onsdag 8 juli 2020

Gå sin egna väg - Att våga göra vad andra inte tror på

Att gå sin egna väg är ett uttryck som används ofta. Däremot är det inte lika ofta man ser det i praktiken. Det är lätt att säga att man ska gå sin egna väg, men är det lätt att verkligen göra tvärtemot vad alla andra gör, ta vänster när alla går höger och fortsätta att kämpa när de bredvid dig ger upp?

Jag tror att det finns många som går sin egna väg utan att tänka på det, samtidigt finns det nog lika många som tror att de gör det men omedvetet följer andras spår. Att gå sin egen väg handlar inte om att prata om det med andra eller visa upp det. Det handlar om att göra något man tror på och fortsätta kämpa för det dag efter dag, även om du aldrig får någon bekräftelse eller uppskattning för det. Innerst inne vet du att det är rätt för dig.





Om du vågar gå din egen väg blir du lycklig


Jag tror att om vi bara gör det vi innerst inne verkligen vill så blir vi lyckliga. Ofta påverkas vi mycket av vad andra tycker när det egentligen inte har med saken alls att göra. Jag kan bara koppla det till min strävan efter ett livet som ekonomiskt oberoende.

Mitt mål har aldrig varit att "bli rik" och kunna köpa fina saker eller bo i ett fint hus. Samtidigt har jag ofta fått ta emot kommentarer om att kapitalet jag ska leva på är för litet och att jag behöver mer pengar. Det från folk som inte har en aning om hur jag vill leva mitt liv. Mitt mål är ett rikt liv, inte rik på pengar.

Idag är jag ekonomiskt fri. Jag jobbar inte och jag kan göra vad jag vill om dagarna, jag får mycket pepp, samtidigt är det många som ifrågasätter mina val. Om jag hade lyssnat på vad de flesta andra sa så hade jag suttit på en kontorsstol eller på ett bygge just nu. Det är inget fel med det, men det är inte där jag vill vara, just nu...

För att dina drömmar måste du prioritera bort saker i livet


En sak som gett mig ett mycket rikare liv är att våga prioritera bort saker i livet. Att våga bryta med vänner. Att våga bo i en liten lägenhet när alla andra köper hus. Att våga åka i en billig bil när andra köper dyra bilar. Att våga ta ett sabbatsår precis när karriären är på topp.

Jag har märkt att om jag vill få något så måste jag offra något. Ofta så känns det inte som jag offrat något efteråt, men att ta steget är det svåra. Det är det som som är skillnaden mellan att gå sin egen väg eller att vandra med flocken, att köra på i ekorrhjulet. Att våga göra ett val trots att det är jobbigt, för möjligheten att nå det man vill innerst inne.



Att gå sin egen väg kan kännas ensamt


Något jag erfarit är att det kan kännas ensamt att följa sitt hjärta. Ofta är du själv i dina tankar och kanske inte har någon som tänker likadant. Om du hela tiden ska vänta på att få bekräftelse på dina planer i livet så kommer du med stor sannolikhet aldrig att nå dit du vill.

Det här var något som höll tillbaka mig länge när det gäller min strävan efter frihet. Det kändes som att om ingen annan trodde på det jag gjorde så var det ingen idé att kämpa för det. När jag väl släppte det och bara tänkte på mig själv så blev allt så mycket enklare. Det handlar inte om bekräftelse från andra. Det handlar om att göra vad jag vill samtidigt som jag kan umgås med människor som har andra drömmar och mål.

Hur går man sin egen väg och vad innebär det?


Den här frågan är jättesvår att svara på, men enligt mig så måste man ha förutsättningarna för att kunna göra det. Att skapa förutsättningar för oss själva gör att vi kan göra exakt vad vi vill genom livet utan påverkan av andra.

Hur trist det än låter så handlar det enligt mig om pengar. Tyvärr så styr pengar allt här i livet och kan vi lösa den delen så är vi fria att göra vad vi vill. Hur mycket pengar vi behöver är upp till oss själva, räcker det med mat och tak över huvudet eller behöver vi ute-mat och bilar?

För min del löste sig mycket genom att jag började spara i aktier och genom det har passiva inkomster varje månad. De täcker mittboende, min mat, mina räkningar och bil. De har gett mig förutsättningar att gå min egen väg utan att behöva bry mig om vad chefen säger, eller känna oro när räkningar ska betalas samtidigt som jag inte har något jobb.




Möjligheten att göra vad man vill, när man vill


Nu vill jag inte få det att låta som att det inte går att älska sitt jobb. Jag gjorde själv det tidigare och det handlar inte om att sluta jobba. Däremot vet jag att de flesta kommer att komma till en punkt i livet där de känner: "Vad nice det skulle ha varit att bada idag istället för att sitta på kontoret" eller "Jag skulle gärna haft två veckor semester till".

Tyvärr är inte vårat samhälle uppbyggt för personer som tänker utanför boxen, personer som vill leva utanför hamseterhjulet. Samhället snurrar runt tack vare att vi går till jobbet varje dag, året runt, fram till pensionen. Skattepengarna måste in. Därför är det så svårt att gå utanför bara litegrann. Testa att fråga chefen om du kan vara jobba bara tisdagar och onsdagar, eller om du kan jobba när du känner för det och se vad du får för svar...

Hur gör du för att gå din egna väg?


Missa inte gårdagens inlägg: En nybliven miljonär - Intervju med Snålänningen som nått sin första miljon

tisdag 7 juli 2020

En nybliven miljonär: Intervju med Snålänningen som nått sin första miljon!

Nyligen läste jag en uppdatering på Twitter från en nybliven miljonär, nämligen Snålänningen. Vi har följt varann ett tag och det var riktigt kul att läsa om den magiska milstolpen han uppnått, att äntligen kunna titulera sig Avanzamiljonär!

Att nå miljonen är nog det största som kan hända för någon som sparar och investerar. Jag är glad att jag lyckades få till en intervju med honom för att få svar på flera frågor jag kan tänka mig att många har. Hur började allt? Hur mycket har sparats varje månad? Vad är det långsiktiga målet- och vilka är de största innehaven?



Innehåller affiliatelänkar

Nybliven miljonär - Dagen alla drömmer om!


Innan vi sätter igång med själva intervjun vill jag bara gå igenom varför det här är så stort. För alla oss som haft som mål- eller uppnått en miljon i investerat kapital är det inte svårt att förstå, men om du inte har det måste det förklaras.

En miljon är grymt mycket pengar. Att lyckas gå från noll till 1 miljon kronor kräver extremt hårt arbete, disciplin och målmedvetenhet. Sanningen är att de flesta kommer aldrig att nå dit. Snålänningen gjorde det vid 25-års ålder vilket är grymt imponerande! Jag känner att jag bara måste veta mer. Så nu kör vi, över till intervjun och Snålänningen...

Tja Snålänningen, kul att du ville ställa upp på en intervju. Jag vet litegrann om dig sedan tidigare, men har du lust att berätta lite om dig själv för läsarna. Hur gammal är du? Var bor du? Vad jobbar du med? När började du att handla aktier- och varför?


Jag är en 25-åring som kommer från de djupaste delarna av Småland, men som på grund av mitt yrke hamnat i Stockholm. Till vardags arbetar jag i en speciell nisch inom mediebranschen. Det var ungefär i samband med att jag flyttade till Stockholm som mitt intresse för sparande och investerande kom igång.

Jag började tjäna mina egna pengar, bodde billigt i vardagsrummet hos en släkting och pengarna började samlas på hög. Det var nog mest av en slump som jag trillade in på en bekants blogg om hur man kom igång med aktier.

Det ena ledde till det andra och jag började läsa ett gäng böcker om investerande, sedan växte mitt intresse allt eftersom. Min första bok, "Vägen till din första miljon" är fortfarande en av mina favoriter!

Hur har du lyckats hålla motivationen under så lång tid?


För mig har sparandet aldrig varit förknippat med något jobbigt. Från början var det bara pengar som blev över, utan någon vidare tanke bakom varför det blev pengar över och vad man skulle göra med dem.

Senaste åren har sparandet växt till lite mer av ett intresse och en tävling mot sig själv. Jag försöker dock att inte vara alltför snål mot mig själv. Jag slog nyligen till på en ny TV efter att ha velat i ett år. När förra TV:n var tio år gammal och man verkligen uppskattar film och TV-spel kan ett sånt velande kännas lite dumsnålt i efterhand. Men det är väl samtidigt det ekonomiska tänket som lett till att jag nu har en miljon.

Hur ser din investeringsstrategi ut?


Jag har fyra olika portföljer, där jag ser alla som enskilda dvs. jag försöker diversifiera även inom portföljerna. Tanken är att jag ev. i framtiden ska kunna välja bort en av portföljerna ifall jag inte känner "conviction"/tro på den utan att min diversifiering för den skull ska bli mindre.

Alla portföljer har samma mål, att slå index med 5%-enheter. För att göra detta försöker jag luta mig tillbaka mot fakta, historisk avkastning och studier. De fyra olika portföljerna är:

- Fondportfölj: En samling av fonder helt enkelt. Innehåller bl.a. AMF Småbolag, TIN Ny Teknik, Spiltan Investmentbolag.

- Investmentbolag: En samling investmentbolag men även liknande bolag som Lifco och Indutrade. Samlat de flesta vanliga, och avstått från t.ex. Ratos och Kinnevik som inte lockat mig.

- Kvantportföljen: Portfölj som är kvantitativ dvs. helt systematiskt. Inga beslut tas av mig. Portföljen är inspirerad/kopierad av Börslabbet. Består av fyra olika strategier, Sammansatt momentum (3/6/12 månaders kurshistorik/3), Trendande Kvalitet, Trendande Utdelning samt Trendande Värde. Denna strategi har i backtest avkastat omkring 28% årligen mellan 2001-2019.

- Trendande Tillväxt: Portfölj som jag skapat själv för att komma åt bolag jag gillar, men samtidigt låta köp/säljbeslut ske mekaniskt. De 40 svenska bolag med högst omsättning samt vinsttillväxt sållas ut och sedan köp de 20 med bäst sammansatt momentum.




Vad är ditt långsiktiga mål med ditt sparande?


Tråkigt svar, men det är verkligen för att bygga en ekonomisk trygghet. Jag gillar verkligen mitt jobb, men jag gillar också många andra saker, och att kunna arbeta något mindre i framtiden känns därmed väldigt lockande. Att jobba kanske 50% med det jag gör nu och kunna ägna 50% på andra projekt, utan att känna att de behöver generera pengar känns just nu som det ultimata.

För att göra detta skulle det kännas skönt med en portfölj på omkring 2.500.000:- som sedan kan få arbeta av sig själv, utan insättningar men också utan uttag. Detta kan såklart förändras men just nu känns det som målet.

Vilka är dina 3 största innehav? Vad gillar du med just dom?


Eftersom mina olika portföljer är ungefär likaviktade i kapital, och det blir naturligt med minst antal innehav i fondportföljen, så är mina tre största innehav MS INVF Global Opportunity, AMF Aktiefond Småbolag samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Mina tre största aktieinnehav är Evolution Gaming, Investor samt Svolder. Anledningen till att Evolution är så stort är att jag haft det väldigt länge (långt innan trendande tillväxt-portföljen skapades), och inte sålt av så mycket av vinsten utan försökt låta vinnarna löpa.

Om den skulle sluta ha momentum eller om tillväxten skulle upphöra kommer den tyvärr åka ur automatiskt, vilket hade varit lite känslomässigt tråkigt. Fördelen är dock att att om den åker ur betyder det att den med största sannolikhet inte kommer fortsätta prestera, och om den gör det kommer den förr eller senare komma tillbaka in i någon av portföljerna!

Har du något bra spartips som hjälpt dig att nå dina mål?


Mitt bästa spartips är nog att försöka leva på en fast summa varje månad. Sen vad det beloppet hamnar på är ju väldigt individuellt, men kan ju försöka sätta en utmanande gräns till att börja med. Om man går över ibland är inte hela världen.

Jag somnar av ordet budget, men för vissa passar det säkert också jättebra. Det viktigaste är nog bara att hålla koll på sina utgifter i allmänhet, och sina fasta kostnader i synnerhet. Hur man gör det spelar mindre roll!

Vilken har varit din väg till miljonen, låga kostnader eller höga inkomster?


Det är nog en fin balansgång av båda! Mina kostnader har alltid varit ganska låga då jag har bott ganska billigt hela tiden, först hos mina föräldrar, sen på en madrass i ett vardagsrum hos en släkting och nu i bostadsrätt. Samtidigt hade jag ett par år med höga inkomster, vilket såklart gav fart på kapitalet.

Att spara 240.000:- på ett år som jag gjorde under 2019 kräver såklart en helt okej lön, då 20.000:- i månaden är vad många får ut netto på en månad. Nu får jag själv ut omkring 27.000:- i månaden och därmed är tiderna med 20.000:- i sparande i månaden (oftast) förbi.

Jag och många andra i sparkretsarna har ju starkt fokus på ekonomisk frihet, är det något som drivit dig också i ditt sparande?


På sätt och vis har ekonomisk frihet varit lockande, men samtidigt har det aldrig varit för att jag inte vill jobba, utan mer för jag känt att tiden inte räckt till för mina egna projekt och intressen. Ibland känns det som att det kan bli mest fokus på att sluta jobba, mer än vad man vill göra istället. Målet att sluta jobba i sig är ju ganska meningslöst, frågan är vad man vill göra med tiden istället.

Vilken är din sämsta- respektive bästa aktieaffär?


Mina bästa affärer måste nog vara Fortnox och Evolution som båda ligger på runt +300%. Min sämsta affär måste nog vara Ethereum. Jag gick plus minus noll på affären i sig, men jag hade under en period en vinst på 100.000:- som jag aldrig realiserade. Det blir min sämsta affär då jag köpte nåt jag inte hade någon aning om vad det var, utan gick på andras åsikter och hype.




En hypotetisk fråga. Om du var tvungen att bränna din miljon inom en månad, vad skulle du bränna den på? Du får inte välja aktier, valutor, fastigheter eller andra kapitalt värdebevarande saker.


Oj, spännande fråga. Jag hade nog tagit med mig sambo och ett gäng vänner på en riktigt fetingresa. Tänk dig kanske Hawaii och Maldiverna i två veckor vardera, med massa spännande äventyr och massa bärs! Om det hade varit några pengar över när jag kom hem hade jag nog köpt mig nån årsförbrukning av Pepsi Max, en fet dator och lite andra skojiga elektronikprylar.

Till sist, kan du med 3 ord beskriva hur det kändes när siffrorna visade över miljonen?


Wooow! Wihooo!! Mera!!!


Stort tack till Snålänningen som tog sig tid att svara på alla frågor och lycka till på den fortsatta resan! :) Jag fick frågan från Snålänningen om jag inte kunde komma med mina tankar kring hans strategi och tankar kring ekonomisk frihet. Så jag tänkte snabbt dela mina tankar och hur vi tänker lika- eller kanske olika...


Motivationen som krävs för att bli miljonär


När det gäller själva motivationen för att nå hela vägen fram så känner jag att vi haft liknande resa. Jag blev miljonär ett par år senare än Snålänningen och har haft lägre lön, men det verkar varit liknande tankar som fört oss framåt. Det började även för mig med att det blev pengar över från lönen som lades på hög.

Kombinerat med mycket jobb så öppnades möjligheten att spara ganska mycket under en period. Att från att ha noll kronor på kontot till att se siffrorna växa månad för månad ger en enorm motivations-boost och gör att man inser vilka möjligheter som finns.


Investeringsstrategin och portföljen


När det gäller investeringsstrategin så känner jag att vi skiljer oss en del, samtidigt har vi vissa likheter. Jag är inte alls lika insatt i trender och är ganska passiv i  mitt sparande. Jag har egentligen två delar, utdelningsaktier och indexfonder. Däremot har vi två gemensamma största innehav,  Investor och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Sen verkar vi båda hållit oss ifrån Ratos och Kinnevik ;).

Det är helt enkelt här jag har landat efter att ha testat på olika former av investeringar. Den största anledningen är att jag vill kunna glömma bort min portfölj i 6 månader om jag känner för det. Min syn på ekonomisk frihet är just att jag inte vill "behöva" känna några måsten. Oavsett om det är att gå till jobbet, kolla börsen eller svara i telefonen.

Jag måste dock säga att jag gillar tänket kring Snålänningens portföljstrategi och att den på ett sätt är automatiserad. Det är inte omöjligt att jag själv skulle bli mer aktiv i framtiden. Troligtvis med en mindre del isfl. och aldrig på bekostnad av min tid.

Tankar om ekonomisk frihet och långsiktiga mål


Det skiljer ju ungefär 10 år i ålder mellan oss så det är naturligt att våra mål och syn på ekonomisk frihet ser annorlunda ut. Jag känner igen mycket i Snålänningens tankar även om jag själv inte hade kommit lika långt när jag var 25. Det var dessutom några år efter 25 som jag gick in i väggen och omvärderade hela mitt liv.

Jag tycker att tankarna är riktigt bra. Att bygga upp en portfölj som kan "jobba själv" och fortsätta växa, för att skapa möjligheter att göra det man brinner för. Livet förändras snabbt, men det kommer aldrig skada att ha ett bra kapital som ger möjligheter. Oavsett vad det är man vill i livet.

Det kan säkert vara så att många fokuserar på att "sluta jobba" men jag tror det är en vanlig missuppfattning. Jag tror ofta att det grunder sig just i att det inte finns tillräckligt med tid för egna intressen när man har ett krävande jobb. Så var det för mig. Dagen då man "tröttnar på jobbet" kan dyka upp när man minst anar det, den dagen är en pengaklump riktigt skön att ha.

Det ska bli kul att se vart vi är om 5 år från nu. Kanske kan vi ta en öl på Hawaii eller något annat soligt ställe tillsammans? ;)




Du kan läsa mer om Snålänningen på Twitter eller besöka Snålänningens bloggOm du har några frågor så kan du ställa de här i kommentarsfältet så svarar Snålänningen förhoppningsvis :).

Till Snålänningen: Återigen, tack för att du ställde upp på en intervju! :)

torsdag 2 juli 2020

Aktier med utdelning varje månad - 5 populära månadsutdelare + Bonus!

Alla har vi nog lockats av aktier med utdelning varje månad och jag måste erkänna att jag också varit svag för månadsutdelare. Det är något kul med att få utdelning ofta och plinget i mobilen är riktigt nice faktiskt!

Jag får själv utdelning varje månad, men har i dagsläget bara kvar en månadsutdelare, Realty Income (O). Det som gör att jag får utdelning så ofta är på grund av att jag äger rätt många olika aktier i min portfölj, därför plingar det i Avanza-appen ganska ofta ;).

Vilka aktier delar ut varje månad? Några populära aktier med månatliga utdelningar bland oss svenskar är bland annat Realty Income (O), Boston Pizza och EPR properties. Många av de här bolagen är REIT:s med stabila inkomster i form av hyresintäkter eller bolag som får pengar från royalties.



Innehåller annonslänkar för Avanza


Aktier med utdelning varje månad - 5 populära månadsutdelare!


Det finns en hel del bolag som delar ut varje månad och aktier med utdelning 2 eller flera gånger per år, men jag tycker det kan vara bra att också fokusera på stabilitet och tillväxt. Här i listan nedanför har jag samlat ihop ett gäng populära aktier i listan kan kolla in...

...vissa är populära och har varit det länge, men är de det fortfarande?



1. Realty Income (O)






Realty Income är en REIT inom fastigheter och kallar sig själva för "The monthly dividend Company". De hyr ut fastighetslokaler inom gym, bio-anläggningar etc. och har ett riktigt bra upplägg där de slipper ansvaret för stora delar av underhållskostnaderna.

Realty Income tillhör en av de mest populära månadsutdelarna bland oss svenskar, hos Avanza är det den 8:e mest populära amerikanska aktien (Över 6000 aktieägare). De har höjt utdelningen i mer än 25 år i rad, tack vare det kan de numera titulera sig själva som en utdelningsaristokrat. En utdelningsaristokrat är en aktie som höjt utdelningen oavbrutet i minst 25 år.

Realty Income direktavkastning och utdelning


Direktavkastningen för Realty Income brukar ligga kring 4%. I takt med att utdelningen höjts har också aktiekursen ökat vilket gör att direktavkastningen brukar ligga hyffsat stabilt. Kolla den aktuella utdelningen genom länken nedanför.

En stabil utdelare som höjer utdelningen


Jag har själv haft Realty Income i min portfölj i snart 5 år och den har troget gett mig stabila utdelningar månad efter månad. dessutom har de höjt utdelningen varje år i över 25 år.





2. EPR Properties





EPR Properties är en annan populär månadsutdelare med 3327 aktieägare hos Avanza. De kvalar därmed nästan in på topp 20-listan över mest ägda amerikanska aktien. 

Fokus ligger på fastigheter för gym, biografer, casinos, skidanläggningar, teater, nöjesparker etc. Man har även en liten del skolfastigheter. En stabil marknad som fick ändrade spelregler i samband med Corona vilket påverkat aktien hårt.

Eftersom stora delar av hyresintäkterna fladdrat till under Coronapandemin har de valt att pausa utdelningen under juni månad. Det här visar att det kan vara väldigt svårt att förutse framtiden, det som såg väldigt stabilt ut ändrades under kort tid.

EPR Properties direktavkastning och utdelning


Direktavkastningen brukar vara ganska hög i aktien men beroende på hur utdelningen blir framöver är det svårt att veta hur den kommer att se ut nu. Om utdelningen återkommer på tidigare nivåer så kan man få riktigt bra direktavkastning, men det är något av en chansning.

EPR Properties utdelningshistorik


Fram till den pausade utdelningen 2020 såg utdelningshistoriken för EPR Properties bra ut med höjda utdelningar de senaste 9 åren. Hur det blir framöver får vi se helt enkelt.




3. NortWest Healthcare Properties




Northwest Heathcare Properties är en REIT med inriktning med hälso- och sjukvård. Man har kontorsbyggnader inom bland annat medicin, kliniker- och sjukhusbyggnader. Länderna man är verksam i är Kanada, Tyskland, Brazilen, Australien och Holland.

Aktien är ganska populär bland oss svenskar och har i dagsläget 2828 aktieägare hos Avanza. Därmed är det den 5:e mest populära kanadensiska aktien.

NorthWest Healthcare Properties direktavkastning och utdelning


Direktavkastningen brukar vara hög i den här aktien och just nu ligger den kring 7,3%. Aktien dippade en del i samband med Corona och var ner runt 50%, men har börjat återhämta sig.

NorthWest Healthcare utdelningshistorik


Vad jag kan hitta så ser jag bara utdelningshistorik 5-6 år tillbaka i tiden och då utan sänkta utdelningar men också utan någon tillväxt. De har heller inte sänkt utdelningen nu i samband med krisen utan delar ut samma belopp än så länge.

4. Boston Pizza Royalties Income Fund




Boston Pizza är en väl omtalad aktie i sparkretsar och det kändes som den var väldigt populär förra året. Jag ägde aktien själv en gång i tiden och då var det kring 500 ägare hos Avanza, nu är det 3635 aktieägare och det 4:e vanligaste Kanadensiska innehavet. Jag sålde dock det lilla innehavet för några år sedan och skulle inte plocka in den igen.

Boston Pizza är en franchise kedja och man tjänar sina pengar genom att andra använder varumärket och konceptet som de byggt upp och administrerar.

Boston Pizza direktavkastning och utdelning


Utdelningen har legat högt historiskt och i samband med Corona har man fryst utdelningen helt framöver. Den senaste utdelningen som betalades ut var den i slutet på mars 2020.

Boston Pizza utdelningshistorik


Boston Pizza hade en stabil utdelningshistorik åren innan krisen och har som sagt slopat utdelningen nu.

Klicka här för att läsa mer om Boston Pizza!


5. TransAlta Renewables




TransAlta Renewables är ett bolag inom förnybar energi med 94% av verksamheten inom vindkraft och naturgas. Aktien är hyffsat populär bland Avanzas kunder där den har 1458 aktieägare och är därmed den 6:e mest populära aktien på Kanadensiska marknaden.

TransAlta Renewables direktavkastning och utdelning


Dagens direktavkastning (när inlägget skrivs) ligger kring 6,4% och har ökat lite i samband med nedgången i år.

TransAlta Renewables utdelningshistorik


Bolaget har haft en stabil och ökande utdelning sedan 2013 och därmed en ok utdelningshistorik.



6. Main Street Capital (Bonus)




Ok, nu är det dags för bonusaktien på den här listan över månatliga utdelare, med 683 aktieägare hos Avanza. Jag är inte själv så insatt i den här aktien men har hört en del snack om den. Main Street Capital är en BDC (Business Development Company). Enkelt förklarat hjälper man mindre till medelstora företag med finansiering av olika slag. Storleken på bolagen är upp till 250 miljoner dollar.

Det man tjänar pengar på är genom obligationer som ger kring 10% i ränta, ibland upp till 12-13%. det är ganska högt för branschen och ger möjlighet till bra avkastning. man tar även en aktiv roll i bolagen man hjälper.

Main Street Capital direktavkastning och utdelning


I dagsläget handlas aktien strax under 8% direktavkastning och det speglar ju lite hur marknaden ser på risken i den.

Main Street Capital utdelningshistorik


Det jag hittar om utdelningen ser stabilt ut 10-12 år tillbaka i tiden i alla fall och har en bibehållen/stigande trend. 

Aktier med utdelning varje kvartal


Om vi nöjer oss med att få utdelningar var 3:e månad istället så blir utbudet på aktier att välja på ännu större. Då kan då köpa i princip valfri amerikansk eller kanadensiskt utdelningsaktie och uppfylla kraven.

När det gäller svenska kvartalsutdelare så är utbudet betydligt sämre och främst hittar vi de bland preferensaktierna som brukar dela ut 4 gånger om året.

Svenska aktier med utdelning varje månad


I dagsläget finns det inte vad jag vet några svenska aktier med utdelning varje månad. Däremot börjar allt fler gå mot att dela ut flera gånger om året. Sen har vi preferensaktier med utdelning 4 gånger om året.

Om vi tittar på trenden så skulle det inte förvåna mig om vi får se ännu fler bolag dela ut mer än en gång om året som de flesta gjorde tidigare. Två gånger kan säkert bli standard på sikt även om jag egentligen inte ser fördelen med det. Visst blir det ett mer jämt flöde om man ska leva på aktier etc.

Månadsutdelare med stabil utdelning


Det finns självklart både bra och dåliga aktier att välja på när det gäller stabiliteten kring utdelningen, men även utdelningstillväxten. Jag har som sagt bara Realty Income i min portfölj och den har haft en helt ok utdelningstillväxt och dessutom höjt utdelningen oavbrutet varje år i över 25 år. En så kallad utdelningsaristokrat.

Populära månadsutdelare som bibehållit- eller höjt utdelningen oavbrutet


  • Realty Income
  • Digital Realty Trust
  • NorthWest Healthcare Properties



Populära månadsutdelare som sänkt-, pausat- eller kapat utdelningen

  • Boston Pizza
  • EPR Properties

Undvik utdelningsfällan!


Att få utdelningar ofta är kul, inget snack om saken men gå inte i utdelningsfällan. Bara för att en aktie delar ut ofta- eller mycket så betyder det absolut inte att det är en bra investering. Läs därför på innan du köper en månadsutdelare från flera källor. Investera inte heller för stor del av ditt kapital i en och samma aktie.




Risker och saker att tänka när du köper utländska aktier


Att investera i Svenska aktier är faktiskt ganska mycket enklare än att köpa utländska aktier. Tyvärr har vi ju inga svenska månadsutdelare så då tvingas vi över på de utländska börserna. Det som gör det krångligare är bland annat att det inte är lika lätt att få fram information om aktierna, risken finns att valutan sjunker, vi åker på växlingsavgift och källskatt.

Valutanrisken


När du handlar utländska aktier så kan du inte bara förlora pengar om aktiekursen sjunker. Du kan även förlora pengar om valutan du handlat i sjunker. Det kan vara bra att tänka på och därför inte ha för mycket investerat i samma valuta. Långsiktigt brukar det jämna ut sig ganska bra men kortsiktigt kan det påverka avkastningen både upp- och ner.

Växlingsavgift (Valutaväxlingsavgift)


Något du kanske inte tänkt på är att du får betala en växlingsavgift varje gång du köper och säljer t.ex. amerikanska aktier. Hos de flesta bankerna ligger valutaväxlingsavgiften på 0,25% vid varje köp eller sälj. det innebär totalt 0,50% om du köper och sen säljer en aktie.

Källskatt


Till skillnad mot Svenska aktier så får du för utländska aktier ofta betala en källskatt. För t.ex. amerikanska aktier är den på 15%. Om du handlar i en kapitalförsäkring så fixar t.ex. Avanza och Nordnet tillbaka större delen av den här skatten åt dig utan att du behöver göra något, men det brukar ta ganska lång tid, 2-3 år.

Högre minsta-courtage

 

Vid köp av t.ex. amerikanska aktier har du ett minsta-courtage på 1 dollar istället för en krona hos Avanza och Nordnet. Det betyder att du vill handla för 3-4oookr per köp för att minimera courtagekostanden.

Håll koll på datumen


När du köper aktier för utdelningens skull är det en del datum att hålla koll på, bland annat x-dag, avstämningsdag och utdelningsdag. Jag har skrivit mer om det här i mitt inlägg köpa aktier innan utdelning.




Vad är en REIT? (Real Estate Investment Fund)


REIT står för Real Estate Investment Fund. Det är ett fastighetsbolag som delar ut större delen av sin vinst, anledningen är för att det är skattemässigt fördelaktigt. minst 90% behöver delas ut till ägarna vilket gör att REIT:s "ofta" har en hög utdelning och låg utdelningstillväxt.

Har du några aktier med utdelning varje månad i portföljen?


onsdag 1 juli 2020

Köpa aktier innan utdelning & sälja efter - Bra taktik?

Jag har fått frågan om jag brukar köpa aktier innan utdelning och sälja efter. Grejen är att den här frågan har jag fått flera gånger så jag tänkte att jag skriver ett inlägg om hur jag tänker kring det, hur jag gör och när man måste äga aktien för att få rätt till utdelningen.

Jag brukar inte medvetet köpa aktier innan utdelningen bara för att få ta del av utdelningen och sen sälja. I regel så sjunker värderingen på aktien lika mycket som utdelningen i samband med att utdelningen avskiljs (x-dagen). Däremot är det inget jag undviker heller. Jag köper helt enkelt en aktie om jag vill det, oavsett när utdelningen är.



Innehåller affiliatelänkar

Köpa aktier innan utdelning och sälja efter, bra eller dåligt?


Det är nog många som funderat på att handla aktier sista dagen när man får rätt till utdelning och sen snabbt sälja i hopp om att aktiekursen skulle vara densamma. Så är det oftast inte, I samband med att utdelningen avskiljs så går ofta aktiekursen ner motsvarande belopp. Ibland mer, ibland mindre.

En annan sak som jag har sett är vanlig är att många missar vilka datum som gäller för att få ta del av utdelningen. Det är lätt att blanda ihop datumen och bara för att du äger aktien innan utdelningsdagen så betyder det inte att du kommer att få någon utdelning.

Här kan du se när du måste äga alla aktier för att få utdelning!


När måste man äga en aktie för att få utdelning?


För att lättare vara säker på att du kommer att få utdelningen du vill ha så är det bra att ha koll på vissa ord och termer och även kolla listan jag länkat ovanför. Det är tre dagar kring utdelningen du bör ha koll på, Sink-dag, X-dag och avstämningsdagen. Sen kommer självklart utdelningsdagen.

Vad är Sink-dag?


Sink-dagen är den sista dagen med rätt att ta del av utdelningen. Det betyder att du måste äga aktien innan-/under stängning den här dagen om du vill ha utdelning. Om du säljer i slutet av dagen så kommer du inte att få någon utdelning.

Vad Är Ex-dag? (X-dag)


X-dagen är den dag då du inte längre får del av utdelningen om du köper aktien. Om du köper en aktie på X-dagen så kommer du inte att få någon utdelning utbetald. Om du däremot säljer en aktie på X-dagen så kommer du fortfarande att ha rätt till utdelning. Det beror på att 2 likviddagar gäller vid aktieförsäljningar, säljaren står alltså som ägare i 2 dagar efter den har sålt.

Vad är avstämningsdag?


Avstämningsdagen är den dag man kollar av vilka som är aktieägare och som därför ska få utdelningen utbetalt till sig. Om du har sålt på X-dagen kommer du fortfarande att stå som ägare, det gäller Europeiska, amerikanska och kanadensiska aktier.

Vad är utdelningsdag?


Utdelningsdagen är helt enkelt den dag du får in dina utdelningar på kontot. Det här är egentligen inget du behöver ha kolla på eftersom du inte kan göra något "misstag" gällande det. Pengar kommer in på ditt konto så länge du ägt dina aktier vid börsens stängning på


Aktier med utdelning varje månad


Jag förstår grejen men att försöka boosta utdelningarna genom att köpa och sälja kring utdelningen, jag hade samma tankar själv när jag började. Tyvärr kommer det inte ge så mycket förutom ett ökat courtage.

Istället kanske du ska satsa på att sprida ut dina utdelningar om det är viktigt för motivationen att få utdelningar månadsvis, eller kanske veckovis. Det finns flera amerikanska- och kanadensiska månadsutdelare som du kan komplettera portföljen med, även om jag själv inte skulle köpa de bara för månadsutdelningen.

Lyssna på Investerarens podd som tar upp 21 amerikanska månadsutdelare!

Hur ofta brukar aktier dela ut?


Hur ofta aktierna ger utdelning brukar ju skilja sig en hel del, amerikanska och kanadensiska aktier ger i regel utdelning 4 gånger om året medan svenska brukar dela ut en eller två gånger per år. Undantaget är svenska preferensaktier som brukar dela ut 4 gånger om året.

Istället för att fokusera på hur ofta bolagen delar ut kan du lika gärna äga flera olika aktier. Du kommer då naturliga att sprida dina utdelningar över året och få en liknande effekt som att äga aktier som delar ut ofta.




Återinvestera utdelningen snabbare med fler utdelningar?


Ett annat argument jag har hört för att det skulle vara bättre med fler utdelningar är att man då snabbare kan återinvestera utdelningen. På ett sätt stämmer det ju men samtidigt inte.

Bara för att vi får utdelningen utspridd på fler datum betyder det ju inte att vi får mer pengar i handen här och nu. Det kan t.o.m. bli tvärtom beroende på när pengarna betalas ut. Detsamma gäller ju om vi köper innan utdelning och säljer efter. 

Eftersom aktiekursen troligtvis sjunker lika mycket som utdelningen så skulle vi lika gärna ha kunnat vänta till efter utdelningen avskilts och köpt då. Det går att fundera hur mycket man vill på det här men i slutändan känns det som ett nollsummespel men lite courtage inblandat.

Vad tycker du? Brukar du köpa innan utdelningen och sälja direkt efter?