onsdag 28 februari 2018

Sänka sina kostnader

Jag sitter och funderar lite på om jag kan sänka mina fasta kostnader ännu mer. Att sänka sina fasta kostnader är enligt mig det viktigaste för att så snabbt som möjligt både uppnå en större frihetskänsla, sparkvot och möjlighet att uppnå ekonomisk frihet. De fasta kostnaderna är ofta (inte alltid) inte riktigt motiverade och en dyrare elräkning ger sällan större livskvalitet än en billigare elräkning.
Mina fasta kostnader som de ser ut nu är:

 • Boende 3500kr/mån - Det här är min halva av bostadskostnaden. I den här kostnader ingår avgift till bostadsrättsföreningen (vilket inkluderar värme, bredband, parkering) samt räntekostnaden för bostadslånen.
 • Mat 1500kr/mån - Vi delar den här kostnaden och det här är min del. Det inkluderar all mat, toapapper, tvål, diskmedel etc.
 • Elräkning 350kr/mån - Det här är vår elräkning och jag kommer snart att försöka förnya den till bättre villkor. Vi lagar all mat hemma, tvättar flera gånger i veckan och kör diskmaskinen dagligen. Eftersom jag inte jobbar så mycket så spenderar jag mer tid hemma viket säkert drar upp det en del.
 • Hemförsäkring 77kr/mån - Det här är min halva av hemförsäkringen. Den täcker lägenheten, lösöre, både mig och min sambo, samt reseförsäkring etc. Jag har den via banken och det ger mig ränterabatt vilket gör den svår att byta ut eftersom räntan skulle bli högre då.
 • Mobiltelefon 235kr/mån - Tidigare hade jag 95kr/månad men när min telefon gick sönder kunde jag välja att köpa antingen en ny för 5000kr eller detta abonnemang på två år som inkluderade telefonen och fria samtal/2 gig surf. Jag vill ha en bra telefon med bra kamera då jag använder den ofta och speciellt när jag reser så detta var det billigaste alternativet. Om telefonen är hel när abonnemanget går ut kommer jag att gå tillbaka till 95kr.
 • Bil 1000kr/mån - Detta är min halva av bilen och inkluderar försäkring, bensin, värdeminskning, skatt och reparationer.Vi åker väldigt lite bil, nu har vi inte kört den på alls på 3 veckor. Du kan ganska lätt sänka kostnaderna för din bilförsäkring.
 • Totalt: 6662kr/månDet här är alltså mina fasta kostnader varje månad och även om jag tycker att de är helt ok så skulle jag ju inte säga nej till ännu lägre om det inte påverka livskvalitén i övrigt. det är grymt hur låga kostnader kan bidra till frihetskänslan man får. Ju lägre kostnader man har, ju mindre stress behöver man känna över räkningarna varje månad.

Det jag direkt kan se som skulle vara enkelt att fixa är som sagt att sänka mobiltelefonkostnaden så fort abonnemanget går ut och att göra sig av med bilen. Bara det skulle göra att kostnaderna minskade till 5500kr i månaden.

Har ni några bra tips som jag kan tänka på? Hur ser era kostnader ut- och har ni gjort något speciellt för att sänka dom?


Läs även:

tisdag 27 februari 2018

Strunta inte i att göra roliga saker!

När man sparar för att nå ett mål och kanske framförallt för att nå ekonomisk frihet så är det nog lätt att glömma bort att leva ibland. Själv försöker jag aldrig att skjuta bort saker jag vill göra och har egentligen väldigt dyra intressen. Det borde med min låga inkomst kanske omöjliggöra att jag når ekonomisk frihet, men jag skulle aldrig strunta i att göra eller testa något jag verkligen ville bara för att kunna spara mer pengar.Det blir kanske lite motsägelsefullt att säga att man inte ska strunta i att göra allt kul man vill göra samtidigt som man vill nå ekonomisk frihet på en väldigt låg lön. Jag ska kort försöka förklara hur jag har gjort för att lösa den ekvationen på bästa sätt för mig själv. Det här betyder inte att det är bästa sättet eller fungerar för någon annan, men det funkar rätt bra för mig.

Jag har till att börja med kört ett par "hundår" och byggt upp portföljen som nu är värd runt 1,6 miljoner. Det betyder att mitt kapital borde växa med typ 100.000-160.000kr per år, även om jag inte sparar något. Det motsvarar 8-13.000kr i månaden. Det är alltså ingen katastrof om jag inte sparar vissa månader eftersom kapitalet kommer att fortsätta att växa ändå.

Jag gillar äventyrliga aktiviteter, dessa aktiviteter kostar inte sällan ganska mycket pengar i form av utrustning och annat. Det jag försöker göra här är att hålla mig till få aktiviteter åt gången. Om man köper en snowboard t.ex. så är det ju billigare att åka ju mer man åker. Visst, att inte åka alls är gratis men då blir det väldigt dyrt per åk. Jag försöker istället att åka så mycket jag kan, ju fler gånger du använder en snowboard, ju mindre har du betalat per åk. Det mest oekonomiska har jag kommit fram till att det är när man köper massa olika saker som man inte hinner använda. Om du köper en mountainbike för 5000kr och bara använder 10 gånger så har du betalat 500kr per användningstillfälle, medan om du köper en för 20.000kr och använder den 200 gånger så har du bara betalat 100kr per tillfälle.

Gör ni allt ni vill göra? Vilka knep har ni för att få det att gå ihop med ekonomin och sparandet?Läs även:
Sälja allt och flytta till Spanien - Är jag på väg att ge upp?
Fixa billigare hemförsäkring
Optimera livet - Ett effektivt liv
Varför jag bara jobbar halvtid
Bo billigt

måndag 26 februari 2018

Har sålt av en del preferensaktier till förmån för ökad tillväxt i portföljen

Nu var det nästan en vecka sedan jag skrev på bloggen, sorry för det. Jag har haft lite problem efter operationen för 2 veckor sedan, såret har blödigt en del och haft svårt att läka. Nu har det dock blivit så pass bra att jag kunnat sätta mig vid datorn en stund, även om det inte riktigt läkt som det ska än.

Det här inlägget ska dock inte handla om det utan om mina senaste affärer när det gäller mina preferensaktier. Jag har bland annat Corem- och Klöverns preferensaktier och jag har passat på att sälja av lite då kurserna gått upp och jag sett större potential i fastighetsaktier med tillväxt.Jag köpte bland annat lite Corem pref för 2 veckor sedan för 301,50kr och har sålt av en del runt 309kr. Istället har jag köpt bland annat Hemfosa runt 99-100kr och Diös runt 54-55kr. Det här kommer ju självklart att sänka direktavkastningen i portföljen men jag tror att jag tar ikapp det redan efter 2-3 år med tanke på tillväxten i de aktierna. Både Hemfosa och Diös har en bra direktavkastning på 4,8% respektive 5,4%.

När det gäller preferensaktierna så brukar jag ibland köpa och sälja lite beroende på hur värderingen ser ut i förhållande till de vanliga stamaktierna. Jag kan tex. nu tycka att Diös känns mer attraktivt med 5,4% direktavkastning och 10% förväntad tillväxt än tex. Klövern Pref som ger 6,4% direktavkastning utan tillväxt. På ett sätt är mina preferensaktier som en kassa då de rör sig lite annorlunda än stamaktierna.

Har ni preferensaktier i portföljen? Hur gör ni med dom, behåller oavsett vad eller fördelar om vi läge?


Preffportföljen krossar index!Läge att öka med fler preferensaktier?

tisdag 20 februari 2018

90.000kr i utdelningar sedan bloggens start!

Idag kan jag konstatera att jag lyckats med ett till utav utdelningsmålen, nämligen att ha inkasserat 90.000kr i utdelningar sedan bloggens start. Innan bloggstarten sparade jag enbart i fonder på Avanza och har därför ingen historik i utdelningarna förutom tiden då Avanza Zero delade ut och då hade jag det mesta av mitt kapital på Swedbank.
90.000 kronor är grymt mycket pengar för att inte behöva arbeta för dom och det bästa är att det kommer att bli så mycket mer framöver. Bara genom återinvesteringen får jag ytterligare ca: 300kr i månaden och den utdelningen ökar naturligt genom bolagens tillväxt varje år. Sen kan jag återigen investera den utdelningen och.. ja ni fattar, det blir bara bättre och bättre för varje år.

Jag har som sagt tidigare i livet sparat i fonder. Jag kan verkligen rekommendera att börja med det men för mig var det inte förrän jag började köpa aktier som jag verkligen förstod kraften i återinvesterade utdelningar och utdelningstillväxt. Nu vet jag att man kan leva på avkastningen av aktier och ännu viktigare.. jag vet att jag själv kommer att göra det inom en snar framtid!

Vad är det första ni gör när ni får en utdelning?Läs även:
Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba
Jag har uppnått nya utdelningsmål - Boende, mat och el täcks av utdelningarna
Hur jag nådde min första miljon
Leva på utdelningar

söndag 18 februari 2018

Mina 5 bästa utdelningsaktier (utdelningstillväxt) i år - 2018

Rapportperioden är snart över och det innebär att nästan alla min bolag har givit sina förslag för årets utdelningar. Jag kommer inte att räkna med extrautdelningar när jag kollar på vilka som höjt sina utdelningar mest under 2018 utan kollar enbart på ordinarie utdelning. (Atlas Copco med extrautdelningar +120%, Handelsbanken +50%). Jag räknar bara innehav som har en portföljandel över 3% eftersom många mindre innehav ändå gör så liten skillnad på totalen. Som jag skrev i mitt inlägg igår så har utdelningstillväxten haft stor betydelse i att nå mina mål. Här är mina innehav med bäst utdelningstillväxt 2018. • 1. Diös 45% - Diös höjde med helt otroliga 45%. Jag hade väntat mig en riktigt bra höjning och de senaste två utdelningshöjningarna gör att tillväxten i utdelningen varit 83%! Läs inlägget om Diös utdelningshöjning här,
 • 2. Svolder 18,5% - Svolder är ett relativt nytt innehav i portföljen och den senaste utdelningshöjningen var 18,5%. Det ska bli intressant att se vad höjningen blir i år.
 • 4. Latour 12,5% - Latour är ett av mina större innehav och jag gillar både den noterade och onoterade delen. Historiken är extremt bra och jag tror att de kan fortsätta att leverera bra resultat framöver. Läs inlägget om Latours utdelningshöjning här.
 • 5. Handelsbanken 10% - Handelsbanken är en stabil bank med bra direktavkastning och fungerar som diversifiering mot mina andra investeringar. Förutom en helt ok utdelningshöjning så delar de även ut en extrautdelning på 2kr (40% mot förra årets utdelning). Jag väntar fortfarande på rapporten om utdelning för mina utländska innehav men om jag bara kollar de svenska så har de höjt utdelningarna med 10,2% i år. Det tycker jag är riktigt bra. Om jag räknar in preferensaktier, likvider och de utländska innan höjningar så är det ändå helt acceptabla 7,3%.

