tisdag 7 augusti 2018

Ditt liv kommer aldrig att bli annorlunda om du inte ändrar din vardag

Jag läste precis ett grymt engelskt citat på twitter, det gick i stil med: "Ditt liv kommer aldrig att bli annorlunda om du inte ändrar din vardag". 
Jag tycker bara att citatet är så bra. Många drömmer och planerar hur de vill leva i framtiden. De sparar pengar, de bygger upp ett hus, det bygger upp drömmar om framtiden men de gör ingen förändring här och nu. Jag tycker att det är viktigt att hela tiden ta små steg mot sina mål och drömmar. Om man t.ex. drömmer om ekonomisk frihet och mer tid för familj, vänner, resor, projekt etc. känns det ju som att man borde börja där. Alltså börja med att avsätta tid för det man vill göra. Många börjar dock i andra änden, t.ex. genom att jobba mer för att uppnå friheten snabbare.

Visst, det kanske går snabbare att bli helt fri men på vägen dit har man istället motarbetat sin dröm genom att jobba mer och ge sig mindre tid till det man egentligen vill göra. Hur mycket har man då offrat för att komma dit och är det värt det? Jag har ofta tänkt på det här och kommit fram till att vill man något ska man gå i den riktningen, inte bara planera för det. 

Hur gör du för att komma närmre din dröm? 


Läs även:
Fixa billigare elräkning
Fixa billigare hemförsäkring

10 kommentarer:

 1. Mycket intressant inlägg!
  Jag tror som du. Hellre små steg närmare målet. Tror det är bra att sakta med säker vänja sig vid det nya. Alla är olika, det finns inga rätt eller fel men för mig passar detta bättre.
  Mvh Pappa Betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken finns ju också att man jobbar för hårt och går in i vägen. Jobbet är inte värt det. Hellre ledig tid redan nu än ännu mer i framtiden.

   Radera
  2. Tja Pappa betalar,

   Jag tror som du där och efter att själv ha gått in i väggen så vet jag att det inte är värt det. Samtidigt hade jag kanske aldrig insett det jag insett nu om jag inte gjort det. Jag tror att allt i livet har en mening som man kan ta något positivt ur på något sätt, det måste vara så.

   Tack för en grym kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Bra citat som går att applicera på det mesta i livet som man vill förändra. Jag jobbar deltid och kommer aldrig gå upp i tid mer. Mitt fokus nu är att även förändra min livsstil kopplat till hälsa. Vill vara frisk och sund så jag kan njuta av friheten! Jag behöver också funderar mer kring hur jag vill leva och bo när jag inte arbetar mer alls!. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Ja, helt klart! Vad kul att höra att du också jobbar halvtid, det verkar som vi är i en rätt lika situation på något sätt. Vi funderar över samma saker, jag kan tänka på sånt väldigt ofta.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Bra inlägg, precis detta gnager lite i mig varje dag. Jag skulle klara mig fint på att jobba 50-60% och min arbetsgivare tillåter det. Istället jobbar jag nu ca 150% (ett extrajobb som började som ett rent intresse har nästan blivit ett heltidsjobb) för att spara mig mer tid/kapital till framtiden. Är det värt det? Ska ärligt säga att jag inte gillar min stressade vardag idag, men eftersom jag hittade detta med spara och investera för bara ett par år sedan så har jag i princip inget kapital/utdelningar. Planen är att bygga upp det under åtminstone några år till. Men funderar lite varje dag på vilka beslut som är de rätta. /Hillevi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Hillevi,

   Tack! Oj, jag förstår att det är en svår situation du befinner dig i. Jag skulle nog också bygga upp lite kapital även om det känns fel. bara du inte mår dåligt på riktigt.

   Kan du inte enbart jobba med det du trivs med? Troligtvis skulle tryggheten av kapitalet hjälpa dig och att komma dit snabbt kan vara en ide, men kör inte för länge bara. sätt ett delmål i närtid?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Följer din blogg men var första gången jag kommenterade :)
   Eftersom jag kan leva gott på bara en liten del av inkomsten så behöver jag inte spara allt för många år för att ha en annan trygghet så jag kör på ett tag till, det är inte så illa som det kanske lät, jag har en ganska hög arbetskapacitet:) Har gått ner till 50% hos min "ordinarie arbetsgivare" och kör eget företag på resten. Men det blir lätt att jag tar åt mig mer jobb än vad jag vill ha i det egna företaget, för att bygga upp kontaktnät och för att se hur mycket jag verkligen kan dra in på eget företag. Drömmen just nu är att bara köra eget företag och jobba 50-75%, men har inte vågat säga upp min fasta anställning än, företaget är bara ett år gammalt. Kapital har en enorm kraft i hur trygg man känner sig i sin situation, därför är jag så glad att jag hittat allt stöd och inspiration kring detta via bloggar och twitter.Fortsätt att inspirera och delge tankar!

   Radera
  3. Tja igen Hillevi,

   Kul att du följer bloggen! :) Det låter som du orkar köra på ett tag till och det kanske är en smart ide för att sen när du känner dig mer trygg i firman kanske gå över helt på det? Samtidigt kan du ju bygga upp kapitalet och öka tryggheten. Var glad att du lyckats få igång en firma, det underlättar mycket för att få mer frihet framöver. Så fort kapitalet kan täcka mer så kan du börja gå ner i tid, lycka till och uppdatera oss om hur det går! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Är nog lite urtypen för att växla upp tempot när jag har ett mål istället för tvärtom.

  Fast behöver mål, annars tycker jag livet är värdelöst?

  Har iaf sen jag kom på allt detta gjort mig av med lite kunder. Det är ett stort framsteg.

  Ser att jag förvisso måste jobba hårt men inte för hårt för nu kommer ränta på ränta effekten hjälpa mig med.

  Tycker ens egenvärde ökat, att man har mål. Är stolt över mig/oss!

  Sen känns livet mycket mer spännande nu. Första konkreta stora mål jag haft efter köpa lägenhet och bil målet.

  Efter det blev allt en dimma massa år.

  Nu bubblar det igen :)

  SvaraRadera