måndag 10 september 2018

Hur kan jag klara mig på 7000kr i månaden?En av de absolut vanligaste frågorna jag får är nog hur jag klarar mig på 7000kr i månaden? Det är alltså mina fasta kostnader, eller egentligen ligger de på drygt 6600kr i månaden. Det inkluderar boendet, bil, parkering, mat, mobiltelefon och försäkring. Jag förstår att många kanske undrar hur man klarar sig på så lite men man måste alltid ställa det i relation till den personen det gäller och den personens förutsättningar.

Jag bor ihop med min sambo i en storstad, vi delar på alla fasta kostnader och mat. Vi bor i en tvåa på knappt 60 kvadratmeter och har inga tv-abonnemang, Spotify eller andra tilläggskostnader som rullar varje månad. Lägenheten är en bostadsrätt och belåningsgraden ligger runt 40%. Avgiften är på 2200kr i månaden och då ingår bredband och Comhems tv utbud i det.

Något man kan göra för att sänka sina fasta kostnader på ett enkelt sätt är att jämföra priserna mellan bolagen. Det finns bra jämförelsesajter att göre det på för att få fram det bästa priset på el, bilförsäkring, bolån mm.


Vi köper vår mat på Ica varje månad och har ett kost som vi sätter in 3000kr på varje månad. För det köper vi alltså maten och hushållsartiklar och brukar för det mesta klara oss, vi lagar i stort sätt allt vi äter hemma. Till frukost blir det oftast gröt, ägg och kaffe. Middag är vanlig mat som köttfärssås och spaghetti, lax med potatis, kycklingcurry med ris och liknande.

Bilen använder vi mest när vi ska iväg och åka skidor, resa på sommaren eller åka och hälsa på folk. Hemma används den inte jättemycket faktisk. Att leva på 7000kr i månaden per person är inte svårt.. för oss. Vi är två stycken som delar på kostnaderna, vi tänker ungefär liknande när det gäller kostnaderna och vi har framförallt få och hyffsat låga räkningar. Vi försöker helt enkelt se till att räkningarna är få och att de som vi har är låga. Vi försöker göra det enkelt och det fungerar för oss, sen förstår jag självklart att kostnaderna blir betydligt högre för en barnfamilj, men man kan alltid påverka de att gå åt rätt håll.

Hur tänker ni för att få ner kostnaderna? Blir ni ibland ifrågasatta för att ha låga kostnader?


Läs inlägg om hur du sparar pengar:
Få billigare elräkning
Skaffa en billigare hemförsäkring
Så här får du billigare bilförsäkring

19 kommentarer:

 1. Det klassiska är väl att andra säger "du har ju råd", när jag väljer bort något som jag visserligen har råd med men inte anser mig behöva. Mina kostnader är det ingen som vet något om, men att jag bor i en billigare brf i inte "det fina området", eller i en villa ... det tycker nog många är konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slutajobbavid55,

   Ja, det där känner man igen, det är nog vanligt. Det kan vara svårt att undvika sånt men man måste ju kunna göra det som känns bäst. Att ha en låg profil med ekonomin u derlättar en hel del diskussioner tror jag :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag kommer ej försöka få ner mina kostnader, utan egentligen öka på att uppleva nya saker och platser, och ha det bra och kul.
  Att leva på lite pengar, för att kunna sluta jobba är för mig, livet är för kort för att inte utnyttja tiden till att ha möjlighet med resor och att kunna köpa det man vill ibland.
  Jag skulle kunna sluta jobba nu, men väntar tills utdelningarna räcker till det jag skrivit ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Det är grymt att du hittat det du vill ha och din väg! Jag respekterar att alla har olika sätt att göra sake på och leva sina liv, själv ser jag det inte alls som att jag offrar något pga att jag inte äter frukost ute varje dag etc. Vi reser en del och det är vårat stora intresse så det drar vi inte in på. Problemet jag ser med jobbet är att tiden för bland annat resor blir för liten, men jag förstår om man vill besöka dyrare resmål och hotell då spelar pengarna större roll.

