måndag 17 september 2018

Cykla mtb i skogen - Ladda hjärnan

Helgen har varit riktigt bra.. Jag och kompisen cyklade mtb och utan att tänka på det så blev det en runda på drygt 3 timmar, fast vi bara skulle köra 1-2 timmar. Det är svårt att hålla tiden när det är kul och jag kan tycka att det är riktigt skönt att det blir så. Man kör bara på och är inne i sitt flow utan att tänka på massa annat Så blir det ofta när man cyklar mtb i skogen, man har kul och det är det som räknas.
Det är viktigt att hitta saker som kan vila hjärnan tycker jag, sen vad det är för något spelar mindre roll. Själv har jag lättare att koppla bort saker genom att göra fysiska saker i kombination med krav på full fokus, som att cykla mtb eller åka skidor. Min kropp blir slut men hjärnan får vila, en grymt skön känsla. Jag har svårare att koppla bort allt när jag t.ex. tränar på gym eller målar, dedt kräver också stort fokus men inte på samma sätt. Det här skiljer ju från person till person och vissa kan koppla av helt genom att bara ta en promenad. Jag tror att jag är lite för rastlös för det, det fungerar när jag är trött i kroppen men behöver ofta kompletteras med något annat.


Eftersom det var ett par veckor sedan jag cyklade sist på grund av en krasch så har jag inte riktigt fått den där känslan jag pratar om på ett tag, känslan när hjärnan kopplar bort allt. Så det var riktigt skönt nu i helgen när vi bara körde slut på oss själva och hade grymt kul för att sen somna trött i kroppen på kvällen, det gillar jag verkligen! Så om ni någon gång funderat på att börja cykla mtb, testa! Det jag gillar mest är att cykla i riktigt stökig terräng med stor variation. Det får gärna vara stenar-, rötter-, branter och trixiga partier. Grusvägarna håller jag mig helst ifrån. Vi är inte ute efter att köra fort när vi är ute och cyklar utan vi vill bara ha kul och stannar gärna och tar en kopp kaffe. Konditionen, balansen och hälsan blir en bonus på köpet.
Att hitta sin grej kan nog inte alltid vara så lätt utan det handlar nog mycket om att verkligen testa saker när man får chansen, sen spelar det nog in vad omgivningen håller på med och vart man bor. Jag bor precis vid naturen så jag kan ta min mtb och vara ute på ett par minuter, jag vet inte om jag hade orkat lasta cykeln på taket på bilen och åka 2 mil någonstans. Vad man än gör så tycker jag det viktigaste är att ha roligt oavsett om man drar och kör mtb eller sätter sig och målar ett par timmar. Det svåra är nog som sagt att hitta det där man bara vill göra varje dag, den känslan, den känslan som stänger av och laddar hjärnan.

Är det några av er som kör mtb-, eller har någon annan aktivitet som rensar hjärnan?Läs fler blogginlägg:
Spara över 2 miljoner på att cykla till jobbet

Missa inte gårdagen inlägg:
Tjäna pengar på nätet

Två andra populära blogginlägg den senaste veckan:
Drömmen om att leva på utdelningar
Flytta till Portugal?

12 kommentarer:

 1. Min aktivitet för att rensa hjärnan är fotografering! Älskar att promenera ute i naturen och ta naturbilder. Sedan brukar även gymmet ge mig liknande känsla.

  Härligt med mtb! Måste testa det någon gång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja InvestorChris,


   Härligt, alla sätt är bra när det ger den känslan! Ja. testa. riktigt kul faktiskt! :)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Mtb är både kul och rensande :) Gillar det verkligen och har, som du, naturen och stigarna utanför dörren. Annars gillar jag paddling men då vi inte bor vid vattnet är det lite längre startsträcka annars tycker jag det kan rensa bra det med. Även en skogspromenad kan rensa gott men kul med mtb att man kommer en bit oxå om man vill det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Erik,

   Ja, eller hur! :) Paddling är kul men som du säger inte lika lättillgängligt i många fall. Har du egen kajak att paddla med?

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. jajamen, har egna kajak(er) sen 20-talet år :) Gillar att vara ute i våra skärgårdar med tält.

   Radera
  3. Härligt! Det skulle jag vilja göra nån gång. Sk akolla på om man kna hyra kajak över Ne helg eller r åt och dra ut.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Gör det! Finns uthyrare i de flesta skärgårdar och även större sjöar. Fast akta dig, det är lätt att fastna ;)

   Radera
  5. Tack, ska kolla runt lite! Ja det är alltid risken att man står med massa prylar där sen ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Gruppklasser, erotik och massage fungerar bra. Har en förhoppning om att en dag bli bra på yoga, men drömmen känns längre och längre bort&blir stelare med åren.. ehumm..
  Tänker jag tar tag i det där med meditation&mindfulness&yoga&löpning längre fram..

  Annars, hemskt att säga, känns det som jag slår bort en del problem när jag jobbar. Hur hemskt det än låter fungerar det som någon slags "rensa hjärnan aktivitet"...
  Kanske fler som känner så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Grymt, ja yoga är nog bra att ta tag i direkt för man lär inte bli smidigare med åren! ;)

   Ok intressant! De kan är ett bra tecken eller vad tror du?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. MTB är grymt kul, håller själv på med det för att som du koppla bort hjärnan. Att dra fram i skogen kräver ju fokus på just stubbar sten och spårval. Har också nära till naturen, var ute igår faktiskt dock transportsträcka på 2mil fram och tillbaka på asfalt men 7km i skogen sedan och det var det värt. Hur kul som helst. Har du vart i svenska fjällen och åkt någonting?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Sparkapitalet,

   Ja precis, alla stenar, spårval och rötter kräver stort fokus vilket är skönt! Man kopplar bort allt annat :).

   Snyggt, då blev det en bra tur! :) Jag var faktiskt uppe och körde i svenska fjällen och Norge på lite olika ställen i somras, det var riktigt nice! Grym natur! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera