fredag 7 september 2018

Alla såna här ekonomibloggar väcker vrede bland hårt arbetande människor

Jag fick en kommentar på det här inlägget om att alla såna här ekonomibloggar väcker vrede bland hårt arbetande människor. Är det så? Jag har själv varit en hårt arbetande människa sedan jag var 16 år. Jag jobbade under en 6 års period drygt 250h/månad. Jag skrev tom själv på en blogg under den perioden. Var jag en hårt arbetande människa som kände vrede mot mig själv?

Nej jag kände inte vrede för mina egna tankar eller de bloggar jag läste, även om de inte var många då. Jag hittade inspiration, främst för att man såg att det fanns fler som kände likadant och hade liknande mål. Jag tycker att det är mycket lättare att hålla motivationen och finna inspiration idag när det finns betydligt fler bloggar än tidigare.


Motarbetar vi oss själva genom att blogga om det? Kanske, kanske inte.. Jag ser det som att motivationen är det viktigaste för att lyckas och att det bloggas om det bidrar iaf till min egen motivation. Vissa kanske anser att det väcker onödig uppmärksamhet kring ekonomisk frihet för att om man skriver om det. Att det på så sätt skulle göra det sämre för oss, kanske för att politikerna tillslut reagerar på det. Jag vet inte, det kanske stämmer men samtidigt borde antalet människor som får upp ögonen för det också öka vilket gör att fler vill ha möjligheten? Vilket kanske gör att vi har större chans att påverka? Om jag ska vara ärlig så tror jag inte att vi påverkar så mycket i stort, vi som är intresserade av det här är en sån liten del av befolkningen att det varken gör till eller från, men jag kanske tänker fel där?

Har ni känt irritation mot någon ekonomiblogg någon gång eller förstår att det väcker vrede hos människor?

32 kommentarer:

 1. Hej,
  Tycker din inlägg är fantastiskt. Bloggar inte själv men strävar mot samma mål som du ekonomiskt. Märker när jag berättar det till kollegor eller vänner och möts i hälften av fallen med ilska. Tror det är bara dem som är enormt avundsjuka som blir arga och visar vrede mot strävan efter frihet eftersom de själva känner en hopplöshet inför sin egen situation och när de då ser någon som tar hand om sin ekonomi på ett fantastiskt sätt vet de inte hur de ska hantera sina egna känslor.
  / Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack kul att höra och roligt att vi har samma mål! :)

   Det är mycket möjligt att det är så och det är tråkigt isfl. Många har möjligheten att uppnå ekono isk frihet, speciellt de med bra lön men man är inte beredd eller villig att göra det som krävs. Det är synd bara att man inte kan förstå varandras val bättre.

   Tack för kommentaren! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej FM
  Precis som Anonym ovan skriver så handlar det om avundsjuka. Istället för att ta tag i sin egen ekonomi så riktar man dålig energi på de som faktiskt är ambitiösa. Det är ju hur man väljer att disponera sin inkomst som är skillnaden. Väljer man postkodlotteriet och guld blend framför Avanza då får man faktiskt skylla sig själv. Alla kan spara

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Ja det nog vara så i endelfall men i te alla tror jag, mång avverkar på riktigt ha svårt att förstå hur vi tänker och det respekterar jag. Det är svårt att förklara ibland och det kan ju vara tråkigt när man möte rnehativ attityd, det verkar som vi är i flera läger kring det här. Jag är absolut inte emot att man vill jobba hela livet men om man mår dåligt av det eller känner att livet är mer ände tycker jag helt klart att man ska göra det man drömmer om.

   Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Personligen tycker jag det är inpirerande och intressant med ekonomibloggar. Tror att människor som inte kan spara eller investera inte förstår att de kan göra likadant. En person som vet att den kanske får jobba till 69 kan nog bli avundsjuk på den som slutar arbeta innan 50. Flera av de som klarar av att investera är troligen personer som har bidragit till samhället och välfärden med viktig kompetens på olika sätt. Kanske de politiker som vill försämra möjligheterna kring kapitalinkomster borde tänka på att det kanske är en stor vinst för samhället med människor med denna drivkraft. Samhället kan spara pengar på att människor vid lämplig tid kan försörja sig själva och slipper bli utbrända. /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Mycket bra poänger du tar upp och jag tänker ungefär likadant som du. Det känns tråkigt när politiker vill motarbeta människors drivkraft och vilja att klara sig själv eftersom det borde gynna alla i samhället på lång sikt. Jag gillar också alla ekonomibloggar och skulle nog inte haft samma motivation utan dom.

   Tack för en väldigt bra kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Det är en jävla skillnad att diskutera vilka aktier man kan köpa än att glassa med att man sitter på balkongen med kaffe och kollar på när folk går till jobbet. Skryt aldrig om detta väcker bara ont blod hos arbetare och beslutsfattare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att spara på börsen är lätt, och alla kan göra det. Så varför inte börja? Du kan också leva som ekonomiskt fri, men det kräver uthållighet och hårt jobb. Om du dock inte vill det och du uppskattar ett jobb som du måste gå till 8h/dag, så fungerar det väl lika bra? Alla väljer sin egen väg.

   Är du inte intresserad av att spara eller av börsen, varför då läsa dessa bloggar? Det kanske finns andra bloggar som passar dig bättre?

   Jag själv jobbar och sliter på mitt heltidsarbete 8h var dag, samtidigt som jag sparar en stor del av min disponibla inkomst på börsen, för att jag också ska kunna bli fri och i princip kunna göra vad jag vill med livet. Jag tror helt enkelt att livet har mer att erbjuda än att vara beroende av den 25:e varje månad. Varför väcker detta sån avsky?

   Radera
  2. Tja Anonym,

   Förstår inte hur du menar riktigt. Om jag skrivet ett inlägg om att jag tar en kaffe på balkongen när andra stressar till jobbet så är det för att lägga fram att det är ett alternativ, i stort sett alla kan göra det om man vill och är villig att prioritera annorlunda ände flesta andra. Det är inte skryt utan att visa en annan väg som man kan välj som man vill.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Evelina,

   Jag håller med dig helt, det är enkelt men kräver envishet, hårt jobb och tar tid. De flesta kan göra det. Som du säger är det dumt att slösa energi och tid på att läsa om saker man inte gillar eller stör sig på, bättre att fokusera på det man själv tycker är bra då :).

   Härligt att du är på väg, vi verkar ha samma mål. Jag har också upptäckt att det finns så mycket mer än jobbet jag vill göra :).

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 5. Det här leder era skryterier till https://www.di.se/nyheter/utrakning-sa-mycket-slar-isk-skatten-mot-dig/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Det är alltså vi bloggare som ligger bakom detta?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Vet inte om det handlar om avundsjuka. Har en moster som har väldigt fokus på att folk, som inte konsumerar hejvilt utan sparar, är snåla. Just att snåla är det lägsta i hennes ögon. Nästan allt annat moraliskt förkastligt kan hon fördra men inte snålandet. Att inte göra av med sina pengar varje månad verkar vara värsta synden. Och så klagar hon på hur hon måste fortsätta slita på fabriksgolvet på Astra vid löpande bandet. Hon skulle gärna ta pension men har några år kvar till 65. Hon är sliten av hårt kroppsarbete sedan tonåren. Men att spara för att inte behöva jobba till pensionsåldern finns inte på kartan. Det är tydligen moraliskt rätt att offra sig och kämpa för sina slantar för att sedan bränna dem till nästa lön. Annat är snåleri... Ja hur många tänker inte såhär. En bundenhet i tanken anser jag, av en sort som andra tjänar mycket på. /E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja E,

   Det du beskriver är rätt konstigt men känner igen det litegrann. jag skulle inte uppfatta det sättet vi lever på är snålt utan att vi prioriterar olika saker. Genom att jag tex jobbar mindre kan jag vara mer generös med tiden, hinner tex umgås med min mamma på ett sätt jag inte gjorde när jag jobbade mycket och liknande.

   Det är konstigt att man ska behöva känna sig snål eller egoistisk för att man prioriterar det man mår bra av, hur känner du kring det här?

   Tack för en bra kommentar! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Toppen inlägg!

  Jag håller med dig i allt du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frilansportföljen,

   Tack, kul att höra! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Jag förstår inte riktigt det perspektivet. För egen del arbetar jag inte sällan 60 timmar i veckan och jag knegade på enkla arbetarjobb under min uppväxt flera år. Men den som sparar en större andel av sin lön under en tioårsperiod har väl all rätt att sluta arbeta tidigare. Det handlar ytterst inte om hur mycket man tjänar utan om hur stor spardisciplin och hur låga utgifter man är villig att acceptera över tid.

  Det är ett val man gör om hur man vill leva sitt liv. Jag skulle nog inte sluta arbeta i förtid helt enkelt för att mitt arbete är roligt och givande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Ja precis, det är ett val som nästan alla kan göra. Antingen gör man det eller något annat men tråkigt att klaga på folk som gör det valet kan man tycka?

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Ni har ju bara massa glassar jobb testa jobba som polis 3/skift ska jag också sluta jobba?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag kan bara prata för mig själv och säga att jag absolut inte har något glassarjobb. Sen kan jag nämna att några av jobben jag körde 250-260h/månaden i flera år för att ta mig hit inkluderade bland annat som diktare och grivis på byggen så jag håller inte med.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. diskare och grovis på byggen ska det stå ^^

   Radera
 10. Jag är totalt oförstående till ilska över bloggare / människor som väljer att ta ansvar för sitt liv och sin framtid genom att spara pengar istället för att konsumera allt på en gång. Är det att de som blir arga ser det som kritik av deras val? Däremot så kan jag bli störd öven när blir skrytigt om hur bra det gått istället för analyser och investeringsideer med lite balans till den företagsspecifika riskan.

  SvaraRadera
 11. Jävligt störande med det här sluta jobba snacket. Spott i ansiktet på alla som får samhället att snurra. Skämes tamefan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer störande att slösa bort sitt liv på att arbeta kan jag tycka.

   Radera
  2. Måtte cancern ta dig och ingen fanns där att hjälpa dig

   Radera
  3. Tja Anonym,

   Vi har ju jobbat också, jag började jobba när jag var 16 och med flera års övertid har man jobbar väldigt mycket, vilket betyder att man betalat skatt osv.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 12. Jag är jätteinspirerad av sådana här ekonomi/sparande/investerings bloggar och strävar själv mot ekonomisk frihet. Intresse för aktier har jag haft länge som hobby men det var först efter en utbrändhet som intresset för att bli fri tog fart. Hatade verkligen känslan av att inte orka med livet men vara fast i försäkringskassans klor. Snacka om att vara utlämnad! Men jag brottas med tankar om att man inte kommer vara med och bidra till samhället som ekonomiskt fri/tidig pensionär. Det är det som jag tror sticker i ögonen på folk. Vi är ju beroende av att människor tar hand om oss när vi blir sjuka och föder barn och våra barn ska ha lärare i skolan etc etc. Sen tycker jag att vi alla ska tänka på vad den onödiga konsumtionen gör med vår miljö, där måste ju sparare vara stora föregångare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kul att du uppskattar bloggarna, samma här. Skönt att ha tagit tag i det, utbrändhet är inte kul, har varit där själv också.

   Jag tror inte man ska tänka att man inte bidrar, att vara fri tror jag skapar ett driv och motivation att göra saker på en nivå man inte hade innan. Se det så här istället, vad bidrar man med som utbränd?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 13. Måste ju finnas något mellanting. Har man jobbat i 20år och sparar järnet för att ta tidig pension så har man nog ändå dragit sitt strå till stacken. Måste ju inte jobba tills man stupar liksom. Bara genom att dra ner vår konsumtion till rimliga nivåer skulle nog alla i samhället kunna sluta många år tidigare än 65. Sen 5:e semesterveckan infördes har vi ju tagit ut det mesta av välståndsökningen som automation etc. medfört i högre materiell standard, inte mindre arbete. Spara och jobba mindre ändrar ju lite på den normen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kalle,

   Ja det är sant, många tycker det är antingen eller. Att jobba 20 år har inbringat massa skatt, moms osv. och varför ska man inte få ta tidig pension då om man vill?

   Tack för bra kommentar! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 14. O nooo...

  I min bekantskapskrets finns bara TVÅ jag känner som har liknande tankar.

  Han som introducerade mig till allt detta - kommer vara evigt tacksam. Samt den person jag lever med.

  Känner mig som ett UFO fast jag förhoppningsvis snart har 3 mille i aktier.

  Samtidigt känns detta så RÄTT. Har hela livet sökt någon slags gemenskap med människor som är lika en själv (är rätt udda själ), och detta är det närmaste jag kommit..

  På sikt - långt där framme - hoppas jag kunna starta upp eller skaffa mer gemenskap med andra i liknande sits.
  Finns massa sånt i USA med träffar, event, men här finns inget?

  Av allt jag läst verkar vi vara en liten grupp. Finns inte så många. Vilket på ett sätt gör det rätt coolt. Hemliga klubben :-)

  SvaraRadera
 15. Jag har samma problem med avundsjuka pga jobbar hela sommaren och ledig vinterhalvåret.
  Många som undrar:Vad skall du göra nu ? så fort man är färdig för en säsong.
  Svarar jag : Resa & vara ledig blir det oftast följdfrågor & slutligen kommer den konstigaste av alla frågor:Blir det inte tråkigt ?
  Min filosofi är jobba för att leva & inte leva för att jobba.
  P.s fortsätt & skriva alltid roligt att se hur andra investerar/förvaltar och tänker i sitt sparande.

  SvaraRadera