Hur ser er utdelningstillväxt ut i år? Vilka är era bästa utdelningshöjare i år?Läs även:

lördag 17 februari 2018

Jag har uppnått nya utdelningsmål - Boende, mat och el täcks av utdelningarna!

Det var ganska längesen jag klarade ett av mina större utdelningsmål, närmare bestämt i juni förra året. Det inlägget kan ni läsa här. Jag har satt upp dessa mål för att motivera mig själv på vägen mot det stora målet att leva på utdelningar. Nu har jag äntligen lyckats klättra över en till milstolpe och det är att mina utdelningar även täcker elräkningen varje månad. Totalt täcker mina utdelningar bostadslånen, avgift till bostadsrättsföreningen, maten och elräkningen varje månad, det känns så grymt bra!
Tack vare ett par riktigt bra utdelningshöjningar de senaste tiden så klättrade jag över målet och det får jag väl tacka Investor, Castellum, Axfood, Latour och framförallt Diös som höjde utdelningen med 45% för.

Totalt får jag in 66.096kr om året eller 5508kr i månaden från mina utdelningar. Det saknas 1017kr varje månad för att jag skulle kunna täcka alla mina fasta kostnader och i princip kunna leva utan att jobba. Men då skulle jag inte kunna resa eller hitta på roliga saker, så det skulle vara ganska tråkigt. När jag däremot får in 3692kr mer från utdelningar varje månad än vad jag gör idag så anser jag mig som helt fri. Det är faktiskt inte så mycket mer som behövs om man ser det så.

Nästa stora utdelningsmål är att utdelningarna även ska täcka min hemförsäkring. Det är inte ett jättehopp dit och troligtvis så når jag det redan i år. Efter det är det mobiltelefon och bil, varav bilen är den stora kostnaden. Nu ska jag bara njuta av det här och att friheten tagit sig ett steg närmre mitt liv!

Har ni några speciella mål? Hur har det gått för er?Läs också:
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Sälja allt och flytta till Spanien - är jag på väg att ge upp?
Leva på utdelningar
När ska man gå i pension?
Hur blir man rik?

fredag 16 februari 2018

Diös höjer utdelningen med 45%! - Utdelning 2018

Idag meddelade Diös ett förslag att man ska höja utdelningen från 2kr till 2,90kr per aktie. Det är en höjning på 45%, vilket är helt grymt bra! I dagsläget ligger direktavkastningen på 5,2%. Jag skrev senast för ett halvår sedan i inlägget "Diös fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?" att jag räknade med en kraftig utdelningshöjning på minst 25% och visste att det fanns potential för 50% höjning, men vågade inte hoppas på det. Men en bra höjning blev det! Sedan jag hoppade in i Diös för 2 år sedan har utdelningen höjts med 83%! Dagens höjning gör att jag kommer att få 927kr mer i utdelning varje år från Diös.
Jag har bara kollat nyhetsflödet snabbt, men rapporten ser riktigt stark ut och förvaltningsresultatet ökade med 53% (19% i jämförbart bestånd). Hyresintäkterna ökade med 28% och resultatet per aktie blev 7,78kr. Belåningsgraden fortsätter även att minska och är nu nere på 56%. Framtiden ser bra ut och man jobbar på att förstärka uthyrningsgraden ännu mer från dagens 91%. Allt fortsätter alltså åt rätt håll precis som förra året.

Jag är sjukt nöjd med det jag sett och inte speciellt förvånad. Diös levererar och jag tror de kan få fler möjligheter framöver till bra förvärv. Yielden på fastigheter i de mindre städerna i norr är väldigt bra i jämförelse med storstäderna vilket minskar fallhöjden en aning vid en eventuell fastighetskrasch. den stora risken jag ser är digitaliseringen vilket skulle kunna leda till "retaildöd" och det skulle påverka vissa av Diös hyresgäster men en stor del är trots allt myndigheter, kommun osv. Här kan du läsa hela bokslutskommunikén.

Har ni Diös? Vad tycker ni om bolaget?


Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.


Läs även:
Diös fastigheter - jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Diös höjer utdelningen med 26%!
Ökade innehavet i Diös
Diös drar 3% norrut - Låg värdering?

Fler utdelningshöjningar 2018:
Latour höjer utdelningen med 12,5% - Utdelning 2018
Axfood höjer utdelningen med 17% - 2018
Castellum höjer utdelningen - 2018
Investor höjer utdelningen - Utdelning 2018

torsdag 15 februari 2018

Latour höjer utdelningen med 12,5% - Utdelning 2018

Idag meddelade Latour ett förslag på att höja sin utdelning med 12,5%. Den tidigare utdelningen var 2kr per aktie och förslaget för det nya utdelningen är 2,25kr per aktie.
Latour är mitt 6:e största innehav och höjningen gör att mina 800 stycken aktier kommer att ge mig 200kr mer i utdelningar varje år. Det är grymt med utdelningstillväxt eftersom utdelningarna växer utan att ens behöva återinvesteras. Förra året höjde Latour utdelningen med 18,5% och jag hade faktiskt förväntat mig en höjning runt 15% i år, men jag är helt klart nöjd med 12,5%. Min långsiktiga förväntning är en utdelningstillväxt på 13% från Latour. Det är en bra bit lägre än m man jämför med Latours utdelningshistorik.

Jag bara skummat igenom nyhetsflödet när det gäller rapporten men jag tycker att det ser bra ut. Jag kommer att kolla mer på den nästa vecka men nöjer mig med det eftersom jag litar fullt ut på ledningen och deras förmåga att skapa värde. För er som missat så tycker jag att ni ska lyssna på Nicklas Anderssons (Investeraren) poddavsnitt med Latours VD Jan Svensson.

Har du Latour i portföljen? Är du nöjd med utdelningshöjningen?


Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.


Läs dagens tidigare inlägg:
Tiden är mer värdefull nu än sen

Läs andra inlägg:
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden
Diös fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!
Har fyllt på lite Latour - Bättre utdelningstillväxt
3 aktier från en utdelningsinvesterares synvinkel

Tiden är mer värdefull nu än sen

Det är lätt att skjuta upp saker, man tänker att man kan göra det sen, att man "ska bara" först. Med sparande är det ännu lättare att hamna där, man kanske skjuter upp saker man vill göra för att kunna spara mer. Enligt mig är det inge bra att göra så, jag förstår att det har att göra med tidigare erfarenheter att jag tycker så. Jag har dock förståelse för att man skjuter upp saker, våra erfarenheter gör oss till de vi är. Vissa glider genom livet utan svårigheter och då är det svårt att föreställa sig att livet kommer att förändras. Vissa stöter på motgångar varje år, det är vardag i deras liv att det kommer att ske drastiska förändringar.
Jag har haft det ganska tufft när jag var yngre, inget har egentligen tagits för givet och jag har vant mig vid motgångar. Jag säger inte att jag har det svårare än någon annan och jag vet att det finns de som har det betydligt tuffare men samtidigt vet jag att jag inte tar något för givet. Jag har sett folk i min närhet gå bort alldeles för tidigt och jag har själv legat sömnlös otaliga nätter med dödsångest och en känsla om varför jag inte levt mina drömmar. Jag har vid ett flertal tillfällen ställts inför ångesten att jag inte tagit till vara på tiden på bästa sätt och levt i ovissheten om jag någonsin kommer att få möjligheten. De har varit skitjobbigt, det har varit slitigt, men det har gett mig möjligheten att se värdet i tiden jag har nu. Det är styrkan som kommit ur det jobbiga.

Även om jag inte utnyttjar tiden optimalt så har jag kommit så mycket längre tack vare de svårigheter jag gått igenom, det blir som en bekräftelse varje gång på att det viktigaste vi har är tiden. Tiden som är här och nu, inte sen. Jag har efter en rätt jobbig period den senaste tiden och operationen jag gick igenom börjat tänka på det här ännu mer. Jag vet att mitt mål mot frihet är rätt, men jag börjar fundera på om jag kanske ska våga riskera lite mer. Kanske borde jag hoppa ut i friheten tidigare, man vet ju aldrig hur mycket tid man får ändå?

Har ni funderat på att allting faktiskt kan förändras på en dag? Att allt det ni planerat att göra och kämpat mot kanske inte ens är möjligt när ni väl är där? Att det inte finns någon garanti för att vi når dit överhuvudtaget?Läs även:
Det går inte alltid som man tänkt sig - Ändrade förutsättningar
Sluta jobba vid 40
Billigare elräkning
Hur jag nådde min första miljon
Billigare hemförsäkring

tisdag 13 februari 2018

Det går inte alltid som man tänkt sig - Ändrade förutsättningar

I fredags fick jag spendera hela dagen på sjukhuset. Jag har gjort flera besök det senaste året och med knappt en veckas varsel blev jag inbokad på operation. Jag var grymt orolig inför operationen och hade väldigt mycket ångest, framförallt eftersom jag inte riktigt visste vad som väntade. Jag har legat sängliggande hela helgen, äter smärtstillande och det här är egentligen första dagen jag orkar öppna datorn även om det är jobbigt.Jag kom till sjukhuset på morgonen och hade som sagt inte riktigt hunnit få tid att förbereda mig. Det jag visste var att de skulle snitta upp magen på mig och att jag skulle behöva sövas, två saker som jag varit livrädd för hela mitt liv. Att bryta saker, få ur led eller sy har aldrig skrämt mig, men just operationer har jag varit livrädd för.

