onsdag 21 juni 2017

3 aktier från en utdelningsinvesterares synvinkel

Som utdelningsinvesterare vill vi ju ha en bra utdelning från våra aktier. En bra utdelning är hög, eller växer, eller gärna både och. Jag tänkte kolla in 3 olika sorters aktietyper i min portfölj och se vilken framtida avkastning jag kan förvänta mig från dom. Tanken är alltid att återinvestera alla utdelningar fram till att det är dags att sluta jobba.




1. Akelius Pref - Högutdelare utan tillväxt
Akelius Pref är en preferensaktie med fast utdelning, detta gör att vi ej kommer att få någon naturlig utdelningstillväxt i aktien. Jag tycker trots det inte att man skall döma ut preferensaktier, man kan tex. genom återinvestering skapa sig en egen utdelningstillväxt.
  • Direktavkastning: 6,17%
  • YOC om 10 år: 11,22%
  • YOC om 20 år: 20,43%
  • YOC om 30 år: 37,17%
Risker: Jag ser Akelius som ett hyffsat stabilt fastighetsbolag och den stora risken är väl egentligen räntehöjningar vilket påverkar aktiekursen.


2. Castellum - Mellanutdelare med tillväxt
Castellum är ett fastighetsbolag med en fin historik av utdelningshöjningar och jag har i det här exemplet valt att räkna på en förväntad utdelningstillväxt på 6,69%.
  • Direktavkastning: 3,91%
  • YOC om 10 år: 10,71%
  • YOC om 20 år: 29,33%
  • YOC om 30 år: 80,33%
Risker: Castellum påverkas självklart av ränteläget i dubbel bemärkelse men även framtida förmåga att bibehålla och öka vinster och utdelning.


3. Latour - Lågutdelare med hög tillväxt
Latour är ett investmentbolag som historiskt presterat riktigt bra avkastning för sina aktieägare. I det här exemplet räknar jag på en utdelningstillväxt på 13%.
  • Direktavkastning: 1,84%
  • YOC om 10 år: 7,35%
  • YOC om 20 år: 29,3%
  • YOC om 30 år: 117%
Risker: Som alla bolag påverkas Latours värdering av räntans nivå men framförallt ledningens förmåga att skapa värde för ägarna och genom det fortsätta att höja utdelningarna.


måndag 19 juni 2017

Hur känns långhelger när man är ekonomiskt fri?

Det är ju ungefär 5 år sedan jag sa upp mig från mitt heltidsarbete och har sedan dess inte jobbat heltid mer än under tillfälliga veckolånga perioder. Annars jobbar jag mestadels 3 dagar och är ledig 4 dagar, under vissa perioder kan det som sagt bli mer under ett par veckor. Jag kan ju omöjligt veta hur det känns när man är helt fri men jag vet iaf hur det känns att ha långhelg varje vecka.




I början när allt var nytt så var ju känslan grym, man försökte utnyttja dagarna till max och se till att göra saker hela tiden. Med tanke på att det gått 5 år nu så har det självklart ändrats, tempot har blivit lugnare och utan att tänka på det så kan jag verkligen uppskatta att sitta och äta frukost i 3 timmar på balkongen, eller att bara vara några timmar. Det ger en skön kontrast till allt annat man gör och mitt forna jag hade sett på mitt nu med helt andra och frågande ögon. Jag tror det är lätt att försöka sträva mot att alltid göra, utvecklas och ta till vara på allt till den grad att man kanske tillslut inte mår bra av det. Nu känner jag mig glad över att inte känna stress om jag är hemma en hel dag, jag har ändå rätt mycket aktiviteter runt omkring mig så ut kommer jag oavsett om jag vill det eller inte.

Hur känns då långhelger när man är fri? En långhelg för mig är oftast som vilken vanlig helg som helst så självklart är det lite annorlunda mot förut. Den största skillnaden är väl egentligen att det oftast händer mer eftersom vännerna också är lediga, samtidigt känns det skönt att det inte är så varje helg. Som helt fri kan jag tänka mig att långhelger blir som hektiska perioder då man ska umgås och hitta på saker medan det kanske är tvärtom för en person som jobbar heltid eller mer?


Hur ser ni på långhelger, vad brukar ni göra?




fredag 16 juni 2017

Har börjat sälja av SAS Preferensaktie

Jag har tidigare skrivit om mina köp av SAS preferensaktie (SAS Pref) och min plan om att äga och sen sälja av eller låta de bli inlösta. Du kan läsa inlägget jag skrev senast i december: SAS Preferensaktie (SAS Pref) köpa eller inte?




Jag tror fortfarande att aktien kommer att lösas in vid första utdelningen 2018, dvs februari 2018 och det är det jag grundar min plan på. Det kan vara så att SAS väntar till 2019 med att lösa in preffen, jag räknar därför på 2 scenarier. Jag har börjat sälja av på 540kr och istället köpt Corem Pref på 146kr.

Lite fakta:
Dagens kurs 540kr
Min YOC: 506kr
Inlösen: Troligtvis 2018-2019


Scenarie 1, SAS Pref löses in februari 2018: Jag säljer Sas Pref nu på 540kr och köper Corem Pref för 146kr, samt K2A Pref för 272kr i lika delar.
  • SAS Pref har en direktavkastning på 9,26%
  • Corem Pref har en direktavkastning på 6,85%
  • K2A Pref har en direktavkastning på 7,35%
  • Snitt DA Corem och K2A = 7,1%
  • Jag hinner få 3st utdelningar innan SAS Pref löses in, dvs på varje aktie får jag 37,50kr. Aktien löses in för 525kr, vilket gör att jag står kvar med 550kr i februari 2018. Jag får alltså 4,16% avkastning på mina pengar om jag väntar till inlösen 2018.
  • Jag hinner få 3st utdelningar från Corem och 2st från K2A men räknar med 2st från båda då Corems är så nära att kursen lär kompensera för det. För att räkna enkelt så delar jag 7,1% med två och får alltså fram att avkastningen blir 3,55% fram till februari.
  • Resultatet blir alltså att jag tjänar 1,92% avkastning på att sälja SAS Pref och köpa annat redan nu.

Scenarie 2, SAS Pref löses in februari 2019: Jag säljer Sas Pref nu på 540kr och köper Corem Pref för 146kr, samt K2A Pref för 272kr i lika delar.
  • SAS Pref har en direktavkastning på 9,26%
  • Corem Pref har en direktavkastning på 6,85%
  • K2A Pref har en direktavkastning på 7,35%
  • Snitt DA Corem och K2A = 7,1%
  • Jag hinner få 4st utdelningar innan SAS Pref löses in, dvs på varje aktie får jag 75kr. Aktien löses in för 525kr, vilket gör att jag står kvar med 600kr i februari 2019. Jag får alltså 11% avkastning på mina pengar om jag väntar till inlösen 2019.
  • Jag hinner få 7st utdelningar från Corem och 6st från K2A men räknar med 6st från båda då Corems är så nära att kursen lär kompensera för det. För att räkna enkelt så multiplicerar jag 7,1% med 1,5 och får alltså fram att avkastningen blir 10,65% fram till februari 2019.
  • Resultatet blir alltså att jag tjänar 0,35% avkastning på att behålla SAS Pref om den löses in februari 2019.

Efter att ha räknat fram dessa två scenarier så har jag kommit fram till att sälja SAS Pref idag för 540kr är det bästa valet och har påbörjat det. Jag har då sedan december 2016, dvs 6 månader fått en avkastning på 11,5%, det motsvarar en årsavkastning på 23%! Det är riktigt bra, planen var en årsavkastning på 10-17% beroende på inköpspris.


Hur tycker ni, gör jag rätt? Alla åsikter är välkommna!


Läs även:

torsdag 15 juni 2017

Utdelning från Johnson & Johnson (JNJ) och H&M backar

I morse plingade telefonen till och jag fick ett meddelande om att Johnson & Johnson (JNJ) delat ut 655kr till mig. Självklart blir man ju på rätt bra humör med en sån start på morgonen, speciellt eftersom jag haft väldigt lite likvider att köpa aktier för den senaste veckan.


Johnson & Johnson är ett råstabilt amerikanskt bolag som verkar inom bla. läkemedel, -konsument och -sjukvårdsprodukter. Utdelningen har de höjt i 55 år i rad och är en av ganska få så kallade "dividend kings". Direktavkastningen ligger för tillfället på låga 2,53% men oavsett om man tycker det är dyrt så kommer man troligtvis ha en betydligt högre yoc om 10 år om man köper idag. Själv har jag köpt regelbundet sedan hösten 2015 och har idag en yoc på 3,33% och 90st aktier. jag gillar JNJ för den tråkstabila utvecklingen man kan förvänta sig. Läs hur mina tankar var förra året i inlägget Ett år med Johnson & Johnson (JNJ) samt Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

Jag försöker alltid undvika att gå på ren magkänsla och försöker hålla i mina aktier och tänka köp när det är billigt. Enligt det tankesättet borde man inte köpa JNJ nu, man borde heller inte ha gjort det när jag skrev mitt tidigare inlägg ovan utan kanske hellre köpt H&M? tidigare i år gjorde jag en uppföljning på H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar. Det var absolut inte för att bevisa att jag hade rätt (då borde jag ju ha sålt alla H&M) det var mer för att ha som en påminnelse att billigt behöver inte alltid vara bäst. Sen kan och kommer säkert det här att ändras, tanken är mer att påminna mig själv om att inte sitta för tung i en aktie jag inte innerst inne tror på. Kanske bör man inte sitta tung i någon aktie överhuvudtaget? Hur HM går framöver är omöjligt att veta, jag hoppas att det går bra då jag har 6% av porfäljen där. Om vi kollar tillbaka så är det ju lätt att säga att man borde droppat H&M tidigare, men det är lätt att säga nu.



H&M tappade återigen idag och jag är glad att jag gjort mig av med en del av innehavet. Inte för att aktien droppat mycket den senaste tiden utan för att jag innerst inne har svårt att tro att de vänder det här på ett bra sätt. Jag ser fortfarande andra möjligheter som bättre än H&M just nu.


Tankade ni mer H&M idag eller börjar ni tvivla?



onsdag 14 juni 2017

Bostaden, en fet tillgång - Det är bara ett problem!

Vii bor på knappt 60m2, det är bra med yta. Vi skulle lätt kunna bo 10m2 mindre, kanske 20m2 mindre tom. Men det är där problemet uppstår, om vi säljer och köper nytt så åker vi på massa käppar i hjulet.

Vi har bott ett tag i vår lägenhet och den har ökat 80-100% i värde, det gör att om vi säljer så blir det reavinstbeskattning på 22% av vinsten. I princip kan man säga att 10% av värdet skattas bort, sen har vi mäklaravgifter, ev flyttkostnader och brygglån, dubbla avgifter mm. Om mam räknar lite lätt så försvinner nog 12-13% iaf. Det är alltså pengar som försvinner helt, pengar som kunde jobbat i aktier eller använts istället för lån.




Skillnaden om vi skulle flytta till en identisk lägenhet i samma hus men 10m2 mindre skulle ekononiskt sett inte bli stor alls, på sin höjd ett par 100-lappar i månaden. Däremot skulle vi få lägga en del jobb på flytt, ev köpa lite nya möbler och bli av med en parkeringsplats som det skulle ta 4-5 år att få en ny. Om vi skulle ha extrem otur så skulle flytten tom kunna innebära ett dyrare boende. Risken och förutsättningarna känns alltså inte värda det. Det är förmånligt att bo i sin egen bostad men inte att sälja den eller att flytta.

Den enda logiska anledningen till att sälja som jag ser det är om man måste pga. tillökning eller liknande, om man flyttar till billigare eller säljer och flyttar till hyresrätt.

Jag har ju tidigare grubblat på iden att sälja lägenheten och flytta till en mindre lägenhet-/stad för att på så sätt frigöra kapital från lägenheten. Den tanken skulle ju absolut fungera och är inte död. en annan tanke är om man flyttar utomlands och hyr eller köper boende, det skulle ju också funka även om det blir krångligt med att man måste skriva ut sig ur landet i värsta fall. Bostaden är alltså en tillgång fast med ett stort problem.


Hur ser ni på er bostad, ett hem ni kommer att leva i föralltid eller en tillgång som kommer att utnyttjas i framtiden?

måndag 12 juni 2017

Söker tips på bloggar från personer som redan är fria och-/eller folk som bor och skriver om sitt liv utomlands

Som rubriken lyder tar jag gärna emot tips på bloggar från personer som redan nått friheten och-/eller personer som bor och skriver om sitt liv utomlands. Om det skulle vara så att någon anonym utan blogg känner sig träffad och vill skriva ett gästinlägg eller ställa upp på en anonym mailintervju så får ni gärna höra av er på frihetsmaskinen(at)gmail.com.

Jag gillar verkligen att läsa om folk som bryter upp mitt i livet och flyttar utomlands eller gör något helt nytt men det är inte lätt att hitta såna bloggar. De jag har koll på är Farbror Fri, sen Onkel Tom och Miljonären som är på g. Verkligen läsvärda bloggar ni borde kolla in om ni inte gjort det.

Det är väldigt intressant att läsa om olika personers resor även om de skiljer sig väldigt mycket åt. Det måste finnas fler därute, fler som brutit med ekorrhjulet och fler som lämnat kylan och flyttat utomlands. Avslöja er! Avslöja några som bloggar! ;) Alla tips är välkomna, länka gärna direkt i kommentaren.


Hoppas vi kan hitta lite nya bloggar! :)

söndag 11 juni 2017

60.000kr om året från utdelningar!

Så äntligen, ett mål som jag kämpat för ett tag är uppnått. Just nu borde om allt går som det gjort tidigare och ska, portföljen att leverera 60.000kr årligen i utdelningar. Alla mina mål går att läsa om på sidan om utdelningsmål.

Just det här målet är väldigt viktigt för mig då det är där gränsen går för att betala boendet (Lån, avgift till föreningen, bredband) samt hela matkostnaden varje månad. Det återstår alltså bara elräkning, mobiltelefon, hemförsäkring och bilkostnad sen är alla fasta kostnader täckta. Eller bara och bara, men en bit på vägen är man iaf.




Skippa bilen? Enligt min plan som går att se här så ska det ta ungefär 3 år till innan utdelningarna täcker alla mina fasta kostnader. Jag har dock börjat fundera över om det kan vara ett alternativ att skala bort bilen? Utan bil skulle jag nog kunna nå det målet redan om 1-1,5 år, betydligt snabbare alltså. Just nu har bilen ganska stor betydelse dock, tanken är mer när man slutar att jobba, kanske kan det vara värt att få bort den kostnaden mot ännu lite mer frihet? Jag vet inte riktigt.


Hur ser ni på ett liv utan bil, lever du utan bil idag?

lördag 10 juni 2017

Varför jag fortsätter att köpa aktier

Det är dyrt, börsen är övervärderad men jag fortsätter att köpa ändå. Varför gör jag det om alla säger att den ska ner? Eller upp.. eller..




Om någon du älskar och någon som behandlat dig väl i alla år. Någon som kanske gjort något misstag men kommit tillbaka och bevisat sig vara dig lojal på riktigt. Någon som berikat ditt liv och gör det bättre. Någon som inte är perfekt men perfekt ändå. Ska du lämna den personen bara för att andra tycker det eller ska du gå på din egen känsla och hålla kvar i det du tror på?

Aja, vafan.. kanske konstig liknelse.. skitsamma.. Jag håller iaf kvar i mina aktier och fortsätter att fylla på. Utdelningarna fortsätter att ticka in och så gör även återinvesteringen. Om börsen backar så får jag mer utdelning nästa år, om den inte gör det så har jag mer på kontot.

fredag 9 juni 2017

Varför har jag flera innehav i samma bolag?

I mitt senaste inlägg frågade både Pengaregnet och Snålgrisen varför jag har flera innehav i samma bolag. Som man kan se i sammanställningen från Avanza får jag tex. 3 utdelningar från Skanska, Investor osv. Jag förstår att det ser lite konstigt och rörigt ut när man bara ser sammanställningen av utdelningar så jag tänkte förklara varför det är så och min tanke bakom det.




Min portfölj består egentligen av 3st portföljer, det är dessa som jag ser som min frihetsmaskin och den som ska göra mig helt fri från att arbeta. Alla 3 portföljer har sitt syfte och här nedan tänkte jag förklara lite hur det är tänkt att fungera.

Stora portföljen - Här ingår även de fonder ni kan se på portföljsidan. Den här portföljen består alltså av svenska utdelningsaktier och en liten del fonder som jag tänkt att använda 4%-regeln för. Målet och syftet med den stora portföljen är att den ska klara av att betala alla mina fasta kostnader, alltså boendet och kopplade kostnader, mat, mobiltelefon och ev. bil. Det är alltså upp till mig att se till att portföljen levererar när det är dags för avhopp. Den stora portföljen är den som ska se till att jag aldrig behöver jobba mer om 4 år.

Preferensportföljen - Preferensportföljen påbörjade jag för ca: 1,5 år sedan genom utspridda köp av en startsumma på 100.000kr. Tanken var- och är att jag för utdelningarna succesivt återinvesterar så att portföljen med tiden klarar en tillväxt på minst 2%. Det gör jag genom att delvis investera i aktier som höjer utdelningen utöver preferensaktier. När jag väl drar mig tillbaka så ska den här portföljen ge mig pengar att göra roliga saker tex. att åka skidor i fjällen. Det är alltså min fritidsportfölj kan man säga, den som ger mig roliga saker varje gång Akelius eller Klövern säger till.

Kapitalförsäkringen - Den skulle väl också kunna kallas reseförsäkringen. Portföljen består av bra och stabila utdelare främst från USA. Det är utsatt för dollarrisk (chans) och på det sättet gamblar jag lite med mina framtida resor. Portföljen skall skicka mig ut i världen när jag slutat jobba och beroende på dollarkursen kanske jag hamnar i Slovakien eller Marocko. Detta ser jag dock som lite spännande och jag besöker väldigt gärna billigare resmål om det skulle bli så.


Har ni en eller flera portföljer och hur är tanken bakom dom?

torsdag 8 juni 2017

Nytt mål slaget! Samt utdelningar i april och maj

Jag tänkte att det var dags att redovisa utdelningarna som kommit in under april och maj. Både april och maj är två starka utdelningsmånader och summerar jag ihop båda månaderna så landar dom på 20.492kr! Maj var starkast med 12.118kr och ledde till att jag tog ett utdelningsmål, men även april var stark med 8.374kr.


Utdelningar april 2017 - 8.374kr



Utdelningar maj 2017 - 12.118kr



Utdelningarna i maj gjorde att jag klarade ett av mina utdelningsmål vilket är minst 9.200kr i utdelningar under maj månad. Det känns riktigt kul att veta att jag utan problem kan leva en hel månad på mina utdelningar som trillar in samma månad! April ligger inte långt efter och jag räknar med att klara detta mål för april nästa år.

Om jag räknar på de faktiska kostnader som jag haft under mars, april och maj så har jag faktiskt nästan helt levt på mina utdelningar. Det är bara april månad som jag gick över med 11 kronor. Då har jag trots det varit på skidresor och andra saker dessa månader, samt tagit ett par öl i stan osv. Här nedan är en diagram på mina utdelningar och kostnader.



Nu är det bara att mata vidare mot nästa mål vilket är 60.000kr i utdelningar per år och 1,5 miljon i aktiekapital. Vilket är ditt nästa mål att klara av?



Kanske kan även detta vara intressant:

onsdag 7 juni 2017

Mina 10 största utdelare

Här är mina 10 största utdelare, det är alltså dessa aktier som delar ut mest pengar till mig varje år. Gemensamt för innehaven är att inköpen skett nära eller över 4% direktavkastning, detta i kombination med att de är stora innehav gör självklart att de hamnar högt upp på listan. Tillsammans står dom för drygt 50% av samtliga utdelningar.




1. Castellum
Antal: 1258st
Delar ut: 6290kr
Direktavkastning: 3,80%
YOC: 4,50%

2. H&M
Antal: 404st
Delar ut: 3939kr
Direktavkastning: 4,49%
YOC: 3,45%

3. Klövern Pref
Antal: 160st
Delar ut: 3200kr
Direktavkastning: 6,71%
YOC: 6,80%

4. Omega Healthcare Investors
Antal: 130st
Delar ut: 2840kr
Direktavkastning: 8,05%
YOC: 7,67%

5. Johnson & Johnson
Antal: 90st
Delar ut: 2621kr
Direktavkastning: 2,56%
YOC: 3,32%

6. Axfood
Antal: 405
Delar ut: 2430
Direktavkastning: 4,08%
YOC: 4,17%

7. Skanska
Antal: 273st
Delar ut: 2252kr
Direktavkastning: 3,96%
YOC: 4,82%

8. Akelius Pref
Antal: 112st
Delar ut: 2240kr
Direktavkastning: 6,23%
YOC: 6,63%

9. Investor
Antal: 174st
Delar ut: 1914kr
Direktavkastning: 2,72%
YOC: 3,79%

10. Handelsbanken

Antal 382st
Delar ut: 1910kr
Direktavkastning: 4,12%
YOC: 5,02%


Vilka är dina största utdelare?



Läs liknande inlägg:
H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar
Utdelningsaktie: Skanska (SKA B)

Varje krona räknas, ekonomisk frihet genom utdelningsaktier

Ett av mina stora mål i livet är att uppnå frihet. Frihet att göra vad jag vill, när jag vill. En förutsättning för det är att jag också uppnår ekonomisk frihet. Grunden i min ekonomiska frihet består av utdelningsaktier.




Att visualisera sig ett liv där man lever på utdelningar är ganska enkelt, om man gör av med 120.000kr varje år så behöver man 120.000kr i utdelningar. Det gör det också ganska enkelt att hålla planen och ta beslut. Man behöver inte göra en insättning på 10.000kr varje månad eller vänta in en dipp och köpa på botten. Varje krona som investeras i utdelningsaktier kommer att generera fler kronor i utdelningar. Det gör att varje krona är lika viktig. Idag gjorde jag ett köp på drygt 400kr (2st Skanska), som kommer att generera 16,50kr per år. Det viktiga i det är att jag är 16,50kr närmre friheten.


söndag 4 juni 2017

Vad är ett enkelt liv?

Som frågan lyder, vad är egentligen ett enkelt liv? För mig har bilden av ett enkelt liv ändrats rätt mycket bara de senaste åren. Tidigare kopplade jag ihop ett enkelt liv väldigt mycket med ekonomin. Jag såg det alltså som att man lever på mindre pengar, billigare men ändå lika bra. Jag ser det fortfarande på det sättet men nu är mitt synsätt på ett enkelt liv mycket större än så. Ett enkelt liv för mig är en helhet, att leva just enkelt, att ha och leva ett liv som är lätt och fritt från psykisk- och fysisk jobbig påfrestning.




Hur ska man då uppnå det och hur når man målet med ett enkelt liv? I mitt förra inlägg där jag skrev om hamsterlöpare radade jag egentligen upp rätt mycket som jag undviker för att uppnå ett enkelt liv. Jag menar varför lära sig att dricka och tycka om dyra viner när man får precis samma njutning och upplevelse från billiga viner? Varför köpa en dyr bil när en billig gör jobbet lika bra? Varför köpa saker som du kan låna gratis eller hyra billigt om du bara behöver dom en gång? Varför betala för en tjänst om och om igen om du bara behöver lära dig det en gång och är set for life? Att tänka så har gjort hela mitt liv mycket enklare på så många olika plan. Om jag inte köper massa onödiga saker så behöver jag inte lägga tid och pengar på att köpa dom, serva dom, förvara dom eller känna press att använda dom. Om du kan lösa ett stopp i avloppet själv så behöver du inte boka, vänta och betala en rörmokare för att sedan klaga på det dåliga jobb han gjorde och dem saltade fakturan. Om du är nöjd med det billigaste vinet så behöver du inte fundera på vilket du ska välja och du behöver heller aldrig vara den där bittra jäveln som klagar på restaurangpersonalen, jag menar.. om det smakar skit, vem bryr sig? Det är ju bara en flaska vin :).




För mig har iaf livet blivit så mycket enklare sedan jag börjat leva enklare. Hög kvalitet (dyra saker) är så hårt kopplat till förväntningar att man ofta blir besviken. Man kan ofta höra hur folk klagar på allt från hotellrum, viner (!), resmål och tom länder. Eftersom vi har gjort ett val att ta det lättaste alternativet så blir vi typ aldrig besvikna, vi har inga höga förväntningar och det gör allt så mycket lättare. Om man har lagt 40.000kr på en resa till mallis så är det ju självklart att man har mer att förlora än grannen som åker dit samma vecka för 5.000kr.


Är du en gnällgubbe eller ser du en dålig middag som ett minne ni kan berätta och skratta åt flera år framöver? Vilka är dina bästa tips för ett enkelt liv?

torsdag 1 juni 2017

Saker man ofta hör från hamsterlöpare

Hamsterlöpare, karriärsnarkomaner, more-is-more:are.. alla har de ofta väldigt bra förklaringar och argument för sina handlingar. Ett staket blir alltid bättre byggt med två skruvdragare än en. Självklart ska man ha det bästa (dyraste) märket och när personalen på systembolaget frågar vad man är ute efter för vin så svarar man "-Något för 3-400 kronor".




Här nedan är bara ett axplock på saker man kan höra från hamsterlöpare:

  • Du förresten, vi har flyttat kontoret till fett schyssta lokaler. Precis vid kanalen i city, man kan köra aw direkt utanför dörren! (-Grymt! karriärskuvös deluxe alltså?)
  • Jag funderar på att byta min bil, jag har ju bara gratis service i 2 år och sen blir det jobbigt.. (-Smart, det lär du ju tjäna pengar på tom!)
  • Vi funderar på att bygga ett förråd på tomten. Då måste jag ju köpa massa verktyg och då behöver jag ett förråd. (-Klockrent! Köp massa verktyg och bygg ett förråd så du har någonstans att förvara dom).
  • Vi bokade en resa till Thailand, ska bli sjukt skönt! Vi körde super-trippel-multi-deluxerum när det ändå var så dyrt. (-Helt rätt! Varför snåla när man kan spendera det dubbla!)
  • Fan att man måste hålla på och jobba såhär varje dag, samtidigt kan man ju inte bara byta jobb för jag har ju jobbat på samma jobb i 10 år snart. (-Ja och om 10 år har du jobbat där i 20 år!)
  • Jag ska skruva upp en hylla i nya lägenheten, ska man köpa en Bosch eller Dewalt? (-Köp en Hilti på en gång såklart! Tänk om du får för dig att starta en byggfirma, bara det bästa duger!)
  • Jag drack ett sjukt gott vin i helgen, du vet riktigt jävla gott! Inte nåt 50-kronors utan sånt som kostar typ 300 på bolaget! (-Jaa.. men då vet jag vilket du menar!)
  • Alltså, jag är sjukt miljömedveten.. det är bara i jobbet jag kör 5000mil per år och flyger varje vecka. (-Jag fattar precis! Det kan ju inte du hjälpa).
  • Fler borde tänka på miljön, det är även ekonomiskt. Sedan vi satte in solpaneler på villan och skrotade Skodan mot en elbil sa har vi sparat massa pengar. Om man räknar från när barnen flyttade ut förra året så sparar vi nästan 70k om året. (-Jag ska fundera på att flytta från tvåan till en stor villa så jag kan skaffa solpaneler).
  • Det är helt sjukt! Jag satt 2 timmar i bilkö bara för att komma till jobbet, helt värdelöst! (-Samma som förra veckan alltså?)
  • Nu ska jag börja träna på riktigt, Jag ska bara köpa ett gymkort först. (-Armhävningar?)

Jag har själv tidigare i livet varit en hamsterlöpare på ganska hög nivå. När man jobbar mycket och har lite fritid blir det lätt att man hittar saker som får fungera som någon sorts kompensation för förlorad tid. Om man ska träna så duger inte en simtur i sjön eller en runda till utegymmet, ett medlemskap på det dyraste gymmet måste ju vara bättre? Att åka runt i en begagnad Skoda känns inte logiskt när man bränner mer än halva bilens värde varje år i bilkostnad. Man snurrar liksom runt i ett hamsterhjul som går fortare ju mer tyngd man langar in i det i form av prylar, medlemskap, dyra viner och måsten. Att hoppa av hjulet är väldigt svårt då majoriteten av folket runt omkring oss säger att mer, större och dyrare är bättre. När man väl står där vid sidlinjen och tittar på alla som vadar i gyttjan känns det ganska bra ändå. Det känns bra att man har insett att man tar sig mycket längre på stigen utanför hjulet. Om man någon gång vänder tillbaka blicken så kommer troligtvis väldigt många fortfarande kämpa på i det lönlösa hjulet, skillnaden är bara att tempot med all sannolikhet har ökat.

Vad brukar ni höra från hamsterlöpare?