lördag 30 september 2017

Mina 10 mest lästa blogginlägg

Jag tänkte att det kanske kunde vara intressant för nya läsare att se mina 10 mest lästa inlägg, eller om någon annan missat ett av inläggen. En del av de här inläggen tillhör även mina favoritinlägg. Jag vill också passa på att tacka alla som läser och kommenterar. Det är otroligt kul och givande att skriva inlägg när man får så många och bra kommentarer, tack!

 • 2. Sluta jobba vid 40 - I det här inlägget beskriver jag att det går att sluta att jobba vid-/innan 40 och hur jag själv har tänkt för att nå dit.

 • 3. Hur jag nådde min första miljon - Här skriver jag hur jag gjorde för att nå min första miljon. Det är egentligen 10 enkla tips som gjorde att jag klarade det.


 • 5. Bli miljonär med låg lön - Jag har ingen högskoleutbildning, jag gick inte ens ut gymnasiet men jag blev miljonär en bit innan 30. Här berättar jag hur jag har gjort och tänkte.
 • 9. Leva på lite pengar - Ytterligare ett ämne som står mig varmt om hjärtat, leva på lite pengar, jobba mindre och leva mer!

 • 10. Billigare elräkning - Ett inlägg om hur du väldigt enkelt sänker din elräkning, alla borde göra det.


Vad gillar ni att läsa för typ av inlägg? Om ni bloggar själva, länka gärna erat mest lästa inlägg i kommentarsfältet.

fredag 29 september 2017

Jobb, vad är det?

Tänk dig att det helt plötsligt dyker upp en Alien hemma hos dig, en jättetrevlig utomjording som har rest lång väg från en annan planet. Ni börjar småprata och utomjordingen blir intresserad av dig och ditt liv. Du babblar på och berättar vad du gör om dagarna, vad du jobbar med osv. Utomjordingens hjärna sätter igång på högvarv, den är väldigt analyserande och han börjar måla upp en objektiv bild av det du berättar.
Du fortsätter babbla på, hans hjärna blir mer och mer förvirrad. Han är en väldigt smart varelse men försöker ändå förstå vad du egentligen gör om dagarna. I din värld utför du ett jobb, viktiga uppgifter, du köper fina kläder, uppdaterar Facebook och Twitter, åker på viktiga tillställningar och möten, åker på fina weekendresor och ser till att alla vet om att du varit på fina weekendresor. Hans hjärna analyserar för fullt, han ser på saker väldigt objektivt och får bara fram en förvirrad liten GPS-koordinat som snurrar runt på samma plats år efter år, till samma ställen på samma tider, samma sak varje dag. Rätt var det är så bryter du trenden, du berättar om den där fantastiska resan till London ni gjorde en helg för 2 år sedan. Han uppfattar vad du säger men det blir bara ett tunt streck på kartan som målats upp i hans huvud. En karta som är hans tolkning på ditt liv.

Klockan blir sent och det har blivit dags för Mr Alien att åka vidare på nya äventyr. Han tackar för ett "intressant" samtal och går förvirrad därifrån..

Tror ni på utomjordingar?Liknande inlägg:
Jag är en indian, vad är du?
Livet som ekonomiskt fri
Skulle du leva som du gör idag om du var ensam på jorden?
Jobba mindre - Lev mer!

torsdag 28 september 2017

Sålt hela innehavet i H&M

Jag var rädd för en seg rapport idag, så min inställning var att sälja av en större del av H&M innehavet om rapporten inte var positiv. Eftersom rapporten inte var vad jag ville se så sålde jag direkt 50 aktier. Detta var när jag stod och duschade så var lite halvstressad. Skulle sälja av 50 till men glönde skriva antal så det blev att jag sålde hela innehavet. Aktierna såldes mellan 216,10-217,40kr. När jag sedan såg det då jag klev ur duschen hade kursen backat från -2% till -6,5% så det blev ju helt ok.


Nu sitter jag här utan några H&M aktier och det känns riktigt bra faktiskt. Jag köpte lite senast när kursen vara nere på 200kr mest som spekulation att kursen skulle upp igen men mitt ägande i H&M har faktiskt aldrig känts riktigt bra. Jag tror nog inte innerst inne på att bolaget kommer vara en bättre investering än mina andra innehav. Totalt sett ligger jag back i H&M men nu är det slut, ingen skvätt kvar, nu är dom borta.
Det som stört mig mest med H&M förrutom att aktiekursen sjunkit-, vinstmarginalen blivit mindre- och att de aldrig höjer utdelningen är deras sätt att sköta kommunikation och anpassning till marknaden på. Deras sätt att rapportera stör mig verkligen, det är så mycket oklarheter. "-Internethandeln går bra på vissa marknader", "-Vi har nya produkter på g" osv.osv. Det enda vi kan gå på är resultatet och vad vi tror om framtiden. H&M är inte bra på näthandel och deras vinstmarginaler minskar stadigt i deras butiker. Vinstmarginalen har minskat stadigt de senaste åren och utdelningen har stått still. De säger att de är klara med reorna, samtidigt som jag senast förra veckan handlade plagg som var nedsatta 60% i en HM-butik.

(Uppdatering i blogginlägget) Det är fler som skrivit om H&M idag:

Läs dom! Riktigt intressanta inlägg!


H&M är ett fint bolag som har presterat otroligt bra historiskt och kanske kommer de igen, jag hoppas det för alla som tror på H&M och fortsätter att köpa aktien. Själv väljer jag dock att hoppa av här. Lyckas det få upp vinsten i framtiden så kan jag definitivt tänka mig att kliva på igen, men det kommer krävas en del för att övertyga mig. Respekt till er som håller kvar i aktien, ni ser troligtvis något som jag missar och det skulle inte förvåna mig om jag ser det den dagen aktien handlas alldeles för dyrt igen. Chansen är dock stor att övriga innehav presterat minst lika bra som H&M, i framtiden vet vi.

Vad tror ni om H&M? säg vad ni tycker, öppna era hjärtan, håll inte inne nu, säg hur fel jag gjort! ;)


Relaterade inlägg:
Utdelning från Johnson & Johnson (JNJ) och H&M backar

tisdag 26 september 2017

Boom! Portföljen över 1,5 miljoner!

Jaaaa! Boom! Idag studsade portföljen upp över 1,5 miljoner kronor. Det är ett mål som jag kämpat stenhårt för ett tag nu, jag trodde verkligen inte att jag skulle nå det så här tidigt men en stark börs har gjort att portföljvärdet ökat rätt bra den senaste tiden. Jag är väldigt medveten om att värdet på portföljen troligtvis kommer att minska under en period framöver i alla fall, men jag passar ändå på att fira att jag är en och en halv miljonär idag! Boom!
Jag måste nästan säga samma sak som när jag uppnådde 1,4 miljoner, att portföljen växer mer och mer av sig själv för varje dag som går och ränta på ränta effekten är  grym! Börsen kommer gå upp och ner men utdelningarna kommer troligtvis att ticka in hyffsat stadigt. Det gör ju att oavsett om värdet går ner så kommer våra trogna utdelningsaktier stå där som riktiga krigare och kämpa emot nedgången. Ju mer börsen går ner, ju billigare fyller vi på och försvaret blir bara starkare och starkare. När vändningen sen kommer så har vi ännu fler soldater som rusar rakt upp med index och laddar inför nästa nedgång. Under tiden kommer de fortsätta att peppra utdelningar på oss och föda nya små krigare. Även om vi går mot tuffare tider så har vi väldigt bra förutsättningar att lyckas, våra krigare är med oss i med- och motgång och ju starkare vi bygger vårat försvar ju bättre odds får vi att nå våra mål. På onsdag får jag utdelning från mina 1300 Castellumaktier, bara en sån sak! :)

Vilket bolag får ni utdelning av nästa gång?

Läs liknande inlägg:
Portföljen över 1,4 miljoner kronor!
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Depån över 1,1 miljoner

måndag 25 september 2017

Lediga måndagar är så skönt!

Jag vet att jag har skrivit om det här förut men det går inte att säga för många gånger, lediga måndagar är bäst. Alla är på jobbet och det är lugnt och skönt överallt. Idag har jag inte så överraskande tagit en långfrukost i solen och ska snart äta lunch och sen ta en promenad tror jag.

Jag älskar att vara ledig, jag älskar att jobba halvtid, jag är övertygad om att jag skulle älska livet som helt ekonomiskt fri. Vissa säger att de aldrig skulle vilja ha ett liv utan jobb men jag är nog inte en utan dom. Jag gillar att göra saker jag gillar, tyvärr får man inte betalt för allt man gillar att göra, iaf inte mer än vad det kostar och att göra hobbys till en inkomstkälla kan döda vilket intresse som helst. Det vet jag av tidigare erfarenhet. Jag vill leva ett liv med frihet att göra vad jag vill, när jag vill.
Mitt mål i livet är inte att bli rik, mitt mål är inte att bli framgångsrik eller ha mycket prylar. Jag vill inte leva på beröm och uppmärksamhet från andra, jag vill leva exakt så som jag känner för dagen. Jag säger som John Lennon, när jag blir stor ska jag bli lycklig. Alla har rätt att göra vad de vill med sin tid, alla har rätt att drömma om vad de vill och alla har olika drömmar och mål.. Mitt mål är att vara lycklig, det andra är bara ett sätt att ta sig dit och vara där.Livet är inte vad någon säger åt en att det där. Livet är vad vi vill att det ska vara, det är det vi mår bra av och inte vad andra mår bra av. Jag mår verkligen mycket bättre av en långfrukost och D-vitamin av solen än tidig väckning och instängd i en karriärskuvös. Det är bara jag, lyssna inte på mig, utan lyssna på dina egna tankar, det är då du blir lycklig!

Vad gör dig lycklig idag?Läs även:

fredag 22 september 2017

Sålde av lite Latour - Handlas till hög substanspremie

Jag gillar verkligen Latour och vill egentligen inte sälja men med dagens substanspremie på ungefär 16% blev det att jag sålde av knappt 10% av innehavet på 109,60kr. Jag ser gärna ett lägre pris eller ett högre substansvärde innan jag ökar. Efter dagens försäljning utgör Latour 3,6% av portföljen. Om ni vill ha koll på Investmentbolagens substans- rabatt/premie så rekommenderar jag ibindex.se.
Latour har fina innehav, men vissa ganska högt värderade, med även en premie mot substansvärdet känns det som att det kan dyka upp ett läge att köpa in sig billigare igen. Jag vill absolut ha Latour i portföljen och nästa gång ökar jag nog rejält, planen är att portföljen skall bestå av minst 5% Latour.

Har ni Latour-, vad tycker ni om värderingen?
..Passa på att läsa inlägget om hur du fixar en Billigare elräkning

Flytta till fjällen?

Nu är hösten här, vintern närmar sig med stormsteg och suget efter skidåkning börjar komma trots att jag inte är läkt från skador än. Längtan börjar komma efter fjällen, tänk om man skulle flytta till fjällen? Jag funderar ständigt på det här med att optimera livet och frågan jag ställer mig ofta är: bor jag verkligen på rätt plats? Finns det kanske något ställe som passar bättre, så att man får ut mer av vardagen? Jag har tidigare funderat över det här i inlägget Drömmer mig bort - Flytta till Åre?Jag känner att vi har kommit en bit på vägen i ata optimera livet. Vi har dragit ner på onödiga utgifter, förhandlat räntor och elavtal, sett till att vi inte betalar mer än nödvändigt för de saker vi behöver, speciellt fasta kostnader. Det är kanske därför naturligt att man kommer till nästa steg, att man börjar fundera på om det är ett bra val att bo i en stad där man måste åka en lång väg för att göra det man vill. Är det kanske bättre att flytta till fjällen, då skulle man teoretiskt kunna åka skidor varje dag under hela vintern för samma pengar som det kostar att åka till fjällen 2 veckor. Det är en tanke som slagit mig mer än två gånger.


Det som får mig att tveka är egentligen att jag gillar både fjäll och vatten, ena dagen vill jag bo i fjällen andra dagen vid en varm strand. Tankarna i mitt huvud krigar och det blir oavgjort varje gång. Är det då bättre att jag bor som jag gör nu, i en storstad med bra utbud och bra kommunikationer vart än jag vill ta mig. Jag har tillgång till bussar, tåg och flyg som kan ta mig vart jag vill, men jag har det inte utanför dörren. Jag trivs där jag bor men är samtidigt frustrerad över att jag inte har allt det andra. Nu när man lyckats med att dra ner på kostnader och på så sätt kan leva på mindre så känns det på något sätt som slöseri på tid att inte använda den på bästa sätt. Hur kommer det då kännas när man är helt fri, en 2 veckors semester räcker inte långt när man har obegränsat med tid till förfogande.

Hur tänker ni kring såna här saker?Läs även:

onsdag 20 september 2017

Förstå och acceptera livets spelregler, men utnyttja dom till din fördel

Det här inlägget kommer bli ganska kort, jag vill mest få fram en viktig poäng som jag tycker att många verkar missa när allt snurrar på i full fart som vanligt. Det är bara att kolla på den senaste veckan när beslutet om höjd ISK-skatt till 2018 kom fram. De flesta verkar tappa fokus, går in i stridsställning och lägger energin där den inte borde vara, även jag drogs med och skrev ett inlägg om det.
Såna här saker kommer att dyka upp hela tiden, ändrade spelregler, skador, bakslag, motgångar helt enkelt. Men! Det behöver inte bli motgångar, man kan alltid välja att se det som chanser till förändring, att helt enkelt vända något negativt till något positivt. Själv gjorde jag just det när jag blev utbränd och gick in i väggen. Jag tog något sjukt negativt och gjorde det till en av de bästa sakerna som hänt i hela mitt liv. Jag har haft tinnitus sedan jag var 16, vet inte hur många gånger jag velat ta livet av mig men jag lever och är lycklig idag. Jag har även gjort samma sak när det gäller skador, nu senast i somras bröt jag armen. Det har gjort att jag inte kunnat göra det jag velat, inte kunnat jobba under 7 veckor och jag troligtvis få funktionsnedsättning resten av livet. Det har strulat totalt, jag har inte fått ut sjuklön och jag skulle kunna skylla på allt möjligt. Istället har jag bara gått "with the flow" och gjort det bästa av situationen. Jag såg helt enkelt till att livet leker istället för att vara en bitterfitta. Om man ska vara ärlig så när man klarat sig igenom svåra saker blir de mindre svåra sakerna lätta. Alltså om du varit med om att någon du älskar gått bort eller om du själv accepterat döden, då kommer du inte gnälla över en bruten arm.


Visst, ibland suger verkligen situationen men väldigt ofta gör vi det värre än vad det är. Jag har ibland blivit skogstokig över en parkeringsbot för att i en annan situation varit tacksam när ännu värre saker hänt. Man måste tänka på hur sjukt priviligierade vi är. Jag är extrem låginkomsttagare, jag har skadat mig massor, brutit-,sytt- och hoppat ur led- saker på kroppen, lever med ett ständigt högt tjut i mina öron, saker har pajat, folk i min närhet har gått bort men det finns dom som har det mycket värre, det måste man komma ihåg. Ibland suger verkligen livet men ibland är det jävligt bra. Nästa gång något oväntat eller jobbigt händer, bli inte förbannad utan tänk istället.. hur kan jag göra det här till något positivt?

torsdag 14 september 2017

Ändringar i portföljen, nytt bolag in!

Idag kickade jag ut ett bolag ur portföljen, anledningen är egentligen att jag fortsätter att skala ner till förre innehav och jag vill säkra upp lite inför eventuella räntehöjningar och en svajigare börs. bolaget som fick flytta var Hufvudstaden. Vinsten under det 1,5 år jag haft bolaget blev 15%. Ett jättefint bolag och lågt skuldsatt så det kanske känns lite otippat men jag har lite anledningar till det.

Hufvudstaden är fokuserat till fastigheter i storstadsregionerna och eftersom jag via mitt egna boende är exponerad mot samma region så tycker jag för tillfället att det får räcka så, samtidigt som jag inte tycker att Hufvudstaden handlas till fyndpriser direkt. Jag tror att de trots låg belåning kan drabbas rätt hårt vid tex höjda räntor eller prisfall bland fastigheterna. Storstäderna har en hyffsad fallhöjd just nu.

Vad köpte jag istället då? Det fick bli 17st färska aktier i Holmen. Holmen är ett skogsindustribolag som tillverkar tryckpapper, kartong och trävaror samt bedriver verksamhet inom skogsbruk och energi. Jag har haft koll på bolaget en tid och haft en liten post på 4 aktier men blev efter att hittat detta klippet på Petruskos blogg lite mer övertygad om en uppviktning i Holmen. Lyssna vad Simon Blecher säger.
Jag ska självklart sätta mig i helgen och göra min egen analys och kanske blir det fler köp nästa vecka. Vad tycker ni om Holmen?
Läs dagens tidigare inlägg: Preferensaktierna stiger - Lägre direktavkastning

Läs även:

Preferensaktierna stiger - Lägre direktavkastning

Nu kan man se en tydlig trend med lite högre priser bland preferensaktierna. I mitt inlägg Läge att öka med fler preferensaktier skrev jag om min syn på preferensaktierna och varför jag valde att öka lite. Preferensaktierna har fortsatt att knalla uppåt och direktavkastningen kryper neråt.


Preferensportföljen är upp 13% hittills i år.


Preffarna har faktiskt stigit rejält i år och tittar man bland tex. Akelius, Klövern och Oscar så har det skett en kursökning på 8-9%. Eftersom SAS troligtvis kommer att lösas in i närtid vilket jag skrivit om här, här och här, så sålde jag av innehavet på 540-545kr. Även Balder är klar för inlösen som jag skrivit om här så jag såg det som väldigt troligt med en kursökning, kanske framförallt i Klövern och Akelius. Många kanske gjort som jag och redan börjat sälja men det kanske kommer ett till tryck efter inlösen? Det är svårt att säga men jag tror det finns ganska många köpare på de preffar som erbjuds, iaf kortsiktigt.

Jag tror att det har skett en mindre förändring i hur folk värderar preferensaktier med tanke på ränteläget, men även nu när utbudet minskar.

Vad tror ni om preferensaktierna framöver?
Läs även:

tisdag 12 september 2017

Mina 10 största aktieinnehav i portföljen

Jag fortsatte idag att växla om Atlas Copco mot Investor. Jag skrev om att jag gjorde det igår och sålde alltså ännu fler atlas Copco idag. Anledningen är för att öka upp andelen som ligger i Investmentbolag och med ett P/E på nästan 30 i Atlas Copco samtidigt som Investor bjuder på en ok substansrabatt kändes det som ett ok drag. Här nedan är mina 10 största innehav och andel av portföljen.

 • 1. Castellum - 12,1%
 • 2. Johnson & Johnson - 7,0%
 • 3. H&M - 6,2%
 • 4. Investor - 5,7%
 • 5. Axfood - 5,5%
 • 6. Atlas Copco - 5,0%
 • 7. Skanska 4,2%
 • 8. Handelsbanken 3,8%
 • 9. Industrivärden 3,7%
 • 10. Latour 3,7%Det känns betydligt bättre nu när Atlas utgör en mindre andel av portföljen då den tidigare utgjort upp mot 7%. Planen är att fortsätta vikta upp investmentbolagen och göra portföljen lite mindre trendkänslig mot enskilda bolag eller branscher, även om jag har en bit kvar.

Vilka är era största innehav?Läs även:

måndag 11 september 2017

Sålt lite Atlas copco, köpt lite Investor

Idag stack börsen iväg med lite blå siffror och jag passade på att sälja lite Atlas Copco då portföljandelen blivit lite för stor. Jag sålde bara en väldigt liten del med drygt 60% vinst utan inräknade utdelningar.
Anledningen att jag sålde var som sagt för att jämna ut portföljen lite och vikta ner innehavet. Jag tror fortfarande på Atlas Copco vilket jag skrev om här för ett knappt år sedan. Däremot känner jag att värderingen är hög samtidigt som dollarn tappat något, timingen känns därmed ok för att vikta ner lite. Det är som sagt en marginell förändring jag gjort och i dagsläget väger Atlas Copco 5,4% av portföljen om jag inte räknar det jag har genom Investor.

Istället köpte jag Investor för pengarna och fick ju därmed tillbaka lite Atlas. Tanken är att framöver omfördela så att mer kapital ligger i investmentbolagen. Min långsiktiga plan är ju att spendera mindre tid att tänka på aktierna, även om jag inte tror att det kommer bli så.

Hur ser ni på Atlas Copcos värdering i dagsläget, gjorde jag rätt?Läs även:

söndag 10 september 2017

Jobba deltid - Så här gör du!

Jag tänkte att det var dags för ett till inlägg om att jobba deltid och varför man enligt mig kan fundera över deltid som en väg till "semifrihet". Jag har tidigare skrivit om varför jag jobbar halvtid här.


Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Själv jobbar jag som jag skrivit om tidigare deltid sedan 6 år tillbaka och jag har under dessa år fått känna på både för- och nackdelarna med ett deltidsarbete. Den absolut största fördelen är friheten! Eftersom man jobbar så mycket mindre och därmed får massa tid över så får man mycket mer energi och frihet till att göra saker.

Visst blir man kanske lite bekväm av sig, så att räkna med att man kommer spendera varje ledig timme på ett effektivt sätt kanske man inte ska göra. Det tycker jag heller inte att man behöver göra. Det stora i att inte behöva gå upp klockan sex på morgonen är att man nästan varje dag får en bra start och härlig frukost och det härliga med att sluta tidigt kan vara att man hinner vila upp sig eller träna innan man träffar vänner på kvällen som ett exempel. Att jobba deltid är att leva i ett helt annat tempo kan man säga.

Läs mer om du kan gå ner i arbetstid genom att bygga en pengamaskin hos Avanza!

Vad symbolerar klockan på handleden egentligen?

En annan stor sak jag har tänkt på är att planeringen av tiden sker på ett annat sätt. Nuförtiden är det mer dagar, morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll som gäller. Det är väldigt sällan jag planerar in klockslag i mina dagar. Det är inget fel i att "ha många bollar i luften" men för egen del har de hellre i en låda och plockar fram de när jag vill.

Deltidsjobb kan ju egentligen vara allt ifrån 80 procents tjänst till 10 procents arbete, det kan vara 12-timmarsdagar eller att jobba en timme. Det sköna är när du lyckas hitta ett läge där du bestämmer själv hur många timmar du jobbar och hur dessa fördelas. I de flesta branscher är det väldigt svårt då kunderna styr, men hey! "-Ingenting är omöjligt" som Gunde brukar säga. Det stämmer verkligen, vill du något så går det, bara du vill det tillräckligt mycket.

Du kanske får starta ett eget företag, byta nisch eller kanske byta bransch. Om man tror att det ska räcka med att kolla på den tjänst man har nu är lite trångsynt, om man inte är beredd att jobba för det så är risken stor att det inte kommer att förverkligas. Däremot tror jag att det är lättare än många tror.


