fredag 7 september 2018

Nu kan man byta courtageklass varje dag - Jag bytte och fixade en gratisaktie i Investor!

Avanza har precis meddelat att de nu möjliggör att byta courtageklass varje dag vilket jag tycker är grymt. jag har varit kund hos Avanza länge och egentligen aldrig haft något att klaga över och det blir hela tiden bättre. Nu kan man ändra courtageklass fritt, varje dag!
Vad är då fördelen med det här? Jo flera faktiskt. Man kan ju köpa aktier till billigare courtage om man köper stora poster och som i mitt fall kör på Avanza mini i vanliga fall. Den största fördelen för mig dock är möjligheten till bra arbitrageaffärer även när differensen mellan aktierna är små.


Det var exakt läget idag. Skillnaden mellan Investor A och B var bara 1,7kr. Om jag hade handlat med Avanza mini hade affären kostat totalt 2,04kr för ett köp och sälj per aktie, jag hade alltså förlorat 34 öre per aktie i en arbitrageaffär eller 116kr totalt. Nu kunde jag istället byta till courtageklass Avanza medium innan istället och då hamnade courtagekostnaden på 0,56kr för ett köp och sälj per aktie, så jag gick med 390kr i vinst på arbitrageaffären och inkasserar 12kr extra varje år i utdelning.
 • Affären: Sälj av 341st Investor A för 138,514kr, köp av 341st Investor B för 137.934kr. Differensen är 579kr.
 • Courtageklass mini - Courtage: Minst 1kr eller 0,25%. Affären kostar 346kr vid sälj och 345kr vid köp. Totalt 691kr. Förlust på 112kr vid affär.
 • Courtageklass medium - Courtage: Minst 69kr eller 0,069%. Affären kostar 95kr vid sälj och 95kr vid köp. Totalt 190kr. Vinst på 389kr vid affär.
 • Skillnaden mellan mini och medium i den här affären är 501kr.
Läs mer om Avanzas courtageklasser här *affiliatelänk
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.

Jag tycker att det här är en grymt bra nyhet, jag har fått många gratisaktier tidigare genom aktiearbitrage och nu blir det ännu lättare att göra det. Jag gillar Avanza, de har den bästa appen, bästa servicen och nu börjar courtagepriserna också bli riktigt bra.

Några fler som känner sig glada över den här nyheten?


Hey! Missa inte dagens tidigare inlägg:
Alla sån här ekonomibloggar väcker vrede bland hårt arbetande människor

17 kommentarer:

 1. Hur vore det om de automatiskt gav oss det billigaste courtaget vid varje affär istället för att tramsa på med olika klasser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen störda jävlar

   Radera
  2. Tja Jorma,

   Jag kan hålla med om att det skulle vara bättre om det ändrades automatiskt men nu är det iaf bättre och de måste ju tjäna pengar nånstans så antar att det är därför de gör så här men vi får hoppas på att det kommer det framöver! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Flippade också Investor A=>B idag men visste inte att jag kunde byta courtageklass. Det hade varit lönsamt att veta så tack för tipset!
  /Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tobbe,

   Snyggt, ja tänk på det till nästa gång så blir det lite extra pengar att tjäna! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen.

  Snyggt byte i Investor.

  Gällande Avanza tycker jag de går i rätt riktning vad det gäller aktiehandel. Men Avanzas modell gällande courtage avgifter är fortsatt betydligt sämre än till exempel Nordea Investor. Lägsta courtage nivån är över 400 % dyrare hos Avanza än hos Nordea. Jag skulle vilja se en fast courtage nivå oavsett hur mycket man handlar för . Nordea tar 0.06 % i avgift och ett tak på 99 kr. Avanza kunde tagit lite mer betalt om de måste men framförallt använda samma modell. I slutändan blir det alltid vi kunder som betalar mer än de tänkt med Avanzas modell. På sikt hoppas jag Nordea fixar sin plattform alternativt att Avanza tar bort dessa olika courtage nivåer. Finns det någon kund som tycker olika courtage nivåer är bra om man jämför med Nordeas alternativ? Har svårt att tro det. Sen finns det ju mycket annat som är bra med Avanza som tex billiga fonder och en bra plattform. Med det tycker jag Avanza är bra men kan bli bättre :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Jag håller med dig att det självklart skulle vara bättre med lägre courtage även om jag förstår att de vill tjäna pengar så länge folk betalar för det. Jag kör tex Avanza för att de har grym service och bästa appen och hemsidan. Om det kommer något som kan konkurrera med det så kommer jag självklart kolla på det. Verkar som många som bytt till Nordea bytt tillbaka igen till Avanza dock. Du gjorde också det väl?

   Tack för kommentaren! Mvh,/ Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Smart! Det tipset tar jag med mig. Genomförde för övrigt et arbitrage i SEB under veckan, får se om Investor kan bli aktuellt på måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Prepper,

   Ja gör det, det blir en del pengar vid stora köp och sälj! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Avanza går i rätt riktning, men här försöker man bara marknadsföra som att man "lyssnar" på sina kunder. Samma courtage som Nordea och snabbare återbetalning av källskatt är angelägnare och detta är bara billigt PR för att slippa genomföra detta.

  Avanza har bättre designade app och sida än Nordea, men där kommer Nordea i kapp. Vi får se vad som händer men detta påverkar inte mitt val av att handla hos Nordea.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Självklart är det så, vi får hoppas det fortsätter bli billigare framöver. Jag gillar Avanza och är ok med courtaget då allt funkar så bra i övrigt. Hört många som bytt till Nordea och bytt tillbaks igen. Hur har det fungerat för dig?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hej

  Vill säga grattis till alla investerar som tyckte på detta. Det är vi som är kunder och som håller banken uppe. Visst ska dem få tjäna men inte överdrivet..

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Swedendivin,

   Ja de tjänar pengar men oersonligentycker jag deras service är grym också. Det finns ju alternativ som Nordea men vad jag hört och sett så är de inte i närheten än men grymt bra courtage iofs.

   Tack för din kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. När ni får återbetalning av källskatt på kf avanza hur går det till? Får ni ett meddelande eller sätts pengarna bara in? Hur mycket brukar ni få? När på året?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Senast fick jag det nu i år i slutet av januari, för källskatt 2015. Pengarna sätts in på kapitalförsäkringen. Man får meddelande också.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Borde varit mer focus på valet och vilket parti som gynnar frihetsportföljen mest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kanske kommer ett inlägg i efterhand om det. Är faktiskt inte jätteengagerad i politiken men har ju lite tankar såklart.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera