Har du någon gång funderat på att ta ett sabbatsår från jobbet? Du kanske har tvekat men ändå inte släppt tanken? Det är mycket lättare sagt än gjort att ta steget, däremot är det något jag definitivt ska göra om man har möjligheten.
Jag har själv tagit ett sabbatsår från jobbet. Jag tänkte därför att det kanske skulle hjälpa någon om jag skrev ett inlägg om min resa när jag som heltidsanställd bestämde mig för att ta en paus från ekorrhjulet! I korta drag kan jag väl säga att det som började som ett sabbatsår, blev en ledighet som slutade i eget företagande på halvtid, som blev 10 timmarsveckor och en pågående resa mot ett evigt sabbatsår och ekonomisk frihet.
Sabbatsår från jobbet - Hur gör man?
Att ta ett sabbatsår innebär att man tar en paus eller ledigt från jobbet under ett år. Det här kan självklart vara både längre och kortare tid men ofta använder man just ordet sabbatsår för att beskriva själva pausen/ledigheten. Det finns väldigt många sätt att göra det här på och den vanligaste om man är anställd är väl att ta tjänstledigt från jobbet. Det finns lite olika regler kring det här,
du kan läsa vad som gäller hos Unionen t.ex.
I grunden kan man väl säga att det handlar om att komma överens om något som fungerar för både dig och din arbetsgivare. I vissa företag kommer det att vara lättare att få ta ett sabbatsår medan det kan kännas omöjligt i andra. Om man vill ta ett sabbatsår så är det bästa att kolla upp vad som gäller först och sen se vad man själv kan tänka sig att ta för väg. Man har t.ex. rätt att ta tjänstledigt för studier eller för att starta egen verksamhet om man varit anställd mer än 6 månader.
Jag själv valde en annan väg för att få möjlighet till mitt sabbatsår. Jag berättar mer om det längre ner i inlägget.
Ta ett sabbatsår - Ekonomi och budget
Den säkert vanligaste frågan när det gäller sabbatsår är ekonomin. Hur ska man ha råd att vara ledig ett helt år utan lön från sitt jobb? Det finns flera svar på den här frågan och jag kan väl i efterhand konstatera att jag själv kanske inte tog den mest ekonomiska vägen även om jag känner att jag gjorde rätt val.
Leva på sparpengar eller passiva inkomster under sabbatsåret
Oavsett om man tänker sig att resa, bara chilla, jobba, plugga eller starta eget under sitt sabbatsår så tycker jag definitivt och man bör ha ett sparkapital innan man tar ledigt från jobbet eller säger upp sig. Att ha en ekonomisk trygghet gör det hela mycket roligare och jag tror också det öppnar upp helt andra möjligheter att utnyttja sabbatsåret på rätt sätt. Att inte ha en ekonomisk trygghet kan leda till att man kanske inte gör det man vill och helt plötsligt har ett år passerat utan att man hunnit med det man velat göra.
Hur mycket sparkapital bör man ha? - Det finns inget exakt svar på den frågan utan det beror på vilka andra inkomster man har under tiden. Om du t.ex tänkt att plugga samtidigt och redan har det klart så behövs ju kanske bara en mindre buffert. Om man däremot tänkt leva helt på sitt sparkapital under sitt sabbatsår så behövs det mer pengar, troligtvis lika mycket som du normalt spenderar under ett år eller mer.
Om du bara tänkt att studera på halvtid eller om studiebidraget inte räcker till så kan du t.ex utöka inkomsten genom utdelningar från investerat kapital. Att ha vissa passiva inkomster genom aktier ökar också möjligheterna om det är så att du som jag inser att du vill förlänga ditt sabbatsår till 1,5 år eller längre.
Läs mer! Hur du kommer igång med ditt aktiesparande och får passiva inkomster!
Studera under sabbatsåret - Studiebidrag
Ett alternativ är att studera under sitt sabbatsår och därigenom få möjligheten till studiebidrag och studielån. Hur mycket pengar du får varje månad beror på hur och vad du studerar samt vad du haft för lön och vad du pluggat tidigare.
På CSN kan du läsa mer och räkna ut hur mycket du kan få i studiebidrag och lån. Något att tänka på är att man får högre bidrag om man t.ex har barn eller haft en viss inkomst tidigare. Här nedanför går jag igenom vad som gäller för 2019 när det gäller studiebidragen.
Tilläggsbidrag - Det här bidraget gäller om du har ett eller flera barn under tiden du studerar. Har du t.ex. 2 barn och studerar heltid under 4 veckor så får du
1000kr extra i bidrag genom tilläggsbidraget.
Tilläggslån - Om du är minst 25 år, har arbetat tidigare och haft en inkomst på 192.975kr under 2018 och studerar inom Sverige, EU/ESS eller Schweiz. Om du studerar heltid i 4 veckor så får du
3680kr extra med tilläggsbidraget.
Merkostnadslån - Har du merkostnader i samband med dna studier så kan man söka merkostnadslån.
Vad som gäller är lättast att läsa här på CSN hemsida.
Högre bidrag - Möjligt om man studerar på grundskole-/gymnasienivå inom EU/ESS/Schweiz eller en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid universitet eller högskola. Om du studerar heltid i 4 veckor så ger det högre bidraget
7160kr. Det finns en begränsad budget för det högre bidraget, läs mer på CSN hemsida vad som gäller.
Att studera under sitt sabbatsår öppnar definitivt upp möjligheter om du inte har ett sparkapital att använda. Jag pluggade själv en period under mitt sabbatsår och rekommenderar det starkt om du känner att det skulle vara ett alternativ.
