tisdag 26 maj 2020

Livsstilsinflation & risken att hamna i ett evigt ekorrhjul

Ni har säkert sett det, ni har säkert drabbats av det själva... den fruktade livsstilsinflationen. Det drabbar oss oftast när allt går som bäst ekonomiskt, ofta i samband med löneförhöjningar eller bra månader för det egna företaget.

Vad är livsstilsinflation? Livsstilsinflation är när vi anpassar våra utgifter i takt med att våra inkomster ökar. Så fort vi får högre inkomster vi arbete eller eget företagande så kompenserar vi det genom att köpa nya saker, teckna nya abonnemang eller flytta till ett dyrare boende. Vår ekonomi som egentligen borde bli bättre av en ökad inkomst blir därför oförändrad eller i många fall sämre tack vare vår livsstilsinflation.Innehåller affiliatelänkar


Varför drabbas vi av livsstilsinflation?


Det komiska när vi pratar om livsstilsinflation är att alla i grunden vet om att det inte är bra för oss men samtidigt drabbas nästan alla av det en eller flera gånger under olika perioder i livet.

Vi människor har nog en undermedveten dragningskraft av att tävla och hävda oss själva. Ett enkelt sätt att göra det på i dagens samhälle är att ha den finaste villan, den nyaste bilen eller den senaste telefonen. Om vi ständigt strävar efter något nytt, något bättre, så är vi duktiga.

Visst, många gånger är nya saker bättre men om vi bara skulle tänka efter lite så vet vi nog alla att vi skulle må lika bra utan många av de saker vi äger. Jag tror att vi köper vi saker för att vi tror att de gör oss lyckliga och med vetskapen om att vi har råd med det så hittar vi inga anledningar att inte köpa de här sakerna, jag har gjort det själv, flera gånger.

Hur mycket ska man spara? Läs mer i Avanzabloggen!


Varför är det dåligt med livssilsinflation?


Ok, om vi lever lyckliga i ett liv av ständigt ökade inkomster och utgifter så är det ju faktiskt inte dåligt. Så länge vi fortsätter vara lyckliga och så länge vår inkomst är på samma nivå eller ökar.

Problemet är att så länge den här spiralen ökar så kommer det krävas ständigt ökade inkomster oavsett var i livet du är. Risken är väldigt stor att du hamnar i ett evigt ekorrhjul som till slut smäller in i väggen.

Om du köper en ny bil så är det inte bara inköpskostnaden du drar på dig, bilen kostar mycket mer än vad många tror. Om du köper den senaste Iphonen så kanske du ser det som en engångskostnad men när den går sönder om 2 år lär du vilja köpa den senaste igen.

Det är exakt det här som är livsstilsinflation, utan att ens tänka på det så kommer dina utgifter att öka i samma takt som dina ökade inkomster och den ekonomiska stressen i samma takt. Det farligaste är när nya fasta kostnader byggs på hög och du till slut är beroende av höga inkomster för att ens få ditt liv att gå runt.


Vad kan vi göra för att undvika ekorrhjulet & livsstilsinflationen?


Som sagt, jag tror inte på att sluta köpa saker eller att sluta göra det man tycker är roligt. Däremot vet jag att livet blir mycket enklare och roligare om man prioriterar rätt. I mitt eget fall snålar jag aldrig på saker kring det jag tycker är kul men jag håller mig till en sak åt gången (i perioder i livet).

Säg att jag gillar att åka skidor och att vandra som exempel. Då satsar jag fullt ut på de sakerna, köper den utrustning jag vill ha och behöver och åker skidor och vandrar så mycket jag kan. Jag använder allt jag köper till max och har fokus på det.

Då kan jag köpa dyra saker men ändå ha tid att använda sakerna och får pengar över. Problemet är om man håller på med 10 olika saker som man köper utrustning för. Till slut har man inte ens tid att använda det man köpt och i slutändan har man bränt pengar på saker som inte används och inte fått några upplevelser eftersom man måste jobba hela tiden för att ha råd att köpa saker.


Gör så här för att inte hamna i det eviga ekorrhjulet


Att undvika livsstilsinflation och ett evigt ekorrhjul är lika enkelt som att hamna i det. Det finns ett väldigt enkelt sätt att undvika att hamna där och det är genom att ha en rimlig sparkvot i sitt sparande.

Genom att börja spara och investera en fast procentuell del av din inkomst varje månad, månad efter månad säkrar du dig själv och din ekonomi från att drabbas av en hög inflation. 

Säg att du sparar 20% av din inkomst idag och tjänar 20.000kr efter skatt, det är 4000kr i månaden. om din lön höjs till 25.000kr så innebär det att du sparar 5000kr i månaden (20% av din inkomst). Genom att tänka så här så kommer ditt sparande alltid att öka i takt med din inkomst.

Den enkla vägen till en bra ekonomi


I grunden handlar det alltså om att undvika en ond spiral och att bygga upp en god spiral i sin ekonomi. Ständigt ökade kostnader kräver ständigt ökade inkomster för att inte kollapsa.

Om du ökar ditt sparande i samma takt som dina inkomster ökar så kommer du inte bara att minska risken för att dina kostnader ökar utan du kommer samtidigt att bygga upp en ekonomisk buffert och passiva inkomster om du investerar pengarna.


Att undvika ökade kostnader kommer definitivt inte att ge dig ett tråkigt liv utan ett tryggare och mindre stressfyllt liv. Jag kan säga till 100% att det här har fungerat för min egen del. I dagsläget är mitt liv väldigt lugnt och inte minst så har jag en stor ekonomisk frihet.


Hur gör ni för att undvika livsstilsinflation?

tisdag 19 maj 2020

Vilken sparkvot för att bli ekonomiskt oberoende?

Vilken sparkvot ska man ha för att bli ekonomiskt oberoende? Ibland kan det ju kännas lite förvirrande att räkna på när man kan sluta jobba men egentligen är det väldigt enkelt.

Det som avgör vilken sparkvot du behöver för att bli ekonomiskt oberoende är helt enkelt hur stora utgifter du har, vilken avkastning du får på ditt investerade kapital och hur lång tid du vill att det ska ta innan du når ditt mål. När du räknat ut allt det här så vet du också vilken sparkvot du behöver hålla för att bli ekonomiskt oberoende.Innehåller affiliatelänkarSå här stor sparkvot behöver du för att bli ekonomiskt oberoende


Ok, för att göra allting väldigt enkelt så tänkte jag visa en tabell nedanför där du kan se hur lång tid det kommer att ta för dig att bli ekonomiskt fri beroende på hur mycket du sparar av din inkomst eller lön varje månad.

Jag väljer att räkna på en avkastning på 9% på mina investerade pengar men om du vill räkna på mer eller mindre kan du göra det i den här sparkalkylatorn. (Avrundat nedåt till närmsta heltal)

4% regeln


När man räknar på hur mycket som behövs för att leva på avkastningen så brukar man räkna på 4% av sitt kapital. För att se hur mycket just du behöver i kapital så tar du dina årliga totala kostnader delat på 0,04 så får du svaret på vad ditt kapitalbehov är.

Sparkvot & hur lång tid det tar att nå ekonomisk frihet

 • 0% - Aldrig
 • 10% - 38 år
 • 20% - 28 år
 • 30% - 22 år
 • 40% - 18 år
 • 50% - 13 år
 • 60% - 10 år
 • 70% - 8 år
 • 80% - 5 år
 • 90% - 2,5 år
 • 100% - 0 år

Som du ser så kommer du aldrig att kunna nå ekonomiskt oberoende om du inte sparar något. På samma sätt så är du redan ekonomiskt fri om du i dagsläget kan spara 100% av din inkomst.

Där emellan avgör sparkvoten helt hur lång tid det kommer att ta att nå ditt mål. Ju mer du sparar och investerar, ju snabbare går det. Det är enkel matematik och ingenting som går att komma runt. 

Du kan påverka din sparkvot genom att spara mer eller höja din inkomst. Båda ger effekten av att du använder mindre av din total inkomst och höjer därmed sparkvoten. Det enklaste, snabbast och effektivaste sättet för de flesta att höja sin sparkvot är genom att sänka sina kostnader.

Vad är en rimlig sparkvot?


Vad som är en rimlig sparkvot behöver inte vara det för dig, så självklart skiljer det från person till person. Vissa har familj och höga kostnader medan vissa är studenter. Du bör helt enkelt utgå från dina egna förutsättningar och strunta helt i att jämföra dig med andra.

För att ge dig själv en kickstart så kan du se över dina kostnader och se om du kan förvandla utgående pengar till sparpengar istället. har du en lön på 20.000kr i månaden och kapar dina kostnader med 2000kr så har du direkt ökat din sparkvot med 10%!

Utnyttja snöbollseffekten till din fördel


Om du är riktigt sugen på att bli ekonomiskt oberoende och vill göra det på enklaste möjliga sätt så kan du utnyttja snöbollseffekten till max om du har möjlighet. För att göra det så ska du se till att spara så mycket du kan, så tidigt du kan.

Genom att göra det här så får du större avkastning på dina pengar eftersom de investeras tidigt, du får även avkastning på avkastningen. det här kallas snöbollseffekten eller ränta-på-ränta. Ju tidigare du får igång den ju mer "gratispengar" får du.

Tänk dig att du rullar igång en snöboll i en oändlig backe, den snöboll som startar först kommer alltid att vara störst om de rullar under samma förutsättningar. Att börja tidigt är alltså det bästa du kan göra för dig själv.

Bli ekonomisk oberoende snabbare


Som du förstår nu när vi pratat om snöbollseffekten så kommer du att bli ekonomiskt oberoende snabbare om du börjar idag än om du väntar 3 år med att börja spara och investera.

Den andra saken du kan göra för att snabba på processen är att skicka iväg en så stor snöboll som möjligt i början av backen (din sparkarriär). Genom att gå in hårt i sparandet tidigt så kommer du att få mycket större resultat än att spara mycket senare i livet.

Vill du ha mycket gratis så kör alltså hellre hårt nu och lugnare sen än tvärt om. Med ett sparkapital på 500.000kr och en avkastning på 9% så får du 45.000kr om året (nästan 4000kr i månaden) i avkastning. Räkna själv här.