Många som vill gå ner på deltid fokuserar enligt mig på fel saker. Många mår dåligt över jobbsituationen men är inte beredda att offra något för att få det bättre, det är nog få förunnat att lyckas med det. Istället för att leta efter ett jobb som ger samma eller högre lön för förre arbetade timmar på en roligare arbetsplats som ställer mindre krav, kan man tänka helt annorlunda.  Här mina tips för att öppna upp boxen lite:

 • Kolla igenom ditt nuvarande sparande - Börja spara och bli rik! Hur mycket har du på dina sparkonton, har du aktier och fonder? Kanske har du redan idag ett kapital som bidrar med passiva inkomster? 
 • Börja spara! - Om du inte redan sparar en del av lönen så kom igång med ditt sparande redan idag! Om du kombinerar det med att sänka dina kostnader kommer du att bli förvånad över hur mycket pengar du har om redan ett år.
 • Extrainkomster - Det kanske finns små extrajobb du kan ta under tiden du startar upp eget företag eller så kanske du kan tjäna lite pengar på nätet. Med flera små inkomster kan det kännas tryggare att lämna en heltidsanställning, oavsett om du kan jobba hemifrån eller har ett extrajobb på en bestämd plats.

Ovanstående tips har alltså inget med ditt nuvarande jobb att göra men det är tre enkla saker som kan göra att många skulle kunna gå ner i arbetstid redan inom 1-5 år utan problem. Helt ärligt, om du verkligen känner att du skulle vilja testa på livet som "semifri" under en period eller kanske resan av livet så börja med att spara! Har du ett kapital idag så kan du kanske täcka upp en stor del av dina passiva inkomster, läs mer i inlägget Sluta jobba vid 40 eller Leva på utdelningar.

Om du inte har något sparande idag skulle jag säga att bygg upp en buffert på 6-12 månadslöner och börja nu! Idag! Vänta inte! Du kommer inte att ångra dig, du kan alltid välja att jobba vidare som du gör, men då har du valmöjligheten att välja själv. Ett sista argument för att jobb deltid är att man får betydligt mindre skatt per tjänad krona eftersom man helt enkelt har en lägre inkomst.

Läs mer om hur du kommer igång med ditt sparande i Avanzas sparskola!


Har du någon gång i ditt liv jobbat deltid, hur upplevde du då den extra friheten? Är det en känsla du gillade?

lördag 9 september 2017

Högre skatt på ISK och kapitalförsäkring nästa år, 2018

Från och med nästa år blir det en skattehöjning på ISK konto och kapitalförsäkring enligt besked från vänsterpartiet. Skatten blir alltså kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan plus en procentenhet, i jämförelse med plus 0,75 procentenheter tidigare.


Ta från de som sparar och ge till de som spenderar?

Om jag har förstått det rätt så innebär det alltså att har man ett kapital på en miljon kronor med en utdelning på 40.000 kronor kommer man att i ett normalt ränteläge att få betala 750kr mer per år i skatt. Det motsvarar en skattehöjning av utdelningarna med 1,875 procentenheter. Jag kommer inte gå in närmre på det här än att jag självklart tycker att det är kass, vi som sparar bestraffas som vanligt för det. Troligtvis för att de vill att vi ska bränna våra pengar istället så de tillslut hamnar i statskassan. Sparare är väl statens värsta mardröm? Läs artikeln på DN här.

Vad är er spontana åsikt?Läs även:

fredag 8 september 2017

Skulle du leva som du gör idag om du var ensam på jorden?

Tänk dig att du, eller du och din familj var dom enda på jorden. Inga andra människor fanns, bara ni och ni hade hela planeten till ert förfogande. Skulle ni då välja att bo som ni gjorde idag?

Ni kanske idag lever i en liten lägenhet och reser runt för att ni gillar att se nya saker. Ni kanske lever på ett torp i skogen och odlar er egen mat, eller ni kanske lever i en dyr lägenhet i stan och flaxar mellan finmiddagar, fotbollsträningar och shoppingturer. tänk er att alla affärer finns, alla bostadsområden finns och alla utbud som finns idag. Skillnaden är att det bara är ni som är kvar.


Köper vi andras drömmar-, betald med vår tid?


Köper vi det vi har för att andra gör det, eller för att vi själva vill ha det? Köper vi saker för att imponera på andra eller passa in. Gör vi saker för att det förväntas av oss eller för att vi själva vill? Självklart skulle det vara tråkigt att aldrig träffa människor, men den här tanken är bara för att utmana våra syften. Vill vi verkligen göra allt vi gör, eller vill vi imponera på andra eller passa in? Vill vi försöka leva ett liv som är bra för oss själva eller bra i teorin?

Anledningen till att jag kom att tänka på det här var efter ett samtal med en kompis. De har precis köpt en nybyggd villa och vi diskuterade våra boenden. Han undrade om vi inte också skulle köpa villa snart och verkade lite förvånad och nästan ifrågasättande när jag sa att vi trivdes bra i vår 55m2 lägenhet. Jag förklarade att det räcker mer än väl för oss två, samtidigt som vi får mer pengar över till annat och inte behöver jobba så mycket. Hans inställning var att man vill ju "byta upp sig" och sträva mot större, "-att utvecklas" helt enkelt.

Jag förstår hur han tänker, jag gjorde likadant när jag var yngre fast nu ser jag ingen logik i det. Jag vill leva, inte ägas av mitt kapital. Min vän bor som sagt i en nybyggd villa, har två bilar, två barn, hund och över en timme till jobbet. Det kanske är hans dröm, men inte min. Kollar man hur det ser ut så verkar väldigt många ha samma dröm som min vän, väldigt många lever det livet. Även hans två bröder. Alla har egna drömmar och synsätt på livet och det respekterar jag, mitt synsätt är långt ifrån rätt. Däremot tycker jag det är viktigt att ställa sig frågan: Skulle jag bo i en nybyggd villa med fin trädgård, ha två bilar, två barn, hund och spendera två timmar varje dag på att ta mig till ett arbete där jag spenderar ytterligare åtta timmar. Utöver detta skall det även skjutsas ungar och hund till dagis, för att sedan spendera någon timme med familjen på kvällen. Skulle man gjort samma val? Påverkas vi mer än vad vi tror och vågar erkänna av valen som människor runt omkring oss gör?
Läs även:

tisdag 5 september 2017

Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!

Yeeeaaahh! Jag klarade det, om 3 år behöver jag aldrig mer jobba! Så sjukt konstig men bra känsla, det känns verkligen som man blir belönad för att hålla sig till planen. Jag satte det här målet för exakt 1 år sedan, du kan läsa om det i inlägget: Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer! Det har alltså gått exakt ett år och jag kan med stor lycka säga, planen håller! Idag delar portföljen ut 5.184kr/månad i snitt i passiva inkomster. Jag har alltså slagit målet med en marginal på hela 1 krona!
Lägesrapport: För att jämföra mitt mål punkt för punkt ser det ut så här: (Mål / Nuläge)
 • Portföljvärde: 1.413.706/1.434.172
 • Yoc: 5,03% / 4,86%
 • Utdelning/månad: 5183kr / 5184kr
 • Utdelning/år: 62.196kr/62.208kr

När jag skrev inlägget 17 dagar kvar, håller sluta-jobba-planen? så kändes det helt ärligt riktigt totalkört att lyckas med målet. jag hade inga likvider och jag behövde investera ett värde på 32.000 kronor om det gjordes till en direktavkastning på 4%. Jag hade faktiskt gett upp målet, jag gjorde mitt bästa men hade igår kväll ändå inte lyckats nu upp till målet.

Det kändes kass, helt j***a värdelöst faktiskt om jag ska vara ärlig. Inte för att jag skulle misslyckas, utan för att jag skulle hamna efter i planen. min styrka i livet har alltid varit att jag sätter en plan och håller den, oavsett vad, nu kändes det som att jag bara sket i det, jag kände mig tvungen att kolla möjligheter.

Jag började med att kolla vilka utgifter som kommer att komma den närmsta tiden, lån, elräkningar, mat.. ja det mesta. Jag kollade av alla mina konton, mitt företagskonto, kontot för räkningar och mitt personkonto. Egentligen fanns det inget utrymme, samtidigt så kändes det verkligen tungt att inte klara det här målet, det var det jag sett fram emot hela senaste året. jag lade ner allt och gick och la mig.

Under dagen idag så kunde jag inte släppa tanken på målet och räknade snabbt ut vad som behövdes och förde över det som fattades från mitt konto som är till räkningar. Sen köpte jag ett gäng ytterligare K2A Pref och Alm Pref för att boosta upp utdelningarna, jag klarade det med en kronas marginal, helt sjukt. Det som egentligen gjorde att jag klarade det var att jag glömt att bokföra ett köp jag gjorde förra veckan. Här nedan är köpen jag gjort sedan inlägget för 17 dagar sedan.
Som ni ser har jag även sålt några Hufvudstaden och förvånande nog för att vara mig köpt in 2st H&M. jag är fortfarande skeptisk till H&M, men till 200kr känns det bättre än för ett tag sen. Mycket prerensaktier har köpts in med den enkla anledningen hög direktavkastning, men jag tror även att de kan hålla sig kvar på bra nivåer nu när Balder löses in och eventuellt SAS framöver.


Det kanske känns som jag tog en genväg för att nå målet genom att sätta mig i en riktigt dålig ekonomisk sits samtidigt som köpen gjorts i mestadels högutdelande aktier men jag tycker man får se det på två sätt. Ja, jag tömde mina konton på pengar som egentligen ska gå till annat, det måste jag lösa, jag får lösa det. Ja jag köpte högutdelande aktier utan chans till tillväxt, men det är ett medvetet val då jag tror det säkrar upp portföljen som helhet nu.

Det viktigaste för mig är.. jag klarade det! Jag gav inte upp, nu finns et inget som kan stoppa mig från att nå målet om ett år. Så länge jag håller målen så kommer att jag nå fram, det är det jag valt att fokusera på just nu, men vad gör man om man inte lyckas? Nästa gång kanske jag inte klarar det trots massa dribblande.


Har ni några bra förslag på vad man ska göra om man inte lyckas med uppsatta mål den dagen man tänkt sig?  Hur bör man hantera en sån situation?Läs även:

Utdelningar och inlägg i augusti

Jag tänkte bara blicka tillbaka på augusti och gå igenom vad jag skrivit om och vad jag fått för utdelningar. När det gäller utdelningarna så slog jag ett utdelningsmål att komma över 2000kr i utdelningar i augusti. Några av månadens inlägg hittar ni här under:

 • Leva på lite pengar - Hur ska man hitta balansen i sin väg mot ekonomisk frihet? Bra kommentarer!
 • Vem är jag? fråga på! - Jag har svarat på en del frågor från läsare och tar gärna fler. Tack för de frågor jag fått, alltid kul med respons och höra vad ni läsare är intresserade av.
 • Billigare elräkning - Hur man enkelt och snabbt sänker sin elräkning, flera verkar göra på samma sätt.


Utdelningarna för månaden vad 2381kr. Jag är riktigt nöjd med det och imorgon ska jag presentera om jag klarar sluta-jobba-planen eller inte.
Hur mycket utdelningar fick ni i augusti?

söndag 3 september 2017

Nu kan du välja vad som ska hända i historien om dig

Igår kollade jag på ett till avsnitt av Kalles sex liv, denna gång handlade det om ett par (velovelo) som säljer lägenheten och alla sina prylar för att cykla jorden runt under 4 år. Jag kan inte säga annat än att jag blev sjukt inspirerad. Vem har inte tänkt den tanken?
Vem har inte tänkt tanken att släppa konsumtionshetsen, släppa stressen, släppa kravet på att passa in och bara följa sin dröm, vad den än må vara. Men hur många gör det? Inte speciellt många. Vi är programmenerade sedan vi var små, genom uppväxt och skola. Vi är programmerade att passa in och göra som alla andra. Vi är lärda att jämföra oss med andra och följa strömmen eller leda den. Vi har fått lära oss vilka vägar man bör ta och vilka vi ska undvika. Framgång går att mäta och vi har fått lära oss hur vi visar vår egen framgång. Det är viktigt att andra ser vår framgång, vi ska visa den till varje pris, den framgång som alla andra vill ha.

Något som många vill är att bli sin bästa version av sig själva. Man hör inte lika ofta att man vill hitta sig själv. Hur blir man bäst om man inte vet vad det är man vill vara bäst på? Man kan omöjligt vara bäst på allt och varför måste man vara bäst när man kan vara lycklig? Det blir förvirrande när man börjar fundera på det och en spontan fråga i som dyker upp är om det inte räcker att bara vara lycklig? Det finns nog en tävlingsmänniska i oss alla men kan man någonsin bli nöjd om man alltid jämför sig med andra?
Det är bara vi själva som kan se till att vi hamnar där vi vill vara i livet, det är bara vi själva som kan ta de beslut som leder oss dit. Varför gör vi det då så mycket svårare genom att se på hur andra gör? Allas liv är olika historier och nu kan du välja vad som ska hända i historien om dig..


fredag 1 september 2017

Kalles sex liv - Att bryta sig loss från ekorrhjulet och följa sina drömmar!

Jag såg ett riktigt bra program som heter "Kalles sex liv" med Kalle Zackari Wahlström. Programserien är i sex delar och handlar om människor som på olika sätt brutit sig loss från ekorrhjulet för att leva sitt drömliv. Att följa sina drömmar helt enkelt, ascoolt!


Skärmdump tagen från SVT:s hemsida

Jag har bara hunnit kolla på avsnittet om att leva självförsörjande och det var väldigt intressant. Kalle är även en skön och sympatisk person som gör sitt till programmet. Det ska bli riktigt kul att se alla delar och jag kommer säkert med lite uppdateringar om mina tankar i framtida inlägg. Serien finns på SVT Play.

Har ni sett det, vad tycker ni?