onsdag 24 juli 2024

Hur jag räknar ut min månadslön från aktieportföljen (28.000kr/mån)

Jag har fått flera frågor hur jag räknar ut lönen jag har att leva på från aktie portföljen. Vilken procent jag tar, om jag lever på utdelningar och hur jag gör uttagen.

För att slippa svara på samma fråga om och om igen tänkte jag att jag skriver ett inlägg om det, lets go! :)


Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza.

Jag räknar med 6% av portföljens värde

Jag räknar alltså med att kunna plocka 6% av portföljens värde över tid. De pengarna kan jag leva på. Eftersom min portfölj har ett värde på ungefär 5,5 miljoner i dagsläget är det vad jag räknar på.

Beräkningen ser ut så här: 5.500.000x0,06 = 330.000

Jag kan alltså plocka 330.000kr om året, vilket motsvarar 27.5000kr i månaden (330.000/12=27.500)

Avrundat blir det 28.000kr i månaden ;):

Jag räknar inte månad för månad

En viktig sak som jag tror många missar är att jag räknar att plocka det här i snitt per år, över tid.
Just det är viktigt för mig. Jag struntar i enskilda år, ser det mer över en 5-årsperiod.

Det finns flera anledningar till det:
  • Börsen går upp och ner - Ett år kanske upp 30%, ett annat år ner 20%, ett tredje år står den still. Men över en 5- årsperiod är sannolikheten väldigt stor att den ger de där 12-13% som jag har fått i snitt, och att den ska ge 10% över tid är rätt stor sannolikhet. Att då kolla år till år blir fel.
  • Mina kostnader varier stort - Någon månad kanske jag köper en cykel för 40.000kr, en annan månad bor jag i ett rum i Spanien och äter lokal mat från Mercadona. Att då kolla på en enskild månad är bara korkat.
  • Jag skulle investera sämre - Det här är inte säkert, men jag tror jag skulle investera sämre om jag bara fokuserade på att kunna täcka mina kostnader varje månad istället för över året på totalen, eller 3 år på totalen. Då skulle jag inte tillåta månader där jag ligger back, i utbyte mot att bara fokusera på kassaflöde här och nu = enbart utdelningsakter med hög utdelning. Generellt har de gett en lägre totaltavkastning. Det är inte fel, men jag väljet att inte göra så, tidigare fokuserade jag på utdelningar men har lämnat det och kört typ enbart indexfonder nu, kolla min nuvarande portfölj HÄR.
Så, jag ser det över år alltså, inte månad för månad. Över en 3 årsperiod är målet att jag inte ska överstiga 28.000kr i månaden i uttag, men på vägen kan vissa månader bli 20.000kr, någon 45.000kr och någon 10.000kr.

Så på 3 år kan jag alltså bränna 1 miljon i skattade pengar och min portfölj kommer fortfarande vara värd mer än i dagsläget, enligt min beräkning alltså. Du gör på ditt sätt! :)

28.000kr/månad efter skatt

Jag räknar den här summan som skattad och klar, så egentligen motsvarar den väl en lön på 35.000kr innan skatt. Eftersom jag snittat kring 12,5% i avkastning över tid låter jag överskottet betala skatten och stå får återinvesteringen.

Det betyder att drygt 5% av avkastningen kommer att återinvesteras så att portföljen växer (12,5-6=6,5).

I dagsläget gör det att portföljen växer med 302.500kr om året, efter att jag plockat ut 330.000kr varje år och räknat bort schablonskatt på 1%.

Visst börsen kan gå sämre framöver, men jag är inte personen som kör flytväst och säkerhetsbälte. Dessutom har jag redan en krockkudde i form av 5,5% marginal. Och ska vi räkna 2% för inflation så blir maginalen 3,5%.

Men samtidigt, jag kan ju börja leva på kapitalet ju äldre jag blir även om vanlig pensionsålder är väldigt, väldigt långt bort.

Varför inte 4%-regeln?

För jag gillar inte 4%-regeln, med 4% skulle jag bara kunna plocka 18.000kr i månaden, 28.000kr i månaden är bättre! ;)

Nej men seriöst. Jag känner mig trygg med 6% och jag är ingen feg person. Och jag gillar livet för mycket för att vänta på grund av trygghet.

När jag tog steget ut i friheten var det för att leva fullt ut, när jag var/är fortfarande ung. Det är värt mer än all trygghet i världen. Risken att det skiter sig på grund av att jag plockar 6% är väldigt liten.

Enligt mig, obefintlig. Och desutom kan jag bara fixa lite extrainkomst så löser det sig. Och om det mot all förmodan skiter sig ändå har det redan varit värt det! De här 4 åren har varit magiska! Att få göra det jag gjort i ung ålder kommer jag aldrig kunna ångra, jag rekommenderar det verkligen.

Som jag sagt tidigare. Jag tror inte ekonomisk frihet handlar om pengar, det handlar om mindset och att våga. Våga offra tryggheten för sina drömmar. Våga offra pengar för det som är viktigt, tid! ❤🙏😊

Hur tänker ni kring det? Skulle ni våga leva på 6% av erat kapital? Kommentera gärna! :)

måndag 22 juli 2024

Jag får 28.000kr i månaden utan att jobba!

Ja faktiskt, är det clickbait? Kanske.. men ändå inte. Just nu ger min frihetsmaskin mig 28.000kr varje månad, utan att jag behöver göra någonting alls.

Och det är efter skatt, rena cash alltså! Jag börjar närma mig den magiska gränsen 360.000kr om året, det skulle betyda 1000kr om dagen, skattat och kart.. snart så!

För 4 år sen när jag slutade fick jag en månadslön från portföljen på knappt 10.000kr i månaden, måste hånade, måste sa jag skulle misslyckas...

..nu är den nästan 3 ggr så hög, bra löneförhöjning faktiskt, jag ska förklara hur det gått till...


Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza

För 4 år sen gav min frihetsmaskin knappt 10.000kr i månaden

Då, på botten av Corona-kraschen nästan på dagen... var portföljen värd drygt 1,7 miljoner kronor. Men ett uttag på 6% ger det knappt 10.000kr i månaden, skattat och klart.

Det var då jag bestämde mig för att sluta jobba helt och hoppa av ekorrhjulet. Många tyckte jag var idiot. Många sa jag skulle misslyckas. Många hade åsikter. Många har fortfarande åsikter.

Exakt ett år innan hade jag också varit med i Verkligheten i P3 och blivit ifrågasatt. Som sagt.. inte många som var med mig då.

Här under kan man lyssna på det avsnittet.
 



Jag hade ett ess i rockärmen

Visst 10.000kr i månaden är inte mycket, men.. Jag hade en bostadsrätt med låg belåning. Jag bodde billigt, jag hade bra ekonomisk säkerhet. Och den långsiktiga planen som jag alltid har haft var att sälja den, någon gång.

Det gjorde jag för några år sen, och fick loss en del cash. Cash jag byggt upp i bostaden, samtidigt som jag byggt upp min portfölj, min Frihetsmaskin.

Vi spolar fram 4 år..

Nu ger min Frihetsmaskin nästan 28.000kr varje månad

I och med att bostaden är såld, att portföljen gått upp rejält, får jag nu 28.000kr varje månad, utan att jobba, efter skatt. Det känns lite på ett sätt som att nu är sista pusselbiten lagd.

Det är nu på riktigt jag har fulländat planen jag haft så länge, det är nu jag äntligen slipper försvara mig om hur det ska fungera, det fungerar, det är inte lika lätt att ifrågasätta länge.

Planen från början var att sälja bostadsrätten, de pengarna var med i planen. Planen från början var att göra geoarbitrage, det har jag gjort. Planen fungerade, det är på ett sätt bevisat nu.

Vill inte låta kaxig, vill bara visa att man ska inte alltid lyssna på andra. Även om nästan alla säger att du kommer att misslyckas, även om många säger att du lever ett patetiskt "knäckebrödsliv".

Jag äter aldrig knäckebröd, jag plockar en lön som motsvarar 35.000kr innan skatt (tror jag) räkna gärna ni som kan.

Visst, inte högsta lönen, men helt ok. Jag behöver inte spara massa pengar varje månad, jag lever för det jag har. Sen som sagt för mig är det bra, för mig räcker det och blir över. Jag hoppas det är ok, även för dom som tycker jag är fattig.


Har ni en plan att sälja er bostad och leva på pengarna i framtiden?

Jag tänkte fråga er, har ni en plan att någon gång sälja av bostaden ni bor i nu för att få loss pengar att leva på?

Många sitter ju på rätt stora kapital bundna i bostaden. Att frigöra dom gör ju faktiskt en väldigt stor skillnad. Många har till och med största delen av sitt kapital i bostaden.

Men de flesta realiserar det aldrig. Cashen sitter där, hela livet. Många skulle kunna leva på ditt kapital som ligger i deras bostad, men jag tror väldigt få gör det.

Hur tänker ni? Har ni planer på att casha ut från bostadsmarknaden någon gång?

Ta bort allt brus och nå ditt mål

Så, vad vill jag säga med det här?

Egentligen bara att tro på dig själv och dina egna planer och mål i livet. Ta bort allt brus, lyssna inte på negativa kommentarer. Det är du som ska vara lycklig, det är du som vet vad du vill i livet. Alla vil bi olika saker.

Jag fattar att många absolut inte skulle vilja leva på de pengar jag lever på, men det är dom. Olika mål, olika liv helt enkelt. Därför ska jag inte lyssna på dom, och dom ska definitivt inte lyssna på mig.

Vi kan umgås och ha kul, vi kan prata med varann, men vi ska inte ta råd från varande eller påverkas av varandras åsikter. Att vi alla vill olika saker är naturligt, livet är kort, gör vad du vill, inte vad andra tycker du ska göra.

Förresten, har 1 miljon kronor i Investor nu!

På tal om något helt annat, idag gick mitt största innehav Investor upp i ett totalt värde över 1 miljon kronor! :) Det är lite mäktigt faktisk med tanke på att Investor är den enskilda aktien som bidragit mest till min portföljutveckling.

Så det blir väl lite att fira, man ska alltid fira bra saker :).

Hoppas ni har en bra kväll och kämpar för era mål i livet, oavsett vad de än är! :)


Vill du räkna ut hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt oberoende? Gör det på kalkylatorn hos Avanza här!

torsdag 18 juli 2024

Mina rutiner som ekonomiskt fri (Allt blir inte bra för att man slutar jobba)

Hej på är igen, nytt inlägg, det trodde ni inte va? Idag tänkte jag prata lite om rutiner när man är ekonomiskt fri.

Det är ju lätt att tro att så fort man slutar jobba blir allting bra. Då ska man börja träna varje dag och man ska ta tag i allt det där man aldrig tar tag i. Men blir det så?

Många säger ju bestämt att om man slutar jobba så tappar man alla rutiner, man kommer inte göra någonting om dagarna.. och bli lat! Det ligger något i det, jag ska berätta hur det blev för mig, häng, med!


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Avanza

Hur mina rutiner förändrades

När jag slutade jobba hade jag så många saker jag ville göra att jag blev absolut inte passiv eller fastnade hemma om dagarna, mitt liv bestod av 8 timmar utomhusaktiviteter varje dag. Både själv, men också mycket med andra med samma intressen.

Det här var just då min stora drivkraft att sluta jobba, just för att få mer tid till det jag gillade att göra som mest om dagarna. Med andra ord blev jag absolut inte lat eller eller gjorde lite saker, men...

Visst, mina rutiner kanske inte blev de bästa. Dagarna såg inte alltid likadana ut, och jag körde varken yoga eller mindfulness på morgonen, jag summerade inte heller mina framsteg i ett litet block på kvällarna.

Med det fungerade bra för mig. Och jag rörde extremt mycket på mig så kroppen mådde extremt bra, även mentalt var det på topp.


Hur ser mina rutiner ut nu?

Just nu är jag inne i någon form av träningsfas så har riktigt bra rutiner, har nog aldrig haft bättre rutiner. Men det är egentligen pga. att jag tycker träningen är rolig för tillfället och den kräver rätt bra rutiner för att få resultat.

Jag kör periodisk fast vilket också gör matutinerna extremt enkla. Dricker ingen alkohol, vilket också underlättar.

Så här ser mina dagar ut jus nu:

  • Går upp vid 9-tiden, kör 50-100 armhävningar.
  • Sen dricker jag alltid 1 liter vatten och 2 stora koppar kaffe medan jag sitter med ett litet projekt jag håller på med just nu.
  • Klockan 13.00 äter jag frukost/lunch, oftast består den av kokt ägg, morötter, kvarg, havregryn och lite nötter.
  • Sen kör jag långpromenad, går minst 20.000 steg om dagen totalt.
  • Mellanmål, typ kvarg med havregryn och äpple eller bär
  • Gör något vadsomhelst, ofta en till promenad eller löpning (Börjat precis med det)
  • Middag klockan 20, stor middag typ 350g nötfärs, paprika, morötter, gurka, ärtor, blomkål, potatis. Alltid nyttig variant av efterrätt, typ bär och kvarg eller liknande.
  • Går och lägger mig olika beroende på vad jag känner för men ofta typ vid 12-tiden.
Men! Det här är hur det ser ut exakt nu, det kan se helt annorlunda ut om ett halvår. För ett tag sen reste jag runt på heltid och hade inte alls samma rutin då varje dag såg helt olika ut.

Så tro inte att jag har perfekta dagar och äter nyttigt hela tiden, det är bara så det ser ut just nu. Däremot är planen att hålla i det här.

Om man tar tiden de senaste 4 åren i frihet så har jag hunnit bo i fjällen och åkte skidor varje dag, bott på olika ställen i Sverige och bott utomlands.

Viktigt att tänka på

Något jag tror är viktigt att tänka på innan man slutar jobba är hur man är som person. Jag har älskat varje dag av friheten, men jag tror det är en viktig anledning till det.

Jag hittar alltid nya projekt och går in i det till 100%, jag blir aldrig uttråkad och känner alltid att tiden inte räcker för allt jag vill göra. Just nu är jag inne i ett träningsprojekt och älskar det! Jag ser resultat varje dag och motivationen är på topp.

Om några månader kommer jag säkert ha fokus på något nytt :)

Hur är du?

Så fråga dig, hur är du som person? Är du driven att skapa egna förändringar eller behöver du någon som utmanar dig? Kan du ha roligt om dagarna även om någon annan inte drar i dig?

Det är inte fel att vara på olika sätt, men jag tror vissa personligheter passar bättre i friheten än andra. Jag tror t.ex. de som kört eget har lättare för det eftersom man är van att vara tvungen att skapa sina ena dagar på ett annat sätt än om man varit anställd hela sitt liv.

Kan nog vara bra att tänka på.

Det negativa när man slutar jobba

Så när det gäller rutiner när man slutar jobba är det negativa att det krävs mycket av en själv för att få saker gjort. Ingen kommer och drar i dig. Det är något jag känt på under kortare perioder när jag inte haft samma motivation.

Skulle jag inte ständigt haft så mycket idéer för mig vet jag att det här troligtvis skulle vara ett problem. Man måste typ alltid vilja göra nya saker eller ha ett projekt igång, tror det är lätt att bli uttråkad annars.

Man måste ha starka intressen som drar ut en om dagarna, jag tror det är lätt att fastna i soffan annars.

Och för er som tror att t.ex. flytta utomlands skulle ända allt för "att vädret är bra" osv. Tyvärr, been there done that! Att slippa svenska vintern är grymt, och ja sol varje dag är grymt, och det gör det lättare att hålla rutiner.

Men i grunden måste du kunna leva ett bra liv utan allt det, man tröttnar på allt efter ett tag.

Det positiva med att sluta jobba

Det positiva är helt klart att man har tid att verkligen gå in för saker. Som nu när jag vill komma i grym form och röra mig mycket.

Jag kan gå upp och äta bra utan stress, göra mina armhävningar och även ha tid att gå mycket om dagarna och få in träning utan bortförklaringar. Det är faktiskt lättare än med ett jobb samtidigt, även om jag inte tyckte det var svårt när jag jobbade.

Detsamma när jag åkte skidor varje dag, det skulle aldrig fungerat med ett heltidsjobb. Eller att resa på heltid, även om det inte direkt gjorde mina rutiner bra ;).

Mina slutsats, bra eller dåligt?

Så för att sammanfatta, var det bra eller dåligt för mig att sluta jobba? För mig var det bra! Även om jag fortfarande inte har perfekta rutiner. Många skulle nog se mina rutiner som dåliga, men i jämförelse med när jag jobbade heltid är de mycket bättre, enligt mig...

Alltså, klart jag hade rutiner när jag jobbade, hade ju fasta tider, men allt det där andra jag ville göra, pressades ju in på kvällar, helger och lite så fort jag var ledig.. så totalen var inte världsklass. Tycker jag i alla fal och man ska se på det stora hela.

Många säger att man blir olycklig av att sluta jobba


Jaja, så här har det sett ut för mig sen jag slutade jobba. vet att det är mycket prat om det, men faktiskt inte så många som varit fria från jobb så här länge. Många säger att man blir olycklig av att sluta jobba.

För mig stämmer det inte, har aldrig varit så taggad på livet som när jag slutade jobba och är det fortfarande, kanske ännu mer nu än då! :)

Har du slutat jobba eller planerar du att göra det?


Det skulle vara kul att höra från fler som slutat jobba helt, dina tanka, skriv gärna en kommentar! Eller om du själv har planer på att sluta jobba? Har känner du inför det? Är du orolig att tappa dina rutiner? Kommentera! :)

Bygg en pengamaskin som ger dig lön och sluta jobba, läs mer hos Avanza.

tisdag 16 juli 2024

Min aktieportfölj som gör att jag inte behöver jobba! (4 år i frihet)

Tja bloggen, long time no see, drygt 3 år sen jag skrev något här! Ouch! Sorry, men efter att jag tog klivet ut i friheten på 100% för drygt 4 år sen försvann motivationen att skriva.

Men nej, jag har inte slut på pengar, jag har inte börjat jobba igen, det är väl snarare tvärtom. Att sluta jobba helt har faktiskt varit ännu enklare och bättre än vad jag trodde. Dessutom har jag gjort rätt stora ändringar i portföljen i samband med jobb-exiten.

Jag tänkte därför gå igenom exakt vad jag har för innehav nu, hur portföljen utvecklats i år och hur jag gör med uttag av pengar osv. Lets go!!


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Min aktieportfölj består bara av 1 aktie och 5 fonder

Ja faktiskt! Jag har bantat min portfölj extremt mycket och jag älskar det, en aktie och 5 fonder gör att jag slipper fundera på portföljen överhuvudtaget. Den bara ångar på och jag plockar pengar när jag behöver.

1. Investor A (20%)

Älskade Investor, investmentbolaget jag aldrig sålt av och ständigt fyllt på i. Utvecklingen historiskt är väldigt bra och har dessutom gått att handla till en bra substansrabatt. Definitivt ett innehav som bidragit till en bra utveckling i portföljen.


2. Avanza Zero (13%)

Trogna Avanza Zero, även här ett innehav jag aldrig sålt och bara köpt mer av. Fonden är ju gratis och tanken är att bara billigt följa OMXS30.


3. Avanza Global (22%)

Billig indexfond för att exponera mig globalt och mot dollarn. En bred spridning och får aktier som jag vill vara investerad i. Bra hedge mot egna misstag, ger trygghet.


4. Länsförsäkringar Global (22%)

Samma som ovanför. Billig indexfond för att exponera mig globalt och mot dollarn. En bred spridning och får aktier som jag vill vara investerad i. Bra hedge mot egna misstag, ger trygghet.

Anledningen att jag har både Avanza Global och LF global är för att jag helt enkelt inte kunde välja, så kör båda :). Ser absolut ingen nackdel med det.


5. Spiltan Aktiefond Investmentbolag (13%)

Trogna Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Även här en fond jag bara fyllt på i och aldrig sålt av. Jag gillar innehaven, den har hyfsat låg avgift och anledningen att jag inte går tyngre in i Investor istället och säljer den här är för att hedgea mig själv från att göra fel helt enkelt. Så tänker jag.


6. AMF Aktiefond Småbolag (10%)

Jag vill ha lite av del här delen av börsen också och avgiften är helt ok. Inte lika stor del som de andra fonderna med känns skönt att ha den. Mer volatila innehav än de övriga.


Årets utveckling (+18,81%)

Årets utveckling i portföljen är +18,81% i skrivande stund och det är jag helt klart nöjd med. Fonderna funkar bra helt enkelt, men självklart kan ju vad som helst hända framöver.

Sen har jag byggt upp de sista av den här portföljen lite under året så den har inte sett ut exakt som den gör nu hela tiden under året vilket självklart påverkar avkastning litegrann.

Hursomhelst har jag svårt att se att jag hade fixat bättre avkastning genom stockpicking och jag är extremt nöjd att jag gått över till fonder då det gör det så mycket lättare att släppa fokus från portföljen (för mig iaf).

Portföljens värde 5,5 miljoner

I dagsläget är värdet på portföljen drygt 5,5 miljoner, lite mer än de 1,7 miljoner för 4 år sen när jag slutade jobba. Anledningen till den stora värdeökningen är två saker:

  1. Jag slutade jobba mitt i coronadippen (slutet på mars 2020), portföljen var på botten då. Den dubblades snabbt därifrån.
  2. Jag sålde min lght något år efter jag slutade jobba och skjöt in pengar därifrån.


Jag kan plocka 28.000kr i månaden från portföljen

Jag räknar med att kunna ta 6% av portföljens värde att leva på varje år, inte de klassiska 4% som de flesta räknar med. Jag tycker att 4% är för defensivt.

Räknat på portföljens värde ger det mig utrymme att plocka ut 333.000kr per år eller knappt 28.000kr i månaden.

Anledningarna att jag känner mig trygg med det här är:
  • Min genomsnittliga årliga avkastning (CAGR) har historisk varit 12,5% på Avanza och betydligt högre om jag räknar in andra investeringar.
  • Jag har väldigt låga kostnader och kan justera ner de på dagen och väldigt mycket.
  • Jag är driven person som lätt hittar inkomster om det behövs, körde eget företag innan jag slutade jobba.
  • Motiveras av utmaningar och kan tom tycka att jobba saker kan vara roliga, lite som en sport.
Som sagt, 6% känns helsafe för mig, men rekommenderar det inte om man är trygghetsjunkie.

Varför den här portföljen?

Varför fonder? Vad hände med utdelningsaktierna? Helt ärligt, det kändes bara rörigt och onödigt, sen vad folk än säger så är det mycket mindre jobb med fonder. Och mindre fokus på börsen.

Jag gillar det, väldigt mycket. Och är väldigt nöjd med min enkla, nya portfölj. Det jag gillar är:
  • Bra spridning utan att tänka på det, större spridning ger mindre volatilitet, vilket gör det lättare mentalt att ligga "all in".
  • Jag slipper utdelningar, Ja, haha! Alltså utdelningar blir ett meck att administrera om du, som jag, enbart gör uttag 1-2 gånger om året (jag återkommer till det längre ner). Jag slipper återinvestera utdelningar eftersom det görs i fonderna och jag plockar ut pengar när jag själv vill ha pengar = inget jobb och maximal tid i marknaden = maximal avkastning.
  • Bättre avkastning. Helt ärligt, ofta ger inte aktierna med mest utdelning den bästa totalavkastningen. Jag körde enbart fonder i början av min sparresa, sen snöade jag in på utdelningsakter, och nu fonder igen, Helt ärligt hade jag nog haft bättre avkastning totalt om jag enbart kört fonder.
  • Ingen timing av marknaden. Det är lätt att få för sig att vissa aktier är dyra och sälja av och köpa annat och.. man försöker tajma marknaden. Det kostar i courtage så redan där förlorar man en edge, sen är det inte ofta det blir bra. Med fonder kan man inte sälja i realtid och man kan inte sälja enskilda aktier, det hindrar att man försöker sig på timing. Vilket statistiskt sätt på alla plan borde ge bättre totalavkastning över tid.

Hur mycket plockar jag ut från portföljen varje månad?

Många har frågat hur mycket ja säljer av varje månad för att ha pengar att leva på och svaret är, ingenting. Jag säljer en större summa 1-2 gånger om året som jag lever på.

Innan jag slutade att jobba körde jag egen firma och då plockade jag bara lön en eller två gånger om året så det är vad jag är van vid.

Hur säljer jag av för att få kapital att leva på?

Hur jag säljer av beror helt på hur det ser ut, jag har ingen fast regel. Just nu har jag några 100k på räntekonto hos Avanza som jag bara kan plocka av när jag behöver. Jag skulle utan problem klara mig 2 år utan att röra portföljen om det skulle vara så.

Men det har varit perioder då jag haft mindre cash. Jag kan ha lite mer utanför börsen om jag ser andra möjligheter utanför och jag vill vara redo att utnyttja dom. Det här kanske jag kommer gå igenom mer i ett framtida inlägg (Om det skulle vara intressant).

Hur mycket plockar jag av portföljen och lever på?

Jag bränner olika mycket beroende på vad jag gör. Senaste tiden har jag t.ex. varit borta och rest en längre period så då går det på vissa platser mer cash och andra mindre. Just för tillfället har jag väldigt låga kostnader.

Men säg, mellan 15-30k/mån. Just nu som sagt lågt, kanske 10k/mån.

Det var det om portföljen, har ni fler frågor?

Så, hoppas jag har svarat på det mest nu. Annars är det bara att fråga på i kommentarsfältet! :)
Jag kommer kanske skriva lite sporadiska inlägg här på bloggen framöver så om det är något ni skulle vilja läsa om skriv det i en kommentar så kanske jag får till ett inlägg!

Ha en grym dag så länge, och glöm inte att ta en kaffe i solen! ;)

torsdag 27 maj 2021

Tjänade 50.000kr skattefritt på en dag genom aktier!

Kanske lite klickbait-rubrik men ändå inte. Idag var en sjuk dag på börsen och jag tjänade 50.000kr skattefritt på mina aktier, ok för att vara exakt var det 47.806kr.

Självklart ser inte alla dagar ut så här men det är inte ovanligt att portföljen går upp- eller ner 30-40.000kr snabbt på en dag nuförtiden.

För att förtydliga lite så är det ju inte helt skattefritt, jag betalar ju en schablonskatt på 0,375%. Det är ju löjligt lågt och så nära skattefritt man kan komma. Om jag t.ex. skulle få en avkastning på 15% på 330.000kr innebär det 50.000kr avkastning. På det skulle jag få skatta drygt 1200kr, vilket motsvarar knappt 2,5% skatt. ISK for the win!

(Det här blogginlägget skrevs förra veckan, men jag glömde posta det ;)



Innehåller affiliatelänkar


Vilka aktier gav mig 50.000kr idag?


Det är egentligen 5 innehav som genererade de största pengarna idag. Det var 4 aktier och en fond.

1. Evolution Gaming


Evo är relativt ny i min aktieportfölj och den har presterat rätt bra på kort tid. Jag började köpa i mig för kanske 3 månader sedan och har succesivt ökat, vilket också höjt mitt GAV.

Mina första köp är upp omkring 50% och de som kommit in i aktien tidigt har gjord en grym resa! Evo har faktiskt väldigt snabbt tagit sig in bland mina 10 största innehav.



2. Latour


Latour som är ett av mina större innehav har gått väldigt bra den senaste tiden och substanspremien är nästan extrem nu på omkring 60%. Aktien är upp runt 43% de senaste 3 månaderna och har gett bra skjuts till portföljen.

Egentligen känns det nästan som jag vill sälja av lite här med tanke på substanspremien men jag har gjort det förr. Och det har straffat sig då aktien fortsatt upp.



3. Spiltan Aktiefond Investmentbolag


Det tredje innehavet som bidrog till att jag tjänade 50.000kr på en dag var Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Det här är också ett av mina största innehav och den har varit med mig länge.

Jag har i dagsläget ingen plan på att öka- men inte heller sälja av något. Den får ligga och fortsätta växa, den har väl inte stuckit ut men har gett bra avkastning historiskt tycker jag.



4. Investor


Investor är mitt största portföljinnehav. Den hjälper nästan alltid till i bra dagar och den här dagen var inget undantag. Tack vare storleken ger den bra hjälp oavsett hur mycket den går upp.

Investor har jag faktiskt funderat på att öka lite i, genom att sälja av annat. Det är en aktie jag gillar.



5. Embracer


Det femte innehavet som hjälpte mig till en dagslön på 50.000kr var Embracer. Även det ett nytt innehav i min portfölj. Jag har köpt på mig ganska mycket, ganska snabbt den senaste månaden. Planen är att hålla och kanske öka lite om det skulle dippa.



50.000kr motsvarar 2 heltidslöner


Ok, nu till själva poängen med inlägget. Som jag skrev så kanske det var lite "klick-bait", men ändå inte. Grejen är att jag tjänade ju faktiskt nästan exakt 50.000kr på en dag, typ skattefritt den dagen.

Snabba cash?

Visst, vi betalar en schablonskatt, en låg skatt vid normal avkastning. Men just där och då tjänade jag 50.000kr på en dag, utan att ens göra något. Det är mer än vad jag någonsin tjänat under en månad i hela mitt liv tror jag faktiskt.

Om jag inte räknar inte lägenhetsförsäljning.

För mig är det mäktigt!


Bara grejen att det här är möjligt, att få uppleva det är grymt mäktigt. Jag skulle aldrig kunnat göra det om det inte var för att jag började med aktier. Jag skulle aldrig få känna på de här dagarna då.

Det är inte bara "tur" att det händer. Det är många års hårt arbete och disciplinerat sparande som gör att jag någon gång ibland kommer få uppleva de här dagarna. På samma sätt som jag kommer få uppleva dagar där jag går back 50.000kr på en dag.

Det mäktiga är bara att lilla jag. Jag som hoppade av gymnasiet, som jobbade som städare när kompisarna pluggade högskola, kan få omsätta 50.000kr om dagen lite då och då :). Det är bara en kul grej.

Lägre skatt på kapital än arbete


En annan sak som är nice är skatten. Vi kan ju på ett sätt undvika skatten genom att spara i ISK eller Kapitalförsäkring. Visst, vi slipper den inte helt men om vi har en ok avkastning blir skatten låg procentuellt.

Nu orkar jag inte ta fram miniräknaren, men vid en helt rimlig avkastning på 10% behöver vi bara skatta runt 3,7% av vinsten. För oss, I Sverige är det en låg skatt. Även om vi redan skattat på pengarna ett par gånger tidigare ;).