Starta eget under sabbatsåret
Att starta eget är ett ytterligare alternativ för att finansiera sitt sabbatsår, det var också här jag hamnade efter mitt sabbatsår. Svårigheten här är att det oftast inte får konkurrera med din nuvarande arbetsgivare och det är svårt att gå all in om man inte vet om man ska tillbaka till sitt tidigare arbete.
Däremot behöver man inte starta en egen verksamhet som genererar en heltidsinkomst. Om du t.ex. har en sparkapital eller passiva inkomster från aktier att leva på så kanske det räcker med att lägga några timmar i veckan på det egna företaget och då kan det bli en sidoverksamhet som det kan fortsätta med om du återgår till arbetet eller växla upp och gå över till det på heltid när sabbatsåret är slut.
Läs mer! Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer
Tog ett sabbatsår från jobbet - Min resa
När jag tog mitt sabbatsår så var jag mitt inne i min karriär och en bit under 30 år gammal. Jag brottades rejält med tankarna om att kasta allt jag jobbat så hårt för i sjön, men samtidigt lockades jag enormt av friheten att bara vara ledig ett år. jag var just då extremt less på att jobba fast jag egentligen gillade jobbet jag hade. det som till slut fick mig att ta steget var efter att jag gått hårt in i väggen efter en utbrändhet.
Valet blev extremt enkelt eftersom utbrändheten ändrade min syn på livet i stort och istället för att ta tjänstledigt sa jag upp mig. Planen var att vara ledig ett år, att ta ett sabbatsår från jobbet och sen börja jobba igen. Under den här ledigheten jag fick så ändrades hela min syn på livet vilket gjorde att jag aldrig gick tillbaka till något jobb på heltid igen. Det jag först trodde skulle bli ett sabbatsår blev istället en livsförändring som har gett mig mer frihet i livet.
Jag utnyttjade verkligen den lediga tiden till att göra allting jag inte riktigt hunnit med innan och jag märkte att jag både blev gladare, lugnare och hade mer tid för både min sambo, vänner, mina hobbys men framförallt tid för mig själv. Jag började fundera på lösningar för att uppnå ett evigt sabbatsår och det var då jag på riktigt började räkna på om jag kunde bli ekonomiskt fri. Jag hade en del investerade pengar och efter att ha börjat kapa kostnader så såg jag snabbt att möjligheten till att sluta jobba helt var stor!
Läs mer! Kapa kostnader så att du kan jobba mindre!
Jag startade eget på halvtid
Jag insåg ganska snabbt in i mitt sabbatsår att jag inte skulle gå tillbaka till en klassisk heltidstjänst igen. Jag insåg att ekonomisk frihet var möjlig på sikt men att jag var tvungen att dra in en inkomst från någon form av arbete ett tag till. Jag ville jobba på mina egna villkor och inte lägga massa tid på restider och att jobba 9-5 var inget alternativ. Jag började fundera och det blev klart för mig att det var eget företag som gällde. Jag startade 1,5 år in i mitt sabbatsår mitt egna företag med affärsidén "Att göra ett bra jobb genom att jobba så lite som möjligt".
Efter 6 månader hade jag nått dit jag ville och jobbade ungefär 20 timmar i veckan. Med tiden har jag haft möjlighet att minska ner på arbetet för att idag jobba 10 timmar i veckan.
Läs mer - Hur jag gick från övertid till 10 timmar i veckan
Det som gjorde att jag vågade ta ett sabbatsår
Jag förstår att många tycker tanken med ett sabbatsår är skrämmande och det var exakt likadant för mig. Det som gjorde att jag vågade ta steget var att jag hade ett sparkapital som jag visste att jag kunde leva på i ett par år om det inte skulle lösa sig på ett bra sätt. Det viktiga i att ha sparade pengar var dock inte det praktiska som jag först trodde. Det viktiga var den mentala biten. Om jag inte haft en klump med sparpengar vet jag inte om jag hade varit där jag är idag, med stor sannolikhet hade jag gått tillbaka till mitt jobb och idag suttit och drömt om ännu ett sabbatsår.
Tack vare att jag inte behövde oroa mig så låg fokus väldigt långt bort från mitt tidigare jobb och jag såg nya möjligheter och skapade nya inkomster. Mitt kapital som jag först trodde skulle räcka i ett eller två år visade sig ganska snabbt efter lite kostnadsjusteringar vara tillräckligt för både fyra och fem år. När jag lärt mig mer om bärsen och gick all in och investerade mer insåg jag frihetsåren är betydligt fler än fem år.
När jag sen startade eget så gjorde alla de förändringar jag gått igenom ekonomiskt att bara så lite som 10 timmars arbete förlängde min tidsbuffert i friheten jättemycket. Jag insåg att så länge jag har 20 timmar jobb i veckan så är mitt eviga sabbatsår ohotat. jag behövde aldrig gå tillbaka till ekorrhjulet igen.
Nyckeln till frihet var en kombination av att kapa mina fasta kostnader och investera mina pengar. Om kostnaderna blir lägre och de passiva inkomsterna högre så kommer de att mötas tillslut, då är man ekonomiskt fri.
Mina fasta kostnader och det jag gör i vardagen betalas redan av aktierna och de är riktigt nära att möta kostnaderna för nöjen och resor! Det är inte långt kvar nu och allt började med ett sabbatsår.
Har ni tagit ett sabattsår från jobbet? Är det något ni funderat på att göra?
Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto.
Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)
* Läs mer om affiliatelänkar här.