söndag 23 februari 2020

Pengamaskinen växer och är värd 2,5 miljoner!

Boom! Jag började min resa med att bygga en pengamaskin för flera år sedan och nu är värdet på den 2,5 miljoner. Det är en viktig milstolpe för mig och jag ska förklara mer om det längre ner i inlägget.

En pengamaskin är en maskin som producerar pengar när du sover, när du åker skidor, när du är med familjen eller på semester utomlands. Det enklaste sättet att skapa en pengamaskin är enligt mig att köpa fonder eller aktier. Hittills har det fungerat väldigt bra och nu är jag ruskigt nära den ekonomiska friheten...



Innehåller affiliatelänkar


Pengamaskinen producerar pengar


När jag började min resa hade jag egentligen inga konkreta mål för vad pengarna skulle användas till men efter en utbrändhet för 8 år sen bestämde jag mig för att bli fri. Sedan dess har jag hållit mig stenhårt till min plan och pengamaskinen har vuxit oavbrutet, dag för dag.

Det roliga är att när jag kollade på mitt nedskrivna mål som jag satte för 3,5 år sedan så inser jag att jag ligger riktigt bra till. Kapitalet har vuxit mer än planerat, trots att jag bara sparat 1500kr i månaden. Kolla själv på bilden jag skapade den 5:e september 2016 här nedanför.

Läs mer om vad en pengamaskin är hos Avanza!




Hur mycket pengamaskinen ger mig idag


Planen för min pengamaskin var enkel när jag satte upp målen, jag skulle investera i aktier och fonder och bygga upp passiva inkomster. Beräknat på om jag skulle hålla planen jag satte då så skulle mig kapital vara värt 1,8 miljoner nu och maskinen skulle dela ut kring 7.200kr i månaden.

Boom! Jag kan säga att jag hittills har krossat de målen. I dagsläget är min portfölj värd 2,5 miljoner kronor och den delar ut 7.915kr i månaden! Det är grymt bra och det är grymt mycket bättre än målen jag satte upp hösten 2016.


Hur långt är det kvar tills jag är helt ekonomiskt fri?


Ok, om vi kollar på min målbild i bilden ovanför så säger den att jag skulle bli helt ekonomiskt fri den 4: september 2023, det är om 3,5 år. Om jag räknar på det lite snabbt så inser jag att det kommer att gå snabbare än så.

Räknat på en total tillväxt på 10% (utdelning och utdelningstillväxt) så kommer jag att bli ekonomiskt fri inom 2 år. Det innebär alltså att jag aldrig behöver jobba mer om max 2 år, någonsin! Det känns helt magiskt!

Det är många gånger man fått höra att det inte går att bli fri från ekorrhjulet men nu börjar det bli verklighet och det kan ingen ta ifrån mig...

Hur bygger man en pengamaskin?


Det finns många svar på hur man bygger en pengamaskin och det enda som krävs är ju egentligen att den producerar pengar åt dig av sig själv. Jag har valt att investera i utdelningsaktier men har även en del i fonder. Både ger dig pengar när du sover så vad du väljer är mindre viktigt, det viktiga är...

..att du investerar! Eller rättare sagt, att du agerar. Vill du ha en pengamaskin så måste du skapa den, du måste bygga en maskin som ger dig pengar varje dag. Du måste låta maskinen växa så att du får mer pengar varje dag. Om du lyckas med det så kommer du att bli rik med tiden, det är enkel matematik.





Hur min pengamaskin har vuxit de senaste åren


Det är alltid kul att se tillbaka på utvecklingen och det jag insett är att det viktiga har varit att hålla sig till planen och inte ge upp. Jag har gjort det väldigt enkelt för mig även om det har tagit tid att verkligen låta det gå på rutin.

Det som gjort det enkelt är att jag har valt en enkel strategi: Investera i stora stabila bolag med utdelningar, investmentbolag och breda indexfonder. Investera månad efter månad och håll planen oavsett vad.

Här nedanför kan du se utvecklingen för min pengamaskin sedan jag började dokumentera utvecklingen här på bloggen:

