lördag 1 september 2018

Billigare bilförsäkring - Få ner premien genom 3 enkla tips!

Ok, till att börja med så måste vi ju säga att bilen i sig är en ganska hög kostnad varje månad, men det finns en del saker vi kan göra för att den ska bli billigare. Bland dessa saker är en att fixa en billigare bilförsäkring, men hur gör man det?

Det är grymt enkelt att jämföra och se hur den bilförsäkringen vi har idag står sig mot andra alternativ. Om du hittar ett bättre alternativ tar det oftast inte mer än 10 minuter att göra ett byte som sänker kostnaden, månad efter månad. Jag tänkte här nedanför gå igenom hur du enklast får en billigare bilförsäkring.Billigare bilförsäkring - Så här gör du


Troligtvis kan du spara en hel del pengar rätt snabbt bara genom att gå från en dyr till en billig bilförsäkring. Här nedanför har du 3 enkla steg på hur du gör.

1. Försäkra dig för det du behöver


Tänk så här, en försäkring på bilen måste vi ha men hur omfattande måste den vara- och hur mycket är det värt att betala för den? Kolla vad som ingår och räkna på det, är det värt att betala för saker som det är väldigt liten risk att drabbas av? Kanske kan det vara värt att lägga de extra pengarna den kostar i en buffert istället? Jag säger inte att man ska skippa försäkringen utan bara att man bör se över den och vad som ingår.

2. Jämför bilförsäkring 


Att jämföra vad man betalar idag med andra alternativ är jätteenkelt på någon utav jämförelsesiterna och det känns ganska självklart att kolla vad man kan få för erbjudanden. Ibland kan man hitta erbjudanden för nya kunder också som inte ens erbjuds av försäkringsbolagen själva. Det går snabbt och är gratis, så i min värld är det en självklarhet att jämföra bilförsäkringen en gång om året för att se hur man ligger till.

3. Byt Bilförsäkring


Om du hittar ett erbjudande som är bättre-/billigare än det du har nu så finns det ingen anledning att inte byta, varför betala mer än nödvändigt? Innan ett eventuellt byte är det dock bra att noga kolla vad som ingår-, vilken självrisk som gäller och eventuella bindningstider. Oavsett så tycker jag att det är bra att kolla utbudet och se hur man ligger till prismässigt eftersom det är enkelt och gratis att göra.


Välj rätt bilförsäkring och få billigare genom att jämföra


Som sagt, det viktigaste enligt mig att inte vara "överförsäkrad" genom en dyr försäkring som du troligtvis aldrig får användning av eller som blir alldeles för dyr i längden. Kolla värdet på bilen och se om det är rimligt.

Det finns en del pengar att spara på att välja rätt försäkring och tillsammans med alla andra kostnader vi har varje månad blir det många kronor i slutändan, speciellt med ränta på ränta.

Jämför din bilförsäkring


Steg två är att jämföra priset med utbudet på marknaden. Det är grymt enkelt att spara pengar på det här sättet och det är en av alla anledningar till att jag har så låga kostnader och bara behöver jobba 10 timmar i veckan. Ta tag i kostnaderna idag och tacka dig själv om ett år! :)

Det absolut lättaste sättet att kolla upp om du kan få billigare bilförsäkring är att t.ex. gå in och Jämföra bilförsäkring hos Compricer eller Jämför bilförsäkring med Insplanet. Du skriver bara in registreringsnummer och får fram ett förslag med de bästa priserna.

Vad avgör priset på bilförsäkringen?


Eftersom det är så många olika faktorer som avgör vad din försäkring kommer att kosta så är det nästan omöjligt att jämföra priser från person till person.

Vad din kompis betalar behöver alltså inte vara vad du får betala, därför kan det vara bra att alltid göra en jämföra efter just dina förutsättningar innan du tecknar en försäkring för din bil. Här nedanför är lite faktorer som avgör försäkringspremien.

 • Var du bor och parkerar bilen
 • Din ålder
 • Bil- och årsmodell
 • Hur mycket du kör
 • Typ av försäkring
 • Tidigare historik av olyckor etc.

Hur hög självrisk ska man ha?


En sak som kan påverka din månadskostnad för försäkringen på din bil är hur hög självrisk du väljer att ha. Ofta kan du välja vad du vill betala i självrisk om du har otur och olyckan är framme.

Spontant kan det ju kännas självklart att välja en lägre självrisk men det är inte helt självklart. Om du väljer en lägre självrisk så kommer du istället att få betala en högre försäkringspremie varje månad. Det är helt enkelt för att kompensera risken för försäkringsbolaget.

Jag väljer själv en högre självrisk mot en lägre fast försäkringskostnad varje månad, men då har jag också en billig bil. Vad du väljer avgör du själv, men det kan vara värt att tänka på.

Vilka bilar är billigast att försäkra?


Det skiljer ganska stort i hur mycket du får betala för försäkringen beroende på vilken bil du har. Både bilmärke, bilmodell och motorstyrka spelar in. Generellt sett kan man säga att ju billigare bil och ju mindre motor du har, ju billigare kommer bilförsäkringen att vara.

Vill du komma billigt undan i ditt bilägande så ska du därför helst ha en billig bil eller bilmodell och skippa de dyra märkena. Här nedanför har du de bilar som är billigast respektive dyras att försäkra.

Bilar som har dyra försäkringspremier

 • Land Rover
 • BMW
 • Audi
 • Mercedes
 • Porsche

Bilar som har mellandyra försäkringspremier

 • Volvo
 • Volkswagen
 • Mini
 • Subaru
 • Kia

Bilar som har billiga försäkringspremier

 • Renault
 • Skoda
 • Suzuki
 • Citroen
 • Toyota

Världens dyraste bilar att försäkra

 • Lamborghini
 • Maserati
 • Ferrari

Bilens ålder påverkar försäkringspremien


Bilmärket gör alltså en stor skillnad på priset för försäkringen men även åldern har betydelse. Du kan ha en gammal Mercedes eller Audi som fortfarande är relativt billig att försäkra. Det är ganska logiskt eftersom värdet är lägre och därmed billigare för försäkringsbolaget att hand om i ett skade- eller stöld-ärende.

Sammanfattning för att få billigare bilförsäkring


Så om du är ute efter en billig bilförsäkring ska du alltså äga en billig bil, ha en bra historik utan tidigare bilolyckor/försäkringsärenden, du ska gärna ha en mindre motor på bilen och vara över 25 år gammal.

För att veta hur du ligger till är det som sagt lättast att bara gå in på t.ex. Compricer eller Insplanet och skriva in dina uppgifter och se vad du får för prisförslag. Jämför sen uppgifterna med vad du betalar idag så ser du snabbt om du har rätt försäkring.

Hur gör ni med bilförsäkringen? Vad betalar ni idag och- och vilken typ av försäkring har ni? 

23 kommentarer:

 1. Bra inlägg FM. Som du säger får man kolla upp allt noga innan. Inte bara månadskostnaden. En ockersjälvrisk kan lätt överskriva det belopp du sparar i en billig månadspremie

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Tack! :) precis, viktigt att kolla allt så man inte missar nåt. Kan även vara bra att kolla den försäkring man redan har så man har koll på allt.

   Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Vi bytte just från hel- till trafikförsäkring. Utan att ha exakta siffror tror jag vi gick från 4800 kr till 1700 kr per år. Kör en Ford från 2008.

  Iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ibland gör man rätt,

   Riktigt bra besparing där! Ofta försäkrar man sig lite väl mycket.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag har bytt försäkringsbolag några gånger. Har dock alltid slutat med att jag gått tillbaka till Länsförsäkringar. Det kanske inte alltid är billigast men de täcker mina behov bra. Aldrig varit något strul när det väl hänt något. (det har strulat med andra bolag). Men det är alltid värt att jämföra försäkringar och andra kostnader. Men just bilförsäkringen har vi hittat den vi gillar mest.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Jag förstår dig om du haft strul, sånt är bara jobbigt. Själv har jag aldrig haft några problem med något försäkringsbolag och haft en del olika.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Vi har halvförsäkring på bilen som köptes ny 2016. Nästa år går vagnskadeförsäkringen ut så då blir vi väl tvingade till helförsäkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktieoutsidern,

   Ja nya bilar ingår det ofta en del de första åren. Hur mycket dyrare blir de nya försäkringen?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Har inte vågat kolla på det ännu. Det är ett år kvar. Men jag gissar på en dubbling säkert.

   Radera
  3. Ok, aja bara bita i det sura äpplet, vissa saker är nödvändiga :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Kör en mellanklassbil med diesel från 2010, med ca 10000 mil på mätaren. Värdet enligt webben är ca 45000 kr och vi har halv-försäkring. När värdet sjunker ytterligare går vi över till trafik.

  Försäkrad via LF där vi har 20% rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Det låter bra ju! :) Hur mycket tror du att du sparar efter att gå ner till trafikförsäkring istället för halvförsäkring på bilen?

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej!

   Har ingen koll på det faktiskt. Idag betalar vi ca 190 kr i månaden för halvförsäkring, så det är inga stora pengar vi pratar om att gå ner till trafik.

   Radera
  3. Ok, ja då lär det bli mindre summor men alla kronor räknas ju! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Har ni sett en el bils motor? Stor som en knytnäve noll service. Ni kan slänga era gamla bensin bilar det är över

  SvaraRadera
 7. Någon som testat den här typen av försäkring: Paydrive.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mattias,

   Har tyvärr inte testat den men det låter ju riktigt smart. Har du kollat hur mycket billigare det skulle kunna bli?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Om jag bara gör en snabb jämförelse blir der för mig 1500-2000 per år. Så helt klart värt att testa. Är väl en väldigt liten del av bilförarna som står för en hög del av olyckorna och det är det, vi som inte är med i olyckor får betela för i traditionella försäkringar.

   Radera
  3. Det låter intressant, uppdatera gärna om du testar det! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Den här bloggen är köpt av etablissimanget noll kritik mot avanza noll genomlysning av deras dolda avgifter bara happy go lucky smörja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Utveckla gärna vad du menar? Vad är det du vill att jag ska kritisera med Avanza, hur menar du med köpt av etablissemanget?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera