torsdag 27 december 2018

Spara pengar snabbt - Boosta ditt sparande!

Nu är det snart ett nytt år och ett perfekt tillfälle att ta tag i sparandet, investera lite extra och skapa en helt ny framtid för dig själv!

Om du någon gång drömt om att göra saker som du ännu inte tagit tag i så gör det nu. Jag kommer i det här inlägget att gå igenom några enkla saker man kan göra för att direkt spara stora pengar. Pengarna som blir över kan förverkliga dina drömmar.



Spara pengar genom att kapa onödiga kostnader


Något som jag ofta pratar om är att kapa alla onödiga kostnader och även om det kanske är tjatigt så är det något som gör en enorm skillnad i ekonomin. Att ha löpande utgifter som egentligen inte tillför något värde till våra liv är som att kasta pengarna i sjön.

Vi arbetar hårt för ingenting genom att inte ta tag i de här sakerna. Det kan vara ett anvisningsavtal på elräkningen, ett Netflix-abonnemang som inte används eller ännu värre en avbetalning av något som ger dyra räntor.

Vart du än är i ditt sparande så tycker jag att det första man bör göra är att se över sina fasta kostnader. Själv tycker jag att det kan vara en bra plan att se över vilka man faktiskt har och vilka som är nödvändiga respektive "lull-lull" eller "lyx-räkningar".

Det är absolut inget fel med att ha ett Spotify-abonnemang eller en tidningsprenumeration om man ser värdet i det och det används men i många fall är det överflödigt. Jag gör ett exempel nedanför i vilken ordning du kan checka av din ekonomi.

  • 1. Vilka är dina räkningar varje månad, räkna hur många räkningar du har totalt
  • 2. Se över om alla är nödvändiga och värt sitt pris, säg upp det avtal som du inte känner att du behöver eller vill ha.
  • 3. Sätt alla betalningar på autogiro eller automatisk e-faktura. Du slipper eventuella fakturaavgifter och du riskerar inte att missa en betalning med avgift som följd. Du kan ha ett separat konto för räkningar där allt dras ifrån, gör en automatisk överföring från ditt lönekonto dit varje månad.

Få 50kr gratis hos Refunder genom min kompislänk!


Trimma dina kostnader, spara pengar och få din ekonomi i bättre form


Ok, nu har vi gjort grovjobbet. Du har kapat bort de där räkningarna som bara ligger och skaver och blöder hundralappar månad efter månad, nu är det dags att trimma formen.

Vi ska spara pengar på de räkningar vi redan har. Vilka räkningar du nu har kvar är det bara du som vet så jag utgår från mig själv och de räkningar jag har i mina punkter nedanför.

  • 1. Boendekostnaden/avgift/hyra - Det här är ofta en av våra större kostnader så här gäller det att göra en insats. Har du en hyresrätt så är det ganska kört att påverka om man inte flyttar till ett mindre-/billigare boende. Har du däremot en bostadsrätt eller en villa med lån så ska du ringa din bank och förhandla räntan om du inte redan gjort det. Kolla även Andra alternativ för att ha något att jämföra med.
  • 2. Elräkning - Det är extremt lätt att spara pengar på att byta elbolag. Jag gör själv det här regelbundet och rekommenderar mitt inlägg jag skrivit om billigare elräkning och även inlägget jag skrev senast om när jag fick lägre elkostnad. Det här är enkla pengar att spara!
  • 3. Hemförsäkring - Det är ganska vanligt att man försäkrar sig för väldigt mycket mer än man behöver. Ofta kan man försäkra lösöre för en miljon fast man i själva verket äger saker av ett värde till 200 000kr. Man betalar alltså pengar för ingenting i vissa fall. Jag har skrivit ett inlägg om hur man snabbt och enkelt sparar pengar på hemförsäkringen
  • 4. Bil - Det bästa är helt klart att skippa bilen om du kan. En bil är en riktigt stor pengaslukare och kommer aldrig att bli en bra investering. Ibland vill man åka bil dock, jag har själv bil men försöker att göra ägandet så billigt som möjligt. jag har en liten bil och åker så sällan som möjligt. Den kostnad som är enkel att påverka är dock bilförsäkringen, jag har skrivit om hur du fixar billigare bilförsäkring här.
  • 5. Mat - Matkostnaden är en stor kostnad varje månad. Vi är två personer i vårat hushåll och försöker klara oss på 3000kr i månaden, då inkluderar det även schampo, tvättmedel, toapapper osv. Vi har haft större matbudget tidigare men har trimmat den rätt bra tycker vi. Det vi gjort är att använda rabattkuponger (ofta 5-10% rabatt per köp), tygpåsar, sluta ta bilen till affären, handlar inte hungriga, skippar halvfabrikat och handla varor som är kampanj på. Vi sparar lätt ett par tusenlappar i jämförelse med innan.
  • Mobiltelefon - Här finns det pengar att spara. Själva försöker vi att hålla oss undan från att ha den senaste mobilen. Även om vi har ganska nya mobiler för tillfället så har vi behållit dom efter att 2 års perioden för abonnemanget gått ut och har nu en räkning på 100kr i månaden via Comviq. 



Investera dina sparade pengar


Jag tror att många kan spara väldigt mycket pengar genom de enkla tipsen ovanför. vad du nu gör med alla pengarna är upp till dig men se det som en möjlighet att uppnå dina drömmar.

För min egen del så drömmer jag om ekonomisk frihet och då finns det i min  värld bara en självklar sak att lägga pengarna på, det är att investera de i aktier. 

Jag väljer att investera mina pengar i utdelningsaktier för att på så sätt bygga upp mina passiva inkomster. Jag har kört på det här strategin ett tag nu och kommer redan inom ett par år att kunna leva på mina utdelningar.

Allt det är tack vare att jag förstod kraften i att kapa kostnader och samtidigt investera pengarna jag sparade. Det viktigaste är att bara komma igång med sitt aktiesparande, sen rullar allt av sig själv.

Vi har det riktigt bra idag då det är extremt enkelt, billigt och skattemässigt fördelaktigt att investera och leva på aktier. Det gäller bara att ta tag i det!

Vilka är dina bästa tips på att spara pengar snabbt?


Läs mer: Vad är cashback?

tisdag 25 december 2018

Det perfekta livspusslet

Jag skulle tro att vi alla strävar efter att få till ett perfekt liv. Ett liv där allt är som vi vill och vi kan göra precis så som vi vill. Alla förstår vi nog att det är i princip omöjligt så frågan är om vi inte borde sträva efter att få till det perfekta livspusslet istället? Vissa saker är svåra att ändra på och vissa saker kanske kräver alldeles för stora uppoffringar att uppnå. frågan är om det helt enkelt inte är bättre att då försöka få till den perfekta kompromissen? Att helt enkelt kompromissa fram det perfekta livet?



Jag drömmer om att bo i Spanien


Jag har ofta och länge drömt om att bo i Spanien, eller Portugal, eller egentligen bara ett varmt land med mycket sol och ett skönt klimat. Innerst inne vet jag att det skulle bli mycket utmaningar för mig och min sambo att flytta utomlands så jag har väl för tillfället lagt de planerna lite åt sidan. Samtidigt så kan jag inte släppa tanken. Vem har inte drömt om att flytta till ett varmt soligt land?

Jag tror att den största osäkerheten i det här ligger i att skriva ut sig från landet, så att bo delar av året i södra Europa känns helt klart rimligt och något jag skulle vilja testa på i framtiden. Här finns alltså en öppning, även om vi inte skulle flytta utomlands så känns det ändå ganska rimligt att ett par månader eller mer i ett varmare land skulle ha en plats i vårat framtida liv.

Vi älskar att åka skidor


Att åka skidor har blivit en stor del av våra liv de senaste åren och vi bor faktiskt i ett ganska bra land för just det. Det här skulle man nog sakna om man flyttade även om det såklart finns möjligheter att åka skidor i Spanien också. I Sverige är det så mycket enklare dock och kostnaderna blir inte lika höga.

Skidåkning känns som att det mer eller mindre har en given plats i våra liv nu och även om man drömmer om värmen så borde det gå att kompromissa in skidåkningen i livet? Jag tror allt handlar om planering och om att pussla till det. Får man inte flyt i det spå blir det jobbigt och stressigt. Om man hittar en bra och effektiv lösning så kanske det kan bli hur bra som helst?



Vad har vi råd med? 


I slutändan handlar det tyvärr om vad vi har råd med, tråkigt men sant. Eftersom vi inte tjänar så bra med pengar så blir vi antingen tvungna att jobba i hela vårat liv eller så kompromissar vi fram ett livspussel så ger så mycket vi har råd med. I vårat fall innebär det nog främst att fokusera på ett billigt boende. Eftersom boendet och alla dess kostnader är konstanta varje månad så innebär det att de räkningarna rullar på oavsett om vi är i Sverige eller inte.

Ett alternativ är att flytta till en mindre och billigare lägenhet, troligtvis i en billigare stad. Vi skulle då ganska enkelt kunna sänka de fasta boendekostnaderna med 3000kr i månaden eller mer. Det här öppnar ju upp möjligheter såklart. Med ett billigare boende blir det mer pengar över till att hyra boende utomlands samtidigt som vårat boende som står kvar i Sverige inte kostar lika mycket när det står tomt.



Pengarna bestämmer


Det handlar alltså om att kompromissa fram det perfekta livet för att få ut så mycket vi kan av varje krona. I korthet betyder det att det vi har ska användas till så hög grad det går och allt annat kapas bort, jag tror det är där man hittar vägen till frihet. Jag tror också att det är där man hittar anledningen till att 99% av alla människor aldrig kommer att nå frihet. Prylarna, platserna och känslorna hindrar oss från att släppa taget och bli fria.



Det perfekta livspusslet


Vad är då det perfekta livspusslet? Det är ju såklart en helt enskild fråga som ger ett enskilt svar men jag tänkte försöka lägga ett perfekt livspussel får vår egen del. Som jag nämnde tidigare så är vår största fasta kostnad boendet och genom att kapa ner det till ett billigare så skulle vi direkt kunna spara 3-4000kr i månaden. Det här är en kompromiss, men den skulle ge enorma effekter i friheten. Vi skulle inte bara spara pengar varje månad, vi skulle heller inte känns samma stress om vi skulle vara bortresta och det står tomt eftersom kostnaden inte är lika hög.

Ett alternativ vi tittat på är att flytta till ett ställe i Sverige närmare en skidort. Vi skulle då kunna åka skidor från december t.o.m. april och det med ganska låga kostnader i jämförelse mot i dagsläget. Om vi med det skulle sänka kostnaderna med 4000kr i månaden så skulle det innebära 44.000kr om året som kunder läggas på skidåkningen och lite på resor istället för räkningar. Att flytta skulle kanske också innebära att det skulle bli pengar över som kunde investeras. Det skulle göra att utdelningarna ökade litegrann i samband med en flytt till ett billigare boende.

Att bo i en mindre stad kanske är tråkigare på vissa sätt men vår plan skulle vara att åka skidor fram till april/maj och sen hitta på saker i naturen på våren som att vandra, cykla mtb och liknande. På sommaren skulle man kunna resa inom Sverige, Norge eller ta någon sistaminuten resa. På hösten är planen att åka utomlands till ett soligare land i Europa. Planen kanske kan vara att dra iväg i september och komma hem i november. Det skulle då bli 3 månader och betydligt billigare än vad man betalar i dagsläget när man reser på samma datum som alla andra. När man kommer hem i december är det bara ett par veckor och sen sätter skidåkningen igång igen :). Det här är bara lösa tankar vi har men att kompromissa kan helt klart ge ett skönt liv tror jag.

Hur skulle erat perfekta livspussel se ut?


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)
* Läs mer om affiliatelänkar här.

söndag 23 december 2018

Sammanställer mina utdelningar 2018!

Nu börjar året ta slut och jag kan sammanställa alla utdelningar jag fått under 2018. Börsen har varit ganska seg den senaste tiden och index har tappat en del och SIX30RX ligger just nu på -7,07%. Portföljen har dock stått emot helt ok och ligger på +3,34% i år.



Jag har fått 5245kr i månaden i snitt under 2018


Under 2018 fick jag 5245kr i utdelningar varje månad i snitt. Med tanke på att min prognos för tillfället ligger på 6000kr i månaden i utdelningar så lär nästa års utdelningar bli minst 20% högre. Det är skönt att känna att de passiva inkomsterna hela tiden växer och att jag kommer närmre mitt mål att aldrig mer behöva jobba om jag inte vill. Mina utdelningar 2017 landande på 52 030kr så i år har utdelningarna alltså ökat med 21%, det är riktigt bra med tanke på väldigt knapert nysparande.


Det ska bli riktigt kul nu när rapportsäsongen sätter igång under januari att se vad det blir för utdelningshöjningar. Det kommer levereras mycket siffror som gör att det går att börja räkna på hur utdelningarna för 2019 kommer att se ut. Jag har ganska goda förhoppningar för mitt största innehav Castellum och det är viktigt att mina större innehav inte levererar några besvikelser för att takten inte ska bromsas in.



Jag kör 4%-regeln på fonderna


Något som inte syns i utdelningsdiagrammet ovanför är mina fonder som för tillfället ligger kring 190k. Jag har valt att sikta in mig på 4% regeln när de gäller dessa fonder så med den taktiken skulle dessa pengar generera ytterligare 7600kr om året. Tillsammans med utdelningarna blir det 5878kr per månad i "utdelning". Det är faktiskt bättre än vad jag trodde att jag skulle ligga på nu och om snittet på höjningarna nästa år skulle hamna på låga 6% så skulle jag utan insättningar komma upp på 6360kr. Det är faktiskt över min målnivå för mitt stora mål jag ska uppnå i september 2019.




Pengar är bara pengar


Ok, nu har jag gått igenom utdelningarna för året så nu blir det åter till att fokusera på julen och ledigheten. Även om pengar och aktier är grymt kul så är pengar i slutändan bara pengar. Jag sparar till största delen för att uppnå ett friare liv det är där betydelsen ligger, själva pengarna har ingen betydelse i sig, det är siffror.

Idag snöar det och imorgon utlovas det sol, kan det bli bättre? :) Vi kommer se till att vara utomhus i det härliga vädret och verkligen njuta av naturen och det fina vi har. Det är så sjukt egentligen att vi jagar pengar så hårt när allt det finaste och bästa är gratis. Allt vi behöver är tiden för att ta till vara på det.

