torsdag 30 augusti 2018

Kapialbehovet skiljer sig från person till person

Vad man tjänar har egentligen ingen betydelse för hur man kan leva sitt liv och göra saker. Självklart är det lättare om man tjänar mer då man kan köpa saker på autopilot men ibland känns det som att många överskattar inkomstens betydelse.

Det jag menar är att bara för att man inte har en hög lön så betyder det inte att man har ett tråkigt liv och livet behöver inte bli bättre bara för att man har mer pengar att röra sig med. Det underlättar ofta men för att vara lycklig krävs mycket mer än pengar.
Alla har så enormt olika intressen och livssituationer så när du ser på dina egna möjligheter och drömmar så strunta i vad alla andra gör. Om det nu är så att du inte har någon speciell utbildning, tjänar 20.000kr i månaden netto och varken har tid-, lust- eller möjlighet att på ett rimligt sätt plugga vidare så se det inte som ett hinder att utveckla dina drömmar.

Nu pratar jag inte nödvändigtvis om att bli ekonomisk fri eller saker kopplat direkt till det, även om pengar nästan alltid underlättar möjligheterna att göra det man vill. Vill du ha mer tid för något du inte har tid för idag så skapa tid för det, ofta är det så enkelt som att bara avsätta tid men ibland kanske det krävs mer och då får man helt enkelt ta tag i det.

Den största utmaningen ligger oftast i att inte kolla på- och jämföra sig med andra personer. Tyvärr är tid ofta ett likhetstecken med pengar. Alla har vi hört uttrycket att "tid är pengar" och så är det tyvärr på ett sätt. Men låt aldrig någon intala dig att man inte kan få mer tid bara för att man har en låg lön, det handlar enbart vilka krav man ställer på livet.

Vill man köpa äpplen för 10kr/kg eller 45kr/kg. Om allt handlade om att äta äpplen så kan man i det här exemplet äta lika mycket äpplen med en lön på 20.000kr i månaden som någon som tjänar 90.000kr i månaden. Drömmar kan nås av alla!

Vilket är ditt månatliga kapitalbehov?

Vill du få pengar när du sover? Öppna ett aktiekonto och starta din pengamaskin!Missa inte gårdagens inlägg:
Investor utdelningshistorik

36 kommentarer:

 1. Jag har räknat på det och vi kommer klara oss långt med 25000 kr i månaden. Då har jag räknat 15000 kr till livets nödvändigheter och sen 10000 kr för nöje som t.ex. resor. Med detta kan vi leva gott. Idag har vi utdelningar som ger ca 12000 kr i månaden, så vi är halvvägs.

  https://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt innehav i corus måste ju gått åt helvete minskat utdelning med 80% nu efter beslut från styrelsen.

   Radera
  2. Har inget innehav i corus kvar, sålde för ett tag sen. Räknat för utdelningar blev det en smärre förlust på några tusen. Jag tror att bolaget har en bra bit kvar innan man vågar ge sig in i det igen. Efter jag sålde har det fortsatt nedåt. Med facit i hand borde jag dock sålt långt tidigare, men lätt att vara efterklok. Den massiva utdelningssänkningen var det inte många som kunde förutspå.

   Radera
  3. Grymt jobbat Snålgrisen, ni har riktigt bra flöde av utdelningar redan! Det är skitkul att följa er resa! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Bra artikel! Alla kan nog pressa ner sin lägsta limit mer än vad man tror. Själv kommer jag nog att kunna klara mig på 20.000 kr/mån + 5.000 kr/mån för sparande, den dagen jag slutar att arbeta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Bombmattan,

   Tack! Jag det går ofta pengar på mycket onödigt man inte har koll på. Är planen att sluta jobb helt sen?

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Intressant fråga. När vi började vår resa tänkte vi att 30 000 är vårt kapitalbehov. Ett halvår in taktar vi på ungefär 25 000 kr / mån. Vi får se var vi landar - allt handlar inte om att spara utan just om lycka. Vi både gasar och bromsar samtidigt men inser att vi söker oss mot natur och människor snarare än ett besök på Mio när de har 30% rabatt.

  iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ibland gör man rätt,

   Ja självklart handlar det om lycka och vi känner som er att människor, natur och upplevelser betyder mer än prylar. Det gäller att hitta sin balans helt enkelt :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Intressant ämne! Jag siktar på att klara mig på 25,000 kr/mån. Det är förstås beroende på om jag har boende på olika ställen och om man bor själv eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Härligt, det är en rätt bra summa! Funderar du på boende utomlands och Sverige?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej, räknade faktiskt precis på detta. Om vi flyttar till billigare boende och småändrar lite annat så hamnar vi på ca 9000kr per person. Från idag runt 14000 per person. Inte illa.Det gör ju all världens skillnad.

  Frågan är vad alla ni gör som måste ha 20.000? Är det för familjen, eller bara för en person? Själv två sambos, barn, bil och bostadsrätt på 100kvm, kaklade badrum osv och tycker att 14000 per månad och person är alldeles för mycket i kostnad.

  /Andreas


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Andreas,

   9000kr är riktigt bra! Ja 20.000kr på en person är riktigt mycket men förstår att alla har olika preferenser, så det kan ju skilja lite. Skulle tro att det gäller 2 personer de som har 20-30k?

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Räknar du barnen också när du säger per person, eller bara per vuxen?
   Jag skulle ange att vi lever på 30tkr/månad. Då är vi 2 vuxna och 2 småbarn i villa med mycket renoveringsbehov. Om jag räknar bort kostnaden för att göra nytt kök, badrum och dylikt så klarar vi oss rätt bra på 20tkr/månad. Så om du menar per vuxen ligger vi ungefär lika, men menar du per person i hushållet så låter det som ni gör av med väldigt mycket.

   Radera
 6. Lever gott idag på 11 500kr/mån men skulle nog vilja öka på till 15 000 för att vilja inkludera ett par resor per år, när jag når ek frihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Härligt! Är det för allt de 11.500kr? Ja på ett sätt kanske det är smart att räkna med lite högre utgifter som fri även om jag själv inte gör det.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Min "nollpunkt" där jag teoretiskt sett skulle kunna sluta jobba ligger på 10 000kr/mån. Då täcks alla utgifter, inklusive något uppjusterad amortering sedan årsskiftet, samt mat utan att behöva snåla. Att jag inte har några barn och valt bort bil (behövs inte där jag bor) gör det givetvis enklare. Snittar 2k/mån just nu så det är dock en bit kvar.

  Med det sagt kanske jag inte nödvändigtvis säger upp mig det första jag gör när jag når "nollpunkten", men det vore inte helt fel att veta att jag skulle kunna göra det om jag kände för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kowalski,

   Härligt 10.000kr är bra! Ja bil kostar mycket pengar, vi funderar eventuellt på att dumpa den när det är dags. Allt beror helt på hur man bor då etc.

   Ja, att bara veta att man klarar sig utan att jobba är ju en känsla man vill uppnå! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Tror många här ljuger om sin nollpunkt alt kalkylerar fel kraftigt så kallade glädje kalkyler

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara tala för mig själv, men mina fasta utgifter ligger på drygt 7 900 kr/mån (vilket inkluderar lägenhetsavgift, ränta/amortering, ComHem, mobil, hemförsäkring, Spotify m.m.). 2 000 kr/mån på mat ovanpå det och jag landar på 9 900 kr/mån. Så nä, åtminstone i mitt fall är nollpunkten ingen glädjekalkyl :)

   Men som sagt, det betyder ju inte att jag genast kastar in nyckeln till chefen och säger adjöss när jag når dit...

   Radera
  2. Nöjen? Resor? Kvinnor? Vin? Sång? Eller lever du som en munk?

   Radera
  3. Eller kläder, skor eller en ny tallrik när den man har har åkt i golvet?

   Radera
  4. Aningen provocerande inlägg då du själv inte redovisar dina egna siffror Anonym. Kan garantera dig att jag inte har några glädjekalkyler i mina siffror. Har du någon grund för dina påståenden?

   Radera
  5. Tja Anonym,

   Jag ser inte varför folk skulle ljuga faktiskt? Alla min akostnader kan du se under fliken Utdelningsmål och jag tror inte att nån annan här ljuger, ser inte riktigt anledningen till det.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  6. Tja Snålgrisen,

   Om man följt din blogg så vet man att dina siffror stämmer och jag själv ser heller inga egentliga problem att det inte skulle fungera, allt handlar om vilka kostnader man har i slutändan.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  7. Tja Kowalski,

   Precis, jag tror alla är ärliga här. Sen är det som du säger att alla inte bara slutar jobba för det utan att det är en nivå de luggerpå som fungerar bra för dom. Du verkar hittat en bra nivå för dig! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. https://www.bajsaborta.nu

  SvaraRadera
 10. Jag klarar mig på strax under 10.000 per månad, men då gäller det att inte resa, eller att leva på en nivå som jag är helt bekväm med. Och jag måste amortera ca 4.000 per månad lite till, tills min belåningsgrad är 70% och jag därmed behöver amortera 2.000 kr per månad. Och när räntan går upp så kommer mina utgifter att öka. Min plan är ändå inte att sluta jobba, men att kunna jobba mindre när jag vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Minimalistspararen,

   Intressant, hur mycket tror du att du behöver totalt inklusive resor mm?

   Ja räntan är ju svår att veta vad som händer med, går den upp blir det dyrare men vi får se vad och när det händer :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. 30k/mån. Täcker då allt för hela familjen, bostad, amortering osv. Dock amorterar vi 6k/mån

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kmi,

   Det var saftigt! Är det inklusive amortering?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. Då jag är den som har stenkoll på pengarna i vår familj(jag, fru samt 2 barn på 3 resp 5 år) så har vi i snitt 15300kr i månatliga utgifter som minimum, i det ingår hyra, bostadsrättslån, barnomsorg, bilkostnader (försäkring/bensin) övriga försäkringar, mat och kläder.
  /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anders,

   Riktigt bra jobbat med de låga kostnaderna! :) Har ni låga bostadslån för att klara det så bra?


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Åkte på att byta alla tänder i över och underkäken 300.000kr där gick min lilla maskin åt helvete

  SvaraRadera
 14. Först och främst, roligt och tänkvärt inlägg!

  För det andra, jag har aldrig tyckt att tid är pengar (men dom kan växa med tiden har jag förstått). Jag har alltid försökt att leva efter epitetet ”tiden finns där, man ska bara ta sig den” istället.

  Folk som skyller på att dom inte har tid har den faktiskt men väljer att prioritera den på annat, speciellt i Sverige. Kolla italienarna för att ta ett exempel. Ganska vanligt att dom arbetar längre på dagarna och har en 2h lång lunchrast bara för att kunna åka hem och vara med familjen. Prioritering av tid! Hade aldrig gått i Sverige.

  Sen att man inte har råd med en specifik sak/resa just nu är en sak, men om man tar sig tid och sparar så är ju inte heller det ett problem:)

  Tid är pengar är bara en ursäkt och ett förlegat uttryck, det är ju 2018 trots allt.

  Ha en fin lördag! / Danne Koma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Tack! :) Jag håller med dig helt, men tyvärr så behöver vi ofta pengar för att skapa tid i dagens samhälle även om det ofta blir till en dålig bortförklaring. Jag håller med dig där, så det blir en halv aning som du säger, vi är dåliga på att prioritera i Sverige ;).

   Du har rätt i att det är en dålig ursäkt men med ta ke på hur 90% i Sverige lever så får man nästan säga att den gäller i stort? :)


   Tack för en grym kommentar och detsamma! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 15. Tror vi lägger ned allt om vi har 30 000 månaden.

  Det skulle vara superlyxigt, ge mycket pengar till resor utan att behöva leta rea-priser..

  Fats inte säker på vi orkar kämpa tills dess. Kan bli någon kompromiss som kanske halvtidsjobb. Vill inte jobba till längre än 55 men helst 50.

  Efter det bara ROLIGA JOBB som man skulle kunna göra gratis! Alt för utmaningen - om man känner det behövs. Kan bli tråkigt i paradiset..

  SvaraRadera