onsdag 5 september 2018

Om 2 år behöver jag aldrig mer jobba!

Yes! Planen håller, om 2 år behöver jag aldrig mer jobba! Jag följer varje år den 5:e september upp min stora plan som jag satte för exakt 2 år sedan, planen som ska få mig ekonomiskt fri år 2020. Jag kan konstatera att planen håller och om 2 år behöver jag inte jobba mer om jag inte vill, riktigt skön känsla!


Stefan Thelenius Sparkakylator Deluxe


Lägesrapport: För att jämföra mitt mål punkt för punkt ser det ut så här: (Mål / Nuläge)
 • Portföljvärde: 1.561.744kr / 1.815.691kr
 • Yoc: 5,20% / 5,08%
 • Utdelning/månad: 5726kr / 5882kr
 • Utdelning/år: 68.712kr / 70.584kr
 • Mål slaget med: 1872kr/år

Förra året var det riktigt krig för att klara utdelningsmålet, vilket jag tillslut  lyckades med, men bara med 1 kronas marginal. Jag kan ju helt klart konstatera att det här året var det lättare att klara av målet. Nyinvesteringarna har varit små så det är inte det som ligger bakom det, utan främst på en väldigt bra utdelningstillväxt i bolagen jag har. Jag har under det senaste året minskat i preferensaktier vilket dragit ner direktavkastningen i portföljen men har genom det ökat den förväntade utdelningstillväxten som nu ligger på 10,65%/år för de svenska innehaven och 8,33% på mitt totala kapital inklusive preferensaktier.  Det här gör att portföljen förväntas öka sina utdelningar med 7500kr/år bara genom sin egna utdelningstillväxt, snöbollen rullar alltså!

Förra året slog jag som sagt utdelningsmålet med 1 krona/månad eller 12kr/år. I år måste jag ändå få säga att jag krossade målet, jag slog det med 1872kr/år! Det motsvara ju gratis mobiltelefon, halva elräkningen, halva bilförsäkringen, hela hemförsäkringen, eller gratis frukost i över en månad, det känns bra! Med 4% direktavkastning motsvarar det ett kapital på 46.800kr. 

Något som sticker ut i måluppföljningen är att portföljvärdet ökat väldigt mycket mer än planerat. Det är ju för att värderingen på börsen har ökat, men jag måste också säga att utdelningarna och bolagens vinster ökat mer än förväntat, så det är inte enbart en dyr börs. Om man bara ska gå på min genomsnittliga direktavkastning samt tillväxt och spå in i framtiden så borde portföljen utan insättningar öka med 7500kr i utdelningar och 221.877kr i värde till nästa år. Teoretiskt sett ska jag klara 2-miljonersgränsen inom ett år.
Alla har sina egna trick för att uppnå mål och jag tror att jag har hittat mitt för att uppnå ekonomisk frihet. Jag ska vara ärlig, jag gillar börsen och är intresserad av aktier men jag vill inte vara beroende av att det intresset ska hålla i sig för att lyckas med mina mål. Ofta tappar jag intresset om det blir ett "tvång". Därför känns utdelningsstrategin som ett klockrent val för mig, jag investerar i starka bolag med bra utdelningshistorik och-/eller utdelningstillväxt, lite investmentbolag, kombinerat med billiga indexfonder. Troligtvis kommer jag att öka en del i Avanzas nya globalfond som de släppte för någon vecka sedan. Det här bör ge mig en helt ok avkastning på sikt och historiskt har jag t.om. lyckats slå index även om jag inte behöver det för att hålla min plan.

Läs mer om världens billigaste globalfond hos Avanza *affiliatelänk
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.
Om ett år säger planen att utdelningarna ska ligga på 6316kr/mån, det är 434kr mer i månaden än nu. Det är en ökning på 6,9%, jag har ingen aning om vad som händer med börsen det kommande året men framtiden ser ljus ut, jag borde klara det om man bara kollar siffrorna. Även om det var många bra utdelningshöjningar inför den här avstämningen så känns det väldigt bra inför nästa också, jag tror på mina bolag så framtiden ser ljus ut! :)

Hur går det med era utdelningsmål?

16 kommentarer:

 1. En stor inspiration att följa dig och din väg mot ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Bombmattan,

   Tack, vad kul att höra! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Vad roligt att höra att du ligger så bra till. Du ligger en bra bit över målet.
  Jag är säker på att du fixar det!
  Hejja hejja!
  MVH PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Tack, det känns bra faktisk! :) Ja den här gången gick det lättare än förra året. Tack för allt stöd och pepp!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Kul se du närmar dig målet, bra kämpat!
  Själv har jag kvar 4-6 år, sedan kan jag men osäkert om jag slutar då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Tack! Härligt, skönt att ha valet oavsett hur man väljer att göra :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. De bolag du har överlever även kärvare tider. Snart kan du luta dig tillbaka och låta sedelpressen jobba åt dig.

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Jag hoppas det, tack för peppen! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Man behöver 20 netto i mån allt annat är trams

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Då får jag vara tramsig då och leva livet så, alla är vi olika 🙂👍

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Skönt att se att planen håller. Tror det är bra att släppa preferens aktier helt speciellt i en uppbyggnadsfas. När man väl ska förvalta sina pengar kan det vara värt att titta på dem men när man bygger vill man ha så mycket uppsida som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spara spendera,

   Tack! Ja det är Lltid svårt att veta vad som är bäst men preferensaktierna har levererat riktigt bra under den tid jag haft dom, har ende kvar ändå.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Det går enligt plan med utdelningarna. Friheten närmar sig med stormsteg och det är en underbar känsla!

  Har lite nya roliga företagsideer, men det är sådana som inte kommer kunna ge mig lön direkt, så behöver få in mina passiva inkomster för att kunna fokusera på det företaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekonomitankar,

   Grymt kul att höra! :) Det låter intressant med företagsidéerna, får man fråga vad det är inom? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Jag tror vi har 4-7 år kvar. Just nu har vi 99 kr per dygn om jag minns rätt i utdelning.

  Efter försäljning lägenhet kommer vi ha mer att investera (tror det blir totalt 3 miljoner i aktier allt som allt).

  Vi köper billigare boende. Kanske med eller utan inneboende.

  Ca 9500-10 000 utdelning + inneboende (kanske 5300 per månad, skattat och klart, 40 000/år skattefritt)blir ungefär 15 000 månaden.

  Jag skulle teoretiskt kunna leva på det. Är min back up plan om allt skiter sig. Fast är inte nöjd. Vill ju även min partner ska gå i pension tidigare.

  Förhoppningen är att vi ska kunna spara ca 50 000 månaden (3 jobb + inneboende + aktieutdelning)...

  Tror att när vi har sisådär 5-6 miljoner i aktier kan vi börja diskutera mer på djupet vad vi verkligen vill göra med resten av våra liv.

  Jobba halvtid? Flytta? Vara värmen 3-6 månader per år? Ägna oss mer åt intressen som vi kanske kan tjäna lite pengar på?

  För egen del ser jag mer värme, men min partner är inte lika förtjust i det. Kan bli kompromiss eller så lever vi lite olika liv (tanken är ju ändå man ska göra det som känns rätt för en själv - lite meningen med allt detta)...

  Ser iaf framför mig någon slags digital business åtminstone jag kan pyssla med i värmen som genererar lite när man är där.

  Sen jobb som känns roliga! Inget slavande, kompromisser, hata chefen 3 ggr/v..

  SvaraRadera