måndag 28 september 2020

Flera jobb samtidigt - Stora fördelar- & nackdelar

I dagens blogginlägg tänkte jag gå igenom det här med att ha flera jobb samtidigt. Vilka för- och nackdelar finns det med det och är det smart att ha det? Att ha flera arbeten på samma gång har enligt mig vissa solklara fördelar, men samtidigt är det några dåliga saker med det.

Fördelen med flera jobb samtidigt är att vi blir mindre beroende av en enskild arbetsgivare eller kund. Vi kan därför bestämma mer själva över vår tid och både ha möjlighet att säga nej- och ja till mer jobb om vi vill. Nackdelen är såklart att vi sprider oss tunnare i kunskap och fokus, vilket kan ge en sämre ersättning per arbetad timme.

Varför ska man ha flera jobb samtidigt?


Enligt mig kan det finns flera anledningar att gå från det vanliga 9-5 med fast anställning till att ha ett, eller flera deltidsjobb. Förutom de jag nämnde ovanför så tycker jag nog att det är extra fördelaktigt när om du har planer på livet utanför ekorrhjulet och vill bli ekonomiskt fri.

Efter åren jag skrivit här har jag fått väldigt många mail och kommentarer från personer som vill sluta sitt arbete, men de vågar inte eftersom de måste säga upp sig och därför förlora hela sin inkomst. Om du har flera arbetsplatser så kan du helt enkelt kräva att få gå ner i tid eller bara säga upp dig på en av dom.

Möjlighet att jobba många timmar genom att flera arbeten


En annan fördel även om jag inte rekommenderar den är att det är betydligt enklare att komma upp i många timmar om du vill köra några "hundår" och tjäna mycket pengar genom att jobb mycket övertid. Jag har inte läst så noga men lagen gör det svårt att jobba extrem övertid på en och samma arbetsplats.

Att ha flera inkomstkällor gör det alltså lättare att styra sin tid eftersom du blir betydligt mindre beroende av din arbetsgivare. Säg att du har 3 olika arbetsgivare, då kan du troligtvis styra om du vill jobba mer övertid eller om du vill gå ner på deltid lättare än om du är heltidsanställd.

Starta eget med flera olika kunder


Det jag själv gjorde för att att lösa möjligheten att gå ner i arbetstid var att jag startade eget. Att starta eget kan innebära både ännu mer inlåsning och jobb eller mer frihet, helt beroende på bransch-, hur många kunder du har-, dina ambitioner etc.

Jag var inte ute efter pengarna och då såg jag den stora möjligheten i att ha flera kunder, jag hade när jag jobbade 20 timmar i veckan runt 10-15 fasta kunder. Med 10-15 kunder motsvarade varje kund bara 7,5-10% av totalen, att förlora en kund hade alltså ingen betydelse för min ekonomi.

Hitta en nisch som inte kräver jobb utöver jobbet


Mitt andra fokus var att starta eget inom något där jag inte behövde jaga kunder eller lägga massa jobb för att få jobb. Jag ville alltså ha fasta kunder, inte behöva jaga nya eller lägga tid på offerter, mail eller telefonsamtal så fort jag gjort färdigt ett jobb.

Det gjorde att jag inte startade eget inom det jag jobbat med tidigare under 8 år, utan något helt nytt. Lönen var självklart inte lika bra som jag kunde fått om jag kört på det jag tidigare jobbat med, men det var inte målet.

Mitt mål var frihet, inte pengar. Jag ville kunna jobba deltid och inte behöva svara på telefon eller mail. Jag ville få betalt för de jobb jag utförde och inte lägga någon tid på något utanför det. Tack vare det blev timlönen bra, eftersom den var effektiv.

Om du vill ha en ledtråd på hur du hittar enkla jobb som ger mycket tid. Leta bland jobben ingen annan vill ha, starta något "osexigt och tråkigt", där är konkurrensen lägre.


Den stora fördelen med att inte ha en enda arbetsgivare


Ok, nu kommer vi till det bästa. Jag sa det tidigare men om du vill sluta jobba så är det extremt mycket svårare att ta steget ut i friheten om man har en fast anställning och en enda inkomst. Det är typ omöjligt att testa på lite och ofta är det att säga upp säg från jobbet som gäller, eller att inte ta steget alls.

Risken är alltså väldigt stor att dina planer på att leva på aktier aldrig blir av och att du kommer att drabbas av "one more year syndrome" som sedan blir "one more decade syndrome". Det eftersom du aldrig får en chans att "testa" livet i friheten på riktigt.

Alternativ - Tjänstledigt och sabbatsår


Det finns såklart alternativ för att få känna på livet som ekonomiskt oberoende utan att behöva säga upp sig. Du kan t.ex. ta tjänstledigt eller ta ett sabbatsår från jobbet. Har du möjligheten och känner att du är rätt i livet så rekommenderar jag verkligen att göra det.

