torsdag 29 september 2016

Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

Trots ett högt pris, trots att utdelningen för tillfället är låg och trots att det tog emot så fyllde jag i veckan på i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ). Johnson & Johnson är ett sjukt fint bolag som höjt utdelningen i 53 år på raken. Det gör att JNJ även kan titulera sig utdelningskung.

Direktavkastningen ligger just nu på 2,6% och förväntas om man läser runt lite öka runt 6-8% årligen. Med återinvesterad utdelning kan man nog se en ökad årlig utdelning med 8-10%. Det låter rimligt i mina ögon iaf.

Jag började köpa Johnson & Johnson strax över 90$ och har fyllt på i omgångar. I dagsläget äger jag 75st aktier som till dagens dollarkurs ger mig drygt 2000kr per år i utdelningar. 

Jag ser JNJ som ett huvudinnehav och i dagsläget är det mitt tredje största innehav. Jag har som plan att öka upp till 100st aktier men kan framöver när portföljen växt tänka mig betydligt fler.

Jag vet Johnson & Johnson nästan är ett standardinnehav bland utdelningsinvesterare och ekonomibloggare. Det skulle vara intressant att veta vilka av er som har JNJ i portföljen och hur stor del den utgör.

Så, har ni Johnson & Johnson och hur mycket?

söndag 25 september 2016

Veckans utdelning Flowers Foods (FLO)Man kan för tillfället läsa mycket kommentarer om att det är dumt att fokusera på mycket utdelningar. Att det är en dum strategi, att det inte är det som ska styra. Jag håller 100% med, att fokusera på att få utdelningar ofta, varje månad, kanske nästan varje vecka är dumt. Men om det skulle råka bli så efter att du investerat i de bolag du vill äga, då är det riktigt kul

Den här veckan delade Flowers Foods (FLO) ut 42kr till mig. Det är inte mycket pengar men det är pengar. Jag tror att det är viktigt att hitta sin egen strategi och hålla sig till den. Sen om det är att äga 50 bolag, kanske en del amerikanska kvartalsutdelare och få utdelningar varje vecka eller enbart ha H&M och SHB och ta utdelningen på våren är skitsamma. Bara man är trygg med det själv, varför måste något vara rätt eller fel?

Vad tycker ni?

Läs också:

fredag 23 september 2016

Ny utdelningsaristokrat i portföljen 3M Co (MMM)

Idag slog jag till på en utdelningsaristokrat (eller tom utdelningskung) som jag tänkt köpa i nästan ett års tid. Hela tiden har den känts för dyr, men nu slog jag till på 4 aktier. Av tidigare erfarenhet vet jag att det kan vara bra att gå in i en startposition för annars är risken att man aldrig köper.

Säkra utdelningar - För oavsett om aktien dyker eller går upp så vet jag iaf att jag får utdelningar varje kvartal. För utdelningarna kan jag köpa fler aktier och om det går ner innebär det bara att jag kommer snitta ner mitt inköpspris.

100 år av oavbrutna utdelningar - 3M Co har betalat utdelningar sedan 1916 och höjt utdelningen varje år de 58 senaste åren. Det här är siffror jag verkligen gillar och kände helt enkelt att nu måste jag ha 3M i portföljen.

Lite snabbfakta:
- har som långsiktigt mål att generera 8-11 årlig avkastning
- har återköpt ca: 3% av aktierna per år sedan 2010
- direktavkastningen ligger runt 2,44%
- delar ut ca: 54% av vinsten
- utdelningstillväxt på 9,8% de senaste 10 åren

Trots att allt ser otroligt bra ut så är 3M väldigt högt värderat just nu med ett P/E på 23. Det innebär att det säkert kan finnas bättre köptillfällen och den kan säkert droppa i pris. Jag ville trots det köpa in en liten startposition som jag kan bygga vidare på.

Vad säger ni, var det rätt tänkt eller är 3M alldeles för dyrt?


Läs också:
Livet som ekonomiskt fri
Få pengar utan att jobba
Inköp av månadsutdelare, Boston Pizzatorsdag 22 september 2016

Inköp av månadsutdelare, Boston PizzaJag hade ju laddat för storköp idag och självklart sticker börsen iväg på isbjörnssafari! Jag hade innan bestämt mig för att köpa oavsett, så varför inte passa på att ta in en aktie jag kollat på under väldigt lång tid.

Boston Pizza Income Royalties Fund - Intäkterna kommer från försälningsroyalties  från franchisetagare av Boston Pizza. Utdelningen är hög och ligger på ca: 6,4% samt att man får den månadsvis. Jag är riktigt svag för månadsutdelning och har iom detta köp 2 månadsutdelare.
Jag är väldigt glad att jag äntligen gjorde ett första köp och kan tänka mig att fylla på upp till 1-2% av portföljen. Dagens 30 aktier ger en förväntad utdelning på 20kr, varje månad.

Har ni Boston Pizza i portföljen?

onsdag 21 september 2016

Nya aktieköp imorgon, kontot är laddat

Jag har haft lite dåligt med likvider ett tag på mitt avnzakonto, men imorgon för jag över lite pengar och laddar för köp. Det är inga direkta fyndnivåer nu men jag känner ändå att jag vill hålla igång det regelbundna köpen av aktier till portföljen.. Jag tror inte att jag kan tajma köpen så då måste jag köpa regelbundet. De aktieinnehav jag gärna vill fylla på i är:

Johnson & Johnson
Priset känns egentligen för högt men det har jag sagt ända sen jag började köpa på strax över 90$.


Investor
Egentligen samma resonemang här, det kändes ok att köpa på 250kr och sen har det tagit emot mer och mer. Jag får bita i det sura äpplet helt enkelt.


Pepsi
Jag är riktigt sugen på att ta in bolaget, får se hur jag gör.


MMM
Det här är en aktie jag länge velat ha i portföljen, kan bli ett spontanköp för att få en start.


Axfood
Det finns stort utrymme för att fylla på i Axfood.


Hemfosa
Bra direktavkastning och känner faktiskt att priset är ok där. Kan bli ett köp.


Castellum
Är lite dyrt tycker jag, men jag skulle gärna närma mig fullinvestering. Det saknas för tillfället drygt 100 aktier.


Vad tycker ni om ovanstående aktier?
Vilka aktier planerar ni att köpa vid nästa köp?


Läs också:
Första inlägget!
Livet som ekonomiskt fri
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer
Jag vill bli ekonomiskt oberoende
Mer än 40 000kr i utdelningar per år!

tisdag 20 september 2016

Varför jag bara jobbar halvtid
Jag fick en fråga av Spara för livet på ett tidigare inlägg. Han undrar varför jag jobbar halvtid, om jag alltid gjort det och om det inte vore bättre att bara köra på med heltid. Det är en väldigt bra fråga och om jag skulle jobba heltid så skulle jag ju nå ekonomiskt oberoende tidigare.

När jag började jobba halvtid - Jag börjar från början så att det ska bli lättare att förstå. För ungefär 4 år sedan sa jag upp mig från jobbet, jag sa upp mig från min karriär och det som det förde med sig. Anledningen var att jag jobbat för mycket, alldeles för länge. Jag mådde psykiskt och fysiskt dåligt av jobbet och sa upp mig där och då. Jag hade ingen plan på vad jag skulle göra, men kände i samma ögonblick att jag aldrig skulle jobba med det jag gjort tidigare, nånsin igen.

Efter ett tag började jag fundera på vad jag skulle göra framöver och jag brainstormade massa idéer. Jag hade satt upp som mål att hitta en affärsidé som gav mig frihet att jobba som jag ville. Jag ville kunna bestämma mängden jobb och när det skulle utföras, till större del. Jag kom på en affärsidé, startade ett företag och där är jag idag. Jag tjänar inte mycket pengar, men jag jag mår väldigt bra.Så varför jobbar jag bara halvtid? Jag har märkt att jag mår otroligt bra av att jobba halvtid. Det är helt enkelt inte värt det att jobba heltid, trots att jag skulle nå mitt mål snabbare. Sen känns det lite konstigt om jag skulle offra tid i mina bästa år för att kunna leva bättre när jag är äldre. Efter att ha upplevt nära personer gå bort och lite closecalls upplevelser så har jag svårt att skjuta upp saker som jag mår bra av. Jag vill även ha tid att umgås med familj när alla är friska och krya. Inget är värt det om nåt går fel. Jag vill alltså leva här och nu, men samtidigt rullar jag mot frihet. En äldre vän sa till mig en gång: "passa på att leva när du är ung, du kommer kanske inte kunna göra allt du gör nu om 10 år. Dina vänner kanske inte orkar göra det du vill och din fysik blir inte bättre ju äldre du blir."

Tänker ni gå ner på halvtid eller jobba tills ni är helt fria?

Fler inlägg:
Jobba deltid - Så här gör du!
Kom igång med ditt aktiesparande och tjäna pengar!
Så här startade jag mitt företag
Utdelningar varje vecka
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer

måndag 19 september 2016

Måndag, veckans bästa dag och lite utdelningar

Måndagar är enligt mig den skönaste dagen på hela veckan. Nästan alla går till jobbet tidigt, det är lugnt och skönt ute och man kan verkligen varva ner. Jag har slutat jobba måndagar och ser det nu som en ännu skönare variant av helgdagarna. Under helgen umgås man med dem som är lediga och på måndagar kan man slappna av på riktigt. Det bästa med måndagar är att ta en långfrukost på balkongen och läsa lite. Jag kan tipsa om en bra samling av läsvärda bloggar i Utdelningsstugans söndagsläsning!
Veckans utdelningar var blygsamma men väldigt välkomna. De två bolag som delade ut under förra veckan var Target och favoriten Realty Income.


 • Realty Income - 59kr
 • Target - 40kr


 • Totalt - 99kr


Vilka utdelningar fick ni in förra veckan?


Läs även:
Livet som ekonomiskt fri
Få pengarutan att jobba
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer

onsdag 14 september 2016

Sålde lite Telia


Idag sålde jag en skvätt Telia som låg och skräpade på ett isk. För pengarna köpte jag Castellum. Jag ser det lite som att jag sålde skräp och köpte kvalitet. (lite överdrivet). Jag har svårt att se en större tillväxtpotential i Telia, Castellum känns lite som dess raka motsats.
Trots det har jag i dagsläget kvar 300st teliaaktier,  vad som får mig att inte sälja allt vet jag inte. Kanske är det att jag ligger runt 10% back i dom som gör att jag inte vill sälja med förlust. Samtidigt känns det som jag har massa bolag jag tror kommer prestera bättre de kommande 10 åren. Så varför säljer jag inte allt?
Hur ser ni på Telia?

måndag 12 september 2016

Livet som ekonomiskt fri

Ekonomiskt fri - ett väldigt laddat ord, ett ämne som man inte kan ta upp med vem som helst. Det märks direkt hur en person man pratar med ser på ekonomiskt frihet, det räcker med att nämna att man inte behöver jobba om man inte vill. Vissa skrattar åt en, vissa håller med och vissa vill inte lyssna.


Ekonomisk frihet handlar om så mycket mer än pengar. Egentligen är det väl friheten som är det viktiga och pengarna är bara en sak som behövs för att uppnå och upprätthålla friheten. Så om det var så att man fick tillbringa sin tid i frihet av att äta bananer, då skulle den här bloggen mest handla om hur man äter bananer på bästa sätt. Pengarna, kapitalet och investeringarna är då egentligen bara en väg att nå vår frihet. Men trots det måste vi som samhället ser ut, vara ekonomiskt fria för att vara fria på riktigt.

Vad är då ekonomiskt frihet? För mig och många andra är ekonomisk frihet när jag har tillräckligt stort inflöde av pengar för att leva det liv jag vill leva. För att ha total ekonomisk frihet behöver inflödet vara passivt, jag vill alltså inte behöva jobba för att få pengar. det innebär inte att jag aldrig kommer att jobba, det är mer känslan av att jag aldrig behöver jobba mer.


Varför ska man vara ekonomiskt fri? Vad är det som gör att så många vill sluta jobba. den vanligaste kommentaren man får om man nämner att man inte vill jobba är: "inte jag heller, skönt att bara göra det man tycker är kul" eller "men byt jobb då, vad ska du göra, sluta jobba?". Det verkar alltså finnas två läger och lite mitt däremellan, men det är inte ofta jag hör någon säga: "Jag vill inte jobba om dagarna jag vill resa och göra det jag tycker är kul så jag kommer göra det". Just skillnaden mellan "jag kommer" eller jag "ska" och "jag skulle vilja" är väldigt stor. De flesta säger väldigt ofta "jag skulle vilja" istället för "jag kommer" genom hela livet. Tänk dig in i situationen att du nästa gång du vill något svarar "jag kommer" istället för "jag skulle vilja" och känn efter hur stor skillnad det skulle göra på hela dit liv. Om du vill bli ekonomiskt oberoende så måste du göra något redan idag för att få det du vill.

Vad ska man göra om som ekonomiskt fri om dagarna, hur kul är det att bara sitta hemma? Det finns väldigt många tråkiga argument mot att man skulle få en tråkig och osocial vardag om man inte jobbade, här är lite vanliga argument:

- Man har inte råd att göra något
- Man får för lite social kontakt
- Man kommer sova för länge
- Man kommer aldrig att få ett jobb igen
- Man kommer tröttna
- Osv.

Jag jobbar halvtid vilket innebär att jag har många lediga dagar. Idag har det varit soligt och varmt. Jag började dagen med att gå upp kl 9. Sen tog jag en lång frukost i solen. Har sedan hunnit med em långpromenad och lite småfix hemma. Nu ska jag träna lite, sen blir det tid för mitt stora fritidsintresse med några vänner och ikväll kommer jag umgås med tjejen. Jag känner inte alls att jag missar något eller har tråkigt för att jag inte jobbar idag, men det är möjligt att det är olika för olika människor. Däremot kände jag att jag missade otroligt mycket som jag ville göra när jag jobbade hela dagarna även om jobbet var kul för det mesta.När jag nått mitt mål vill jag leva enkelt, precis som jag gör idag. Jag vill se nya platser, jag vill bo på olika ställen och jag vill uppleva saker. Mycket i livet är gratis, varför ska vi välja att betala för saker med våra hårt förvärvade pengar när vi kan få det gratis? Kommer mannen i den stora lyxiga yachten ha en bättre upplevelse än mig i den lilla kajaken?


Hur känner ni när det gäller ekonomisk frihet?
Vad är det ni vill göra som ni inte gör nu?
Hur upplever ni attityden om ekonomisk frihet runt omkring er?

Kommentera gärna och säg gärna till om ni inte håller med, det är alltid bra att få lite mothugg! ;)

Läs också:

Veckans utdelningar, passiva inkomster trillar in!

I veckan trillade det in lite sköna passiva inkomster, pengar som jag alltså inte behövt jobba för. Dom som stod för de passiva inkomsterna denna vecka var Johnson & Johnson, Archer Daniels Midland Co och Wal Mart Stores Inc. Här finns en analys på Wal Mart från dividend value builder.
 • Johnson & Johnson - 452kr
 • Archer Daniels Midland Co - 133kr
 • Wal Mart Stores Inc - 38kr
 • Totala utdelningar för veckan: 623kr


Jag tackar för utdelningarna som nästan skulle kunna förse mig med mat i 2 veckor, det ger en skön känsla. Alla 3 bolag som delat ut i veckan ser jag som riktigt högkvalitativa och säkra och målet är att fylla på i samtliga framöver.


Fick du någon eller några sköna utdelningar i veckan?

Läs även:
Få pengar utan att jobba
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Månadsrapport augusti

fredag 9 september 2016

Inköp av gratis mat, Orkla Foods

Det har varit rätt svårt att hitta bra priser på utdelningsaktier senaste veckan så jag slog till och köpte lite mataktier. Ett nytt innehav blev det i portföljen, ICA Gruppen sen fyllde jag på i Axfood och Orkla.
 • Axfood 4st
 • ICA Gruppen 5st
 • Orkla 30st
Tillsammans ger det en årlig utdelning på 145kr, eller ett paket mjölk varje månad. Här kan man se mina utdelningar vecka för vecka. Orkla är en aktie som man kan köpa på Oslobörsen och med tex. Avanza mini är minimicourtaget endast 1 Nok eller 0,25%. Jag lade märke till Orklas produkter för första gången när jag var i Norge på semester.Orkla är verksamt inom olika affärsområden men det som väcker mitt intresse är branded consumer goods. Orklas affärsområden är:


 • Branded Consumer Goods
 • Aluminium Solutions
 • Materials
 • Associates
 • Financial Investments


Som sagt, det som tilltalar mig är inom konsumentvaruhandeln, där de äger ett flertal välkända varumärken. Det jag märkte när jag var i Norge var att det väldigt ofta stod Orkla Foods på baksidan av förpackningarna jag köpt i den lokala livsmedelsbutiken. Om jag köper produkterna måste ju andra också göra det tänker jag. Här nedan är ett axplock av Orklas varumärken. (Bilder tagna från Orkla.com).
Det här är produkter jag vet att många av oss återkommande köper och många är tom klassiker, som Felix, Abba och Ekströms. Produkter som Kalles kaviar, Bob och Risifrutti ser jag dagligen omkring mig vilket gör att jag tror lönsamheten kan fortsätta även i framtiden.


Visst känner vi säkert någon i vår närhet som gillar OLW:s chips eller Göteborgskex?
Annars har man väl någon gång köpt en av ovanstående produkter?
Läs även:
Få pengar utan att jobba
Mer än 40 000kr i utdelningar per år!
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Jag vill bli ekonomiskt oberoende

onsdag 7 september 2016

Få pengar utan att jobba?

Kan man få pengar utan att behöva jobba? Yes, hittills har det funkat bra att investera i utdelningsaktier i alla fall. Jag får drygt 4 kronor i timmen från mina utdelningsaktier. Det kanske låter som en dålig timlön och det är väl inget erbjudande man skulle ta emot i utbyte mot fysiskt arbete.


Det bra är att dessa 4 kronor behöver jag inte göra ett skit för att få förutom inköpet av själva aktien. Något som är ännu bättre är att dessa 4 kronor tickar in varje timme, dygnet runt, varje dag, året om. Något som är ännu bättre är att för varje krona jag får in köper jag ännu fler utdelningsaktier, som i sin tur producerar ännu mer pengar utan att jag behöver jobba. Det blir som en god cirkel som är svår att bryta.

Det första man bör göra om man är intresserad av att få pengar utan att jobba är att spara pengar och sedan investera dom, på så sätt bygger man upp sina passiva inkomster. Några saker som gör det lättare att spara pengar kan vara att fixa en billigare elräkning, billigare hemförsäkring, billigare bilförsäkring eller mobilräkning. Mat och konsumtion är andra saker som det ofta går att spara in pengar på. Sen är det bara att börja din resa mot ekonomisk frihet.

En aktie jag verkligen gillar när det gäller utdelningar är Realty Income, sen jag köpte den har jag inkasserat stabila utdelningar varje månad och samtidigt fått utdelningshöjningar.

Vilken är din bästa utdelningsaktie?
Liknande inlägg:
Starta en pengamaskin - Kom igång med ditt aktiesparande!
Bli ekonomiskt oberoende snabbt!
Vi ska sluta jobba tidigt, planerna är igång!
Spara pengar snabbt - Boosta ditt sparande!
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!

måndag 5 september 2016

Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!

Jag kommer troligtvis aldrig att behöva jobba mer om 4 år. Jag behöver inte anpassa mitt liv efter att jobba för pengar. Jag behöver inte planera semester till sommaren och vinter utan kan ta ledigt när jag vill. Om 4 år är jag ekonomiskt oberoende och kan sluta jobba föralltid. Kommer jag att göra det? Troligtvis inte, tyvärr. Nedan diagram har jag fått fram från Stefan Thelenius Sparkakylator Deluxe.
Varför kommer jag inte sluta jobba om 4 år? Som jag skrev i mitt inlägg Jag vill bli ekonomiskt oberoende så behöver jag 6675kr/månad för att täcka mina fasta kostnader (Frihetskvot1). Eftersom jag inte bara vill sitta hemma om dagarna utan behöver ca: 2500kr/månad till för resor etc. så jag kommer troligtvis att jobba ett tag till. Enligt sparkalkylatorn bör jag ha uppnått Frihetskvot2 om ca: 7 år. Jag har räknat med en direktavkastning på 4,4% och tillväxt på 5% per år, samt återinvesterade utdelningar.
I ovanstående diagram har jag räknat på start vid år 7 då jag slutar jobba. Jag kommer att sluta spara och använda utdelningarna att leva på. Det investeras alltså varken nya medel eller återinvesteringar i diagrammet ovanför.

Det här är mitt mål och självklart kan mycket ändras på vägen men det är kul att sträva efter något konkret. Jag kommer absolut inte att dumsnåla och vänta av tiden till tidig pension, utan fortsätter att resa, njuta av livet och jobbar halvtid.

Hur ser din plan ut, har du tänkt att plocka tidig pension och när isfl? Satsar du på att jobba hårt hela vägen eller är planen att trappa ner succesivt? Kom gärna med synpunkter och råd.Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)
* Läs mer om affiliatelänkar här.


Läs liknande inlägg:
Leva på utdelningar
Skapa ekonomisk frihet på en månad
Att inte jobba heltid
Få pengar utan att jobba?
Jag vill bli ekonomiskt oberoende!
Billigare elräkning
Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!
Utdelningar varje vecka
Livet som ekonomiskt fri
Ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende?

Månadsrapport augusti

Månadsrapport augusti

Äntligen verkar jag ha lyckats lista ut hur man lägger in kalkylblad, vilket gör att jag kommer följa upp utdelningarna i diagramform varje månad. Nu kan man även se min uppdaterade portfölj här.


Blå staplar = utdelning 2015
Röda staplar = utdelning 2016
Gula staplar = total utdelning 2016


Jag har även gjort ett diagram och kommer följa upp förväntad årlig utdelning framöver. Den förväntade utdelningen baseras på nuvarande aktieinnehav och förra årets utdelning.
De blå staplarna representerar den totala årliga utdelningen jag kan förvänta mig utan utdelningshöjningar/-sänkningar med samma antal aktier jag äger idag.Månadens aktieköp:
Flowers Foods 31st
Skanska 30st
Latour 2st
Industrivärden 10st
Investor 7st
Atrium Ljungberg 5st
Castellum 10st
Wihlborgs 4st
Hemfosa 10st
Target 32st
OHI 18st
Axfood 23st


Kursutvecklingen på mina svenska aktier har (tyvärr) varit rätt bra vilket gör det allt svårare att köpa tycker jag.


Kapitalförsäkringen däremot har backat lite, men hoppas ju på att vissa bolag ska droppa lite till så jag kan köpa mer.Det känns bra att ha H&M, Castellum, Johnson & Johnson, Atlas Copco och skanska som största innehaven.
Några inlägg från månaden:


Mer än 40 000kr i utdelningar per år!
Utdelningar varje vecka
Jag vill bli ekonomiskt oberoende!

söndag 4 september 2016

Jag vill bli ekonomiskt oberoende!

Mitt mål med frihetsmaskinen är ju att den ska ge mig frihet att göra vad jag vill om dagarna. För att komma dit måste den generera passiva inkomster motsvarande minst mina utgifter. Jag tänkte därför sätta upp olika mål som jag kan bocka av vartefter jag klarar av dom. Jag tror att det kan vara riktigt kul och bra för motivationen. Målet är att jag vill täcka olika delar av mina levnadskostnader med hjälp av utdelningar.

Jag har alltid försökt att hålla nere mina fasta kostnader och grunden i det har varit att ha så få räkningar att betala som möjligt.

Boende 3500kr - Den absolut största  utgiften varje månad, det inkluderar avgift till föreningen och räntor på lån.

Mat 1500kr - Den näst största utgiften, den inkluderar även hygien, toapapper osv.

Bilkostnader 1000kr - Självklart varierar det, men ett snitt ligger kring 1000kr/månad.

Elräkning 350kr - Snittkostnaden brukar hamna här.

Mobil/bredband/telefoni 250kr - jag har endast mobiltelefon och bredbandet hemma ingår i avgiften. Det inkluderar även avbetalning av mobiltelefonen.

Hemförsäkring 75kr - jag har en billig hemförsäkring och inga dyra prylar att extraförsäkra.

Det här är alltså mina fasta kostnader sommar måste täcka för att kunna överleva. Om jag slår ihop dom så blir det 6675kr per månad eller 80100kr per år.

Det stämmer nog ganska bra och i mitt första inlägg skrev jag att jag behövde 111 000kr per år för att täcka allt inkl. resor osv. Det gör att ca: 31000kr/år eller 2500kr/månad finns över för hobby och resor.

(MEN!) jag kommer i ett första skede att ha målet och jobba mot att täcka mina levnadskostnader. Det är trots allt det som gör mig ekonomiskt oberoende i ett första skede. Sen vet jag inte om jag helt ens kommer att sluta jobba (även om det är målet på flera års sikt). Jag har ju eget företag och kan i dagsläget mycket enkelt styra hur mycket jag vill jobba och skulle kunna jobba 5 timmar i veckan, 10-20 timmar i månaden eller liknande. Jag tror även att jag skulle kunna lösa en möjlighet att jobba en månad/vara ledig 5 månader också om det skulle kännas bra.

HUR EKONOMISKT OBEROENDE ÄR JAG IDAG? Jag jobbar i dagsläget ca 60-70 timmar/månad. Man skulle snabbt kanske säga att jag är över 50 procent ekonomiskt oberoende. Det skulle dock inte stämma eftersom jag direkt blir noll procent ekonomiskt oberoende om jag slutar jobba. Jag vill ha passiva inkomster som täcker alla mina utgifter, först då är jag fri.

För att mäta min status tänkte jag använda mig av frihetskvot1 och frihetskvot2.

Frihetskvot1 är passiv inkomst/fasta levnadskostnader

Frihetskvot2 är passiv inkomst/totala levnadskostnader

MIN FRIHETSSTATUS IDAG? Jag har idag en 12mån/rullande utdelningsström på 40864kr/år, beräknad på detta har jag nedanstående frihetsstatus.

Fk1 = 51%

Fk2 = 36%

Jag har en bra bit kvar till mina mål men jag vet att jag kommer närmre för varje dag.

Hur ser din frihetsstatus ut?