lördag 19 oktober 2019

Hur man blir miljonär - Enkel guide!

Ok, jag tänkte det var dags att besvara frågan hur man blir miljonär. Jag får ofta frågan hur länge jag har sparat, hur jag gjorde, hur lång tid det tog att uppnå den första miljonen etc. Därför tänkte jag svara på hur lång tid det kommer att ta för dig i det här inlägget.

Men först, hur blir man miljonär? För att bli miljonär behöver du spara och investera tillräckligt mycket pengar under tillräckligt lång tid. Om du bara sätter upp en rimlig plan och håller den månad efter månad så kommer du med stor sannolikhet att bli miljonär.

För att ta ett exempel: Om du sparar och investerar 5000kr i månaden till 10% avkastning, så blir du miljonär efter 11 år.



Inlägget innehåller affiliatelänkar

Hur blir man miljonär?


Jag kommer i det här inlägget gå igenom hur man blir miljonär genom att spara och investera sin lön från sin vanliga anställning. De här tipsen borde alltså fungera för de flesta. 

Något som är viktigt att veta är att det krävs hårt arbete och disciplin för att uppnå sin första miljon, precis som om man vill bli vältränad. Här nedanför radar jag upp de viktigaste stegen enligt mig om man vill ta sig mot sin första miljon.

1. Gör en realistisk plan


Det första du måste göra är att göra en realistisk plan, tänk inte för stort men inte heller för litet. En plan ska vara genomförbar men för att man inte ska tröttna måste det hända grejer. Fundera över hur lång tid du kan hålla motivationen uppe.

  • Börja baklänges - I det här exemplet år slutmålet att bli miljonär. Vi vill alltså uppnå en miljon kronor i kapital på vårat konto, det är vårat slutmål.
  • Hur mycket kan du spara varje månad? - Det som ska bygga din miljon är de pengar du sparar idag. Om du bara har inkomst från din anställning är det alltså det som blir över från din lön. Räkna på hur mycket du kan avvara från din lön och spara det. Den delen av din lön måste du se som "helt borta" och den ska varje månad gå till ditt sparande till du uppnått ditt mål. Vi pratar flera år så avvara en rimlig summa som du klarar dig utan.
  • Vilken avkastning räknar du med? - Att spara pengarna på ett bankkonto kommer att ta mycket längre tid än om du investerar pengarna. Rimligtvis bör alltså hela- eller en del av kapitalet investeras i aktier eller fonder. Fundera på- och räkna ut vilken avkastning du tror långsiktigt på. jag själv är t.ex. fullinvesterad på börsen och räknar med 10% avkastning i snitt per år.
  • Räkna ut hur lång tid det tar - När du vet hur mycket du kan spara varje månad och vilken avkastning du räknar med kan du få svar på när du blir miljonär. För att räkna ut det enklast rekommenderar jag Avanzas Sparkalkylator där du knappar in dina siffror och skriver in årtal till det matchar miljonen.
Du kan se här nedanför där jag själv gjorde en uträkning baserat på att jag kan spara 4000kr i månaden till 10% avkastning. Det skulle då ta knappt 12 år att bli miljonär.



2. Öppna ett sparkonto/aktiekonto


Ok, nu har du din plan färdig. Du vet vilket år du kommer att bli miljonär och nu måste du fixa det praktiska. Det första steget är att öppna ett sparkonto där du kan spara och investera dina pengar. 

Jag själv kör på och rekommenderar att öppna ett konto hos Avanza. Det går på 3 minuter att öppna ett konto med BankId och deras sida och app är absolut mest användarvänlig enligt mig. I början är det viktigt att det är enkelt!

Övriga info om Avanza
  • Gratis att öppna och ha konto
  • Insättningsgaranti upp till 950.000kr per konto
  • Gratis Courtage upp till 50.000kr därefter 1kr (0,25%) per köp
  • Har Gratisfonden Avanza Zero och världens billigaste globalfond Avanza Global
Kort sagt, jag gillar Avanza och har mitt sparande där, vilket många andra också verkar göra enligt min senaste poll på Twitter där 82% av över 2500 svarande valde Avanza för sitt sparande.

Du kan självklart öppna ett konto på Nordnet som också är gratis och ett bra alternativ eller någon av storbankerna. Tänk på att kolla så det inte kostar något bara om du inte kör på Avanza eller Nordnet.

3. Investera dina pengar


Så, nu är planen klar, kontot öppnat.. nu är det bara att köra igång! Enligt mitt exempel sparar jag 4000kr i månaden och kommer alltså att bli miljonär inom 12 år. Men hur ska jag investera mina pengar?

Jag kommer aldrig att ge några direkta investeringsråd här på bloggen men jag kan säga hur jag skulle ha gjort. Själv skulle jag satsat på att öppna ett automatiskt månadssparande i fonder i början. 

Fördelen med ett automatiskt månadssparande är att du kommer att köpa i både uppgångar och nedgångar samt att allt sköts automatiskt. En annan fördel är att det är riktigt enkelt.

En sak jag rekommenderar innan du startar ditt månadssparande är att öppna ett ISK (Investeringssparkonto). Med ett ISK slipper du deklarera och du skattar enbart en schablonskatt på ditt kapital. 

I praktiken innebär det här i dagsläget att du skattar kring 11% istället för 30% på din avkastning. Som exempel innebär det här att om du har 10.000kr på ditt ISK så beskattas du i dagsläget med 45kr per år oavsett om du gör vinst eller förlust. Läs allt om ISK och hur du öppnar det hos Avanza här.

Vilka fonder ska jag investera i för att bli miljonär?


Jag vill som sagt inte ge några råd om vad du ska köpa men en bra idé kan som sagt vara att börja med att öppna ett automatiskt månadssparande spritt mellan några olika fonder.

Fördelen är att du slipper courtageavgift, det sköts helt automatiskt och att du får en väldigt bra riskspridningen mellan olika bolag och branscher. Om du dessutom väljer en Globalfond och Sverigefond så får du bra spridning mellan marknader.

Fonder som jag gillar och har skrivit om är bland annat Avanza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Avanza Zero eller Nordnet Superfonden Sverige (Gratis). Jag gillar låga avgifter och de här fonderna ger tillsammans en bra spridning.



När ska jag starta mitt sparande för att bli miljonär så fort som möjligt?


Idag! Det finns ett klassiskt uttryck som går i stil med "Någon sitter i skuggan idag för att en annan planterade ett träd för 20 år sedan". Det man menar är att det finns en orsak till allt och oftast tar saker tid.

Därför är det så viktigt att inte skjuta upp sitt sparande eftersom man halkar efter varje gång man skjuter på det. För att visa hur stor effekten är ska jag ta ett exempel nedanför.

Kraften i att börja idag! - Vi har Kalle och Stina som båda är 20 år gamla. 

  • Kalle börjar spara 4000kr i månaden när han är 20 år och gör det fram till han är 30 år gammal, sen slutar han att spara helt.
  • Stina som har skjutit upp sitt sparande inser till slut värdet i att spara och investera pengar och börjar spara 4000kr när hon är 30 år gammal.

När Kalle är 50 år är hans pengar värde 3.746.990kr. Detta trots att han slutade spara vid 30 års ålder och bara lät pengarna ligga. Han sparade alltså 4000kr under 10 års tid.

När Stina är 50 år är hennes pengar värda 2.407.595kr. Hon började spara vid 30 års ålder och sparade alltså 4000kr under 20 års tid.

Därför ska du börja spara idag


Som du kan se i exemplet ovanför med Kalle och Stina är det absolut viktigaste att se till att börja spara så tidigt som möjligt. trots att Kalle bara sparade under 10 års tid och Stina under 20 års tid har Kalle 1.340.000kr mer än Stina efter 30 år.

Stinas enda chans att komma ikapp kalle är att öka sitt månadssparande rejält. Det hade krävts att Stina sparade 6.200kr i månaden för att ha lika mycket pengar som Kalle på sin 50 års dag. Det innebär att hon hade behövt spara mer än 50% mer för samma resultat.

När är det för sent för att hinna bli miljonär?


Aldrig! Visst det kan säkert kännas tungt om man kommer igång sent, speciellt efter att ha sett exemplet ovanför. Grejen är att om du skjuter upp ditt sparande ett år till så kommer det definitivt inte bli bättre.

En annan sak att tänka på är att den plan du sätter dag kan ändras. Säg att du har som plan att spara 4000kr i månaden och efter 2 år har du fått en löneökning på 3000kr i månaden. 

Om du inte ökar dina kostnader utan sparar 3000kr extra varje månad kommer det att ta drygt 8år istället för 12 år att bli miljonär. Detsamma gäller om du skulle kapa någon kostnad som gör att du kan spara mer.

Hur blev jag miljonär?


Om jag ska vara ärlig så är det svårt att säga en enskild sak som gjorde att jag nådde min första miljon. det var en kombination av fondsparande och en försäljning av min första lägenhet. Det jag absolut kan säga är att det var ett stort sparande som ledde dit.

Jag nådde min förta miljon en bit innan jag fyllde 30 år och Den största orsaken till det var att jag sparade 50-60% av min lön varje månad. Det innebar att jag la in 12-15.000kr på mitt aktiekonto och köpte fonder för. 

Det viktigaste i det här är just effekten som kommer efter några år. Om man räknar med en avkastning på 10% innebär det när man uppnått ett kapital på 500.000kr så växer kapitalet av sig självt med 50.000kr. Det motsvarar ett sparande på mer än 4000kr i månaden.

Köra ett hundår för att få sparandet gratis?


Som ni säkert förstår med det jag skrev ovanför innebär det här att om du snabbt uppnår ett kapital på 500.000kr så kommer det att motsvara det sparande som Stina gör varje månad. 

Om man lyckas spara ihop en halv miljon till sin 30-års dag så kommer man alltså att ha ett passivt sparande som motsvarar 4000kr i månaden i resten av sitt liv. Effekten av att bara komma igång ger dig alltså gratis pengar i resten av livet. Det enda du behöver göra är att komma igång.

Ett hundår eller två kan boosta din ekonomi rejält om du bara ser till att spara och investera dina pengar. Om du är i 20-års åldern idag kan du nästan vara 100% säker på att du kan bli miljonär innan 30 om du bara vill, oavsett vad du har för lön.

Låt oss drömma lite på riktigt nu! Säg att du kör värsta hundåren, sparar 15.000kr i månaden. Du kommer att nå din miljon på mindre än 5 år. Det grymmaste i det här är att du är set for Life eftersom din miljon kommer att bli både 2, 3 och fyra under din livstid om du bara låter den växa.




Du väljer själv om du vill bli miljonär eller inte


Nu har jag gått igenom förutsättningarna. Det är lätt att kolla på en människa som lyckats spara ihop mycket pengar och försöka leta anledningar till att det fungerat för just honom eller henne istället för att se möjligheterna.

Faktum är att de flesta kan bli miljonärer i Sverige, det handlar om att ta tag i det och göra det. Jag säger inte att börsen inte kan krascha eller att den kommer att fortsätta ge 8-10% avkastning i all framtid. Men det finns heller inget som säger att den inte kommer det.

Vi måste ta risker för att belönas i livet. Om vi inte gör något som inte alla andra gör så kommer vi heller aldrig att få något som inte alla andra har. Om det hade varit enkelt och 100% riskfritt att bli miljonär så hade alla blivit det. 

Jag anser i alla fall att det är värt det. Jag anser att det är värt att jobba lite extra i början av livet för att kunna sluta jobba tidigare om jag vill det. I dagsläget total-avkastar min portfölj över 200.000kronor om jag räknar på 10%. men det är tack vare att jag började för längesen. Hade jag inte börjat spara då hade jag nog inte sparat alls idag.

Hur känner du, vill du ha möjligheten? Är du beredd att göra jobbet och ta riskerna som krävs för att få det?



söndag 13 oktober 2019

Aktier med högst utdelning (2020)

Vi är ganska många som investerar i utdelningar och det är inte ovanligt att man som utdelningsinvesterare letar aktier med högst utdelning. Det finns dock några saker att tänka på för att inte göra dumma beslut när man stirrar sig blind på utdelningen och jag tänkte försöka gå igenom det i det här inlägget.



Inlägget innehåller affiliatelänkar till Avanza och Nordnet



Aktier med högst utdelning just nu


Om vi tittar på vilka aktier som har högst utdelning just nu på Avanzas hemsida så kan vi direkt se att det kanske inte är några klockrena bolag att investera i som ligger på topp.

Vi har några preferensaktier som för tillfället har det tufft ekonomiskt och det är därför bra att veta hur direktavkastningen påverkas av hur marknaden värderar bolagen. En del har t.o.m. kapat eller pausat utdelningen så lita inte helt på utdelninglistor.


Se vilka aktier som har högst direktavkastning 2020! Om du vill se vilka aktier som har högst utdelning just nu kan du göra det på Avanzas grymma sida som sammanställer aktierna med högst utdelning för tillfället.

I länken ovanför har du de svenska aktierna med högst utdelning och här har du de amerikanska aktierna med högst utdelning.

Varför har aktier hög utdelning?


Innan du letar aktier med hög utdelning så bör du som sagt ha koll på varför vissa aktier har hög utdelning och varför vissa har låg- eller ingen utdelning alls. Nordnetskolan förklarar hur man kan tänka kring direktavkastning.

Aktier kan ha en hög utdelning av flera anledningar. Det kan vara så att marknaden värderar bolaget lågt på grund av risker som den ser, att bolaget drabbats av ekonomiska bakslag eller för att man spår en tuff framtid för bolaget för att nämna några anledningar. 

Det kan också vara så att bolaget funnits så länge och är så moget att man helt enkelt väljer att dela ut en större del av sin vinst till aktieägarna istället för att investera den i nya projekt. Vi hittar bland annat banker bland bolag som generellt delar ut en stor del av vinsten.

Matematik bakom hög utdelning och direktavkastning


Ofta stämmer marknadens värdering av bolag ganska bra men inte alltid. För att förstå vad det är som gör att ett bolags utdelning (eller rättare sagt direktavkastning) ökar gäller det att veta det matematiska bakom det. 

Om ett bolag vars aktie värderas till 100kr höjer sin utdelning från 4kr till 5kr så ökar direktavkastningen med 25%. Om bolagets aktiekurs samtidigt går upp från 100kr till 125kr betyder det här att utdelningen har ökat med 25% medan direktavkastningen är densamma som innan utdelningshöjningen.

Det här beror helt enkelt på att aktiekursen har ökat lika mycket som utdelningen och du får därför samma direktavkastning som tidigare. Det här är en naturlig utveckling, om värderingen däremot skulle ligga kvar på 100kr så finns det troligen en anledning bakom det.

Naturliga anledningar skulle kunna vara att bolaget höjt utdelningen mer än vad tillväxten tillåter, att marknaden tror på tuffare tider för bolaget eller att branschen eller förutsättningarna ändrats på något sätt. Höjda räntor skulle kunna ändra det här eftersom avkastningskravet skulle öka.




Aktier med låg utdelning


Det finns många aktier med låg- eller ingen utdelning och som nybörjare kan man ju fråga sig varför man ska välja dom aktierna. Grejen är att generellt sett så har aktier med låg direktavkastning en högre tillväxt i bolaget eftersom de återinvesterar vinsten de gör i nya projekt istället för att dela ut den till aktieägarna.

Det här gör ju att om du investerar i bolag med lägre direktavkastning så kommer du automatiskt att få en större del av ditt kapital återinvesterat i bolaget än om du investerar i bolag med hög utdelning. Det här gäller alltså om du inte återinvesterar utdelningen och allt annat är lika.

Är det säkrare med en hög utdelning?


På ett sätt kan det ju kännas säkrare och mer defensivt att få ut mer av sina pengar direkt och jag kan också känna så till en viss del. Däremot beror det ju på så mycket mer och det är ju egentligen inget vi kan säga förrän i efterhand.

Ett bolag som delar ut mycket av sin vinst kan ju använda sig av väldigt stor hävstång i form av belåning vilket gör att de fortfarande växer bra och samtidigt kan dela ut mycket pengar.

Det här gäller ju också åt andra hållet. Ett bolag som delar ut mindre pengar kanske använder en stor del av vinsten till av betala av skulder och minska sin belåning vilket gör att de inte växer snabbare trots en lägre utdelning.

Utdelningen påverkar alltså inte hur "säker" en placering är utan det har med helheten att göra. Själv gillar jag dock att investera i bolag som åtminstone har en utdelning (med positiv trend) eftersom det sätter ett krav på att de måste göra en vinst och öka den för att kunna fortsätta dela ut pengar i längden.


Vad är en hållbar utdelning i längden?


Jag vill bara börja med att säga att jag är ingen expert när det gäller det här utan går på historik för att göra det enkelt för mig. Om vi t.ex. tittar på Castellum som har en imponerande utdelningshistorik på över 20 år. 

Castellum har ett mål att dela ut kring 50% av sitt förvaltningsresultat och har legat ganska bra däromkring. Man har även som mål att höja utdelningen med 10% per år. Det ger bolaget utrymme om det skulle behövas justeringar samtidigt som det sätter krav på bolaget att öka sina resultat.

Jag tycker Castellum är ett bra exempel på ett bolag med hållbar utdelning och det gör det lättare att gissa sig till vilken avkastning man kan förvänta sig. Även om det är omöjligt att säga exakt så vet vi hur bolaget tänker och kommer att agera framöver.




Fonder som inte ger utdelning alls


Även om jag gillar att få utdelning på mina aktier så har jag faktiskt en hyffsat stor del i fonder. De fonder jag har delar inte ut några pengar alls utan allt återinvesteras direkt i fonden.

Om vi tar ett exempel på en fond jag har som är Spiltan Aktiefond Investmentbolag så får den ju utdelningar från sina innehav som bland annat är Investor, Industrivärden och Lundbergföretagen. Om jag hade ägt aktierna direkt hade jag fått utdelningen på kontot, nu återinvesteras den istället direkt i fonden.

Fonder skulle alltså kunna ses som bolag som inte delar ut pengar och återinvesterar pengarna i sin egna verksamhet istället men med en enorm riskspridning mellan bolag och branscher. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har flera olika investmentbolag som i sin tur äger flera olika aktier.

Investerar jag i aktier med hög utdelning?


Yes, jag investerar i bolag med en hög utdelning även om jag kanske inte är säker på att det är ett bra val. Bland de bolag jag har med hög direktavkastning hittar vi främst banker just nu.

Jag är medveten om att vissa av bolagen kanske inte kommer att höja sin utdelning de kommande åren och att vissa kanske till och med kommer att sänka utdelningen. Däremot tror jag att det blir bra i längden och tillsammans med mina övriga innehav tror jag på en genomsnittlig ökning av utdelningarna på 6-7% för min aktieportfölj.

Jag skulle alltså aldrig släng in allt jag har i Swedbank eller SEB. Däremot har jag inga problem att ha en del där eftersom eventuella utdelningssänkningar kommer att spädas ut av de andra bolagens höjningar.

Samtidigt vet jag ju inte säkert att mina bolag med lägre direktavkastning kommer att fortsätta att ha en bra tillväxt framöver. Därför känns det skönt att sprida riskerna bland både lågutdelare och högutdelare och hoppas på ett bra snitt i över tid.



Bryr ni er om hög utdelning när ni köper aktier?

onsdag 9 oktober 2019

Extrainkomsten - Ett projekt från noll till 1000kr i månaden!

Nu var det dags att presentera Extrainkomsten, ett projekt jag har startat för att se hur långt man kan ta sig från noll kronor. Målet är helt enkelt att se om det går att bygga upp riktiga passiva inkomster från noll och se hur mycket det kan ge på sikt. Inga pengar från ordinarie lön eller inkomst får användas.

Mitt mål är att kunna visa på att det går att skapa passiva inkomster även om vi inte har några pengar att spara. Jag vill helt enkelt ta bort möjligheterna för bortförklaringar och visa på att det handlar om hårt arbete, målmedvetenhet och inställning.




Varför extrainkomsten?


Målet med det här projektet är inte att skapa en inkomst som det går att leva på. Målet är att skapa en extrainkomst i den storleken att det skulle kunna ge några extra dagar semester, möjlighet att gå ner på deltid eller att i kombination med utdelningar från aktier ge total ekonomisk frihet.

Det viktiga i det här är dock att alla ska kunna göra det, även om man inte har pengar över att spara så kan man skapa inkomster som kan leda till starten av ett sparande. Ett långsiktigt första mål är att projektet ska ge 1000kr i månaden i extrapengar.

Jag startade faktiskt det här projektet i januari men har inte redovisat det överhuvudtaget här på bloggen men nu tänkte jag börja med månadsvisa uppdateringar om hur projektet går. Fast först kanske vi ska kolla hur det har gått hittills, så..

Hur har det gått hittills?


Jo, det har gått bra faktiskt. Jag har hittills dragit in några tusen men innan vi går in på siffrorna tänkte jag förklara lite mer om själva upplägget. Läs vidare så tar vi siffrorna längre ner i inlägget!

Riktlinjer för Extrainkomsten


Jag har egentligen 2 stycken riktlinjer för vilka inkomster jag räknar in i det här projektet och det är:

  • 1. Inte bunden i tid - Alla inkomster som ställer krav på när ett arbete måste utföras räknas inte med i extrainkomsten.
  • 2. Inte bunden på plats - Alla arbeten som kräver att man är på en speciell plats utesluts ur extrainkomsten.

Jag vill vara fri och krav på plats eller tid har alltså inget i Projekt Extrainkomsten att göra. Det gör att det helt plötsligt inte finns jättemånga alternativ till inkomster kvar utan egentligen de två nedanstående:

  • 1. Kapitalinkomster från fonder och aktier - Det här är det viktigaste delen för all inkomst för frihet enligt mig men det är en viktig sak att hänsyn till.. i det här projektet räknar jag endast in kapitalinkomster och utdelningar från aktier jag har köpt med hjälp av inkomster jag skapat i projektet. Jag räknar alltså inte med något från kapital jag köper för pengar utanför projektet. Om du vill läsa om hur man öppnar ett konto och får utdelningar kan du göra det i mitt inlägg komma igång med aktier.
  • 2. Inkomster från nätet - De enda inkomster jag kommer att räkna in i det här projektet är inkomster från nätet. Anledningen till det är för att det här är ett frihetsprojekt och jag vill vara fri att vara vart jag vill. De får som sagt heller inte vara tidsbundna. En av de sakerna jag kört hittills kan du läsa om i mitt inlägg om hur cashback fungerar.



Jag kör bootstrapping deluxe


Bootstrapping är ett utryck som (om jag förstått det rätt) egentligen beskriver att man startar något utan startkapital eller "på noll". Det här är något som passar mig och som också gör att vem som helst oavsett kapital kan följa det här projektet och göra samma sak.

Målet är ju såklart att det ska bli mer passiva inkomster framöver men i början får man jobba en del för att få bollen i rullning, men hey.. det är kul ju! :)

Enkla sätt att få igång en extrainkomst utan kunskap och startkapital


När jag startade projektet i år så var inkomsterna i projektet genom paneler och cashback och jag har faktiskt bara kört på det sen dess.

Även om paneler inte ger många kronor per arbetad timme så måste jag säga att det är perfekt ur ett "bootstrap-perspektiv". Du kan lätt starta idag och dra in 3-500kr utan problem varje månad. 


Det andra sättet jag tjänat pengar på som är cashback från bland annat Refunder. Det ger definitivt enklare pengar eftersom du sparar in på saker som du ändå tänkt köpa, utnyttjar kampanjer och tjänar bra med pengar eller bjuder in andra och får ersättning. Senast för ett par veckor sen tjänade jag 1200kr på 20 minuter.


Starta upp passiva inkomster


Även om jag tycker att projektet har gått bra så ska jag ärligt erkänna att målet är ju att utveckla passiva inkomster. Det sättet jag har gjort det idag är genom att investera pengarna jag fått från panelerna och cashbacken. 

I dagsläget räknat på 5% direktavkastning ger det jag plockat ut hittills och investerat 17kr i månaden. Det är inga jättesummor men det är helt passivt.

Starta en hemsida


Här kommer alltså nästa steg i extrainkomsten, jag kommer att testa att bygga upp en hemsida. Det här är inget jag har några direkta kunskaper i utan jag kommer helt enkelt att investera tid i att lära mig det och se hur det går.

Anledningen till att jag gör det är inte i första hand för att tjäna pegar på det utan jag är helt enkelt riktigt taggad på att lära mig det. Jag har i dagsläget registrerat en domän och byggt upp sidan men inte mycket innehåll. Tanken är att uppdatera er om hur det går och se om det helt enkelt går att tjäna lite pengar på den framöver.

Det här kommer ju att kosta lite pengar men det tar jag från det jag tjänat tidigare. Målet är att det i längden ska vara värt det och ge tillbaka pengarna.

Få 120kr rabatt på One.com genom min kompislänk!

OBS! Länken ovanför är en värvningslänk som gör att både du och jag får 120kr, Win-Win!

Min resa i Extrainkomsten


Så, man kan säga att jag har kört i 9 månader nu med extrainkomsten. Hittills har jag bara haft två inkomstkällor i projektet, vilket är panelerna och cashback. Jag har även dragit in lite på Casinobonusar och har precis börjat med en ny med förhoppningen att det ger tillbaka lite framöver.

  1. Paneler
  2. Cashback
  3. Casinobonusar
  4. Hemsida

Jag är lätt öppen för ännu mer projekt samtidigt som jag vill se kapitalet i projektet öka så att jag aldrig behöver slänga in pengar utifrån. Det borde finnas många alternativ att jobba digitalt med.

Om ni har några bra idéer på saker att göra så säg gärna till, jag är öppen för förslag på ytterligare inkomster!




Hur har det gått ekonomiskt hittills?


Så.. tillbaka till frågan i början, hur har det gått hittills? Ganska bar tycker jag med tanke på att jag inte gjort mer än paneler och cashback. Samtidigt är det dåligt att jag inte testat fler sätt. Senast förra månaden plockade jag ut 1700kr i cashback

Totalt utplockat: 5851kr

Värde med avkastning: ungefär 6200kr (Jag kommer att räkna ut exakt till nästa inlägg)

Pengar redo att plockas ut: 315kr

Pengar som väntar på godkännande: 2858kr

Totalt tjänat: 9025kr 


Förväntad utdelning på investerat kapital: 25kr/mån


Reflektioner och tankar inför framtiden

  • 1. Jag ser nu att jag måste vara mycket snabbare med att återinvestera pengarna som kommer in från cashbacken.
  • 2. Jag kommer satsa mindre på paneler än vad jag gjort tidigare och mer på cashback och att bygga en hemsida.
Jag har i dagsläget 315kr som inte är investerat och redo att plockas ut, det borde jag göra med en gång för att utnyttja ränta på ränta. Jag har varit extremt långsam med det här tidigare, t.ex. förra månaden där jag plockade ut 1700kr i cashback.


Målet med Projekt Extrainkomsten 2019


När jag satte mig för att sätta upp målet med det här projektet blev det ganska svårt faktiskt. När jag räknar på det som jag tjänat in och faktiskt kan plocka ut så har projektet dragit in drygt 600kr i snitt de senaste 9 månaderna. 

Samtidigt kommer jag att ha kostnader för att starta upp en hemsida nu framöver (jag kommer att dela årskostnaden per månad). Det gör att jag vill sätta ett ganska hårt mål men ändå inte begränsa mig för mycket. Därför sätter jag som mål att portföljvärdet i Extrainkomsten ska vara 8000kr den 31/12 2019.

Mål för 2020


När det gäller målen för nästa år så känns det som att jag får chansa helt enkelt. Med tanke på att det är längre bort och jag har en del tid på mig så vill jag sätta ett ganska tufft mål. 

Planen är att hemsidan på något sätt ska kunna gå plus efter 8 månader och kanske tjäna någon hundralapp i månaden efter första halvåret nästa år. Det kommer ju inte göra så jättestor skillnad ekonomiskt i projektet så jag måste helt enkelt komma på ett sätt att fixa fler inkomster.

Men.. äh vi säger att Projekt Extrainkomsten ska ha ett portföljvärde på 20.000kr den 31/12 2020. Det blir tufft och jag vet inte hur jag ska komma dit men jag får lösa det helt enkelt.

För att klara det målet betyder det att projekt Extrainkomsten måste snitta 1000kr i månaden nästa år och kommer att dela ut 1000kr om året i slutet av 2020, det är riktigt grymt om det uppnås! Det är alltid skönt att få pengar när man sover!


Vad tycker ni om mina tankar? Dela gärna era åsikter och kom gärna med tips på andra saker det går att dra in pengar på! :)

..och förresten, vilka är på? Vi kör från noll och jobbar oss upp till 1000kr i månaden!

tisdag 1 oktober 2019

Få bättre ekonomi - Den obehagliga sanningen!

Något som jag har tänkt på och verkligen sett de senaste åren är hur stor påverkan mina ekonomiska val har haft för att ge mig en bättre ekonomi. När jag har gjort en förändring så har jag ju sett ett direkt resultat men den stora effekten har ofta kommit några år efteråt.

Så, hur får man bättre ekonomi? Min enkla erfarenhet är att alla enskilda val vi gör för att förbättra vår ekonomi gör extremt stor effekt om vi bara orkar fortsätta och väntar på att den ska ge resultat. Jag ska ge några riktigt bra konkreta exempel som fungerat för mig här nedanför.

OBS! Det absolut bästa förslaget kommer i slutet av inlägget så läs hela och missa absolut inte det sista tipset! :)




Få bättre ekonomi - Så här gör du!


Jag pratar ofta om att det viktigaste är att se till att få låga fasta kostnader och sedan investera pengarna som blir över och så är det. Det komiska är att det är faktiskt så enkelt, men självklart finns det massor av andra saker vi kan göra.

Grunden ligger dock i att: betala inte mer än nödvändigt för de fasta kostnader och räkningar du har, om du inte sett över dina fasta kostnader så börja med det.

Den andra saken som du ska göra är att börja investera dina sparpengar, det finns helt enkelt inget annat sätt att få ditt kapital att växa på så starta ett sparande om du inte gjort det.

Ok, nu har vi betat av grunden så nu kan vi gå vidare till det roliga..

Att investera sina pengar är som att vattna ett äppelträd


Nu när vi redan lagt en bra grund i vår ekonomi har vi grymma förutsättningar både för att spara och investera pengar med det viktiga i det här är att faktiskt se resultatet. 

Det svåra när man börjar sin resa mot en bättre ekonomi är att man inte har sett resultatet tidigare och då kan det vara svårt att motivera sig till det jobb som krävs för att få en bättre ekonomi. 

Jag vet det här av egen erfarenhet och tänkte därför motivera lite med egna och verkliga exempel från mitt liv, det är viktigt att komma ihåg dock att de här exemplen är långt ifrån allt man kan göra.

Egentligen handlar det om att en besparing eller intjänade pengar ger dig bättre ekonomi och innan vi går vidare till exemplen ska jag bara förklara varför det är så viktigt att investera sina pengar.

Tänk dig att du redan investerar alla pengar som blir över, det är som att ha ett regnmoln som vattnar ditt äppelträd varje dag. Om du inte investerar dina pengar så måste du plocka alla äpplen innan trädet dör för att sen köpa ett nytt nästa månad.

Om du däremot investerar dina pengar så får du se nya och fler äpplen komma år efter år på träden som växer sig större samtidigt som du kan lägga nya pengar på att köpa fler träd.



Praktiska exempel hur man kan få en bättre ekonomi


Ok dags för mina exempel hur jag har fått en bättre ekonomi. Som jag sa i början av inlägget så handlar det i grunden om låga kostnader och att investera pengarna som blir över. Men vad ger det på sikt? Vad kan man förvänta sig efter några år?

Många säger ofta till mig att det inte är värt att hålla på att försöka spara in på småpengar men det vissa inte förstår är att det finns knappt något som heter småpengar om vi lägger till långsiktighet och investeringar.

1. Köpa lite billigare men lika bra och spara en halvmiljon


Oavsett vilken sport jag hållt på med så har jag aldrig varit den personen med de dyraste prylarna. Jag säger inte att det är fel att köpa det dyraste skidstället eller den dyraste cykeln men det kan vara bra att veta vad det innebär.

Själv har jag ofta valt bra saker men till ett bra pris, för att ta ett exempel kan vi köra mountainbikecykling. De flesta jag känner har cyklar för 40-60.000kr medan jag själv har en kring 20.000kr. Självklart är deras cyklar bättre men inte så mycket bättre än att de har roligare än mig eller att jag inte kan hänga på de andra i skogen.

Så vad blir skillnaden på sikt? 


Förutom det initiala inköpet kommer en dyrare mtb rimligtvis att innebära högre servicekostnader men för att göra det enkelt räknar vi på en livslängd på 5 år rakt igenom, nu tänker vi att vi kör flera gånger i veckan.

Med tanke på en livslängd på 5 år innebär det att vi kommer att göra samma inköp 2 gånger under en tioårsperiod och 4 gånger under en 20 årsperiod.

Här nedanför är merkostnaden för att köpa en cykel för 50.000kr istället för 20.000kr. Beräkningen är gjord på att du investerar mellanskillnaden till en avkastning om 10% per år.

Det faktiska kostnaden för att köpa en dyrare cykel istället för en dyr cykel:

  • 5 år - 45.730kr
  • 10 år - 115.438kr
  • 15 år - 221.697kr
  • 20 år - 414.139kr

Nu kommer många säga saker i stil med "Mäh, man måste ju leva lite", "Men vem köper en så dyr cykel?", "Det är ju inte så mycket på så lång tid" osv osv. 

Yes, alla de argumenten stämmer.. men! Det här är riktiga siffror, de som väljer att köpa en cykel för 50.000kr idag kommer med största sannolikhet att göra det igen när det är dags för en ny och om det inte blir en cykel då så kanske det blir en bil, en dator eller något annat. 

Att tänka att det är "värt det" kan vara rätt, men är det värt nästan en halv miljon på sikt? Den som väljer en billigare cykel idag kommer med 5% direktavkastning att få nästan 25.000kr om året om 20 år i utdelningar och kan därför köpa en cykel gratis varje år om de vill.



2. Skippa bilen och spara 2,5 miljoner kronor



Screenshot från Sparkalkylator Deluxe,  z2036.blogspot.com


Ok, vilken dubbelmoral kanske ni tänker, här sitter jag och skriver om att man ska skippa bilen samtidigt som jag har en själv (delar iofs alla kostnader och har en billig bil) men faktum är att jag under ungefär en tioårsperiod inte hade bil alls, det var också då jag sparade som mest pengar.

Jag hade turen att ha tillgång till bil via jobbet vilket gjorde att jag slapp alla kostnader kopplade till den och det är rejäla kostnader. Vad en bil kostar varierar ju kraftigt men hur man än vrider och vänder på det så kan du verkligen få en bättre ekonomi genom att inte ha bil.

Jag har svårt att uppskatta vad den genomsnittliga svensken betalar för sin bil varje månad så jag slår bara till med en summa på 4000kr inklusive skatter, försäkringar värdeminskning och bensin etc. Det kan säkert vara fel men det är inte poängen.

Här nedanför är merkostnaden för att ha och använda en bil. Beräkningen är gjord på att du investerar de sparade pengarna som du spara på att inte ha en bil till en avkastning om 10% per år.

Det faktiska kostnaden för att äga och använda en bil:

  • 5 år - 301.266kr
  • 10 år - 761.321kr
  • 15 år - 1.463.892kr
  • 20 år - 2.538.098kr

Återigen lär jag få mothugg på det här och kanske ses som en hycklare som säger det här men grejen är att jag bara vill visa på de faktiska kostnaderna. Jag känner människor som lätt lägger de här pengarna och mer på sin bil och tittar man tio år tillbaka så är det samma mönster.

Om man bara vet om det och vilka effekter det ger på ens egen privatekonomi så tror jag att det är lättare att få en bättre ekonomi om det är det man vill. Faktum är att med de kostnader jag själv har skulle det räcka att skippa bilen i 20 år för att bli ekonomiskt fri, så är det svårt att bli eko0nomiskt fri?

Om 20 år ger 2,5 miljoner i kapital (5% direktavkastning) 125.000kr i utdelningar och om totalavkastningen fortsätter att vara kring 10% så får man då 250.000kr om året! Det är en ny bil varje år!


3. Ha ett rum mindre och spara 2,5 miljoner



Screenshot från Sparkalkylator Deluxe,  z2036.blogspot.com


Obs! Det här gäller alltså för mig som bor i storstan där lägenheter är svindyra, både hyresrätter och bostadsrätter. Det som gör det extremt svårt att räkna på det här är ju att räntorna är så låga för tillfället och belåningsgraden kommer att påverka den faktiska kostnaden.

För att göra det så enkelt som möjligt så har jag räknat på att ett rum extra kostar i snitt 4000kr mer per månad. Det här skiljer som sagt om det är hyresrätt eller bostadsrätt samt på vilket sätt du i så fall finansierar ditt boende.

Beräkningen är gjord på att du investerar de sparade pengarna på att inte ha ett rum extra till en avkastning om 10% per år.

Den faktiska kostnaden för att ha ett rum extra är:

  • 5 år: 301.266kr
  • 10 år: 761.321kr
  • 15 år: 1.463.892kr
  • 20 år: 2.538.098kr

Ok, självklart finns det flera saker att ta hänsyn till i det här fallet och som flera kommer att påpeka, värdestegringen. Att äga sitt boende har historiskt gett en bra värdestegring vilket i längden kan plockas ut i pengar.

Jag har dock inte tagit hänsyn till det i det här fallet av två enkla anledningar. Den första är för att vi faktiskt inte vet hur framtiden kommer att se ut och den andra är att om vi medvetet bor större än vad vi behöver så kommer pengarna vi får ut vid försäljning i många fall kompenseras av den merkostnad vi haft under tiden vi bott i vårat boende.

Med det sagt, jag vet att det historiskt varit en bra affär och belåna sig för att köpa större boende än vad man behöver, jag har själv belånat mig och köpt lägenhet. Däremot vet jag inte om det är en bra idé att bo onödigt stort framöver, risken är stor att det kostar mer än det smakar.

Frågan vi kan ställa oss är, vill jag betala 2,5 miljon för ett extra rum de kommande 20 åren?


4. Chansa på att vinna pengar eller satsa på sannolikhet?



Screenshot från Sparkalkylator Deluxe,  z2036.blogspot.com


Jag vet inte hur många jag känner som spelar på Triss, Bingolotto eller andra spel med förhoppningen om att någon gång vinna storvinsten. De drömmer om en bättre ekonomi men kan samtidigt skylla på att de gör det som en kul grej när det inte blir någon vinst.

Jag köper det här och ser man det som ett nöje är det inget fel idet, om man däremot tror att det kommer att leda till en bättre ekonomi förr eller senare så har man oddsen mot sig. 

Av vad jag hittat på Svenska Spels hemsida så ger t.ex. Triss tillbaka runt 49% av lottpriset i vinst. Det innebär att om du under en 20 års period köper en trisslott för 30kr varje vecka kommer ha spenderat totalt 31.200kr på Trisslotter (30x52x20=31200).

Med tanke på att Triss ger 49% tillbaka i vinster är din sannolikhet att du kommer att vinna 15.288kr (31.200x0.49=15.288) under den här tiden. Du kommer med stor sannolikhet att backa 51% under den här perioden eller i genomsnitt 2,55 procentenheter per år. Det är riktigt dåligt!

Här ser vi hur mycket du hade haft om du skippade Trisslotterna och investerade de sparade pengarna till en avkastning om 10% per år istället. Jag räknar även av den sannolika vinsten för perioden.


Den faktiska kostnaden av att köpa en Trisslott i veckan:

  • 5 år - 4797kr 
  • 10 år - 12.123kr 
  • 15 år - 23.312kr 
  • 20 år - 40.419kr


Jag vet att jag kommer bli ifrågasatt på det här eftersom många tycker att det handlar om "småpengar".

Då skulle jag gärna ställa en motfråga, tror du att någon närstående som är nyfödd idag skulle se 40.000kr som småpengar på sin 20-års dag? Det är nämligen vad du skulle kunna ge den personen helt gratis om du skippade Trisslotterna och investerade pengarna istället.

Jag säger absolut inte att det är fel att spela för att få lite spänningen i vardagen eller som en kul grej, men att tro att det ger en ekonomisk vinning på något sätt är att lura sig själv och går emot lagen om sannolikhet. Vinnarna hittar vi alltså utanför spelbordet helt enkelt!

5. Ta fullt CSN-lån fast du inte behöver och tjäna pengar










Det här kan ju låta omoraliskt men jag tycker faktiskt inte det. Vi har alla samma möjligheter så varför ska någon som varit duktig och sparat pengar inte ta ett billigt lån bara för att det finns pengar på kontot?

Nej jag tycker definitivt att man ska utnyttja den här möjligheten till att stärka upp sin ekonomi för om du nu inte behöver lånet så har du med stor sannolikhet bidragit med skattepengar genom att jobba.

Ok, nu går vi på det intressanta, vad tjänar man på att maxa CSN-lånet och bidraget för studier? Till att börja med har jag fyllt i att man vill plugga heltid i 6 år, det kommer att ge ett totalt bidrag och lån på 861.360kr och betalas ut med 14.356kr i månaden (Det här är inklusive det högre bidraget).

För att börja beräkningen så kör vi först de 6 åren vi studerar. Jag räknar på att vi tar allting och investerar till en avkastning om 10%. Det sjuka är att efter vi är klara med våra studier så har vi hala 1.358.100kr på kontot!


Screenshot från Sparkalkylator Deluxe,  z2036.blogspot.com



Bli en CSN-miljonär! 


Vi har alltså blivit miljonär genom att låna pengar av CSN, hur sjukt det än låter. Men ta det lugnt, vi har inte dragit av återbetalningen av lånet än så nu går vi in på den biten.

Efter att vi har slutat att plugga så kommer vi att börja betala av på lånet. Hur mycket avbetalningen blir skiljer beroende på lön, om man har jobb etc. men vi går helt enkelt på den ungefärliga beräkningen som CSN gjort. Kolla här nedanför så ser du hur de räknar.






Min erfarenhet är att man får betala tillbaka betydligt mer än så här så vi kör på medelvärdet som hamnar på 28.171kr per år och höjer upp det till ett genomsnitt på 40.000kr per år. Det kommer då att ta 17 år att betala lånet inklusive dagens ränta och avgifter.

Det här gör också att jag slipper sitta och räkna hela natten eftersom vi kommer att betala tillbaka lånet på en 17-års period efter att vi slutat studera. Vi räknar alltså riktigt lågt här och det finns potential att tjäna mer pengar än vad vi kommer att komma fram till i det här exemplet.

Vi är mångmiljonärer när lånet är återbetalat! - Nu kommer vi till det sjuka, när återbetalningsperioden är slut efter 17 år (23 år efter att vi började studera) har vi kvar ett kapital på 3.945.459kr!

Det här är alltså pengar som vi byggt upp helt genom CSN-lånet. Gratis pengar skulle man kunna säga. Visst, det finns en hake och jag vet att frågan kommer att komma..

"Men, vi har ju ändå betalat tillbaka lånet så det stämmer ju inte riktigt?". Det är sant, av de pengarna vi fick varje månad så var totalt 685.648kr lån och avgifter så drar man bort det blir det "bara" 3.259.811kr kvar.

Att bli miljonär via CSN är så enkelt! 


Om vi däremot drar det ett steg till så kommer vi ändå komma fram till att det är sjukt enkelt att bli miljonär om man tar full belåning via CSN och jag tror inte alla är medvetna om hur enkelt det är.

Faktum är att redan innan du börjar betala på lånet vid år 6 har ett kapital på hela 1.358.100kr. Genom att investera dessa pengar till en direktavkastning på 5% får du 67.905kr om året i utdelningar eller 5648kr i månaden.. ringer det en klocka?

Yes, du fattade rätt! Vi kan alltså använda våra CSN-pengar och investera i utdelningsaktier så kommer utdelningarna vi får att sköta alla avbetalningar till CSN i all framtid till lånet är avbetalat.

Att bli miljonär är alltså grymt enkelt, svårigheten är bara att vi måste spara och investera alla våra CSN pengar och det är där 99% av alla människor misslyckas och blir kvar med skulder istället.

OBS! Exemplet ovanför är extremt och jag kan mycket väl ha missat något men det är poängen som räknas. Även om vi bara får låna halva den här summan så kommer vi att ha närmare 2 miljoner när vi är klara med studierna.

Jag reserverar mig också för att avkastningen inte behöver bli som den varit historiskt. Jag tar heller inget ansvar för vad andra gör med sina pengar.. men..

CSN är det förmånligaste lånet vi kan få och alla (!) kan tjäna pengar genom att använda det rätt. Tyvärr har jag själv inte pluggat så mycket så jag har bara plockat CSN under ett år men det gav mig riktigt bra med extrapengar.





Få bättre ekonomi genom att tänka annorlunda


För att sammanfatta det här inlägget tänkte jag bara lysa upp det uppenbara. Om vi vill få en bättre ekonomi så enkelt som möjligt behöver vi bara göra tvärtemot vad alla andra gör, det är så systemet är uppbyggt.

Majoriteten köper lotter i hopp om snabba vinster, inte aktier som bygger kapital över tid. Det är bra för oss som insett kraften i aktier och ränta-på-ränta effekten och tjänar pengar på aktier, om alla gjorde som oss skulle det inte fungera.

Majoriteten jobbar inte ihop sina studiepengar utan bränner sitt CSN-bidrag varje månad. Det är bra för oss som vet hur vi kan tjäna pengar på det. Om det inte fanns ett behov av att låna pengar för att kunna köpa mat och kläder när man pluggade så skulle vi inte ha möjlighet att tjäna pengar på lånet.

Vi kan leva som ekonomiskt fria genom små enkla val 


Som sista ord vill jag bara säga, det är enklare än vad många tror att bli ekonomiskt fria. Genom att göra annorlunda och utnyttja möjligheterna som finns tack vare ekorrhjulet kan vi ganska enkelt bli ekonomiskt fria.

Med ekonomiskt fria tänker jag inte i första hand på att sluta jobba, resa jorden runt och klättra ur samhällsbubblan. Med ekonomiskt fria menar jag att ha ett inre lugn, att inte vara beroende av andra och att sova gott om natten.

Många kanske undrar varför jag ens säger det här och om det inte är en risk för att för många kommer på det och möjligheterna försvinner? Den risken ser jag som obefintlig, för varje person som ser de här möjligheterna så kommer det hoppa in tusentals i ekorrhjulet.

Det är helt enkelt upp till oss själva om vi tar till vara på möjligheterna eller inte. Vi kan inte skylla på någon annan och det är inte ens värt att spendera energi på saker som inte ger oss det vi vill ha. Vi har spelreglerna framför oss, det är bara att följa dom så blir det ganska enkelt..

Varför den obehagliga sanningen?


Så varför rubriken "Den obehagliga sanningen"? Testa att ta upp det jag skrivit här med en person som hellre lägger 200kr på en bingolott eller "unnar sig saker för att det ändå är så lite pengar".

Jag är ganska säker på att diskussionen inte kommer så långt utan massa motargument och bortförklaringar trots att vi alla vet sanningen. Vi vet vad som krävs för bygga upp ett stort kapital och då blir det obekvämt att prata om det om man själv gjort och fortsätter att göra andra val..

Jag säger som sagt inte att det finns något rätt eller fel men att ens egna val kommer att påverka framtiden om 1, 5 och 20 år. Väljer att man att strunta i en möjlighet i dag så bör man inte klaga imorgon eller om 20 år. Vi skapar vår egen framtid.


Har ni några bra lifehacks att bjuda på för att få en bättre ekonomi? Dela gärna inlägget om du gillar det och skrik gärna till i kommentarerna om du inte håller med! ;)


Att börja investera i aktier och få upp ögonen för passiva inkomster genom aktier är det som startade hela min resa mot ekonomisk frihet. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)