torsdag 13 september 2018

Utdelning från Johnson & Johnson (JNJ) - 2018

Johnson & Johnson (JNJ) är ett makalöst fint bolag som bara bombar på med utdelningar år ut och år in. Bolaget startades för över 130 år sedan och kan sedan dess stoltsera med 56 år av höjda utdelningar, det är ett av bolagen som kan titulera sig "dividend king". Jag har ägt bolaget sedan slutet av 2015 och det är ett av mina största innehav och idag kom återigen utdelningen från Johnson & Johnson in på kontot.
 • Utdelning: 0,9$ per kvartal / 3,6$ per år
 • Direktavkastning: 2,58%
 • Utdelningstillväxt senaste året: 7,1%

Utdelningen var riktigt välkommen eftersom jag haft torka ett tag nu och jag ser fram emot att köpa lite aktier under dagen. Jag har 90st aktier i JNJ vilket gjorde att jag den här gången fick 731kr, det här påverkas hela tiden beroende på hur dollarn står i kurs. Nu är dollarn förhållandevis hög vilket gör utdelningarna i amerikanska bolag lite högre. Johnson & Johnson delar ut fyra gånger om året så min totala utdelning därifrån blir runt 2900kr. Här nedanför kan du se alla mina utdelningar från Johnson & Johnson.
Hur dollarn än hoppar upp och ner så ser man en tydlig trend uppåt och det är det viktiga. Långsiktigt tror jag verkligen på bolaget som enligt mig har framtiden för sig med sina satsningar inom läkemedel och sjukvård bland annat. Planen från början var att äga 50st aktier , den planen ändrades snabbt till 100st aktier. Jag fastnade vid 90st då det kändes dyrt och har haft svårt att få till köpet på de där sista 10st aktierna men det kommer. Jag vill äga 100st JNJ och låta de spotta ur sig utdelningar i massa år till.Äger du Johnson och Johnson?

9 kommentarer:

 1. Äger inte bolaget ännu. Men finns med på min bevakningslista.

  Ett av bara två bolag med en AAA-rating bland amerikanska bolag (det andra är Microsoft).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Bombmattan,

   Ja, riktigt starkt bolag på många sätt och alltid dyrt ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. JNJ är mitt nästa största innehav runt 10%. Det är ett bolag som känns helt rätt profilerat inom läkemedel, utrustustnig och konsumentvaror.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Snyggt! Ja, jag håller med. JNJ lär stå sig bra i framtiden.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Sjukt att dollarn har ökat med 30% sedan ditt första köp 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja UtdelninsStudent,

   Det där är utdelningarna, så det är en del höjningar med där :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej,

  Hur ser du på hög direktavkastning vs. utdelningstillväxt?
  Vad tycker du är viktigast och vilka nivåer tycker du är acceptabla?

  Ett företag som Jnj har ju låg DA men med en bra utd.tillväxt. Problemet, som jag ser, är att det kommer ta många långa år innan direktavkastning på investerat kapital (YoC) kommer upp till en acceptabel nivå, ca 5-6%

  Jag gjorde en uträkning och jämförde två bolag. Bolag A hade en fast DA på 6% medan bolag B hade 4% DA vid investeringstillfället och sedan en årlig utd.tillväxt på 6%. Det tar över 15år innan bolag B är "ikapp" bolag A.
  Visst kan tycka att utd.tillväxten på 6% är låg och kanske ska vara 8% eller t.o.m. 10%, men det kommer iaf ta många långa år..

  /bengel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja bengel,

   Jag har faktiskt skrivit ett inlägg om exakt det i det här inlägget. Har även gått igenom utdelningstillväxt vs direktavkastning här. I det första inlägget jämför jag just JNJ med Fortum.

   Det stämmer att du säger att det tar lång tid att få upp yoc, men man glömmer ofta totalavkastningen. Bolaget med en hög tillväxt ökar oftast betydligt mer i värde så i slutändan har man ofta mer pengar.

   Personligen vill jag ha både en ok direktavkastning och utdelningstillväxt. Jag siktar på 4% direktavkastning i snitt och en tillväxt på 6-8% i snitt.

   Med vänlig hälsning / Frhetsmaskinen

   Radera