Mina erfarenheter & tips kring sparkvoten


Jag har ju själv efter många års sparande kommit till läget där min avkastning täcker mina fasta kostnader. Jag är alltså på ett sätt ekonomiskt fri nu och behöver inte jobba för att överleva. Det är en kombination av sparande, investeringar och låga kostnader som tagit mig hit.

1. Börja tidigt & få mycket gratis


Jag har aldrig haft någon bra lön- eller utbildning utan det som boostat min frihet mest är helt enkelt att jag kom igång med sparandet hyffsat tidigt och hade en hög sparkvot, som mest kring 60%. Så om du har möjligheten så kan jag verkligen ge rådet att inte vänta, börja nu.

De flesta skjuter upp saker och de flesta ångrar saker de inte gjort men aldrig saker de gjort, det gäller även sparande. Mitt viktigaste tips är alltså att börja idag, oavsett vart i livet du är just nu. Alla har olika förutsättningar men det här gäller ändå.

2. Våga investera & få avkastning på ditt sparande


Det här tipset är något jag själv hade önskat att någon gav mig när jag var yngre. Jag var bra på att spara men investerade inte så mycket i början. Det gjorde att jag missade en del avkastning.

Om jag hade börjat om idag hade jag självklart sett till att ha en stabil ekonomi och en buffert i övrigt men inte vara så rädd för att investera mina pengar. 

3. Ha tålamod & utnyttja tiden till din fördel


Det tredje- och sista tipset är att du måste ha tålamod. De flesta kommer aldrig ens i närheten av ekonomiskt oberoende så du måste inse att du ger dig in på något som är tufft. Det tuffa är inte fysist eller tungt jobb, utan det kräver ett enormt tålamod.

För de flesta tar en resa till ekonomisk frihet någonstans mellan 10-20 år beroende på vart du är idag. Se därför till att ha kul på vägen och fokusera inte för mycket på målet förrän du börjar närma dig. Lev livet, ha kul, unna dig, men ha ett sparade som växer där i bakgrunden. En vacker dag står du där, rik på erfarenheter men fri att välja hur du spenderar din tid i resten av ditt liv!

Hur ser din sparkvot ut? Är du nöjd med den? Är den för hög eller för låg?

tisdag 12 maj 2020

Verkligheten i P3 - Vad hände sen? Sanningen.

Jag har helt missat att det nu är nästan 1 år och 2 månader sedan jag var med i Verkligheten i P3. Jag har haft en tanke på att följa upp med ett inlägg ett år senare och berätta hur det ligger till och vad som gått- och inte gått som jag tänkt mig.

Jag var med i programmet just på grund av mitt mål att sluta att jobba helt innan 40 och då programmet spelades in, inom 4 år. Jag kom ihåg att Shang som producerade programmet fick tjata på mig för att vara med och jag är glad över det idag. Det är kul att höra hur jag tänkte då.

Hur ser livet ut just nu?


När jag sätter på podden och lyssnar nu så känner jag att allt jag säger skulle jag ha sagt likadant idag. Däremot så känner jag samtidigt att det har hänt mycket under det år som har gått, i mitt huvud alltså.

Idag känner jag mig ännu närmre den ekonomiska friheten. Då pratade jag om att jag inte skulle behöva jobba alls inom 4 år och jobbade för stunden halvtid. Trots att jag var säker på mina mål så kändes det som att jag tonade ner min övertygelse litegrann.Jag har slutat att jobba


Just nu har jag ju valt att sluta jobba helt och har levt livet som ekonomiskt oberoende i 2 månader ungefär. Det är ju betydligt tidigare än planen men samtidigt är jag inte där jag planerade att vara ekonomiskt än.

jag täcker mina fasta kostnader med mitt kapital men jag täcker inte alla mina utgifter som resor etc. Det här är något som inte ingick i planen vid tidpunkten jag var med i podden men samtidigt känns det som att jag har klivit ett stort steg i rätt riktning för mental frihet.

Coronakraschen kom nästan exakt ett år efter programmet


Något som nästan kom komiskt tajmat var coronakrashen. Nästan på dagen ett år efter jag var med så hände något som i mångas ögon säkert skulle kunna ses som en riktig käpp i hjulet för planerna.

På ett sätt kändes det lite typiskt men samtidigt var det skönt. Att efter en så lång uppgång vi haft få en nedgång känns bara naturligt. Det känns skönt att få den innan jag tog beslutet att jobba tillfälligt eller att sluta jobba helt.

Att sluta jobba för att dagen efter gå in i en krasch hade nog varit tufft. Jag har ju gjort tvärtom, gått in i en krasch och dagen efter pausat mitt jobb. Det var ett frivilligt val och jag såg det som det ultimata testet.

Har intresset för ekonomisk frihet minskat?


När jag var med så var det väldigt mycket prat om ekonomisk frihet, börsen gick bra och det var hett. Min spontana känsla är att det har svalnat tillfälligt men samtidigt har nog många fått känna på friheten med tanke på permitteringar etc.

Jag tror att det här på sikt kan göra att fler kommer att söka någon form av semi-frihet. Jag vet att många har fått mer tid till intressen, familj etc. under den här tiden och det öppnar ögonen. Jag har svårt att tro att alla kommer att gå tillbaka till sitt ekorrhjul när det här är över. Många kommer att göra det, men inte alla.

Då frågar man sig själv, vilka alternativ har jag? Av de som hittar lösningar tror jag en del kommer se möjligheten i ekonomisk frihet, bland annat genom att investera i aktier eller andra sätt.

Att leva i nuet


En sak jag hörde mig säga som kändes på riktigt var att jag inte ville blanda in min flickvän för mycket i mina planer eftersom hon är bättre på att leva i nuet. Hon balanserar mig och funderar inte lika mycket på saker.

Jag gillar det hos henne och vill inte att det ska förändras eller att hon ska tappa det. Det är något jag fortfarande uppskattar och om jag jämför mig själv idag med för ett år sedan så tror jag att jag har blivit lite bättre på att leva i nuet.
Har jag pratat med min flickvän om planerna?


Något som många reagerade på var att jag inte berättat om bloggen för min flickvän och att jag kanske inte varit övertydlig med mina planer och mitt kapital. Det hade som sagt med det jag skrev ovanför att göra och har alltid varit en balansgång som jag haft svårt med.

Vi har däremot pratat mycket om det här de senaste åren och vi är båda inställda på ekonomisk frihet. Det som gör det hela svårt är att mitt kapital inte kommer att kunna försörja oss båda två och hon har inte så stort sparande.

Vi har pratat om många alternativ för att nå ekonomisk frihet som att t.ex. flytta från Stockholm till en mindre stad, flytta till mindre lägenhet etc. Det skulle frigöra en del pengar som kunde användas till att köpa ett obelånat billigt boende eller investeras på börsen och ge mer passiva inkomster.

Att aldrig jobba igen är en vanlig missuppfattning


Något som man bör tänka på och som kanske förändrats lite hos mig själv också är just fokuset kring att ekonomisk frihet betyder att man aldrig kommer att ha en inkomst igen. Jag är i grunden en ganska driven person och det leder ibland till att vissa hobbys drar in lite pengar.

Självklart hjälper det enormt och man kan dra in någon tusenlapp extra, speciellt om man har låga kostnader. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så skulle vi teoretiskt kunna överleva på 8000kr i månaden om lägenheten såldes och vi flyttade till en billigare stad.

Om man då kan dra in 2000kr i månaden på något roligt projekt här och där så motsvarar det ju antingen 25% av de totala kostnaderna eller är just de där pengarna man kan göra något roligt för. Att dra in 2-5000kr i månaden ser jag inte som någon omöjlighet och när man har låga kostnader i grunden ger det en enorm effekt till skillnad mot om man har höga kostnader.

Vad händer om alla slutar att jobba?


Den frågan som återkom och som jag visste skulle komma upp innan vi ens började var: Vad händer om alla slutar att jobba? Vilka ska köra buss då? Vilka ska ta hand om våra äldre?

Jag säger exakt som jag sa då, att jag inte tror att det är någon risk för det. Folk har och skapar helt enkelt för mycket kostnader för sig själva för att ha möjligheten att sluta jobba. Dessutom tror jag inte att Coronakrisen gör att fler kommer att säga upp sig frivilligt.

Att uppnå ekonomisk frihet går inte på en dag vilket många verkar tro, jag räknar själv på att det minst tar några år. Jag har jobbat deltid de senaste 7-8 åren fram till jag slutade nu och det har förberett mig under lång tid för ekonomisk frihet.

Vad har jag lärt mig de senaste åren?


Så, vad har jag lärt mig det senaste året? Vad har gått snett och vad har gått bättre än jag trodde. Att sitta i en studio och berätta sina planer för någon som tittar rakt in i ens ögon var faktiskt ganska skrämmande, speciellt eftersom jag aldrig hade pratat om det med någon tidigare.

Det kändes som att det blev på riktigt på en nivå som jag inte upplevt tidigare. Jag är en person som sällan pratar om viktiga/stora saker med någon och om jag göra det så menar jag det. Genom att berätta det jag berättade så blev det som ett kontrakt "på riktigt" att jag skulle slå mig loss från ekorrhjulet helt.

Jag hade långt innan programmet bestämt mig för det men efteråt kändes det som att jag satt den sista punkten och att det var klart. Jag kommer aldrig någonsin att jobba som anställd eller inom ekorrhjulets ramar igen, inte under några som helst omständigheter.

Ekorrhjulet är borta ur mitt liv


Att komma till den här insikten och känslan är en enorm frihet, men det tar sjukt lång tid. Du kan säga att du aldrig ska jobba igen men jag lovar dig att det inte alls är samma sak som att känna det i hjärtat.

Konkret har det här gjort att jag inte jobbar alls idag. Det betyder absolut inte att jag inte kommer att göra det framöver men då är det på mina villkor, i min egen firma och på de tider jag vill. Det är något jag lyckats styra upp bra det senaste året, att verkligen känna att det är jag som styr när och hur jag jobbar.

Inte vara rädd för att starta något som knappt ger några pengar


En annan insikt och lärdom jag fått är att våga spendera tid på saker som inte ger så mycket- eller något alls ekonomiskt. Just nu har jag ju faktiskt kapitalet som  krävs för att överleva utan att jobba så varför inte utnyttja det?

