lördag 30 november 2019

Utdelningar i november - En riktigt bra månad!



Nu var det dags att sammanställa alla utdelningar i november. Normalt sett har hösten inte var så stark utdelningsmässigt men i år blev det riktigt bra utdelningar i november.

Totalt slutade det på 7.062kr från aktieutdelningar. Om jag ska räkna in 4% från mina fonder vilket jag borde så blev totalen på 8.023kr och med Projekt Extrainkomsten landade det på nästan 9k! Jag går igenom det här mer i inlägget..

Läs mitt inlägg om när utdelningen är om du vill veta vilka bolag som delar ut i november och när de har utdelning.

Utdelningar i november


Jag kommer att specificera upp alla utdelningar jag har fått under november hör i inlägget och jag kommer att börja med aktieutdelningarna. Utöver utdelningarna från mina aktier har jag ju en del som ska plockas från fonderna och sen har Projekt Extrainkomsten bidragit lite.

Utdelningar från aktier


Ok, vi börjar med aktierna. Den här månaden var som sagt riktigt bra för en höstmånad och totalen slutade på 7.062kr i utdelningar. Självklart bidrar några aktier med hög utdelning till totalen, men trots det känns det bra. Bolagen som delade ut till mig i november kan ni se här nedanför.
  • Svolder - 1980kr
  • Realty Income - 218kr
  • Omega Healthcare 967kr
  • Kinnevik - 48kr
  • Investor - 1700kr
  • H&M - 92kr
  • Epiroc - 6kr
  • Diös - 1309kr
  • AT&T - 332kr
  • Akelius Pref - 410kr
Totalt: 7.062kr




Jag tycker ändå att jag fick en ganska bra spridning på utdelningarna. Jag är även nöjd med totalsumman som passerade 7.000 kronor trots att jag sålt av en stor del av Diös innehavet för ett tag sem.

Utdelning från fonder


Nu kommer vi till den nya delen om vi kan kalla det så. Jag har tidigare inte räknat med fonderna på månadsrapporterna men tänkte att jag skulle börja med det nu.

Jag vet inte om det här sättet jag gör på nu är det bästa men jag testar den här månaden och ändrar det kanske lite längre fram.

Tanken är alltså att stämma av värdet på fonderna i slutet av månaden och räkna på 4% av värdet som utdelningar från fonderna. Räknat på det här sättet blir utdelningarna från fonderna i november 961kr.

  • Fondernas värde = 288.327kr
  • 0,04x288.327/12=961kr
Totalt: 961kr

Pengar från Projekt Extrainkomsten


Nu kommer vi till den tredje delen i min ekonomiska frihet, eller egentligen är det bara e bonusdel. Tanken och planen är ju helt klart att utdelningarna ska försörja mig till 100% inom 2 år.

Däremot är det skönt med pengar från flera inkomstkällor och Extrainkomsten bidrar med rätt sköna pengar där. Den här månaden rullade det in 972kr i Projektet, vilket jag tycker är grymt bra!

Totalen börjar närma sig 10k vilket var målet för året och jag kommer med en uppdatering kring projektet i nästa inlägg.




De totala utdelningarna i november


Om vi slår ihop aktieutdelningarna men det "utdelningsuttag" jag kommer att göra på fonderna, samt det jag har fått in från Projekt Extrainkomsten landar totalen för november på 8995kr. Det är grymt bra!

Faktum är att det med god marginal täcker alla mina levnadskostnader och nästan räcker till nöjen och resor också. Det saknas bara 255kr för att jag ska vara helt fri från mitt vanliga jobb i firman den här månaden, det känns magiskt!

Totala utdelningar för i år


Eftersom jag har sålt av en del utdelningsaktier och investerat i fonder känns det naturligt att jag borde ha ett nytt upplägg för hur jag ska leva på kapitalet framöver.

Det logiska är som jag redan nämnt att "plocka" 4% årligen och leva på det. För att enkelt räkna ut hur jag ligger till varje månad kommer jag därför att räkna 4% av totalen av mitt fondkapital i slutet av varje månad och dela med 12 månader.

Totalt kapital x 0,04 / 12 = Fondernas utdelningar per månad

Aktieutdelningar + uttag från fonder, hur ligger jag till?


Just nu har jag fått 68.678kr i utdelningar under året. I december lär jag få någon tusenlapp till och med 4% på fonderna borde totalen landa på drygt 80.000kr i utdelningar. Det är riktigt bra och prognosen för nästa år ser ännu bättre ut!

Här nedanför är de utdelningar som jag redan har fått från mina aktier i år.




Vad har jag återinvesterat novembers utdelningar i?


Så, det blev ju lite utdelningar och självklart har jag återinvesterat de i nya härliga passiva inkomster a.k.a. aktier. Den här månaden har det gjorts i en annan form, nämligen fonder.

Anledningen är för att göra det enkelt för mig och jag kommer antagligen att fortsätta att köpa mer fonder framöver. De fonderna jag köpte den här månaden var:
Det här är fyra fonder jag gillar och faktiskt de enda innehaven i Projekt Extrainkomsten. Det gör det grymt enkelt att investera. 


Planen framöver


Nu går vi in i december vilket är en utdelningsfattig månad för mig i alla fall. Sen kommer bolagen med sina rapporter och förhoppningsvis utdelningshöjningar i januari vilket ska bli grymt kul att följa.

Min plan är att fortsätta att köra på i samma spår och sakta men säkert se utdelningarna och det passiva kassaflödet öka, månad för månad. Det känns som den andra miljonen på något sätt säkrade friheten till skillnad mot den första miljonen.

Det känns inte längre som att jag någonsin kommer att gå tillbaka till ett "vanligt" arbete" igen. Jag har inte bara svårt att tänka mig det för att jag inte skulle trivas. Det känns faktiskt som att jag är rätt säker med det kapitalet jag har idag att jag faktiskt aldrig kommer att behöva göra det.

Hoppas att det går bra med era investeringar och att året ser ut att sluta bra. Vilka utdelningar fick ni i november?

torsdag 28 november 2019

Avanza Zero - Innehav och utdelning (2020)



I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom den gratis indexfonden Avanza Zero. Jag har fått lite frågor den senaste tiden angående fonder och tänkte att jag börjar gå igenom Avanzas gratisfond.

Avanza Zero är följer indexet SIX30RX och det innebär enkelt förklarat att det innehåller Stockholmsbörsens 30 mest värderingsmässigt omsatta bolag. Fonden delar inte ut några pengar utan allt "återinvesteras" inom fonden.

Innehåller affiliatelänkar

Vad är Avanza Zero?


Avanza Zero är den populäraste fonden hos Avanza
med över 300.000 personer som har den. Mycket varför den är så populär är just för att den är gratis, den har alltså inga avgifter.

Det är en indexfond - En indexfond följer ett index och i Zeros fall följer den indexet SIX30RX. Ett index är ett genomsnitt av aktierna som ingår i sitt index skulle man kunna säga. Så om du köper Avanza Zero får du aktierna som ingår SIX30RX.

Jag gillar den här fonden och har den i portföljen av två anledningar. Den första är för att den är billig och den andra anledningen är för att det är ett enkelt sätt att spara på. Historiskt har det varit ett bra val att investera i indexfonder.

För att förklara vad en fond är kan du kolla videon nedanför där Niklas Andersson gör liknelsen med en påse godis, vilket jag tycker är en bra jämförelse :).




Avanza Zero Innehav


Fonden Avanza Zeros innehav består som sagt av en mix av Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag. Här kan du se senaste uppdateringen av innehaven hos Avanza.

Här nedanför ser du Avanza Zeros 10 största innehav 2019-10-31.




Hur ser branschfördelningen ut?


Om vi kollar fördelningen i fonden så ser vi att Industri och finans står för över hälften av fondens värde. Bland bolagen som ingår hittar vi framförallt banker som utgör en stor del av indexet SIX30RX.

Jag tycker dock inte att det automatiskt är fel att fonden har en stor viktning åt ett håll när det gäller branscher. Däremot kan det vara en bra idé att komplettera med ytterligare fonder eller aktier för att få en bättre riskspridning.




Har Avanza Zero någon utdelning?


Nej, Avanza Zero har ingen utdelning. Istället återinvesteras utdelningarna som fonden får i sig själv. Du kommer därför inte att få några utdelningar "i handen" men det kommer ändå in utdelningar till fonden.

Det här kanske känns lite tråkigt men en klar fördel är att du sparar tid, slipper fundera över vad du ska köpa för utdelningen och du slipper courtageavgifter för att köpa nya aktier.

Om man vill leva på utdelningarna från fonden


Om man som mig har planer på ekonomisk frihet och att leva på utdelningarna kanske det känns trist att köpa en sån här fond.

Grejen är att det inte spelar inte så stor roll. Eftersom det ändå kommer in utdelningar i fonden kan man använda sig av 4%-regeln och helt enkelt sälja av 4% av värdet i fonden varje år, vilket ersätter de utdelningar du annars hade fått direkt från aktierna.

Med tanke på börsens historiska avkastning på 8-10% per år kommer kapitalet att fortsätta växa trots att man säljer av 4% årligen.

Hur ser Avanza Zeros historik ut?


Nu kommer vi till det kanske viktigaste, själva totalavkastningen och hur historiken ser ut. Egentligen ska vi inte stirra för hårt på de här siffrorna eftersom Avanza Zero bara följer ett index men det kan ändå vara bra att kolla på.

Fondens avkastning


Här nedanför har vi utvecklingen för Avanza Zero de senaste 10 åren. Om jag kör de siffrorna i en sparkalkylator så får jag fram att CAGR (Genomsnittlig avkastning för varje enskilt år) har varit 10,32% för fonden.

Den gula linjen du ser är indexet SIX30RX. Det vill säga exakt samma innehav som fonden innehåller.




En passivt förvaltad indexfond


Avanza Zero är en passivt förvaltad indexfond. Som du kanske har förstått på det jag gått igenom innan så innebär det att den helt enkelt bara följer sitt index. 

Om ett bolag åker ur index och ett annat åker in så sker det samma sak i Avanza Zero. Det här kan ju både ses som positivt och negativt. Det negativa är bland annat att vissa bolag kan få en väldigt hög viktning av index. Det hände bland annat när H&M var högt värderat.

En annan både fördel- och nackdel var när Fingerprint värderades upp kraftigt och kom in i index. Fördelen var ju att det plockades ur index när det senare föll så man som indexinvesterare inte föll med hela vägen ner.

Fördelar och Nackdelar med fonden


Att investera i fonder har sina för- och nackdelar och speciellt en fond som Avanza Zero. Jag listar de uppenbara fördelarna och nackdelarna här nedanför.

Fördelar

  • Billig, ingen avgift
  • Gratis att köpa och sälja, inget courtage
  • Stora och stabila bolag

Nackdelar

  • Smalt index med endast svenska bolag
  • Går max att investera 25.000kr per dag

Begränsningar med att köpa fonden?

  • Du måste vara kund hos Avanza för att kunna köpa den
  • Du får max handla för 25.000kr om dagen

Räcker fonden som enda innehav?


Nej, jag tycker inte det. Fondens nio största innehav står för 50% av fondens värde. Dessutom är viktningen av bransch och område inte så spritt.

Själv vill jag ha bättre spridning av mitt kapital och äger därför flera fonder, investmentbolag och aktier. Egentligen tycker jag att det skulle räcka med att sprida ut det på lite fler fonder. T.e.x. Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Risker med Avanza Zero


Den stora risken som jag ser med fonden är att den är väldigt koncentrerad till Sverige. Det här kan i vissa fall betyda en högre risk även om många bolag även har en internationell marknad.

Det är anledningen till att jag själv tycker man kan fundera på att komplettera fonden framförallt globalt men även med mer spridning bland ytterligare bolag.

Har jag Avanza Zero i portföljen?


Absolut! Avanza Zero har funnits länge i min portfölj och jag gillar den verkligen. Den har bara legat där i bakgrunden och glidit med, en enkel placering helt enkelt.

I dagsläget har jag runt 3,3% av mitt kapital i Avanza Zero men skulle lätt kunna ha lite mer. Jag fortsätter att köpa lite då och då och kommer nog fortsätta att köpa i många år till.

Varför Indexfonder passar nybörjare


Att säga att indexfonder passar nybörjare blir egentligen lite fel eftersom det passar lika bra om man hållit på med aktier i 20 år. Grejen med att säga så är väl främst att man som nybörjare har lättare för att lockas av att göra misstag.

I början jagar man ofta snabba pengar och köper kanske bolag man inte har koll på och gör en och annan courtage-miss vilket kostar pengar.

Genom att begränsa sitt sparande till indexfonder med en bra spridning har man därför säkrat sig själv från att förlora pengar i onödan. Här passar Avanza Zero in bra tycker jag, i kombination med ett par till fonder eller investmentbolag.

Månadsspara i Avanza Zero


Något som jag verkligen rekommenderar med indexfonder är att starta ett automatiskt månadssparande hos Avanza. Det var det som gjorde att jag lyckades spara ihop mina första 100-, 200- och 300.000kr på börsen. Jag startade ett automatiskt månadssparande och lät det sköta sig själv medan jag gjorde annat.

Har ni Avanza Zero i portföljen?

måndag 25 november 2019

Sparkalkylator - Räkna på ditt sparande!



När jag började spara och ville räkna på mitt sparande så jag letade efter en bra sparkalkylator. Det var för att jag ville räkna hur mycket mina pengar skulle växa och jag använder fortfarande sparkalkylatorer!

Därför tänkte jag lista några sparkalkylatorer som jag tycker är bra för att räkna på sitt sparande. Det skiljer ju lite vilken sparkalkylator som är bäst beroende på vad man är ute efter så jag har tagit med några olika så att du borde hitta en du gillar.

Innehåller affiliatelänkar

Testa och välj en sparkalkylator som passar dig


Det skiljer som sagt mellan de olika sparkalkylatorerna så beroende på om du vill räkna snabbt, få mycket data eller är intresserad av utdelningar. 

För att se vilken du gillar bäst kan du testa de olika nedanför!


Sparkalkylator Avanza





Avanzas Sparkalkylator är väldigt enkel och passar perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill räkna fram hur lång tid det tar att spara ihop ett visst belopp.

Den är bra om du inte bryr dig om utdelningar, utan bara om tillväxten av ditt kapital. Du knappar helt enkelt bara in vad du kommer att spara varje år och under hur lång tid så visar sparkalkylatorn hur mycket pengar får. 

  • Enkel att använda 
  • Bra om du är ny och vill få en snabb överblick 
  • Har dragfunktion vilket gör att det går snabbt att testa olika utfall


    Sparkalkylator Deluxe





    Sparkalkylator Deluxe är den bästa sparkalkylatorn om du vill ha en heltäckande bild på ditt sparande. Har du planer på att bli ekonomiskt oberoende eller gillar utdelningar så är den här grym eftersom den har med utdelning.

    Med Sparkalkylator Deluxe kan du inte bara få fram vilket kapital du kommer att ha framöver, utan även månatliga utdelningar och ränta på ränta med utdelning.

    Den här sparkalkylatorn tar även hänsyn till skatt, inflation och du kan välja om du vill återinvestera utdelningarna eller inte. Den här är den mest kompletta kalkylatorn.

    • Mycket data och heltäckande 
    • Bästa sparkalkylatorn om du är utdelningsinvesterare 
    • Ger en heltäckande bild och info om utvecklingen år för år


    Nordnets Sparkalkylator





    Nordnets Sparkalkylator är en snabb och enkel kalkylator för att räkna ut sitt sparande på. Eftersom du drar staplarna för att ändra summor går det väldigt snabbt och enkelt att leka med siffrorna.

    Jag tycker den här Sparkalkylatorn passar bra om man inte riktigt är säker på hur mycket man vill spara och vill testa lite för att se hur lång tid det tar spara ihop ett visst belopp.

    • Enkel att använda
    • Bra om du är ny och vill få en snabb överblick
    • Dragfunktion vilket gör att det går snabbt att testa med olika belopp

    ..och en bonuskalkylator här nedanför!



    CAGR Calculator





    CAGR Calculator är perfekt för att räkna ut CAGR. CAGR står för "compound annual growth rate" och innebär den genomsnittliga årliga tillväxten i din portfölj.

    Med den här kalkylator kan du alltså se hur mycket din portföljtillväxt har varit varje år inom en vald tidsperiod.
    • Bra för att räkna ut Genomsnittliga tillväxt i portföljen 
    • Enkel att använda 
    • Inte till för att beräkna sparmål

    Hur kan man använda en sparkalkylator?


    En sparkalkylator en grym för att räkna ut förväntad avkastning på ditt sparande. Med hjälp av den kan du sätta upp mål oavsett om det är att bli ekonomiskt fri, få in en extrainkomst eller starta ett sparande för ekonomisk trygghet.

    utan en plan är det svårt att lyckas med något man vill göra. se därför till att sätta ett mål och göra en plan för ditt sparande. Kolla in de olika sparkalkylatorerna och använd den som du gillar bäst.

    När du har lekt runt lite med siffrorna är det bara starta ditt aktiesparande och låta pengarna jobba för dig.

    Räkna ut ränta-på-ränta med sparkalkylatorn


    Det viktiga och anledningen till att jag själv gillar sparkalkylatorer är för att de på ett visuellt sätt visar ränta-på-ränta effekten. För mig själv har det varit viktigt att se den för att bli motiverad till spara.

    Motivation är det viktigaste för att lyckas och att spara är i sig inte jättespännande, det roliga är allt som kommer med det. Med sparande får vi både ekonomisk frihet och -trygghet.

    Hur mycket ska du månadsspara?


    En annan fördel med att använda en sparkalkylator är för att få fram hur mycket du behöver månadsspara för att uppnå ett visst kapital.

    Genom att använda kalkylatorn kan du se hur stor skillnad det blir i tiden det tar att nå ett sparmål beroende på hur mycket du sparar varje månad.

    Vilken avkastning ska man räkna med i kalkylatorn?


    Själv räknar jag med 10% i avkastning per år. Det är lite högt men historiskt har jag presterat bättre än så.

    Om du vill vara på den säkra sidan så kan du räkna på 8,46%, vilket SIXRX gett de senaste 20 åren enligt Avanza.

    De går aldrig att veta vad börsen kommer att ge i framtiden men den bästa gissningen vi kan göra är att det kommer att fortsätta som det gjort tidigare. Vad du än gör bör du inte räkna med för hög avkastning eftersom det kräver stora risker.

    Själv tycker jag att 8-10% per år känns rimligt men det är som sagt upp till dig själv att bestämma vad du räknar med.

    Vad gör jag när jag räknat ut mitt sparmål med sparkalkylatorn?


    När du har räknat ut hur mycket du vill spara, hur mycket du vill spara ihop och hur länge du vill spara så börjar det roliga. Det är nu du ska göra något av det!

    Öppna ett sparkonto om du inte redan gjort det. Det är gratis hos de flesta att öppna ett konto, i alla fall hos Avanza och Nordnet. Kolla runt lite på sidorna och kör på den du gillar.

    Skriv ner din plan


    Du vet ju redan hur mycket du vill spara och hur lång tid det kommer att ta. Du behöver alltså bara skriva ner din plan så att det faktiskt blir gjort.

    Grejen är att om du gjort en beräkning på någon av sparkalkylatorerna och knappat in en rimlig avkastning (8-10%) så är det väldigt troligt att du kommer att uppnått målet du satt så länge du fullföljer det.

    Den vanligaste anledningen till att folk inte blir miljonärer är inte för att börsen kraschar eller att aktierna tappar i värde. Den vanligaste anledningen är att de aldrig sätter igång eller att de ger upp och inte fullföljer planen de satt.

    Sparkalkylatorn är din vän som säger vad du ska göra


    Så, nu är det upp till dig. Se kalkylatorn som en god vän som säger vad du ska göra. Vill du spara ihop en miljon på 10 år? Knappa då in förväntad avkastning (8-10%), 10 år och ett månadsbelopp som är tillräckligt stort för att kalkylatorn ska visa en miljon kronor.

    Det är faktiskt inte svårare än så, det svåra är att börja och att fortsätta. Om det var enkelt skulle alla bli miljonärer.

    Vilken sparkalkylator använder du?

    söndag 24 november 2019

    OpinionApp paneler - En enkel guide till enkla pengar!



    Om du håller på med paneler eller panelundersökningar ska du definitivt skaffa OpinionAPP. Det som är så bra med OpinionAPP är att den samlar alla Cint paneler som du är ansluten till i en och samma app.

    Det här betyder att du endast behöver öppna OpinionAPP och kan där se alla tillgängliga panelundersökningar och svara på dom direkt utan att behöva logga in på olika ställen.

    Läs vidare så förklarar jag hur OpinionAPP fungerar och hur du kommer igång!

    OpinionAPP - Vad är det och varför?


    OpinionAPP är en app som helt enkelt samlar ihop alla Cint paneler i en och samma app. Det gör att du kan svara på samtliga undersökningar i appen och slipper gå till varje enskild sida, logga in och svara på enkäterna/panelerna.

    Med OpinionAPP blir det alltså enklare och tar betydligt mindre tid att svara på panelerna. Det gör i slutändan att du tjänar mer pengar per timme.

    Vad är Cint?


    Cint är ett globalt undersökningsföretag som har flera olika paneler inriktade mot olika- målgrupper och områden. För att underlätta för de som genomför undersökningarna har de skapat OpinionApp.

    Det gör som sagt att alla Cint paneler fungerar att genomföra i appen och sparar därför massor av tid. Enligt mig är det här en stor anledning till att det faktiskt är värt att göra paneler eftersom man tjänar lite mer i timmen.

    Ladda ner OpinionAPP (registrera)


    För att registrera dig på OpinionAPP laddar du helt enkelt bara ner appen och registrerar dig. Det går snabbt och du behöver bara använda din mail. Här nedanför har du länkarna för Iphone och Android.

    Tänk på att använda samma mail på alla ställen


    En viktig sak när du registrerar dig till OpinionAPP är att använda samma mail när du registrerar dig på respektive panelsida. 

    Mailen är sammankopplad och om du använder olika mail kommer det inte att fungera. Ha därför en och samma mailadress till OpinionAPP och alla paneler du anmäler dig till.

    Vilka paneler är kopplade till OpinionAPP?



    Det finns väldigt många paneler från Cint vilket de måste vara för att fungera med OpinionAPP. För att göra det lättare för dig har jag tagit reda på så många paneler jag kunnat som fungerar med OpinionAPP.

    Jag kommer att börja med att lista de 7 stycken paneler jag själv är med i. Genom endast de här 7 panelerna har jag kunnat tjäna runt 500 kronor i månaden utan större problem och har alltså inte varit i behov av fler.

    Panelerna är en grundsten i mitt projekt Extrainkomsten.




    Paneler som fungerar med OpinionAPP:


    Här nedanför kommer ytterligare paneler som fungerar med OpinionAPP.
    • Knyt Panelen 
    • Tara Panelen 
    • Tyck Om Tv 
    • Discshop 
    • Panoramapanel
    • Telluspanelen 
    • Bluberry Land
    • Schibsted Panelen 
    • DN Panelen 
    • Musikpanelen 
    • Musikjuryn Panelen 
    • Discoverypanelen 
    • Allt om trädgård 
    • Expressen 
    • Allt om mat 
    • ABC Poll 
    • Hela Gotland 
    • VOC Nordic 
    • VeckoRevyn Panelen 
    • Vi Föräldrar
    • Sköna Hem Panelen 
    • 123minsida 
    • Konsumentpanelen 
    • Family Living Panelen 
    • Feber 
    • Mantap
    • Podcast Panelen

    Anslut dig inte till för många panelsidor


    Jag rekommenderar att du inte går med i för många paneler eftersom det ändå inte kommer att ge så mycket fler undersökningar. Eftersom alla panelerna ägs av Cint så kommer du ändå att få liknande paneler.

    En annan orsak att inte vara med i för många paneler är för att du måste uppnå en minimi-nivå innan du kan plocka ut pengar för de enkäter du har gjort. Risken om du är med i för många är alltså att det kommer att ta tid att få ut dina pengar.

    Fyll i dina uppgifter korrekt på varje panelsida


    Något som är riktigt segt med paneler är att registrera sig på alla panelsidor. Därför uppmanar jag återigen till att inte registrera sig på för många sidor.

    När du registrerar dig måste du fylla i personuppgifter, intressen, vart du bor, om du har barn etc. Det här tar tid och du kommer att få fler och bättre paneler om du fyller i uppgifterna komplett. Om du lämnar områden om t.ex. intressen kommer du att missa de panelerna.

    Det är därför bättre att du satsar på 5-8 stycken paneler, fyller i uppgifterna korrekt/ komplett istället för att fylla i halvdant på massor av paneler. Jag lovar, du kommer att spara tid och energi på det här!

    Hur mycket tjänar man på panelundersökningar/enkäter


    Sanningen är att man inte tjänar några stora pengar på panelundersökningar, men det ger en extra inkomstkälla. Om du gör undersökningarna regelbundet, har fyllt i dina uppgifter korrekt och använder OpinionAPP så kan du tjäna 30-50kr i timmen.

    Kör du regelbundet så kan du räkna med att få omkring 500kr i månaden från panelerna.

    Det är alltså inga stora pengar det handlar om. Däremot är fördelen att du kan göra dom när- och vart du vill. Du kan alltså jobba hemifrån, när du ligger på stranden eller sitter på tåget på väg till jobbet.

    Om du vill dra in mer pengar rekommenderar jag att läsa mitt inlägg om cashback.




    Hur tar man ut pengar från OpinionAPP?


    För att ta ut pengar från OpinionAPP loggar du bara in i appen och går in på önskad panel. Därefter begär du utbetalning, hur mycket du vill ha och vart du vill ha dina pengar.

    Istället för att behöva logga in på varje enskild sida så kan du begära utbetalning direkt till ditt PayPal konto direkt från appen. Riktigt smidigt alltså.

    PayPal konto


    Om du inte redan har PayPal så fixar du ett konto här! Tänk på att använda samma mail som du använder på panelsidorna och i OpinionAPP!

    Du måste uppnå 99kr innan uttag


    Hos de flesta panelerna måste du uppnå 99kr innan du kan ta ut några pengar till ditt Paypal konto. När du väl kommit över den gränsen kan du ta ut pengar så länge den panel du är med i betalar ut i pengar.

    Om du inte vill få betalt i kontanter så kan du ta ut betalning i form av trisslotter, biocheckar etc. Vad som gäller med betalning kan skilja så kolla det när du registrerar dig till de olika panelsidorna.

    OBS! De 7 stycken panelerna jag är med i och listade tidigare i inlägget har möjlighet att plocka ut pengar direkt till PayPal.





    Ska man betala skatt på betalda undersökningar?


    Ja, man ska skatta på panelundersökningar. Det är lite otydligt vid vilken gräns det gäller eftersom skatteverket säger att man ska skatta så fort det blir en stadigvarande inkomst.

    Det är alltså upp till dig att avgöra när det är en stadig inkomst, men om du drar in pengar regelbundet så ska du skatta för det. Oavsett hur mycket du tjänar på panelerna du kopplat till OpinionAPP.

    Skatta på paneler och betalda enkäter genom Blankett T2 på deklarationen


    Det enklaste sättet att skatta på dina enkäter och panelundersökningar i början är genom skatteverkets blankett T2. 

    Det enda du behöver göra är att fylla i hur mycket du har tjänat och från vad så räknas en schablonskatt ut och det brukar inte vara några problem utan går igenom enkelt. Om du är osäker så kan du alltid ringa skatteverket och fråga hur du ska göra.

    Skatta på paneler och betalda enkäter genom eget företag


    Är det så att du har ett eget företag eller har planer på att starta ett så kan du skatta på dina paneler genom ditt företag.

    Du skriver då betalningarna som inkomst av tjänst och tar med det i din sammanställning för ditt företag. Beroende på vad du har för företag och upplägget för redovisningen så kan det se olika ut.

    Jag har en enskild firma och skriver det bara i bokföringen som inkomst av tjänst. Oavsett om du tar skatten som hobbyinkomst eller som företagare har du rätt att dra av kostnader som du haft kopplat till enkäterna, något att tänka på!

    Fördelar- och nackdelar med panelundersökningar


    Det finns både fördelar- och nackdelar med att göra enkätundersökningar och jag ska gå igenom mina erfarenheter här nedanför.

    Fördelar:
    • Går att göra när du vill/är fritt
    • Kan ge en stabil extrainkomst
    • Ett bra sätt att skapa en till inkomstkälla

    Nackdelar:
    • Tar tid
    • Ger dålig timbetalning
    • Har hört att det ibland kan vara svårt att matcha undersökningar

    Är det värt att göra panelundersökningar


    Alltså, det beror helt på dig själv och vad du är ute efter. Om du vill ha en liten extrainkomst och inte har något emot en dålig timlön i utbyte mot frihet och flexibilitet? Ge det en chans och testa en månad.

    Om du däremot har dåligt tålamod, inte vill jobba för småsummor eller har bättre alternativa inkomster som du tycker är roligare? Skippa panelerna och satsa på det istället! :)

    Läs mer! Fick 1876kr i cashback i september!

    Sammanfattning:

    • Skaffa appen
    • Använda samma mail i OpinionApp som på alla panelsidor du registrerar dig på
    • Registrera dig inte till för många paneler
    • Fyll i din info fullständigt på panelsidorna så får du fler undersökningar
    • Svara på panelundersökningarna
    • Ta ut dina pengar genom ditt PayPal konto!


    Hoppas att du kunde få hjälp av det här inlägget och tveka inte att fråga om du undrar över något när det gäller OpinionAPP eller panelundersökningar! Kör du några paneler själv förresten?

    Använd pengarna från paneler och investera för ytterligare boost i din ekonomi. Läs mer i inlägget om utdelningsaktier.

    torsdag 21 november 2019

    Vad är preferensaktier? - En komplett guide!



    Vad är preferensaktier? Den frågan har jag fått ganska många gånger och jag tänkte att det var dags för ett inlägg som svarar på den frågan.

    Ordet preferens är ett annat ord för företräde eller förmånsrätt. Precis som det låter så har en preferensaktie alltså företräde framför vanliga stamaktier till bland annat utdelning och vid likvidation.

    Preffar som de också kallas har även hög utdelning och delar ofta ut fyra gånger om året. Vi kommer gå igenom allt det här mer i inlägget, så läs vidare!

    Inlägget innehåller affiliatelänkar

    Vad är preferensaktier?


    En preferensaktie ger företräde till utdelning och vid likvidation av bolaget. En preferensaktie får alltså första prioritet till aktieutdelning och beroende på villkoren även företräde över stamaktierna vid en eventuell konkurs av bolaget.

    I korthet kan man säga att man är lite mer skyddad eftersom man står före de vanliga stamaktieägarna i kön om det skulle bli så att en likvidation måste göras av bolaget (konkurs). I praktiken kan det bli svårare att dra fördel av det här eftersom det är andra före i kön, t.ex. banker.

    Preferensaktier har ofta särskilda villkor som skiljer sig mot de vanliga stamaktierna. Förutom att de har företräde till utdelning och vid konkurs så har de också ofta rätt till ränta vid försenad utdelning.

    Vad är skillnaden mellan preferensaktier och vanliga aktier?


    Det finns flera- och stora skillnader mellan preferensaktier och vanliga stamaktier. I korthet kan man säga att preferensaktier har högre utdelning, stabilare utdelning och en viss företrädesrätt.

    Du vet du "oftast" lite mer vad du får med en preferensaktie, men det behöver absolut inte vara så. Läs mer här nedanför så ska jag förklara vad som gäller vid utdelning mm. 

    Utdelning på preferensaktier


    Preferensaktier delar vanligtvis ut fyra gånger om året, varje kvartal. Det skiljer lite när det gäller utdelningen mellan preffar och stamaktier och det är egentligen två stora skillnader.

    Preferensaktier har företräde till utdelningen. Det innebär att om det skulle vara så att bolaget hamnar i ett läge där de inte kan betala utdelningen eller inte kan betala hela utdelningen så kommer preferensaktien att ha förtur till sin utdelning.

    Preferensaktiens utdelning är fast. Det betyder att den är bestämd på förhand och att man som preffägare inte har rätt till höjd utdelning, även om den vanliga aktiens utdelning höjs. Utdelningen för preferensaktien bestäms på förhand och är sen samma tillsvidare eller tills den löses in.

    Utöver de här skillnaderna ger de bara en tiondels röst på bolagsstämmor. Du kan läsa mer på Avanza Akademin om preferensaktier.




    Preferensaktier - Inlösen och utdelning


    När du köper preferensaktier finns det vanligtvis en förutbestämd inlösenkurs. Det betyder att bolaget har rätt att "köpa tillbaka" preferensaktien till ett förutbestämt pris om de vill. Antingen är det ett pris som gäller för evigt eller så går priset vanligtvis ner till en viss nivå i en trappa.

    Det är bra att ha koll på vad som gäller vid inlösen eftersom det kan påverka din avkastning. Generellt sett vill du inte betala mer än inlösenkursen och du måste även räkna med att aktien kan lösas in när som helst till rådande inlösenkurs.

    Det har faktiskt hänt tidigare att bolag har löst in preferensaktier till inlösenkurser som då varit lägre än själva aktiekursen. De som köpt sina preferensaktier för mer än inlösenkursen förlorade då pengar när preferensaktierna löstes in.

    Inlösenkurser och utdelning för preferensaktier


    Preferensaktie Utdelning/år Inlösen Övrigt
    Akelius Pref 20kr 345kr (347,50kr) *Inlösen sker 347,50kr, sista handelsdag 2019-12-13
    Alm Equity Pref 8,4kr 120kr
    Amasten Fastighets Pref 20kr 350kr 115 kr fram till 19 december 2020, därefter 100 kr
    Aros Pref 8,5kr 115kr 115kr till 19 december 2020, sen 100kr
    Corem Pref 20kr 500kr
    Eniro Pref *48kr Fryst utdelning sedan 2017
    Fast Partner Pref 6,68kr row7 col 3
    Footway Group Pref 8kr 105kr
    Genova Property Group Pref 10,5kr 130kr 130kr till november 2025, sen 110kr
    Heimstaden Pref 20kr 375kr 375kr till maj 2025, sen 330kr
    Hemfosa Fastigheter Pref 10kr 211,25kr Löses ut av SBB december 2019
    K2A Knaust & Andersson Pref 20kr 325kr
    Klövern Pref 20kr 500kr
    NP3 Fastigheter Pref B 2kr 35kr
    Obducat Pref B *0,2kr Fryst utdelning 2018
    Oscar Properties Holding Pref *20kr 350kr Fryst utdelning 2019
    Oscar Properties Holding Pref B *50kr 550kr Fryst utdelning 2019
    Pegroco Invest Pref 9,5kr 115kr
    Preservia Hyresfastigheter Pref 10kr 105kr 105kr fram till 2022, sen 110 kr
    Prime Living Pref B *8,5kr 125kr Fryst utdelning 2018
    Quartiers Properties Pref 0,96kr 12kr
    Sagax Pref 2kr 35kr
    SBB Pref 35kr 750kr 750kr till 2020-10-05. Sen 650kr till 2024-10-05. Sen 600kr
    Sdiptech Pref 8kr 105kr
    Volati Pref 40kr 725kr 725kr till maj 2020, 675kr till maj 2025, sen 625kr


    Är preferensaktier svåra att sälja?


    Generellt sett är inte preferensaktier svårare att sälja än vanliga stamaktier. De handlas oftast på samma sätt som vanliga aktier.

    Det du bör tänka på är att preffarnas aktiekurs påverkas av räntorna eftersom de endast ger en fast utdelning utan möjlighet till tillväxt. Det gör att om räntan skulle gå upp så kommer preferensaktiens kurs med största sannolikhet att sjunka.

    En anledning att det skulle vara svårt att sälja en preferensaktie är t.ex. om bolaget går dåligt eller ställer in utdelningen. En inställd utdelning eller konkurs är det värsta som kan hända en preferensaktie och i de fall det har hänt har aktiekursen sjunkit rejält.

    Betalar man courtage för att köpa och sälja preferensaktier?


    Ja, du betalar courtage precis som när du handlar vanliga aktier. Vad du betalar beror på vilken lista de är noterade på.




    Risk med preferensaktier


    Även om de flesta preferensaktier ger ett stabilt kassaflöde i form av utdelningar så får du inte missa riskerna som finns. Alexander Gustafsson på Nordnet har skrivit ett riktigt bra inlägg som går igenom riskerna med preferensaktier.

    Konkurs/Likvidation


    Det värsta som kan hända är om bolaget går i konkurs eller likvideras. Risken är då stor att du inte får tillbaka dina pengar. 

    Som ägare av preferensaktier står du före de vanliga stamaktieägarna i kön vid likvidation men banker och leverantörer ska ha sina pengar först, så risken är stor att det inte blir något kvar efter det.



    Inställd utdelning


    Det näst värsta som kan hända är att bolaget ställer in utdelningen. Om du tittar i tabellen ovanför med inlösenkurser så ser du att det har hänt bland annat Eniro, Oscar Properties och Prime Living. Du kan läsa mer om när Oscar Properties ställde in utdelningen på Nordnets hemsida.

    Om utdelningen ställs in är risken stor att bolaget ligger illa till. Bolaget kommer ju troligtvis göra allt för att slippa "straffräntor" så om de trots "straffräntor" väljer att ställa in utdelningen till preferensaktieägarna tyder det på dålig likviditet i bolaget.

    Om bolaget inte betalar ut utdelningen som de ska så räknas det normalt sett som ett innestående belopp som ska betalas ut senare. De måste betala ut utdelningen innan stamaktieägarna kan få någon ordinarie utdelning. 

    Det finns ofta inskrivet i villkoren att innestående utdelningar ska räknas upp med en "förutbestämd ränta" vilket gör det väldigt dyrt för bolagen att inte betala preff-utdelningen i tid.

    Höjda räntor


    En tredje risk är såklart om räntorna skulle höjas. Eftersom de som investerar i preferensaktier gör det för en fast utdelning kommer ju värdet på preferensaktierna att sjunka om räntorna går upp. Det beror helt enkelt på att avkastningskravet ökar.

    Så om räntorna går upp kommer preffarnas kurs rimligtvis att sjunka i samma takt.




    Fördelar med Preferensaktier


    Ok, vi gick igenom riskerna men det finns ju trots allt fördelar med preffar, annars skulle ingen köpa dom.
    • Fördelarna är framförallt ett stabilt kassaflöde och hög utdelning. Om du gillar att få utdelningar, vill veta vad du får i utdelning och vill få utdelning ofta så är preferensaktier ett alternativ. 
    • De delar oftast ut fyra gånger om året, de har samma utdelning år efter år och utdelningen kommer inte sänkas bara för att stamaktiernas utdelning sänks.
    • Som preffägare har du även de fördelar vi gick igenom tidigare. Förtur till utdelning och förtur över stamaktieägare vid eventuell likvidation.

    Det här passar bra om vill ha en stabil utdelning och veta vad du kommer att få framöver. Det kan vara ett bra komplement om du närmar dig ekonomisk frihet och ska leva på utdelningar eller om du är äldre och vill dryga ut kassan.

    Nackdelar med preferensaktier


    Trots de fördelar vi precis gick igenom så finns det ju också nackdelar utöver riskerna. Nackdelarna drabbar främst dig som vill ta del av bolagets utveckling, dess tillväxt och få en högre avkastning än de 6-7% som preferensaktier ofta ger.
    • En nackdel med preferensaktier är att du inte får någon utdelningstillväxt. Du får en fast utdelning och inget mer, även om bolaget skulle dubbla sin vinst.
    • En annan nackdel är att du missar potentiell kurstillväxt. Om aktiekursen stiger får du som preferensaktieägare inte ta del av den.


    Så om man ska vara ärlig och logisk så borde preferensaktier inte vara ett bra alternativ på lång sikt eftersom de missar den tillväxt börsen normalt har.

    Börsen har gett 8-10% avkastning historiskt och det borde alltså vara bättre att investera pengarna i en billig indexfond om du vill ha en lite högre avkastning på sikt.

    Varför ger bolagen ut preferensaktier?


    Genom att ge ut preferensaktier kan bolagen "låna pengar" utan att öka skuldsättningen i bolaget (på pappret). Det här kan vara både positivt och negativt beroende på anledningen till det.

    Det här "lånet" de gör genom att emittera preferensaktier har heller ingen förfallodag. Det betyder att företaget kan välja själva när de vill betala tillbaka lånet. De har även makt över att lösa in "lånet" preferensaktierna när de själva vill. 

    Exempel: Säg att bolaget vill köpa en fastighet. Då kan man ta in kapital till en handpenning genom preferensaktier för att få ett lån till fastigheten. Självklart måste man se från fall till fall om det är bra eller inte.

    Ett exempel där det inte har gått så bra är faller med Oscar Properties som jag skrev om tidigare i inlägget.

    Vilka bolag ger ut preferensaktier?


    Det är främst fastighetsbolag som brukar ge ut preffar. Ofta är det för att finansiera nya förvärv och möjliggöra belåning. Bland de populära fastighetspreffarna hittar vi bland annat:
    • Akelius
    • Klövern
    • Hemfosa


    Det finns dock andra typer av bolag som har gett ut preffar, baland annat: 
    • SAS (flygbolag)
    • Eniro (sökföretag)
    • Ratos (investmentbolag)
    • Swedbank (bank).

    Sammanfattning: Preferensaktier

    • Preferensaktier ger en stabil utdelning
    • Har ingen tillväxt
    • Har företräde till utdelning och vid likvidation

    Preffar är ett bra alternativ om du vill ha ett stabilt kassaflöde och inte bryr dig om tillväxt. Det viktiga och verkligen det viktiga är dock att du noggrant kollar vilket bolag du investerar i.

    Det går inte att jämföra en preferensaktie med en annan. En del bolag ger ut preferensaktier med extremt hög risk och andra bolag har en väldigt stabil ekonomi. Så, investera klokt helt enkelt!

    Jag hoppas att du kunde få nytta av inlägget om preferensaktier. Om du undrar något så fråga på bara. Vilka av er äger preferensaktier förresten?


    måndag 18 november 2019

    Få pengar att växa - Portföljen över 2,2 miljoner kronor!

    Boom! Förra veckan var börsen snäll och mina pengar i portföljen har lyckats växa till över 2,2 miljoner kronor. Börsen har varit stark i år och för egen del har mitt aktiekapital vuxit en halv miljon kronor i år bara genom avkastning från aktierna!

    Jag kan nu bocka av ett nytt mål på målsidan och notera det här inlägget som en framtida notis om när jag nådde den här milstolpen. För mig är det här stort och enligt min ursprungliga plan börjar kapitalet verkligen växa sig till den storlek där jag uppnår total ekonomisk frihet.

    Innan vi går igenom siffrorna så svarar vi på frågan..

    Innehåller affiliatelänkar


    Hur får man pengar att växa?


    För att få sina pengar att växa måste vi investera dom så att de skapar avkastning. Det kan vi göra genom att investera i fonder, aktier, företag eller skapa avkastning eller passiva inkomster på andra sätt.


    Det finns egentligen inga regler för hur vi kan få våra pengar att växa men generellt sätt krävs det att de investeras i tillgångar som genererar en vinst eller avkastning. Investeringsalternativen kan också vara mer eller mindre passiva. 

    För min egen del är ju målet självklart att investera mitt kapital i så passiv tillväxt som möjligt. I dagsläget är aktier det absolut bästa alternativet, för mig och min situation jag befinner mig i.




    Mitt kapital har vuxit till 2,2 miljoner


    Det sjuka med de senaste målen jag har slagit är att det nästan bara är ränta-på-ränta effekten som jobbat av sig självt. Jag har knappt sparat något alls, men ändå har mitt kapital ökat med nästan en halv miljon kronor i år.

    Ok, först måste vi klargöra en sak. Börsen har varit extremt stark i år och det är inget vi kan räkna med på sikt. Däremot är det absolut inte orimligt att räkna med en avkastning kring 10%, så kring 220.000kr i avkastning om året borde inte vara något konstigt för min portfölj på sikt.

    Jag har utnyttjat ränta-på-ränta effekten för att få pengarna att växa


    Jag kan knappast säga att jag avsiktligt planerade den enorma kraften i ränta-på ränta när jag började mitt aktiesparande men jag kan se att den bidragit något enormt.

    Jag jobbade väldigt hårt under några år när jag var yngre och sparade mycket. Man skulle kunna säga att jag oavsiktligt utnyttjat ränta-på-ränta effekten eftersom jag i dagsläget jobbar jätte lite och knappt sparar alls.

    Tack vare att jag gjorde det i den här ordningen och inte tvärtom så får jag pengar gratis, varje månad. De pengarna jag sparade då, som idag ligger investerade, ger mig avkastning varje månad.

    Anledningen till att jag tar upp det här är för att det faktiskt är det som gjort att jag nådde 2,2 miljoner förra veckan. Det är alltså inget sparande jag gjort den senaste månaden som gav resultat utan snare ett sparande jag gjort för flera år sedan.

    Få pengarna att växa i Fonder


    Jag sparar ju främst i utdelningsaktier, främst eftersom jag älskar utdelningar från aktier! Jag har dock återinvesterat de flesta utdelningarna den senaste tiden i fonder. Anledningen till det är egentligen att det är enklare, mer passivt och att pengarna kommer att växa helt automatiskt i fonderna.

    Jag har fortfarande majoriteten av mitt kapital i aktier men ökar alltså upp sparandet i fonder. Det känns som en bra grej inför när jag blir helt ekonomiskt fri så jag kan släppa fokuset på aktier litegrann.

    Så, en kombination av aktier och fonder är helt klart något jag gillar. Jag har skrivit tidigare om vilka fonder jag gillar och den här månaden har det blivit att öka främst i Spiltan aktiefond Investmentbolag och Avanza Global. Två bra fonder med låg avgift.




    Den första miljonen är svårast


    Många säger att den första miljonen är svårast och jag kan inte annat än att hålla med. Ofta kommer den första miljonen i lite olika förpackningar, för egen del låg lite i lägenheten, lite i likvider etc. 

    Idag kör jag betydligt mer all in i aktier, vilket också kanske bidragit till att den andra gått fortare. Det jag definitivt kan säga är att efter den andra miljonen blir avkastningen från kapitalet väldigt betydande, i alla fall för mig. 

    En förväntad avkastning ger mig som sagt 220.000kr om året och det motsvarar nästan ett sparande på 20.000kr i månaden. Om jag bara zoomar ut lite så inser jag att det är mer än vad jag någonsin sparat i månaden.

    Är det ens värt att spara något längre?


    Faktum är ju att avkastningen bidrar mer till att få mina pengar att växa än vad jag själv skulle kunna bidra med även om jag sparade hela min lön i dagsläget. Detta eftersom jag bara jobbar deltid.

    På något sätt tycker jag att jag kan ta ut min rätt nu. Jobba litegrann och låta portföljen jobba åt mig tills pengarna har växt sig så stora att jag kan sluta helt och ändå leva som jag vill. Varför ska jag jobba mer om jag inte behöver?

    Många säger att jag borde jobba mer så att jag når målet snabbare. Jag vet inte, men jag ser ingen anledning till det. Jag menar vart ska man i så fall dra gränsen, när ska man vara nöjd?

    Nej, jag kör på enligt plan och kommer att återinvestera utdelningarna, spara lite spontant och se mitt kapital öka trots att jag bara jobbar halvtid.

    Kan man få pengarna att växa utan risk?


    Jag vet att en sak som hindrar många från att börja med aktier är för att man är rädd att förlora sina pengar. Och tyvärr är det alltid en risk att investera i aktier, men som jag har sagt förut så är det ju också det som ger oss möjlighet att tjäna pengar på aktier.

    Vi måste ta en risk och om vi ska vara ärliga.. egentligen känns det ju mer riskfyllt att ha sina pengar på ett bankkonto än på börsen. På ett bankkonto kan vi vara garanterade att de kommer att tappa sitt värde i takt med inflationen.

    Så, antingen tar vi risken och alla möjligheter som följer med den eller så tar vi ingen risk och stänger alla möjligheter att tjäna pengar på aktier. För mig är det ett enkelt val och utan det valet hade jag aldrig nått dagens mål på 2,2 miljoner.

    Summering


    Jag är grymt glad att jag har nått ett nytt mål och det blir återigen som ett bevis på att hela grejen fungerar. Om jag bara håller mig till min plan, återinvesterar utdelningarna och håller fokus så kommer jag att nå mål efter mål.

    Till slut kommer jag fram till slutmålet, det är logiskt och jag förstår att det fungerar nu. Om det är något jag lärt mig under den här resan så är det att fokus är det viktiga. Att följa planen och bara köra på.

    Hoppas att det går bra för alla er andra med era mål och planer! :) Har ni något speciellt mål för i år?

    Sugen på en pengamaskin? Läs mer: Så här bygger du en pengamaskin!


    Läs mer: Vad kostar det att ha bil? - Den obehagliga sanningen

    fredag 8 november 2019

    Utdelningar i oktober - Har fått 5657kr

    Det är en ny månad och det är alltså dags att sammanställa alla utdelningar i oktober. Jag måste ändå säga att oktober slutade helt ok utdelningsmässigt och det kom in lite härliga tusenlappar på kontot.

    Tillsammans med pengar från cashback och Extrainkomsten så slutade månaden på 5657kr. Om du vill veta vilka bolag som har utdelning i augusti ska du kolla in mitt inlägg När är utdelningarna.



    Utdelningar i oktober från mina aktier


    Totalt landade aktieutdelningarna på 4305kr i oktober. Det är lite lägre än snittet men jag tycker att det är grymt bra för att vara oktober. Den här månadens utdelningar var en blandning från preferensaktier och vanliga aktier.

    Bland bolagen som delade ut i oktober har jag egentligen bara ökat i Resurs den senaste tiden. I övrigt är det aktier som legat ganska länge i portföljen som delade ut. Om du vill se min portfölj kan du kolla in portföljsidan som jag nyligen uppdaterade.

    De här utdelningarna fick jag i oktober

    • Corem Property Group Pref - 745kr
    • Alm Equity pref - 336kr
    • Klövern pref - 30kr
    • Resurs Holding - 2262kr
    • Hemfosa Fastigheter - 338kr
    • Nordic Entertainment Group - 3,25kr
    • Realty Income (O) - 222kr
    • Saltängen property Invest - 98kr
    • Atlas Copco - 271kr
    Totalt: 4305kr

    Det känns härligt med över 4000kr enbart i utdelningar från aktier och om jag bara jobbar upp utdelningarna lite grann så täcker de mina kostnader för oktober.




    Utdelningar från Projekt Extrainkomsten under oktober


    Jag har ju samlat alla mina extra inkomstkällor under projektet Extrainkomsten. Tanken är att jag ska skapa inkomster från nätet som gör att man kan tjäna pengar utan att vara låst på ett fast jobb.

    Målet är egentligen också att visa att det går att bygga upp en aktieportfölj trots att man inte har några pengar till det i dagsläget. Att med kreativa lösningar skapa hundralappar eller tusenlappar varje månad som man kan investera i aktier och tjäna ännu mer pengar på.

    Hur mycket har Extrainkomsten gett i oktober?


    Så, hur mycket har Extrainkomsten genererat i oktober? Under oktober gav Extrainkomsten 1351kr vilket är riktigt bra för ett litet extrajobb på nätet. Om du vill läsa mer om vart pengarna kom ifrån och hur jag gjort kan du läsa mitt senaste inlägg om projektet.

    Kort sammanfattat kan man säga att den största delen kom från cashbackbonus och sen lite från paneler och casinobonus. 

    Jag startade även en hemsida som tanken är att den i framtiden ska kunna generera lite pengar. I dagsläget kostar den dock 12kr i månaden vilket drar ner resultatet. Förhoppningsvis kan den gå plus inom ett år så då borde den bidra till projektet.

    Extrainkomsten bidrar med lite extrautdelningar varje månad


    Något som jag märkt av nu sedan jag startade Extrainkomsten i början av året är att den bidrar med utdelningar varje månad. De är ju inte helt passiva som aktieutdelningarna men de är ändå fria på det sättet att jag väljer när jag vill jobba för att få dom.

    Det sköna är att i teorin kan jag vara vart som helst och ändå fortsätta dra in de här "bonusutdelningarna". Jag tycker det är ett skönt komplement även om jag definitivt värdesätter aktieutdelningarna högst. Jag lär ju ändå uppskatta den här "bonusen" till mitt pensionskapital när det är dags.

    Utdelningar från aktier är så grymt! Det är helt magiskt att man kan köpa lite aktier och sen se kontot fyllas på med pengar år efter år. Det är verkligen som att plantera ett pengaträd! 

    Jag är riktigt glad att jag vågat satsa all in på aktier och tog beslutet att börja med aktier för flera år sedan. Det är köpen jag gjorde då som ger mig tusenlappar varje månad idag.




    Vad har jag köpt för utdelningarna som jag fått i oktober?


    Självklart har jag återinvesterat utdelningarna så fort de har kommit in på kontot, allt för att få ännu mer pengar. Jag har valt att återinvestera nästan allt i fonderna Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Avanza Global, Avanza Emerging Markets och även lite Xact Högutdelande.

    Jag har helt enkelt gjort det löjligt lätt för mig och köpt fonder. Även om jag älskar utdelningar så älskar jag också passiva inkomster. 

    Utdelningar är löjligt enkla pengar på det sättet att du köper en aktier och inkasserar utdelningar. Fonder är ännu enklare pengar eftersom man köper ett gäng aktier skulle man kunna säga och förvaltningen sköte helt automatiskt.

    Den här månaden gjorde jag det alltså enkelt för mig och nästa månad kanske jag köper lite aktier igen, vi får se! Egentligen är det ju samma sak i lite olika förpackningar. Det viktigaste är att pengarna ges möjlighet att generera avkastning.

    Hur ligger jag till med utdelningarna för helåret 2019?


    Året börjar ju närma sig sitt slut och då blir det ju lite intressant att se vad de totala utdelningarna för 2019 kommer att hamna på. I dagsläget har jag ganska precis passerat förra årets totala utdelningar och jag kommer faktiskt inte att hamna jättemycket högre än förra året.

    Anledningen till det är för att jag har sålt av lite högutdelare och investerat i bland annat fonder och aktier med lägre utdelning. I genomsnitt har mina aktier höjt utdelningen med 7-8% så det är ju där jag borde ha hamnat.

    Jag kommer att köra 4% - regeln på fonderna


    En sak jag kommer att börja med i är att räkna på 4%-regeln på fonderna. När jag sammanställer utdelningarna kommer jag alltså även att summera värdet på fonderna och lägga till 4% av dom som utdelning på helåret.

    Det här gör ju att jag inte vet vad resultat blir förrän i slutet på året. Jag vet ju dock i vilket spann på ett ungefär vad fonderna kommer att bidra med. Eftersom värdet är omkring 270.000kr idag så blir det +/- 10.800kr.

    Sammanfattning av månaden och nuläget


    För att sammanfatta utdelningsmånaden oktober så är jag nöjd. Utdelningarna ökar, extrainkomsterna ökar och allt pekar åt rätt håll. När jag satte mitt riktiga mål mot ekonomisk frihet så var beräkningen att någonstans mellan 2,5-2,8 miljoner skulle jag bli helt ekonomiskt fri.

    I dagsläget snuddar portföljen vid 2,2 miljoner så det är riktigt nära nu. I mitt huvud är jag redan fri och det finns inte en chans att jag någonsin kommer att ta ett vanligt jobb igen, någonsin.

    Att driva eget företag gillar jag men jag känner att det är dags att ta steget vidare. Att ha gått ner i arbetstid är något av det bästa jag gjort men framöver vill jag inte vara platsbunden om jag ska jobba. Jobba vill också kunna bestämma spontant vilka dagar jag jobbar, vara någon form av digital nomad.

    Det är helt enkelt friheten som lockar. Att kunna leva livet helt spontant, dag för dag. Det är svårt när man har en "jobb" så därför känns det skönt att man har hittat en lösning som visats sig fungera och som väldigt snart är i hamn.

    Pengarna är bara en spelpjäs


    Hur vi än vrider och vänder på det så måste vi ha pengar vi för att bli ekonomiskt fria. Att bli miljonär snabbt är en väldigt enkel väg för att nå friheten eftersom det kommer att ge så mycket gratis, under så lång tid efter vi nått det målet.

    Däremot är det långt ifrån slutmålet ekonomisk frihet. Ekonomisk frihet handlar inte om pengarna utan om tillståndet där vi inte behöver bry oss om pengarna. 

    Det blir lite komiskt eftersom vi är tvungna att fokusera så hårt på pengar i början av vår resa för att få möjligheten att bli ekonomiskt fria och slippa fokusera på dom framöver.

    Hur gick det för era utdelningar i oktober?

    fredag 1 november 2019

    Extrainkomsten - Uppdatering för oktober månad

    Förra månaden började jag redovisa projekt extrainkomsten och nu var det dags att redovisa hur mycket jag dragit in under oktober månad. Förra månaden var riktigt bra och jag drog in 2411kr i extrapengar genom projektet.

    För att förklara Extrainkomsten kort så är det ett projekt där jag kommer att skapa inkomster på nätet och investera de i fonder som på sikt ger passiva inkomster. 

    Jag startade projektet för att visa att man kan gå från noll till att bygga upp passiva inkomster även "om man inte har pengar över för sparande idag". Här kan du läsa mer om Projekt Extrainkomsten.


    Inlägget innehåller affiliatelänkar


    Hur har projektet gått under oktober?


    Som jag nämnde i början på inlägget så var september en riktigt stark månad och jag blev faktiskt positivt överraskad när ja sammanställde oktober. Även under oktober har det gått bra och de totala inkomsterna var 1351kr.

    Som jag tidigare har skrivit så får inkomster i projektet inte vara platsbundna eller ha krav på sig när de måste utföras. Det gör att inkomsterna i projektet är inkomster från nätet och utdelningar från  kapital som byggts upp inom projektet.

    För oktober månad såg inkomsterna ut så här:

    • Cashback  1199kr
    • Paneler  97kr
    • Casinobonusar  32kr
    • Hemsida (NY)  -12kr
    • Utdelning (5% av kapital/12) 34kr
    Totalt 1351kr


    Cashback


    Cashbacken levererade återigen en bra månad (1199kr) och det är faktiskt ett ganska bra sätt att både tjäna och spara pengar på. Vi får se hur nästa månad blir och det känns som mycket beror på om jag hinner få in de stora cashback-summorna eller inte.

    Stora summor får man främst genom att testa nya abonnemang, registrera sig på casinosidor etc. Du kan läsa mer här om hur du kommer igång med cashback.

    Paneler


    Panelerna gav 97kr den här månaden. När det gäller panelerna så har jag trappat ner det rätt mycket eftersom det ger en ganska dålig timpenning. Jag tycker däremot att det är ett perfekt sätt att komma igång och tjäna extrapengar på nätet så om du är i starten ska du ge det en chans.

    Det går lätt att tjäna 300-500kr i månaden på paneler men det ger framförallt ett bra mindset. Vissa tycker inte att det är värt att hålla på med eftersom det ger så lite men jag tycker det är fel tänk. 

    Om man kör paneler ett par månader ger man sig själv förutsättningar att lyckas med större pengar på annat eftersom man uppskattar varje liten krona. Du kan läsa mer i mitt inlägg om att tjäna pengar på nätet.

    Casinobonusar


    Månadens pengar från casinobonusar blev bara 32kr. Att dra in extrapengar på casinobonusar är något jag kan rekommendera eftersom det är snabba och enkla pengar. Det gäller bara att hitta bra bonusar och läsa det finstilta noggrant. 

    Jag har tidigare dragit in ganska bra summor på casinobonusar. Det man vill ha är egentligen en bonus utan omsättningskrav. Du kan du få en bonus på t.ex. 400kr om du sätter in och omsätter 200kr. Genom att omsätta dina 200kr kan du då plocka ut 400kr helt riskfritt och därmed göra 200kr i vinst.

    De här erbjudandena gäller nästan bara när man är ny kund eftersom de hoppas på att man ska fortsätta att spela på sidan. Så länge du bara plockar bonusen är det alltså en bra deal för dig, men se till att inte spela mer än så eftersom du då blir en förlorare.

    Ofta finns det bra erbjudanden via cashbacksidorna när det gäller casinobonusar. Jag har t.ex. fått 800kr i bonus för att omsätta 200kr, vilket då gav 600kr för 15 minuters jobb. Förutom det kan du få 500-600kr för att byta elavtal, få flera hundrakronor för att testa abonnemang etc.




    Hemsida


    Låt mig presentera den nya delen i Projekt Extrainkomsten, nämligen en hemsida. Tanken är väl att den här ska kunna ge lite inkomster längre fram men det kommer självklart att ta ett tag.

    Jag har börjat bygga upp sidan och fylla den med innehåll även om det inte är så mycket i dagsläget. Jag skrev om att jag hade börjat med det här förra månaden och nu är den knappt 2 månader gammal.

    För månaden belastade det här Extrainkomsten med en förlust på 12kr och det är kostnaden för domännamnet inklusive moms. Eftersom jag redan har ett WordPress Plus konto på One.com för min firma så öppnar jag obegränsat med hemsidor gratis, det enda jag betalar är domännamnet.

    Jag gillar verkligen One.com och har haft dom i 8 år nu. Varje gång jag har tabbat mig (vilket jag gjort rätt ofta som nybörjare med dålig koll) så har jag bara gått in på deras dygnet runt support och fått hjälp direkt.

    En annan sak jag gillar är att det är så enkelt. För att komma igång med en hemsida behöver man bara registrera ett domännamn, välja sitt webbhotells-paket (Jag rekommenderar Wordpress Plus) och sen köra igång. Man kan ha sin sida uppe på mindre än en timme.

    Planen med hemsidan framöver


    Jag har egentligen ingen tidigare erfarenhet av att bygga hemsidor för att tjäna pengar. Däremot har jag byggt min hemsida till firman jag har. Förhoppningen är att jag kan göra något bra som drar in lite pengar och på sikt att starta några fler sidor.

    Eftersom jag har ett WordPress paket där man kan ha flera hemsidor kan jag ju som sagt starta nya sidor i princip gratis. Det är ju en enorm fördel eftersom det inte kostar något förutom startkostnaden på 400-500kr/år. Jag kommer alltså att ha spelutrymme att testa nya idéer gratis.

    Därför tänkte jag börja med att försöka bygga upp den sida jag har och få besökare till den. Därefter se om jag kan tjäna pengar på reklam. Om det ser ut att fungera kommer jag att försöka utveckla andra idéer på hemsidor jag har.

    Jag tänker att om jag kan tjäna 500kr i månaden på sidan så kan jag teoretiskt göra det på ytterligare sidor. Om Jag skulle ha 2-3 sidor skulle det innebära 1000-1500kr i månaden i inkomster. Det är inga stora pengar men flera inkomstkällor blir tillsammans stora pengar på sikt.

    Hur går hemsidan idag?


    Min hemsida som jag startat är ju helt ny så i dagsläget är det inte mycket att prata om. Den har dock börjat generera någon besökare då och då så det känns ändå som att det finns hopp för den.

    Jag ser allt över break-even som en vinst och jag gör det här faktiskt mycket för att det är så kul. Just nu vill jag bara lära mig och resten blir en bonus. Däremot tror jag faktiskt att den borde kunna leverera några hundralappar i månaden inom något år eller så.

    Jag vet att det tar tid att få till en bra sida och fram till att den kan generera lite pengar så kostar den ju 12kr i månaden. Om jag skulle ge den två års tid så kommer jag alltså att ha lagt ut knappt 300kr på den. Även om det är små pengar så vill jag ju inte gå back så jag siktar på att vara på plus inom ett år.

    En annan sak är ju all tid som den kommer att ta. Jag är medveten om att det kommer att krävas enormt mycket tid att bygga upp sidan men så länge jag tycker det är kul kör jag på.




    Hur ser resultatet för hela året ut?


    Ok, nu har vi avklarat hela månaden och den nya delen i projektet så.. hur ser året ut hittills? Jag började ju följa det här projektet den första januari i år men redovisade det inte separat på bloggen. Jag investerade inte heller pengarna på något eget konto.

    Det har gjort att jag har fått räkna baklänges innan jag nu äntligen fått över alla pengarna på rätt konto. Från och med idag kommer alltså alla pengar från Projekt extrainkomsten att hamna rakt in på rätt konto så att allt blir enkelt att följa upp.

    Jag kommer från och med nu bara att redovisa de pengar jag har hunnit plocka ut och sedan dra av eventuella kostnader jag har haft. I dagsläget är det cashback, paneler, casinobonusar och nya hemsidan som ska generera pengar, men det kan definitivt dyka upp nya idéer framöver.

    Extrainkomstens portföljvärde idag


    Portföljens totala värde är idag 8162kr. Då jag har lagt order på fonder under de senaste dagarna har de ej hunnit handlas än, men med de orders jag har lagt ser portföljen ut så här:
    • Spiltan Aktiefond Investmentbolag (37,5%) - 3065kr 
    • Avanza Global (37,5%) - 3035kr
    • Avanza Zero (12,5%) - 1045kr
    • Avanza Emerging Markets (12,5%) - 1017kr 
    Totalt - 8162kr

    Sådär! Här har vi alltså Extrainkomstens avancerade portfölj! ;) Jag kommer inte att göra det svårare än så här i dagsläget. Jag ska enkelt förklara valen av innehaven här nedanför.

    Varför bara fonder i portföljen?


    En enkelt förklaring till valen av innehav i portföljen är att jag vill ha det enkelt. Med fonder som är billiga och har en bra spridning behöver jag inte engagera mig utan kan fokusera på att dra in pengar i extrainkomsten istället. 

    Spiltan Aktiefond Investmentbolag

    Jag har sagt det förut men säger det igen, jag gillar den här fonden. Den har presterat bra historiskt, har innehav jag gillar och en låg avgift. Läs mer om varför jag tycker Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en bra fond.

    Avanza Global

    Sedan Avanza introducerade världens billigaste globalfond har jag valt att lägga allt mitt globala nysparande i deras globalfond. Det känns som att det inte behövs så mycket förklaring till det men om du vill läsa mer om mina tankar kan du kolla in mitt inlägg om Avanza Global.

    Avanza Zero

    Den här fonden har alltid varit ett större innehav i min fondportfölj och en stor anledning är att den är gratis. Fonden är en bra grundsten i vilken portfölj som helt tycker jag. Även om den följer ett smalt index så är det stora bolag med bra spridning. Läs mer i mitt inlägg om Avanza Zero och gratis indexfonder.

    Avanza Emerging Markets 

    För att krydda till det lite så slänger jag in en tillväxtmarknadsfond med bra avgift. Läs mer om mina tankar här om Avanza Emerging Markets.

    Jag tror det här blir en grym mix för en passiv portfölj som passar bra för kaffeläge eller solstols-chill. Alla pengar som kommer in kommer alltså att tryckas in i de här fonderna direkt för att utnyttja ränta-på-ränta effekten.



    Målet för året - Projekt extrainkomsten


    Jag skrev i ursprungsinlägget för extrainkomsten så var målet 8000kr i portföljvärde den 31/12 2019. I dagsläget har jag ju redan slagit det, men vi vet ju inte vart börsen slutar i år.

    Jag tror dock att det ska mycket till att portföljen ska tappa så mycket att det slutar under 8000kr. För att få något att kämpa för även om jag klarat målet så sätter jag ett nytt mål på 10.000kr den 31/12 2019.

    Skulle jag klara det är det grymt men om jag inte gör det så har jag ändå klarat mitt ursprungliga mål. Att sätta mål är viktigt och för min del har det gjort att jag har klarat många saker jag aldrig trodde var möjligt.

    När jag växte upp kändes det avlägset att bli miljonär men tack vare mål och envishet visade det sig vara enklare än vad jag trodde. Utan mål och delmål hade det aldrig fungerat och troligtvis känts som en oändlig uppförsbacke.

    Har ni några extrainkomster eller projekt ni jobbar på för att öka er frihet?