lördag 22 september 2018

Att sätta upp mål för sitt sparande är viktigt

När man påbörjar sin resa mot ett nytt mål så kan det ofta kännas ouppnåeligt. Det är också därför de flesta ger upp innan de ens har försökt. Man kanske har ett mål att spara ihop fem miljoner kronor fast man inte ens har en hundralapp på kontot. För att lyckas är det viktigt att man sätter upp mål för sitt sparande. Målen ska vara tuffa men genomförbara och det ska finnas delmål på vägen. Gör vi bara rätt så lyckas vi!
Sätt ett sparmål som är rimligt och motiverar


Att börja från noll är alltid tufft oavsett vad det handlar om. Man kan inte springa 5 mil om man inte tränat innan och det är inte rimligt att spara ihop 1 miljon på ett år om din årslön är 200 000 kronor. Det är viktigt att inse sina begränsningar samtidigt som man måste se sina möjligheter. Det är inga problem att spara pengar trots en låg inkomst, allt handlar om en bra planering. Jag skulle vilja påstå att alla i Sverige kan bli miljonärer om man bara vill, det handlar 90% om vilja och 10% om förutsättningar. Istället för att fokusera på det svåra så fokusera på målet. Lägg upp ett mål som du vet är möjligt att nå samtidigt som det ligger i en tidsperiod som gör att du inte tappar motivationen. Ett rimligt mål bör vara svårt men inte ouppnåeligt. När du väl har satt ditt mål, stå fast vi det!


Jag själv har valt att sätta upp flera delmål för mina utdelningar. Det är helt enkelt för att se till att motivationen aldrig försvinner. Mitt stora mål är ju att sluta jobba och just nu har jag bara 2 år kvar tills utdelningarna kan täcka mina fasta kostnader. Jag har kommit en lång bit på vägen men hade aldrig gjort det om jag inte hade satt upp ett mål för mitt sparande. Motivationen är enligt mig det viktigaste för att lyckas och målen skapar motivationen för mig. Gör en sparplan som passar dig och ditt liv. Strunta i vad andra säger utan gå på det som gör dig själv glad och motiverad, då kommer du att lyckas!


Kom igång med ditt sparande så fort som möjligt 


Något jag själv har insett när det gäller mitt sparande är att man kan aldrig börja för tidigt. Det är viktigt att komma igång med sitt aktiesparande här och nu, inte imorgon. Det är lätt att man skjuter upp det, men det är viktigt att inse att avkastningen sker varje dag. En sparad krona idag är en tjugolapp om trettio år. Ränta på ränta har en enorm kraft och det ska man vara medveten om. Om vi investerar hundratusen kronor idag har vi tre miljoner om trettio år. Visst kan det skita sig, men historien kan också upprepa sig. Precis som den gjort tidigare. Vågar vi ta steget? Ser vi det som en risk eller en chans? Det är ofta såna här frågor som avgör vilka som lyckas med att nå sina mål och vilka som misslyckas. Om vi inte ens försöker så kan vi inte förvänta oss att uppnå det vi vill ha.
Se dina pengar växa och njut


När du har satt upp ett mål som du är nöjd med och kommit igång med ditt sparande kan du andas ut. Det enda vi behöver göra nu är att hålla oss till planen och se våra pengar växa. Om allt går som det gjort historiskt så borde kapitalet fördubblas var sjunde år. Om vi skjuter till nyinvesteringar på det så kommer vi se kapitalet växa år för år. Allt handlar bara om att ta tag i det. Att sätta sig ner och göra en plan som är rimlig och motiverande. När planen är klar behöver vi bara följa den och fortsätta leva vårat liv som vi gjort tidigare. Vårat sparande kommer att göra så våra pengar växer medan vi gör det vi tycker är roligt. Allt handlar om att göra valet eller inte. Gör du valet så kommer du att lyckas!

Hur ser dina sparmål ut?