Jag skulle t.ex. vilja starta lite projekt på nätet och har även dragit igång ett litet projekt. Det har inte gett mig några pengar alls men är sjukt kul och det är kreativt. Om det i framtiden kan ge lite inkomst så är det grymt.

Om jag inte kunnat leva på mitt kapital så hade jag antingen inte haft tid- eller råd att göra det här. Jag tycker det är viktigt att ta de här stegen istället för att jobba kvar i samma spår och köra "one more year syndrome".

Varför jobbade jag inte några år till?


Många frågar varför jag inte jobbade vidare ett par år till och "säkrade" min frihet. Det känns som en logisk fråga men själv känner jag att det går emot just ekonomisk frihet. Jag har tillräckligt för att överleva, om jag dessutom kan lära mig skills för att skapa små extrainkomster så tror jag att det ger mer än 500.000kr till på kontot?

Kanske inte i kronor eller i utdelningar men mer mentalt. Att jobba för att jobba mindre känns i min värld feltänkt. Jobba tills du har tillräckligt och gå vidare därifrån, vad ska du med mer pengar än nödvändigt till?

Hur vi än gör så kommer vi alltid att ha ett begränsat kapital den dagen vi slutar att jobba. Då är det bättre att lära sig att leva- och uppskatta livet efter de förutsättningarna istället för att fortsätta spara till en trygghet man aldrig kommer att få.

Det finns säkert massor av saker jag inte svarat på så fråga gärna i kommentarsfältet så ska jag försöka svara.

måndag 11 maj 2020

Billigare att bo i hus än lägenhet? - Det här kom jag fram till!

Jag har ju kollat runt lite på möjligheterna att flytta till en billigare stad och då kommer ju naturligtvis funderingarna på om det är billigare att bo i hus än i lägenhet upp. Hittills har jag bara bott i lägenheter i mitt liv och varit övertygad om att det är det billigaste alternativet.

Men är det billigare att bo i hus än i lägenhet? Nej, det är inte billigare att bo i hus än i lägenhet enligt mitt sätt att se på det men det finns flera fall där det faktiskt kan vara det. I storstäderna är tillgången på lägenheter mycket större men i mindre städer är det ofta tvärtom vilket skapar andra förutsättningar.

När är det billigare att bo i hus än i lägenhet?


Det jag har märkt är att ju större man vill bo, ju fler prylar och bilar man har, ju billigare blir alternativet att bo i hus. Är kraven på utomhusytor höga så gör det också att en villa kan vara ett bättre alternativ än en lägenhet.

Det påverkar också i vilken stad man bor i och hur centralt man vill bo. Jag skrev ju nyligen ett inlägg om att flytta från Stockholm till en mindre stad och just i Stockholm är centrala villor extremt dyra, medan det finns ett mycket större utbud på lägenheter.

Så att istället för att det här blir ett inlägg om villa vs lägenhet så får det bli ett inlägg om när de olika alternativen är det bästa valet.

Fördelar med att bo i hus istället för i lägenhet


De stora fördelarna med en villa är att man generellt sätt får större ytor, större förvaringsutrymmen, parkeringsplats/garage, större utomhusytor, mer avskildhet och större makt över boendeekonomin.

Det här lockar nog väldigt många. Det kräver ett större eget ansvar och arbete men kan istället löna sig för rätt personer och vad man är ute efter.

Nackdelar med att bo i hus eller villa


De uppenbare nackdelarna som jag själv ser med att bo i ett hus är att det kräver mycket underhållsarbeten, man måste klippa gräs, skotta snö och det är större risk för inbrott när man åker på semester.

För oss som har intressen främst utanför hemmet innebär det här att det skulle ta massor av vår tid som vi vill lägga på annat. Om vi dessutom skulle oroa oss för inbrott om vi åkte bort så skulle det antagligen göra det jobbigt eller leda till ökade kostnader i form av larm och inbrottsskydd.

Jobbigt att bo i hus?


För vår del känner vi alltså att det skulle vara jobbigt att bo i hus. Främst på grund av allt arbete det innebär och all tid som binds upp på underhåll etc. Däremot förstår jag att många tycker det är kul att klippa gräset, olja altanen, måla fönstren osv.

Det är helt enkelt olika för olika personer. Jag tror dock att det lätt springer iväg i kostnader när man börjar med olika projekt på en villa, inget är speciellt billigt. Altanbyggen, nya buskar, växthus, garagebyggen osv. är inga ovanligheter bland vänner jag känner.

Fördelar med att bo i lägenhet istället för hus


När det gäller lägenhet så är ju det stora fördelarna helt klart att man inte alls behöver lägga ner lika mycket tid på sitt boende. Under de år jag har bott i lägenhet så har jag knappt behövt lägga någon tid alls, på sin höjd har det varit att byta lampor, byta en blandare och vara med på några städdagar (frivilligt).

Självklart går det att renovera hur mycket som helst men det är inget måste. I princip alla nödvändiga renoveringar sköter föreningen och om ekonomin är bra så är det inräknat i den ekonomiska planen för underhållet.

En annan fördel med att bo i lägenhet är att det ofta ingår bredband, tv, etc. som har förhandlats till bra priser. Man har även tillgång till tvättstugor, gemensamhetslokaler etc.

Nackdelar med att bo i lägenhet eller bostadsrätt


Nackdelarna är ju helt klart att man har folk närmare inpå och att man har mindre egna utomhusytor. Man har även sämre kontroll över boendeekonomin eftersom man delar den med flera andra.

Vill man ha garage/parkeringsplats eller förråd så tillkommer det ofta extra kostnader. Att bo i lägenhet kan alltså vara bra och dåligt och det är viktigt att man har bra grannar för att det ska fungera bra.

Jobbigt att bo i lägenhet?


Det som kan vara jobbigt med att bo i bostads- eller hyresrätt ät ju helt klart att man måste komma överens och acceptera andra. Alla tänker inte likadant och då måste det fungera ändå. Vi själva har aldrig haft några problem med det här men jag kan tänka mig att de finns.

En annan sak skulle väl vara om man har mycket prylar. I en lägenhet är man mer begränsad när det gäller lagringsutrymme, det finns helt enkelt begränsat med plats och ingen egen tomt.


Vad är dyrast, villa eller lägenhet?


Så, nu har jag babblat på om mina tankar och nu är det dags att syna kostnaderna. Helt ärligt så är det omöjligt att avgöra vad som är dyrast men jag kan tror definitivt att det är lättare att bränna mer pengar om man bor i villa.

Det finns obegränsat med projekt att starta och vad du än gör på en villa så kostar det pengar, jag har flera vänner som kan intyga på detta. Sen finns det självklart undantag. Jag tror helt enkelt att man måste överväga vad som är viktigast och välja efter det.

Lägenhet är billigt om man vill bo litet


I vårat fall tror jag att lägenhet alltid kommer att vara det bästa alternativet så länge det finns som alternativ. Att bo i en liten lägenhet gör att man har en liten andel i föreningen, vilket gör att man betalar en låg avgift. Trots det får man samma tillgång till allt som alla andra.

Jag har svårt att se att en kostnad större än 5-10.000kr skulle kunna dyka upp för oss som vi måste fixa. Det är typ om spis, kyl eller frys, blandare lägger av men det är egentligen inte ens helt nödvändigt att fixa direkt.

Lägenhet är enkelt!


Den största anledningen till att vi gillar att bo i lägenhet är för att det är enkelt! Vi behöver aldrig och jag menar aldrig ta några beslut om renoveringar, lösa paniksaker etc. Allt som kan hända som är kritiskt tar föreningen hand om, resten går på försäkringen om det skulle vara så.

För oss som ska leva på aktier, resa och göra roliga saker utanför hemmet krävs ett enkelt boende. Vi har inte tid eller råd att lägga pengarna på nytt tak eller växter.

Det här är väldigt skönt eftersom det frigör enormt med tiden om man ser det i ett längre perspektiv. Det är nog just det här som gör mig lite rädd för att äga ett hus, men jag hör gärna vad ni husägare säger.Allemansrätten är vår trädgård!


Som en sista grej vil jag bara nämna det som vi tycker är så bra med Sverige, vi har en grym natur! Vi ser inte behovet av en egen trädgård. Vi har miltals med vandringsleder, skog och sjöar utanför dörren. Det är vår tomt!

Vi har parker att grilla i, bryggor att bada från och fotbollsplaner att spela på. Allt det här får till och med utan att behöva sköta om, underhålla eller betala extra för (förutom skatt som alla betalar). Vi ser det som ett av våra största lifehacks för vår ekonomi!


Är det mycket jobb på en villa? Skriv gärna en kommentar med för- och nackdelar så fyller jag på i inlägget! Är det bättre att bo i hus i småstäder och lägenhet i stora städer? :)

söndag 10 maj 2020

Hur gammal måste man vara för att köpa aktier? (Åldersgräns)

För ett tag sen fick jag frågan: Hur gammal måste man vara för att köpa aktier? Jag hade ett vagt minne om att det är 18 år som gäller då jag själv tog hjälp att köpa mina första aktier i 16 års ålder men bestämde mig för att ta reda på vad som gäller.

Så, hur gammal måste man vara för att köpa aktier? Du måste vara 18 år gammal för att själv öppna ett aktiekonto och köpa aktier. Däremot kan du med hjälp av dina föräldrar eller förmyndare öppna ett konto och börja med aktier även som minderårig. De måste då signera dokumenten som ger dig rätt att öppna ett konto och de har ansvar för det enda fram tills du fyller 18.
Innehåller affiliatelänkar


Köpa aktier som minderårig kräver föräldrarnas medgivande


Vad vi kan utläsa från reglerna är alltså att om du inte har åldern inne och vill köpa aktier så gäller det att dina föräldrar är med på det. Så länge de är med på det så kan ni snabbt öppna ett konto på t.ex. Avanza eller Nordnet och de kan godkänna det med hjälp av BankId.När kontot väl är öppnat så är det dina föräldrar som förfogar över det men den dag du fyller 18 så går ansvaret över till dig om inget annat har angetts. Det gäller alltså att du kommer bra överens med dina föräldrar för att du ska kunna bestämma vilka aktier som köps etc.