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag är enastående och lever på 7500 i månaden. Har en buffert för semester, nya glasögon och tandläkare. kan ju också vara något annat oförutsett som händer t ex att dator eller mobil går sönder. Rör aldrig buffertpengarna annars men att ha dem gör ju att jag känner mig trygg i min ekonomi. Det gör ju det definitivt lättare att leva på 7500 i månaden eftersom jag inte behöver oroa mig. Lever inte ur hand i mun, vilket skulle vara betydligt svårare.
  I 7500 ingår allt som t ex nöje, mat kläder, räkningar, hygien, frissa, sl-kort och en övrig-post. Biobiljetter brukar jag fixa gratis, en utelunch då och då är lyxen. Andra förstår inte mitt livsval, inte heller hur jag klarar mig men jag är nöjd och tillfreds med tillvaron. Finns så mycket man kan göra som inte kostar alltför mycket , t ex hjälpa grannen och sen bli bjuden på fika, älskar vardagsnöjen.
  Det beror mycket på ens eget förhållningssätt, tycker man att man ska allt som andra har och slaviskt följa det senaste eller vara som jag är nöjd och tycka att jag har allt jag behöver för det har jag. Vill inte fylla tillvaron med mer prylar. Tror inte jag skulle ha det bättre om jag så var miljonär hundra gånger om/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. M: Känner igen mig mycket i din beskrivning. Tycker det är lätt att vara nöjd med vardagsnöjen och att äta ute ibland är verkligen en höjdpunkt. Mina fasta kostnader är 7200 kr/mån. Då ingår hyra, el, TV, telefon, internet, hemförsäkring, mat, kläder & skor och busskort. Men ibland låter jag mig spendera lite mer men sällan mer än 1000 kr extra. Har folk haft åsikter? Om de har! "Du har ju råd" är vanligaste kommentaren när jag inte shoppar på en tur på stan med bekanta. De verkar tro att jag försakar men det skulle innebära att låta sig pressas att handla mot min vilja. Det har faktiskt hänt och då har de triumferat. Vad de inte vet är att jag dagen därpå lämnat tillbaka det jag handlat! Den stora skillnaden mellan mina bekanta och mig är nog att jag aldrig låtit mig vänjas vid hög konsumtion. Redan som barn fick jag mer sällan saker än andra barn och lärde mig uppskatta det lilla och "små" upplevelser. Det är jag mycket tacksam för. Min barndomsdröm (som nioåring!) var till och med att leva ensam och fattig i skogen men rik på inre liv så att folk kom till mig med sina bekymmer och jag kunde ge dem råd. Jag till och med skrev väldigt långa berättelser hemma (i skolan fanns inte den tiden) om sådant och som lärare och andras föräldrar turades om att läsa. De tyckte nämligen att sagorna var så udda. ;) /Eva

   Radera
  2. När jag växte upp ville alla flickor bli lärarinnor eller sjuksköterskor utom jag då som ville bli vildmarksmänniska som Davey Crockett. Friheten måste ha hägrat starkt redan då, inser jag nu.Jag har försörjt mig själv, men inte haft ett fast arbete på nästan tjugo år. Hittills har det funkat väldigt bra./M

   Radera
 4. Vad härligt Eva att höra din berättelse. Så grymt att lämna tillbaka saker efter :) Fick mig verkligen att le.

  Känner själv jag nog kommer sluta prata med folk =) Undviker rätt mycket människor, vilket är skönt.

  Har gått från storspenderare ( eller "normal spenderare" kanske, allt är relativt)till att tänka till inte bara en gång utan många. Håller på och lägger om livet nu till mer minimalistiskt, flytt, samt så mycket mer..

  Målet är känslan när jag kan leva på avkastning, sen kunna säga tack och hej till diverse jobb, kanske ett finger med, hehe..

  Åtminstone känns det redan bättre med sparat större kapital. Kommer bli mer =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Jag håller med, härligt att höra! Och härligt att höra din berättelse också! :)

   Så roligt att höra när du berättar man känner verkligen känslan, vad är planen att göra sen när du tackat för jobbet? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Tror inte jag kommer sluta jobba helt, är rätt rastlös själ, men att kunna ta jobb man själv vill utan att någonsin känna jag borde eller måste är nog målet :)

   Slippa le och säga motsatsen till vad man känner, och istället säga tyvärr har jag ingen lust med detta..

   Radera
 5. Hur mycket dödsångest har ni? Mår dåligt varje dag 8tim av mitt liv går till att göra min chef rik. Jag är slav född slav kan inte ens gå ut måste sitta på min plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en hatkärlek till min chef, jobb, kunder...

   Ibland är det fantastiskt, roligaste jag gjort. Ibland hatar jag det mer än allt annat och vill säga upp mig NU!

   Fast sen tänker jag på målet - hur jag en dag om jag vill kan ge alla fuck you finger och säga aldrig mer..

   Faktiskt så har min kärlek, förståelse och empati ökat för andar människor ju mer pengar vi skaffar oss.

   Blir lättare att ha förståelse ju rikare och friare man känner sig.

   Slickar fortfarande skosulor, men en dag kommer jag inte göra det mera.

   Den största rädslan är nog att vara så indoktrinerad i jobbvärlden att man inte kan koppla av och göra något annat.   Radera
 6. Många som vi berättar om vår budget för tror inte vi är riktigt kloka som kan dra runt barnfamilj med hus o bil på ca 15000 kr i månaden. Men handlar man smart, inte slösar på onödigt skräp och är lite allmänt hushållande med sina pengar så är det inga problem!

  Vi gillar väl heller inte speciellt mycket att jobba, men det ger faktiskt livet en mening och kontext, och drar in till vårat sparande ca 50" netto, som vi då investerar till att kunna dra ner på arbetet i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackars barn skulle anmält dig till socialen

   Radera
  2. Tja Snålgrisen,

   Ja så är det ju, genom lite smarta val kan man spara in rätt mycket utan att det ens påverkar livskvalitén. Det är tråkigt när folk sjätte rlikhetstecken med pengar och att ha det bra, det är så mycket annat som spelar in.

   Tack för Ne bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Anonym,

   Why? Snålgrisens barn lär ha det riktigt bra med en pappa som prioriterar tid med barnen.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Vad sorgligt det är att läsa era inlägg. Ni blir bara mera tillbakadragna och introverta när jag läser om att "chefen kan dra åt helvete" och att "jag ska sluta träffa mina slösar kompisar".. Byt jobb istället i några år, starta eget, träffa nya kompisar, härda ut för fasen. Ni kommer att sluta i misär om ni fortsätter skriva som ni skriver. Sikta på minst 2000 extra pengar per månad för att kunna leva lite mera normalt någon gång på året. Tänk om något i hushållet eller i livet går sönder. Hur finansierar ni det? Som skilsmässa, möbler, kläder, nöjen, vitvaror mm? Sluta tänka och leva som en fattigpensionär och lev livet istället för att bli negativa och onödigt snåla.

  SvaraRadera
 8. Nu är det flesta på rikemansnivå jämfört med övriga världen, så vad spelar det dig för roll hur andra lever?

  Vad gör du själv&hur lever du?

  Har vänner som lever på 3000 månaden. Det är sant. De åker till billiga länder, är borta länge, verkar ha det bra och vara nöjda med sin tillvaro. Inte mer missnöjda än gemene man iaf.

  Finns många sätt man kan leva sitt liv&bör vara upp till var och en att få bestämma.

  Angående chefer så är det allmänt känt att många är lite halv till helpsykopater.

  Oavsett om man är anställd eller egen kan längtan att inte vara beroende av kunder eller chef vara stor.

  Tycker det är klokt att dra ned på sina utgifter och vänja sig vid att leva billigt, även om man tjänar väldigt mycket.

  Är jobbigare för en rik att vänja sig vid fattigmansskor än för en fattig att dra på sig rikemansskorna.

  Oavsett vilket jobb man har finns alltid fördelar&nackdelar.

  SvaraRadera
 9. Om ni inte använder bilen så ofta är ett bra tips att kolla om ni tjänar på att ställa av den i perioder. Både skatt och försäkring reduceras markant (s.k garageförsäkring fortsätter gälla så parkeringsskador odyl täcks).

  SvaraRadera