torsdag 29 mars 2018

Vi kallar oss miljonärer

Jag läste en kommentar på Twitter för ett tag sen där en person sa något i stil med "- det är synd om de som kallar sig miljonärer men slåss med hemlösa om pantburkarna i papperskorgen". Jag kan se ironin i det men samtidigt blir det så tydligt hur olika man ser på livet och vart man befinner sig.En person som kan köpa en Lamborghini och väljer att bo i ett dyrt hus är säkert miljonär på pappret men ofta långt ifrån miljonär i sinnet. En person som lever det livet är ofta väldigt utsatt för utomstående händelser och det är mycket som måste rulla på för att bibehålla det livet. Medan en person som letar panten i soprummet, eller för att dra liknelsen vidare tar den gamla cykeln till stranden med ett leende på läpparna inte har så mycket att förlora och kan med enkelhet leva sitt miljonärsliv även om saker inte går som planerat.

Frågan är alltså, borde inte en person som lärt sig att leva med mindre krav på livet vara rikare i sitt sinne och därmed en mer fullgod miljonär än någon som är beroende av ett stort kapital för att upprätthålla sin miljonärsstatus? Är man inte bara mer fast i fattigdomen med tanke på att pengarna kanske aldrig räcker till? Jag snurrar lite i tankarna bara, så jag försöker inte säga att något är rätt eller fel.

Vad krävs enligt dig för att klassas som miljonär?Läs liknande inlägg:
Få pengar utan att jobba?
Jag vill bli ekonomiskt oberoende!
Billigare elräkning
Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!
Livet som ekonomiskt fri
Ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende?

onsdag 28 mars 2018

Utdelning från Handelsbanken (SHB A) och köp av nya aktier

Idag trillade utdelningen från Handelsbanken (SHB A) in och det blev en rätt saftig summa på 4837kr. Jag hade lite likvider kvar på kontot efter att jag sålt lite Atlas Copco tidigare så det fick bli köp av nya aktier för det och utdelningen som kom in.
Jag investerade allt i befintliga innehav och för en gångs skull så timades utdelningen med en bra dipp på börsen. Jag passade framförallt på att öka i Axfood som var ner 5-6% under dagen på en säljrekommendation från Nordea. Ni kan se de övriga aktierna jag fyllde på i här under.

Länkar till aktierna hos Avanza:
* Inlägget innehåller affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning bara om du genom länken väljer att bli kund hos Avanza.

I övrigt har dagen varit grym, jag har varit ute på en 4 timmars promenad i solen med många härliga pauser. Att ha lediga dagar är underbart, speciellt när solen skiner och det börjar bli varmare ute. Jag kommer fortsätta att kämpa mot ekonomisk frihet, det är där jag trivs!

Vilka bolag från ni utdelning av framöver?Läs även:
Billigare elräkning
Varje krona räknas, ekonomisk frihet genom utdelningsaktier
Sluta jobba vid 40

tisdag 27 mars 2018

H&M rasar på rapporten - Q1 2018

Idag släppte H&M sin kvartalsrapport för Q1 2018 och mottagandet blev väldigt väntat. Aktien rasade drygt 3% i öppningen och är vid skrivandets stund ner över 4%. Jag själv är inte alls imponerad av rapporten.


Jag har tidigare skrivit om varför jag sålde av H&M här och en stor anledning är att jag helt har tappat tilltron för ledningen. KJ säger att han tror att de kommer leverera bättre detta år på helåret samtidigt som de börjar första kvartalet sämre än förra året. Det här är precis vad han gjort tidigare och det här är en av de största anledningarna till att jag inte vill äga H&M. Det är dags att leverera nu.

H&M har lagt enorma pengar på it och jag ser inte att det behovet kommer att minska framöver. Man ser att sidan strular ibland och även om de börjar komma ikapp så ligger de efter många konkurrenter fortfarande. Som jag ser det befinner sig H&M i ett mycket jobbigt läge där mycket talar mot dom och jag tycker det syns att de själva inte riktigt vet till 100% vilken väg de ska ta framöver. Finns det tankar på att köpa ut H&M från börsen?

Kortfattat kan man säga att omsättning och vinst minskar och lagret ökar, det är precis det man inte vill se. Samtidigt fortsätter man att trycka på att e-handeln växer och säger att 2018 blir ett mellanår för omstruktureringar. Jag tror de har mycket stora kostnader framför sig och mellanåren kan bli många och långa. Det skulle vara kul om de lyckades vända på det men jag är fortfarande väldigt glad att inte vara ägare längre.

Vad tror ni om H&M de närmsta åren?


Läs fler inlägg:
Boom! Portföljen över 1,5 miljoner!
Portföljen över 1,4 miljoner kronor!
Portföljen över 1,3 miljoner
Boom! Depån över 1,2 miljoner
Depån över 1,1 miljoner

lördag 24 mars 2018

Inväntar utdelningar som ska återinvesteras

Just nu är vi mitt i utdelningssäsongen och jag har en del innestående utdelningar som bolagen är skyldiga mig. Utdelningarna har alltså avskilts men de har inte betalats ut till mig än. Bolagen det rör sig om är Handelsbanken, Swedbank och Castellum och det handlar om drygt 11.000kr. Dessutom fick jag drygt 2000kr från Nordea imorse.Jag börjar fundera på vad jag ska återinvestera de här utdelningarna i. Det finns rätt mycket som lockar och de som finns i siktet är bland annat:

 • Diös - Enligt mig köpvärd på dessa nivåer, bra uppsida men risken är exponeringen mot butiker. Jag har tidigare skrivit om Diös här och här.
 • Investor - Helt ok pris tycker jag nu, nackdelen är att innehavet redan är stort i portföljen. Jag har skrivit lite om Investor här och här.
 • Latour - Priset känns ok nu och jämfört med historiskt så känns det också helt ok. Har ökat lite under veckan och kan tänka mig att öka mer. Har skrivit lite om Latour här och här.
 • Resurs Holding - Resurs är ett nytt och jättelitet innehav för mig. Jag är beredd att ta risken med tanke på att tillväxtpotentialen ser god ut och en generös direktavkastning. Jag har tyvärr inte hunnit skriva något om Resurs än.

Utöver dessa aktier så lockar faktisk bankerna som kommit ner en del. Jag har under veckan sålt av en del aktier i Atlas Copco och ökat lite där bland annat. Jag har även som jag skrivit tidigare sålt en del preferensaktier under veckan som gått in i bank, investmentbolag och fastigheter.

Som avslutning vill jag bara säga att utdelningar är kung! Jag har aldrig fått så lättförtjänta pengar sedan jag började investera i utdelningsaktier.

Vad köper ni just nu? 


Tack för alla kommentarer i de senaste inläggen förresten! Jag har svarat på alla nu:
Jag är lyckligare nu
Börskrasch i portföljen den här veckan!

fredag 23 mars 2018

Börskrasch i portföljen den här veckan!

Den här veckan har varit riktigt röd för min portfölj och dagen lär inte bli bättre då mitt största innehav Castellum handlas utan utdelning samt även Swedbank. Med andra ord kommer det här bli en vecka där portföljens värde slaktas rejält.Igår var det stora nedgångar på börserna även om man bortser från att vi befinner oss i utdelningstider. Jag har tappat nästan en halv årslön/levnadskapital den senaste veckan och mer lär det bli idag. Jag befinner mig dessutom i en lite jobbig sits då jag i princip har noll kronor på mina konton utanför börsen. Det beror på att jag inte kunnat jobba de senaste 1,5 månaderna och haft lite ledighet innan det. Det kommer alltså bli ganska tufft en period framöver.

Det man får glädjas åt är ju alla utdelningar som kommer att trilla in framöver. Jag hoppas att jag inte behöver röra mina utdelningar och att de kan gå direkt in i nya aktier men eventuellt kanske jag behöver ta ut lite för att klara av situationen som uppstått. Självklart känns det tråkigt om det blir så men jag har ju ändå gjort det valet att ligga fullinvesterad och jag har ju faktiskt tjänat på det, så jag får se det från den sidan. Om jag tror på börsen långsiktigt och räknar med 7-10% avkastning på lång sikt, varför ska jag då nöja mig med att ha pengarna på ett bankkonto?

Är det fel att tänka som jag gör?


Läs inlägget:
Nu kan jag leva på utdelningarna! - Nytt mål slaget

torsdag 22 mars 2018

Jag är lyckligare nu

Jag sitter och tänker lite på min livssituation hur den ser ut just nu i jämförelse med när sist jag var anställd för ungefär 6 år sedan. På den tiden hade jag en fast månadslön och fick väl in runt  24.000kr varje månad på kontot om jag jobbade vanliga tider. Det var tryggt och bekvämt, men det var något som saknades trots utlandsresor och roliga aktiviteter. Det var liksom aldrig fulländat på något sätt och det blev en ständig kamp att toppa livet.
Nu är det annorlunda. Jag tjänar betydligt mindre varje månad, även om jag inte tjänade mycket då. Jag har inte råd att köpa lika mycket saker som förut. Jag får tänka igen mina köp av resor och planera på ett annorlunda sätt för att ha råd nu. Jag lever på ett annat sätt, men det betyder inte att det är något dåligt, snarare tvärtom. Men självklart är det bara hur jag känner.

För min del trivs jag bättre med mer tid och mindre pengar. Jag behöver inte mer än vad jag har nu, men samtidigt förstår jag om det inte passar alla. tidigare i livet strävade jag efter att ständigt utvecklas. Att utvecklas betydde att tjäna mer pengar, göra mer saker, att hela tiden jobba sig högre upp på den moderna behovstrappan. Nu står mitt behov att vara lycklig betydligt högre än alla andra steg och det är inte krångligare än så. Efter många motgångar-, förvirrade- och hårda perioder i livet så känns det riktigt bra att kunna säga att jag är lyckligare nu.

Är du lyckligare nu? Vad saknas för att komma dit?

onsdag 21 mars 2018

En dag i ekonomisk frihet?

Idag leker livet, frågan är om det här skulle kunna vara så som mina dagar kommer att se ut om ett par år när jag inte längre jobbar? Morgonen började med att Axfood delade ut 4956 härliga kronor för att vid klockan 08.00 fortsätta med en frukost med sambon. Nu har jag suttit en dryg timme i solen på balkongen i bara t-shirt och värmer en tidig lunch i micron som skall ätas på balkongen såklart!Jag har ingen aning om vad jag ska göra resten av dagen och den känslan älskar jag! Jag kan göra vad jag vill och ingen bestämmer över det, bara jag själv. Många kanske sitter på jobbet och längtar ut till solen och att slippa den känslan är underbar! De här aktierna köpte jag för Axfood-utdelningen förresten:
Att man skulle bli inaktiv av att inte jobba är för mig en ganska konstig tanke, det finns massa härliga saker att fylla dagarna med. Det här är enligt mig en helt perfekt start på dagen, nu väntar jag bara på att jag blir frisk från operationen så kan jag göra hela dagen perfekt. Tills dess gör jag mitt bästa för att njuta av de härliga dagarna.

Hur ser din dag ut? Fick du några utdelningar!

tisdag 20 mars 2018

Fördelar med en sliten lägenhet

Jag kom på en riktigt skön grej idag när jag sprang in från balkongen med skorna på och hämtade en kopp kaffe. Det som var skönt vara att jag inte gjort något med min lägenhet förrän jag flyttade in. Då målade jag om alla väggar och tak och parkettgolven som låg var nästan nya. Det var med andra ord ganska fräscht då.Nu o andra sidan, nu har vi levt här i snart 10 år. Vi har lagat mat, spillt vatten på golvet, gått in med skor för att hämta en öl när vi grillat, släpat in grus och så vidare. Vi har haft kul, vi har struntat i att vi repat parketten, vi har levt ett avslappnat liv i ett hem, inte en visningslägenhet.

Det här har ju satt sina spår på parketten i form av repor och jack. Väggarna har fått sig lite skavanker efter att man dragit i med skidorna. Köksbänken har det lagats mat på. Visst det är ingen visningslägenhet längre men det sköna är att nu behöver vi inte ens bry oss. Vi går in med skorna och lagar mat utan att stå med disktrasan i andra handen och det är så jävla skönt! Den dagen man ska sälja så är det bara köpa ny parkett och lite målarfärg så blir det nytt igen.

Går ni in med skorna hemma?


måndag 19 mars 2018

Använder preferensaktierna som likvider igen

Idag dök det upp lite bra lägen att fylla på i bankerna då lite nyheter om priskonkurrens prydde nyhetsflödet. Eftersom jag aldrig sitter på likvider har jag ju svårt att få fram pengar på det sättet men jag lyckade lösa det på ett annat sätt. Då preffarna ofta går motsatt riktning eller reagerar mindre än börsen i övrigt så passade jag på att sälja av lite Klöver Pref då den gått upp och köpte Swedbank som backade kraftigt.
Jag har gjort det här många gånger tidigare och preffarna fungerar som en helt ok form av likvid tycker jag. Ofta rör det sig inte speciellt mycket i nedgångsdagar och som idag sålde jag tom på en bra bit plus. Jag har den senaste tiden sålt av ganska mycket preferensaktier och hoppas att det snart kommer att vända så jag kan fylla på lite igen. Det känns dock bra att kunna skifta över mot mer stamaktier med högre förväntad tillväxt.

Jag har i dagsläget runt 7% i preferensaktier och har tidigare sagt att jag kan tänka mig upp emot 15% där och det känns fortfarande rimligt. Historiskt har mina preffar avkastat riktigt bra och jag ser de som en självklarhet i min portfölj, speciellt då jag inte sitter på likvider.

Har ni preferensaktier i portföljen? När säljer ni dom och när köper ni?


Läs även:
Har sålt av en del preferensaktier till förmån för ökad tillväxt i portföljen
Fixa billigare elräkning
Preferensaktierna stiger - Lägre direktavkastning
Preffportföljen krossar index!
Läge att öka med fler preferensaktier?

söndag 18 mars 2018

Om jag hade råd skulle jag starta eget företag

Hur ofta har man inte här det här? "- Om jag bara hade pengar så skulle jag starta ett eget företag, jag skulle köpt firmabil och..". Många vill starta företag men anser sig inte ha råd, det är ju så mycket att köpa in för att starta eget, det behövs massa pengar och det är svårt att skaffa så det är svårt att starta eget.
Det är redan långt innan man kommit igång med sitt företag som jag tror att de flesta gör fel. För att starta ett företag behöver du en fungerande affärsidé och du ska tjäna pengar på din affärsidé, det är ganska enkelt egentligen. Att trycka upp profilkläder, skaffa firmabil och fina visitkort är långt ifrån nödvändigt och om du ens har fokus på dessa saker så är du långt ifrån en bra start av ditt nya företag.

När jag själv startade mitt företag så hade jag ett tydligt mål, inga utgifter utan inkomster. Jag bestämde mig alltså för att först tjäna pengar innan jag ens skulle fundera på att köpa in saker till företaget. Jag har för mig jag hört något citat från någon framgångsrik entreprenör som gick i stil med "- Det är lätt att se om någon kommer att misslyckas med sitt företag, om det första de gör är att skaffa arbetskläder och firmabil så kommer de att misslyckas". Det han menade var att fokus bör ligga på att dra in pengar till företaget, inte att bränna pengar. Om man redan från början har fokus i fel ände är det omöjligt att lyckas.


Det här är intressant eftersom så många säger "- Om jag bara hade pengar skulle jag starta eget". Ja, men att driva ett företag går främst ut på att tjäna pengar så därför bör man egentligen inte behöva pengar som man ska bränna det första man gör. Gräv där du står, börja smått och bygg upp din verksamhet. Måste du investera 500.000kr för att ens försöka dig på att starta eget så kanske det inte är en så bra ide eller så kanske du inte är lämpad att driva eget helt enkelt? Om du är övertygad om att du skulle lyckas med din ide som kräver 500.000kr i startkapital så fråga dig själv varför du inte lyckas skaffa de 500.000kr som behövs? Det borde då inte vara några problem.

Det enda jag ville få ut av det här inlägget var egentligen att alla kan starta eget företag men man kanske måste sänka sina ambitioner litegrann och det viktigaste i längden är tyvärr att tjäna pengar.

Har du någon gång funderat på att starta eget? Vad har stoppat dig?


Läs liknande inlägg:
Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer 
Jobba deltid - Så här gör du!
Hur jag nådde min första miljon

torsdag 15 mars 2018

Grym dag, jag gillar pensionärslivet!

Idag har jag haft en riktig pensionärsdag. Jag vaknade lite halvtidigt vid halvsju-tiden men en känsla av 70-åring i kroppen och åt frukost med sambon. När hon drog iväg till jobbet så blev det en kaffe och banan ute i solen på balkongen. Temperaturen visade -10 grader innan solen hann träffa termometern men det skiftade snabbt till nästan +10 grader när solen legat på någon halvtimme.
Att bara sitta på balkongen och lyssna på de förvirrade fåglarna som tyvärr verkar tro att det är vår ute är riktigt mysigt faktiskt. Mitt på dagen måste vara den bästa tiden för avkoppling eftersom alla är på jobbet då och då blir det lugnt och skönt överallt. Man får chansen att tänka på ett bättre sätt och se saker man missar annars. Jag såg t.ex. en brevbärare springa fram och tillbaka, en riktig höjdpunkt faktiskt.
Jag är ju fortfarande halvt immobiliserad efter operationen men bestämde mig för att försöka mig på en kort promenad eftersom vädret var så grymt bra. Efter en lunch hemma stack jag ut mitt i pensionärsrusningen, stavmaffian verkade redan ha hunnit ut för jag såg inte till någon av dom. Det gick väl helt ok, benen rörde på sig och jag tog mig ju trots allt framåt men det var rejält sketchy på det hala underlaget så jag fick hålla mig bland de andra pensionärerna på den torra och sandade ytan. Vissa med 70-års kris verkade dock gett sig på de mer avancerade strapatserna med skylten "vinterunderhålles ej" men det var inget jag ville utsätta mig för.

Efter promenaden körde jag en klassisk pensionärsfika med hembryggt kaffe och lite risgrynsgröt, självklart hade jag lite grädde i gröten. Jag kollade lite skidåkning på tv och slösurfade lite lätt. Jag gav mig t.o.m. på ett försök med dagstidningen men det var riktigt segt faktiskt så jag la ner det rätt snabbt och tog en tupplur som en riktig ärkepensionär istället. Nu sitter jag här framför datorn och skriver det här inlägget. Troligtvis har jag ju missat att skriva massa saker jag gjort eftersom jag är gammal och trött pensionär, men jag vet i alla fall att dagen har varit grym!

Skulle ni trivas i pensionärslivet?


Sluta jobba vid 40
Leva på 7000 i månaden
Jobba deltid - Så här gör du!
Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål slaget!

onsdag 14 mars 2018

Bli ekonomiskt fri genom att flytta till Köping

Jag tänker ofta på möjligheten att sälja lägenheten i storstaden och flytta till en mindre stad. Att ta kapitalet som ligger låst i lägenheten för att casha ett billigt boende och investera resten. Skulle man kunna bli ekonomiskt fri på direkten då?


Bilden är inte från Köping då jag inte hittade någon fri bild därifrån.

Jag kom på iden att ställa in Hemnets inställningar på max 1 miljon kronor, lägenhet och max 2000kr/mån i avgift och sen blunda och sätta pekaren på kartan. Det jag fick fram var denna lägenhet i Köping. Här nedan kommer lite fakta om lägenheten. Jag ville helst ta en screenshot men vet inte vad regler och rättigheter säger om det så kolla länken istället för mer information.
 • 30m2, 1 rum 
 • 1450kr/mån avgift
 • I centrum med mataffärer, gym, caféer, restauranger och tågstation
 • Pris: 195.000kr

Ok, lägenheten ligger alltså i bästa läge, mitt i centrum, vi pratar crème de la crème! Vi kan ta oss med tåg till större städer och i teorin skulle vi inte behöva bil. Dags att räkna på de faktiska kostnaderna. Jag tar det som gäller för lägenheten och lägger till rimliga övriga kostnader. Jag kommer att räkna på om jag skulle bo själv för att göra det enklare (I verkligheten skulle jag ju flytta med sambon). Jag kommer räkna på absolut minimum för ett enkelt liv.
 • Avgift 1450kr/mån
 • El 300kr/mån
 • Försäkring 80kr/mån
 • Mobil 100kr/mån
 • Mat 1500kr/mån
 • Övrigt 500kr/mån
 • Nöjen/resor 3000kr/mån
 • Totalt = 6930kr/mån

Nu är det dags att räkna ut hur stort kapital som behövs för att leva det här livet. Jag räknar på 4%-regeln och ligger till inköpspriset för lägenheten på 195.000kr.
 • 6930x12 = 83.160kr
 • 83160x1,15 = 95634
 • 95634x0,04 = 2.390.850kr
 • 2390850+195000 = 2.585.850kr

Vi behöver alltså spara ihop 2.585.850kr för kunna leva vårat fria liv i småstadsidyllen Köping en bit väster om Västerås. I teorin skulle vi då alltså aldrig behöva arbeta igen om vi inte kände för det.

Är det värt det? Skulle det vara ett roligt liv? Ingen aning faktiskt, vad säger ni?Läs även:
Hur blir man rik?
Sälja lägenheten och flytta utomlands
Sälja allt och flytta till Spanien - Är jag på väg att ge upp?
Leva på 5 miljoner
Bo billigt
Jag vill flytta närmare naturen

Sista chansen för utdelning i Axfood idag

Idag är det sista dagen man kan handla Axfoods aktie om man vill ta del av utdelningen. Imorgon handlas alltså Axfood utan rätt till utdelning. På nuvarande kurs om 154 kr ger det en direktavkastning på 4,76% eftersom man bör räkna av de 7kr man får i utdelning vilket i princip ger ett inköpspris på 147kr per aktie.
Att köpa inklusive eller exklusive utdelning ska egentligen inte spela någon roll eftersom kursen bör sjunka lika mycket om inget annat spelar in eller händer. Egentligen kanske det tom borde löna sig att köpa efter utdelningen eftersom man då slipper vänta på de pengarna och kan ligga fullinvesterad någon vecka till?

Själv bryr jag mig inte om att köpa före eller efter utdelning och köper helt enkelt det jag känner för eller tycker känns kul. Om jag har något symboliskt mål så kan jag köpa för att inkassera lite extra utdelning en viss månad mest för att det är roligt. Att det är roligt är faktiskt det viktigaste för min långsiktiga utveckling i portföljen och kan ett köp öka motivationen så är det mer värt än spekulation i vad som är bäst.

Brukar ni tänka på att tajma utdelningen i era köp?


Läs liknande inlägg:
Axfood höjer utdelningen med 17% - 2018
Börskrasch på gång 2018?
Castellums avkastning de senaste 3 åren - Det riktiga svaret!
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden
Leva på utdelningar

tisdag 13 mars 2018

Mina 10 aktier med högst direktavkastning - 2018

Jag investerar i både aktier med hög direktavkastning och aktier med låg direktavkastning. Tillsammans tycker jag att de utgör en skön mix som utslaget ger en ok direktavkastning och tillväxt vilket i slutändan förhoppningsvis ger en bra totalavkastning. Här kommer jag presentera de 10 aktier i min portfölj som ger högst direktavkastning 2018.


 1. Nordea 7,06% *
 2. K2A Pref 7,02% *
 3. Corem Pref 6,45% *
 4. Swedbank A 6,15% *
 5. Akelius Pref 6,07% *
 6. SEB A 5,84% *
* Inlägget innehåller affiliatelänkar, det innebär att jag får en ersättning bara om du genom länken väljer att bli kund hos Avanza. Som man ser så är det uteslutande bank, fastigheter och preferensaktier i fastighetsbolag som toppar listan och det känns inte speciellt överraskande faktiskt. Tillsammans står dessa aktiers utdelningar för knappt 20.000kr årligen i min portfölj, vilket motsvarar ungefär 30%. Jag tycker att högutdelande aktier kan ha sin plats i portföljen men samtidigt värderar jag tillväxt vilket de i många fall saknar, tex preferensaktierna. Diös däremot har visat på både hög direktavkastning och bra tillväxt.

Vilka av era aktier har högst direktavkastning?
måndag 12 mars 2018

Kan vi göra världen bättre genom att bli ekonomiskt fria?

Mångas instinktiva tanke när man pratar ekonomisk frihet är antingen att det är grymt eller att om alla skulle göra det så skulle samhället braka ihop. Det på grund av att allt vi gör bygger kring pengar. Hela samhällets funktion byggs på att vi ska fortsätta jobba in i oändligheten för att fylla på kassorna så att vi kan fortsätta bygga, fortsätta konsumera och snurra vidare på det hjul vi satt i rullning. Vi befinner oss i nån sorts pyramidspel där vi måste föda nya ungar som ska försörja oss när vi blir gamla.
Visst om alla skulle sluta jobba så skulle det bli kaos, men samtidigt skulle vi sättas inför situationens allvar och på riktigt kanske tänka på hur vi lever våra liv och vad vi kan förvänta oss om vi fortsätter så. Jag säger inte att den genomsnittliga personen som söker ekonomisk frihet är mer miljövänlig än någon annan men i stort tycker jag att det verkar finnas ett samband mellan att leva ekonomiskt effektivt och mindre påverkan på miljön.

Bara genom att åka på en längre resa per år istället för 3 korta resor gör en enorm skillnad på utsläppen. Bara genom att inte köpa massa skit man inte använder gör man en liten skillnad dagligen. För min egen del har jag i alla fall blivit mycket mer miljövänlig som en indirekt effekt av att jag inte vill bränna pengar i onödan. Jag bränner inte miljön i onödan, om jag ska bränna miljön ska det vara värt det.

Tror ni att ekonomisk frihet leder till en mer hållbar livsstil?


Läs liknande inlägg:
Jobba deltid - Så här gör du!
Sluta jobba vid 40
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Livet som ekonomiskt fri

söndag 11 mars 2018

Utdelning varje månad

Jag satte mig igår och jobbade vidare lite på mitt kalkylblad där jag sammanställer alla utdelningar, så nu kan jag även se utdelning varje månad. Trots att jag är rätt kass på Excel så har jag lyckats fixa så att den även visar när de delas ut och hur mycket. Det här blir grymt motiverande för att kryssa av fler av målen på vägen mot friheten.Inte helt otippat är mars, april och maj mina bästa utdelningsmånader och jag antar att det är så för många andra också. Jag kan direkt se att vissa månader kommer att dela ut mindre än förra året och det har att göra med att jag sålt av en del preferensaktier som delade ut i de fattiga månaderna. På lång sikt tror jag att de jag köpt istället kommer att generera en bättre totalavkastning och utdelningstillväxt så att vissa månader ger lite mindre nu är inget jag bryr mig om.

Kollar man bara på utdelningsschemat ovanför så ser det bra ut inför årets utdelningsmål, men det blir ju lite missvisande då det inkluderar extrautdelningar från Atlas Copco och Handelsbanken. Ett symboliskt mål jag har är att mars, april och maj ska dela ut över 9200kr och att varje månad ska dela ut minst 2000kr.

Vilka månadsmål har du för din portfölj? Får du utdelning varje månad?


Läs även:
Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål slaget
Få billigare elräkning

torsdag 8 mars 2018

Hoppa av ekorrhjulet på rätt sätt - En enkel guide!

Jag är ju av den starka åsikten att livet i ett ekorrhjul inte är en optimal livsstil och jag tror att de flesta håller med mig där. Trots det hamnar vi människor där gång på gång. Det verkar helt klart vara många som vill hoppa av ekorrhjulet, men hur gör man det egentligen på rätt sätt? Finns det något rätt sätt ens?

Jag tro att det finns flera sätt att hoppa ekorrhjulet på och jag tänkte berätta om mina erfarenheter och tankar. Jag har ju trots allt hoppas av ekorrhjulet, från att ha jobbat 20 timmar i veckan, gick jag ner på 10 timmar i veckan och nu jobbar jag inget alls. jag ska berätta exakt hur jag har gjort, läs vidare...Innehåller affiliatelänkar


Hoppa av ekorrhjulet, hur gör man?


Jag har faktiskt ingen aning om hur man hoppar av ekorrhjulet på rätt sätt, om det nu finns ett rätt sätt att göra det på? Däremot tror jag att det finns bra och mindre bra sätt att göra det på och min blogg handlar ju delvis om att hoppa av ekorrhjulet...

När vi börjar med något nytt så tar vi det oftast i små steg, vi går inte från att vara soffliggare till att bli proffs på löpning tex. utan vi börjar kanske med en kortare löprunda en gång i veckan.

Det är ju absolut inget måste men det är ju oftast så det börjar oavsett vad vi ger oss in på. Vi börjar med små steg som sedan utvecklas till ett intresse och kanske en ren livsstil.

Ekonomi för att ta sig ut ekorrhjulet 


När man kollar runt bland alla som vill ta sig ur ekorrhjulet så handlar det oftast om att bygga upp ett stort ekonomiskt kapital. Man vill bygga ett kapital som kan försörja en den dagen man slutar att jobba helt. Jag har gjort det själv genom att börja spara i aktier.

Man jobbar och sparar ofta rätt hårt för att uppnå sitt mål som finns där borta 10-20 år fram i tiden. Man har planer på vad man ska göra då, där borta.. 10-20 år framåt i tiden. Man ska träna mer, man ska resa mer, vara mer i naturen och man ska njuta mer av livet.. där borta om 10-20 år fram i tiden.


Själv valde jag att börja jobba deltid redan innan jag hoppade av ekorrhjulet helt. Jag vet inte om det är rätt väg att gå men det känns som att jag tog ett bra beslut, som passade mig.

Du kan hoppa av ekorrhjulet tidigare än du tror


Eftersom jag hoppade av ekorrhjulet genom att jobba mindre så behövde jag inte vänta tills jag hade flera miljoner på kontot. Under tiden fick kapitalet jobba för sig själv, pengar växer snabbt av sig själv om vi investerar dom!

Räkna själv vilken avkastning du kan få i Avanzas sparkalkylator.

Att skjuta upp saker tror jag inte är rätt väg att gå, men samtidigt måste vi ju kompromissa för att nå våra mål. Jag hoppas att jag hittat rätt väg för mig, det känns i alla fall så. Nu är jag ju ekonomiskt fri och det var enklare än vad jag trodde.

Jag jobbade för 8 år sedan heltid. Jag började sen jobba 20 timmar i veckan, gick ner på 10 timmar i veckan och nu jobbar jag inget alls. Det här är möjligt tack vare att jag började med ett aktiesparande.

Jag har alltså mina aktieinvesteringar att tacka för det jag har. Jag får  i dagsläget får utdelningar som täcker mina fasta kostnader. Om du också vill ha möjligheten att leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett aktiekonto och starta din resa mot friheten.

Vill du slippa ekorrhjulet?


Ställ dig själv en ärlig fråga: Vill du kliva av ekorrhjulet, slippa- eller lämna ekorrhjulet? Om svearet på den frågan är ja så bör du se till att göra något åt det idag, nu! Alla möjligheter finns, du måste bara ta tag i det.

Alternativ till ekorrhjulet


Antingen så sparar du ihop så pass mycket pengar att du aldrig behöver jobba igen eller så fixar du en inkomst där du inte behöver leva i "själva hjulet" som snurrar på samma sätt varje dag.

Oavsett hur du gör så tycker jag att du ska ha ett aktiesparande, hur stort det blir är upp till dig, men det ger en enorm trygghet och passiva inkomster. Det ger dig en möjlighet att leva utanför ekorrhjulet och inte vara fast.

Hur gör man?


Allt är väldigt enkelt, tänk så här: Om du vill få det som de flesta inte får, måste du göra det de flesta inte gör. Det innebär i det här fallet att minska dina kostnader och att spara och investera dina pengar, alternativt hitta andra inkomstkällor.

Svårare än så här är det inte! Ok, det kräver disciplin och orken att agera annorlunda men belöningen är grym! Tänk dig att vakna och sätta dig på balkongen med en kaffe i solen samtidigt som grannarna stressar iväg till jobbet.

Det kan vara din vardag och verklighet, men då måste du agera. Vänta inte till imorgon, om du inte agerar idag lär du inte göra det imorgon. Låt den här dagen bli starten på ditt nya liv! Lycka till! :)

Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden? Agera nu och få det du vill ha!

onsdag 7 mars 2018

Leva på kapital

Vi är ju några stycken som har planen att leva på kapital i framtiden, vissa väldigt snart och vissa kanske planerar att ta en tidigare pension än vad som anses normalt. Själv har jag en ganska klar plan för hur det ska gå till men självklart kan alla förutsättningar förändras på vägen och jag är ju aldrig garanterad att det ser likadant ut den dagen jag planerar att sluta jobba.Allt vi egentligen vet är hur det ser ut här och nu. Vi vet hur mycket kapital vi har och hur mycket kapital vi behöver för at kunna leva på det. Redan 3-5 år framåt blir svårt att räkna på och om vi planerar 10-20 år framåt i tiden kan det ha skett stora politiska förändringar och livskriser på vägen. Det här har fått mig att börja fundera på om det kanske är säkrare att ta friheten nu så tidigt som möjligt istället för att planera för något som kan få så stora ändrade förutsättningar? Även om vi har mångdubbelt så mycket kapital om 10-20 år så har vi ju ingen aning om värdet på kapitalet eller om vi ens kommer att leva så mycket bättre på det än vad vi gör med mindre pengar nu?


Tänk om vi jobbar och sparar i 10 år. Efter 10 år vi har möjligheten att sluta att jobba men vi är lite giriga och jobbar i 10 år till bara för att kunna leva lite lyxigare. Det är ju inget fel i det tänket, men tänk om alla förutsättningar ändrats den dagen vi når vårat mål 20 år senare. Tänk om det inte längre är möjligt att leva på det kapital vi sparat ihop då av olika anledningar. Tänk om vi drabbats av en sjukdom som gör att vi inte kan leva det livet vi planerat för? Tänk om vår partner inte längre är med oss? Tänk om vi gav upp en möjlighet att leva i ekonomisk frihet för att få det lite bättre längre fram. Tänk om det är just det vi håller på med just nu?

Många har ju en plan hur livet kommer att se ut om de där 5, 10 eller 20 åren när man har sparat ihop sitt kapital. De flesta vill ha lite extra för att vara på den säkra sidan, så att pengarna inte tar slut om något händer eller förutsättningarna ändras. Visst, det suger ju om pengarna tar slut efter 20 år på grund av ändrade förutsättningar i samhällsekonomin etc. Men frågan är då, kommer den personen som väntat 20 år att ta steget då? Allt har ju ändrats så frågan är om den personen inte jobbar 10 år till för att kompensera för det som hänt medan personen som tog friheten 10 år tidigare iaf har haft 10 år i frihet?

Hur tänker du kring det här med att leva på kapital och ändrade förutsättningar?Spartips - Dra ner dina kostnader:
Fixa billigare elräkning
Skaffa billiga hemförsäkring

tisdag 6 mars 2018

Årets utdelningsmål - 2018

Jag tänkte att det var dags att gå igenom årets utdelningsmål och vad jag räknar med och måste uppnå för att rulla på enligt planen. Alla mina utdelningsmål hittar ni här och det ursprungliga inlägget då jag satte planen hittar ni här.
Mitt mål är ju att leva på utdelningarna och förra veckan nådde jag faktiskt ett delmål som innebär att jag skulle kunna leva och bo utan att behöva jobba resten av livet. Det är ett roligt delmål men de stora målen jag har varje år är den 5:e september då jag gör årsavstämningen för att se att jag ligger i fas i "slutajobbaplanen". Jag klarade det förra året med nöd och näppe vilket jag skrev om i inlägget Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba. Jag hoppas ju självklart att klara av det i år igen, eller jag ska klara av det i år igen, det finns inget alternativ.

För att klara det målet måste jag ha uppnått förväntade årliga utdelningar på 68.712kr innan den 5.e sepåtember, i dagsläget ligger de förväntade utdelningarna på 66.310kr per år. Det inkluderar 4% avkastning från fonderna vilket jag räknar på. Snabbt räknat måste jag alltså öka mina årliga utdelningar med drygt 2400kr/år innan den 5:e september. Om jag köper i befintliga innehav som har en snittdirektavkastning på 4,2% så innebär det att jag måste investera ungefär 60.000kr till. Då samtliga innehav redan meddelat om utdelningshöjningar så är det inget som kan rädda mig nu. Många innehav delar dessutom ut en del efter måldatumet så jag måste skjuta in pengar för att klara det här målet. Snabbt räknat kommer jag på dagens aktier att hinna inkassera ungefär 38.000kr innan måldatumet, jag måste därför skjuta till minst 22.000kr.

22.000kr låter ju ganska enkelt, problemet är att jag har varit hemma sängliggande i 3,5 vecka pga operationen och kommer att minst 3 veckor till innan jag kan jobba. Jag vet heller inte om jag kommer tappa några kunder efter det här då jag har sagt att de ska ta in någon annan under tiden och jag förstår om de kommer fortsätta med den sen. Flera har sagt att de väntar så de kommer jag iaf inte att tappa. Jag har dessutom ganska mycket utgifter som kommer som jag hade tänkt ta med pengar som nu måste täcka upp för levebrödet så jag är helt ärligt glad om jag klarar det här året utan att röra portföljen.

Vad har ni för utdelningsmål i år?Spartips - Dra ner dina kostnader:
Fixa billigare elräkning
Skaffa billiga hemförsäkring

måndag 5 mars 2018

Snart är det vår, är de kalla årstiderna nödvändiga?

Nu har vi tagit oss in i mars månad. Även fast det snöar för fullt och är rätt kallt ute så vet vi ju att våren bara är någon månad eller två bort. det blir ljusare för varje dag även om värmen inte kommit riktigt än.
Jag gillar verkligen våren, man blir glad på något sätt av värmen och ljuset och vetskapen av att det bara blir varmare och ljusare för varje dag. Även om jag älskar vintern och att åka skidor så måste jag medge att våren och sommaren är så mycket enklare och skönare överlag. Det är ljust länge så man behöver inte stressa för att hinna med saker och det är varmt ute så det krävs inte så mycket planering i form av kläder och liknande. Livet blir väldigt enkelt, det gillar jag.

Något jag brukar passa på att göra är att äta frukost på balkongen, detta brukar jag normalt göra redan i februari/mars men nu har snön legat kvar så länge och det är kallare än vanligt så det får vänta lite. Att starta dagen med en långfrukost i solen gör mig mycket gladare, för mig är det livskvalitet.

När man tänker och känner så här inför våren så undrar man ju självklart hur det skulle vara att bo i ett varmare land. skulle man sakna årstiderna vi har här i Sverige? Skulle man tröttna på solen? Jag ser både för och nackdelar men skulle absolut inte ha något emot att testa och bo något år eller två i värmen, på så kort tid skulle jag inte hinna tröttna eller sakna kylan. Frågan är, är de kalla årstiderna vi har verkligen nödvändiga?

Blir ni gladare på våren? Tror ni att man skulle sakna Sverige om man flyttade till ett varmare land?Spartips - Dra ner dina kostnader:
Fixa billigare elräkning
Skaffa billiga hemförsäkring

söndag 4 mars 2018

Snart börjar utdelningssäsongen

Snart är det dags, allt vi har planterat har vuxit till sig och nu ska vi skörda frukten!Utdelningssäsongen är helt klart en av de roligaste perioderna när det gäller investeringarna tycker jag. Känslan att få in gratis pengar utan att ha behövt göra någonting alls är grym! Även om det tickar in lite utdelningar alla årets månader så är mars, april och maj är de månader som med mest utdelningar.Den första aktien som delar ut för mig under utdelningsperioden är Axfood, den 21:a mars. För mig är Axfood ett hyffsat stort innehav men även mitt största innehav Castellum och handelsbanken delar ut i mars så det kommer att trilla in rätt bra med pengar, väldigt välbehövligt då jag inte kan trycka in något kapital i portföljen på ett par månader nu.

Jag vet inte riktigt vad jag kommer att köpa än men det blir iaf återinvestering i befintliga innehav. Mitt mål är som vanligt att boosta både utdelning och tillväxt så att jag får ännu mer utdelningar nästa år. Snöbollseffekten har tagit fart ordentligt och årets utdelningar är mer än 4000kr mer än förra årets endast tack vare utdelningshöjningar.

Vilka aktier blir dina bästa utdelare i år? vad köper du för pengarna?


Läs även:
Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål slaget!
Vägen från noll till att kunna leva på utdelningar
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden

lördag 3 mars 2018

Har uppdaterat portföljsidan

Det var ett par månader sedan jag uppdaterade portföljsidan här på bloggen så jag passade på att göra det idag. Jag har gjort en del köp och sälj sedan den senaste uppdateringen och den stora skillnaden är väl egentligen att jag sålt en del preferensaktier och köpt fler stamaktier istället och tagit in Resurs Holding i portföljen. Kolla in min uppdaterade portfölj här och fråga gärna i kommentarfältet under portföljsidan om det är något ni undrar.
Jag har bantat ner antalet innehav en del och det känns faktiskt rätt bra att inte behöva ha så mycket koll på alla småinnehav. jag har även viktat upp i investmentbolagen som känns hyffsat självgående. Planen framöver är att fortsätta investera i befintliga innehav och köra på efter den ursprungliga planen.

Min direktavkastning och YOC har ökat lite sedan senaste uppdateringen tack vare fina utdelningshöjningar och nu förväntas portföljen avkasta kring 12% per år vilket är 2% över mitt mål på 10%. Tillväxten är extremt viktigt för att jag ska kunna nå mina mål eftersom jag inte tillför så mycket nytt kapital till portföljen längre. Därför ser jag gärna att mina innehav höjer utdelningen minst 5% per år och de som bara bibehåller eller sänker ligger under bevakning och jag har inga problem att kasta ut bolag som inte presterar. det enda bolag som sänkt i år är Swedbank. Jag räknar inte med extrautdelningar i tillväxten.

Hur viktig är utdelningstillväxten för er? 


Läs mina två senaste inlägg här:
Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål slaget
Vägen från noll till att kunna leva på utdelningar

fredag 2 mars 2018

Vägen från noll till att kunna leva på utdelningar

Jag fick en förfrågan på ett inlägg där jag summerade min resa från start till där jag är idag. Jag kan ju som jag skrev i inlägget igår nu leva på utdelningarna, även om jag vill bygga upp det mer för att även täcka allt utöver räkningar och mat.
Innan jag sätter igång vill jag bara passa på att tacka för alla snälla kommentarer och pepp jag fick igår, tack! Jag tänkte börja från början. Jag har som jag skrivit om innan här och här varken gymnasie- eller högskoleutbildning, utan har kört de klassiska "hundåren" ganska tidigt i livet. Det gjorde att jag blev miljonär innan 30 år trots en låg lön. Jag skulle nog vilja säga att den drivkraften varit den viktigaste delen i att komma dit jag är nu, att få igång sparandet och bygga upp ett kapital relativt tidigt i livet. Det har gjort att jag aldrig behövt eller valt att ta ett lån förutom bostadslån och CSN-lån. Sen vet vi ju kraften i ränta på ränta, i mitt fall bestod den tidigare i form av värdestegring på bostaden men även en annan viktig del kopplat till bostaden som jag tänkte ta i ett separat inlägg framöver.


Jag hoppade av gymnasiet som 16-åring och började jobba som diskare. Jag har sedan dess haft flera olika jobb och även under perioder 2 "miniföretag" som genererat lite inkomst. Jag har mer eller mindre hankat mig fram helt ok men det var först när jag var runt 22 år gammal då jag fick mitt första riktiga heltidsjobb som jag tog tag i sparandet lite mer seriöst. Pengarna då gick mest in i lägenheten men någonstans kring 27-28 år gammal motsvarade mitt totala kapital runt 1 miljon kronor.
Sedan dess har jag som alla levande människor gått igenom både bra och riktigt jobbiga perioder vilket påverkat mitt sparande under enskilda år. I en separation tex. tvingades jag tömma varenda konto jag hade (tom lönekontot) för att kunna köpa ut mitt ex från lägenheten och bo kvar. Det blev att starta från noll igen. I längden har detta trots att det då var tufft lett till att jag idag har bra täckning för lånen på bostaden, kring 40% belåning. Totalt har jag amorterat runt 700.000kr med skattade pengar, samtidigt som värdet ökat. Detta ligger utanför min portfölj.

Runt 2008 började jag intressera mig för börsen lite mer och jag investerade lite likvider jag hade haft på bankkonto i fonder. Jag sparade under den här perioden ofta över 50% av lönen vilket motsvarade 10-15.000kr i månaden. mitt i det här i finanskrisen och 2009 så var jag tvungen att sälja av allt för att köpa loss lägenheten vilket gjorde att kapitalet åkte in där. Jag jobbade den här tiden runt 250-270 timmar i månaden, ibland ännu mer och man skulle väl kunna säga att mina riktiga hundår började här. Härifrån rullade på hela vägen tills att jag smällde in i väggen kring 2013. Jag hade nog redan hunnit tröttna rejält på jobbet sedan 2-3 år tillbaka och beslutet att säga upp sig blev oundvikligt. Jag pluggade Komvux ett år, tog lite sabbatsår och spontanstartade sedan eget företag som jag idag kör. Jag jobbar halvtid och har kass lön men jag trivs med livet.


Tack vare hundåren och det kapital jag jobbade ihop då i kombination med att jag har låga boendekostnader då jag amorterat ganska mycket gör att kapitalet fortsätter att växa bra trots att jag tjänar riktigt riktigt kass. Det jag har lärt mig av det här är att inkomsten är absolut inte avgörande för att uppnå ekonomisk frihet utan det handlar om inställning och att anpassa sitt liv efter sina egna förutsättningar. Jag vet att många skulle se mitt liv som misär och fattigt men det struntar jag i.
Jag har två val: Antingen så försöker jag leva som många andra vill leva, köper det många andra vill köpa och gör det alla många vill göra. Men då kommer jag troligtvis bli ganska olycklig och springa runt som en hamster tills jag tuppar av. Eller så accepterar jag helt enkelt situationen jag befinner mig i och anpassar mitt liv efter det. Det är faktiskt inte så farligt att skippa Netflix, äta hemlagad mat och jobba halvtid med ett (NoNoNo) "icke-status-yrke" så länge jag kan umgås med de jag älskar och göra det jag tycker är kul. Livet är så mycket större än vad jag trodde när jag var yngre. En sak kan kosta 100 kronor eller 10.000 kronor, det är vi själva som bestämmer hur mycket tid vi vill byta mot det. Det är vi som skapar vårat öde och framtid.

Ta hand om er och kör erat eget race, ta er egen väg och gör det som gör er lyckliga. Det finns inget rätt eller fel!

Det första steget mot ekonomisk frihet är att börja spara pengar och investera pengarna så att de jobbar för dig. Jag använder mig av Avanza för att köpa mina aktier och fonder, det är helt gratis att öppna ett konto hos dom. Öppna ett konto gratis hos Avanza på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

Ovanstående länk är en affilatelänk, läs mer om det här.

torsdag 1 mars 2018

Nu kan jag leva på utdelningarna - Nytt mål Slaget!

Boom! I'm feeling free! Jag såg att jag just passerat ännu ett utdelningsmål och på ett sätt kan man nog säga att det här målet är det viktigaste jag har uppnått hittills. Det målet jag tog nu var att även kunna betala hemförsäkringen med utdelningarna, men det innebär i sin tur att alla mina utdelningar täcker:Jag har inte ens tänkt på det här innan men det här innebär ju faktiskt att jag kan (över-) leva på mina utdelningar nu. Om det skulle krisa så kan jag skaffa ett kontantkort till mobilen och sälja bilen så täcker utdelningarna alla mina fasta kostnader och mat. Även om slutmålet är långt härifrån så känns det faktiskt grymt bra! Jag vet att jag skulle kunna sluta jobba helt utan att nalla på kapitalet, en grymt härlig känsla!
Den största anledningen till att jag klarat de här målen nu är utdelningshöjningarna som varit rätt bra. Jag räknar inte med extrautdelningarna men får trots det 4153kr mer i utdelning i år jämfört med förra året tack vare att mina bolag höjt utdelningen. Då jag legat hemma sjuk för både lunginflammation, bruten arm det senaste året och just i detta nu en riktigt jobbig operation i magen så känns det skönt att bolagen höjer utdelningarna när jag själv inte har pengar att trycka in i nya aktier. Att få sjukpenning som egen företagare är inte alls som när man är anställd, så ekonomiskt har det varit riktigt tufft att inte behöva nalla på kapitalet då jag inte fått ut mycket alls för den tid jag inte kunnat jobba.

Jag hoppas att inte några blev besvikna då förväntningarna verkade byggas upp rätt hårt på Twitter om något riktigt stort. Kanske hypade jag det för hårt men för mig är det här faktiskt en väldigt stor grej. Det är första gången sedan jag började spara som jag faktiskt skulle kunna trycka på stoppknappen, ligga i sängen, dricka kaffe och prata med fåglarna i ett år och ha en större summa på kontot när vaknar till igen.
Vad blir nästa mål då? Jo, nu kommer jag att fortsätta jobba mot att utdelningarna ska kunna täcka mobiltelefonen och bilen. Det är rätt saftiga kostnader på nästan 15.000kr om året men det är bara att kämpa på. Efter det blir det att jobba upp utdelningarna till att täcka mina fritidsintressen och resor sen är det "ByeBye" till arbetslivet! :)


Det kommer som sagt att bli tufft det kommande halvåret eftersom jag har ganska tomma konton och inte har kunnat jobba på ett tag. Det positiva är att utdelningarna börjar trilla in nu i mars så några tusenlappar hoppas jag kunna investera. Jag kör som kanske vissa vet till skillnad från andra inte med någon sparkvot utan jag jobbar efter att uppnå mina mål jag satt. Så länge jag uppnår målen så spelar sparkvoten ingen roll, jag vet att jag kommer bli ekonomiskt fri så länge jag följer planen. Hittills har det fungerat riktigt bra. Här är några länkar som beskriver mina mål och min plan som jag följer:
Kolla mina mål och planer om du känner för det och fråga gärna om du undrar över något, jag vet att jag kanske har en lite udda strategi som inte kör med sparkvot men jag tycker det fungerar helt ok för mig. Jag förstår att vanlig sparkvot kanske passar andra bättre. Läs vad sparkvot är för något här.

Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett konto ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

* Ovanstående länk är en affilatelänk, läs mer om det här.Hur gör du för att följa upp och nå dina mål? Kör du med sparkvot?