Jag hade själv inte möjligheten att ta tjänstledigt men jag sa istället upp mig och tog ett sabbatsår mitt i livet. Det blev en ögonöppnare och då- den bästa tiden i mitt liv. Det var grymt och frihetskänslan var total.

Den perioden ledde mig in på eget företagande, som blev deltid, som blev mindre deltid, som blev frihet. Jag tror aldrig jag hade vågat ta steget så lätt utan de här stegen på vägen hit.

Faran med en fast anställning och heltid


Min slutsats kommer på något sätt tillbaka till att en fast anställning kan vara lite farligt om du siktar på ett liv utanför ekorrhjulet. Däremot tror jag det är lugnt, men du måste börja förbereda dig långt innan du tar steget.

Problemet med heltidsanställning är att det är så ifrån frihet man kan komma på ett sätt. Man spenderar stor tid på jobbet vilket gör att mycket av det social och de saker man gör om dagarna gör man där. Att förlora det, hur skulle det kännas?

Är du tillräckligt kreativ för att leva utan chef?


En annan sak som jag själv märkte var att jag fick bättre kreativitet och förmåga att "skapa möjligheter" när jag sa upp mig från jobbet. Jag ser saker jag inte såg tidigare, för jag vet att jag har tid att göra- och ta till vara på sakerna.

Jag tror inte jag hade varit redo på samma sätt mentalt direkt från en anställning. Jag är inte orolig för att kunna skapa en inkomst om det skulle behövas idag, jag har gjort det tidigare och vet att jag kan.

Att inte ha någon som säger åt dig vad du ska göra, att inte ha tider att passa. Det ställer krav på dig själv att skapa rutiner.. eller att du trivs att leva utan dom.Nackdelar med flera jobb samtidigt


Ok, jag är färgad. Självklart gillar jag företagande och flera inkomstkällor, jag har tagit den vägen själv. Men, jag fattar ju att det finns- och har även sett nackdelarna. 

De största nackdelarna enligt mig själv är att man faktiskt ger upp lite genom att inte lägga 100% fokus på en sak, vi ger upp karriären och platsar inte längre in i mallen och förväntningarna som de flesta har på oss.

Kan bli svårare att komma in i hjulet igen


Kanske kan det bli svårt att få det jobb vi tidigare haft, många kanske ser dig som mindre ambitiös som sprider din tid på flera saker istället för att "bli bäst" inom dit område? Det här gör att vi med stor sannolikhet kommer att ha en lägre lön framöver.

Det här är saker du måste väga mot varann såklart, frihet eller pengar? Grejen är att det lär aldrig ändras, för samhället och hjulet är det bäst med människor som rullar smidigt i det.

För egen del struntar jag dock helt i det, jag offrar gladeligen hög lön för frihet, om och om igen. Jag skulle inte gå tillbaka till en heltidsanställning även om jag fick 100.000kr i månaden, jag är verkligen ärlig med det. Men vi är alla olika.

Har du flera jobb? Skulle du kunna tänka dig det- och hur hade du lagt upp det i så fall?

fredag 25 september 2020

Få ett bättre liv - Mina 3 steg till ekonomisk frihet

När jag började min resa mot friheten så var fokus kanske inte inställt på ett bättre liv i första hand, utan mer kring det ekonomiska. Jag började min resa för längesen, då utan ett konkret mål, jag hade heller inga tidsplaner. Att jag skulle bli ekonomiskt fri visste jag, att jag strävade efter ett bättre liv visste jag, men jag visste inte när jag skulle nå dit.

Nu är det drygt 5 månader sedan jag nådde ekonomisk frihet, målet jag började sträva efter för mer än 10 år sedan. Det är mycket som inte gått som planerat och mycket som gått både bättre- och sämre än förväntat. Men visst, jag måste erkänna att jag har ett bättre liv nu, än då för drygt 10 år sedan.


Innehåller affiliatelänkar


3 steg till ett bättre liv genom ekonomisk frihet


Innan jag går vidare och berättar de viktiga punkterna som gjorde att jag nådde mina mål vill jag gå igenom några saker. Trivs du med ditt liv i ekorrhjulet så ska du inte läsa vidare, du kommer troligtvis inte förstå- eller hålla med om vad jag skriver.

Om du däremot känner som jag gjorde vid tidpunkten för 10 år sedan, att livet har mer att erbjuda än 9-5, 5 veckors semester och fullsmetade helgdagar, då kanske du kan få ut något av dagens inlägg. Det är i alla fall min förhoppning.
 
Innehåller affiliatekänkar


1. Minimera dina fasta kostnader


Ekonomisk frihet är extremt enkelt på pappret. Det handlar om att ha tillräckliga passiva inkomster för att täcka sina kostnader. Det många gör fel här enligt mig är att se alla kostnader likvärdigt, enligt mig är det skillnad på kostnad och kostnad.

Vi har fasta kostnader och rörliga kostnader. De fasta kostnaderna kan vi sänka, men oftast inte justera från månad till månad. De rörliga kostnaderna kan vi egentligen justera i samma sekund som de uppstår och är därför inte lika farliga för friheten enligt mig.

När jag insåg det här så insåg samtidigt hur nära jag var att bli ekonomiskt fri. Bara genom att sänka mina kostnader kunde jag korta ner tiden enormt. En sänkning av mina kostnader med 5000kr/mån gav mig motsvarande effekt som att spara ihop 1,5 miljon kronor.

Kapa fasta kostnader


Det jag gjorde var alltså att kapa mina fasta kostnader. Jag tog bort allt som inte var nödvändigt och det gav mig extremt låga månadskostnader, jag hade minimalt med tickande räkningar på auto.

Exempel på saker är att inte ha tv-abonnemang, vara med i facket, bara ha grund-hemförsäkring, ha billigt mobilabonnemang, jämföra mitt elpris och få billigt etc.

Men egentligen är det enklare än så här, sätt dig ner och börja skriva upp alla dina fasta utgifter, sen ringar du in alla som verkligen är nödvändiga. När du har gjort det så har du antagligen massa utgifter kvar på pappret.

Om du vågar säga upp alla de sakerna och testa att leva en månad utan dom kommer du att inse att du får massa pengar över att spara och investera varje månad. Dessutom blir det en spinoff som påverkar ditt totala spenderande.

Det går snabbt att spara flera hundratusen på de fasta kostnaderna


Jag ser många i min närhet som har fasta kostnader på lätt 1000kr i månaden som egentligen inte ens är nödvändiga. Det känns som mer regel än undantag och då är det vanliga svenssons vi pratar om, inga rika människor.

1000kr i månaden blir nästan 200.000kr på en tio-årsperiod, om du investerar de på börsen (9% avkastning). 2000kr i månaden blir alltså nästan en halv miljon! När man räknar på det här blir det lättare att första att det går att spara (och bygga) stora pengar, trots en låg lön.

2. Strunta i status och andras åsikter


Om du vill bli fri från ekorrhjulet måste du släppa andras åsikter, du kommer alltid ha folk som tycker du gör fel och inte håller med dig. Lägg inte energi på det och låt det definitivt inte sänka din motivation.

Samhället är uppbyggt för ett ekorrhjul. Politikerna som styr landet vill att vi ska jobba mycket och gärna inte tänka så mycket själva, då rullar hjulen och skatterna kommer in. De flesta är uppfostrade efter det här och kommer därför inte förstå dina tankar på att leva utanför den bubblan.

De flesta går i skolan, utbildar sig, jobbar 9-5 i ungefär 35-40 år och lever sedan på statlig pension. Att ha en diskussion om att sluta jobba vid 40 med någon som har siktet inställt på att "få pension" vid 65-70 kan bli ganska långdragen.

Det är förståeligt, så acceptera bara att väldigt många aldrig kommer att förstå dig. Däremot verkar fler bli intresserade när du väl tar steget. Idag är det många som undrar hur jag klarar mig "utan att jobba" ;).

3. Spara och investera varje månad, oavsett vad


Att hålla motivationen uppe är jätteenkelt så länge det går bra, men efter ett tag tappar de flesta gnistan och det är då det avgörs om du kommer att lyckas eller inte. Jag kan lova att det var flera gånger i början av min sparkarriär som jag var beredd att ge upp, men något fick mig att fortsätta...

..drömmen om friheten...

Jag visste att det gick, bara jag fortsatte. Jag märkte att så länge jag bara såg till att siffrorna på kontot ökade så kom jag närmre friheten. Om jag kompenserade en dålig börsmånad genom att jobba över och fylla igen hålet så blev hoppet uppåt desto större när det väl vände.

Det kommer att ta extremt lång tid att bli ekonomiskt fri om du börjar idag så var beredd på det. Samtidigt är det otroligt viktigt att få in en rutin med sparande och investeringar, med tiden kommer du inte att tänka på det, det viktiga är att du börjar... ..och inte ger upp.

Slutsats


Att slå sig fri från ekorrhjulet genom ekonomisk frihet är inte lätt. Inte bara för att det krävs mycket pengar eller en fet aktieportfölj, du måste även klara av att gå din egna väg. Troligtvis under 5, 10, 15 eller kanske 20 år.

Du kommer inte ha någon som säger hur duktig du är som när du fick högsta betyg på ett matteprov eller när du fått en ny tjänst som personalansvarig på kontoret. Du kommer ha vissa som ifrågasätter hur du bidrar i samhället på grund av ditt val.

Du måste hitta folk som förstår dig och det är inte lätt. Men de finns, det gäller bara att hitta dom. Många som inte förstår dig idag kommer att göra det i framtiden, när de gått in i väggen eller själva insett att det finns mer i livet än 9-5 och helger.

..när de ser att du har lyckats...

Att nå ekonomisk frihet är enkelt om du är beredd att anpassa dig och kompromissa. Om du är beredd att byta saker som inte betyder så mycket på riktigt till verkliga saker, då är det fullt möjligt.

Är du beredd att offra något för att få något annat? Vad?

torsdag 10 september 2020

Avanza World Tech By TIN - Ny fond i porföljen!

Idag tog jag in Avanzas fond Avanza World Tech By TIN i portföljen. Jag har haft lite utdelningspengar som legat i portföljen och dessutom har lite för mycket över av från de likvider jag fick loss när jag sålde av lite inför "friheten". Nu när jag kollar till portföljen på första gången på kanske 2 månader passar jag på att investera lite av pengarna.

Avanza World Tech by TIN är en matarfond med fokus på medelstora internationella teknikbolag med bra tillväxt och lönsamhet. Fonden förvaltas i praktiken av Carl Armfelt och Eric Springchorn eftersom minst 85% eller som de säger 100% i praktiken investeras i den aktiva fonden TIN World Tech. Fonden är ett samarbete mellan TIN fonder och Avanza.

Innehåller affiliatelänkar

Avanza World Tech By TIN innehav/bolag - 10 största


Bland fondens innehav hittar vi gamingaktier precis som i deras andra fond TIN Ny Teknik, men även aktier inom mjukvara, hälsovård och marknadsplatser. De båda fonderna är alltså ganska lika bara et att Tin Ny teknik fokuserar på norden medan Avanza World Tech By TIN är en global fond.

Ett mål som fonden har är att minst 50% av deras innehav ska producera- eller erbjuda produkter som gör världen bättre. Här nedanför har du fondens 10 största innehav.
1. Salesforce (4,9%)

Mjukvaruföretag som erbjuder molntjänster, baserat i San Francisco.


2. Edwards (4,4%)

Hälso- & sjukvård


3. Nintendo (4,1%)

Spelutvecklare och spelkonsoller


4. Microsoft (4,1%)

Utvecklare av mjukvara


5. Adobe (4,0%)

Mjukvaruutvecklare


6. Adevinta (3,0%)

Olika marknadsplatser online i framförallt Europa


7. Ubisoft (2,8%)

Fransk spelutvecklare som bland annat ligger bakom spelen Assassin's Creed, Myst och Brothers in Arms.


8. Embracer Group (2,7%)

Är ett moderbolag till företag som utvecklar spel, bland annat THQ Nordic och Saber Interactive.


9. Match Group (2,6%)

Ligger bakom dejtingtjänster på nätet som t.ex. Tinder och Match.


10. Abiomed (2,6%)

Forskning och produktframställande inom hälso- och sjukvårdVilka länder investerar de i?


Det är en stor spridning mellan länder som fonder investerar i men den största delen är i USA följt av europeiska länder. Här nedanför ser du vilka länder du får spridning mot i Avanza World Tech By TIN.
Branscher/Sektorer


De investerar främst i globala spel-/gamingbolag, hälsovård, läkemedel och mjukvara. Här nedanför har du fördelningen mellan branscher.
World Tech By TIN Avkastning 2020


Eftersom fonden startades i juni 2020 så finns det inte mycket historik att gå på och med den korta tidperioden så är det ändå svårt att göra någon direkt bedömning. Jag litar dock på förvaltarnas tidigare historik där de presterat bra.

Om vi bara tittar på den lilla period som fonden varit aktiv så har den i alla fall presterat lite bättre än OMXS30GI. Jag vet att det är fel att jämföra med det indexet, men för egen del gör jag det eftersom jag antagligen hade placerat en stor del av pengarna exponerat mot OMXS30GI om jag inte köpte fonden.

Jag tror på fonden på sikt och att den har goda chanser att ge riktigt bra avkastning.
Avgift/Förvaltningsavgift


Fonden har en total avgift på 1,34% och handlas hos Avanza. I normala fall hade jag tyckt att avgiften är för hög men jag tror att det är värt det i längden och att det kommer att ge mig en bättre avkastning än börsindex, trots hög avgift.

Förvaltare


Som förvaltare för Avanza World Tech By TIN står Peter Stengård men eftersom fonden följer TIN World Tech i princip rakt av kan man ju säga att fondförvaltarna är Carl Armfelt och Eric Sprinchorn. Båda har en bra historik av förvaltning tidigare och förvaltar även TIN Ny teknik.

Exponering mot globala teknikbolag


Jag skrev i mitt inlägg om TIN Ny Teknik att jag såg min investering i den fonden som ett enkelt alternativ till exponering mot tillväxt och teknikbolag som jag antagligen inte skulle köpa aktier i direkt.

jag ser det på samma sätt med den här fonden. Jag betalar gärna avgiften för att låta de sköta mina investeringar i bolag och sektorer som jag inte själv har tillräcklig koll på. Jag tror att det blir bra på sikt och släpper kontrollen helt och spara tid- och funderande.

Hur stor del av portföljen ska innehavet bli?


Idag investerade jag 10.000kr i fonden och är beredd att investera totalt upp till 50.000kr som det ser ut nu, kanske mer framöver. Jag ser det som att gå över till lite mer tillväxt i portföljen och på sikt kan det bli ännu mer köp för inkommande utdelningar.Har du Avanza World Tech i portföljen?

tisdag 8 september 2020

4% regeln - En kalkyl för ekonomisk frihet

4%-regeln eller fyra procent regeln är väldigt populär bland oss som strävar efter ekonomisk frihet, den kan användas som kalkyl för när vi är ekonomiskt fria. Jag använder själv det måttet för att beräkna min framtida passiva inkomst och jag vet att väldigt många andra också gör det.

..och eftersom det här är en blogg om ekonomisk frihet tänkte jag att jag ju måste skriva ett kort inlägg om det.

Men vad är 4% regeln? Fyra procent regeln är ett mått på när ditt kapital är tillräckligt stort för att du ska kunna leva på det i resten av ditt liv utan att det minskar i värde. Det här grundar sig i att man har gjort studier på att ett kapital på 25 gånger dina totala årskostnader är tillräckligt för att leva på i resten av livet (30 år) justerat för inflation.


Innehåller affiliatelänkar

Ekonomiskt fri kalkyl - Räkna på 4%-regeln


Ok, så hur räknar man ut när man är ekonomiskt fri? För att göra en kalkyl over din ekonomiska frihet används ofta fyraprocents-regeln. Det du gör är att multiplicera (x) dina totala årliga kostnader med 25. Du får då fram hur mycket pengar du behöver för att sluta jobba.

Beräkna 4%-regeln exempel:


Du har fasta kostnader på 10.000kr/mån (Bostad, räkningar, mat etc.) Utöver det gör du av med 5000kr/mån på kläder, resor, nöjen etc. (rörliga kostnader). Du har alltså totala kostnader på 15.000kr/mån eller 180.000kr/år.

  • 180000x25=4.500.000
Du behöver alltså ett kapital på 4,5 miljoner kronor för att kunna leva ett liv i ekonomisk frihet enligt 4% regeln.

Hur fungerar 4% regeln?


Fyraprocentsregeln fungerar helt enkelt på det sättet att det ger dig ett svar på när du kan leva på ditt kapital i 30 år eller mer baserat på historiska data från börsen, inflation etc.

Det finns aldrig någon garanti för att det kommer att fungera i framtiden men o andra sidan så kan det även fungerar bättre i framtiden än vad det gjort tidigare. ¤%- regeln används alltså för att få en hyffsat säker bild över när man kan gå ut i friheten och inte behöva jobba mer.


Förutsättningar för att det ska fungera

  • 4% av startkapitalet när du börjar använda 4% regeln, inte efter varje år
  • Att du tar ut samma summa varje enskilt år, eftersom ränta på ränta påverkar resultatet
  • Att du investerar till låg risk, d.v.s. stora stabila bolag och räntor 50/50
  • Historien upprepar sig som den gjort tidigare
  • Du räknar med att leva på enbart portföljen i upp till 30 år

Safe withdrawal rate (SWR)


Safe withdrawal rate skulle man kunna översätta till "säker uttagshastighet". Det är alltså i vilken takt du kan plocka ut- eller göra av med ditt kapital utan att riskera att bli utan pengar helt eller ha noll kronor kvar på kontot.

Det är alltså det här man kom fram till när man forskade fram 4%-regeln i Trinitystudien. Man kom fram till att ett uttag av 4% av det totala kapitalet skulle vara säkert för att inte riskera att pengarna tog slut under en 30-års period, oavsett vilken timing man har med börskrascher etc.

Hur påverkas 4%-regeln av inflationen?


I uträkningen har man tagit hänsyn till inflationen, med ett uttag på 4% av kapitalet är du alltså enligt regeln säkrad mot inflation. Det är baserat på historiska data och under flera olika tidsperioder, oavsett när du börjar använda dig av 4% regeln.

Men, självklart kommer din köpkraft att påverkas av inflationen. Om vi har en hög inflation så blir ju skillnaden större eftersom vi får mindre för pengarna. Samtidigt har studien som 4%-regeln baseras på inte tagit hänsyn till att vi justeras oss efter ändrade förutsättningar.

4-procent regeln kan användas på olika sätt


Det finns flera sätt du kan använda fyraprocents-regeln på. Antingen går du efter den rakt av utan undantag, eller så justerar du den så att den passar dig och din riskprofil. Det är alltid risker med aktier och är du försiktig av dig så kanske en variant som 3-procents regeln är bättre?

För egen del så kör jag efter efter 4% regeln men jag har den som en utgångspunkt och mall. Ibland spenderar jag betydligt mer än 4% av mitt kapital och ibland mindre, men jag har också väldigt lätt att anpassa mig om det skulle behövas.

Samtidigt tror jag att jag kan spendera mer än 4% av mitt kapital i längden, speciellt om jag inte har som plan att lämna något efter mig i arv etc. Som sagt, vad du tycker känns tryggt och rimligt är upp till dig. Har du barn etc. så förstår jag att kraven på trygghet är högre.Fungerar 4% regeln fortfarande?


Det pågår alltid diskussioner om 4%-regeln egentligen fungerar på riktigt och speciellt om den verkligen fungerar för oss FIRE-entusiaster som vill gå i tidig ekonomisk frihet. Eftersom studien visar att den bara fungerat till 100% under perioder upp till 30 år så betyder ju att den inte fungerar för oss som ska klara oss i mer än 30 år.

Exempel där fyraprocents-regeln inte fungerar


I perioder som är längre än 30 år så har du bara lyckats i 75% av fallen. Det betyder att risken att pengarna tar slut om man slutar jobba vid 25 eller 30- års ålder är 25% enligt studien. Det finns alltså en betydande risk att tidig pension misslyckas.

Om man förlitar sig på att aldrig lyfta ett finger igen, i hela sitt liv.

Hur går det i en börskrasch?


Det värsta som kan hända är om du slutar att jobba och börjar leva på ditt kapital precis innan en börskrasch. Du kommer då att använda en större procentuell andel av ditt kapital eftersom kapitalet har minskat i värde.

Säg att börsen (index) rasar 40% det första året efter att du har slutat att jobba. Du hade ett kapital i början av din ekonomiska frihet på 4,5 miljoner och ska efter ett år plocka ut 4% vilket enligt beräkningarna var 4% av kapitalet.

Uttagen blir mer än 4% av kapitalet i en börskrasch


Om vi förutsätter att du har legat fullinvesterad i index så är nu ditt kapital värt 2.700.000kr istället för 4.500.000kr. Ditt uttag på 180.000kr kommer därför att motsvara 6,7% av det totala värdet. Historiskt så har man dock klarat sådan utfall ändå även om det säkert skulle vara extremt påfrestande.

Dessutom kan vi man ju faktiskt anpassa uttaget i en börskrasch. Vet vi att vi skulle klara oss på halva summan under ett år så är vi ju faktiskt "skyddade" och klarar oss utan problem under ett börsfall på 50%.Mina tankar om 4%-regeln

Som avslutning tänkte jag gå igenom mina tankar om 4% regeln, jag lever ju trots allt på kapitalet i dagsläget. Jag använder mig av 4% regeln men långt ifrån slaviskt. Kanske tar jag för stor risk men jag vet att jag kan anpassa mig och strypa mina kostnader rejält om det skulle behövas.

Egentligen så gick jag ut i livet som ekonomiskt oberoende alldeles för tidigt och har nog för litet kapital för att klara reglerna för 4%-regeln. Kanske stämmer 5-6% bättre in på hur jag lever just nu. 

Men det känns lugnt jag har några ess i rockärmen om det skulle krisa:

  • Jag kan dra in lite extrainkomster
  • Jag kan spara in på saker och sänka mina kostnader
  • Jag kan flytta till en mindre och billigare stad

Jag har helt enkelt valt att utnyttja möjligheten att leva ett fritt liv trots riskerna det innebär. Generellt sätt kan jag tycka att vi måste våga ta risker i livet om vi ska leva ett lyckligt liv. Det här är en sån sak som jag gärna tar en risk för.

Jag ser större risk i att inte våga ta möjligheten än att mina pengar ska ta slut. Hittills verkar det fungera bra och jag är inte orolig inför framtiden.

Vad tycker ni om 4-procents regeln?

måndag 7 september 2020

Våga ta risker i livet annars kommer du aldrig att lyckas!

Jag satt och läste lite gamla blogginlägg på min- och andras bloggar och slogs av hur många som inte vågar ta några risker i livet, eller snarare risker för att uppnå ekonomisk frihet. För mig är det en självklarhet att vi måste ta risker för att bryta oss loss från ekorrhjulet. Om vi är eviga trygghetsnarkomaner så kommer vi att skapa ett eget ekorrhjul i jakten på frihet.

Helt seriöst, vi tar mycket större risker dagligen! Vi gör saker som riskerar vår hälsa och vårat liv, däremot är vi livrädda att riskera vår ekonomi. Ofta tror jag inte vi vet vad vi är rädda för, själv är jag mer rädd för vad jag missar genom att vara för rädd att misslyckas. Vi måste ta en risk om vi vill nå våra mål, oavsett vad det är.

Innehåller affiliatelänkar

Vi måste våga ta risker i livet


Det roliga är att ett vanligt argument kan vara: "-Jag vill vill kunna leva på 2-3% av kapitalet och ha någon miljon extra som marginal". Samma person kan också säga "Jag skulle aldrig vilja sitta hemma hela dagarna, då blir man förslappad och hjärnan fungerar inte".

Det här blir lite motsägelsefullt i mina ögon. Borde det inte vara bättre att ta en risk istället för att spara ihop till både hängslen, flytväst och airbag? Varför ha så stor säkerhetsmarginal så att vi absolut inte under några omständigheter ska behöva jobba en minut till i livet om vi ändå inte vill det?

Är det en ursäkt för att aldrig nå målet? Är det ett sätt att slippa utsätta sig för den stora faran det innebär att sluta jobba? Är vi för rädda för att uppfylla våra drömmar?

Du kommer aldrig att lyckas om du är rädd för att misslyckas


Sanningen är den att om du alltid jobbar hårdare för att undvika att misslyckas än vad du gör för att lyckas så kommer du aldrig att lyckas. Vi ser det här hela tiden, från allt från företagande, till träning och ekonomi.

Hur många säger inte att de vill starta eget företag men istället för att faktiskt göra saker som kan förverkliga den drömmen så gör de massa saker som inte leder dem närmre målet. Istället för att fokusera på konkreta saker som ger effekt fokuserar man på saker som aldrig kommer att starta ett företag.

Jag är själv så glad att jag vågade ta beslutet att börja spara seriöst i aktier, ett beslut som idag har gjort mig ekonomiskt fri. Ett beslut som gjort att jag idag bestämmer helt över min egen tid. Om det inte var för att jag började investera för drygt 10 år sedan hade jag varit kvar i ekorrhjulet.

Ekonomisk frihet handlar inte om pengar


Ok, nu tjatar jag om ekonomisk frihet, ledsen men ni får ta det, för det är vad den här bloggen handlar om. Om det är så att du vill bli ekonomiskt fri så måste du släppa fokuset från pengarna. Pengarna är ett viktigt verktyg för att bli fri men om du aldrig kan släppa dom så blir du inte fri.

Återigen, hur många ser vi inte som har mer än tillräckligt för att sluta jobba, som har målet att bli fri men som ändå strävar efter mer? Visst, det kan finnas en drivkraft i det, det förstår jag. Men det är ingen ursäkt för att stanna på ett jobb man inte trivs på, vilket många tyvärr gör.

..och jo, visst handlar ekonomisk frihet om pengar, men jag hoppas ni fattar poängen ;)

Risker jag tog som gjorde mig fri


Jag är idag själv ekonomiskt fri medan många skulle säga att jag inte alls är det. Det är helt ok, de som säger att jag inte är fri säger det för att de jämför med sig själva. Jag behöver inte större portfölj än vad jag har, halva mitt mål är att inte tänka på pengar och ha "tillräckligt", inte mycket.

De risker jag har tagit som gjort mig fri är framförallt att jag vågade börja med aktier och köra all in, att jag vågade säga upp mig från jobbet, trots att jag inte visste vad jag skulle göra istället. Att jag vågade starta eget inom något jag aldrig jobbat med innan och att jag vågade trappa ner och gå ut i friheten på ett litet kapital

Jag har sett att det fungerar och jag vet att jag klarar mig. Jag är inte orolig för framtiden och speciellt inte för ekonomin, ekonomin är en liten sak i livet, bara vi klarar oss.

Tar du så mycket risk i livet som du vill?


Om du känner dig nöjd med livet, ändra inget. Om du känner att du saknar något, fråga dig själv varför. Många verkar tro att jag slutade jobba för att jag hatade mitt jobb. Visst, jag kanske inte älskade att sitta fast inomhus alla soliga dagar eller att typ aldrig hinna utnyttja dagsljuset på vintern, men är det fel att känna så?

Att ekonomisk frihet handlar om att hata sitt jobb förstår jag inte, det handlar snarare om att älska livet! Jag älskar mitt liv, mitt liv, det livet utanför jobbet där jag bestämmer själv vad jag gör, vilka jag umgås med, vad jag jobbar med.

Däremot har det krävts mycket risk och handlingskraft för att komma dit och nej, jag älskade faktiskt inte att sitta instängd på ett kontor när jag kunde ha gjort roligare saker istället. Jag säger inget om att det är fel att gilla det men jag gjorde inte det. Det tillhör inte ett av mina stora nöjen i livet.

Däremot älskar jag att jobba på egna projekt, när jag själv vill, med de jag själv vill. Det är helt annorlunda enligt mig :).

Vad tycker ni? Är vi generellt sett för fega i livet? Är jobbet något vi måste ha för att må bra?


Vill du komma igång med aktier idag? Öppna ett aktiekonto gratis på 3 minuter här!

Läs mer:

TIN Ny Teknik - Ny fond i portföljen!

Förra veckan åkte TIN Ny Teknik in i min portfölj och det är ett innehav som sticker ut lite när det gäller innehåll och inriktning mot många andra innehav i min portfölj. TIN Ny Teknik har en inriktning mot småbolag inom teknik, hälsa och digitala varumärken.

TIN Ny Teknik förvaltas av Carl Armfelt och har sitt största fokus på tillväxt i nordiska bolag. Tron är att allt kommer bli mer och mer digitalt i framtiden och det är där man vill investera. Samtidigt vill man se en lönsamhet och starkt kassaflöde i investeringarna så det är inga förhoppningsbolag man investerar i.

Handla TIN Ny Teknik med 0,51% lägre avgift på SAVR! (Spara mer än 30%)


Innehåller affiliatelänkar

TIN Ny Teknik innehåll/innehav - 10 största


Om vi tittar på vad fonden innehåller hittar vi framförallt gaming-/datorspelbolag, men även läkemedelsbolag, hälsovårdsföretag etc. Här nedanför är TIN Ny Tekniks 10 största innehav som står för ungefär 40% av totalen.


1. Embracer Group (6.0%)


Är ett moderbolag till företag som utvecklar spel, bland annat THQ Nordic och Saber Interactive.

2. Novo Nordisk (5.5%)


Det danska företaget Novo Nordisk är ett av de största läkemedelsbolagen i Norden och de är världsledande inom diabetes och bioteknik.

3. Take Two Interactive (5.4%)


Är en amerikansk spelutvecklare som gjort bland annat Grand Theft Auto (GTA), Midnight Club och Manhunt.

4. Evolution Gaming (4.3%)


En av de största aktörerna på marknaden livecasino på nätet.

5. Adevinta (4.1%)


Adevinta är en del av den norska koncernen Schibsted och är deras del av köp- och säljsajter utanför Norden.

6. Stillfront Group (4.0%)


En svensk spelutvecklare av onlinespel inom "free-to-play".

7. Elekta (3.0%)


Företag som är mest känt för strålkniven Leksell Gamma Knife för behandling av tumörer.

8. Nordic Entertainment Group (2.9%)


Medieföretag etablerat i Sverige med fokus på TV och streaming, bland dotterbolagen hittar vi bland annat Viaplay och Viasat.

9. Ubisoft (2.8%)


Fransk spelutvecklare som bland annat ligger bakom spelen Assassin's Creed, Myst och Brothers in Arms.

10. Nemetschek Group (2.8%)


Tillverkar programvara för byggbranschen, arkitekter och ingenjörer.

Samtliga innehav i fonden


Här nedanför är den senaste uppdateringen av alla innehav i TIN Ny Teknik, då ligger de med drygt 6% kassa också. Helt ärligt så är det här en perfekt fond för mig att komplettera mina stora, tråkiga och stabila bolag med.

Avkastning-/utveckling 2020


Även om det känns fel att gå på kort historik för att bedöma framtida utveckling så har de ändå presterat en bra avkastning. Jag vet att det är fel att jämföra med OMXS30GI men det är det indexet jag jämför mig med och för egen del hade jag aldrig köpt de här bolagen separat.

Jag ser alltså den här fonden som ett sätt för mig att komma in i bolag jag själv aldrig hade orkat analysera eller bolag jag har alldeles för dålig koll på.

Avgift / Förvaltningsavgift


TIN Ny Teknik har en förvaltningsavgift på 1,50% och en total avgift på 1,59%. Det är ju ganska högt i jämförelse med många andra fonder men vi får tänka på att det är en aktiv fond och att de har levererat bra avkastning hittills.

Jag tycker man själv får avgöra om det är värt det eller inte, för mig är det värt det av en stor anledning. Jag orkar inte köpa de här bolagen separat och jag vill inte vara engagerad och lägga tid på det.
Förvaltare


Förvaltningen styrs av Carl Armfelt som har ett bra förflutet av fondförvaltning.

TIN Ny Teknik - Enkel exponering mot tillväxt


Jag ser det som ett väldigt enkelt sätt för mig själv att exponeras mot tillväxt, gamingaktier etc. genom att investera i den här fonden. Det är sånt jag inte känner att jag har tid- eller kunskap för att köpa direkt genom aktierna.

Jag har som sagt precis gått in i fonden med 5000kr. Det är inte mycket men planen är att det ska bli mer. eftersom jag slutade jobb och hoppade ut i friheten för 5 månader sen så har jag inte de största möjligheterna att köpa på mig mer till portföljen.

Jag får helt enkelt placera om kapital och det här köpet gjordes av lite av de pengar jag fick loss när jag sålde av lite aktier inför min frihet för 5 månader sen.

Kommer jag att öka i fonden?


Ja, jag kommer att flytta om lite i min portfölj och öka i den här fonden. Det kommer inte att bli ett jättestort innehav men jag vill att det i alla fall ska bli betydande. Det kan innebära att jag kanske investerar 50-100.000kr i fonden som det ser ut nu.Har du TIN Ny Teknik i din portfölj?