måndag 24 september 2018

Alla borde vara lediga på måndagar, det är världens bästa dag!

Idag är det måndag, världens bästa dag! Jag har som vanligt tagit en långfrukost och tittat på när folk stressat till jobben och helt ärligt är det inget som jag saknar. Det är inget som har med själva jobbet att göra utan själva grejen att slitas från sin sköna morgonstund och frukost. Det är underbart att sitta på balkongen och äta frukost i två timmar. Man hinner tänka och pulsen ligger på en behaglig nivå. Alla borde vara lediga på måndagar!
Lediga måndagar ger frihet


Jag har en rutin som ser väldigt likadan ut varje morgon. Morgonen började med att slå på kaffebryggaren, plocka fram ett kokt ägg jag kokat igår, därefter blanda ihop gröten och in med den i micron. Sen gå på toaletten och borsta tänderna. Solen sken i morse så det vara bara att bära ut allt på balkongen och inta chillmode. Jag kollade börsen och lite bloggar och såg att det kommit in en undersökning från en av panelerna. Det var en undersökning som handlade om drycker, den gav 12 kronor men tog inte mer än 10-15 minuter. Lite pengar i de flestas ögon men 3 stycken gratis frukostar och dessutom var den rätt intressant.


Jag brukar vanligtvis sitta minst 2 timmar på balkongen om det är bra väder så man hinner med en hel del om man vill. Jag kollade surfade runt lite och kollade inför vintern då vi har sagt att vi ska åka mycket skidor i år. Planen är 20-30 skiddagar och för att vara storstadsbo som inte har en vettig skidanläggning i närheten är det mycket. Vi kollar på flera lösningar men det ser ut att bli en grymt rolig vinter i alla fall! Att ha en eller flera lediga dagar sammankopplat till helgen underlättar grymt mycket för att lyckas få in fler skidresor över helgerna. Det gäller ju dock att sambon också kan få ledigt då men det ser ljust ut och troligt vis kan vi komma iväg flera långhelger i vinter. Jag tar gärna emot tips på skidorter, boenden mm.
Är det inte tråkigt att vara ledig?


Jag vet inte hur många gånger man har fått kommentarer om att det skulle vara trist att vara ledig eftersom inga andra är det etc. Jag respekterar om man tycker så och då ska man självklart jobba på måndagar istället för att vara ledig. Däremot håller jag absolut inte med. Det stämmer att de flesta jobbar men jag känner folk som kan komma ifrån och sen slutar ju de flesta vid 17-tiden igen så då finns det folk att umgås med.


Idag kommer jag t.ex. att gå en promenad efter att jag skrivit det här blogginlägget sen är planen att fixa lite med ett projekt jag håller på med. Jag ska försöka rensa ur lite ur garderoben, handla mat och städa innan sambon kommer hem. Senare ikväll blir det mtb med min kompis, jag har fullt schema alltså. Att man inte skulle ha något att göra är något man säger innan man testat att ha lediga dagar. Jag är en person som uppskattar att vara själv en del av dagen så därför kanske jag inte uppfattar det som vissa andra gör, men vi är ju alla olika helt enkelt.


Alla kan få lediga måndagar om man vill


Om det är så att man lockas av tanken på lediga måndagar så tycker jag inte att man ska stanna vid tanken. Alla kan vara ledig på måndagar om man vill det. När jag jobbade heltid kändes det mest som något man pratade om att vara ledig en eller två dagar extra varje vecka. Man såg det inte som något realistiskt genomförbart. Alla kan jobba deltid om de vill. Det handlar bara om hur högt man värdesätter sin tid över pengar och hur mycket man är beredd att kompromissa för att komma dit. Det behöver inte vara rätt väg att gå men inte heller fel väg. Känner man däremot att man verkligen vill ha mer fritid så ska man vara medveten om att det absolut är möjligt. I slutändan handlar det om att du själv måste ge dig möjligheten.

Känner du att ditt inre slits mellan viljan till mer ledighet och det ekonomiska i att jobba mindre?

32 kommentarer:

 1. Kul läsning, man blir lite avundsjuk... Tänkte på en sak bara, du skrev att du borstade tänderna före frukost, det var en lite ovanlig procedur. Men ska man sitta två timmar och njuta kanske det är lika bra att borsta både före och efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kul att du gillar det! Haha, min tandläkare har sagt att det är bra att borsta innan frukost för att emaljen mjukas upp när man äter och dricker vissa saker och då ska det vara bättre att borsta innan än efter. Jag vet inte vad som är bäst men kör på det! ;)


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Borstar också innan frukost. Allt för att kunna skapa en illusion av att sitta längre i soffan innan jobbet kallar:D

   Var själv pappa ledig varje fredag i 4 månader för något år sedan, helt fantastiskt!

   Radera
  3. Tja Daniel,

   Haha, ja men det är nog skönare att ha det gjort innan faktiskt. Grymt, det är underskattat att ha lediga dagar :). Har du mer ledighet att plocka ut framöver eller har du haft allt?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Nej, nu är våra barn så gamla att föräldradagarna är slut.

   Och inga fler bebisar har vi planerat heller: D

   Radera
 2. Håller med om att måndagar är underbara :-) Då jag i princip alltid jobbar Lördag och Söndag är det min helgdag. När jag tids nog går ner i arbetstid kommer just Måndag vara en dag att prioritera att vara ledig på efter helgen förstås som även den är värdefull.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Härligt då känner vi samma inför måndagarna :). Hur många timmar jobbar du varje månad ungefär?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Blir runt 200 timmar denna månad. Men överlag har jag börjat jobba lite mindre. När jag var yngre var det månader jag jobbade 230 timmar. Bara min flickvän börjar jobba lite mer kommer jag gå ner i tid. Just nu krävs ganska många timmar varje månad om jag ska kunna spara något. Bara förskoleavgiften ligger på 2000 kr per månad. Sen tillkommer allt annat till 2 barn och det hade verkligen underlättat om vi haft 2 löner. Men vi lever ekonomiskt och kan man spara lite varje månad är det bättre än inget alls. som sagt bara kämpa på! :) Mot 2 miljoner nu :)

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Tja Slimis,

   Ok, ja hoppas din flickvän kan avlasta dig lite snart. Jag jobbade ju också runt 250h/mån tidigare i livet och det sliter på kroppen i längden men kan vara nice i perioder. Nu jobbar jag ju lite vilket att det i princip inte blir något nysparande för min del.

   Yes, nu plockar vi 2 millar! :) Du måste ligga riktigt bra till med H&M som rusat nu? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Ja det tar på krafterna att ligga på topp :) H&M har bidragit fantastiskt till portföljen de senaste veckorna. 2 miljoner känns inte alls långt bort :) Antar att din portfölj också tuffar på bra? Ser att bland annat Castellum haft en imponerande avkastning den senaste tiden :-)

   Fortsatt lycka till.

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Härligt! :) Ja det rullar på. Detsamma!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Saknar faktiskt det där! Jobbade i butik förut och jobbade 10 dagar i sträck och var sedan ledig i 4 raka dagar, oerhört skönt att ha långledigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja InvestorChris,

   Det låter både skönt och oskönt, men kan tänka mig att det var riktigt skönt när du vara ledig. Hur jobbar du nu?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Periodvis när det bara är jobb jobb jobb kan jag verkligen känna så. Just nu är det lugnare, mer balans..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Härligt att det lugnat ner sig. Hur försöker du fördela det nu?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Har två jobb som huvudsaklig inkomst utöver aktier&inneboende.
   Båda är väl hyfsat fria egentligen.
   Har dock tankar om att växla upp ena sen..
   Kan inte riktigt återge timmar då det periodvis är rätt lugnt och ibland mycket.
   Tror att bästa balansen är om man hinner andas lite mellan varven, träna, inte allt går i ett..
   Är då jag blir "utbränd" och börjar kippa efter andan. Gillar dock en del stress, prestationskrav och utmaningar också. Har en tendens att bli väldigt lat, uttråkad annars, och lätt jag börjar hitta på dumheter då..

   Radera
  3. Ok jag förstår, har du möjlighet att jobba vart du vill?

   Själv har jag rätt fritt jobb när det gäller tider men är bunden till plats vilket låser lite. Det skulle kunna vara skönt att vara helt fri och tex resa när man vill.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Med ena jobbet skulle jag kunna jobba på fler platser men då måste jag jobba upp nya kunder. Konkurrensen ökar också.