Vad landade era utdelningar på?

lördag 22 december 2018

Varför vill jag leva på passiva inkomster?

Nu är ledigheten här och jag ser fram emot tre veckor med god mat, mys framför eld och skidåkning. Jag är riktigt tacksam för den här ledigheten och det jag ser fram emot mest är miljöombytet och bara ta det lugnt, och tystnaden, och naturen. Jag tänkte i det här inlägget besvara en fråga jag ofta får, varför vill jag leva på passiva inkomster?




Tråkigt att leva på passiva inkomster?


Ok, jag får inte den direkta frågan utan mer hur det kommer sig att jag inte vill jobba, vad det är som gör att jag så gärna vill vara ledig eller fri. Men egentligen känns det som jag blir ifrågasatt för att jag vill leva på passiva inkomster. Innan jag svarar på den frågan så tänkte jag att jag ställer en motfråga till de som frågar så. hur kommer det sig att du vill jobba så mycket? Kanske finns mitt svar i det svaret jag skulle på den frågan?

Anledningen till att jag vill vara fri är för att det är roligt, stressfritt och så som jag tycker att livet borde se ut. Det är inte jobbet i sig jag inte gillar utan att jag helt enkelt vill ha makten att bestämma över min tid och mina dagar. Sedan jag började investerade i aktier så insåg jag att det även är möjligt, så varför ska jag inte ta till vara på den chansen? Jag vill alltså uppnå en dröm och ett drömliv, möjligheten finns så jag tänker göra det, Svårare än så är det inte.


Att jobba eller inte jobba eller att få gratis pengar?


Egentligen tycker jag inte att frågan handlar om att jobba eller inte utan friheten att välja, friheten att göra vad man vill. Om jag kan välja att få gratis pengar så väljer jag ju det, finns det någon som skulle säga nej till det? Om jag då har kommit på ett lifehack för att uppnå det, ska jag då säga nej till den möjligheten? Om jag får passiva inkomster som täcker hela eller delar av mina kostnader så innebär det ju indirekt att jag får möjligheten att bestämma över min tid. Jag får möjligheten att leva livet som jag vill. Det har inget med om jag vill jobba eller inte, jag gillar bara inte att vara låst.




Nu ska jag ha semester, jag kommer inte att jobba en sekund på de här tre veckorna, jag känner helt enkelt för att göra andra saker. Däremot kommer det att trilla in lite utdelningar på kontot. Passiva inkomster som hjälper mig att bygga mitt kapital. Inkomster som snart kommer att betala mina räkningar. Det är möjligt att jag kommer att vilja jobba någon jul framöver även om det känns väldigt tveksamt men då kan jag välja det för att jag själv vill det, inte för att jag måste betala räkningarna. God Jul på er! :)

Några fler som älskar passiva inkomster, speciellt när man har semester? :)

tisdag 18 december 2018

4 timmars arbetsvecka

Jag har flera gånger hört om fenomenet 4 timmars arbetsvecka men aldrig funderat mer över det. Jag har aldrig läst på om vad det innebär men med tanke på namnet så antar jag att man menar att man skapar sig ett liv där man jobbar 4 timmar varje vecka. Det låter ju som ett ganska perfekt liv och jag är inte så långt ifrån det i dagsläget men det finns vissa saker jag skulle tycka var viktigt om jag själv skulle se det som ett alternativ till ekonomiskt frihet.




Frihet med 4 timmars jobb i veckan


I dagsläget jobbar jag 12 timmar varje vecka och även om det är en enorm frihet i jämförelse med när jag jobbade heltid eller t.o.m. halvtid så är det inte vad jag skulle kalla fri. Jag är bunden till dagar då jag jobbar, jag kan välja rätt fritt när det gäller tiden men måste ändå befinna mig på en viss plats på vissa dagar. För att känna mig fri skulle jag först och främst inte vara bunden till någon plats och heller inte känna att det fanns ett krav på att inkomsten ska in.


Att jobba 4 timmar i veckan skulle ju självklart betyda mer frihet eftersom jag troligtvis bara skulle behöva vara bunden till en plats en gång per vecka så som det ser ut för mig i dagsläget. Tyvärr skulle det dock inte ta bort det faktum att jag fortfarande är bunden till en plats. Jag skulle alltså bli friare men inte fri.

Det ultimata 4-timmarsjobbet


För att beskriva det ultimata jobbet med 4 timmars arbetsvecka skulle jag säga att det är ett jobb utan att man är bunden till plats, där man lägger 4 timmar i tid utspritt på en eller flera dagar. Det här jobbet skulle jag lätt kunna tänka mig att ha. Kravet är som sagt att jag inte är bunden eller binder mig alls. Jag vill alltså inte behöva boka in möten eller behöva anpassa mig på något sätt. Jag vill kunna jobba på mina villkor och kunna åka skidor om det kommer plötslig nysnö.

Jag vill kunna avbryta ett jobba mitt i det jag gör om kaffet smakar ovanligt bra och ta upp det när jag själv känner för det. De här jobben är inte lätta att få, jag menar vem vill anställa någon på de här villkoren? Därför känns det som att det är att starta eget som gäller. Man får skapa sig förutsättningar för det här. Jag har lite lösa idéer och kanske får jag lite mer tid till våren när skidsäsongen är över för att fila på mina idéer. En pusselbit kan vara panelundersökningarna, där kan man jobba exakt hur man vill även om det ger låg timersättning.


Vad skulle lönen bli?


Jag har aldrig några höga krav på min ersättning i sig när jag gör saker utan jag vill få lön efter vad jag gör. Ju mer fritt och roligare det jobb jag gör är, ju mindre bryr jag mig om vad jag tjänar. Är jobbet alldeles för låst och inkräktande på min frihet, då vill jag ha bra betalt.. fast egentligen tar jag aldrig såna jobb. För mig är det inte värt det.

Jag kan nog tänka mig att gå ner väldigt lågt i lön för att få ett fungerande jobb med 4 timmarsveckor. I praktiken skulle ett fritt sådant jobb inte inkräkta alls på min frihet så om jag gjorde panelundersökningar som gav 40kr i timmen kombinerat med distansjobb som gav så lite som 100kr i timmen så skulle det fortfarande ge 1000kr till 1600kr i månaden. Om jag ändå får tillräckligt från utdelningarna så blir det ju bara en bonus.


Troligtvis skulle man kunna trimma upp timpenningen lite men samtidigt vet jag att ju högre ersättning man kräver, ju mer krav ställs på en själv vilket ofta leder till mindre frihet. Att ha ett jobb på 4 timmar i veckan där jag var helt låst skulle i dagsläget inte vara så intressant, då känns mina 12 timmarsveckor bättre. Skulle jag däremot kunna trimma de jobb jag har idag ner till 4 timmar med samma frihet så skulle det absolut vara ett alternativ på vägen till total frihet.

Hur skulle ni vilja jobba om ni bara jobbade 4 timmar i veckan?

måndag 17 december 2018

Skidåkning i Sverige 2018/2019

Nu är julen riktigt nära och jag känner i hela kroppen att jag börjar bli övertaggad på att åka skidor. Det här kommer nog att bli den bästa vintern någonsin för mig och siktet är inställt på att åka skidor i Sverige hela 2018/2019. Säsongen ser ut att bli riktigt bra och de flesta skidorterna verkar ha öppnat för säsongen, det brukar betyda att den även håller i sig bra till våren.




Sverige har grym skidåkning


Visst går det alltid att hitta bättre skidåkning och ja, alperna är snäppet vassare men vi har faktiskt ganska magisk skidåkning här vårat lilla land i norr. Eftersom vi ofta belönas med både varma (korta) somrar, och förhållandevis långa vintrar så är det ganska smart att försöka utnyttja dom på bästa sätt. För vår del innebär det att åka skidor, gärna så mycket vi kan.

Det här året har vi bestämt att göra en stor förändring i våra liv, nämligen att verkligen ta till vara på alla våra årstider. För den här vintern betyder det att vi kommer att åka skidor hela vintern fram till mitten av april. Det kommer att bli magiskt! Jag vet att många hatar vintern men för oss är det något vi längtat efter, allt tack vare skidåkningen. Utan den kanske vi hade känt som många andra.


För alla som inte testat det så säger jag bara, gör det! Ge det en chans och se vad ni tycker, det är inte farligt. Sverige har grym skidåkning och naturen är magisk vid rätt tillfälle, det är mäktigt! Det behöver inte vara utför, testa längdskidåkning. För mig är skidåkningen 50% och naturupplevelsen 50%, vi har extremt fin natur i Sverige om man bara upptäcker den.

Är det dyrt att åka skidor?


Utförsåkning kostar en del, men jag älskar det. Man ska ha utrustning i form av skidor, pjäxor, hjälm, goggles, skidkläder och sen ett liftkort på det. Man behöver dessutom ofta boende och transportera sig till backarna eller fjällen. Pengarna kan rulla iväg snabbt men det finns många lifehacks att använda för att komma billigare undan. Själv har jag köpt nästan all min utrustning på rea och jag passade t.o.m. på att köpa en extra uppsättning skidkläder när det var halva reapriset, betalade som exempel 600kr för min jacka som annars kostar 2200kr. I vanliga fall rekommenderar jag inte att bunkra saker, men för mig är det här förbrukningsvaror och jag är extremt nöjd med de kläderna. Jag är alltså "set" för fler år framåt. Kolla runt i olika butiker på nätet så kan man kitta sig väldigt prisvärt med nya och bra saker!




När det gäller underhåll av skidor så finns det säkert de som påstår att man ska valla de varje dag och slipa stålkanterna en gång i veckan men helt ärligt, det funkar bra att bara köra på och valla när det blir lite dåligt glid eller om det ligger tung blötsnö. Gör man det själv vilket är lätt så kostar det inte mycket.

Boende och liftkort i fjällen


Resor, boende och liftkort är de stora kostnaderna i skidåkningen. Här går det att få allt från tokbudget till überlyx. Vi kör ofta budget eftersom vi är ute efter att åka skidor och uppleva naturen. Vi sitter alltså inte på rummet utan är där för att sova och oftast somnar man rätt tidigt när man åkt skidor 6-8 timmar varje dag, speciellt om man är inne på 7:e dagen. När det gäller skidåkning i Sverige så har vi massor av ställen att välja på så det lönar sig att kolla runt och plocka bra erbjudanden eller se om man kan hitta alternativa boenden för att spara pengar. Ju fler år man åkt skidor ju fler trick lär man sig för att komma undan billigare.



Skidåkning är som alla sporter, vill man göra det dyrt för sig så finns det stor potential att lyckas. Är det själva skidåkningen man är ute efter så behöver man inte spendera mer än nödvändigt. Tänk på vad du är där för att göra. Att boka ett spahotell kan vara jättemysigt men hur mycket kommer man att utnyttja det när man går upp klockan 7 för att äta frukost och sen ge sig ut i backen, åka skidor i 7 timmar och sen ta några öl framför en öppen eld eller på en afterski. Vår erfarenhet är att man är rätt slut redan innan middagen vid 19-tiden.


Vad gillar ni att göra på vintern?


Läs fler blogginlägg:
Så här kommer du igång med ditt aktiesparande
När snöbollseffekten märks av
Flytta till Portugal

söndag 16 december 2018

Frihet handlar inte om pengar

Efter att ha läst ett inlägg i en blogg så kände jag mig tvungen att skriva det här inlägget. Det här ligger mig riktigt nära hjärtat och det här är något som verkligen växt inom mig de senaste åren. Blogginlägget tog bland annat upp Farbror Fris mediala uppmärksamhet. Att han egentligen inte hade något uppseendeväckande kapital att prata om, att det han gjort egentligen inte var så speciellt. Jag håller inte helt med och jag ska förklara varför.




Frihet handlar inte om pengar


Det här inlägget är inte skrivet för att ta någon sida eller att på något sätt försöka säga vad som är rätt. Jag vill helt enkelt bara ventilera mina tankar kring ämnet.

Säga vad man vill om medial uppmärksamhet, vissa stör sig på det, jag håller mig utanför den diskussionen. För att gå in på det viktiga, frihet handlar inte om pengar! Helt seriöst, pengar är en viktig del för att nå ekonomisk frihet men det är en liten del för att nå den riktiga friheten. Har vi så vi klarar oss så är vi där. Hur mycket vi behöver handlar mer om hur låsta vi är i konsumtionskarausellen.


Jag kan erkänna att jag behöver en viss konsumtion för att leva mitt liv som jag vill. Jag vill resa, jag vill åka skidor och cykla bland annat. då behöver jag därför köpa saker för att kunna göra det. Jag vill även kunna äta middag med tjejen ibland, köpa lite onödiga kläder och ha kul med kompisarna. Däremot kan jag inte säga att någon annan behöver göra det jag gör för att vara fri. Lika lite som någon kan säga till mig att min hyrda lägenhet på semestern inte duger och att jag borde bo på fina hotellet istället. Jag tycker Farbrorn har gjort något stort i att hoppa ut i friheten utan ett enormt kapital. Jag tycker det är rätt att skippa hängslen och livrem, varför riskera sin frihet? Vi vet ju inte hur många år vi har kvar, varför ska vi ta risken det innebär att jobba ytterligare några år för att bygga mer kapital?


Friheten ligger i oss själva


Jag kan inte förneka på något sätt att pengarna har betydelse för att uppnå frihet. Hey, det är typ det jag skriver om i vartannat inlägg. Däremot tycker jag bara dom har betydelse till en viss gräns. När vi har nått det vi behöver, alltså det vi själva (inte någon annan) behöver så är vi framme. Vi behöver inte leva någon annans liv, vi ska ju vara lyckliga själva.
För att gå tillbaka till Farbror Fri. Ingen annan än han själv kan ju veta hur mycket pengar som krävs för att han ska kunna leva i frihet, lycklig. Allt är så individuellt. Hur stora är boendekostnaderna, hur mycket mat lagar man själv, ligger fritidsintressena i närheten, måste man åka utomlands flera gånger om året etc. Jag ser inga problem och säger ingenting om att någon behöver 10-, 20-, eller t.o.m. 30 miljoner för att leva ett bra liv som ekonomiskt fri men jag ifrågasätter inte någon som klarar sig på 3 miljoner heller. Alla är vi olika, så kommer det alltid att vara.

Frihet ligger mig varmt om hjärtat


När jag sa upp mig och hade mitt sabbatsår förändrades något inom mig. Jag såg värden i saker jag knappt sett innan och saker som tidigare varit viktiga blev inte lika betydelsefulla längre. Min syn på livet förändrades och sedan dess har jag aldrig jobbat heltid igen. Jag spenderar mindre pengar nu men är lyckligare och lever ett bättre liv nu med mer aktiviteter och längre semestrar. Jag gör mer saker i livet och räknar inte upplevelser i kronor. Det här är bara min syn på livet och förstår att alla är olika. Grejen är bara att jag förstår verkligen hur Farbror Fri tänker. Han har hittat friheten i livet med hjälp av pengarna. Han tog steget när han kunde, utan att skjuta upp det.


Jag får själv höra att mitt mål är alldeles för lågt när det gäller kapitalet jag ska ha när jag slutar att jobba så jag vet att den synen är vanlig. Det som jag tycker är viktigt att tänka på är att synen på livet förändras med ens egna erfarenheter. När jag jobbade heltid var jag tvungen att kompensera för förlorad tid och maxa ledig tid. Nu behöver jag inte det. Jag lever extremt billigt om jag jämför med medelsvensson men i nu vinter kommer jag t.ex. åka iväg på 8 skidresor, troligtvis fler. Hade det varit när jag jobbade heltid så hade jag troligtvis bokat en riktigt dyr vecka i Åre och bränt nästan samma pengar. Jag har märkt att livet blir billigare med mer tid.

Slutsatsen blir väl: Jag säger ingenting om att det är fel att behöva 20 miljoner för att känna sig ekonomiskt fri. Lika lite tycker jag det är fel att känna sig fri på 2 miljoner. Friheten ligger inom oss, inte i pengarna.

Har jag fel, tyck till och såga mina tankar! ;)

torsdag 13 december 2018

Nu får jag 6000kr i månaden från utdelningar!

Äntligen lyckades jag ta mig över den magiska gränsen att få 6000kr i månaden från utdelningar. Jag har legat nära den här gränsen ett tag men ständigt dragits ner av dollarkursen eller att mina fonder tappat i värde men idag klättrade jag över och får nu 6026kr i månaden i utdelningar.




6000kr i månaden räcker långt


Det här är en magisk gräns för mig just för att jag nu är riktigt nära ett av mina två stora delmål vilket är att täcka alla mina fasta kostnader, mat och bilkostnaderna. För att klara det behövs 6525kr i månaden så jag är inte långt ifrån. När jag når det målet så kan jag leva på utdelningarna och skulle bara behöva fixa pengar till resor och nöjen på annat sätt. Om det skulle knipa så kan jag ganska enkelt klara mig på mindre pengar genom att t.ex. sälja bilen och få ner kostnaderna med 1000kr i månaden. I det läget är jag hemma.


Yeeeees! Alltså det här känns så otroligt skönt! Det är lite svårt att beskriva men jag har jobbat mot det här målet ett tag nu, så det känns som jag passerat en tröskel. Om jag känner för att sluta jobba helt så skulle jag inte känna mig orolig över det. Jag skulle ganska enkelt kunna fixa de 500kr i månaden som saknas för att betala räkningarna så jag känner mig faktisk ganska ekonomiskt fri nu.


Att leva helt på utdelningar


Jag har alltså exakt 499kr i månaden från utdelningar kvar innan alla räkningar, maten och bilen är betald. Det gör mig mer motiverad än någonsin att få ihop den där återstående femhundralappen. Snabbt räknat blir det 6000kr per år vilket motsvarar ett kapitalvärde på 150 000kr. Det är väldigt mycket för mig som bara jobbar deltid och sparar någon tusenlapp i månaden. Räknat på portföljen så kommer det här att ta mig 2 år till men jag har en känsla av att det kommer att gå snabbare. Med lite extrapengar jag tjänar på nätet och arbitrageaffärer kanske jag kan skynda på det litegrann. Räknar jag till förväntade utdelningshöjningar så kan man nog kapa ett par månader direkt.




Jag har mitt mål extremt klart för mig, jag vet att jag kommer att leva på mina utdelningar inom ett par år och det känns magiskt! Jag har aldrig känt att jag haft mer kontroll över mitt liv än nu och planen ser ut att fungera. Under den här resan har jag lärt mig en viktig sak och det är att aldrig tvivla på sig själv. Lyssna på dig själv och strunta i folk som säger att det inte går. Jag är anonym här på bloggen och det är ingen runt omkring mig som vet mina planer. Varje gång jag tagit upp det så har jag bemötts med tvivel och ifrågasättande så jag har valt att hålla det för mig själv. Den dagen det är dags så slutar jag att jobba, föralltid. Kanske berättar jag om det för de som vill lyssna då.

Brukar ni prata ekonomisk frihet med era vänner?

onsdag 12 december 2018

Snart tid för utdelningshöjningar - 2019

Snart börjar den roligaste perioden på hela året enligt mig när det gäller portföljen, nämligen alla utdelningshöjningar. De flesta bolag kommer att börja rapportera nu i januari och framåt och jag är ganska säker på att jag får se flera av mina bolag presentera fina utdelningshöjningar.

Läs det här inlägget om hur du ser när alla utdelningar är.




Utdelningshöjningarna är grunden i min frihet


Att mina portföljbolag höjer sina utdelningar är själva grunden i min frihet. Jag siktar på en genomsnittlig utdelningstillväxt på 6% och i dagsläget ligger den faktiskt på 8,59%. Det tillsammans med minst 4% (i dagsläget 4,10%) direktavkastning på mina utdelningar och det jag köper så kan jag utan insättningar öka utdelningarna med 10% varje år.

När jag sedan slutar att jobba så kommer jag ju att leva på utdelningarna och då är det ännu viktigare med utdelningstillväxten för att portföljen ska fortsätta växa år efter år. Jag kommer ju varken återinvestera utdelningarna eller något nytt kapital, men om utdelningarna växer med 6% varje år så kommer jag fortfarande att bli rikare och rikare. Utdelningstillväxten är därför den viktigaste komponenten för min frihet.


Vilka utdelningshöjningar ser jag fram emot?


Bland mina bolag så finns det några jag verkligen ser fram emot att höra vad de meddelar för utdelning som kommer att delas ut. Det jag ser fram mest emot är Castellum, mitt i särklass största innehav på 14,5% av portföljen. Castellum har fin utdelningshistorik och har presterat ett riktigt bra år, jag ser det inte som en omöjlighet att de det här året lyckas med sitt mål att höja utdelningen med 10%. Om det gör det så skulle det innebära en utdelning på 5,83kr vilket de troligtvis skulle runda av till 5,8kr.

Av mina andra bolag ska det även bli roligt att se vad Investor höjer utdelningen med, även om det känns som en lågoddsare att säga 13kr. Diös ska bli kul att se då de höjt massivt de senaste åren, här räknar jag faktiskt med en rätt blygsam höjning på 5-10%. I övrigt tror jag på ett ganska bra år och att portföljen som helhet kommer att levererar bra utdelningstillväxt även i år.

Vilka bolag ser ni fram emot att få utdelningshöjningar ifrån?


Läs fler blogginlägg:
Mina 5 bästa utdelningsaktier 2018
Latour utdelningshistorik
Lifehacks för ekonomisk frihet

fredag 7 december 2018

Lifehacks för ekonomisk frihet

För de flesta är ekonomisk frihet en utopi som man bara drömmer om som är omöjligt att uppnå. Jag hade själv samma känsla när jag var yngre, hur hårt man än jobbade så kändes det som en omöjlighet att uppnå ekonomisk frihet. Frågan är bara, finns det några lifehacks för att uppnå ekonomisk frihet? Finns det genvägar vi kan ta för uppnå det som tidigare bara varit ämnat för de priviligierade?




Hur uppnår man ekonomisk frihet


Många sammankopplar ekonomisk frihet med status, prylar, dyra resor och paraplydrinkar. Det här kanske stämmer för vissa men om vi tänker djupare in i oss själva, vad är det som lockar så mycket med ekonomisk frihet? Är det sakerna eller känslan?

Att vara ekonomiskt fri borde inte ha något alls med prylar eller pengar att göra utan med valfriheten att göra det man själv vill. Tänk tillbaka på när du var barn, tänk efter noga vad du tyckte var roligt och vad som gjorde dig lycklig på den tiden. Tänk sen igen, hur mycket av det som du gjorde-, hur mycket av din positiva känslor och upplevelser var kopplade till pengar? Jag vet att i mitt fall så var det inte mycket alls, mina lyckliga stunder var där och då, i nuet. Om man tar en "random" person och följer den genom livet så kan jag nästan slå vad om att vi ser en ganska brant livsstilsinflation i nio fall av tio. Samtidigt tror jag inte att majoriteten har blivit så mycket lyckligare än när de var små och obundna.


Ekonomisk frihet på en skala från fängelse till maratonlöpande oljeshejk


Jag tror helt klart på att frihet och lycka hänger ihop. Om vi skulle dra en skala på frihet så är väl ena änden en isoleringscell på ett mörkt fängelse och den andra änden obegränsade resurser i en kropp med obegränsad fysik att göra saker. Bara för det så blir man nog inte automatisk lycklig i den senare skalan utan det kan nog skifta mellan personer. Jag tror däremot att de flesta skulle välja att vara i dn senare skalan framför en isoleringscell.

Vi behöver nog en lagom dos av utmaningar i livet för att uppskatta de bra stunderna. Utmaningar kan nog också vara nödvändiga för att komma fram till- och inse vad man vill i livet. Därför är det nog svårt att gå från barn direkt till sitt drömliv, utan man måste nog irra runt en stund i livet innan man hittar rätt.




Mindre åtaganden ger mer frihet


Hur vi än vänder och vrider på det så är vi nog många som håller med om att vi gör livet svårare än vad det är. Vi köper villa, vovve, Volvo, skaffar båt, båttrailer, båtförvaring, motorcykel, barn, byter tak på huset, planterar blommor, köper en till bil, köper verktyg till bilen vi inte har tid att mecka med, köper större villa med garage för alla verktyg till bilen vi inte har tid att mecka med.. sen åker vi till Thailand så fort vi för lite tid över.

Livet är om vi ger det lite perspektiv, extremt kort. Vi föds, vi gör saker, sen dör vi. För varje pryl vi köper så följer det åtaganden, alla dessa åtaganden tar tid från annat vi skulle kunna göra. Det tydligaste exemplet på personer som drabbas av det här är nog så kallade "weekend warriors". En typisk "weekend warrior" är en person som ofta har för mycket pengar men alldeles för lite tid. Det är den där personen som har den nyaste-/dyraste cykeln. Det är personen som alltid vill maxa varje resa när ni ska iväg och fiska med grabbgänget. Personen har ett par timmar på en lördag att göra det han brinner för och det finns inga gränser för vad det får kosta, tiden är ju trots allt ovärderlig.

Pengarna är sekundärt efter livet


Det som är lite tråkigt i det här är ju att allt blir som en ond spiral. Personen jobbar alldeles för mycket och värderar därför sin fritid extremt högt. Han köper dyra saker för att maxa den lilla fritid han har och bränner ofta det han jobbat ihop under veckorna trots en väldigt bra lön. Pengarna är sekundärt efter livet men det har han sedan länge glömt bort.

Motsatsen till det här är personen som är ute och åker skidor varje dag på vintern och har tid att ta en löprunda och kaffe vid sjön i veckodagarna på sommaren. Inte sällan åker den här personen på ett par några år gamla skidor och har ett par byxor som faktiskt ser använda ut. Personen bryr sig inte så länge sakerna fungerar som det ska. Bara han kan göra det han tycker är roligt så spelar det andra ingen roll. Personen påminner på många sätt om ett barn i sinnet.



Bekräftelsebehovet måste bort


Jag jobbar ständigt med mig själv för att hitta det som gör mig lycklig på riktigt. Jag försöker varje dag att ta mig närmare det liv jag vill leva. I dagens samhälle är det svårare att leva precis som man själv vill eftersom många bombas med andras liv på sociala medier. Om man inte har tid at leva som skulle vilja leva så är det nog lätt att vilja visa en annan bild. Alla människor har ett bekräftelsebehov, det skiljer bara hur vi söker- och får den.

Jag får väldigt mycket bekräftelse från min sambo och genom kärlek vilket jag är extremt glad för. Därför värderar jag det väldigt högt och har också märkt att jag inte behöver samma bekräftelse från andra håll. Man kan även hitta bekräftelse från saker man gör själv, en promenad i skogen kan ge dig bekräftelse på ett sätt som man verkligen mår bra av. Det gäller bara att hitta det som fungerar för en själv.

Något som jag själv gått igenom när jag var yngre och som är farligt om man vill uppnå ekonomisk frihet- eller bara frihet i sig är att söka bekräftelse av andra. Att köpa saker för att imponera på folk man om inte bryr sig om är nog det tydligaste exemplet. Att ständigt söka bekräftelse från fel håll kommer aldrig leda till något bra i längden tror jag. De kommer framförallt inte leda till frihet.




Det viktigaste för mig just nu i livet är kärlek, familjen och att ha roligt


Livet förändras ständigt, därför är det här så mycket svårare i praktiken än i teorin. Just nu är det viktigaste för mig kärleken, familjen och att ha roligt. Det kan ändras men så länge jag känner så här så kommer jag att prioritera det före allt annat. Jag kommer att fortsätta att jobba på att leva mer effektivt i livet. För mig betyder det alltså att lägga tiden på de här sakerna före allt annat. Pengar är helt sekundärt till den mån att det bara är ett medel för att kunna lägga tiden där jag vill.

I praktiken innebär det här alltså att jag inte jobbar mer än nödvändigt och försöker att inte köpa saker som jag vet inkräktar på det jag vill göra. Det kan innebära att jag måste jobba mer för att ha råd med en sak, vilket då skulle innebära att jag får mindre tid att göra det jag tycker är kul. Det här är verkligen inte lätt och jag är väldigt långt ifrån perfekt, men om jag jämför mig med tidigare i livet så har jag tagit mig långt mot mina mål.



Slutsats: Varför gör vi livet svårare än vad det är? Vi börjar vårat liv som fria och binder oss mer och mer genom att skaffa prylar som kräver underhåll, försäkringar och stress. Köp saker som används och spendera tiden på det du vill göra. Köp inte saker för att skapa en bild av något som inte existerar. Friheten kommer på köpet av de val vi gör i livet, precis på samma sätt som vi kan skapa vårat eget fängelse.

Vad har du för lifehacks för att få mer frihet i livet?


Läs fler blogginlägg:
Klara sig på lite pengar
Tjäna pengar på nätet
När snöbollseffekten märks av

torsdag 6 december 2018

Utdelningar i november

Vi är nu inne på årets sista månad och jag kan sammanställa alla utdelningar i november. November är en halvbra utdelningsmånad men en bra månad om vi plockar bort de stora vårmånaderna. Börsen är skakig nu och det är skönt att se att portföljen ändå levererar bra i jämförelse med index. Det enda tråkiga är att december är riktigt torr när det gäller utdelningarna.



Utdelningarna som trillat in i november


Mina stora utdelare i november är Svolder och Investor. Investors utdelningshistorik är grym och man gör två utdelningar per år, varav den i november är på 4kr per aktie och i maj delar man ut 8kr per aktie. Det är på sätt och vis lite roligt att fler bolag delar upp utdelningen så att man även kan återinvestera lite under hösten och vintern. Tidigare delade de flesta svenska bolag ut enbart på våren. Här nedanför kan ni se utdelningarna jag fick från mina bolag förra månaden.




Totalt fick jag 5551kr i utdelningar och även om det inte räcker för att upp nå något utdelningsmål så skulle jag nog kunna överleva en månad på det om jag gjorde lite justeringar i ekonomin. Det är de här månaderna som man ligger på gränsen till att kunna leva på utdelningarna som man verkligen inser vilken betydelse det har att kunna klara sig på lite pengar. Om man höjer sina kostnader med 1000kr i månaden så krävs det ett ytterligare kapital på 300 000kr för att kunna täcka det med utdelningar (4% direktavkastning). Om man ökar sina kostnader med 3000kr i månaden så krävs det nästan en miljon ytterligare i kapital för att kunna leva på utdelningarna. Att ha låga kostnader är nyckeln till ekonomisk frihet för de flesta.


Hur återinvesteras utdelningarna just nu?


Den senaste tiden har jag återinvesterat utdelningarna främst i Resurs holding och i preferensaktier. Det här beror lite på att jag vill ha ett bra kassaflöde i en eventuell nedgång och då väljer jag gärna aktier med en högre direktavkastning. Den främsta anledningen är egentligen för att det underlättar psykologiskt att ha ett bra kassaflöde i nedgångar. Även om man inte har pengar att trycka in i portföljen så får man ändå löpande utdelningar som kan investeras.

Jag har gjort så här tidigare och det har fungerat bra för mig och även gett bra resultat. Jag kan välja själv vad jag investerar utdelningen i och preferensaktier har en tendens att falla mindre än de vanliga stamaktierna. Som sagt är det så här jag väljer att göra och mitt främsta argument är för att det känns bra psykologiskt om vi får en nedgång. Att kunna hålla sig till strategin är det viktigaste långsiktigt och det största hotet mot min långsiktiga avkastning är jag själv. Om jag skulle börja vackla och sälja och köpa hejvilt så är risken stor att jag förlorar mycket pengar. Jag håller mig till planen och återinvesterar och gör som jag gjort tidigare och vet fungerar.

Hur såg era utdelningar ut i november?

måndag 3 december 2018

När snöbollseffekten märks av & pengarna växer av sig själv!

Jag satt och funderade lite på dagen idag och blev påmind om hur tacksam jag är att jag tog tag i mitt sparande och jag orkat fortsätta alla år. Jag är tacksam över att jag lyckats hålla ut hela vägen till att snöbollen verkligen fått fart och snöbollseffekten märks av. Effekten av det jag sparade för 5- och 10 år sedan syns verkligen nu.


Innehåller affiliatelänkar

Snöbollseffekten ger mig 15.000kr i månaden!


När jag började spara så var jag precis som alla andra, rädd, försiktig och osäker. Med åren har jag märkt av den snöbollseffekt som uppstår genom varje krona jag sparar och idag känner jag mig betydligt tryggare i mina investeringar. Det är grymt vad pengarna växer!

Räkna själv hur mycket dina pengar kan växa i sparkalkylatorn!

Tack vare de investeringar jag har gjort så får jag varje månad en genomsnittlig avkastning på 15.000kr i månaden. Det är sjukt mycket pengar! Det är till och med mer än vad jag sparade under tiden då jag jobbade 250-270 timmar i månaden och lade undan mer än hälften av min lön.


På den tiden kunde jag aldrig föreställa mig att det jag gjorde då skulle ha så stor effekt på min framtid. Jag sparade pengar för en trygghet, någonstans inom mig sparade jag för att kunna slippa jobba men jag hade ingen aning om det jag vet idag. Tack vare sparandet kommer jag att kunna sluta jobba helt om jag vill, det fanns inte i min värld just då även om jag hoppades.




Snöbollseffekten jobbar från alla håll


Snöbollseffekten jobbar inte bara i nedförsbackar och med ränta på ränta. Den jobbar även i uppförsbackar och i motgångar så det gäller att skicka den i rätt riktning från alla håll. Kostnader och lån kan i värsta fall jobba emot dig på samma sätt som utdelningarna kan jobba med dig så att hålla nere kostnaderna skulle jag säga är minst lika viktigt om inte viktigare än att bygga de passiva inkomsterna.

Öppna ett aktiekonto idag och tjäna pengar du med, läs mer här!

En fast räkning som är onödigt dyr blir egentligen en passiv kostnad. En passiv kostnad innebär pengar i sjön som istället skulle kunnat putta nya snöbollar utför kanten.

Att veta vad snöbollseffekten innebär skulle jag noga säga är det absolut viktigaste för att lyckas med att bygga ekonomisk frihet. För min del har det nog varit det viktigaste i alla fall. Den dagen jag på riktigt förstod snöbollseffekten var den dagen jag med säkerhet visste att jag kunde uppnå ekonomiskt frihet.

Om man bara vet hur allting hänger ihop så är dt svårt att hitta bortförklaringar. När man väl ser sambanden så handlar det mer om man är beredd att göra de uppoffringar som krävs och hur mycket man vill det. Ekonomisk frihet är inte för alla men jag skulle säga att de flesta har möjligheten om de bara vill det tillräckligt mycket.

Hur har er syn på ekonomi förändrats sedan ni på riktigt förstod innebörden av snöbollseffekten?

Läs fler blogginlägg:
Så här kommer du igång med ditt aktiesparande
Klara sig på lite pengar
Tjäna pengar på nätet

fredag 30 november 2018

Portföljen levererar - Avkastning 2018

Nu var det 4 månader sedan jag uppdaterade portföljsidan här på bloggen men nu är det fixat. Börsen har varit väldigt upp och ner under året och portföljen är mer än 100 000kr ner från all time high, men har levererat helt ok sedan starten av året. Att börja investera i aktier är ett av de bästa ekonomiska beslut jag tagit och om du vill läsa mer om hur man gör så kan du läsa mitt inlägg så här kommer du igång med ditt aktiesparande.




Stabil avkastning över tid


Målet med min aktieportfölj är att den ska ge en stabil avkastning över tid. Jag vill ha stabila utdelningar med en ok utdelningstillväxt och skörda frukten. För att det här ska rulla på i längden så krävs det att portföljen är diversifierad och innehåller bolag som tjänar stabila pengar. Jag kommer alltså aldrig att pricka raketerna men förhoppningsvis också missa de värsta sänkena.

Det mål jag har satt för portföljen är att den genomsnittliga direktavkastningen ska vara 4% och den genomsnittliga utdelningstillväxten ska vara 6%. Tillsammans bör det här ge en totalavkastning kring 10%. När jag räknar på det här så räknar jag mitt totala kapital. Jag räknar alltså in likvider och preferensaktier i det här, vilket jag vet att många inte brukar göra. Anledningen till det är för att jag vill kunna göra en ärlig beräkning på hur min framtida totalavkastning kan se ut baserat på historiken.

Hur ser avkastningen ut på riktigt?


Jag tar ett exempel här nedanför som synliggör hur en buffert på 30% av kapitalet påverkar totalavkastningen i ett normalt börsklimat med en förväntad totalavkastning på 10% och en bankränta på 1%. Kapitalet i exemplet uppgår till 2 miljoner kronor, är investerat i ISK-konto och beräknas med ränta på ränta.

  • Med 100% av kapitalet investerat på börsen kommer man efter 10 år att ha ett kapital på 4.625.230kr efter skatt.
  • Med 70% av kapitalet investerat börsen och 30% på räntekonto så kommer man efter 10 år att ha 3.791.267kr efter skatt.
  • Att ligga fullinvesterad ger i det här exemplet 830.000kr mer i avkastning efter skatt.

Genom att kolla på det här exemplet ser man tydligt hur stor skillnaden blir om man över tid har en rejäl buffert. Om vi istället pratar avkastning i procent så ger exemplet med 30% i buffert en årlig avkastning på 6,5% istället för kring 9% efter skatt med allt investerat på ISK. Man förlorar alltså 2,5% per år och sen ränta på ränta på det, vilket blir 830.000kr på en tio-års period. Försäkringar kan
vara bra men kostar alltid pengar. Det är därför jag väljer att vara fullinvesterad och om jag inte är det så räknar jag med mina likvider i avkastningen.



Avkastning i portföljen 2018


Hittills i år har portföljen levererat en totalavkastning på 7,14%. I kronor räknat är det 116.503kr och om man kollar på mina mål så skulle det i teorin betala mina totala levnadskostnader. Självklart kunde jag ha sålt på toppen men jag har svårt att se hur jag skulle lyckas med att tajma det och även komma in på botten sen med hela kapitalet.




I en nedgång slår du alltid index om du återinvesterar utdelningarna


När det gäller utdelningarna så jobbar de i en jämn linje uppåt. Nyckeltalen ser bättre ut med högre direktavkastning, portföljvärdet har ökat marginellt men framförallt har de förväntade utdelningarna ökat med 2600kr/år sedan senaste uppdateringen. Den förväntade utdelningstillväxten har även ökat
något. Portföljen levererar just nu 5992kr i månaden i utdelningar och jag är löjligt nära ett av mina stora mål på 6000kr i månaden. Jag hoppas att snart kunna skriva om den milstolpen då den är viktig för mig på många sätt!

Något som kan vara bra att veta om och tänka på är att i en nedgång så kommer man alltid att slå index om man återinvesterar utdelningarna. Detta gäller alltså om du investerar i samma aktier som indexet jämför. Anledningen till det är för att varje gång du köper nya aktier så kommer du att köpa billigare än första gången. Du bromsar alltså nedgången i varje köp vilket inte sker om du låter utdelningarna ligga som likvider.

Sitter ni på likvider och hur räknar ni ut er totalavkastning?

torsdag 29 november 2018

Kvitta bolån mot skatten på ISK?

Kan man kvitta bolånet mot skatten på ISK? Det här är något jag funderat kring men aldrig riktigt tagit tag i att sätta mig in i ordentligt. Idag efter en Twitter-diskussion läste jag dock på lite om ämnet.




Kan man kvitta bolånet mot skatten på ISK?


Glada nyheter för alla som inte redan visste det! Som jag tolkar skatteverkets förklaring så kvittar man lånekostnaden rakt av mot schablonintäkten från investeringssparkontot. Det innebär att om man har ett bolån på 2 miljoner och en portfölj på 2 miljoner så slår de ut varandra så länge räntekostnaden är densamma som schablonintäkten på ISK-kontot. Det här sköts automatiskt genom deklarationen och är inget man behöver göra själv. ISK-kontots schablonintäkt är statslåneräntan + 1%, av det beskattas 30%. I dagsläget är statslåneräntan 0,49% och för 2019 kommer den att vara 0,51%. Jag tar ett exempel här nedanför för att förklara.

  • Man har en portfölj som är värd 2 miljoner kronor. Portföljen kommer att beskattas efter en schablonintäkt av 29 800kr. Skatten man betalar blir alltså 8940kr (29 800krx0,3).
  • Man har ett bolån på 1 490 000kr med en ränta på 2%. För lånet betalar man 29 800kr om året. Man har alltså en ränteutgift på 29 800kr per år.
  • Enligt exemplet ovanför kan man kvitta schablonintäkten rakt av mot sina ränteutgifter och skatten för ISK blir då noll kronor.


Kvitta bolån mot ISK om man har inkomst?


Nu kommer vi till den stora haken. Eftersom de flesta redan har inkomst av tjänst- eller inkomst från andra håll så kommer inte det här att göra någon egentlig skillnad för den totala skatten en person betalar. Om du enligt exemplet ovan även har inkomst från ditt arbete på ett par hundratusen så kommer du redan att ha ett överskott av kapital, trots att du kvittat din inkomst mot bolånet. 


Text från Skatteverkets hemsida.


Men! Är det så att du har tänkt att leva på dina utdelningar och samtidigt ha ett bolån så är det här riktigt bra faktiskt. Troligen kommer man ha en högre schablonintäkt än räntekostnad eftersom man ska kunna leva på kapitalet. Det innebär att man kommer att kunna kvitta hela sin räntekostnad mot sin schablonintäkt och få ner skatten på samma sätt som när man arbetat. 30% av det man betalar i räntekostnad får man alltså tillbaka på skatten, så länge man har en schablonintäkt på minst samma belopp som det man betalar i ränta.

ISK vs vanligt aktiekonto när det gäller att kvitta mot bolånet


Det skiljer en del när det gäller beskattningen mellan investeringssparkonto och vanligt aktiekonto. Inte bara den direkta beskattningen av utdelningar och vinster utan även hur det påverkar hur man kan kvitta dom mot ränteutgifterna på bolånet. 

Eftersom man generellt sätt beskattas högre på ett vanligt aktiekonto så kommer kapitalvinsten på deklarationen (så länge börsen går bra och man inte realiserar förluster) att vara högre. När det gäller mina egna aktier skulle det ha sett ut på följande sätt:

  • Skatt på ISK är i dagsläget 7889kr om året. Schablonintäkten är 26 298kr om året.
  • Skatten på ett vanligt aktiekonto hade (om jag inte gjorde några försäljningar/realiseringar) varit 21 533kr. Schablonintäkten hade varit 71 778kr (alla utdelningar).



Med tanke på att jag har bolån på ungefär 1,5 miljon så hade det i praktiken inneburit att jag hade kunnat kvitta nästan 100% av kapitalintäkterna om aktierna ligger i ett ISK medan jag bara hade kunnat kvitta 1/3 del om de legat på ett vanligt aktiekonto.

Har du bostadslån idag? Skulle du kunna tänka dig att behålla lånet när du slutar att jobba? 


* Jag reserverar mig för att jag räknat fel eller missat något och välkomnar alla synpunkter och åsikter!