samt att vi har en högkonjunkter så kommer priserna vara relativt stabila. Först när folk blir av med sina jobb och måste sälja oavsett prisläge. Då kan vi se en djupare dipp i marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Prius,

   Ja det är sant. Många löser det dock men det sätter ju en gräns på priserna. Eventuellt kan det ändras längre fram skulle jag tro, det får vi se. Jag ser inget som hotar folks jobb just nu, ser du det?

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Det är såklart lite olika på olika orter men här i GBG är det rätt tydligt att det var en dipp men att priserna sedan har återhämtat sig en del. Jag har ärligt talat svårt att se hur vi skulle kunna få en rejäl nedgång på marknaden. Speciellt inte nu när nyproduktionen bromsat av rejält.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktiepappa,

   Vi tänker nog ganska lika där :). Det är om det blir ett tillfälligt överutbud just nu i förhållande till vad folk vill betala men sånt brukar styra upp sig ganska snabbt och så är priserna tillbaka igen.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera