fredag 28 september 2018

Svolder utdelning 2018 - höjning med 22,7%

Igår meddelade Svolder att man höjer sin utdelning med 22,7%. Man höjer utdelningen från 1,63kr per aktie till 2kr per aktie. Det är en riktigt mäktig höjning och ett skönt tillskott till 2018 års utdelningar. Igår skrev jag skrev jag också om att jag fick en rätt stor utdelning från Castellum.
Jag äger 915 stycken aktier i Svolder så för min del innebär det här 338kr mer i utdelning varje år. Enligt mig ett riktigt grymt tillskott till kassan, det räcker nästan till ett aktieköp om jag vill hålla mig över 400kr. Går vi tillbaka 6år så har Svolder höjt utdelningen med nästan 100%.


Låg direktavkastning men bra substansrabatt


Idag handlas Svolder till 1,94% direktavkastning vilket kan tyckas vara lite lågt. det är en av de aktierna i min portfölj med lägst direktavkastning. Man har valt att göra så här från att tidigare ha betalat ut betydligt mer i utdelning. Jag tycker att det är ett smart val då Svolder bevisligen har hittat bra placeringar att lägga pengarna i.


Just nu handlas Svolder till 14,5% substansrabatt vilket är ungefär vad den har handlats till det senaste halvåret. Däremot är rabatten högre än snittet de senaste 3 åren vilket skulle kunna motivera ett köp på dagens kurs. För att hålla koll på substansrabatten i Svolder kan du kolla in Ibindex.se. Där kan du även se substansrabatt-/premie för de andra investmentbolagen. Jag köpte bland annat lite fler Svolder för utdelningen som ramlade in från Castellum idag.


Dagens aktieköp för utdelningspengarna


Jag fick som jag skrivit tidigare idag in 3600kr från Castellums utdelning och det mesta av dessa pengar återinvesterades direkt i nya aktier. Dagens aktieköp kan ni se nedanför.

 • 5st Svolder på kurs 103,10kr
 • 5st Svolder på kurs 103,30kr
 • 16st resurs på kurs 66,70kr
 • 4st XACT Högutdelande på kurs 117,80kr
 • 100kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Totalt kommer de här inköpen ge mig 97kr mer varje år i utdelning. Det är en härlig känsla att köpa aktier för pengar som man fått genom att äga aktier. Det är som en självgående maskin där jag bara behöver göra det roliga. Jag ser fram emot fortsatt höjda utdelningar och återinvesteringar som kommer att bygga portföljen större för varje dag. Friheten känns närmare dag för dag och det som en gång var en dröm börjar kännas realistiskt på riktigt!

Läs mer om Svolder på Avanza *affiliatelänk
* Läs mer om affiliatelänkar här.


Har ni Svolder i portföljen? Vad har ni köpt för aktier den senaste tiden?

17 kommentarer:

 1. Gillar din text " Det är en härlig känsla att köpa aktier för pengar som man fått genom att äga aktier". Kan bara instämma i det. Kul att sätta maskineriet i rullning.

  Köpte faktiskt Svolder häromdagen, lite Castellum, Investor. Fyllde på i samtliga svenska aktier.

  Med vänlig hälsning
  http://myntaren.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Haha, ja en det är ju så! ;) Att återinvestera utdelningarna måste vara en av de skönaste grejerna med aktieinvesteringar :).

   Snyggt, låter riktigt bra! Har du en färdig investering gsplan du går efter?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Har inte dem. Köpte senast en knepig sak man var tvungen att ringa om för att få då den inte fanns och köpa på nätet.
  Lite tryggare variant, tänker att vi bör rikta om portföljerna så åtminstone 20-30% är ännu tryggare än vanliga utdelningsaktier.

  Just för att det börjar kännas som väldigt mycket pengar som ligger investerat nu (vanesak från vad man är van vid antar jag), samt ska in ca 600-700 000 till. Kommer då vara ca 1,7-1,8 som finns totalt investerat.

  Sen om det nu blir försäljning lägenhet eller inte ska ju ännu mer in, och då kommer jag vara ännu mer paranoid antar jag...

  Får mkt rekommendationer från andra, så egentligen är jag inte så duktig på detta med aktier. Ser som att jag får möjlighet att låna deras tränade hjärnor - vilket jag uppskattar enormt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Ok, vad var det för något du köpte då?

   Ja mycket är vana, men det är viktigt att hraa trygg med det man investerar. Jag har investerat hela mitt kapital (1,8 miljoner) förutom det som ligger i bostaden.

   Lägg bara in det du är trygg med. Får vi en sättning gäller det att inte må dåligt eller paniksälja. Jag försöker intala mig att historien lär upprepa sig och att pangarna växer bäst i aktier.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. "Går vi tillbaka 6år så har Svolder höjt utdelningen med nästan 100%."

  Går vi tillbaka 8 år är det oförändrat.
  Och sedan 11 år är utdelningen faktiskt halverad.

  Det finns en del positivt att säga om Svolder men är det utdelning/utdelningstillväxt man prioriterar bör man nog leta någon annanstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @anonym

   Det stämmer inte. Aktien är splittad

   Radera
  2. Jo det stämmer. Med hänsyn till split.

   Radera
  3. Tja Anonym 1,

   Det stämmer men tidigare delade Svolder ut ner av resultatet än vad de gör nu så det blir missvisande att kolla så. Sen att de Hmhar en låg direktavkastning gör att jag håller med modet du säger. Framöver lär utdelningen vara stabilare med tanke på att de delar ut en väldigt lite andel.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Precis aktien är splittrat men diagrammet tar hänsyn till det. Däremot var utdelnibgsabdelen högre tidigare vilket gör att det blir missvisande att se det som att utdelningen är oförändrad.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Nu pratar de om att höja pensionsåldern till 70 igen. Finns inga pengar o täcka upp för. Undrar hur många gånger det kommer ändras tills man själv börjar närma sig..

  Fattar inte folk gör allt för o spara idag. Kniven på strupen känsla. Vi skulle säkert kunna spara mer, men vill ha något typ av liv också. Fattar däremot inte de som tjänar 35 000 och uppåt och inte sparar något. Känner en hel del..
  Oavsett kan det aldrig vara fel och sänka sina utgifter, vänja sig vid lägre levnadsstandard. Även om många istället pratar om att maxa inkomsterna, fast sen så gör de aldrig det. Tiden&orken räcker inte till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Ja vi fixar ju vår egen pension så det är lugnt :). Jag har faktiskt aldrig trott att staten ska rädda mig när jag blir gammal, tyvärr.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Har en liten post Svolder och det är också den aktie som är inköpt senast. Svolder har utdelning i november så något att se fram emot! Valet av Svolder ger mig spridning till småbolag och mellanbolag, jag handlar mest aktier på L-Cap och ibland på M-Cap. Håller verkligen med om att det är härligt med utdelningar att köpa aktier för. Ännu härligare när man kommer leva på dem?! :-) /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Kul! :) Jag köper i te heller så mycket småbolag så lite därför jag äger Svolder också :).

   Precis, ska bli skön känsla när man kan leva helt på utdelningarna! Vi får träffas ett gäng och ta en kaffe eller en öl då! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Mitt svar råkade bli nedan, glömde trycka på svara...!/C

   Radera
 6. Ja det skulle vara kul! Tror faktiskt det kan vara ännu viktigare när man väl tar steget att diskutera och få input hur andra gör som är i liknande sits. Men även känslan av att man inte lever så udda, utan det är faktiskt fler som gör så här eller kämpar för samma mål. Dessutom har man en massa tid, så istället för att vara social på jobbet kan man vara social i roliga sammanhang som man valt själv! /C

  SvaraRadera
 7. Kan vara intressant :) Frågan är hur öppen man ska vara med ekonomi etc innan. Har funderat en del på detta. Sverige är ändå Sverige och jantelagen är stor, vi har inte så mycket sånt här från innan, etc..

  Kan säkert vara bra o ses mindre grupp till att börja med.

  Finns massor med sånt här utomlands. Fire-människor som ses för sociala event o intervjuar varann. USA verkar stort.
  Är ju så alla kändisbloggarna gör, de reser runt, träffar andra, intervjuar varann, etc.. Värsta sekten, haha..

  Har också tänkt i de banorna att när vi är "klara" då ska vi bli väldigt sociala med Fire-människor, resa runt, träffa andra. Kanske t o m arrangera träffar..

  Nu är man ju så tråkig o spar o inte jättekul o hänga med tror jag...

  Väldigt kul resa detta :)

  SvaraRadera
 8. Jag har alltid gillat svolder av många olika anledningar genom åren. Känns som ett väldigt stabilt och bra bolag att förvalta mina pengar.

  Utdelningsökningen är riktigt bra i mina ögon och det känns som att det är väldigt mycket potential framöver.

  I övrigt tänkte jag passa på att säga att du har en grym blogg som har varit kul att följa.

  Nu tuffar ju din portfölj dessutom på i egen regi också! Riktigt bra gjort och lycka till i framtiden också :)!

  SvaraRadera