Operationen gick bra men tog vad jag förstod det som drygt 2 timmar och gjordes under narkos. Jag vaknade ganska pigg på uppvakningen enligt mig själv men kan i efterhand när jag sett de sms jag skickat till sambon se att jag var väldigt groggy. Man har väldigt mycket smärtstillande, bedövning och lugnande i kroppen så just då blev jag förvånad över hur "lite" ont det gjorde. Märkte dock vart efter det släppte att jag var ganska "bedövad" då och det känns betydligt mer nu.

Även om det väntar en ganska lång rehabiliteringsperiod för mig nu och att kanske inte alls kan göra vissa aktiviteter på samma nivå som jag gjort innan så är jag så otroligt glad och tacksam. Jag lever, jag kan gå och jag är bara tacksam för att det ändå gått bra. Man oroar sig alltid för det värsta och på ett sätt tror jag det är bra, svårigheter får oss att uppskatta det vi har mycket mer. Nu är jag här och gör det bästa av det, jag bryr mig inte över de saker jag inte kan göra just nu. Det är bättre att lägga fokus på det positiva.

Jag orkar inte skriva så mycket mer just nu men vill bara avsluta med att tacka den fantastiska sjukvårdspersonalen. Det var 4 personer med under operationen och alla var väldigt proffsiga och snälla. Jag fick verkligen känslan av att det genuint brann för sina jobb. Jag fick även träffa 3 stycken sjuksköterskor innan operationen som gav lugnande mm och de tog verkligen hand om mig och gjorde mig lugn, utan alla dessa fantastiska människor hade det varit en mycket värre upplevelse. Tack, ni är bäst och förtjänar mycket bättre än vad landstinget och staten gör för er. Det är ni som är vården, utan er skulle vi inte ha någon vård.

Ta hand om er och prioritera livet framför allt, kärlek!

tisdag 6 februari 2018

Axfood höjer utdelningen med 17% - 2018

Axfood föreslog idag att höja utdelningen med 17%, från 6 kr till 7 kr per aktie. Förra året höjde Axfood utdelningen med 20% så man kan ju såga att den har varit en utdelningsvänlig aktie att äga. På nuvarande kurs innan börsens öppning ger det här en direktavkastning på 4,5% med den nya utdelningen. Här kan ni se bokslutskommunikén.
För min del innebär det att mina 568 stycken aktier i Axfood kommer att dela ut 568kr mer i utdelningar till mig varje år, det är sånt jag vill ha. Grejen är att endast den här höjningen höjer min a totala årliga utdelningar med nästan 1 procent (0,8) det är rätt grymt! Förr a året höjde ju Axfood utdelningen från 5 till 6 kronor så sedan jag gick in i bolaget har utdelningen ökat med 40%, riktigt fint.

Nu ska man ju inte kolla bara på utdelningen även om det i de flesta fall avspeglar hur bolaget går. Vi vill ju veta att bolaget fortsätter göra vinst och ökar den i en takt som ger förutsättningar för nya utdelningshöjningar. Jag vill ha utdelningar, men det viktigaste är att jag fortsätter få höjda utdelningar över tid.

Om man kollar snabbt i rapporten så kom Axfood in under förväntan. Rörelseresultatet drabbades av kostnader inom e-handel, butiksexpansion och strukturkostnader. Har vi lite H&M vibbar här? Jag tror inte det men det är svårt att säga, möjligheten finns ju alltid. Något jag gillar är att de inför digitala kvitton och de har börjat bygga ett automatiserat färskvarulager med robotar.

Kortfattat för fjärde kvartalet kan man säga att Omsättningen ökade, rörelsemarginalen minskade, resultat per aktie var oförändrat. På helår ser det i princip likadant ut. Under året har man förvärvat Sabas varulagerverksamhet för frukt och grönt. Middagsfrid, mat.se och Eurocash.

Utdelningen känns ju sådär när man kollar rapporten eftersom resultatet per aktie är 6,98kr per år. Man delar alltså ut mer än resultatet vilket aldrig känns bra, däremot har man ett väldigt starkt kassaflöde och en del investeringar under året som påverkar. Man investerade för knappt 2 miljarder och drygt 1,1 miljarder var kopplat till förvärv som mat.se, Eurocash, Saba och Middagsfrid.

Man kan säga att kärnverksamheten går bra medan e-handeln drar ner resultatet, lite som marknaden i övrigt. Jag gillar Axfood och deras kärnverksamhet, redan när jag hörde om mat.se kändes det inte riktigt bra. Jag är däremot helt fel person att avgöra om det var nödvändigt eller inte, jag vet inte grunden till köpet. Spontant kändes det som de kunde satsat på sin egen e-handel men troligtvis är det något jag missat. Jag håller istället koll på utvecklingen, får de inte lönsamhet och fart på det så får jag utvärdera investeringen i Axfood. Utdelningen är trots allt bara resultatet av ett bra resultat. Jag har en viss oro att e-handeln kan komma att "förstöra" marknaden lite så som inom retail. Det skulle kunna innebära väldig hård prispress och ökade kostnader, vilket i långa loppet sänker marginalerna.


Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.Vad tycker ni om Axfoods rapport? Tror ni de står för samma utmaningar som t.ex H&M?


Jag skrev ett till inlägg i morse, läs det här:

Gårdagens inlägg läser du här:

Plugga på distans i Spanien

Jag har tänkt ännu mer på det som jag skrev om igår, att flytta till Spanien. Jag och sambon har pratat om det lite mer och det känns verkligen som något inom mig drar och säger: "-Åk dit, passa på!". Vi har ju egentligen bara ekonomi för att köra någon form av sabbatsår och det känns spontant fel och då börjar min hjärna direkt att söka lösningar. Ett alternativ som dök upp är att plugga på distans, det skulle jag kunna göra från Spanien.
Jag har inte ett komplett gymnasiebetyg och har därför möjlighet att plugga två terminer till på Komvux. Jag vet inte om det är möjligt att plugga helt på distans utan träffar men för 5 år sedan så pluggade jag på distans och då var jag i skolan en gång i månaden ungefär. Det krävdes inte så mycket tid och det var ganska kul. Om det finns kurser där jag inte behöver infinna mig någonstans utan kan göra allt helt på distans så skulle det kunna fungera i Spanien. Efter en snabbkoll så skulle jag med fullt studiebidrag och lån kunna få ut drygt 10.000kr i månaden genom CSN. Eftersom man bara får för den tid man studerar så blir det runt 100.000kr på ett år.

Sambon skulle nog kunna plugga högskola på distans, risken är väl att det är betydligt tuffare men även halvtidsstudier borde ge någon tusenlapp per månad. Med 12-13.000kr i CSN skulle vi nästan täcka våra kostnader vilket gör att kapitalet inte skulle behöva röras så mycket om det bara är ett år vi pratar om.

Jag ska kolla vidare på möjligheten att få fullt CSN för att plugga på distans i Spanien, om det går så vet jag att jag skulle klara av det med måttlig ansträngning. Det skulle vara ännu roligare att plugga ganska mycket spanska eftersom man ändå är i Spanien. Tyvärr är det nog vissa kurser som matte, svenska osv. som jag måste ta men då får det bli så.

Jag har flera gånger tidigare i bloggen prisat CSN lånet som ett av det fördelaktigaste lånen vi har och nu ser det ut att kunna vara en räddning till solen.

Vad tycker ni om mina tankar? Plocka fullt CSN och plugga distans är det bra?


Läs även:
Sälja allt och flytta till Spanien - Är jag på väg att ge upp?
Bo billigt
Leva på utdelningar
Tjäna pengar på CSN-lånet?
Sälja lägenheten och flytta utomlands

Gårdagens inlägg hittar du här:
Börskrasch på gång - 2018?

måndag 5 februari 2018

Börskrasch på gång - 2018?

Idag var det rätt rejäla nedgångar på stockholmsbörsen och man märkte att många blev lite obekväma. Nu är amerikanska börsen ner 4% och man undrar ju vad som händer imorgon. Själv har jag förlorat ca 6 månadslöner i portföljvärde idag och vad det blir exakt ser jag när USA börsen stängt. Självklart är det inte så att jag jublar idag men samtidigt känns det knappt i magen heller.


På något sätt har jag vant mig vid såna här dagar iaf, om jag backar 20-40% på dagens portföljvärde är jag inte lika säker att jag är lika lugn. Jag är helt ärligt ändå tacksam att jag har möjligheten att investera och se mina pengar växa, tänk på alla dom som inte ens har möjligheten. Vi i Sverige är så priviligierade och även om vårt portföljvärde skulle raders helt så har vi möjligheter till revansch.

Nedgången idag är så liten så det inte känns värt att lägga energi på, samtidigt är det klart att jag bryr mig någonstans därinne. Jag tror det dock är en rädsla för att vi står inför något större. En dipp på 50% skulle trots allt innebära att min portfölj tappar 770.000kr i värde, det skulle vara riktigt jobbigt. Men jag hoppas att det inte ska bli så illa. Jag har ju trots allt betydligt större portfölj nu än om jag aldrig investerat pengarna.

Vi har mat på bordet, vi har möjlighet att göra kul saker, vi har möjlighet att resa och se världen. Vi har möjlighet att bo bekvämt och tryggt. Vi har det riktigt bra faktiskt så jag tycker inte vi ska klaga eller känna oss oroliga en dag som denna.

Passade ni på att köpa på dippen eller tror ni att det kommer fortsätta ner?

Läs dagens tidigare inlägg:
Sälja allt och flytta till Spanien? - Är jag på väg att ge upp?


Sälja allt och flytta till Spanien? - Är jag på väg att ge upp?

Igår Hamnade jag och sambon i ett långt samtal. Jag har alltid mer eller mindre haft siktet mot ekonomisk frihet även om det gått upp och ner i perioder. Hon fick upp ögonen för det först för 2 år sedan egentligen och började då att spara. Igår var vi nåda allmänt rätt trötta på Sverige och vardagen. Även fast vi gör saker och åker på semester osv. så känns det som man bara längtar efter att få göra något nytt, bryta allt och testa något nytt. Inte om 5 år, utan nu.
Det vi kom fram till var, varför släpper vi inte bara allt och flyttar utomlands ett år? egentligen känns det så självklart, samtidigt som det skulle kasta omkull planen med ekonomisk frihet om 5 år helt. Pengarna skulle ju ta slut och man får komma hem till kalla Sverige ett år senare, pank och utan jobb. Men på något sätt lockar den tanken, det känns lite på samma sätt som jag tänkte innan jag sa upp mig på jobbet för 5 år sedan. Jag var skitskraj och visste inte vad som skulle hända men allt blev så bra. Utan den känslan, utan rädslan skulle inte upplevelsen vara lika stor. 100% trygghet har aldrig lockat mig, jag vill ha den där känslan som är svår att beskriva. Därför kanske det skulle vara en bra idé att släppa allt, kasta sig ut i ovissheten och få känna på nuets käftsmäll?

För att gå tillbaka till diskussionen så kändes det så rätt. Det var min sambo som tog upp det, timingen känns perfekt. Kanske sätta ett datum, spara något år eller två och sen bara dra. Man får hyra ut lägenheten eller sälja, jag tror det är nyttigt att slitas bort från sin comfortzone. Kanske borde man inte ens fundera, i mina tankar har jag redan bestämt mig men jag vet att det kommer att bli ett tufft beslut så jag vet inte egentligen, vad gör man? Vill tacka för alla tips jag fick igår på Twitter!

Länk till Twittertråden här.

Vart ska man dra då? Vi pratade Asien först, sen började man tänka praktiskt
 och då kändes typ södra Spanien lite lättare. Södra Spanien har alltid lockat, fin natur och klimatet verkar ok även på vintern. Priserna känns ok och det kan nog bli lätt att komma in i en skön vardag, med lite vandring, cykling och strandhäng. Vi får se, jag antar att vi kommer prata mer om det här ikväll.

Vad tycker ni? Börjar jag ge upp, är det en dum tanke att flytta utomlands ett år för att komma hem till kalla Sverige igen?


Läs mina inlägg om hur du enkelt sparar pengar på:
Billigare hemförsäkring
Billigare elräkning

lördag 3 februari 2018

Castellums avkastning de senaste 3 åren - Det riktiga svaret!

Jag har både fått frågan direkt och läst flera som undrar varför man investerar i Castellum med tanke på att de haft så dålig kursutveckling de senaste 3 åren. De senaste tre åren har kursutvecklingen i Castellum om man kollar på Avanza varit riktigt klen, närmare bestämt -0,79% på hela perioden. Detta medan SIX30 Return Index gett +12,48% på samma period.


Castellum är mitt största innehav och jag är väldigt nöjd med utvecklingen jag haft där. Det låter säkert konstigt med tanke på grafen ovanför, men jag ska försöka förklara varför Castellum har varit en bra investering. Avkastningen är i själva verket mycket högre än vad som syns i grafen ovanför. Här nedanför punktar jag upp 2 viktiga orsakar till att grafen blir felaktig.

 • Nyemission - I samband med att Castellum köpte Norrporten utförde de en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna. Det innebar att aktieägarna hade rätt att teckna en ny aktie per två befintliga aktier till kursen 77kr. Om du köpte 2st aktier för exakt 3 år sedan fick du alltså betala 265,20kr (132,60x2=265,20kr). Du fick sedan företrädesrätt att teckna ytterligare en aktie för 77kr, totalt har du då betalat 342,20kr för dina 3st aktier. • Utdelningar - För varje Castellumaktie du har köpt för 3 år sedan har du mottagit 4 stycken utdelningar på 4,60kr, 4,90kr samt 2 stycken på 2,50kr (2017). Totalt har du mottagit utdelningar på 14,50kronor under perioden.


När vi nu räknar på det så får vi fram att vi betalat 265,20kr för vårat ursprungliga köp av 2st aktier. Vi har sedan haft möjligheten att delta i nyemission eller att sälja vår teckningsrätt. För att göra det enkelt så räknar jag med att vi deltar, men hypotetiskt borde det inte ändra utfallet då teckningsrättens värde borde motsvara rabatten vi får i vår tredje aktie. Vi har alltså betalat 342,20kr för våra 3 aktier.

Om vi vill köpa 3st aktier idag så får vi betala 131,55kr/st, alltså 394,65kr för 3st aktier. När vi plussar på de 14,50kr vi fått i utdelningar så slutar totalen på 438,15kr (394,65x14,50(x3)=438,15).

Resultatet av det här blir att vår initiala investering har avkastat 28% (438,20/342,20=1,28) och alltså inte de -0,79% som man kan tro om man bara kollar historiken på kursen. 28% måste ju ändå anses som helt ok med i jämförelse med SIX30 Return Index som avkastat 12,48%?

fredag 2 februari 2018

Optimera livet - Ett effektivt liv

Alla vill ha allt men ingen vill jobba för att få allt, då kommer vi heller inte att lyckas. Hemligheten till att nå det vi vill är att skapa ett effektivt liv. Om vi vill ha ett liv närmre naturen med inslag av skogspromenader och mycket fritid så bör vi fokusera på vad som kan ta oss dit och undvika det som tar oss längre bort från det målet.Egentligen är livet ganska enkelt men vi gör det ofta mycket svårare än vad det är genom att fokusera på kvantitet istället för kvalitet. Vår tid är begränsad men trots det envisas vi med att jobba ihop massa pengar som vi sen köper saker för som vi inte ens hinner använda. Det logiska borde vara att fokusera på det vi verkligen vill göra och lägga all vår energi och våra resurser där och skippa allt det andra helt.

Jag tänkte ta ett exempel och punkta upp vad man rimligtvis borde göra och vad man rimligtvis borde undvika för att skapa ett effektivt liv.

Exempel: Vi bor i storstaden, men vi känner att vi har lite långt till de aktiviteter vi gillar att hålla på med. Som att vistas i naturen, åka skidor, tälta osv. Vad borde vi rimligtvis göra?

Vi bör:
 • Kolla vad för möjligheter som finns till att göra det vi vill där vi bor nu. Om det är dåliga så borde vi..
 • Kolla om vi kan kapa kostnader som skulle kunna möjliggöra att vi har råd/tid att resa och göra våra aktiviteter, eller..
 • Undersöka möjligheten att flytta närmre naturen/aktiviteter, om det är för dyrt bör vi..
 • Överväga att bo mindre än vad vi gör idag, ta bort kostnader som inte för oss närmre målet och flytta, eller..

Ja vad kan vi mer göra för att optimera livet och få ett effektivt liv?


torsdag 1 februari 2018

När ska man gå i pension?

Det är rätt intressant att fråga människor när de tänkt att gå i pension. Det skiljer ju ganska mycket från person till person men gemensamt för oss som är ekonomiintresserade verkar vara att majoriteten har tänkt att man ska gå i pension innan 65-års ålder.Jag gjorde för ett tag sen en liten omröstning på Twitter och resultatet efter 623 röster visade att majoriteten (70%) har planerat att gå i pension innan sin 60-års dag och hela 31% innan de fyller 50 år. 6% planerar att pensionera sig innan sin 40-års dag.  Det som jag funderat på är vad det är som styr valet. Är det ekonomiskt eller helt enkelt för att man känner att det är en bra ålder? Många säger ju att de inte skulle vilja sluta jobba även om de kunde, samtidigt visar i alla fall min lilla undersökning att majoriteten planerar att ta en "tidig" pension.

När ska ni gå i pension? Är det ekonomin eller "viljan" som styr?Dagens tidigare inlägg:
Billigare hemförsäkring

Läs även:
Sluta jobba innan 40
Men pensionen då?
Backup plan vid tidig pension
Portföljen över 1,6 miljoner kronor - Nu händer det grejer!
Filar på en ny affärsidé - Alternativ till tidig pension?

Billigare hemförsäkring

En hemförsäkring är en ganska tråkig kostnad men ändå bra att ha om olyckan skulle vara framme. För egen del vågar jag inte vara utan den, men jag gör det jag kan för att få en billigare hemförsäkring.

Det finns ett par enkla saker man kan tänka på för att spara pengar som jag tänkte gå igenom.
Det första man borde göra oavsett är att jämföra sin försäkring på någon av jämförelsesiterna för att se om man kan komma undan billigare.

Jag tycker att Insplanet och Compricer är lättast att använda. Det är enkelt och helt gratis, man fyller bara i adress och önskat försäkringsbelopp för lösöre mm. sen får man direkt upp en jämförelse på alla försäkringsbolag och de bästa priserna. Efter det avgör man själv om man vill byta eller inte.

De här tjänsterna använder jag för att få bästa pris på just hemförsäkringar men även för att få billigare elräkning.

I dagsläget har jag dock min hemförsäkring via banken då de kunde erbjuda bättre pris eftersom jag har mina bolån där. Så det kan också vara ett alternativ att förhandla med banken om du har övriga tjänster där. Men se till att du får ett bra pris oavsett och inte betalar mer pengar än nödvändigt.

Försäkra dig inte mer än nödvändigt


Något man kan tänka på ytterligare för att få billigare hemförsäkring är att se över vad man egentligen försäkrar sig för och om man behöver allt.

De punkter som går att påverka här är egentligen om man ska ha Allrisk-/drulleförsäkring och hur stort lösöre man försäkrar sig mot.

Jag har t.ex. varit med om ett försäkringsbolag som ville att jag skulle teckna lösöre för en miljon kronor när jag i själva verket knappt har saker värda 100.000 kronor. Jag rekommenderar inte att man ska underförsäkra sig men det kan vara bra att kolla vad det skiljer i pris.

En bra sak med jämförelsesiterna är förutom att du får olika prisförslag, även att du kan se hur priset skiljer med olika belopp för lösöre etc. Det är alltså bara att testa sig fram.

Hur ofta kollar ni om ni kan få billigare hemförsäkring?