Hur ska man spara när man är ung?


Nästa fråga efter att man lyckats öppna sitt aktiekonto i ung ålder är ju hur man ska spara, vad man ska köpa och hur mycket risk man ska ta i sina aktier? Jag ger aldrig några råd på aktieköp i min blogg men jag kan berätta hur jag själv hade gjort i efterhand.

Med tanke på att börsen historiskt har gett en bra avkastning och att vi belönats för att ta risk så skulle jag själv ha varit beredd att ta hög risk i ung ålder eftersom sparhorisonten hade varit lång. med risk menar jag inte att köpa förhoppningsaktier, det jag menar är att ha stor del investerat i stabila aktier eller aktiefonder.

Det gäller dock att vara medveten om riskerna och att tänka långsiktigt. På lång sikt har det lönat sig att vara fullinvesterad, på kort sikt kan det gå både upp- och ner.

Varför ska man börja spara i aktier som ung?


Svaret är helt enkelt att det finns enorma möjligheter till en bra avkastning. Om du kommer igång tidigt så får du en grym "snöbollseffekt" vilket ger ett stort ekonomiskt försprång i resten av ditt liv.

Kanske har du ett sommarjobb, ett extrajobb eller liknande och kan sätta av en liten del av det du tjänar i ett aktiesparande? Jag tycker aldrig att man ska vara för sparsam i ung ålder och offra upplevelser i ung ålder men du kan sätta in en liten del av det du tjänar i ett aktiesparande och få enorm effekt av det i framtiden.
Hur lyckas man övertala sina föräldrar att aktier är bra?


Att aktier har varit ett bra investeringsalternativ på lång sikt vet nog de flesta. Däremot är det många som är rädda för aktier eftersom de sätt börserna dyka, inte minst nu senast i samband med coronakraschen.

Det här är en vanlig anledning till att många aldrig kommer igång och det är synd. Fördelen om du börjar med aktier i ung ålder är att du troligtvis kommer att hålla på i minst 20 år och kanske t.o.m. 30 eller 40 år. 

Du har alltså lång tid på dig att rida ut olika krascher och kommer med all sannolikhet att bli en stor vinnare. Här kan du läsa flera argument till att det kan vara en bra idé att investera på börsen. Om dina föräldrar fortfarande tvivlar så be dom googla historisk avkastning på börsen eller nåt :).

Vad ska man tänka på när man köper sina första aktier?


Som sagt, jag ger inga råd här utan säger bara vad jag kan tycka är bra att tänka på. För det första, inse att du inte är någon expert så agera efter det. Börsen har gått upp historisk så gör det inte svårare än vad det är.

Börja med att köpa några indexfonder och lägg oddsen på din sida. I takt med att du lär dig mer kan du börja investera i investmentbolag och aktier. Börsen är i grunden ganska ankel men tyvärr gör vi det svårt för oss själva ibland, gör inte det.

Undvik förhoppningsbolag


Jag gjorde själv det här misstaget i början. Man tror att man vet bättre än alla andra och ska köpa något nytt bolag med en ny idé men som varken tjänar pengar eller säljer något, men som däremot har massa skulder och glatt pumpar nyemissioner.

Gör det inte, undvik det bara. Satsa på stabila bolag istället, i alla fall med majoriteten av dina pengar. Få till en bra grund innan du börjar fundera på såna saker. Du kommer med stor sannolikhet att få en bra avkastning ändå och om du börjar med aktier innan du fyllt 18 och håller i det lär du bli riktigt rik i ung ålder ändå.

Lär dig mer om aktier


Något som kan vara en riktigt bra utbildning är att lära dig hur aktier fungerar redan tidigt i livet. Istället för att försöka hitta de nya aktierna och analysera börskurser så skulle jag fokuserat på att lära mig hur aktier fungerar, vad det är och hur du kan utnyttja det för att bygga din ekonomi.

Många vet inte vad aktier är för något, skulle fler veta det så skulle nog fler investerat i aktier. Det är ganska enkelt när bitarna faller på plats men avsätt några dagar till att verkligen läsa på innan du kör igång. det blir även roligare då! :)

Jag tycker att Avanzaakademin går igenom allt om aktier på ett riktigt bra sätt. Börja där och läs sen vidare om det du är intresserad av. Du hittar infon du behöver på nätet, Google is your friend! :)

När började ni med aktier?


Ett tips är att även kolla in Unga Aktiesparare! Vill även reservera mig för att jag kan ha missat något :).

fredag 8 maj 2020

Livet som ekonomiskt oberoende - Tankar efter 2 månader i total frihet

Nu var det längesen jag skrev på bloggen och tänkte förklara lite varför. Jag har ju kört livet som ekonomiskt oberoende sedan i början på mars ungefär då jag pausade mitt jobb helt. Jag är inte permitterad eller något sånt utan valde helt enkelt att inte ta in några fler jobb i firman och har varit ledig istället.

Så, hur är livet som ekonomiskt oberoende? Är det som förväntat, bättre eller sämre? Helt ärligt så var det inte så mycket förändringar den första tiden och jag kan väl säga att jag kanske gled in lite i vanliga rutiner. De senaste veckorna däremot har jag gått in helt i det oberoende, mycket tack vare bra väder. Det har varit fullt fokus på fritidsaktiviteter och sambon och jag har faktiskt helt glömt allt det andra...Innehåller affiliatelänkar


Hur är livet som ekonomiskt oberoende?


Det är bra, det är riktigt avslappnande! Det påminner mig väldigt mycket om när jag tog ett sabbatsår och bara var helt ledig och gjorde vad jag ville. Känslan är ungefär likadan, man blir kreativ på ett annorlunda sätt eftersom det inte finns några måsten i hjärnan.

De första veckorna lekte jag med lite nya projekt och var helt inne i det medan jag de senaste veckorna har varit totalt inne i utomhusaktiviteter och inte haft tid för något annat. Det är just det här jag gillar med att vara ekonomiskt fri eller oberoende, att inte ha några måsten eller något som måste göras.

Att kunna släppa en sak och börja på en annan utan att känna pressen att det hela tiden måste slutföras är frihet! Visst, jag jobbade ju bara 10 timmar i veckan innan, men det är inte samma sak...

Är jag över den ekonomiska gränsen för ekonomiskt oberoende?


Nja, de flesta skulle säga att jag inte alls är ekonomiskt oberoende. Efter Coronakraschen och lite uttag från portföljen så är värdet på knappa 2 miljoner. Men frågar du mig så känner jag mig väldigt oberoende. Pengarna lär fortsätta växa över tid och jag känner mig inte alls orolig.


Grejen är att ekonomisk frihet har med så mycket mer än pengar att göra, mycket sitter i huvudet och att lyckas koppla bort saker som tryckts in i oss under hela vårat liv. Att bli fri kräver hårt jobb, inte minst mentalt.

Hur oberoende du är har med dina kostnader att göra


De flesta vet redan om att kostnaderna påverkar enormt mycket hur ekonomiskt bundna vi är. Men det har inte bara med matematiken att göra utan även om hur det känns psykologiskt. Själv har jag jämförelsevis väldigt låga fasta kostnader om vi går efter någon sorts snitt.

Det gör att jag känner mig väldigt lugn nu när jag inte har någon inkomst alls och dessutom "i andras ögon" inte har ett så stort kapital att leva på. I mina ögon däremot känns det som att jag har goda marginaler, just eftersom mina månatliga kostnader inte känns så stressande.

Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?


..då kommer vi in på det stora frågan, hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba? Som sagt, svaret på den frågan är så individuell. Det skiljer helt enkelt beroende på livssituation, hobbys, familjesituation, Tidigare investeringar, boende etc.

Nicklas "Investeraren" Andersson går in på just det här i den här artikeln. Där nämner han några bra punkter för att komma fram till hur mycket pengar just du behöver. Den viktigaste frågan du bör ställa dig är: Hur mycket pengar vill jag kunna spendera varje månad?

Det är alltså vad du vill spendera varje månad som avgör när du är ekonomiskt oberoende, inte vad du spenderar just nu. Det här är viktigt och jag ska förklara mer om det nedanför...


Är dina kostnader idag vad du vill att de ska vara imorgon?


Något som jag har märkt för egen del är att det är lätt att sitta och räkna på ekonomiskt oberoende men att det inte alltid blir exakt som man tänkt sig. Jag var ledig ett drygt år under mitt sabbatsår och ett vanligt argument mot att den ekonomiska kalkylen inte håller då man blir fri är att man "kommer att bränna mer pengar när man är ledig".

I mitt fall stämde det inte alls då jag låg perfekt inom budget trots att jag i princip gjorde roliga saker varje dag. Om jag kollar på de två månader jag har varit ledig nu började den första månaden extremt ekonomiskt medan jag bränt väldigt mycket pengar den senaste veckan. De kommer dock att sprida ut sig lång tid framöver.

Jag räknar på års- eller två-års budgetar


Det jag ville komma fram till var att det är jättesvårt att sätta en fast budget för varje månad. För mig är det omöjligt, jag har inte ens plockat lön varje månad när jag jobbade utan plockade ofta ut lön var 3:e-5:e månad.

Däremot är det bra att ha en budget för att se att man ligger rimligt till för ett helår eller två. Om jag köper en cykel- eller en skidutrustning så är det ju tänkt att de köpen ska hålla i flera år. Därför sprids ju kostnaden ut vilket kan göra att året efter inköpen hamnar betydligt lägre än "budgeterat".

Sparkvot för ekonomiskt oberoende


När vi pratar om att spara oss till ekonomisk frihet vilket jag själv har gjort och gör så är sparkvoten det avgörande för hur lång tid det tar. Ju mer du sparar, ju fortare går det att nå målet.

Här gäller det dock att veta vad mer betyder och det är just det som är sparkvot. Sparkvoten avgör hur stor del av din totala inkomst du sparar. Om du har en inkomst på 20.000kr efter skatt och spara 10.000kr så är din sparkvot 50%.

Om en annan person har en inkomst på 40.000kr efter skatt och sparar 10.000kr så sparar ni lika mycket, men han har bara en sparkvot på 25%. