måndag 30 april 2018

Likviditetsproblem och buffert

Jag har under de senaste åren valt att vara helt utan buffert. Motiveringen jag haft är helt enkelt att det i längden borde vara mest ekonomiskt lönsamt för min egen del då jag i princip inte riskerar att drabbas av några större oförutsedda utgifter. Det har gått bra hittills och pengarna har avkastat betydligt bättre i portföljen än om de suttit på ett bankkonto. Den första gången jag egentligen drabbats av likviditetsproblem sedan jag tog bort min buffert är när jag opererades och stod utan både lön från firman och försäkringskassan.




Från en ekonomisk synvinkel tror jag fortfarande att all buffert i onödig storlek kommer att hämma tillväxten av kapitalet. Däremot förstår jag verkligen trygghetskänslan som det ger och den kan i många fall vara ovärderlig. De senaste månaderna har jag verkligen gått på knäna, jag har varit pank på alla mina likvida konton. Eller egentligen har jag inte gått på knäna, jag har bara kämpat för att inte behöva röra utdelningarna som jag var orolig för tidigare att jag kanske skulle bli tvungen att nalla av. Men det verkar lösa sig, jag har skippat nya inköp och hållit i pengarna så hittills är alla utdelningar återinvesterade. Dock har det inte blivit något nysparande den senaste tiden.

Så hur kommer jag att göra framöver? Jag lutar faktiskt lite åt att det skulle vara skönt med en buffert, kanske runt 5000kr. Jag har tidigare haft en dedikerad preferensaktie-portfölj men sålt av en del men funderar på att göra en ny. Den kommer i så fall att bli en dedikerad buffertportfölj. Tanken är att få den att dela ut runt 4-5000kr per halvår och att allt överskott på kontot återinvesteras. Att ha en buffert på bankkonto känns bara inte rätt i mitt fall.

Tänker jag rätt? Tips på bättre alternativ?


Läs även:
Spara pengar med låg inkomst
Leva på kapital
Vägen från noll till att kunna leva på utdelningar
Sänka sina kostnader
Hur jag nådde min första miljon

fredag 27 april 2018

Lediga fredagar

Idag är det fredag och helgen börjar för de flesta någon gång mellan kl 13.00 och 17.00 idag. För vissa började helgen igår redan, en del jobbar kanske bara 4 dagars veckor och är ledig på fredagarna. Själv har jag haft lediga fredagar i drygt 5 år nu och det är väldigt skönt eftersom helgen blir så lång. Det här inlägget är bara till för att inspirera er som någon gång funderat att införa en extra dag i era helger, det går om man bara vill.




Med en ledig fredag varje vecka innebär det som sagt att man har 4 dagars arbete och 3 dagars helg varje vecka. Du går från att arbeta 71% av alla dina dagar till att bara jobba 57% av alla dagar. Du ger dig alltså 14 procentenheter mer fria dagar, det är ganska mycket. Med den tiden kan man skapa en helt ny livsstil, tänk på alla dörrar som öppnas upp, alla nya intressen du inte hinner med idag som du skulle ha tid med.

Grunden i att kunna ta steget till fler lediga dagar ligger oftast i ekonomin. Kan man skapa en tryggare ekonomi så vågar man lättare ta risker och möjligheter. Skapa en grund för dina drömmar genom att bygga upp en stabil ekonomi genom låga kostnader och passiva inkomster. Jag länkar några inlägg som kanske kan ge inspiration och idéer på vägen.


Jag önskar alla en trevlig helg och hoppas att ni kan utnyttja den på bästa sätt. Om du känner att du skulle vilja att den var längre så är det faktiskt möjligt, ofta lättare än vad man tror. Med rätt prioriteringar och några enkla beslut kan man snart ha längre helg och lediga fredagar varje vecka!

Vad skulle du göra som du inte gör idag om du var ledig varje fredag?

torsdag 26 april 2018

Höjd utdelning för Johnson & Johnson (JNJ) - 2018

Jag kan under kvällen läsa att Johnson & Johnson (JNJ) höjer utdelningen för 2018 och det är självklart väldigt roligt även om det var väntat. JNJ har höjt utdelningen sedan 1963, dvs i 56 år och kan därmed titulera sig utdelningskung.


Jag har 90st aktier i Johnson & Johnson och det är ett av mina större innehav. Dagens höjning från 0,84$ per aktie till 0,90$ per aktie/kvartal gör att utdelningen från JNJ ökar med 187kr per år. Det låter inte mycket men man måste ha i tanken att det här upprepas med stor sannolikhet år efter år. Räknat på min första aktie som jag köpte i JNJ för ett ar år sedan är YOC 3,8% och bolaget har ju trots allt höjt utdelningen i 55 år i rad.

Dagens utdelningshöjning pressar upp mina årliga utdelningar till 67.691kr och gör att jag hamnar ännu närmre mitt mål som jag ska klara av i september. Tack Johnson & Johnson och alla andra fina bolag som höjer tillväxten och hjälper mig att uppnå friheten.

Har ni Johnson & Johnson i portföljen?



Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.



Läs dagens tidigare inlägg:
4 dagars arbetsvecka

4 dagars arbetsvecka

Jag har läst lite på nätet om folk som diskuterar 4 dagars arbetsvecka och att det skulle leda till effektivare arbete på mindre tid. Jag tror helt klart att det skulle vara positivt för de flesta men förstår samtidigt om arbetsgivaren inte vill betala full lön för någon som jobbar deltid eller halvtid. Själv kör jag 3 dagars arbetsvecka och det är enligt mig det bästa karriärs beslutet jag någonsin tagit. All tid man får över är ovärderlig. Jag skulle dock aldrig tro att en arbetsgivare hade velat betala mig full lön för att jobba halvtid.




Självklart kan man sitta och hoppas på att chefen ska lägga fram förslaget för 4 dagars arbetsvecka eller att staten inför det, men det kommer troligtvis inte att hända inom närtid så då återstår alternativet att ta tag i det själv. Det lättaste sättet att infria det på är att inse och acceptera att lönen troligtvis kommer att sjunka i samma procent som arbetstiden. De flesta företag betalar efter prestation och att tro att man ska prestera lika mycket på 5- som 8- timmar kan nog snabbt leda till stress. Nej, jag tror det är bättre att se på realistiska alternativ. Kan jag gå ner 25% i lön? Är det värt det för mer fritid? Om svaret är ja så leta lösningar kring det.

Själv startade jag eget inom något jag inte jobbade med tidigare och det kräver en del uppoffringar och man tar en risk men det finns ju enklare alternativ. Ett alternativ skulle kunna vara att helt enkelt ta fram en gym lösning som skulle vara en win-win för dig och din arbetsgivare. ta fram en lösning som din arbetsgivare skulle tjäna på och sälj in den, det viktiga här tror jag är att pusha på det positiva som kan komma ur det. Men jag skulle vara beredd att gå ner i lön för att inte riskera att hamna i en stressad situation. Kanske kan det vara värt att testa? Ett annat alternativ skulle kunna vara att köra eget på timme åt den arbetsgivare man har nu. Det brukar vara väldigt svårt så det gäller att hitta vad arbetsgivaren skulle tjäna på detta och sälja in det bra.


Oavsett så tycker jag inte att man sa ge upp tanken om man har den. Ofta finns det lösningar som man kanske tror aldrig skulle funka men som gör det om man bara vågar testa. Mycket är upp till en själv om man på något sätt vill leva utanför normen för om standard var att jobba 4 dagar i veckan så skulle alla göra det. Nu är det 5 dagars arbetsveckor som gäller och då jobbar alla så, eller mer.

Om du fick chansen att jobba 4 dagars arbetsveckor och din lön minskade lika mycket skulle du ta den då?


Läs fler inlägg:
Jobba deltid - Så här gör du!
Leva på kapital
Skapa ekonomisk frihet på en månad
Bo billigt

onsdag 25 april 2018

Hur ser min arbetsdag ut?

Jag tänkte bara berätta snabbt om hur en arbetsdag kan se ut för mig. Mina arbetsdagar i egna firman ser mer eller mindre ganska lika ut varje dag och jag jobbar 3 dagar i veckan. Variation i all ära men jag trivs väldigt bra med att veta hur dagarna kommer att se ut och framförallt att veta när jag är klar för dagen så att jag kan fokusera på allt annat jag vill göra.




Min arbetsdag startar vanligtvis någonstans mellan klockan 9 och 12, jag kan välja ganska fritt så det beror helt på vad jag har för planer och vad jag känner för. Idag kommer jag att köra en lång deluxefrukost och starta arbetsdagen kring 11-tiden. Jag kommer att ta cykeln 5 min och sen jobba 2-3 timmar och sen cykla hem igen. Det innebär att jag kommer att ha hela eftermiddagen fri att göra vad jag vill.

Jag gillar det här av flera anledningar. Jag vet hur länge jag kommer att jobba, vilket gör det väldigt lätt att planera dagarna. Jag vet att inget kommer att strula så jag kan med säkerhet säga exakt hur länge jag kommer att jobba. Jag gillar att jag kan välja tiden hyffsat fritt eftersom jag då kan planera dagarna mer efter hur jag vill ha det. Om jag t.ex. vill hitta på något på eftermiddagen så kan jag börja tidigare eller om jag vill ta en långfrukost eller göra något på morgonen så gör jag det.

Alla gillar såklart olika och vissa tycker säkert om att ha mer struktur och "många bollar i luften" men för min del passar det inte alls. Jag har haft det arbetslivet under en lång period innan och jag vill verkligen kunna släppa jobbet när jag inte jobbar. Jag vill heller inte styras av att andra beslutar när och var jag ska jobba utan det vill jag bestämma själv.

Hur ser din arbetsdag ut? Vad är det bästa med ditt jobb?


Läs fler blogginlägg:
Sluta jobba vid 40
Att inte jobba heltid

tisdag 24 april 2018

Diös kvartalsrapport - Q1 2018

Idag kl 12.00 släppte Diös sin kvartalsrapport (Q1) för 2018. Jag hade bra förhoppningar inför rapporten och måste trots att marknaden tog emot den ljummet säga att jag tycker den är helt ok. Visst hade man räknat med lite bättre resultat fast samtidigt visste vi att kostnaderna skulle vara lite högre än vanligt pga den ovanligt snöiga vintern.




  • Hyresintäkterna ökade med 11% och uppgick till 445 mkr (400)
  • Förvaltningsresultatet uppgick till 187 mkr (179)
  • Orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 109 mkr (210)
  • Resultat efter skatt uppgick till 229 mkr (326)
  • Resultat per aktie uppgick till 1,70kr (2,60kr)

Jag känner mig faktiskt ganska trygg med rapporten trots att överskottsgraden minskade. Om man kollar rapporten i helhet och följer bolaget ett par år tillbaka så ser man en tydlig trend när det gäller många saker och den trenden ser bra ut i mina ögon. Jag tänkte rada upp lite punkter som jag gillar utvecklingen på:

  • Uthyrningsgraden har ökat från 89% år 2016 (Q1) till 92% 2018 (Q1). En ökning av uthyrningsgraden med 3 procentenheter.
  • Man har större del kommun och myndigheter som största ekonomiska kunder än retail/butiker år 2018 (Q1) än 2016 (Q1)
  • Belåningsgraden har sjunkit från 61,4% 2016 (Q1) till 56,7% 2018 (Q1). En minskning av belåningsgraden med 4,7 procentenheter.
  • Genomsnittsräntan man betalar har sjunkit från 2,5% 2016 (Q1) till 1,5% 2018 (Q1). En minskning med 1 procentenhet.

Man kan se ett tydligt mönster i att skulderna minskar och förvaltningsresultatet ökar, det gillar jag. Om vi skulle utgå från worst-case och räkna på att förvaltningsresultatet ökar med 5% resten av året så kan vi räkna med en utdelning kring 3,05kr per aktie. Det skulle motsvara en direktavkastning på knappt 5,5% på dagens kurs, om vi räknar in återinvesterad utdelning så hamnar vi på 6% nästa år. Jag tror dock att vi kommer att få se bättre siffror än så framåt under året, det var 22 mkr mer än förra året i vinterrelaterade kostnader. Diös verkar trots allt i Sveriges norra delar och då slår en sån vinter vi haft extra hårt. Min vilda gissning är att vi hamnar +10% tillväxt i förvaltningsresultatet när året är slut.


Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.

Idag är sista dagen att handla Diös om man vill ta del av nästa utdelning på 1,45kr, köper man aktien imorgon får man inte del av utdelningen. Jag har själv ökat lite idag och äger totalt 1334st aktier.

måndag 23 april 2018

Diös kvartalsrapport imorgon - Q1 2018

Imorgon kommer Diös med sin rapport för det första kvartalet 2018 (Q1). Jag tror ju som jag skrivit många gånger tidigare på bolaget trots hyffsat stor exponering mot retaillokaler. Jag ser deras värde i en väldigt bra yield och att nedsidan borde begränsas något då värdena inte uppvärderats som i storstäderna.

Bild lånad från Diös hemsida.

Diös har levererat otroligt bra de senaste åren och som utdelningsinvesterare får man vara riktigt nöjd med drygt 80% utdelningstillväxt bara de senaste 2 åren. Jag räknar med fortsatt bra tillväxt i både vinst och utdelning, även om jag inte tror att den blir lika hög som de senaste åren. Om vi räknar på en utdelningshöjning på 15% så får vi en yield på 6% med återinvesterad utdelning nästa år, helt ok.

Självklart kan mina tankar vara fel och det finns ju såklart risker men med en grym räntetäckningsgrad, branschens lägsta räntor och riktigt bra yield på fastigheterna så ser jag potential i bolaget.

Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.



Har ni Diös i portföljen eller något annat fastighetsbolag?




Läs dagens tidigare inlägg:

Läs fler inlägg om Diös:
Diös höjer utdelningen med 45%! - Utdelning 2018
Diös fastigheter - jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Diös höjer utdelningen med 26%!
Ökade innehavet i Diös
Diös drar 3% norrut - Låg värdering?

Bli av med söndagsångest

Jag har suttit och läst lite om ett fenomen som kallas söndagsångest. Jag är inte direkt insatt i begreppet söndagsångest men har förstått att det är den känslan många får när helgen är slut och arbetsveckan väntar. Det folk har ångest över är i första hand arbetsveckan som väntar eller att de inte hunnit göra allt de velat- eller planerat under helgen.




Det är många experter som verkar veta precis hur man ska bota- och bli av med sin söndagsångest och man kan läsa om många tips i olika tidningar. Ungefär hälften av alla människor verkar drabbas av söndagsångest ofta, -ibland eller -sällan och hälften drabbas aldrig om man ska tro undersökningarna. Många råd för att bli av med sin söndagsångest går ut på att fokusera tankarna på annat, utöva mindfullness, prata med en psykolog, träna, bli bättre på att sova, hitta felet och förändra det etc. Det låter bra i teorin men det är någon form av standardlösning på ett problem som jag alltid tror kommer att finnas där. Att man får ångest inför en jobbvecka behöver inte ha att göra med att man vantrivs på jobbet utan även känslan av att "förlora helgen", att man förlorar sin lediga tid. Är lösningen då att fokusera på annat och ignorera all tid man förlorar eller ska man istället ge sig på det riktiga problemet att ge sig mera helg och mera tid?

Jag hade tidigare i livet söndagsångest och det hade enbart med känslan av den kommande arbetsveckan att göra, man var låst i vissa tider och kunde inte göra det man ville lika fritt. Att jag förlorade min tid, tid som jag ville utnyttja på annat sätt än vad jag gjorde. Jag gick efter flera år med den känslan i kroppen in i väggen. Riktigt hårt! Koppen tog stryk, psyket tog stryk och det var där någonstans alla "lösningar" med mindfullness, psykolog och att "prata om problemet" kom in i bilden. Självklart hjälper det, jag säger inget om det men för min det kunde det aldrig göra så att jag skulle bli av med min söndagsångest. Eftersom jag inte fick mer hjälp än så, inte fick någon sjukskrivning så jag kunde få en chans till återhämtning så tog jag det i egna händer. Jag sa upp mig från ett jobb jag jobbat på i 8 år, jag avslutade min karriär där och då. Jag blev av med min söndagsångest jag burit på i flera år där och då. Jag vet inte om det är lösningen för andra men det fungerade för mig.

Känner ni söndagsångest?


Läs liknande inlägg:
Dagen då allt förändrades
Det går inte alltid som man tänkt sig - Ändrade förutsättningar
Strunta inte i att göra roliga saker
Att inte jobba heltid
Tiden är mer värdefull nu än sen
Ett alternativ till att trycka ner andras drömmar är att skapa egna
Skapa ekonomisk frihet på en månad

fredag 20 april 2018

Utdelning från Skanska och återinvesteringar

Idag trillade utdelningen från Skanska in på kontot. För varje aktie delades det ut 8,25kr och det innebar att mina 353 aktier i Skanska gav 2912kr i total utdelning. Att vakna upp med en notis om nästan 3.000kr i utdelning är rätt så grym faktiskt, för min del motsvarar det nästan 10 dagars levnadskostnader. Med tanke på att utdelningarna med tiden växer men även att jag får fler genom återinvestering så ser det ganska ljust ut på "slutajobbafronten".




Nu har jag inte hunnit återinvestera hela utdelningen än men det har iaf blivit köp i Diös, SEB och Alm Pref. Just nu vill jag boosta utdelningarna lite och har valt att återinvestera i högutdelare. Jag försöker att hålla en direktavkastning över 4% på portföljen och samtidigt en tillväxt på minst 6%. Hur det ser ut i dagsläget kan du se i fliken portfölj här.

Snittet på direktavkastningen på den här återinvesteringen kommer troligtvis bli runt 6%. Det innebär att mina 2912kr jag fick i utdelning i år från Skanska kommer att ge mig ytterligare 175kr i utdelningar nästa år från bolagen jag återinvesterat i. Det är grymt, eller mäktigt kanske man ska säga. Ränta på ränta fungerar verkligen om man bara låter den jobba ifred.

I dagsläget ger portföljen 5614kr i månaden i snitt genom utdelningar. Det täcker alla mina fasta kostnader och mat förutom mobiltelefon och bilen, vilket är kostnader som jag skulle kunna skala bort om det krisade. Det är en skön känsla att veta att jag skulle klara mig utan jobb om det skulle behövas. Sen tror jag inte att det kommer att ta så lång tid innan jag även täcker bilen och telefon med tanke på ränta på räntan. Här kan du se alla mina mål och delmål. Min ursprungliga plan var ju att sluta jobba september 2023 men det känns faktiskt som att det kommer att bli tidigare än så. Både att det går lättare än jag planerat men framförallt att jag inte kan tänka mig att jobba så länge och jag är beredd att ta mer risk nu än när jag satte planen.

Hur stor risk är du beredd att ta för friheten att bestämma över din tid?


Läs gårdagens inlägg:
Spara pengar med låg inkomst

Läs fler inlägg:
Att inte jobba heltid
186kr i passiva inkomster per dag
Skapa ekonomisk frihet på en månad
Sluta jobba vid 40

torsdag 19 april 2018

Spara pengar med låg inkomst

Det här inlägget beskriver hur man kan spara pengar trots en låg inkomst. Det här betyder jättemycket för mig och om jag kan hjälpa någon genom det här inlägget så skulle jag bli jätteglad.

Det går att spara pengar även fast man har en låg inkomst, det gäller bara att veta hur- och vad man ska tänka på.

Jag har själv alltid haft mer eller mindre låginkomstyrken så jag vet hur det kan kännas när man varken har ljusa utsikter för en högre lön eller inte har pengar över till sparande.

Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza





Hemligheten för oss fattiga låginkomsttagare som är dömda att springa ekorrhjulets race någon gång fram till pensionen vid 70 är låga kostnader. Inte svårare än så. Visst, man kan starta eget men det passar inte alla och har man familj kanske prioriteringarna ser annorlunda ut.

Många gånger saknar vi långa och eftertraktade utbildningar vilket gör att vi helt enkelt kanske har svårt att få upp våra löner så mycket högre än vad de är idag. Oavsett utgångsläge så vill jag visa att vi alla, oavsett löner kan spara pengar.

Jag kommer gå igenom det enligt mig absolut enklaste sättet att gå från fattig knegare till företagsägare och därmed ett friare liv.

Det som allt handlar om är enkelt. Vi måste konsumera mindre pengar än vad vi tjänar och de pengarna ska vi köpa aktier för, antingen direkt eller via fonder.

Aktier är delar i företag. Om vi äger delar i lönsamma företag så kommer vi som aktieägare att få ta del av vinsten. Genom att köpa aktier går vi från anställda arbetare till delägare av stora företag. Vi kommer därför att få ta del av vinsten som de anställda på företaget jobbar in.

Man skulle förenklat kunna säga att vi hamnar i liknande position som ägarna av företaget vi själva jobbar på.

Spara pengar gör vi väldigt enkelt

Börja med sådant som kräver en väldigt liten insats, inte påverkar ditt liv och som sparar pengar månad efter månad. Här hittar vi kostnader som elräkning, bilförsäkring, hemförsäkring, bredband, telefonabonnemang etc.

En grym sida där du gratis och enkelt kan jämföra och direkt få fram bästa pris för såna saker är Compricer.

Om vi ska gå vidare så kan man börja kapa kostnader. Har du abonnemang som Spotify t.ex. så fråga dig själv om du måste betala för det? Kanske fungerar det med gratisversionen?

Det funkar självklart inte för alla men om vi inte är beredda att göra uppoffringar så kan vi heller inte klaga på att vi är fattiga eller har svårt att spara pengar.

En annan sak kan vara läsk, snabbmat och godis. Om du vet med dig att du äter sådant i veckorna så sluta med en gång och se det som en lyx på helgen. Det kommer göra stor skillnad i din plånbok.

Investera pengar

Nu kommer vi till det roliga.

Jag kan med största säkerhet säga att du åtminstone kunnat spara några hundralappar genom att byta elavtal till billigare, kapat kostnader eller tänkt igenom matinköpen som du gör. Det finns nästan alltid pengar att spara.

Dessa pengar är viktiga att sätta i arbete, det är då vi går från fattiga arbetare till rika delägare av företag. Vi ska alltså se till att investera våra sparade pengar i aktier eller aktiefonder där det kan arbeta och växa av sig själv.

Jag använder Avanza för alla mina aktie- och fondköp. Jag gillar deras support och de har utan tvekan den mest användarvänliga hemsidan och appen.

Det är helt gratis att öppna ett konto och det tar bara 3 minter med BankId. Öppna ett gratis konto hos Avanza genom den här länken

Det är alltså väldigt enkelt att spara pengar trots en låg inkomst. Det handlar bara om att komma igång och att fortsätta så kommer pengarna växa och bli stora på sikt. Det största felet många gör är att sätta för stora mål och då kommer de aldrig igång eller tröttnar vilket är det värsta som kan hända.

Om du bara ser till att komma igång med ditt sparande så är det jobbigaste arbetet gjort. Ofta hittar man bra sätt att spara pengar längs vägen och inser snabbt att det är lättare än vad man från början trott.


Vilka är dina bästa spartips?

onsdag 18 april 2018

Vill inte jobba - Så här ska jag sluta!

Många har säkert känt det någon gång i livet, vissa kanske känner det regelbundet. Jag tror faktiskt att det är vanligare än många tror och det är inte direkt något som man pratar öppet om.

Men visst är det så att alla måste haft någon dag när man vaknat och känt att "- Nej, jag vill inte jobba idag". Jag tycker inte att det är något fel i det, det är bara ett tecken på att man är ärlig mot sig själv.


Innehåller affiliatelänkar

Varför vill man inte jobba?


Att man inte vill jobba tror jag inte har att göra med att man inte gillar sitt jobb i första hand, eller överhuvudtaget faktiskt. Jag tror däremot att det kan vara känslan av att man är inlåst i ett liv som ser likadant ut varje dag, utan möjligheten att påverka hur det ser ut i någon större omfattning.

Jobbet binder så mycket tid att det blir svårt att hinna med så mycket annat. Det gör att fritiden och fritidsaktiviteterna anpassas efter jobbets tider och inte tvärtom, vilket det kanske borde göra? Det kan säkert bli lätt att vakna med känslan då att "nej, jag vill inte jobba idag".

Problemet tror jag är att de flesta inte vet vad de ska göra för att lösa situationen. Genom att t.ex. spara och investera kan man ska ett stort kapital och med det en stor frihet, räkna själv vad ditt sparande ger för avkastning.

Finns det lösningar eller andra jobb?


Ja, jag vill inte jobba och den enklaste lösningen jag hittade var att börja investera i aktier. Jag öppnade ett konto på Avanza och i samma sekund började intresset och kunskapen hur jag kunde skapa passiva inkomster som kommer in oavsett om jag jobbar eller inte.

Även om man inte ser jobbångesten som ett stort problem så tror jag att det kan vara bra att reagera på signalerna om man börjar känna av den känslan jag beskriver. Även om man älskar sitt jobb så kanske man saknar tiden för allt annat man vill göra.

Man ska absolut inte lägga fokus på att man inte vill jobba utan istället leta och se möjligheter för att slippa den känslan i framtiden. Kanske kan man jobba på nätet eller hemifrån mer och därmed styra sitt liv i större grad? Kanske kan man undvika att jobba övertid så att energin tar slut.

Man kanske ska överväga att jobba deltid? Man borde egentligen längta till jobbet lika mycket som till sin familj, sina nöjen och allt annat man gör i livet. Varför borde man inte det? Livet ska vara roligt!




Här har vi lösningarna om man inte vill jobba


Så, vad ska jag göra om jag är less på mitt jobb och egentligen bara vill sluta jobba? Det är då vi gör någonting åt det, gå inte och håll inne med dina känslor! Jag var själv i den situationen och tyvärr ledde det efter ett par år till att jag gick in i väggen. För att undvika den hårda vägen kan du börja göra saker för att lösa situationen redan idag.

  • Börja spara och bygg upp en buffert. Du kommer känna dig mycket tryggare och mindre beroende av ditt jobb med pengar på kontot. Här kan du läsa om mina bästa spartips.
  • Börja investera dina pengar så att de växer och du bygger upp ett frihetskapital. Enkelt kan man säga (med historiska siffror) att investerade pengar fördubblas var sjunde år. Det är också därför rika personer blir rikare utan att göra något. Läs här om hur du kan komma igång med aktier och få pengar när du sover.
  • Börja leta alternativa inkomstkällor. Vi måste inte jobba på ett vanligt jobb för att få in pengar varje månad. Läs mer om det här i mitt inlägg om att bli digital nomad.

Bestäm över ditt eget liv


Tyvärr finns det väldigt mycket normer i samhället idag. Om du eller jag inte vill jobba så kommer det alltid finnas människor som tycker att du är konstig. En person som inte vill jobba är udda och inte inom ramarna för hur det ska vara. 

Men, strunta i det. Däremot måste du se till at lösa situationen för ingen kommer att göra det åt dig. Se till att fixa ett annat jobb du trivs med. Fixa andra arbetstider som passar dig bättre. Sparar in och dra ner på kostnader så att du kan jobba mindre. Spara pengar och börja investera så att du får ett friare liv och blir mindre beroende av ditt jobb.

Du behöver inte jobba om du gör det här


Själv valde jag att säga upp mig för 8 år sedan men det var inget lätt val. Däremot kändes det otroligt skönt i samma sekund som jag väl gjorde det. Möjligheten fick jag tack vara att jag sparat ihop ett kapital på några hundratusen som gjorde mig oberoende. Det bästa med valet var att det på riktigt insåg att jag faktiskt inte behöver jobba. 

Från dagen jag sa upp mig har jag inte jobbat mer än 20 timmar i veckan, faktum är att jag jobbar 10 timmar i veckan idag. Det är helt enkelt för att jag inte vill jobba mer än så och jag behöver det inte.

Tack vara att jag sparat och investerat så täcker sparkapitalet alla mina fasta kostnader idag och trots det ökar det i värde år efter år. Snart täcker det även resor och nöjen, då är jag helt ekonomiskt fri. Läs mer i mitt inlägg om hur man blir ekonomiskt fri.


Har du någon gång vaknat med känslan att du verkligen inte vill jobba? Har du funderat på varför du kände så?



Läs även:
Billigare elräkning
Jobba deltid - Så här gör du!
Varför jag bara jobbar halvtid
Att inte jobba heltid

tisdag 17 april 2018

Castellum ökar förvaltningsresultatet med 12% - delårsrapport 2018

I morse kom Castellums delårsrapport för första kvartalet 2018 och efter en snabb koll måste jag säga att det ser bra ut. Tillväxten fortsätter i ett bra tempo och nu känns det faktiskt som ett år som skulle kunna leverera efter Castellums tillväxtmål om minst 10%. Om det blir så kan vi se fram emot en utdelning runt 5,8kr per aktie nästa år. Bland händelser att nämna är ett avtal med EON:s huvudkontor i Malmö på 12 år och att utvecklingen av förvaringstjänsten Beambox lanseras. Du kan läsa delårsrapporten i sin helhet här.



Castellum är mitt största innehav och jag har 1354 aktier i bolaget. Det är mitt största innehav både till värde och total utdelning. Om företaget skulle hålla sitt tillväxtmål så är chansen stor att mina aktier i Castellum kommer att dela ut motsvarande 2,2 till dagar i frihet nästa år, bara genom utdelningshöjning. Nedan text är kopierad från delårsrapporten:

"- Som alla vet har Castellum ett mål om 10% tillväxt, ett mål som vi inte når upp till varje år. Ambitionen ligger dock fast och jag är övertygad om att Castellum i oförändrad form under 2018 har goda förutsättningar att nå tillväxtmålet vad gäller förvaltningsresultatet (och därmed i utdelning). Ökande kassaflöden från fastigheterna torde också innebära att risken för nedgångar i fastighetsvärdena är begränsad" Henric Saxborn, VD Castellum.

Jag gillar verkligen Castellum och deras verksamhet och kommer att fortsätta att investera i bolaget även om jag i dagsläget är fullinvesterad. Jag tycker att de fortsätter att leverera enligt mina förväntningar och jag får det jag vill ha både i form av tillväxt, resultat och utdelningar.

Läs mer om Castellum på Avanza *affiliatelänk

* Läs mer om affiliatelänkar här.



Har ni Castellum i portföljen? Vad gillar ni med bolaget?



Läs fler inlägg om Castellum på bloggen:
Castellum höjer utdelningen - 2018
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden
Utdelningsaktie: Castellum (Cast)
Castellum höjer utdelningen med 18%!

måndag 16 april 2018

Att inte jobba heltid

Ofta när man nämner att man inte jobbar heltid så får ofta höra att man har det så bra, att man har flyt som lyckats få det så och att "du har det mycket lättare än mig" etc. Självklart finns det också de som är genuint glada för ens skull att man lyckats skapa den friheten och sen finns det de som säger att de aldrig skulle vilja ha det så, det skulle inte må bra om de inte fick jobba heltid. Alla är vi ju olika och självklart ska det vara så.




Jag sätter ingen värdering i om man vill jobba heltid eller om man inte vill jobba heltid. Däremot tycker jag att det är tråkigt att höra från folk att de jobbar mycket mer än vad de egentligen skulle vilja göra samtidigt som de har en ekonomisk möjlighet att ändra på det. Det gör mig både irriterad och ledsen. Att sen få höra att man själv har det mycket lättare kan ibland kännas frustrerande, mest för att jag bara vill att personen som säger det ska förstå att det inte stämmer.

I princip har de flesta samma möjlighet, men då måste man vara beredd att göra uppoffringar. Både såna som kan vara stora omställningar men även ändringar som man inte ens märker, ändringar som bara handlar om att ta tag i några småsaker en gång.

Några exempel på ändringar som man knappast märker av förutom i plånboken är att skaffa en billigare elräkning, en billigare hemförsäkring, en billigare bilförsäkring, ett billigare mobilabonnemang, eller kanske kapa abonnemang. Det handlar helt enkelt om att banta ner de fasta kostnaderna som återkommer varje månad.

Lyckas vi banta ner de kostnaderna så har vi direkt skapat billigare levnadskostnader utan att de på något sätt påverkar vår livskvalitet. Jag använder t.ex. Compricer *affiliatelänk och Insplanet *affiliatelänk för att på ett enkelt och gratis sätt jämföra och få ner mina fasta kostnader. I mina ögon känns det självklart att kapa de fasta kostnaderna för att kunna leva billigare.

* Dessa länkar är affiliatelänkar, läs mer om affiliates här >>


Några exempel på uppoffringar eller ändringar som kan märkas- / märks av är t.ex matkostnaderna, transportkostnader, klädinköp och resor. Genom att tänka på när och hur man handlar mat kan man utnyttja rabatter och kampanjvaror och få ner matkostnaderna rejält. Det här är ju också återkommande kostnader så kan man sänka dom så kommer man inte att behöva samma pengar för att leva det liv man lever idag.

Att ta cykeln istället för bilen kommer inte bara spara pengar utan även leda till en bättre hälsa och livskvalitet. Om du idag tar bilen till jobbet och tränar kondition och motion på gymmet så kan en cykeltur till och från jobbet dessutom frigöra massa tid. Ofta gör vi helt enkelt saker på lite konstiga sätt och om man bara tänker till så kan vi få både mer tid och pengar över genom lite snabba småjusteringar.

Jag har själv aldrig haft välbetalda jobb då jag hoppade av skolan tidigt och fått ta typiska jobb som inte kräver någon utbildning. Genom att dra ner på kostnaderna har jag kunnat gå ner i tid och ändå leva ett bra liv.

Vad skulle vara din största rädsla med att inte jobba heltid?

fredag 13 april 2018

186kr i passiva inkomster per dag

Igår var det helt magiskt väder. Termometern som visserligen låg rakt i solen visade 25 grader varmt och det i kombination med en blå himmel gör ju att man får den där lyckliga känslan i kroppen. Det börjar på riktigt bli vårkänslor ute nu och skjortsvädret är nog bara någon månad bort skulle jag tro. Nu vill man vara fri och ha feta passiva inkomster.




Jag tog självklart en cykeltur på den nya cykeln och magin infann sig direkt när jag kom ut i skogen och fågelkvittret började på allvar. Det är en grymt skön känsla att glida fram tyst och höra naturen och koppla bort allt annat. Det här är en av alla saker jag kommer att göra om dagarna när jag är helt fri. Jag vill kunna vakna upp, äta frukost på balkongen och konstatera att idag ska jag cykla i skogen och äta lunch på en klipphäll, jag vill dra nu. Jag vill alltså inte vara beroende av ett jobb som trots att jag kan styra tiderna själv ändå låser mig fast i dagar. Jag vill vara helt fri, jag vill verkligen det!

För att uppnå den friheten krävs det ju passiva inkomster. Passiva inkomster som ser till att räkningarna och maten kan betalas trots att man inte varit på ett arbete. Passiva inkomster som ser till att man har råd att köpa nå olja till cykeln eller betala bensinen för resan upp till fjället. Idag har mina aktier jobbat ihop 186kr till mig, helt passivt för min del. De är så mycket mina utdelningar ger mig varje dag, året runt om jag slår ut det per dag. Det är mäktigt men inte helt tillräckligt, men det är otroligt bra ändå. Det bästa är nog att dessa passiva inkomster kommer bara att öka med tiden jag återinvesterar och köper fler aktier. Så planen att sluta jobba helt inom 5 år känns helt klart realistisk, jag vet att det kommer att gå. Tills dess lever jag här och nu för den dagen kommer nog fortare än man är beredd på, då gäller det att njuta av de sista åren i arbetslivet! ;)

Vad gillar ni att göra en ledig dag?


Jag vill passa på att tacka för alla grymma kommentarer på gårdagens inlägg om CSN, kul att så många kommenterade. Jag kommer att fortsätta att svara på kommentarerna senare under dagen då jag har lite mer tid till det.

Läs även:
Leva på utdelningar
Skaffa billigare elräkning
Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål slaget!

torsdag 12 april 2018

Betala av CSN eller inte?

Jag har tidigare skrivit om hur man kan tjäna pengar på CSN-lånet men står trots det i valet och kvalet om jag ska betala av CSN eller inte.

Jag har inte så mycket kvar i lån och fördelen med att ha kvar CSN-lånet minskar ju mindre skulden blir. Sen är det ju självklart alltid skönt att bli av med en fast kostnad. Hur ska man göra med den helt enkelt?


Innehåller affiliatelänkar


Min skuld har krympt stadigt de senaste åren och är nu nere på 20.000kr ungefär. Det innebär att jag betalar 26 kronor i ränta och 150 kronor i avgift varje år. Det blir löjligt stor avgift i förhållande till räntan fast det viktigaste är ju att räkna på totalkostnaden såklart.

Min totala kostnad blir nästan 0,9%. Det är ju fortfarande ett förmånligt lån men eftersom jag måste betala av ungefär 2500 kronor per kvartal så minskar ju fördelen drastiskt.

Redan om en månad blir min kapitalkostnad på CSN-lånet 1% och om 4 månader 1,2%. Det här i kombination har gjort att jag nu faktiskt funderar på att betala av mitt CSN lån snabbare, hur osannolikt det än låter.

Det som tar emot är att jag hellre köper aktier, men om ekonomin tillåter är chansen stor att lånet ryker under 2018. Stt köpa aktier är ju helt klart ett bra alternativ med CSN-pengarna eftersom räntan är så låg.

Läs mer om hur du kommer igång med aktier och bygger en pengamaskin i Avanzas sparskola!

Fördelen med att betala av CSN lånet




Fördelen med att betala av lånet är ju såklart att slippa den psykologiska bördan i att ha ett lån. Att vara utan lån är ju självklart skönare än att inte ha några lån alls. Nackdelen däremot är ju att det inte är ekonomiskt försvarbart att betala av CSN-lånet i dagens läge.

Att investera pengarna är ju mer lönsamt så egentligen borde man behålla lånet så länge det går och inkassera utdelningar istället. Det känns som hela grejen handlar om att prioritera det ekonomiska före det mentala. Eller om man ska tänka med hjärna eller hjärtat.

Har ni kvar erat CSN-lån eller har ni betalat av det?


Läs liknande inlägg:
Räntan på studielånen sänks 2018
Tjäna pengar på CSN lånet?
Högre skatt på ISK och kapitalförsäkring nästa år, 2018
Jag har backat 400.000kr den senaste tiden
Amorterade lite på CSN lånet

tisdag 10 april 2018

På något sätt verkar saker alltid lösa sig på ett bra sätt

Jag kom att tänka på en sak idag när det gäller saker som inte går som planerat. Ofta kan den initiala tanken när något skiter sig vara att man slås ned av det och ser det negativa i det. För mig var det ofta så tidigare i livet och jag förstår nu att det var ganska sammankopplat med stress. Man var stressad av olika anledningar och jag såg direkt något som otur och ett nederlag om det gick emot mig eller inte som planerat.




På något sätt har min otur och förmågan att drabbas av motgångar minskat rejält sedan jag sa upp mig från jobbet som sög energi och istället startade eget på halvtid. Jag drabbas inte längre av otur utan av livets olika händelser. Nu senaste året t.ex. har jag drabbats av lunginflammation, bruten arm och en operation i magen men ingen gång har jag faktiskt sett det som otur. Det hade jag definitivt gjort i mitt tidigare liv, då hade jag undrat varför det hände just mig och jag hade säkert analyserat varför det hände. Nu konstaterar jag mer vad som hänt och hur jag kan få något bra ut det, det är jag faktiskt glad och stolt över. Livet har blivit så mycket lättare att hantera och de händelser som tidigare gjorde mig frustrerad har istället gjort mig starkare och lyckligare.

Om man vill kan man hitta otur i allt som händer men det ger inte så mycket att tänka så. Självklart är det väldigt svårt i vissa lägen, men oftast är det bara skitsaker. Vad är en bruten arm egentligen? Det är ju bara en arm som gått av, det läker. Jag tror man mår bäst av att bara le nästa gång man tappar finglaset i golvet, eller får en p-bot på bilen, det finns så mycket positivt att ta ur det.. om man bara väljer att göra det.

Känner du folk som ofta drabbas av otur?


Läs liknande inlägg:
Det går inte alltid som man tänkt sig - Ändrade förutsättningar
Tiden är mer värdefull nu än sen
Livet leker!
Leva på lite pengar
Vägen från noll till att kunna leva på utdelningar

söndag 8 april 2018

Första cykelturen på nya cykeln

Äntligen fick jag tillfälle att ta den första turen min nya cykel som jag köpte i januari. Jag har inte kunnat cykla sedan operationen men nu lyckades jag sätta mig på cykel för en provtur i det förhållandevis varma- och sköna vädret.




Jag kan inte säga annat att min nya mtb är grym! Lätt, smidig växling, grymt skönt med dämpare fram, helt underbar. Inga problem att glida förbi bilarna på 30-sträckorna och inga problem att cykla trappor. Jag ångrar lite att jag aldrig unnat mig en bättre cykel tidigare, den här kommer jag att ha sjukt kul på i sommar. Jag ser fram emot att packa väskan med en termos kaffe och en matlåda och ge mig ut på stigarna.

Att cykla är verkligen ett grymt intresse då det ger både motion, kondition, tränar styrka, balans och är sjukt kul. Att det även är i princip gratis (vi får väl se) och kan utföras direkt utanför dörren gör det inte sämre.. och naturen såklart, naturen!

Har ni några tips eller knep till en ny i cykelvärlden? Hur gör man med tvättning om cykeln blir skitig och man bor i lägenhet? Vattenslang på gården?


Läs fler inlägg:
Cykla istället för att åka bil?
Bo billigt
Skapa ekonomisk frihet på en månad

lördag 7 april 2018

Hur gör jag med sponsrade inlägg och reklam på bloggen?

Det kommer ofta upp diskussioner om sponsrade inlägg och reklam på bloggar så jag tänkte berätta lite om min syn och hur jag gör på min blogg. Jag har skrivit två stycken sponsrade inlägg under tiden som bloggen funnits och avböjt betydligt fler av olika orsaker. Jag kan nog med säkerhet säga att min blogg drar in betydligt mindre pengar än många andra liknande ekonomibloggar. I dagsläget har bloggen knappt 60.000 sidvisningar i månaden och med större fokus på reklam skulle det säkert gå att dra in mer än de hundralappar det handlar om idag.




Varför driver jag bloggen? Först tänkte jag berätta om min drivkraft bakom bloggen och hur det började. Jag började faktiskt att blogga redan 2009 på bloggen Min första miljon. Bloggkarriären blev kortvarig främst på grund av att communityn bland ekonomibloggar var väldigt liten då och det rann ut lite i sanden. Jag tappade dock aldrig intresset för att bygga upp min ekonomi och en bit innan min 30-års dag nådde jag den där miljonen som bloggen egentligen skulle handla om.

Efter att varit bortkopplad från nätet men med en passion som fortfarande fanns kvar märkte jag vid 2015 att bloggarna nu ploppat upp som potatis på en åker och att det nu fanns ett riktigt Community för det jag brann för, det var då jag skapade Frihetsmaskinen.

Mitt mål med bloggen var från början att kunna blicka tillbaka på min resa men när jag märkte att folk faktiskt var intresserade av det jag skrev och att jag kunde inspirera så kände jag att jag ville göra mer. Jag vill inspirera folk och visa på att det är möjligt att ändra sina liv och nå sina drömmar bara man kämpar för det. Enligt mig kan alla bli ekonomiskt fria och det vill jag visa så mycket det bara går genom bloggen. Jag brinner för att sätta livskvalitet och tid framför allt och jag vet att jag är en minoritet när det gäller det i det riktiga livet. Samtidigt vet jag att många känner likadant som mig och det är otroligt kul att kunna ha diskussioner kring det på bloggen. Innan kände man sig ensam i sina tankar, nu känner man sig som en del av något stort. Tack till alla som läser och kommenterar, det är det som driver mig att skriva, det betyder allt!




Men reklam på bloggen då? Ja med reklam kan man få in en liten slant, men det är absolut inget som driver mig i mitt skrivande. Självklart hade jag gärna tjänat massa pengar på bloggen men jag vill inte att det ska kännas som ett jobb och jag vill inte göra reklam som jag inte kan stå för till 100% eller för saker som jag inte skulle kunna tänka mig att använda själv eller använder själv. På bloggen använder jag mig av Google Adsense vilket jag personligen tycker är ett grymt verktyg då den anpassar reklamen efter vad läsaren är intresserad av. Jag klickar mig själv in på produkter regelbundet via andras bloggar eftersom det är så lättillgängligt. Jag gillar Adsense och kan stå för det till 100%.

Affiliates? Affilates kan vara känsligare men jag tycker vissa är väldigt bra och jag markerar alltid ut tydligt vilka länkar som är affiliates på följande sätt. Några jag använder flitigt är Avanza* (affiliatelänk) och Compricer* (Affiliatelänk) . Avanza använder jag själv och jag tycker att det är överlägset bästa stället att börja handla aktier på pga användarvänligheten och gratis courtage upp till 50.000kr. Compricer är en grym jämförelsesite som är gratis att använda för att få fram billigaste priset på el, hemförsäkring mm. Jag använder båda och är bara glad om jag kan hjälpa fler att spara pengar eller komma igång med sina investeringar. När jag ändå rekommenderar de så ser jag inget fel i att jag kan få några kronor för besväret. Vill du själv använda samma affiliateprogram som jag använder på min blogg så är det Adtraction* (affiliatelänk) och Adrecord* (affiliatelänk) jag använder mig av.

* Dessa länkar är affialitelänkar, läs mer om affiliates här >>


Sponsrade inlägg då? Sponsrade inlägg tycker jag är extremt känsligt eftersom det riskerar att handla om reklamen framför budskapet. Jag har som jag sagt tidigare endast skrivit två sponsrade inlägg och det var följande:

  • Cykelkraft - Läs inlägget här. Cykelkraft kontaktade mig om ett samarbete och frågade om jag ville skriva om en produkt i utbyte mot att jag fick den gratis. De hade inga problem med att jag sa att villkoren var att jag ville skriva exakt vad jag själv ville och att inlägget var i samarbete med dom och att jag fått produkten gratis. Eftersom de var lugna med allt, väldigt förstående om att jag hade kontrollen och eftersom jag ändå hade tänkt att köpa en liknande produkt så såg jag inget problem i att skriva inlägget. Här handlade det faktiskt om att det var kul och inte pengarna då värdet rörde sig om hundralappar. Jag gillade företaget och deras attityd och skulle inte ha problem att samarbeta med de igen.
  • Bredbandsval.se - Läs inlägget här. Jag blev kontaktad av en av killarna bakom bolaget med en förfrågan om jag ville skriva ett inlägg om tjänsten då de precis startat upp den. Då Bredbandsval är precis en sån typ av tjänst som jag gillar och att den också kan hjälpa läsarna av bloggen att spara pengar så ville jag gärna nämna den under förutsättning att jag fick fria händer att skriva exakt vad jag ville. Det var inga problem och jag skrev ett inlägg om mina upplevelser och en presentation av tjänsten. Återigen så handlade ersättningen om småpengar och det var inte anledningen till att jag skrev inlägget även om jag inte skrivet det gratis.

Jag får ingen ersättning för att nämna bolagen ovanför igen utan gör det bara för att ni läsare ska kunna se vilka sponsrade inlägg jag skrivit och varför. Jag har som sagt tackat nej till många förslag då jag skulle ha svårt att stå för de inläggen eftersom jag själv inte skulle använt mig av tjänsterna i dagsläget eller för att de känts fel helt enkelt. Jag vet att andra bloggare skrivit om vissa tjänster som jag själv valt att avstå från och jag säger absolut inget om det utan för mig handlar det om mina egna åsikter.


Vilken typ av reklam är bäst? Det är ingen tvekan om att en viss typ av reklam ger högre ersättning än andra men för egen del gillar jag den reklam som känns rätt och relevant, samt den som kräver minst jobb, även om den ger sämre ersättning. Om man tar Google Adsense som exempel så ger den ofta bara några ören vid klick och vi pratar kronor då någon går vidare till köp så det krävs mycket trafik för att generera pengar där. Trots det så är det den reklam jag gillar bäst eftersom den inte kräver något jobb utan man kan fokusera helt på att skriva.

Affiliates ger för min del inte så mycket pengar heller utan där använder jag de just för att jag vill rekommendera sidorna jag länkar till och då är några kronor bättre än ingenting när jag ändå länkar till sidan.

Den typ av inlägg som kräver mest jobb är såklart sponsrade inlägg eftersom du måste testa och veta produkten du gör reklam för men även avgöra om det passar på sidan och är seriöst, man promotar ju ändå en produkt för sina läsare. Då vill man ju självklart inte att det ska vara oseriöst. Vissa bolag vill att man ska posta färdigskrivna inlägg och det har jag själv inte ens funderat på, men självklart kan det säkert finnas såna som passar men det vet man ju först när man ser dom.

Tjänar man mycket pengar på att blogga? Jag tror att det är väldigt olika faktiskt, själv tjänar jag väldigt lite för den tid jag lägger ner och det har nog mycket med att jag undviker att använda ganska mycket reklam och samarbeten som skulle kunna ge mer betalt. Det betyder absolut inte att jag inte kommer att göra det i framtiden eller att jag tycker att det är fel att andra gör det utan helt enkelt att jag valt att göra så nu. Jag är oavsett väldigt glad för de kronor som bloggen drar in och ser det ändå som en liten uppskattning för det jobb man lägger ner. Jag tar gärna emot synpunkter på vad ni tycker, så kommentera gärna! :) I det här inlägget har jag lagt in några reklambanners och använt affiliatelänkar för att ni ska se hur det ser ut.

Vad tycker ni om reklam på bloggar? Vilken reklam tycker ni är ok och vilken är mindre bra?

fredag 6 april 2018

Skapa ekonomisk frihet på en månad

Är du i starten av din ekonomiska resa? Är du en av alla som drömmer om ekonomisk frihet? Jag har varit där och jag är där fortfarande men jag har redan börjat njuta av jobbet jag gjort för att ta mig dit.




Det många kanske inte tänker på är att din ekonomiska frihet inte börjar när du når målet utan redan när du sparat din första krona. Att kunna leva helt på utdelningar har nog många som en underbar dröm men redan med 15-20.000kr i investerat kapital kan du finansiera en ledig dag varje år genom utdelningarna du får (eller 4%-regeln). Så skit i det stora målet och se de små etapperna som förändrar ditt liv och utnyttja de på vägen. Själv har jag valt att gå ner på halvtid och jobbar 15 timmar i veckan.

Jag vill med det här inlägget visa att de flesta kan skapa sig ekonomisk frihet på bara en månad, även om man aldrig sparat förut. Säg att du har fasta kostnader på 10.000kr per månad inklusive mat, alltså alla dina fasta räkningar och maten. Du tjänar 20.000kr efter skatt. Du skärper till dig lite och sparar 10.000kr och investerar de i aktier med en direktavkastning på 5%.

10.000kr i fasta kostnader och mat innebär att du måste dra in 500kr per vardag för att gå runt. De 10.000kr du investerat kommer nästa år att ge dig 500kr i utdelning. Det innebär att du kan ta en ledig dag i solen och bada, eller göra vad du vill medan dina aktier jobbar in din inkomst för dagen. Så här lätt är det att skapa sig ekonomisk frihet på bara en månad. Sen kan du ju själv räkna ut hur det kan utvecklas, bara fantasin sätter gränserna!

Börja idag, vänta inte! Starta ditt aktiesparande och påbörja din ekonomiska frihet!


För att komma igång enkelt om man inte sparat innan så skulle jag satsat på att kapa fasta kostnader och dra in på alla inköp. Enkla saker att få billigare om man inte tittat på det är elräkning, hemförsäkring, bilförsäkring, mobiltelefon men framförallt övrigt, mat- och transportkostnader. Betala det nödvändiga och spara resten. Se sen till att investera pengarna så att de sätts i arbete, det är då friheten skapas. Jag svarar gärna på frågor så gott jag kan i kommentarsfältet om det är något ni undrar.

Om du sparar i fonder eller aktier idag, hur gick det till när du började?


Läs fler inlägg:
Nu kan jag leva på utdelningarna! - Nytt mål slaget
Sluta jobba vid 40
Jobba deltid - Så här gör du!

torsdag 5 april 2018

Snöbollseffekten är grym! - 100.000kr i utdelningar

En rolig milstolpe i bloggen är uppnådd, jag har nu inkasserat över 100.000kr i utdelningar sedan jag startade bloggen. Det är mäktigt att tänka på att det här bara är utdelningar och inte värdeökning. Det har ju gjort att jag kunnat återinvestera dessa pengar. Eftersom min genomsnittliga direktavkastning är 4,2% så innebär det att de i dagsläget genererar 4200kr om året som jag kan återinvestera i nya aktier som genererar 176 kr om året som jag kan.. ja snöbollen rullar helt klart, snöbollseffekten är grym!


Om det är något jag lärt mig under min resa så är det att om någon kastar en snöboll på dig så fånga den och vårda den väl. Kasta inte tillbaka den där den kom ifrån utan låt den bli en del i din framtida lavin. Det spelar ingen roll om pengarna kommer från ett sommarjobb eller eget företagande. Så länge du behåller åtminstone en liten flinga så kommer den rulla vidare av sig själv.

Jag har nu uppdaterat sidan med all mina utdelningsmål som ni kan läsa här. Där har jag listat alla mål jag vill uppnå och det blir kul att titta tillbaka på när jag väl uppnått ekonomisk frihet. Det är möjligt att något kommer att ändras på vägen men hittills har planen hållit.

Har ni någon plan med delmål som ni följer upp?


Läs andra inlägg:
Billigare elräkning
Billigare hemförsäkringl

tisdag 3 april 2018

Mina utdelningar under mars slår rekord!

När jag summerar mars månads utdelningar kan jag konstatera att det var min bästa utdelningsmånad någonsin. Det blev inte bara den första månaden jag uppnådde frihetskvot2 bland mina utdelningsmål utan även nästan dubblade det. Det här känns grymt roligt och är ett tydligt bevis på vad som händer om man bara följer sina mål och fortsätter att investera oavsett vad.




Totalt fick jag in 18.165kr i utdelningar under mars, det motsvarar nästan exakt två månaders levnadskostnader för mig. Jag skulle i teorin alltså kunna ta ledigt 2 månader och göra vad jag ville tack vare Castellum, Handelsbanken och alla andra bolag jag valt att investera i. Det är en grym kraft i aktieinvesteringar och ganska enkel matematik. Det gör att jag är ganska säker på att jag kommer att uppnå de målen jag satt tidigare.




Nu laddar jag inför april som tyvärr inte kommer generera lika mycket utdelningar för min del men iaf i runt 9.000kr. Som jag skrivit om tidigare så har jag det ganska tight ekonomiskt pga att jag opererat mig och inte kunnat jobba men målet är att på något sätt lyckas investera det mesta av utdelningarna och ge snöbollen så bra förutsättningar som möjligt att växa. Jag har inte som många andra en viss sparkvot jag strävar efter att uppnå utan jag följer endast min långsiktiga plan om när jag ska vara fri.

Vad fick ni för utdelningar i mars?


Läs även:
Vi kallar oss miljonärer
En dag i ekonomisk frihet
Om jag hade råd skulle jag starta eget företag
Kan vi göra världen bättre genom att bli ekonomiskt fria?
Leva på kapital