18 kommentarer:

 1. Finns otroligt mycket att dra ner på om man inte nödvändigtvis måste följa ekorrhjulet som dom flesta verkar älska,verkar det som

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Precis, finns massor att göra, allt handlar om prioriteringar och där väljer man själv.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Det beror lite på om vi säljer lägenheten och köper ett billigare boende eller inte. Bostadsmarknaden är inget kul nu. Inser vi antagligen kommer sälja för mindre vad "den är värd" och köpa något överprisat.

  Just för att inga andra heller vill sälja med "förlust"...

  Vilket gör man hamnar i ett delirium. Ångest.

  Så just nu vet jag varken ut eller in...

  Tanken var alltså att sälja det superfina bekväma boendet, köpa något mindre fint, få pengar över = stoppa i aktier under några års tid.

  Oavsett om vi bor kvar eller flyttar blir det utdelningar + hyra från inneboende varje månad som tickar in, så så jäkla illa är det inte... bara att summorna är olika.

  Sen skulle antagligen mina inkomster från andra jobb bli lite större om vi flyttar..

  GAaaaaH!

  Så trött på att så mycket i livet ska handla om boende. Borde vara en enkel grej. Tak över huvudet och en säng, sen leva livet istället...

  Vet inte alls hur vi ska göra faktiskt.

  Målen är väl oavsett vad som blir att få ihop en summa vi känner oss trygga med. Tänker mig runda slängar 20 000 utdelning aktier i månaden. När vi fått ihop den sparsumman kan vi börja fundera mer på vad vi vill göra med våra liv...

  Om vi ska jobba som nu och få in ännu mer, eller halvtid, eller vara halva året utomlands, eller sälja boende och köpa en pyttelägenhet och luffa världen runt, sätta oss i billigt land 2/3 av året och bara tillbringa somrarna Sverige, eller vad sjutton vi ska göra..

  Vi försöker köpa det vi behöver, men försöker hålla inne på dyrt lyxande, tänka till mer..


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Ja bostadsmarknaden är rätt seg nu, halvtråkigt läge att sälja i jämförelse med 1-2 år sedan. kanske bättre att hyra ut och invänta att det repar sig och sälja på nya toppen?

   Hur kommer det sig att dina inkomster från andra jobba skulle bli större om ni flyttade?

   Ja det är grymt mycket att tänka på, mina tankar flyger ofta också runt i huvudet. Får man fråga hur gamla ni är och hur långt ni är från 20k i månaden från utdelningar i dagsläget?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Ja, kanske. Fast man får ju inte hyra ut så länge tyvärr. Kanske 1/2 år...

   Tror tyvärr att vi är på väg nedåt. Alla vill sälja med vinst nu. Man hamnar i så knepig sits. Först kanske sälja med förlust för att alls få sålt, sen sitta och häcka i en jättedyr Airbnb lägenhet och leta nytt. Där vill man inte sitta alltför länge, utan risken är man köper något överprisat, just för att få någonstans att bo..

   Tillslut kommer marknaden ge vika förstås, men ingen vill vara först på offerbålet.

   Bostadsrätter förlegad form, ägarlägenheter däremot som tyvärr inte finns så många av (tror bara nybyggda) är det nya..

   Tyvärr har man inget direkt val om man ska bo i Stockholm pga jobb.

   Vi är mellan 37-45 år så vi är "gamla" jämfört med alla 25-åringar som spar nu och ska pensionera sig vid 35-40 års åldern.

   Det beror helt på om vi säljer eller inte.

   Säljer vi och köper "sämre" kommer det bli runt 10 000 utdelning per månaden, och bor vi kvar kommer vi ha runt 5500 utdelning så småningom.

   Sen mata på med nya löner&pengar varje månad.

   Inneboende ger ju en slant med, men känns också osäkert. Personen ifråga kanske vill flytta en vacker dag. Har redan börjat prata om att hyran är lite hög.. :)

   Nu tycker jag kanske inte det för personen bor bra, bekvämt, samt har en hel del egenheter vi tampas med, och har hög lön..

   Dessvärre har jag börjat räkna på att de där extra pengarna varje månad också kommer ätas upp av SL kort, kanske bil, kanske dyrare taxiresor, längre resor&knepigare att få tag i föda, etc..