Jag vet egentligen inte vad jag ville säga med inlägget. Egentligen vill jag väl bara säga, börja spara, börja investera! Tillslut kommer du ha dagar där du tjänar bättre än både Sveriges stadsminister, Höga chefer och annat folk.

Det kan kännas lite småkul ibland! :)

Det lite komiska är att nästan exakt samma aktier såg till att det blev en riktigt bra dag idag igen :).


Hur mycket har du tjänat på börsen som mest på en dag?

tisdag 11 maj 2021

Skatt på lägenhetsförsäljning - Hur mycket & vilka avdrag kan man göra?

Hur mycket skatt (vinstskatt) blir det vid en lägenhetsförsäljning? Det här är en fundering jag själv hamnat i några gånger och det är lätt att glömma bort vad som gäller.

Därför tänkte jag skriva en kort inlägg om det för att påminna både mig själv- och eventuellt intresserade läsare av bloggen.

Skatten på en lägenhetsförsäljning är 22% av vinsten du har gjort. Vinsten är det som blir över efter att du dragit av inköpspriset av lägenheten, försäljningsutgifter, förbättringsutgifter, kapitaltillskott och andel av inre reparationsfond.

Innehåller affiliatelänkar

Beräkna skatt vid lägenhetsförsäljning


För att räkna ut vad skatten blir på din försäljning börjar du med att ta försäljningspriset. Från försäljningspriset drar du av inköpspriset samt de utgifter du haft i syfte att öka försäljningspriset.

För att förklara det hela på ett enkelt sätt tänkte jag i det här blogginlägget ta ett exempel på en lägenhetsförsäljning.

Jag har försökt att göra det så kort- och enkelt som möjligt.

Uträkning av vinstskatten på lägenhet - Exempel


  • Försäljningspris: 3.000.000kr
  • Inköpspris: 2.000.000kr
  • Utgifter: 123.000kr
  • Vinst: 877.000kr
  • Skatt att betala = 192.940kr

Uträkning:

3.000.000-2.000.000 = 1.000.000kr
1.000.0000-123.000 (utgifter) = 877.000kr (vinst)
877.000x0,22 = 192.940 (skatt)

Det här är såklart en väldigt förenklad uträkning, därför tänkte jag gå igenom allt mer detaljerat nedanför.


Avdrag vid lägenhetsförsäljning


Ok, nu vet du hur du räknar ut hur mycket skatt du ska betala. Här tänkte jag gå igenom vilka avdrag du får göra som kan sänka din skatt.

Jag går igenom de punkt för punkt med en kort förklaring.

Kort förklarat kan man säga att inköpspriset och alla utgifter du har i syfte att få ett högre försäljningspris kan dras av när du säljer din lägenhet.

1. Inköpspris


Den här är ganska självklar. Om du köpte din lägenhet för 2 miljoner kronor så börjar du med att dra av det från försäljningspriset. I exemplet ovanför där lägenheten säljs för 3 miljoner, innebär det att vi har 1 miljon kvar.


2. Förbättringsutgifter & tillbyggnad


En annan sak du får dra av från försäljningssumman innan skatten dras är förbättringsutgifter (grundförbättringar). För att dessa utgifter ska vara godkända måste storleken på utgifterna vara minst 5.000kr per år och de ska ha "förbättrat" bostaden mot hur den var tidigare.

Det finns ingen tidsgräns på det här avdraget men du måste själv ha gjort förbättringarna under tiden du själv bott i lägenheten.

Förbättringsutgifterna är som det låter förbättringar, det kan vara att du har installerat en diskmaskin som inte fanns där tidigare, gjort förbättrande el- och rörarbeten eller ändra planlösningen och bygga nya väggar.


Exempel på förbättringsutgifter är:

  • Installera diskmaskin eller tvättmaskin som inte fanns tidigare
  • Byta ut en gammal plastmatta mot ett dyrare trägolv
  • Bygga en vägg eller ändra planlösningen
  • Montera en inbyggd garderob som inte fanns tidigare
  • etc.

OBS! Om du t.ex. byter till nytt golv så ska du bara dra av merkostnaden för det dyrare golvet om det inte skett under de senaste 5 åren. Om du byter från plastmatta till ett parkettgolv så drar du kostnaden för parkettgolv (minus kostnaden för plastmatta).


3. Underhåll & reparationer


När det gäller underhåll och reparationer så får du dra av dom, men de får vara max 5 år gamla. De måste även uppgå till minst 5.000kr samma år för att få dras av. Allt som du byter ut eller fixar till räknas egentligen som underhåll & reparationer.


Exempel på underhåll & reparationskostnader är:

  • Måla om
  • Nytt golv
  • Slipa golv
  • Nya vitvaror
  • Ny trall på balkongen
  • etc.


4. Försäljningsutgifter


Försäljningsutgifterna är de utgifter som är kopplade till själva försäljningen. Den största är oftast mäklararvodet, men även styling inför visning får dras av.

Exempel på försäljningskostnader är:

  • Arvode till mäklare
  • Avgift för Hemnet.se
  • Utgifter för styling av lägenheten
  • Försäkring mot dolda fel


5. Kapitaltillskott & inre reparationsfond


Utöver de sakerna jag har nämnt ovanför så finns det två saker till du får dra av, det är kapotaltillskott och inre reparationsfond.

Det här kan ofta vara lite svårt att ha koll på och i många fall missar folk att dra av det här. Det kan också uppfattas som krångligt att ta reda på de här uppgifterna.

Kapitaltillskott


Kapitaltillskott är helt enkelt den del som du stått för av bostadsrättförenings amorteringar på sina lån. 

Av avgiften du betalat varje månad har säkerligen en del gått till att amortera ner lånen, det i sin tur höjer värdet indirekt på din bostadsrätt.

Du har därför rätt att dra av den del som bidragit till att amortera ner föreningens lån. Det kan även vara större engångsinsättningar du gjort t.ex. i samband med balkongbygge etc. Du ska få dessa uppgifter av bostadsrättföreningen året efter du har sålt din lägenhet.

Inre reparationsfond


Om den inre reparationsfonden som är kopplad till din lägenhet har ökat under tiden du bott i lägenheten har du rätt att dra av den delen som ökat i deklarationen.

Det eftersom du indirekt har höjt värdet på bostadsrätten med motsvarande summa.

6. Ränteskillnadsersättning

Om du löser dina lån eller byter bank innan lånen löpt ut har banken rätt att ta ut en ränteskillnadsersättning.

Det kan handla om tusenlappar och beror på löptid och lånets/lånens storlek. Denna kostnad för du dra av mot vinsten på försäljningen av lägenheten.





Exempel på vad du ska betala i vinstskatt när du sålt din lägenhet


Ok, nu har vi typ gått igenom det hela. Dags för en summering, vi utgår från det exemplet jag har kört i inlägget.

Försäljningspris


Vi sålde bostaden för 3 miljoner, där har vi vårat försäljningspris.

= 3 miljoner

Avdrag


Nu bryter vi ner avdragen var för sig för att få en uppfattning om hur det kan se ut.

  • 1. Inköpspris - Vi köpte lägenheten för 2.000.000kr, det börjar vi alltså med att dra av
  • 2. Förbättringsutgifter - Vi la nytt trägolv för 20.000kr
  • 3. Reparation & underhåll - Vi målade om och köpte nya vitvaror året innan försäljningen för 30.000kr
  • 4. Försäljningsutgifter - Vi betalade ett arvode till mäklaren på 50.000kr, köpte Hemnet-annonser för 3000kr och använde homestyling för 20.000kr.
Totala utgifter = 2.123.000kr


Beloppet vi ska skatta på (22%) är 877.000kr

Vinstskatten vi får betala är 192.940kr


När ska man betala reavinstskatten?


Det första du gör är att deklarera vinsten från försäljningen på deklarationen året efter du sålt din lägenhet. När du vet vilken skatt du ska betala betalar du även den till skatteverket året efter försäljningen.

Uppskov på skatt vid lägenhetsförsäljning


Du kan skjuta upp skatten om du köper en ny bostad. Hur mycket av skatten du kan skjuta upp beror på vad den nya bostaden kostar.


Skjuta upp reavinst, hur mycket?


Hur mycket skatt du får skjuta upp beror som sagt på hur mycket din nya bostad kostar. Du får inte skjuta upp en vinst som är mindre än 50.000kr.

Skjuta upp hela vinstskatten

Om du vill skjuta upp hela vinstskatten måste du köpa en ny lägenhet som är lika dyr eller dyrare än den du sålde.

Skjuta upp en del av vinstskatten

Om du köper en billigare bostad än den du sålde kan du skjuta upp en del av skatten. För att räkna ut hur mycket du kan skjuta upp tar du vinsten x pris för ny bostad / försäljningspris för såld bostad.

Om du t.ex. köper en lägenhet som kostar hälften så mycket som den du sålde med vinst kan du skjuta upp hälften av vinstskatten.




Köpa ny lägenhet för att slippa reavinstskatt


Om det är så att du vill slippa betala skatten nu och skjuta den vidare till nästa bostad är det två viktiga datum du måste ha koll på.

För att få uppskov med skatten måste den nya bostaden vara inköpt tidigast den 1.a januari året innan- och senast den 31.a december året efter försäljningen.

Skjuta upp reavinst, hur länge?


Du kan skjuta vinstskatten på framtiden så länge du bor varaktigt i den nya bostaden eller flyttar till en lika dyr eller dyrare lägenhet och fortsätter skjuta på skatten.

Det här kan självklart ändras framöver och vi vet aldrig vad framtida politiska beslut kommer att innebära.

I dagsläget är det väldigt förmånligt att skjuta upp vinstskatten och det finns ingen anledning att inte göra det om du har möjlighet.

Den slutliga skatten påverkas av din totala ekonomi


Som alltid påverkas ditt slutliga skattebesked av din totala ekonomi. Det här är bara en snabb beräkning av vad skatten blir vid försäljning av en lägenhet och vad du kan dra av etc.

Jag hoppas att den kan hjälpa någon och säga gärna till om du har några tillägg eller hittar några felaktigheter.

Har du betalat vinstskatt på bostadsförsäljning någon gång? Sköt du upp skatten eller betalade du allt på en gång?