  • 1.100.000kr (2016-10-24) - Miljonen säkras lite..
  • 1.200.000kr (2016-11-25) - ..en månad senare +100.000kr
  • 1.300.000kr (2017-02-22) - Här skriver jag att jag har 7 år kvar innan jag är ekonomiskt fri och att jag kommer att kunna leva på portföljen vid 2,5-2,6 miljoner. Rätt kul att se så här i efterhand ändå :).
  • 1.400.000kr (2017-05-14) - Här skriver jag att pengamaskinen har uppnått 70% av att täcka alla fasta kostnader och att jag behöver kring 2 miljoner för att täcka dom. Ganska bra gissat och sedan jag nådde 2 miljoner har kapitalet täckt mina fasta kostnader.
  • 1.500.000kr (2017-09-26) - Det här var ett stort delmål för mig och jag nämner att jag känner av en enorm kraft från ränta-på-räntan och uppskattar mina små krigare i form av Castellumaktier.
  • 1.600.000kr (2017-12-11) Här inser jag värdet av att jag legat 100% fullinvesterad och är övertygas om att det är rätt beslut i längden.
  • 1.700.000kr (2018-07-16) Den här milstolpen kommer jag ihåg med lite extra glädje. Jag skrev en uppdatering på bloggen från min mobiltelefon i en solstol uppe på ett svenska fjäll :).
  • 1.800.000kr (2019-08-21) Här konstaterar jag att portföljvärdet ökat snabbt då det gått upp 100.000kr på en månad men att det bara är att fokusera på bolagens tillväxt och vinster och fortsätta köpa aktier för att komma närmre målet om ekonomisk frihet.
  • 1.900.000kr (2019-03-14) Efter att börsen haft en mindre svacka så når portföljen återigen ett nytt all time high och det visar sig återigen att vi belönas för att ligga fullinvesterade. Jag kan samtidigt konstatera att pengamaskinen är löjligt nära att täcka alla mina fasta kostnader.
  • 2.000.000kr (2019-05-17) Boom! Det här var det viktigaste målet för mig hittills av en viktig anledning, här täcktes alla mina fasta kostnader utan att jag skulle behöva jobba. En till rolig grej var att jag här skrev: "..i längden borde portföljen fortsätta att nå både 2,1-, 2,2- och 2,5 miljoner utan insättningar.." och nu har den gjort det! :)
  • 2.100.000kr (2019-08-31) Här skriver jag bland annat: "..Det viktiga är att se det långsiktigt annars blir man galen. Jag har en plan och den fungerar bara om jag ser det långsiktigt, kortsiktigt är min plan värdelös...". Jag skriver också ner mina tankar om börsens värdering som många anser vara övervärderad: "..Om jag räknar på 17.500kr i månaden så borde portföljen nå 2,2 miljoner om 6 månader...".
  • 2.200.000kr (2019-11-18) 2,5 månader senare kan jag konstatera att portföljen tagit ännu ett delmål och att värdet ökat en halv miljon under året. Jag går samtidigt in på varför jag ser ett värde i att månadsspara en summa som är mindre än 0,1% av pengamaskinens värde.
  • 2.300.000kr (2019-12-19) Här ökar maskinen med 100.000kr på en månad och jag skriver bland annat om det psykologiska bakom aktieinvesteringar. Det svåraste är helt enkelt att hålla sig till en enkel plan och att vara så passiv som möjligt. De som lyckas med det lyckas med aktier.
  • 2.4000.000kr (2020-01-25) Maskinen spottar ut pengar i allt snabbare takt och jag går igenom de olika faserna av ekonomisk trygghet som jag gått igenom.
  • 2.500.000kr (2020-02-23) Här är vi idag, det är tredje månaden i rad som pengamaskinen vuxit med 100.000kr. Här säger jag att jag står fast vid min plan och vi blir vinnare i längden, är det nu jag kommer att få äta upp de här orden? :)




Varför du ska skapa en pengamaskin idag


Nu när jag har gjort en sammanställning av min resa med pengamaskinen de senaste tre åren så tänkte jag berätta varför jag tycker att alla borde skapa en pengamaskin. Det finns trots allt bara fördelar med en maskin som ger dig pengar och faktum är att den ger så mycket mer än pengar...

Få tid av din pengamaskin


Fördelarna du får är främst tid men även trygghet. Oavsett vad du använder dina pengar till så ger de dig tid. Antingen använder du de till att betala dina räkningar och kan på så sätt jobba mindre och få mer tid med familjen, att resa eller att göra saker du brinner för utanför jobbet.

Även om du skulle använda pengarna för att köpa prylar så får du tid. Du hade annars behövt jobba mer för att betala sakerna och det hade kostat dig tid. Oavsett hur du gör kommer alltså du att få gratis tid av din pengamaskin genom passiva inkomstkällor.

Få trygghet av din pengamaskin


Den andra fördelen med pengamaskinen är den trygghet som den ger. I samma sekund som du skapar en passiv hundralapp som trillar in varje månad så har du säkrat en arbetad timme oavsett om du skadas, blir uppsagt, tröttnar på jobbet etc.

När du fixat en tusenlapp i maskinen varje månad har du säkrat en arbetsdag och några veckors semester på samma gång. Det är bara fantasin och motivationen som sätter gränserna, alla möjligheter finns att göra exakt vad du vill bara du vill det tillräckligt mycket!



Vad betyder din pengamaskin för dig?

söndag 16 februari 2020

Jobb utan utbildning - 10 jobb som inte kräver någon utbildning

Går det att få jobb utan utbildning? Självklart kan man få jobb som inte kräver någon utbildning, det gäller bara att hitta dom. Det skadar ju inte att ha en bra utbildning, men om vi inte har det finns det flera alternativ.

Jag har själv ingen utbildning men har trots det alltid haft jobb. Visst, inte alltid de bästa jobben men jag har haft så att jag har klarat mig och kunnat spara mig till att snart vara ekonomiskt fri. Utbildningen är alltså inte det avgörande.

Läs vidare så ger jag tips om 10 jobb som inte kräver att du har gått en speciell utbildning eller högskola i listan nedanför...




10 jobb utan utbildning


1. Investera i aktier


Självklart måste jag ju börja med det absolut bästa jobbet enligt mig, att investera i aktier. Det här är ju en långsiktig process som inte ger stora resultat på en gång. Men när du väl fått snurr på det så kommer det att ramla in passiva inkomster och portföljen jobbar även när du sover.

Jag ser det här som något alla borde starta igång som en sidoinkomst som med tiden kan täcka större och större del av kostnaderna. Om du är ute efter passiva inkomster är aktier det jag rekommenderar högst. En stor fördel är att du absolut inte behöver någon utbildning utan det fungerar även om du är nybörjare på aktier.

2. IT-konsult


Jobb inom it är väldigt varierande. Vissa kan kräva en viss form av utbildning men det finns många olika IT-jobb du kan ha som du inte behöver ha gått en utbildning för. Om du jobbar som egen företagare öppnas det ännu fler dörrar.
Jag har ingen personlig erfarenhet av att jobba med it men känner flera kompisar som startat eget inom det och tjänat bra med pengar, helt utan utbildning. De har haft ett driv, hittat sin nisch och lärt sig själva, det verkar fungera bra för dom. Ett jobb som kan ge en bra lön helt enkelt!

3. Byggarbetare


Inom bygg finns det ofta en stor efterfrågan på arbetskraft och ofta behöver du inte ha en utbildningen för att få ett jobb. Självklart måste du vara beredd på att hugga i och slita hårt men med tiden finns det stora möjligheter att jobba upp dig och få en bra lön och position.

Jag vet att det finns stora möjligheter inom bygg och jag vet också att det är väldigt hårt jobb. Har du ingen utbildning är det alltså en stor möjlighet att ändå få en helt ok lön. Du kommer även att lära dig mycket och knyta kontakter som öppnar ytterligare möjligheter. Med tiden kan du även starta eget om du vill det.

4. Lagerarbetare


Lagerarbetare jobbar ofta obekväma arbetstider och det är ett fysiskt jobb vilket kan ge dig en helt ok lön utan utbildning. Vissa moment kräver kortare utbildningar som du ofta kan få gratis, t.ex. truckförare.
Om du vill ha ett jobb med en lön som ofta kan bli ganska bra kanske lagerarbete kan vara ett alternativ? Jag skulle lätt kunna tänka mig att det passar yngre personer med bra driv under ett par år för att bygga upp ekonomin. Fördelen är att det även finns bra möjligheter att jobba upp sig och få en riktigt bra lön på sikt.

4. Budbilsschafför


Jag känner några kompisar som jobbat som budbilsschafförer och de har inte behövt någon utbildning för de jobben eller så har de fått en kortare utbildning i samband med att de fått jobbet.

Lönerna har varit delvis provisionsbaserade vilket både skapat möjligheter och stress. I längden verkar det som de här jobben kan bli riktigt stressiga och främst på grund av att lönen kopplas till hur du presterar och vilka jobb du får.

En fördel med yrket är att det finns möjligheter att starta eget om man vill det och med några års erfarenhet behöver det inte vara ett överdrivet stort steg då du ofta jobbar i "franchise-form".

5. Säljare


Ok, säljare är ett väldigt speciellt jobb. Jag har själv jobbat som det under en kort period när jag var yngre och skulle ha svårt att jobba med det igen, jag är helt enkelt inte rätt person för det.

Om du gillar jobbet däremot så finns det enorma möjligheter att tjäna bra eftersom det ofta är prestationsbaserad lön med en grundlön. Du får oftast en gratis utbildning när du börjar och jobbet är dessutom ofta väldigt fritt.

Mycket tid kan spenderas med att jobba hemifrån eller på resande fot. Det ger ju en stor frihet men också ett stort ansvar och krav på självdisciplin.

6. Brevbärare


Jag vet att bland många budbildförare så är brevbäraryrket eftertraktat. Det beror egentligen på två saker av vad jag hört, det är stressfritt och du slutar ofta tidigt om dagarna.

Det är inget du blir rik på men det kompenseras ju av att du slipper stressen och att det är väldigt enkelt och förutsägbart. Ofta har du samma område och bra rutiner på dina arbetsdagar.

7. Jobba inom restaurang


Restaurangyrket är något jag själv har ganska bra erfarenhet från efter min yngre dagar. Det är förhållandevis lätt att få jobb utan någon speciell utbildning men du får också oftast en låg lön. Till och med utbildade kockar tjänar i många fall sämre än vad de borde göra.

Något att vara medveten om är att du ofta börjar tidigt på morgonen eller jobbar senare kvällar. Fördelen är att du ofta får stora delar av matkostnaderna lösta och det är ofta bra och stabila rutiner om du jobbar dagtid.

8. Contentwriter


Jag har under senare tid sett flera nämna yrket contentwriter. Det innebär enkelt förklarat att du skriver texter åt andra, vad för texter beror på vad kunden efterfrågar.

Det kan vara produkttexter, artiklar på hemsidor, företagspresentationer etc. Den stora fördelen med det har arbetet är ju såklart friheten. Ofta jobbar du som egen på projektbasis eller enstaka uppdrag, du kan med andra ord jobba från vart du vill bara du har en dator och fungerande internet.

9. Transkribering


Transkribering är ytterligare ett yrke jag sett den senaste tiden. Där jobbar du med att överföra ljud- /bildinspelningar till text. Du sitter alltså och lyssnar på inspelningar och skriver ner allt åt kunden.

Här är det stora krav på kvalitén i det du skriver och du måste ha lätt för det för att komma upp i en ok lön. Om det är din grej så ger det ju såklart en hel del frihet.

10. Digital nomad


Som avslutning nämner jag en yrkesgrupp som växer allt mer ju mer digitala vi blir och det är digital nomad. De två jobben jag nämnde ovanför skulle kunna läggas in här och det finns massor av fler jobb du kan göra som digital nomad.

Enligt mig så kräver en väldigt stor del av de här jobben ingen utbildning och det handlar mer om personligt driv, målmedvetenhet och disciplin för att få det att fungera. Samtidigt kanske det är en fördel om du prioriterar frihet före pengar.

Läs mer i mitt inlägg hur man blir digital nomad.




Måste man gå på en skola eller högskola för att utbilda sig?


Nej, men en stor fördel med att utbilda dig på en statliga skola eller högskola är att det är gratis och att du får en bra utbildning. Att skaffa en hög utbildning är alltså inte dåligt men det är ingen förutsättning för att du ska få ett jobb överhuvudtaget.

Vissa jobb kan du bara få genom en gedigen utbildning men det finns massor av jobb som du kan skaffa utbildningen som krävs på annat håll.

Google och Youtube öppnar dörrarna


Tack vare all gratis information som finns på nätet är det fullt möjligt att sadla om och lära sig nya saker ganska enkelt. All information finns genom lite sökningar på Google eller Youtube men självklart krävs det ansträngning.

På samma sätt som du får lägga ner tid och mycket pluggande i skolan så kommer du att få spendera lika mycket tid på nätet för att lära dig något nytt. När du väl lär dig att använda resurserna som finns gratis på nätet däremot, då öppnas massa nya dörrar.

Bara som en inflik så startade jag mitt egna företag inom något jag inte jobbat med innan. Hur jag gjorde? Jag läste allt jag hittade på nätet och det har gått strålande!

Kan man starta eget företag utan utbildning


Om du läste stycket innan så vet du svaret på den här frågan, ja det går utmärkt att starta eget utan utbildning. Det viktigaste är att du har ett driv och är målmedveten.

Jag tror personligen att vi kan lyckas med det mesta så länge vi inte ger upp. Om du är intresserad av att starta eget kan du läsa mer på Verksamt.se.

Vad är ett jobb?


Något vi kanske borde fundera på är, vad är egentligen ett jobb? De flesta kopplar ett jobb till en anställning medan det enligt mig är något vi gör för att få en inkomst så länge vi är beroende av inkomsten.

Den dagen vi inte längre gör det för att klara oss anser inte jag att det är ett jobb längre. Samtidigt ser jag inte att vi måste låsa oss vid en anställning utan kan lika gärna ha flera inkomstkällor som tillsammans ger oss en bra inkomst.

Passiva och aktiva inkomster


En till sak att fundera på är hur vi värdesätter aktiva- och passiva inkomster. Genom att skapa större passiva inkomster genom t.ex. aktier så kan vi på sikt gå ner i arbetstid och frigöra tid för andra saker.

Att inte ha en utbildning kan på ett sätt vara en fördel här, så om du ser det som en svaghet försök att vända på det. Utan utbildning har du inte investerat massa tid, det blir då lättare att testa nya saker och ta nya steg. Du har mindre att förlora.

Har du några bra förslag på jobb utan utbildning?

söndag 9 februari 2020

Nybörjare på aktier - Mina tips om du börjar med aktier idag

Jag får ofta frågan från de som är nya inom aktier om vilken bank som är bäst för aktier, hur man tjänar pengar snabbt och vilka aktier man ska köpa. Problemet är att svaret på frågan är jätteenkel men att förklara varför svaret är så enkelt tar lite längre tid.

Som nybörjare på aktier skulle jag själv göra allt för att undvika misstag i första hand och söka stabil avkastning i andra hand. Jag ger inga råd i det här inlägget utan kommer bara att resonera kring hur jag hade gjort om jag var ny i dagsläget...


Innehåller affiliatelänkar

Nybörjare på aktier - Hur jag hade gjort för att komma igång!


Jag hade funderat över om jag vill lära mig om aktier eller inte, har jag tiden och motivationen till det? Om du inte har tid så är det lugnt, det positiva med sparande är att vi inte måste vara experter för att få en helt ok avkastning på sikt.

Ett alternativ är att läsa på litegrann på bloggar eller t.ex. Avanzas Sparskola och få sig en tillräcklig kunskap för att kunna välja ut några bra indexfonder att spara i. Jag hade sett till att sprida riskerna över några olika branscher och länder och sparat en fast summa varje månad.

Det var faktiskt så här jag själv gjorde när jag började, även om jag också gjorde några misstag på vägen som jag ska berätta om längre ner.

Börja med aktier utan kunskap och motivation


Om jag hade vetat med mig att jag inte alls har tiden, orken eller motivationen att lära mig något om aktier eller fonder så hade jag troligen helt automatiserat de besluten och valt t.ex. Avanza Auto. Avanza auto gör det enkelt att börja med aktier och fonder även om man är nybörjare.

Den största fördelen med auto är att du slipper göra misstagen som vi många gjorde när vi var nybörjare i vår sparkarriär. Bland annat courtagemissar, köpa förhoppningsaktier och att sprida våra risker för dåligt.

Startat ett månadssparande


När jag väl hade kommit fram till vilket sätt jag ville investera på så skulle jag starta ett månadssparande. Jag hade valt en fast summa att månadsspara varje månad. En summa som inte är för hög men ändå så pass hög att det blir en utmaning och ger resultat i sparandet.

Det är jättesvårt att säga vad den summan är då det varierar från person till person men jag hade nog satsat på 20-40% av månadsinkomsten, då händer det stora grejer med ens egna kapital. Visst, 5% sparande är bättre än ingenting och om det är enda alternativet så kör på det!

Det viktigaste är faktiskt att börja så att starta ett sparande är viktigare än både att göra en plan och att bestämma hur mycket man ska spara...

Gjort en investerings- och sparplan


När sparandet och investeringarna är igång skulle jag gett mig på arbetet att sätta upp min plan. Planen ska ha både kortsiktiga och långsiktiga mål, gärna höga mål, våg drömma!

Vad vill du uppnå den närmsta månaden? Vad vill du vara om ett år? Hur ska ditt liv se ut om 10 år? Det här kommer troligtvis att ändras på vägen men tveka inte att sätta långsiktiga mål för det, utan mål kommer du aldrig att lyckas.

Satt upp konkreta mål och delmål som går att påverka


Målen du sätter upp måste vara konkreta. Du måste ha både svåra och lätta mål, det är viktigt för motivationen. Sätt upp olika delmål som du vet att du kommer att klara av bara du bestämmer dig för det, våga även sätta mål som du tror blir riktigt svåra att nå. 

Det viktiga är att du alltid når några av dina mål, men om du alltid når alla mål kanske de är lite för lätta? Jag tycker inte att det är dåligt att alltid nå sina mål, men av egen erfarenhet vet jag att man kan tröttna om utmaningen försvinner.

Hållit mig till planen


När du väl gjort planen och skrivit ner dina mål finns det bara en sak att göra. Håll dig till din plan! Som nybörjare på aktier är det grymt lätt att bli ofokuserad och vilja testa allt från daytrading till swingtrading, Bitcoin och förhoppningsaktier.

Utan fokus kommer du garanterat att misslyckas just eftersom du kommer hoppa från strategi till strategi och aldrig låta tiden jobba för dig. Det finns så många exempel på när det här händer. Välj istället en långsiktigt hållbar strategi och håll dig till den.

Om du bara gör det och håller fokus så ska det mycket till att du misslyckas, men räkna med att det tar något år eller två innan du ser resultatet...




Ta risk, men inte mer än vad du klarar av


För att lyckas med investeringar på börsen så måste vi ta risker. Det här är en vanlig orsak till att nya är rädda för aktier, för att vi kan förlora pengar. Men vi måste se det på ett annat sätt, börsen går upp och ner, det är värdet på aktierna som fluktuerar, inte våra pengar som försvinner.

Om du vågar ta risk så blir du belönad, men ta inte mer risk än vad du klarar av för då kommer du istället att bli straffad. De flesta klarar av riskerna som en obelånad investering i indexfonder innebär så det kan vara en bra start.

Våga drömma stort


Det sista jag vill gå in på när man är nybörjare på aktier är att våga drömma stort. Aktier ger enorma möjligheter att bygga upp ett stort kapital på om du bara har tålamodet som krävs. Det kan t.o.m. göra dig ekonomiskt fri om du är beredd att göra jobbet för att komma dit.

När jag var i början av min resa och nämnde ekonomisk frihet så skrattade folk åt det, det ska bli kul och se om någon gör dt om 2 år när jag är fri, om jag nu kommer nämna det. Grejen är att om jag inte hade vågat drömma om ekonomisk frihet så hade Kah aldrig varit där jag är idag.

Utan en dröm kan vi omöjligtvis sätta målen för att ta oss dit. Vill du bli ekonomiskt fri? Grattis, du kan bli det om du bara vågar drömma och planera hur du ska göra för att komma dit, det är fullt möjligt.

Lär dig mer och prata med likasinnade


Oavsett vilket område du är nybörjare inom så kommer man aldrig ifrån känslan av att känna sig ny inom det man göra. Det kan vara svårt att hitta motivationen speciellt om ens familj och kompisar inte är intresserade av sparande.

Det bästa du kan göra då är att få kontakt med nya människor med samma intressen. För min egen del har bloggen hjälpt mycket här, jag har fått kontakt med många människor med samma intresse som jag kan prata och bolla tankar med.

Undvik människor som drar ner din motivation


På samma sätt som det är viktigt att hitta nya kontakter som delar ditt aktieintresse är det lika viktigt att du undviker de eventuella personer som inte bidrar till din motivation och som kanske ifrågasätter av fel anledningar och får dig att tappa motivationen.

Som nybörjare på aktier är det lätt att hamna i en känslomässig berg och dalbana när börsen går upp och ner och man inte är van vid det. Det kan skifta flera procent varje dag och med 100.000kr investerat kan du backa mer än vad du tjänar på jobbet bara på en dag.

Det sista du vill då är att ha massa ifrågasättande kommentarer och "vad var det jag sa" från personer som inte alls är insatt i aktieinvesteringar och som gör det av fel anledningar.

En person som investerat några år skulle aldrig ifrågasätta din investering bara för att börsen backar en dag...




Uppdatera dina mål längs vägen från nybörjare till miljonär


Med tiden kommer du märka att ditt kapital växer, så länge du följer planen dvs. Det gör att du kommer att bli tvungen att uppdatera dina mål och prioriteringar i livet.

Mitt mål att bli ekonomiskt fri var något som byggdes upp under lång tid. Visst har jag alltid drömt om det men det tog ett tag innan jag på riktigt insåg att det var möjligt och faktiskt kommer att hända. När miljonen kom började jag drömma större...

När du är ny kanske målet är att ha en månadslön på kontot, för att sen bli 100.000kr. Vem vet, om 10 år kanske du vill bli ekonomiskt fri och har det inom räckhåll och ett pars års sparande? Kanske vill du något annat?

Hur du än gör, låt inte motivationen dö ut, så länge motivationen finns så finns möjligheterna till det du vill göra.. oavsett vad andra säger.

Vad har du för mål?

Läs mer:

lördag 1 februari 2020

Vad är en bra lön? Varför statistiken inte stämmer!



Jag satt och funderade lite igår över vad som egentligen är en bra lön. Visst, det finns ju snabba svar på det om vi ska gå på statistik och jämföra oss med andra, men vad säger det förutom lite siffror?

Om vi kollar statistiken, vad är en bra lön då? Den genomsnittliga lönen (medellönen) i Sverige var enligt Statistiska Centralbyrån34.600kr i månaden (2018). Om vi tittar på de med högst lön så var det chefer inom finans, bank och försäkring med medellöner kring 130.000kr i månaden.

Så en bra lön borde ju börja över medellönen och bli bättre ju högre upp vi kommer, så kanske kring 35-40.000kr i månaden? Samtidigt beror det ju på var vi bor eftersom lönerna skiljer sig åt i landet. Sen kan man ju räkna in andra saker och då blir allting ganska luddigt...

Innehåller affiliatelänkar

Vad avgör vad som är en bra lön?


Ok, om vi tittar på statistiken så är det ju ganska tydligt vilka som tjänar mest och vad en bra lön på pappret är. Enkelt kan vi ju säga att ju mer ansvar och ju högre utbildning du har ju högre lön kommer du troligtvis att få.

Sen beror det också på vart i landet du bor, generellt sett är lönerna för samma yrke högre ju mer tätbefolkat det är, som i storstäderna. 

Som jag sa tidigare så känns det nog rimligt att säga att en bra lön i Sverige ligger någonstans vid 35.000kr i månaden och uppåt, om vi ska söka ett generellt svar och se på statistiken hos SCB. Dessutom ser vi att lönerna har ökat enligt Avanza så kanske vi ska räkna lite högre än så.

Vad offrar du för en bra lön?


Problemet som jag ser är att vi bara tittar på siffror när vi bedömer vad en bra lön är. Om vi dessutom ser på vad vi offrar för vår lön så blir allting ganska luddigt. Är din ekonomi- eller din ekonomiska frihet viktigast?

Ta de mest välbetalda som t.ex. chefer inom bank och finans. Jag antar att de får jobba väldigt hårt och under stor press, det är dessutom en bransch som omsätter stora pengar. Jag kan tänka mig att det kan bli väldigt stor press på de cheferna. Är lönen då bra eller bara hög?

Samtidigt tjänar en trafikvakt betydligt mindre, men där är ansvaret och den personliga pressen inte alls lika stor. Inte heller följer arbetet med hem på samma sätt. Borde vi inte räkna in vad vi offrar för vår lön, en hög lön är inte lika med bra lön...

Sen har vi yrken inom t.ex. vården med både låg lön och högt ansvar och personligt engagemang...

Genomsnittslönen i Sverige


Bara för att få en uppfattning om hur det ligger till visar jag lite screenshots från SCB:s hemsida här nedanför, medellönen ligger som sagt strax under 35.000kr i månaden. Här är medellönerna för de bäst betalda- och de sämst betalda yrkena i Sverige 2018.

Bland de med högst lön hittar vi som sagt mestadels olika chefer och bland de med lägst lön är bland annat café- och restaurangbiträden, servicepersonal etc.




Är månadslönen eller timlönen viktigast?


Det jag tycker att man ska fundera över är om det är månadslönen eller timlönen som är viktigast. I stort sätt är det inget konstigt med den här listan, men samtidigt skulle jag själv aldrig vilja ha ett jobb som chef på en bank eller VD som anställd på ett företag, om det inte var mitt eget företag.

Jag vet att många inte tänker som jag men jag vill bara ventilera mina tankar. Självklart hade jag inte haft något emot att tjäna mer under mina år som anställd, men inte till vilket pris som helst. Samtidigt gick jag in i väggen trots att jag inte var finanschef, så frågan är vad jag vill komma fram till egentligen...

Hur värdesätter vi stressen vi utsätts för?


Vad jag har lärt mig är att med högre lön kommer mer ansvar. Med mer ansvar finns det risk för ökad stress. Jag säger att det finns risk för det eftersom det absolut inte betyder att det måste vara så. 

Sen vet jag att många kommer att säga emot mig om jag skulle säga att risken för stress ökar med mer ansvar. Tyvärr kommer många av de som säger så att förstå mig först när de går in i väggen.

Vi är många som redan gjort det och en gemensam faktor för många av oss är att det var kopplat till jobbet. Däremot vet jag faktiskt inte om lönen hade så mycket att göra med det...

Utbildning ger högre lön


Hur som helst så går det inte att förneka att en hög utbildning ofta leder till en hög lön. Sen finns det undantag, om man kör eget verkar inte utbildningen ha samma betydelse.

Jag har själv ingen utbildning och har genom livet haft en låg lön så det stämmer in ganska bra på mig själv. Samtidigt har jag kompenserat min låga lön genom att jobba övertid så att jag kommit lite närmre genomsnittslönen.

Kanske var det anledningen till att jag gick in i väggen, men jag vet inte om det hade blivit bättre för att jag haft en högre lön. Kanske om jag hade utnyttjat det på rätt sätt, men troligtvis hade jag inte gjort det.

Vad är en bra lönehöjning / löneökning?


Nu kommer vi in på något ganska intressant, nämligen lönehöjningar. Jag vet att jag själv gjorde vad jag kunde när jag var yngre för att öka lönen. Tillslut kom jag till en punkt där jag inte ville öka lönen eftersom det tog mer än det gav.

Varje gång jag fick en liten symbolisk höjning förväntades det mer av mig, jag fick mer ansvar och mer stress. Jag fick lite högre lön och därmed "lite mer att förlora". Skatten ökade också och det kändes helt enkelt inte värt det.

Jag gick in lite på det här när jag var med i podden "Verkligheten i P3" på Sveriges Radio, jag tar upp det vid 13 min och 33 sekunder in.



Vi säljer oss själva varje gång vi prioriterar jobbet framför något annat vi vill göra


Problemet som jag ser med löneökningar är att varje gång vi ställs inför valet att ta emot en löneförhöjning, så ställs vi inför valet att prioritera livet eller pengar. Nu pratar jag om alla oss som inte ser vårat jobb som det viktigaste i livet.

Jag har känt så i alla fall. Det är grymt jobbigt att behöva prioritera bort delar av sitt liv mot pengar, det känns som att man säljer sig själv... för pengar. Jag vet inte hur det kan undvikas så länge man är anställd faktiskt, så länge man klättrar mot en högre lön. Förr eller senare måste man välja, livet eller pengarna.. vad är egentligen viktigast?

Vid vilken lön ska vi vara nöjda?


Det svåra med höga löner är ju att redan när vi har passerat medellönen så jobbar vi för att förbättra våra siffror, inte för att få mat på bordet eller för att ha råd att resa på semester. Om vi sen ska bli höginkomsttagare så förstår jag inte vart vi ska sätta gränsen, livet pågår utanför sifferbubblan och karriärskuvösen...

Att gå från låginkomsttagare till medelinkomsttagare gör oss av förklarliga skäl lyckligare eftersom livet blir enklare. Att sen gå från medelinkomsttagare till höginkomsttagare gör oss lite lyckligare, men till en viss gräns. Det verkar som att man är som lyckligaste när man har "lite mer" än de man umgås med.

Problemet med att titta på de här siffrorna är att det inte tar hänsyn till allt annat. Om du har en hyffsat hög lön men vantrivs på jobbet så kommer du antagligen att vara lyckligare med en lägre lön på ett annat jobb eller som egen företagare.

Mår vi bättre av att kunna köpa mycket prylar?


Det finns två olika sorters materialism och vad den betyder för oss. Det finns ju kopplingar till att viss materialism gör oss lyckliga men på olika sätt. På ett sätt gör det oss lyckliga, men på ett annat sätt kan materialismen göra oss olyckliga (Källa).

Jag tror att det här kan kopplas till vilket umgänge vi har. Om vi umgås med folk som har mycket prylar och spenderar mycket pengar så kan nog en låg lön göra oss olyckliga medan samma lön kommer att vara fullt tillräcklig i ett annat umgänge.

Vissa personer har ju en väldigt hög konsumtion och efter en viss gräns köper man mer för att ersätta något annat, kanske förlorad tid?




Är 40.000kr i månaden en bra lön?


Nej! 40.000kr i månaden är en kass lön, om du själv känner att du klarar dig bra på hälften men jobbar med något du inte trivs med... men accepterar det på grund av lönen. Om du däremot trivs och känner att det är vad du vill ha så är det helt rätt!

Jag trivdes själv väldigt bra med mitt jobb när jag tjänade lite och jobbade 270 timmar i månaden. Men sen gick jag in i väggen och kunde inte fortsätta, trots att jag gått ner till att jobba 170-180 timmar i månaden och hade högre timlön.

Problemet är att när man själv märker att något är fel är det försent.

Vilka tjänar mest?


De som tjänar mest är de som har flest siffror på lönekuvertet, det är ganska enkelt. Det handlar enbart om siffror och inget annat. En person med 100.000kr i lön tjänar bättre än någon med 10.000kr helt enkelt.

Vilka har bäst lön?


De som har bäst lön är de som trivs på sina jobb och har tid för det de vill i livet samtidigt som de har råd att betala allt de behöver. Det här har ingenting med siffror att göra så länge de kan leva exakt så som de vill.

En person med 10.000kr i lön kan utan problem ha en bättre lön än någon som tjänar 100.000kr. Allt beror på hur de själva känner. Personen med 10.000kr i lön kanske känner att den lever sitt drömliv och vaknar lyckliga varje morgon medan personen med 100.000kr i lön vaknar med ångest och känner att den säljer sin själ varje vaken timme.

Är inte en passiv lön värd mer per krona?


För oss som investerar i aktier finns det ju en till typ av lön, den passiva lönen. Alltså den som vi får när vi sover. Om vi blandar in den här i ekvationen så blir allting ännu mer luddigt. Ofta siktar vi ju på att få en viss summa i månaden, jag har t.ex. som mål att få 9.250kr varje månad i passiv inkomst.

Men att jämföra den här lönen med en vanlig lön känns helt fel eftersom den är passiv och inte kräver något arbete. I min värld skulle jag utan tvekan byta en lön på 30.000kr i månaden mot 10.000kr i passiv lön. Betyder det att den är värd 3 gånger så mycket?

I mitt fall skulle jag säga att min passiva lön är ovärderlig eftersom jag inte ens skulle byta bort den mot en lön på 200.000kr i månaden. Hur skulle du göra?

Läs mer! Hur du bygger en pengamaskin och passiva inkomster!

Vad spelar lönen egentligen för roll?


Ok, egentligen vet jag inte vad jag ville ha sagt med det här inlägget. Jag tror att jag ville säga att lönen får alldeles för stor del i våra liv, jag vet själv hur det var. Lönehöjningar kan bli beroendeframkallande och det är farligt. 

Att vara anställd kan vara en enorm inlåsningseffekt i livet och att bli för fixerad vid sin lön förstärker den. Kanske är det jag som är konstig, jag vet inte. Kanske är jag mer av en frihetsperson än en trygghetsperson...

Hur känner ni, vad är en bra lön?