   Så just nu känns det inte som vi tjänar så mycket på flytt. Sen äts mycket upp utav skatt (22%), kvarskatt andra försäljningar, och ska man dessutom sälja med kanske 1 miljons förlust, då börjar det kännas lite trist..

   Delirium :)

   Någon gång måste vi dock sälja, för annars kommer det ta alldeles för lång tid o jobba ihop pengar för tidigare pension/halvpension.

   Radera
 3. Ligger och räknar här på natten nu hur vi ska göra..

  Bor vi kvar kommer vi ha inkomster på ungefär 72 000

  Vissa är i uppbyggnadsfasen som pengar som inte är investerade i aktier än, samt ett jobb som måste jobbas upp lite. Säg att om ett år senast kommer vi ha dessa inkomster..

  Då kan vi leva på 25-30 000. Någon månad kanske 35 000 för man vet aldrig vad som händer&någon gemensam semester på alla dessa år kan vara trevligt att ha. Säg vi kan spara ca 500 000 per år.

  Beroende på om bostadsmarknaden rasar nu eller inte finns en hel del investerat i bostaden. Någon gång lär man vilja ta ut dessa pengar.

  Funderar på om man ska belåna bostad lite för att köpa aktier? Någon som gjort det? Har väldigt låg belåning, ca 25% och känns rätt onödigt. Funderar på om bankerna godtar aktieinköp eller måste man säga köket och badrummet ska renoveras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja igen Mrs Doubtfire,

   Riktigt intressant! Är det räknat från inkomster från utdelningar också? Hur mycket behöver ni för att dra er tillbaka?

   Bostadsmarknaden är svår, om ni tänkt sälja så blir det ju ännu svårare såklart. Det är nog lättast när man har ett klart mål om hur lång tid etc. Med 25% belåning borde ni inte ha svårt att ta mer lån och banken borde inte bry sig om vart pengarna går om det inte är jättemycket mer ni ska låna.

   Tack för bra och intressanta kommentarer! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Japp. Utdelningar och inneboende blir ungefär efter skatt ca 12 000 i nuläget...

   Ärligt talat vet jag inte. Beror ju helt på vad för liv vi vill leva. Lever vi som nu, jobbar, äter det mesta hemma&har matlådor, sällan festar, tar någon öl/vin&billig maträtt ute då och då, endast reser billigt privat, ja då blir det inte så mycket som behövs.

   Kan man skala bort en hel del jobbkläder&annan dyrbar skönhetsvård som behövs för att passa in i jobbvärlden blir det också mycket billigare.

   Jag tror att vi skulle klara oss utmärkt på 20-25 000 månaden om vi skar bort all onödig lull lull..
   Kanske mindre beroende på var vi bodde.

   Vill vi däremot resa världen runt (misstänker man vill resa en hel del i början), ja då blir det mer pengar som behövs..

   Tror målet är att jobba lite så man bara täcker upp lilla extra lyxet (som resor), sen försöka få utdelningarna att stå för stor del. Känner nog också det kan vara kul, blir lätt uttråkad, samt vill inte vara för gammal och vänta för länge. Är ju livet som passerar nu..

   Nu är jag naturligtvis inte själv om att fatta alla beslut, min partner har väl rätt nyligen börjat förstå det är möjligt. Att man inte måste jobba tills man är 65-70, sen dö.

   Bor vi kvar ska det undersökas med banken :) Tänker kanske 700 000 extra lån att köpa aktier för. Vill helst inte vara för högt belånad heller.

   Radera
  3. Visionsartat ser jag framför mig hur vi en dag känner, jävlars, nu har vi mer än vi behöver, vi säljer lägenheten, köper en 1:a 35 kvm, bokar resa till Asien, packar varsin ryggsäck och sen drar.. :)

   Tror vi kommer tycka det är supernice 3-4 månader o resa runt, men sen vill vi kanske komma hem&jobba lite, sen drar vi igen..

   Någonstans där på vägen inbillar jag mig man kommer hitta sig själv&få andra världen i livet..

   Blir ett mer spännande liv iaf :)

   Är väldigt inspirerad av FIREcracker&gillar deras nomadiska livsstil även om jag tror vi kommer vilja ha någon fast boyta.

   Om du inte hört talas om dem lägger jag in en länk
   med punkt emellan: https://www.millennial-revolution (punkt)com/freedom/travel-series/iceland/

   Radera
  4. Rättelse, inneboende + aktier är just nu ca 9300

   Radera
 4. Hej Frihetsmaskinen. Jag har ca två år följt dig och andra liknande bloggar. Är 32 år och siktar på 1 miljon till 40-årsdagen. Har jobbat ihop 170 000 och fördelat på Xact högutd, Investor, ncc, hemfosa, Swedbank, Telia, Axfood, castellum, bilia, brookfield renewable och infrastruktur samt wpc. Målet är att bara öka i befintliga innehav 2000kr/månad ett par år och siktar på 12000 utdelning/år nästa jul 2019/2020. Vad tror du om planen? Tappar motivation när jag inte kan nyspara. Med vänlig hälsning Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Andreas,

   Kul att du följer! :) Jag tycker det låter som en grym plan! Du har ju redan sparat ihop 170 000kr så det rullar ju in lite utdelningar redan. Är planen att nyspara 2000kr/månad? Det är ju helt ok med tanke på summan du har redan. Jag skulle försöka sätta upp konkreta bra delmål. Med tanke på vilka aktier du har så är det ju perfekt med utdelningsdelmål, att utdelningarna ska täcka vissa saker eller kostnader. 12 000kr per år är en verklig milstolpe då det ju blir 1000kr i månaden vilket är magiskt att få helt passivt. Har du satt några delmål fram till 201972020 målet?


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej Frihetsmaskinen!

   Tack för din återkoppling, du är en förebild.

   Jag har skrivit upp vad varje bolag utdelar per år för mig så ser jag tydligt var jag behöver/vill återinvestera utdelningarna. Målet är att varje bolag ska ge minst 800 kr till att börja med. Innan 2019/2020 vill jag över 10 000/år i total utdelning. Ligger på drygt 7000. Tappade motivation varför jag nu börjar med 2000 /mån så det blir ökning med ca 100 kr/bolag om jag vill. Sedan har jag delmål om 15000, 20 000 osv upp till 50000. Planen är att öka nysparet framöver när vi köpt fastighet ev.

   Är förälskad i tanken av passiv utdelning känner mig tryggare varje liten ökning ju även om det är litet kapital i jfr med dig.

   Vad tror du om portföljen och bolagen i sig som en utdelningsportfölj? Ändra/lägga till ngt. Planen är ev något investmentbolag på sikt.

   Tack du inspirerar.

   Med vänlig hälsning
   Andreas

   Radera
  3. Tja Andreas,

   Tack för de fina orden! :) Ja bra att du verkar hittat motivationen igen, jag tror att det är största risken om man tappar motivationen. Det låter som att du har bra mål uppsatta så då är det bara att köra på i ur och skur så ska det nog till mycket för att du inte ska uppnå dom :). Det grymma är att snöbollseffekten blir bara starkare ju längre tiden går. Så länge du låter pengarna jobba ostört så växer de ju varje dag och natt.

   Jag tycker bolagen ser bra ut, att lägga till något investmentbolag skador nog inte mendet viktigaste är att du själv känner dig trygg med innehaven. Alltså om vi får en sättning så är det viktigt att inte sitta med innehav man inte känner sig trygg med, risken är att man paniksäljer då. Om vi kollar historiskt så ska det ju till mycket om man inte lyckas så länge man investerar regelbundet varje månad oavsett om börsen går upp eller ner.

   Tack självför dina fina ord, de pushar mig att fortsätta att skriva! 🙏 Häng med och uppdatera oss på din resa så får vi pusha varandra att nå målen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Riktigt bra inlägg Frihetsmaskinen! Genom att ha ett mål blir det lättare att spara. Utan mål/deadline blir det inte mycket gjort på arbetsplatsen heller.

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Assetsa,

   Tack ska du ha! :) Precis, motivationen är viktig!

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera