tisdag 18 september 2018

Se datum för kommande utdelningar

Det är alltid kul att hålla koll på sina utdelningar och när man är inloggad hos t.ex. Avanza kan man se sina kommande nordiska utdelningar men det är ju även kul att se alla nordiska utdelningar som är på gång. Det går faktisk att se datum för kommande utdelningar, även på dom man inte äger själv.
Avanza har en lista där man kan se alla utdelningsdatum för de nordiska aktierna. Man kan ladda fram datum ett år framåt för alla svenska och nordiska aktieutdelningar, tyvärr inte övriga länder. När jag skannar av listan så ser jag att min nästa utdelning kommer från Castellum, vilket också är mitt största bolag. Jag inväntar också utdelningen från Realty Income (O), vilken borde komma vilken dag som helst men eftersom det är ett amerikanskt bolag så syns den inte på listan.

Kicka på länken för att se datum för kommande utdelningar hos Avanza (Affiliatelänk)
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.

Jag uppdaterade nyligen min utdelningskalender som jag använder för att ha koll på datumen för mina egna utdelningar och den totala summan jag får in varje månad. Egentligen är det här ingenting man behöver ha koll på såklart men som utdelningsinvesterare är det riktigt kul att sitta och räkna på den framtida utdelningen och då underlättar ju listor och tabeller som summerar det. Jag har ju som framtida mål att leva på utdelningarna så min största motivation att fortsätta spara är ju att se hur mycket utdelningarna ökar varje månad. Det är ju utdelningarna som kommer att göra mig fri inom några år.


Den här månaden ser ut att bli  helt ok med drygt 4700kr i utdelningar. Tanken är ju som alltid att återinvestera utdelningarna för att få ännu mer utbetalt vid samma tidpunkt nästa år. Om jag bara fortsätter att upprepa det här tillräckligt många gånger så känns det som att jag ska a extrem otur om inte utdelningarna blir riktigt stora framöver, så stora att jag kan leva på dom. Det är ett långsamt arbete men jag är övertygad om att man lyckas bara man kör på tillräckligt länge, historien har visat att det går.

Jag kom ihåg när jag fick min första utdelning, alltså när jag på riktigt fattade, känslan var som ett uppvaknande. Först förstod jag inte riktigt att det var möjligt men när jag förstod hur det fungerade så öppnades en helt ny värld. Jag insåg att utdelningar var en väg till frihet, en väg till ett liv utan att vara tvungen att jobba. En väg till ett liv där man fritt kan välja vad man vill göra. Jag blev fast och här är jag, en utdelningsjunkie på god väg mot mitt mål. Utdelningar är grymt!

Kommer ni ihåg er första utdelning- och vad kände ni?

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Kommer inte ihåg min första utdelning, då jag inte brydde mig nämnvärt. Men jag minns när det började rulla i hjärnan. Hade ärvt lite aktier i SEB och själv sparat något år och började således leka runt med Avanzas historiefunktioner. Såg då att jag fått extra pengar utan att egentligen göra något..

  Då var det som att något rann till....men vänta nu..sen gick det inte att vända.

  Ganska intressant i förlängningen hur investeringar och utdelningar får en att försöka vända på livet. Från att enbart konsumera till att pressa sig åt andra hållet, mot ägande. Helt klart mer givande.


  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Andreas,

   Ja jag känner igen det, när man väl förstod kraften utdelningarna så blev man fast. Pengar utan att behöva jobba, innan det visste jag inte ens att det var möjligt :).

   Ja, frågan är om det är för att man faktiskt inser att det finns andra alternativ och att det är möjligt? Kul är det iaf! :)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Själv kände jag faktiskt frustration för mina första utdelningar. lilksom 2kr vad kan jag göra för det? detta kommer ta evigheter.
  Men dom 2 kr är idag flera hundra då jag snittar 1000kr månaden nu <3 Och har inte ens gått 4 år. Men dom säger det förstamiljonen är svårast!

  tackar för inspiration! =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Blakhouse,

   Haha, jag förstår kä slan och alla är så i början. Försöker få folk i min närhet att fatta grejen och alla är likadana. "-men, 50kr det är ingenting ju". Men de som är envisa nog att fortsätta inser värdet :).

   Grattis till bra utdelningar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Precis, envis är bra :)

   Radera
 3. Jag kommer ihåg min första utdelning, handlar man främst inom Europa är det surt med utdelning en gång per år, men som tur är går det att sprida ut det och ändå fina bolag om man vidgar vyerna.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Ja precis, även om de i te delar ut ofta här så kan man sprida utdelningarna på olika datum på året. Sen börjar ju fler och fler dela ut fler gånger om året och det kanske ökar de kommande åren.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Nja, har inte så stor koll på dem som kommer in på kontona längre. Ligger pengar där med som ska investeras så småningom med, så de blandas upp med dem..

  Däremot har min fina vän gjort små trevliga ark med excel till mig där alla utdelningar står fint utskrivna.

  Månad, belopp, etc

  Även vad jag tjänar per dag och timme :)

  Det piggar verkligen upp och så fort man köper något nytt blir det en uppdatering.

  Små glädjestunder i vardagen jag blir väldigt glad av..

  Minns mer känslan av när jag fattade att man kunde spara pengar och sen få pengar!! Det var som jordens underverk och var helt lyrisk i flera månader och tjatade antagligen sönder min omgivning..

  Första gången jag verkligen velat något efter att ha en fin lägenhet i stan och en fin bil (bilen numera såld)...

  Vet inte riktigt vad man gör sen men vill uppleva känslan när jag kan kalla mig ekonomiskt fri!

  Även om det inte kommer vara på "lyxnivån"....

  SvaraRadera