onsdag 8 november 2017

Det bästa man kan göra när det gäller aktier är att börja

Jag hör ofta från folk som är i början av sin sparkarriär att det är svårt och krångligt med aktier. Samtidigt tycker många att det är tråkigt med fonder. Något som är vanligt är att man då skjuter på sitt sparande tills det tillslut rinner ut i sanden. Det är synd och tråkigt, speciellt för personens 15 år äldre jag som hade haft kul med avkastningen som sparandet hade genererat.
Vad är då lösningen? Mitt enkla svar efter den erfarenhet jag har av mitt eget sparande och de misstag jag har gjort är - börja bara. Skit i om det är tråkigt, du kommer ha kul med pengarna sen. Det blir värre om du köper något förhoppningsbolag som du hittat någonstans som sedan visar sig vara luft och lite lullull. Då kommer det sluta med att du tycker att aktier är skit och samma sak som bingolotto och poker. Du kommer inte vilja spara mer förrän du inser vad du gjorde för fel flera år senare. Jag skulle alltså börjat med att månadsspara i indexfonder och om du vill ha lite roligare så kör investmentbolag. Du sprider då risken, får ett billigt sparande och du undviker att göra stora misstag. Om historien upprepar sig så kommer denna form av sparande att ge en helt ok avkastning. Ditt framtida jag kommer att vara tacksam.

Vad är erat bästa råd till någon som vill börja med aktier?
Läs andra inlägg:
Leva på utdelningar
Billigare bredband (Sponsrat av Bredbandsval.se)
Mina 10 mest lästa blogginlägg
3 aktier från en utdelningsinvesterares synvinkel
Jobb, vad är det?
Boom! Portföljen över 1,5 miljoner!

10 kommentarer:

 1. Tjena!
  Jag tycker att jag gjorde det rätt så bra ändå. Själv började jag i helt fel läge när vi var på toppen och på väg neråt (2015) . Det jag skulle rekommendera är att göra små små insättningar i 3-4 fonder varje månad. Sedan kommer du successivt bli mer varse av vad du verkligen vill göra med dina investeringar.

  Är det Aktier eller Fonder som lockar mest? Ja den frågan kommer du få svar på med tiden.

  http://www.kronantillmiljonen.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra råd Kronan! DEt viktigaste kanske egentligen, men glömde skriva det. Lätt att man får panik om man gått all i och det blir en sättning annars.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Pga riskspridningen så rekommenderar jag alltid billiga indexfonder till nybörjare. Ska de tvunget ge sig på aktier så är rekomendationen stora stabila utdelande bolag. Precis som KTM skriver så ger det sig med tiden vilket håll det barkar. Finns intresset så utvecklar man troligen en egen strategi med tiden som man trivs med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Missade skriva att sprida ut inköpen över tid är viktigt i början då man inte vet hur man reagerar mentalt.

   Tack för kommentaren Procent P!

   Radera
 3. Som skrivet tidigare investera i 3-4 billigare indexfonder periodiskt om du är nybörjare.

  Även att sätta upp regler kring dina investeringar. Typ inga investeringar för lånade pengar, sälj av periodiskt, köp måste vara minst x kr, en post måste vara minst 2% och max 15% av portföljen.

  Mål för sparande varje månad är också extremt viktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra råd angående regler, också en viktig punkt jag inte skrev i inlägget. Superviktigt just som du säger att tex sälja av periodiskt och inte allt på en gång.

   Tack för kloka tips!

   Radera
 4. Jag gillar idén att börja spara tidigt när ens inkomst och livsstil är relativt låg, började själv spara när jag bodde hemma och kunde lägga undan jätte mycket, samtidigt som min livsstil var låg, nu när jag flyttat till egen bostad så försöker jag ändå hålla kvar så hög sparkvot som möjligt samtidigt som mina intressen och livsstil är densamma.

  Sedan gillar jag idén att lägga en del av sina investeringar i hoppfulla och roliga aktier, detta är mer för att ens intresse ska bli större och man ska förstå hur en bergochdalbana fungerar i investeringsvärlden så väl när en stor nedgång sker i börsen så är man ändå lite varm i kläderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Livetssaga,

   Det är grymt om man har möjlighet att bo hemma och spara, blir en riktig boost. Kan man som du säger hålla en enkel/billig livsstil och fortsätta hålla den så går det ju undan sen :).

   Vad menar du mer exakt med hoppfulla saker? det jan vara riktigt bra som du säger att få känna på bergodalbanan, speciellt när det dippar med betydande pengar. Antar att du menar att det är bättre att få känna på det med småbelopp först?

   Tack för en bra kommentar!

   Radera
 5. Att få in en bra vana att kunna spara undan pengar varje månad tycker jag själv är ett bra första steg.
  Sen kan man ju investera dessa efter hur mycket risk man vill ta. Det kan ju även innefatta investeringar utanför börsen, även om börsen har gett en god avkastning historiskt. Vill man ta mindre risk kan man ju amortera ner sina lån lite mer och satsa mindre på börsen. Det är ju inte alla som har nerver att klara av stora börsras och säljer till slut av i panik med stora förluster. Sen finns det ju även de som har förlorat mycket pengar genom att belåna sina aktieinnehav. Innan man börjar med aktier tycker jag själv man ska vara försiktig och medveten om riskerna. Det finns många som har blivit rika genom aktieinvesteringar men det finns även de som har förlorat mycket pengar. Jag själv gillar ju både enskilda aktieinnehav och indexfonder. Jag tror man måste hitta det som känns rätt för en själv. För egen del kommer jag mest fokusera på enskilda aktier framöver men har mina indexfonder som ett komplement. Skulle min avkastning bli alldeles för dålig kommer även jag överväga mera indexfonder på sikt.

  Hade fint :-)

  Mvh Slimis


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis, hoppas sparandet går grymt! :)

   Ja en vana är otroligt viktig för att få fart på sparandet, det är ju trots de sparade pengarna man klöper aktier för. att amortera är ett bra alternativ till aktier om man inte vill ta samma risk.

   Tror det handlar om att vara försiktig i början, det är lätt att bli övermodig om man börjar i en tjurmarknad tex och som du nämner kanske ger sig på belåning tills det smäller, då blir det jobbigt.

   Tack för kommentaren och mot 1,6 nu! :)

   Radera