måndag 22 juni 2015

Så kommer jag att bli ekonomiskt oberoende


Min plan för att kunna hoppa av ekorrhjulet är enkel, att bygga upp passiva inkomster som täcker åtminstone 75% av mina kostnader. Man skulle kunna säga att jag i dagsläget saktat ner farten på hamsterhjulet och bara springer vartannat varv, eller på halvfart. Målet är dock att hoppa av helt och kanske ta något varv när jag känner för det. Med 75 procents ekonomiskt oberoende borde jag våga ta det klivet.


Det är svårt att räkna när och hur man är ekonomiskt oberoende. Min strategi går mer ut på att sänka utflödet av pengar än att öka inflödet. Jag ser större värde i att spara 1000kr än att jobba ihop 1000kr, speciellt om det är något som kan bli återkommande. Jag tänkte ta upp några exempel på hur jag tänker.


Mat -
Äter du mat hemma och matlådor så kan du utan större problem klara dig på 1500-2000kr/mån, inkl. någon pizza och kebab. Här bör du även få in toapapper, schampo m.m.


Om du däremot äter ute de flesta måltider är det inte svårt att komma upp i 4-5000kr eller mer.


Bil -
Självklart, om du inte behöver bil så skippa den. En bil är alltid en stor kostnad. Jag känner dock att jag för tillfället behöver en bil för att kunna göra det jag tycker är kul, men även i företaget. Jag har dock valt att köra en gammal och bensinsnål bil som är lite billigare. Jag går och cyklar även så mycket jag kan. Jag har räknat att min bil kostar mig i snitt 1300kr/månad, detta inkluderar bensin, försäkring, skatt och värdeminskning.


Om du däremot måste ha en ny bil, kanske lite större än vad du behöver så ökar kostnaderna markant. Antagligen vill du även ha en bättre försäkring osv. Det är inte orimligt att räkna med 3-4000kr.


Lägenhet/Bostad-
Vi bor i bostadsrätt, en gaska dyr. Jag har dock tänkt på många saker när jag köpte den. Avgiften är låg och det ingår bredband, värme och parkering. Det enda vi betalar utöver avgiften är el och försäkring. Vi bor dessutom 2 pers i en tvåa, många jag känner bor större än så fast de inte utnyttjar eller behöver ytan. Lägenheten kostar totalt inkl. el, värme, bredband, parkering och försäkring runt 3700kr/mån/pers.


Bor du större, ex. en 3a eller i hyresrätt kostar det runt 5000kr/månad/pers.


Intressen/hobbys-
Jag lägger runt 15000kr/år på min stora fritidssysselsättning, detta kommer jag aldrig att bortprioritera.


Jag skulle tippa på att medelsvensson lägger minst 15000kr på fritidssysselsättningar/hobbys.


Resor-
Jag älskar att resa och lägger runt 20-25000kr/år på resor. Jag köper dock alltid erbjudanden vilket gör att jag troligtvis hade fått betala runt 35000kr om jag inte gjort det.


Övrigt/Kläder/mobil-
Jag köper alltid kläder/elektronik och övrigt på rea ofta 50%. Detta gör att jag klarar denna post på 7000kr/år.


Tandläkar-/Sjukbesök mm.
3000kr/år


Totalt- Totalt behöver jag runt 111000kr för att leva ett bra liv med allt, inkl. bil, hobbys och resor. Detta blir ca: 9300kr/mån. 75% av11000kr = 83250 Det betyder vid dagens förutsättningar att jag borde våga göra mig 100% oberoende när mina passiva inkomster uppgår till 7000kr/månad.

måndag 15 juni 2015

Mina tillgångar & skulder


Det finns egentligen 5 kategorier för mina tillgångar som jag kommer räkna med i totalbeloppet, dessa är:


1. Lägenheten
Jag kommer att räkna värdet (baserat på senaste likadana sålda - 10% och avdrag för reavinstskatt). Jag ser lägenheten som ett bundet kapital jag kan få ut om jag säljer eller ett medel till billigare boende. Ett billigare boende gör att jag inte behöver lika stor avkastning från kapitalet för att täcka boendekostnader.


2. Aktier/Fonder
Aktier och fonder är något jag kommer försöka att köpa på mig mer och med extremt långsiktiga mål.


3. Likvida medel/sparkonton
Här kommer jag summera alla sparkonton


4. Löne-/Buffert-/Transaktionskonton
Alla övriga bankkonton med tillgängliga likvider


5. Företagskontot
Jag räknar beloppet minus skatt


Pensionen räknar jag inte med utan ser det som en bonus om-/när den dagen kommer. Målet är ju också att minska ner på jobbandet så vi pratar om garantipension.


Skulder


1. Bolån
Mitt bolån vet jag inte riktigt än hur jag kommer att göra med, jag skulle kunna amortera lite men så länge räntorna är låga så väntar jag nog med det.


2. Studielån
Jag har ett studielån som jag fn amorterar på. Borde kanske skjuta upp amorteringen men ser detta lån mer som en administrativt krångel som det skulle vara skönt att bli av med.

torsdag 4 juni 2015

Första inlägget!

Första inlägget!


Det här är egentligen en fortsättning, en utveckling av resan jag startade för 6 år sedan. Jag startade då bloggen "min första miljon" http://imperiet.blogspot.se


Bloggen skulle handla om min resa från 0-1 miljon kronor. efter att jag tappade bort mina inloggningsuppgifter blev det att jag slutade med bloggen och samtidigt hände det mycket saker som förändrade min syn på allt.


Jag hade vid sista inlägget i bloggen ca: 152 000kr i kapital och räknade inte med det som låg i lägenheten eller pension. Mitt mål var att uppnå 1 miljon kronor i kapital, men många fartgupp på vägen har ändrat både inställningen och målen.


Bland annat tvingades jag amortera hela mitt sparkapital på lägenheten för att kunna bo kvar, vilket gjorde att det kändes som att börja om på noll. Jag har även gått in i väggen efter flera års utbrändhet, vilket ledde till att jag sade upp mig från mitt jobb.


Jag är väldigt tacksam att alla dessa saker hänt och jag har fått insikter som jag aldrig skulle ha fått annars. Jag har idag ett helt annat och mycket mer konkret mål än tidigare. Mitt mål är att bygga upp en frihetsmaskin och vara helt fri att göra vad jag vill. Jag har kommit en bra bit på vägen och arbetar idag ca: 50% och spenderar den andra halvan med allt som jag tycker är roligt här i livet.


Att ha en bra och fungerande ekonomi är en förutsättning för att uppnå frihet, men det betyder inte på något sätt att man måste ha ett ouppnåeligt kapital. När jag räknar kapitalet denna gång kommer jag att ta med pengar på konton, aktier, fonder och tillgång i lägenheten. Allt kommer att beräknas med stor marginal och skrivas ner i värde. Det jag insett nu är att min bostadsrätt hittills varit en enorm tillgång och sparat mig stora pengar som annars skulle gått till hyror.


Så vart är jag idag?


Jag har "tack vare" omständigheter tvingats amortera ganska stora summor på lägenheten vilket gör att det där ligger ett ganska stort bundet kapital. Detta gör dock också att boendet är billigt.


Jag har precis börjat intressera mig för börsen igen, men vet inte i dagsläget hur jag ska göra, har en mindre summa investerad.


Jag har ganska mycket likvida medel som väntar på att investeras.


Jag har ett arbete som genererar en minimilön som de flesta inte skulle klara sig på.


Jag är 50% ekonomiskt fri, och har som mål att bli 100% ekonomiskt fri.
Mer kommer i nästa inlägg.