torsdag 30 augusti 2018

Kapialbehovet skiljer sig från person till person

Vad man tjänar har egentligen ingen betydelse för hur man kan leva sitt liv och göra saker. Självklart är det lättare om man tjänar mer då man kan köpa saker på autopilot men ibland känns det som att många överskattar inkomstens betydelse.

Det jag menar är att bara för att man inte har en hög lön så betyder det inte att man har ett tråkigt liv och livet behöver inte bli bättre bara för att man har mer pengar att röra sig med. Det underlättar ofta men för att vara lycklig krävs mycket mer än pengar.




Alla har så enormt olika intressen och livssituationer så när du ser på dina egna möjligheter och drömmar så strunta i vad alla andra gör. Om det nu är så att du inte har någon speciell utbildning, tjänar 20.000kr i månaden netto och varken har tid-, lust- eller möjlighet att på ett rimligt sätt plugga vidare så se det inte som ett hinder att utveckla dina drömmar.

Nu pratar jag inte nödvändigtvis om att bli ekonomisk fri eller saker kopplat direkt till det, även om pengar nästan alltid underlättar möjligheterna att göra det man vill. Vill du ha mer tid för något du inte har tid för idag så skapa tid för det, ofta är det så enkelt som att bara avsätta tid men ibland kanske det krävs mer och då får man helt enkelt ta tag i det.

Den största utmaningen ligger oftast i att inte kolla på- och jämföra sig med andra personer. Tyvärr är tid ofta ett likhetstecken med pengar. Alla har vi hört uttrycket att "tid är pengar" och så är det tyvärr på ett sätt. Men låt aldrig någon intala dig att man inte kan få mer tid bara för att man har en låg lön, det handlar enbart vilka krav man ställer på livet.

Vill man köpa äpplen för 10kr/kg eller 45kr/kg. Om allt handlade om att äta äpplen så kan man i det här exemplet äta lika mycket äpplen med en lön på 20.000kr i månaden som någon som tjänar 90.000kr i månaden. Drömmar kan nås av alla!

Vilket är ditt månatliga kapitalbehov?

Vill du få pengar när du sover? Öppna ett aktiekonto och starta din pengamaskin!



Missa inte gårdagens inlägg:
Investor utdelningshistorik

tisdag 28 augusti 2018

Investor utdelning och utdelningshistorik (2020)

I det här inlägget är det dags att gå igenom Investors utdelning och utdelningshistorik. Investor är ett av mina absolut största innehav i portföljen och jag gillar både spridningen av innehaven, storleken på bolaget och jag kan inte heller klaga på deras utdelningshistorik.

Investmentbolaget Investor grundades 1916 som en avknoppning av Stockholms Enskilda Bank och introducerades på börsen redan året efter. Anledningen var att ny lagstiftning gjorde det svårare för banker att långsiktigt äga industribolag. Två bolag som finns kvar än idag i Investors portfölj är Atlas Copco och SEB.





Innehåller affiliatelänkar


Investors utdelning 2020 höjdes för nionde året i råd till 14kr per aktie. Det motsvarar en utdelningshöjning på 7,7%. Läs mer och se senaste nyheter och Investors aktiekurs här!

Om man investerade 100.000kr i Investor år 1988, återinvesterat utdelningarna och behållit aktierna så är de idag värda 7.235.444kr. 

Investors utdelningspolicy - "Utdelningspolicyn innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning".


Investor utdelningshistorik


Eftersom utdelningarna utgör en väldigt stor del av totalavkastningen är det viktigt att vinsterna ökar och att den höjs år efter år. Investor har visat på en riktigt stark långsiktig utdelningstrend och de senaste 20 åren har man bara sänkt utdelningen i samband med it-bubblan och finanskrisen.

År 1988 var utdelningen 6kr per aktie för att idag 30 år senare vara uppe på 12kr per aktie. Det är en ökning på 100%, fast då har vi inte räknat med splittar etc. En aktie köpt år 1988 kostade 190kr och har till idag splittats till 10st aktier, dessa 10 aktier delar ut 120kr om året.

Det betyder att den utdelning du fick på den aktie du köpte 1988 har ökat med 2000 procent. Här nedanför kan du se Investors utdelningshistorik de senaste 30 åren, från 1988 t.o.m. 2018.

Det har som sagt skett splittar, utdelningar i form av distribution av värdepapper och extrautdelningar i Investor under åren vilket gör att man inte kan räkna avkastning och utdelningstillväxt rakt av.

Som jag nämnde tidigare i inlägget har en aktie inköpt 1988 blivit 10st år 2018, det speglar självklart både utdelningstillväxten och totalavkastningen i Investor. Här nedanför är Investors utdelningshistorik i tabell.



Investor utdelningstillväxt


För mig är det viktigaste att jag vet att bolaget jag investerar i kan hålla igång utdelningstillväxten över tid, för det ska fungera så måste även vinsterna öka.

Om man kollar på Investors utdelningshistorik så ser utdelningstillväxten över tid väldigt bra ut även om de sänkt- och bibehållit under vissa enstaka år.



Genomsnittlig årlig utdelningstillväxt:
  • De senaste 30 åren +11,02%
  • De senaste 10 åren +14,87%
  • De senaste 5 åren +8,45%


Totalavkastning medräknat återinvesterad utdelning:
  • De senaste 30 åren +7135%
  • De senaste 10 åren +297%
  • De senaste 5 åren +188%

Genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR):
  • De senaste 30 åren +15,35%
  • De senaste 10 åren +14,79%
  • De senaste 5 åren +23,56%

Hur många aktier har jag i Investor?


Investor utgör drygt 10% av min portfölj och är därmed mitt 3:e största innehav. Självklart tror jag på bolaget på lång sikt och tror att de även framöver kan fortsätta att öka vinsterna och utdelningen för att även i framtiden bjuda på en fin utdelningshistorik.

De senaste 10 åren har utdelningen höjts med en krona vilket gör att den procentuella utdelningstillväxten minskar år för år, men jag tror och hoppas att det kommer att brytas inom de närmsta åren även om det inte ser bra ut på kurvan.

För att ta några exempel på vad en investering i Investor har inneburit historiskt så ger jag några exempel nedanför.

  • En aktie i Investor inköpt år 1988 kostade 190kr och delade ut 6kr per år. Idag ger inköpet av denna aktie 120kr i utdelning varje år. Om du har återinvesterat utdelningen varje år sedan du köpte aktien så har du fått en totalavkastning på 13.747kr. Av totalavkastningen står återinvesterad utdelning för över 70% av avkastningen.
  • Om du hade investerat 50.000kr i Investor år 1988, bara ägt aktierna och återinvesterat utdelningen så hade de varit värda över 3,6 miljoner kronor idag.
  • Om man hade köpt Investoraktier för 100.000kr för 30 år sedan och återinvesterat utdelningen så skulle man få över 210.000kr om året i utdelningar idag.




Slutsats


Investor har klarat sig genom tuffa kriser och trots tuffa perioder gett sina ägare en bra avkastning både genom tillväxt och utdelningar.

Även om vi kanske inte kan förvänta oss samma resa framöver så ser jag heller inga anledningar till att de inte kommer fortsätta att prestera bra.

Jag behåller Investor som ett mina största innehav och fortsätter löpande att återinvestera mina utdelningar.

Läs mer om Investor hos Avanza


Hur ser ni på Investors utdelningshistorik? Tror ni att den kommer se lika bra ut om 20 år?

söndag 26 augusti 2018

Kalles och Britas sex liv

Jag såg att en ny serie har börjat, Kalles och Britas sex liv. Det är en fortsättning på Kalles sex liv skulle man kunna säga. Man får följa Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari när de joinar olika personer i deras nya liv utanför ekorrhjulet. Programmet går att se på SVT Play.




Jag gillade Kalles tidigare program och det här verkar gå i samma stil, nästan identiskt. Jag har bara sett första programmet om tjejen som flyttade till Vemdalen. Det är intressant att se hur vissa personer förändrar sina liv och framförallt att de vågar. Det är också intressant att höra reflektioner om hur vissa väljer att följa sina drömmar medan vissa bara fortsätter att drömma hela livet. Om man följt första serien och lyssnar på Kalle så verkar det finnas en stor längtan bort från ekorrhjulet, mer tid för familjen och framförallt mindre stress varje dag. Jag tror många kan känns igen sig i det men många har nog svårt att se bortom det och att det finns alternativa vägar att gå.

En sak jag verkligen saknar och som jag också saknade i första säsongen är hur personerna i programmet tog sig dit? Har de sparat massa år? Vad har de gjort innan? Hur har man råd att köpa en farm osv. Men bra program helt klart!

Vad tycker ni om programmet?

lördag 25 augusti 2018

Att separera portföljen från den privata ekonomin

Om det är något dom har hjälpt mig att hålla disciplinen när det gäller sparandet är det att jag helt har separerat min portfölj från min privata ekonomi. Jag har bestämt att portföljen är en egen maskin och sköter den i princip som ett företag. Det innebär att jag inte kan köpa privata saker eller ta ut pengar från den för att betala t.ex. en cykel bara för att portföljen har presterat bra en månad.




Jag tror att det är lätt att man börjar "unna sig" vissa saker om man ser att portföljen gått upp mycket under en kort period. Den senaste månaden har tex min portfölj avkastat mer än 100.000kr men ändå har jag svårt att köpa en ny cykel för 20.000kr. Det kanske känns fånigt egentligen då portföljen kan diffa mer än 20.000kr bara på en dag, men det här är ett beslut jag medvetet har tagit. Om jag släpper på det så tror jag risken är stor att jag aldrig når mina mål.




20.000kr för en cykel kan ju kännas lite då det vara motsvarar 1% av portföljvärdet, men vad blir nästa grej? En dyrare resa? Lite extra kläder varje månad? Man måste vara medveten om att börsen har likadana månader åt andra hållet också, men totalt kanske vi hamnar runt 10% på årsbasis så varje gång jag gör de där köpen nallar jag på min tillväxt med en procent här och där. Men inte bara det! Om jag vänjer mig vid dessa köp på kanske 30-40.000kr extra varje år så krävs det 1 miljon mer i kapital för att upprätthålla den livsstilen den dagen jag slutar att jobba. Det är främst där min diciplin ligger, det är där jag hittar motivationen.

Separerar ni portföljen från er övriga ekonomi? Har ni någon gång gjort ett uttag från portföljen?



Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)
* Läs mer om affiliatelänkar här.

torsdag 23 augusti 2018

Komma igång med aktier? - Komplett guide för ditt aktiesparande!

Jag får ofta frågan hur man kommer igång med sitt aktiesparande. Därför tänkte jag att det var dags för ett genomgående inlägg om hur man börjar med aktier på ett enkelt sätt. Många vill börja med aktier och tjäna pengar, men har svårt att komma igång då de tycker att det är krångligt.

Jag kommer att gå igenom vart jag köper mina aktier-, hur du öppnar ett aktiekonto, lite tips om du är nybörjare och vad som kan vara bra att tänka på.

"- Den bästa dagen att börja med aktier var för 20 år sedan, den näst bästa dagen är idag!" Det är ett ganska välkänt citat inom spar- och aktiekretsar och det stämmer väldigt bra.

För varje dag som går och man inte är investerad förlorar man potentiellt kapital som kunde vuxit i marknaden istället. Tänk dig en snöboll som rullar ner för en oändlig backe med oändligt med snö.

Ju tidigare du sätter bollen i rullning ju större blir den, även om du bara låter den rulla av sig själv när du väl startat den. Så se till att starta din snöboll idag!


Innehåller annonslänkar för Avanza och Nordnet


Börja med aktier idag och kom igång med ditt sparande!


Som det ser ut idag har det nog aldrig varit enklare och billigare att investera i aktier och det är dessutom grymt skatteförmånligt genom att spara i ett ISK eller i en kapitalförsäkring. Det finns alltså ingen anledning till att inte börja med aktier idag.

Själv sparar jag i aktier via både Avanza och Nordnet, även om mitt största sparande ligger hos Avanza. Om du är helt ny i ditt sparande så kan det vara en bra idé att öppna ett konto hos båda nätmäklarna eftersom du i början får gratis courtage.

Det är gratis att öppna konto hos båda så då kan du testa dig fram och själv se vilken du gillar mest.

Öppna ett aktiekonto hos Avanza


Börja med att gå till Avanzas hemsida och öppna ett aktiekonto. Du öppnar ett konto gratis på 3 minuter genom att klicka här. Att öppna ett konto är gratis och går snabbt och enkelt med hjälp av BankID.

Om du vill göra det extremt enkelt för dig kan du öppna ett automatiskt sparande. Det här är ett grymt enkelt sätt att spara på som jag själv använde i början av min spar-resa. Jag rekommenderar verkligen ett automatiskt sparande för att komma igång snabbt och enkelt

När du har registrerat kontot kan det här vara bra att tänka på:

  • Det kostar inget att ha kontot, inga årliga avgifter eller så.
  • Pengar som ligger på konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
  • Jag köper alla mina aktier och fonder i en ISK (investeringssparkonto) för svenska aktier eller kapitalförsäkring för utländska aktier. Detta på grund av att skatten tas ut genom schablonbeskattning på 0,375% av totalt kapital för 2020 istället för 30% av vinster och utdelningar i ett vanligt aktiekonto. Deklarationen blir mycket lättare i en ISK/Kapitalförsäkring också eftersom du inte behöver deklarera själv. 
  • Vanliga fonder kostar inget att handla men beroende på vilken fond du köper så har de olika årliga avgifter, vanligtvis mellan 0,2-1,5%. Fonden Avanza Zero har dock ingen avgift alls utan är gratis. 
  • Du handlar aktier gratis på Stockholmsbörsen om du aldrig haft 50 000 kr eller mer i samlat sparande hos Avanza tidigare. Om du uppnår 50 000 kr i kapital eller gör fler än 500 gratisaffärer under en 12-månadersperiod placeras du automatiskt i courtageklass mini och kan inte välja start igen. När du hamnar i mini betalar du 0,25% eller minst 1 krona i courtage 
  • Tänk på att utländska aktier har ett högre "minstacourtage". Amerikanska aktier har tex 1 dollar som minsta courtage, vilket gör att man bör handla för 3-4000kr per köp för att hamna kring 0,25%. Det läggs även på en valutaväxlingsavgift (spread) på 0,25% vid både köp och sälj.  Detta gör att det kan vara bra att satsa på globala indexfonder istället som ett alternativ till utländska aktier i början innan man lärt sig allt.


Printscreen från Avanzas hemsida


Öppna ett aktiekonto hos Nordnet


Börja med att gå till Nordnets hemsida och öppna ett aktiekonto. Du öppnar ett konto gratis på 3 minuter genom att klicka här. Att öppna ett konto är gratis och går snabbt och enkelt med hjälp av BankID.

Om du vill få en kickstart på enklaste möjliga sätt rekommenderar jag att starta ett månadssparande på en gång. Det är bättre att börja med en 50-lapp än ingenting alls.

När du har registrerat kontot kan det här vara bra att tänka på:

  • Det kostar inget att ha kontot, inga årliga avgifter eller så. 
  • Pengar som ligger på konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
  • Jag köper alla mina aktier och fonder i en ISK (investeringssparkonto) för svenska aktier eller kapitalförsäkring för utländska aktier. Detta på grund av att skatten tas ut genom schablonbeskattning på 0,375% av totalt kapital för 2020 istället för 30% av vinster och utdelningar i ett vanligt aktiekonto. Deklarationen blir mycket lättare i en ISK/Kapitalförsäkring också eftersom du inte behöver deklarera själv.
  • Vanliga fonder kostar inget att handla men beroende på vilken fond du köper så har de olika årliga avgifter, vanligtvis mellan 0,2-1,5%. Fonderna Nordnet Superfonden har dock ingen avgift. 
  • Du handlar aktier gratis på Stockholmsbörsen om du aldrig haft 80.000 kr eller mer i samlat sparande hos Nordnet tidigare. Om du uppnår 80.000 kr i kapital eller gör fler än 500 gratisaffärer under ett år placeras du automatiskt i courtageklass mini. När du hamnar i mini betalar du 0,25% eller minst 1 krona i courtage.
  • Tänk på att utländska aktier har ett högre "minstacourtage". Amerikanska aktier har tex 1 dollar som minsta courtage, vilket gör att man bör handla för 3-4000kr per köp för att hamna kring 0,25%. Det läggs även på en valutaväxlingsavgift (spread) på 0,25% vid både köp och sälj. Detta gör att det kan vara bra att satsa på globala indexfonder istället som ett alternativ till utländska aktier i början innan man lärt sig allt.


Printscreen från Nordnets hemsida


Att börja spara i aktier är enkelt


Att börja spara i aktier och fonder är ett av de bästa ekonomiska besluten jag tagit i mitt liv. Det är det enklaste sättet att skapa passiva inkomster utan några direkta kunskaper.

Stockholmsbörsen har avkastat kring 10% i snitt historiskt. Även om det inte är någon garanti för framtiden så finns det ingen anledning att tro att börsen inte kommer att fortsätta ge bra pengar till aktieägarna.

Vill man vinna så måste man ta risk, jag har aldrig haft några välbetalda jobb men portföljen klättrade nyligen över 2,3 miljoner kronor och 2019 gav den avkastning på över 600.000kr. Det hade jag aldrig fått om jag haft pengarna på ett bankkonto.

Om du börjar att investera 5000kr i månaden idag så kommer du med 10% årlig avkastning att ha drygt 1 miljon kronor om 10 år.

Om dessa 1 miljoner kronor är investerade till en direktavkastning om 5% så innebär det att du får mer än 4000kr i månaden genom utdelningar, samtidigt som kapitalet ökar. Ränta på ränta är mäktigt så vänta inte, se till att starta idag för att få fart på kapitalet!




Ska man spara i aktier eller fonder i början?


Som jag skrev tidigare så rekommenderar jag att börja med fonder. Det var så jag själv gjorde och jag är glad för det idag. Tack vare det slapp jag göra många nybörjarmisstag och sparade mycket pengar.

Att investera i aktier är inte svårt i grunden men det går att göra många irriterande misstag i början när man har dålig koll. Med fonder eliminerar du alla de här riskerna och kan fokusera på att spara pengar som är det viktigaste i början av din aktiekarriär.


Vilken är den bästa banken att börja med aktier på?


Det är svårt att svara på vilken bank som är bäst för dig men den utan tvekan mest populära banken att börja med aktier på är Avanza. Jag ställde frågan på Twitter för ett tag sedan och av 2600 svarande svarade 81,4% att de föredrar Avanza.




Anledningarna till att de gillade Avanza var:

  • Mer användarvänligt
  • Bra hemsida och app
  • Nybörjarvänligt
  • Enkelt att spara
  • Bra - och tillgänglig kundsupport
  • Stort fondutbud
  • Gratis att börja och vara kund

Det här är också anledningen till att jag alltid rekommenderar Avanza till en nybörjare. I början är det jätteviktigt att det är enkelt och då finns det enligt mig inget bättre alternativ. Tydligen håller de flesta med om det.

Den näst bästa banken att handla aktier på?


Som du kan se i undersökningen ovanför hamnar Nordnet på andra plats. Nordnet är också bra och gratis men anledningen till att den kom på andra plats är främst användarvänligheten.

Avanza är helt enkelt bäst när det gäller det och det verkar som de flesta gillar en användarvänlig bank. Både när det gäller kundservice och hemsida/app.

Jag har båda bankerna men använder främst Avanza. Anledningen till att jag har Nordnet är för att de bland annat har en gratisfond som Avanza inte har.

Varför är det bättre att månadsspara i aktier än att sätta in en klumpsumma?


Det finns flera anledningar till att ett månadssparande är bättre i början och jag ska förklara mina erfarenheter. När jag började med aktier så gick börsen ner under en period, tack vare att jag månadssparade slapp jag se stora summor gå minus direkt.

Hade jag satt in en stor summa direkt så hade jag kanske blivit rädd och sålt allt när det låg minus. Som de flesta vet är det ett dåligt beslut eftersom börsen hittills alltid har gått upp igen efter en nedgång.

En annan anledning är att det är svårt att tajma marknaden. att då köpa månad efter månad kommer med största sannolikhet att ge dig en bättre avkastning på sikt. Det värsta man kan göra är att sluta investera eftersom tiden är den viktigaste faktorn för att kapitalet ska växa.

Det är alltså viktigare att vara investerad länge än att investera mycket. Därför är det jätteviktigt att börja redan idag om du inte har ett aktiesparande.

Hur kan jag lära mig mer om aktier som nybörjare?


Om du vill lära dig ännu mer om aktier och fonder när du startar ditt sparande så rekommenderar jag Avanzas nybörjarguide. Där får du all info du behöver för att få en riktigt bra start på ditt aktiesparande.

Aktier och fonder är väldigt enkelt i grunden, problemet är att det inte är något vi lär oss i skolan och sällan från våra föräldrar. Det är synd eftersom det finns så stora möjligheter att få kapitalet att växa på börsen utan att behöva jobba för det.

Jag hoppas att det här blogginlägget kunde hjälpa dig att komma igång med ditt aktiesparande. Nu är det upp till dig, kommer du börja med aktier idag eller skjuta upp det ett år till? För mig hade den frågan varit enkel att svara på! 


Ni som redan sparar i aktier, vad tycker ni är det bästa med det och när kom ni själva igång med erat aktiesparande?

onsdag 22 augusti 2018

Nyinvesteringar blir obetydliga när kapitalet är stort?

Något jag hört ett par gånger är att vissa känner att det känns lite obetydligt att köpa aktier för tex 1000kr i månaden när kapitalet kanske är på 1 eller 2 miljoner. Detta eftersom bara en procent upp eller ner i kursförändring gör 10-20.000 kronors skillnad på kapitalets värdering.




Det är på grund av det här som jag gillar utdelningar eller att räkna på 4%-regeln. Mitt aktiekapital har lyckats växa till 1,8 miljoner och det kan gå upp eller ner 25.000 kronor på en dag. Eftersom jag oftast bara investerar någon tusenlapp eller två från min lön så gör det ju för värderingens skull bara en skillnad på 0,1% i månaden i snitt. Om jag istället ser vad jag får för pengarna blir det lättare. 2000kr investerat till 5% direktavkastning ger mig 100kr mer i utdelning varje år. Om bolaget höjer utdelningen  med 5% på årsbasis så kommer den investering jag gör idag på 2000 kronor att dela ut nästan lika mycket varje år om 30 år och vara värd nästan 40.000 kronor. Ränta på ränta jobbar oavsett hur stort kapitalet är. 

Detsamma gäller ju även för besparingar. Det kanske kan kännas onödigt att spara in några hundralappar på maten varje månad när aktieportföljen diffar 10.000 kronor på en dag, men om man bara tänker lite mer långsiktigt så blir det lättare. Att spara in 500kr på matkostnaden betyder inte bara massa passiv inkomst i framtiden, det ger dessutom lika stor skillnad som 100-150.000 kronor i sparat kapital om man har en tanke att leva på kapitalet i framtiden. Hur man än gör så blir en besparing och investering en win-win.

Hur resonerar ni kring de små kostnaderna och framförallt de små beloppen som investeras? Kan ni känna att det känns obetydligt då portföljen växer?


Spara pengar gör vi väldigt enkelt. Börja med sådant som kräver en väldigt liten insats, inte påverkar ditt liv och som sparar pengar månad efter månad. Här hittar vi kostnader som elräkning, bilförsäkring, hemförsäkring, bredband, telefonabonnemang etc. En grym sida där du gratis och enkelt kan jämföra och direkt få fram bästa pris för såna saker är Compricer *affiliatelänk.

tisdag 21 augusti 2018

Portföljen över 1,8 miljoner kronor!

Igår hände det, portföljen passerade 1,8 miljoner kronor! Det var bara drygt 1 månad sedan som portföljen tog sig över 1,7 miljoner så man kan ju säga att börsen presterat ganska bra den senaste månaden.




Det här gått rätt snabbt mellan hundratusen målen det senaste året och då jag inte puttat in så mycket i portföljen är det främst värderingen på aktierna som gått upp. Det är självklart roligt även om det blir dyrare att köpa avkastning för pengarna. Man måste däremot komma ihåg att bolagens vinster har ökat rätt bra så logiskt sätt ska de vara dyrare nu än för ett år sedan. Här nedanför är alla hundratusenmål jag bockat av sedan jag började mäta dom: (Samtliga av mina mål hittar du på målsidan).


Min plan förändras inte på grund av att portföljen ökar snabbare än planen och just av den anledningen är det ganska skönt att fokusera på utdelningarna och bolagens tillväxt istället för tillfälliga värderingar. Jag kommer att fortsätta att köpa som vanligt och hoppas att jag kan hålla planen och den 5:e september kan säga att jag bara "behöver" jobba 2 år till.

Någon mer än jag som ändå tycker det känns mäktigt när portföljen växer så mycket utan att ett aktivt arbete krävs? 




Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

måndag 20 augusti 2018

Äntligen en bra utdelningsmånad på g!

Efter den klassiska utdelningsvåren när de flesta svenska innehaven bombat på med utdelningar så har det varit en riktigt torr sommar med lite stänk här och där. Men nu äntligen är vi snart inne i september med lite fler utdelningar för portföljen.




Den utdelningen jag ser mest fram emot är från mitt största innehav Castellum. Totalt förväntas portföljen dela ut runt 4.700kr under september vilket bidrar med knappt 190kr om året i utdelningar om jag investerar dom till en direktavkastning om 4% i snitt. Det är grymt bra! Vad jag ska köpa har jag inte bestämt än, det får bli ett septembernöje att se fram emot. Jag kommer iaf att fylla på i något av mina befintliga innehav. Kanske Investor, eller lite fonder?

Idag är det ju måndag vilket jag älskar. Alla drog till jobbet tidigt så jag körde en långfrukost och kollade börsen och läste lite bloggar. Under dagen har jag tagit en långpromenad och lagat lite mat, ibland är det skönt att bara ta det lugnt, speciellt då helgen var ganska intensiv. Tänkte passa på att lyssna lite på ljudböcker de kommande veckorna. Har tecknat upp mig för gratislyssning i 2 veckor för att testa lite.

Har ni några bra tips på ljudböcker jag borde lyssna på?

söndag 19 augusti 2018

Investor utdelning 2019

Jag gillar att fundera lite kring förväntningarna om bolagens utdelning det kommande året och tänkte därför gå igenom mina tankar för Investors utdelning 2019. Investor har ju ända sedan starten 1916 bjudit på en grym utdelningshistorik. Frågan är vad utdelningen blir 2019 och hur läget ser ut framöver?

Läs vad Investors utdelning 2019 blev här!




Jag gör det ganska enkelt för mig när jag investerar och investerar främst i stora bolag som är enkla att följa. Informationen letar jag på nätet-, bolagens egna rapporter samt andra bloggar och sociala medier. Jag sätter mig därför aldrig och djup-analyserar något bolag då jag har svårt att tro att jag ska se något som ingen annan på marknaden ser. Jag försöker helt enkelt att göra det enkelt för mig och genom att välja stora bolag med bra historik av tillväxt i både vinst och utdelning har jag gjort sorteringsprocessen lite enklare.


Då Investors innehav presterar bra och tjänar pengar samtidigt som Investor de senaste åren höjt utdelningen med 1 krona per år ser jag ingen anledning att tro något annat än att Investor utdelning 2019 kommer att vara 13kr per aktie. Det innebär i så fall en höjning med 1 krona eller 8,3%. Det här är ju inte så vågat gissat men Investor är inte heller en aktie som brukar överraska åt något håll. Investor är en aktie att "köpa och lägga i byrålådan" som många säger. Man kan troligtvis räkna med en stabil avkastning och förhoppningsvis ökar den med tiden.

Om Investor fortsätter i denna bana innebär det att höjningarna blir mindre år för år och någonstans borde ju detta brytas för i teorin är vi annars nere på 5,9% i utdelningstillväxt år 2023. Jag tror dock på bolagen de har och ser inte att tillväxten borde minska i den takten och ser ett alternativ att de kanske bryter det med en höjning med tex 1,2kr någonstans på vägen eller en eventuell extrautdelning. Det viktigaste är att bolagets tillväxt inte stannar av och om den inte gör det borde utdelningsdroppet vända någonstans framöver. 


Vad tror ni om Investors utdelning 2019 och framöver? 



Läs även:

lördag 18 augusti 2018

En bra vecka och närmar mig 1,8 miljoner

Tänkte bara sammanfatta veckan lite kort då det känns som den har varit bra på flera sätt. Lite utdelningar har trillat in i en övrigt utdelningsfattig sommar, vädret har varit hel ok, portföljen har presterat bra och jag har betalat av lite på CSN-lånet.




Idag trillade det in 900kr från Omega Healthcare Investors (OHI) och 200kr från Realty income (O). Inga stora summor men det räckte till 2st Investor och en hundralapp i Swedbank Robur ny teknik. Man ska aldrig underskatta de små återinvesteringarna, det är dom som kommer bygga min frihet. Tack vare att dollarn är upp drygt 12% för året fick jag drygt 120kr mer än om utdelningen hade varit vid årsskiftet.

Portföljen har gått bra och ligger för närvarande på 1.790.000kr, löjligt nära ett av mina delmål på 1,8 miljoner alltså. Jag ligger före planen när det gäller portföljvärde. Även om det känns kul så är det lite segt att direktavkastningen blir lägre på allt man återinvesterar i just nu, men jag kör på och håller mig till planen. Om 3 veckor är det dags att stämma av inför det stora årliga målet och se om frihetsplanen håller, det ska bli riktigt kul!

Jag har även betalat av lite på CSN-lånet i förväg. Jag hade en betalning som skulle i slutet av augusti och en i november så jag bestämde mig för att betala båda redan nu även om jag velat om att betala CSN-lånet eller inte i ett par tidigare inlägg. Lånet kommer vid årsskiftet att vara nere i 12.000kr och har jag råd så kanske jag betalar av det sista, men det ser inte troligt ut just nu. Planen är att åka mycket skidor i vinter så det kommer gå åt en del pengar där, sen har jag en tendens att hellre köpa aktier än att betala av på lån.

Har ni haft en bra vecka?

fredag 17 augusti 2018

Kötider för hyresrätter i Stockholm

Jag vet att det ofta diskuteras hur svårt det är att få ett hyreskontrakt på en lägenhet i Stockholm storstäderna och jag kan inte annat än hålla med. Däremot håller jag också med om att det inte är någon rättighet att få en hyresrätt inom stadens tullar på bästa gatan. Jag kan också tycka att det är lite sjukt att det ofta är billigare att bo mitt i smeten än utanför. Fast det är bara ett problem..




Jag kollade för skojs skull upp lite lägenheter som ligger ute för uthyrning på och ett litet axplock säger:
  • 40m2, hyra 6800kr/mån, kötid 30 år
  • 89m2, hyra 9200kr/mån, kötid 32 år 
..ja, just det. Det här är alltså utbudet av hyresrätter på den öppna marknaden inom Stockholms tullar just nu på den kommunala bostadskön. 2 stycken lägenheter, snitt-kötid är 31 år, ungefär lika länge som jag är gammal. Man kan ju undra varför det inte finns fler hyresrätter? Det måste ju vara grymt attraktivt att hyra ut en lägenhet med ett marknadsvärde på 6-8 miljoner för 9000kr i månaden, eller hur? ..fast är man villig att gå ut någon mil eller två utanför stadens tullgräns så kan man få en 40m2 lägenhet. Hyran är på 9500kr i månaden efter bara 12års kötid, det är ju helt ok?

Att det är ett problem med för få hyresrätter är tydligt, men samtidigt måste problemet lösas på rätt sätt. Marknadshyror kanske kan vara ett alternativ? Visst, det skulle bli ruskigt dyrt att bo i stan, till en början. Men efter ett tag när utbudet skulle öka så skulle det nog bli bra och varför måste det vara billigt att bo i smeten? Jag tycker också att andrahandsuthyrning av bostadsrätter skulle bli enklare, nu finns massor av bostadsrätter som skulle kunna hyras ut men står tomma pga krångliga regler. 

Vad tycker ni om hyresmarknaden? 

tisdag 14 augusti 2018

Mina fasta kostnader - Sänka sina fasta kostnader

Om det är något jag jobbat på under åren så är det att mina fasta kostnader. Jag har  haft två enkla knep för att få ner dom. Det första är att ha så få fast kostnader som möjligt. Det andra är att de ska vara hyfsat låga.




Jag säger absolut inte att jag är duktig på det här men jag är bättre än vad jag tidigare brukade vara. Att ha låga kostnader har definitivt förenklat livet, nu behöver jag inte tänka på ekonomin på samma sätt. Efter att jag började justera ner mina fasta kostnader så hamnade jag rätt snabbt i sitsen där en eventuell situation utan jobb något år inte på något sätt skulle bli en katastrof. En trygghet helt enkelt. Det är inget fel att ha höga fasta kostnader men inte att ha låga heller, det är ett val man gör. Personligen sänker jag hellre de fasta kostnaderna än de rörliga av fler anledningar men främst för att en hög fast kostnad i många fall inte ger ett större värde än en låg. Exempel på såna kostnader är elräkningen, hemförsäkringen, bolånen och liknande.

Så mina fasta kostnader då, hur stora är dom? Jag punktar upp de här nedanför:
  • Boende (Månadsavgift, bolån, bredband, parkering) 3.500kr/mån
  • Mat 1.500kr/mån
  • Elräkning 350kr/mån
  • Hemförsäkring 75kr/mån
  • Mobiltelefon 100kr/mån
  • Bil 1000kr/mån
  • Totalt: 6.525kr/mån


 


I min uträkning har jag tagit lite höjd för höjda räntor, högre elförbrukning etc. Vissa kanske tycker att jag har höga fast kostnader medan vissa tycker det är normala och vissa tänker säkert att det är alldeles för låga kostnader. Inget är rätt eller fel men personligen gillar jag låga fasta kostnader främst för att man blir ganska oberoende. Man klarar sig typ oavsett vad som händer och behöver inte justera livet så mycket om man inte vill det.

Känner du att du har låga eller höga fasta kostnader och hur har det ändrats genom livet?

måndag 13 augusti 2018

Jag får 8kr i timmen, dygnet runt, året runt!

Ja faktiskt! Jag får 8 kronor varje timme, dygnet runt, varje dag, året runt. Just nu är det vad portföljen genererar i utdelningar, snart en tia gratis varenda timme som går alltså! Det är alltis skönt att slå små delmål och därför har jag satt upp ganska många, allt för att hålla motivationen uppe. Alla mina delmål går att hitta på sidan om mina utdelningsmål.




Jag brukar alltid försöka se vad jag kan få för dessa kronor och eftersom jag gillar bananer så vet jag att jag kan få 2st bananer för 8 kronor, helt ok! Med lite fler utdelningar kan jag fylla på mitt fruktfat och snart dra mig tillbaka. Jag får inkomst utan att jobba, varje dag!

8 kronor låter inte mycket men det är sjukt mycket. Det är ju varje timme, dygnet runt, året runt. Året har 8760 timmar så det blir ganska många 8:a kronor. Om jag sover 8 timmar så ligger det 64 kronor på golvet och väntar när jag kliver upp. Med tanke på att jag gillar att äta långfrukost så kan jag inte ens äta frukost i den takt som portföljen producerar pengar. Det är mäktigt!

De här målen betyder jättemycket för mig och gör att jag aldrig kommer att tröttna på vägen. Jag ser utvecklingen dag för dag och att veta att jag tjänar pengar när jag sover är så grymt, jag trodde aldrig att jag skulle kunna göra det tidigare i livet. Nu vet jag att det går, då vet jag också att det är möjligt att uppnå ekonomisk frihet.

Om ni har som mål att leva helt eller delvis på utdelningar, när i livet insåg ni att det var möjligt?


 




Läs inlägg med spartips nedanför:

Billigare elräkning
Billigare hemförsäkring

fredag 10 augusti 2018

Investmentbolag och substansrabatt

Jag gillar investmentbolag, främst för att det gör det enkelt att investera i aktier. I de flesta investmentbolagen får man en bra spridning av olika innehav och behöver därmed inte lägga ner så mycket tid på sin aktiehandel. Man kan ofta hitta investmentbolag med substansrabatt, vilket även kan boosta utdelningen lite mot att köpa aktierna separat. Egentligen skulle man nog klara sig väldigt bra på 3-4 investmentbolag. 




De investmentbolag jag har valt att ha i portföljen är (i storleksordning) Investor, Latour, Svolder och Industrivärden. I dagsläget ökar jag helst i Investor som har en substansrabatt omkring 24%. Substansrabatten är den rabatt du får om du köper ett investmentbolag i förhållande till vad de underliggande innehaven är värderade till. Vissa investmentbolag handlas i princip med ständig substansrabatt medan andra varierar mer och ofta handlas med premie. I många fall som Investor och Industrivärden tex. betalar du alltså runt 20% mindre än vad deras innehav är värderade till för tillfället.

Man får ta hänsyn till att när det finns en a och b aktie äger de ibland den dyrare vilket påverkar direktavkastningen men i stort sett kan man säga att du får mer utdelning (direkt eller indirekt) för pengarna, när du köper ett investmentbolag med substansrabatt än om du köper aktierna separat. Detsamma gäller omvänt, alltså om du köper ett investmentbolag med premie (du betalar mer än vad de underliggande innehaven är värderade till). Då man ofta får en hel del onoterade innehav när man köper ett investmentbolag så blir det här egentligen mindre betydelsefullt ju större del av innehaven som är onoterade eftersom det kan vara det enda sättet att köpa in sig i dessa bolag.




När det gäller noterade innehav är det väldigt enkelt att räkna på det här medan det blir svårare med de onoterade innehav som investmentbolagen har. Där görs ofta mer en uppskattning som i många fall visats sig vara rätt försiktiga. För att hålla koll på bolagens substansrabatt eller premie så rekommenderar jag ibindex.se, där finns grymt bra information om innehav, rabatt/premie mm.

Vilka investmentbolag har ni i portföljen?


Jag fick väldigt många bra kommentarer på mitt förra inlägg om att sälja bilen. Då jag har lite tight med tid just nu och befinner mig på semester så ska jag försöka svara på alla kommentarer löpande i helgen. Tack för engagemanget! :)