   Det andra jobbet är jag bunden till samma plats, men reser en del med också.

   Jobbar du halvtid nu?

   Radera
  5. Ps, Du är bra på o ställa frågor och verkar rätt positiv som person. Du kanske skulle kunna jobba som coach. Kanske digital coach. Var bara en tanke som flög förbi för folk är i regel inte så bra på o ställa frågor, men du verkar ha talangen att även vara intresserade av andra :)

   Radera
  6. Ok är det jobbet (det första) ett jobb där du har fysiska kunder att besöka eller sker det helt online?

   Ja, jag jobbar ungefär 15h/v men är helt låst till plats. Kan styra tiden typ men inte dagar. Har alt att jobba på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Skulle gärna kunna ta dpontanledigt en vecka och liknande, därför jag jobbar på att bygga upp portföljen så man blir helt fri. 2 år till sen täcks alla fasta kostnader och då får jag se. Då finns ju ingen press på att dra in pengar.

   Sen har jag samma dilemma som dig med bostaden. Skulle kunna flytta till mindre eller en billigare stad och få loss npn mille där.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  7. Tack! :) Det kanske är för att just frihet och ekononi är ett riktigt starkt intresse, jag älskar att lyssna på människors tankar kring ämnet :). Det var en bra idé faktiskt, kanske skulle det fungera i liten skala när man blivit fri. Det känns som många skulle må bra av att upptäcka den vägen vi upptäckt, att det finns ett alternativ till 9-5. Har du känt det eller sett det? Människor som mår dåligt av stressen men inte verkar veta att det finns en lösning?

   Radera
  8. Sorry för stavfel, skriver från mobilen ^^

   Radera
  9. Det är fysiska jobb också. Ska man förklara lite enklare kan man säga projekt, konsult, men en del av planeringen går att göra hemifrån.

   Egentligen är det rätt bra jobb, så ska inte klaga, men har alltid haft en stark känsla av att jag vill vara fri, gått min egen väg.

   Ingen förstår riktigt vad jag gör, men jobbar mer eller mindre hela tiden. Mycket är att snappa idéer, låta den kreativa hjärnan flöda..

   Tycker det är coolt du lagt ribban ganska långt ned för vad man kan leva på. Ger mig tankar om att man kanske inte behöver så mycket egentligen.

   Är fortfarande i en process, så mycket handlar om att få inspiration. Vi är ju inte så många som har den här längtan efter att bli "fria :)

   Oja, visst har jag sett det. Är väl det jag tycker är så läskigt, just jobba hela livet, sen få sjukdomar och bli gammal, sen dö. Känns som ett fängelse...

   Att vi jobbar sönder våra kroppar, äter fel mat, stressar sönder oss, behöver sömntabletter, nikotin, koffein, energidrycker, alkohol - bara för att orka! Samt hör vår telefon ringa fast den inte ringer, och sitter på nålar..

   Det känns så fel.. som att livet ska inte vara så. Måste gå att ändra..

   Sett avsnitten av Kalle och Britas liv också, föll mest för cowboy ranchen, kollektivet.. tror det ligger nytt avsnitt ute nu.

   Ska du/ni flytta utomlands sen? Har ju tittat massor på de som lever billigt t ex Thailand. 7000-10 000 per person och kanske 11-14 000 för två kan man leva bra på. Om jag förstått det rätt :)

   Är det som gör jag inte heller tror vi kommer behöva så mycket egentligen, vi måste bara komma på hur vi vill leva, men mer värme, i alla fall för mig, är tanken..


   Radera
  10. ... som lite bättre svar på din fråga också om jag sett andra som inte ser det finns en "utväg".

   Absolut.

   Fast inbillar mig att många trivs i vad de har, trots att de inte trivs, eller hur man ska förklara :)

   Antar att veta vad man har, men inte vad man får är en trygghet. Gäller ju även mig som är osäker på om vi ska flytta nu. Man eller många är fegisar helt enkelt :)

   Eller så är de bara realister, vet inte..

   I princip ingen jag känner skulle kunna tänka sig hyra ut rum. Endast ett fåtal kan tänka sig att rucka lite på standarden, som dyra restaurangbesök, för att kanske spara mer.

   Ingen verkar vara intresserad av att sticka till Asien, leva nomadliv..

   Jo, känner en faktiskt, eller kanske två eller tre, men det är allt..

   Har slutat prata med de flesta om detta, för man får ändå så dåligt gensvar :)

   Sen detta med aktier, känner väl egentligen bara 2-3 som håller på med det. Utöver lite kunder då, de är faktiskt bättre bollplank.

   En del säger det är bubbelpengar, monopolpengar, inget man kan lägga sitt liv i. Man måste jobba, se till att fixa pensionen..

   Är rätt ensam med mina tankar, men det är okej, kör mitt&vårt race :) Därför det är kul att läsa bloggar, se hur andra gjort eller tänker.. man får massa inspiration av det, även om man kanske inte alltid känner&tänker likadant..

   Speciellt viktigt för att lära känna sig själv, som vill jag bo i ett hus på landet? Vill jag ha boplats eller inte? Vill jag jobba lite eller sluta helt? Helt enkelt, hur vill man ha det..

   Just boyta kostar ju en hel del, så kan man hoppa det spar man mycket. Å andra sidan, om man nu vill komma tillbaka till Sverige lite då och då och jobba behöver man nästan det.

   Om man inte har vänner med större lägenheter där man kan bo ett tag, eller kan tänka sig hyra rum/lägenhet som oftast är rätt dyrt..

   Man får väl se men tänker vi tuffar på här 4-7 år till, sparar, så får man se sen hur det känns..

   Allt känns ju bättre än att tänka - jobba till 65, ha 5-10 friskare år (då man kanske orkar lite mer, t ex resa runt), sen kommer sjukdomarna, sen dö..   Radera
  11. Alt jobba till 70-75 år :) Är ju inte så säkert det blir någon pension vid 65... gäller väl framförallt de som är yngre än mig, men ligger nog rätt risigt till också ;)

   Radera
  12. Tja igen Mrs Doubtfire,

   Riktigt kul att du kommenterar här, jag gillar dina kommentarer då de är både långa och reflekterande, vi är nog rätt lika på många sätt :).

   Du verkar ha bra jobb, kul att höra! Jag gillar mitt jobb i grunden men gillar inte att vara låst, lite som du skriver om.

   Vi har pratat om att flytta utomlands mne tro rinte vi vill skriba ut oss utan kanske bo halva året utomlands utspritt på vår och höst. Det känns mest rimligt just nu. Sen är det lite ekonomiskt också. Att ha dubbla boenden kommer vi inte ha. Troligast är ett billigt i Sverige och hyra utomlands isfl. Vi har ju lägenheten som det förhoppningsvis går att få loss nån mille eller 1,5 om några år. Det skulle vara grymt att vara utomlands sept-de, Sverige dec-apr, sen utomlands maj-juli typ :).

   Att jobba till 65 finns inte på kartan. Man vet Som sagt aldrig vad osmhpnder, man ska ta till vara på tiden nu :).

   Tack för dina grymma kommentarer! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej Frihetsmaskinen!
  Jag är likadan när det gäller att vara själv. Att bara sitta i tystnaden med en kopp kaffe. Att ta en promenad helt själv och bara vara. Eller bara ligga helt själv i soffan och filosofera. Det är inte helt fel.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Det där låter riktigt skönt! Det låter som att vi är rätt lika :). Jag gillar att ta det lugnt men har inget mot att göra annat som omväxling fast på mina villkor.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jobbar i Norge och har 14 dagar jobb följt av 14 dagar ledigt. Har en tanke att senare gå ner på 50% och då jobba 1 vecka och 3 ledigt, för motsvarande fulltids lön hemma i Svedala :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Magnus,

   Oj det låter magiskt! Vad gör du med tiden däremellan? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Den stora inre konflikten är väl att man vill ha långfrukost hela veckan varje dag;) Som du skriver, det är svårt att slitas från morgonstunden i soffan, känner igen mig i det du beskriver. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Ja det är sant! Själv försöker jag att ta långfrukost varje dag. Det är väl en dag som är svår för mig som det är nu.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera