fredag 23 oktober 2020

Länsförsäkringar fastighetsfond A - Innehav & mina tankar

Idag kollade jag lite på fonden länsförsäkringar fastighetsfond A, en aktivt förvaltad fond vars innehav består av nordiska fastighets- och byggbolag. Jag gillar ju fastighetsaktier och den här fonden har verkligen presterat på topp om vi kollar bakåt i tiden, den är upp över 400% de senaste 10 åren, kanske borde den ha en plats i portföljen?

Länsförsäkringar fastighetsfond A är en aktivt förvaltad fond som främst investerar i fastighetsaktier. Bland de största innehaven hittar vi bland annat SBB, Balder, Sagax, FastPrtner och Nyfosa. Det är en av Sveriges populäraste fastighetsfonder med nästan 47.000 ägare hos Avanza och den har en imponerande historisk avkastning.


Innehåller affiliatelänkar


Länsförsäkringar fastighetsfond innehav


Bland de största innehaven i fonden hittar vi, kanske inte så överraskande, fastighetsbolag. Det är en bransch som har gått bra och det speglar sig såklart i fondens avkastning. Här nedanför är de 10 största största innehaven i Länsförsäkringar Fastighetsfond A, de står för över 50% av det totala kapitalet i fonden.

 1. SBB 
 2. Balder 
 3. Sagax 
 4. FastPartner 
 5. Nyfosa 
 6. Platzer 
 7. Castellum
 8. Catena
 9. Wihlborgs
 10. Fabege
Fondens avgift


Avgiften på Länsförsäkringar fastighetsfond A ligger på 1,51% vilket är ganska högt, men om du köper den via SAVR får du en rabatt på 0,61% och kommer undan med 0,90%. För en aktivt förvaltad fond som ända presterat bra historiskt får det väl ända anses vara ok om man vill ha en passiv lösning för sig själv.

Normalt sett gillar jag inte höga avgifter men kan släppa på det om jag tjänar på det i längden. Så här i efterhand är det ju lätt att säga att det har varit värt det och självklart vet vi inte vad framtiden bjuder på.


Historisk avkastning för LF Fastighetsfond


Om avgiften ska vara värt det ska ska ju fonden prestera bra och det har den gjort historiskt, de senaste 10 åren har den gett 400% i avkastning. Fastighetsbranschen har ju varit het som chili så det förklarar lite av saken och självklart kan den svalna av framöver vilket den delvis gjort redan.

Här nedanför har vi lite info om den historiska avkastningen:

 • 3 år (per år) 20,63%
 • 5 år (per år) 18,76%
 • 10 år (per år) 17,48%

+2329% utveckling de senast 18 åren


Som sagt har utvecklingen varit grym, mycket tack vare den starka marknaden vi haft. Det blir också fel att jämföra med ett index som OMXS30GI men jag gör det ända eftersom det är det index jag själv alltid brukar jämföra med, mest för att få en uppfattning.
Varför jag funderar på att ta in LF fastighetsfond i portföljen?


Jag gillar fastighetsaktier, det har jag alltid gjort, jag gillar fastigheter helt enkelt. Det är enkelt att förstå sig på, det är "riktiga" tillgångar och de har presterat bra över tid. Det gör också att mitt största innehav är och länge har varit Castellum.

Ibland kan jag känna att innehavet kanske blir lite väl stort och på ett sätt har jag missat avkastning i andra bolag, där hade LF fastighetsfond gett mig en större spridning. Jag är inte ute efter att sälja av några Castellumaktier utan kommer kanske göra eventuella nyinvesteringar i fonden.

Hur stor del av portföljen får den utgöra?


Om jag köper in den så kommer den att utgöra en mindre de av portföljen, det beror helt enkelt på att jag lever på mitt kapital nu och inte har pengar att investera. Eventuellt skulle jag kunna sälja av Nyfosa och istället investera i fonden. Kanske rensar jag småinnehav i portföljen.

Sammanfattning

 • Aktivt förvaltad fond
 • Fastigheter/Bygg
 • Avgift 1,51% (0,90% hos SAVR)
 • 47.000 ägare hos Avanza
 • Minsta köp är 50kr

Läs blogginlägg om fler fonder:


Har du länsförsäkringar Fastighetsfond i portföljen eller någon annan fastighetsfond?

onsdag 21 oktober 2020

Investera 200.000kr - Tips om du ska investera i fonder eller på börsen

Jag fick en fråga på mail om hur man ska investera 200.000kr, alltså hur jag hade gjort. Som vanligt vill jag vara tydlig att jag inte ger rådgivning utan här delar jag bara med mig av mina egna tankar och hur jag själv hade gjort idag baserat på min egna erfarenhet jag fått.

Innan vi börjar inlägget vill jag bara säga att hur du investerar 200.000kr kommer att bero på flera olika saker, bland annat hur stor del av ditt totala kapital det är, hur hög lön du har, hur stora övriga tillgångar du har, tidshorisont, din riskvilja etc.

Innehåller affiliatelänkar


Hur ska jag investera 200.000kr?


En nybörjare gör nog bäst i att månadsvis investera sina 200.000kr i breda fonder, med spridning i olika länder och branscher. 

..men..

Det korta svaret är, investera dina 200.00kr smart. Vad det innebär kommer att se olika ut och som jag skrev i början av inlägget så beror det på flera saker. Hur vi än vrider och vänder på det dock så är det smart att investera pengarna i något som ger avkastning om du har möjlighet.

Med det sagt hade jag investerat de på börsen. Om du redan har en stabil och bra inkomst, ett boende, en generös buffert och inga andra planerade inköp hade jag troligtvis investerat hela beloppet. Så länge du är långsiktig och kan låta pengarna ligga investerade minst 5-7 år.


Pengarna växer på börsen, inte på banken


För att visa varför jag hade investerat pengarna på börsen ska jag ta ett exempel nedanför. Här räknar jag med att allt investeras på en gång och att du får en genomsnittlig avkastning på 9% på börsen vilket är rimligt och 1% hos banken.

Totalt kapital efter 10 år

 • Banken: 220.924kr
 • Börsen: 473.473kr

Totalt kapital efter 20 år

 • Banken: 244.038kr
 • Börsen: 1.120.882kr

Totalt kapital efter 30 år

 • Banken: 269.570kr
 • Börsen: 2.653.536kr

Börsen slår banken


Nu när du ser hur enormt stor skillnaden blir förstår du säkert varför jag hade valt börsen framför banken. Även om det aldrig finns en garanti för att historiska resultat upprepar sig så är i alla fall jag beredd att ta den lilla risk det innebär för möjligheten till en enorm avkastning på sikt.


Saker som avgör om du ska investera alla dina 200.000kr eller inte


Ok, nu vet vi att det bästa ekonomiska beslutet antagligen är att investera allting på en gång, men är det verkligen så enkelt? Nej, det är inte så enkelt. Enligt mig är den största risken när det gäller investeringar vi själva.

Det spelar ingen roll om vi läser på och gör allting rätt om vi inte kan hålla oss till vår plan och följa våra regler när det väl börjar gunga på börsen, för det kommer det att göra förr eller senare.

Om du blir rädd och säljer allt när det dippar lite så kommer det sluta med att du köper dyrt och säljer billigt, ingen bra strategi med andra ord. Därför tycker jag att det är bra att gå igenom punkterna nedanför innan du börjar investera din 200.000kr på börsen.

Riskvilja


Hur stor risk vill du ta- och framförallt, hur stor risk klarar du av att hantera? Räkna med att börsen kan svänga 10-, 20-, 30- och till och med 40% under vissa perioder. Visst, på sikt har den gått upp men om du inte tidigare varit med om kraftiga nedgångar kan det vara riktigt tufft att se kapitalet minska i värde.

Om du investerar alla dina 200.00kr och har oturen att träffa en topp kan du få se dina pengar minska med 60.000kr om börsen faller 30%, skulle du klara av det utan att sälja? Om du istället investerade 20.000kr i månaden utspritt under ett helt år skulle det inte bli lika dramatiskt.

Tidshorisont


Hur långsiktig är du? Kan du vara utan dina pengar i 10 år eller mer är det väldigt liten risk att du inte kommer ha ett större kapital men om du ska ta ut pengar från börsen redan efter ett år eller två så är det en risk att du går back på dina investeringar beroende på hur marknaden ser ut.

Även om man brukar säga att börsen alltid (aldrig garanti) går upp på sikt så finns det alltid risker med aktier och de minskar ju drastiskt mer långsiktig du är i ditt sparande.

Hur hög lön har du?


Ju högre lön du har desto lättare kommer du kunna investera en större del av ditt kapital. Om du investerar alla dina 200.000kr och kan spara undan 20.000kr i månaden så betyder det att du kan investera motsvarande 10% av ditt totala kapital varje månad.

Du kan med andra ord investera 240.000kr varje år och kommer ha lätt att ta dig igenom en större sättning på börsen eftersom du har en bra lön.

Om du däremot "bara" kan spara 2000kr varje månad så motsvarar det bara 1% av dina 200.000kr och ditt månadssparande kommer inte att ge som effekt i en eventuell sättning på börsen och kräver därför kräva starkare psyke. Dessutom skulle det ta dig betydligt längre tid att spara ihop 200.000kr igen med en lägre lön.

Hur stor buffert har du?


Att ha en ekonomisk buffert anses nog av många vara en grundförutsättning för en bra ekonomi. Enligt mig finns det två typer av buffertar. Antigen har du en klump med pengar på kontot som du lätt kan få tillgång till om det skulle behövas.

Den andra typen av buffert är att du har en hög lön (eller kan fixa extrajobb) i förhållande till dina kostnader och snabbt kan spara undan en stor del av lönen, säg 20.000kr ganska spontant.

Om du inte har någon buffert alls idag skulle jag inte investerat alla 200.000kr på en gång, utan först styrt upp en buffert så att du inte blir tvungen att sälja något vid fel tidpunkt.

Ska du köpa bostad eller andra dyra saker?


Om du planerar för ett bostadsköp de kommande åren så tycker jag att det är bättre att gå all in på det målet och spara pengarna på räntekonto istället. Det kan låta tråkigt men helt ärligt så går det inte att planera kortsiktigt på börsen och mentalt kan det vara bra att "veta vad man får" om du ska köpa t.ex. en lägenhet om 1-2 år.

Ett alternativ kan vara att påbörja ett mindre sparande på börsen om du vet att du kommer att nå ditt bostadssparande också.

Har du andra tillgångar?


När vi räknar på risk i vår ekonomi så måste vi ju ta hänsyn till våra totala tillgångar och vårat totala kapital. Skillnaden blir enorm om vi investerar 200.000kr och det är allt vi har av värde i jämförelse om vi har en obelånad villa, en sommarstuga vi hyr ut och 2 miljoner ytterligare på ett sparkonto.

Om du inte har något ytterligare kapital eller andra tillgångar av värde så kommer alltså varje krona du investerar utgöra en större del av ditt totala kapital och därmed en större risk.

Har du barn?


Jag har själv inga barn och därför har jag kunnat ta stor risk med mina pengar tidigare i livet (och nu). Jag har inga jag behöver ge ekonomisk trygghet till på det sättet så därför har det inte varit några problem att utsätta mig för risken. Om det skulle komma en tung period skulle jag enkelt kunna anpassa mig tills det vänder.

Däremot förstår jag att det inte är så om man har barn. barn kräver mycket ekonomisk backup, trygghet och det kostar helt enkelt en del pengar att ha barn. Det här är alltså självklart en del du måste ta med i kalkylen för din investering.
Investera allt på en gång eller månadsspara?


Ok, nu har vi gått igenom lite saker som kan vara bra att tänka på, förhoppningsvis har du kommit fram till en summa som du kan investera. Nu tänkte jag gå igenom om vi ska investera allt på en gång eller om vi ska investera lite varje månad.

Om vi tittar på statistik så lönar det sig nästan alltid att investera allt på en gång, helt enkelt eftersom börsen historiskt gått upp över tid och ju längre vi är investerade, ju bättre avkastning får vi. Det är däremot aldrig någon garanti eftersom du kan ha ultimat otur och träffa toppen.

Är du en erfaren investerare?


Nu ska vi istället tänka smart, om vi bortser risken att träffa toppen när det är som dyrast så är det troligen inte det som är den största risken när du börjar med aktier som nybörjare. Den absolut största risken i det läget är att du kommer att bli rädd och sälja dina aktier på botten. Då kommer du att missa återhämtningen när börsen stiger igen och bli en förlorare.

Mitt tips är alltså att om du är nybörjare på börsen idag så ska du inte investera alla dina pengar på en gång, om det inte är så att ditt totala kapital är lite i jämförelse med den lön du får in varje månad. Då kommer du troligtvis ha lättare att inte sälja dina aktier.

Om det kapital du investerar är mycket pengar för dig och om det skulle kännas i magen om det minskade med 30-, 40- eller t.o.m. 50%, då är det bättre att du sprider ut det med månadsinköp under kanske ett års tid. Lite anpassat efter vad som känns bra för dig själv.

Vilka fonder ska man köpa?


Det här är en svår fråga eftersom det också har med risk och förutsättningar att göra. Själv hade jag gått på ett par indexfonder (indexliknande fonder) i grunden till att börja med. Jag gillar t.ex. Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag, komplettera med en billig globalfond och eventuellt en bredare Sverigefond så har du en helt ok grund.


Jag hade troligtvis även dragit in lite krydda om jag var långsiktig i form av Tin Ny Teknik, Avanza World Tech eller någon liknande fond. Det viktigaste är att inte spåra ur utan hålla sig ganska nära index med majoriteten av kapitalet.

Gör det enkelt för dig


Som avslutning vill jag bara säga att jag är ingen analytiker och jag ger inga råd utan delar bara mina tankar och erfarenheter. Min filosofi är att göra det enkelt för sig själv för att lättare kunna hålla fokus.

Index ger oss bra avkastning över tid så varför krångla till det och riskera att vi själva förstör den avkastningen när vi är i början av vår sparkarriär och inte har tillräcklig kunskap?

Hur hade du investerat 200.000kr om du var ny på börsen?

lördag 17 oktober 2020

Livet utanför ekorrhjulet - Mina erfarenheter efter ett halvår i frihet

Idag tänkte jag skriva ett inlägg som jag tror många kan vara intresserade av, nämligen livet utanför ekorrhjulet. Det är idag 6 månader sen jag slutade jobba helt och lämnade ekorrhjulet på riktigt efter flera års deltidsarbete. Så, vad är bättre nu och är det något som blivit sämre?

Helt ärligt, att vara fri att göra vad jag vill om dagarna är underbart, att inte längre vara fast och ha ett ben kvar i hamsterhjulet är otroligt skönt. Genom att släppa det på riktigt vet jag att jag aldrig kommer att hamna där igen, det är en skön känsla. Jag skulle aldrig kunna vara där jag är idag mentalt om jag hade kvar mitt jobb eller den "säkerhet" en fast inkomst innebär.

Innehåller affiliatelänkar

Fördelar och nackdelar med livet utanför ekorrhjulet


Självklart finns det inte bara fördelar med att lämna hamsterhjulet, för alla. Jag tror att det passar en del otroligt bra medan andra skulle må dåligt av det och vissa kanske tajmar det fel. Mycket ska klaffa för att det ska bli rätt och sen finns det faktiskt alternativ till ekorrhjulet som inte inkluderar ekonomisk frihet.

Jag kommer att punkta upp de fördelar- och nackdelar jag kommer på men det betyder inte att jag tycker exakt så. Jag vill mest visa på uppenbara saker som skiljer sig när du lämnar jobbet, jag kommer gå igenom mina egna tankar längre ner.

Fördelar

 • Äta frukost hur länge du vill
 • "Jobba" med vad vill
 • "Jobba" när du vill
 • Vakna- och lägg dig när du vill
 • Behöver inte planera semester
 • Kan ta till vara på alla dagar med bra väder
 • Kreativiteten ökar
 • Man blir mindre beroende av andra

Nackdelar

 • Ingen "fast inkomst"
 • Lätt att tappa kontakten med vissa då man inte "måste" umgås
 • Inga "påtvingade rutiner" som drar upp en tidigt på morgonen


Mina tankar efter att jag lämnat


Så här långt är det definitivt rätt beslut, för mig är det ett måste för att komma dit jag vill i livet. Jag har blivit väldigt mycket mer kreativ sedan jag slutade jobba och det kommer gynna mig enormt framöver i livet.

Jag vill inte ens tänka på om jag hade varit kvar i en anställning fram till pensionen. För min egen del blev jag på ett sätt kreativt handikappad av att vara anställd. Inte bara genom att någon annan bestämde vad jag skulle göra utan även genom tidsbristen och tryggheten som gjorde att jag aldrig skulle tagit tag i alla idéer jag har.

En dag utanför 9-5


Jag vet att många förväntar sig resor till soliga länder, äventyr och sand mellan tårna när man tänker på ekonomisk frihet, men det är absolut inte så mina dagar ser ut. Det har heller aldrig varit mitt mål. Många säger att de ska börja träna mer, att de ska resa mer och att de ska genomföra projekt när det blir fria.

Det fungerar inte så. Till viss del underlättar friheten, men du kommer inte börja hårdträna helt plötsligt bara för att du är ekonomiskt fri, du kommer heller inte börja resa jorden runt om du inte gör det redan idag. 

Däremot så är det betydligt lättare att styra upp ditt liv så att du gör mer av det du redan gör idag om du har tiden och friheten till det. Jag har dessutom planer som troligtvis kommer ända väldigt mycket i mitt liv, mer om det i ett framtida inlägg.

Mental förändring


Nu är det väldigt längesen jag jobbade 9-5 och jag har ju kört deltid de senaste 8 åren så min förändring har inte varit dramatisk mot för ett halvår sedan. Det skiljer faktiskt inte så mycket alls, det är mer på det mentala planet.

Att släppa ekorrhjulet innebar i alla fall för mig att jag sa hej då till det för gott. Jag kommer aldrig mer att ta en anställning 9-5, det kan jag lova. Jag förstår inte hur det skulle kunna hända.

Min vanliga dag utanför 9-5


Min dag nu börjar alltid med en långfrukost. Efter det brukar jag sätta mig ett par timmar med något av mina projekt som är hemligt än så länge ;), för att sen dra ut och köra mtb i skogen med en kompis eller ta en promenad, ensam eller med sambon eller någon annan.

På kvällen har vi tid att prata, umgås och äta middag i lugn och ro. Det finns tid till varandra och det vi vill göra utan stress.

Det är ingen lyx enligt många, det är ett enkelt liv, men det är STOR lyx enligt mig. Jag har inga måsten, jag har full makt att bestämma hur mina dagar ser ut. Självklart tar jag "semester" utöver det här och den blir både längre och bättre än tidigare.

Nu börjar snart skidsäsongen och förhoppningsvis hinner vi få in minst 30-40 skiddagar i vinter :).
Är du trött på ekorrhjulet?


Även om jag alltid får mothugg när jag skriver om hur grymt det är att med ekonomisk frihet så vet jag att det är många som är trötta på ekorrhjulet. Jag får mail och meddelanden från personer som vill lämna hjulet så det finns definitivt många som vill vidare i livet.

Mitt råd om du känner så är för det första att veta om att det inte är något med på det. När jag började planera min frihet konkret för 8 år sedan så var det inte lika många som skrev om det eller pratade om det. Nu vet vi att många vill vara fria, du är inte ensam.

Ta ett steg varje dag


Om du vill lämna hjulet så ska du ju självklart börja se över dina kostnader och börja investera i aktier/fonder om du inte redan gjort det. Det är självklarheter men det är absolut inte allt och kommer inte att göra dig fri, hälften ligger i ditt mindset och vad du faktiskt gör.

Mitt råd är att låta sparandet sköta sig automatiskt med du jobbar med dig själv för att faktiskt ta dig ur ekorrhjulets mindset. Gör något varje dag som gör dig mer fri. Det kan vara att rensa saker som tar tid från dig varje dag, säga ifrån till saker på jobbet eller att stänga av jobbtelefonen när du slutar för dagen och lägga tiden på annat.

Så länge du låter ekorrhjulet styra över dig spelar ditt sparkapital ingen roll, du kommer ändå aldrig bli fri...


Alternativ till ekorrhjulet


Något jag kommit fram till efter att jag slutat jobba är hur stort fokus många har på att jobba hårt, spara, för att sen bara sluta jobba helt. jag tror det bara är att glömma enligt mig. Jag tror ingen kommer att lyckas med det, det lär antingen sluta i utbrändhet eller att man fortsätter jobba.

Jag gick själv in i väggen väldigt hårt och är idag tacksam över det. Tack vare att jag smällde in i väggen hittade jag ett alternativ till ekorrhjulet. Jag tog ingen sjukersättning eller bidrag, jag utnyttjade mina sparpengar till min alternativa väg. Det blev ett sabbatsår från jobbet och sen startade jag eget företag på deltid.

Att gå ner i tid gör dig fri från hamsterhjulet betydligt tidigare


Något jag rekommenderar alla som är trötta på sin jobb-situation just nu men inte har en pengamaskin som går att leva på just nu är att se över möjligheten att gå ner i tid. Att gå från heltid till halvtid ger en enorm boost i livskvalitet och tid.

Om du har ett ok sparkapital så har du ju en ekonomisk säkerhet där samtidigt som det kommer att fortsätta växa om du klarar dig på en halvtidslön. Se över dina kostnader, se över dina möjligheter att gå ner i arbetstid och bestäm dig för om det ärr rätt tidpunkt eller inte.

Slutsats och mina tankar just nu


Att ha fått landa i min nya vardag har ju självklart gjort att jag börjat fundera framåt. Jag har tidigare haft tankar på att flytta utomlands, att flytta till fjällen etc. Just nu känns fjällen extremt lockande, jag har inget sug alls att bo utomlands men känner ett enormt sug att bo i fjällen.

Vi har börjat skanna av marknaden och jag kommer att uppdatera med fler inlägg framöver hur tankarna går och vad vi kommer fram till. Vi är ju två och min ekonomi räcker tyvärr inte för att försörja oss både vid en eventuell flytt utan jobb men vi kollar lösningar på det :).

Att titta på ekorrhjulet från utsidan är både intressant och skrämmande.


Vill du lämna ekorrhjulet?

fredag 16 oktober 2020

SEB A- eller C? - Vilken ska man köpa?

Jag fick en fråga som jag tänkte gå igenom lite snabbt, ska man köpa SEB A- eller SEB-C? Det finns två aktier i SEB och det är alltså en A-aktie och en C-aktie, SEB har ingen B-aktie vilket många andra aktier har. A- och C-aktien brukar diffa lite i pris och då är det såklart intressant att veta vilken man borde köpa och varför.

Det som skiljer mellan SEB-A och SEB-C är hur många röster varje aktie ger på bolagsstämmor etc. A-aktien ger en röst per aktie medan C-aktien ger 1/10 röst per aktie. A-aktien har även en större omsättning vilket kan ha betydelse om du handlar för väldigt stora belopp. Utöver det har båda aktierna rätt till samma utdelning så om du inte bryr dig om det ovanstående är det alltså bäst att köpa den som är billigast för stunden.


Innehåller affiliatelänkar


Senaste aktiekursen för SEB-A och C


Aktiekurserna för SEB:s aktier ändras ju hela tiden men den senaste tiden har faktiskt SEB-A varit dyrare medan C-aktien varit dyrare för ett tag sen. Det här kan skilja sig utan rimliga förklaringar så om du ser att den aktie du äger för tillfället är dyrare kan det löna sig att byta aktie.

Tänk bara på att räkna in courtagekostnaden för att sälja och köpa tillbaka aktien. Om jag själv handlar på Avanza mini så brukar jag inte göra ett byte om det skiljer mindre än 1% efterkom ett köp och sälj kostar 0,5% i courtage.

Kolla senaste aktiekurs för SEB-A här

Kolla senaste aktiekurs för SEB-C här


Arbitrage i SEB-A och C-aktie


Om du gör ett byte på det sättet jag skrivit om ovanför så kör du ett så kallat arbitrage eller aktiearbitrage. Enkelt förklarat kan man säga att du utnyttjar prisskillnaden som uppstår mellan A- och C-aktien för att göra en "riskfri" vinst genom att du byter till dig fler aktier.

Genom att du får fler aktier för samma pengar kommer du indirekt att få mer utdelning för samma investerade kapital och med stor sannolikhet att få en bättre totalavkastning i längden.Varför är SEB-A billigare än SEB-C?


Den här frågan och liknande får jag ganska ofta och egentligen har jag inget bra svar på det. Det kan gälla SEB, men även Investor och Handelsbanken. Det blir helt enkelt ofta så här och om du ser att det skiljer i pris så pass mycket att du tjänar på ett byte så är mitt råd att byta.

Om du inte bryr dig om rösträtt eller omsättning i aktien så kommer du att få mer utdelning med fler aktier och fallhöjden blir lägre eftersom du betalat mindre för dina aktier.

SEB A- och B-aktier


SEB har bara A- och C-aktier, inga B-aktier som många andra bolag. Här kan du läsa mitt inlägg om skillnaden mellan A- och B-aktier.

Högre utdelning genom att välja rätt aktie


Så, anledningen till att jag väljer den aktie som är billigast för tillfället är alltså egentligen för att den är just billigare. Om den har utdelning så får jag mer utdelning för pengarna och skillnaden blir ofta betydligt större än vad man först kan tro.

En skillnad på 0,5% i aktiekurs på SEB-A och C är inte ovanligt och om du då väljer den billigare får du inte 0,5% högre utdelning, utan 0,5 procentenheter högre utdelning. Det innebär att om direktavkastningen skulle ligga på 6% vid köpet så får du alltså 8% högre utdelning!

Andra aktier att ha koll på


Jag har som sagt kört arbitrage i bland annat SEB, Handelsbanken A- och B och Investor ganska flitigt tidigare men det har inte uppstått lika många bra lägen på senare tid. Kanske har många upptäckt samma sak vilket gör att kurserna inte skiftar på samma sätt längre?

Oavsett om du inte kör arbitrage så är mitt råd att alltid kolla om aktien finns i flera aktieslag innan du köper. Om den gör det och det finns en billigare så köper jag alltid den billigaste så länge det inte finns några villkor som gör den annorlunda, t.ex. preferensaktier etc.

Hur tänker du angående A-, B- och C-aktier?

söndag 4 oktober 2020

Återinvestera utdelningen - Så här stor blir skillnaden!

Tyvärr när det pratas totalavkastning så missar en del att räkna på hur det ser ut om man återinvesterar utdelningen. Vanliga argument är att "börsen ligger lika högt nu som för 3 år sedan" och så visar man en graf för OMXS30.

Problemet är att det indexet räknar inte in utdelningarna, det blir helt missvisande med andra ord. Om man nu vill jämföra med OMXS30 så ska man ta indexet OMXS30GI som innehåller återinvesterade utdelningar. 

Att återinvestera utdelningarna gör en extrem skillnad på totalavkastningen, speciellt när börsen går ner. Om man har en månadssparande och dessutom köper nya aktier för de utdelningar man får jämnar man ut nedgångarna väldigt mycket.

Innehåller affiliatelänkar

Återinvestera utdelningarna och bromsa nedgångarna


Jag vet att det är en självklarhet för de flesta att återinvestera utdelningarna men alla kanske inte har koll på det- och effekten av det. Om du köper en fond så kommer utdelningarna att återinvesteras automatiskt, vilket är väldigt smart om du är ny inom aktier och sparande eftersom du inte behöver göra det själv.

Om du t.ex. köper Avanza Zero så kommer du i princip att få samma avkastning som indexet OMXS30GI, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterade utdelningar. Här nedanför kan du se skillnaden i utveckling om du återinvesterat dina utdelningar eller inte.

Den gröna linjen är indexet inklusive återinvesterade utdelningar och den gula är utan. Du kan själv kolla hur det sett ut under olika tidperioder här.
Återinvestera utdelning automatiskt


I Sverige går det vad jag vet inte att återinvestera utdelningen automatiskt i samma bolag direkt utan man får då använda kreativa lösningar som Aktieinvest, själv återinvestera utdelningen etc. Avanza har dock en knapp som man kan återinvestera utdelningen genom, men inte automatiskt.

Så om du bara vill ha den enklast möjliga lösningen där du slipper återinvestera de utdelningar du får så är en fond ett perfekt val, eftersom alla utdelningar återinvesteras direkt i fonden.

Jag har själv en del fonder som t.ex. 

..samt senaste tillskotten... 

Gör det enkelt och automatiskt med fonder


Att spara i fonder är smart av flera anledningar, inte bara för att få automatiska återinvesteringar av utdelningarna. När jag själv började med börsen så började jag faktiskt med fonder eftersom det var så enkelt och bekvämt.

Förutom att du slipper göra eventuella misstag så sköts allt automatiskt. Du kan starta ett automatiskt månadssparande, bestämma en summa som du vill ska dras, vilka fonder som ska köpas och sen bara låta det rulla på och fokusera på annat.

Enligt mig finns det nog inget enklare sätt att komma igång på när det gäller aktieinvesteringar. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med ett automatiskt månadssparande.

Är det alltså bättre med fonder än aktier?


Nej, eller det beror på skulle jag säga, inget är bättre än det andra enligt mig. Båda är lika bra men om du har ont om tid, inte är intresserad av att lära dig mer om aktier och vet att du vill lägga tiden på annat, då ska du köpa fonder.

Du kommer med största sannolikhet att prestera minst lika bra eller bättre än aktier och få massor av tid över. Du kommer dessutom inte riskera att sitta med massa utdelningspengar på kontot som du har glömt att återinvestera för att du glömt bort det.

Om du däremot är intresserad av att lära dig mer om aktier, lockas av tanken på utdelningar och vill göra fler "egna val" så kan aktier vara vägen för dig. Det viktigaste är i början är motivationen och att få några pling i mobilen om utdelningar etc. kan definitivt höja motivationen.

Det viktiga är att återinvestera sin utdelning


Oavsett hur du väljer att göra så är det superviktigt att återinvestera utdelningen i uppbyggnadsfasen. Så fort den kommer in så ska den investeras i nya aktier som ger mer utdelning och avkastning. Utdelningen står ofta för hälften av avkastningen så det är grymt viktigt!

Kanske är det också därför de flesta nybörjare rekommenderas att köra en bas med fonder i början. Att spara i flera år och missa att återinvestera utdelningen skulle ge ett stort bakslag i totalavkastningen.
Ränta-på-ränta


De flesta känner ju till ränta-på-ränta och att det ger en enorm effekt på avkastningen. Tänk dig att du har en portfölj som ger dig 4% direktavkastning varje år i form av utdelningar. För att göra det enkelt kan du tänka att portföljen är på 100.000kr och du får 4000kr i utdelningar.

Här nedanför har vi 2 exempel om du låter 100.000kr ligga investerat till en totalavkastning om 9%, varav 4% är utdelning:

 • Återinvestera utdelningen = Du har 560.441kr efter 20 år
 • Utan återinvesterad utdelning = 265.330kr efter 20 år

Som du ser så står utdelningen för drygt halva totalavkastningen.


Kör du fonder eller har du någon bra rutin för att återinvestera alla utdelningar du får?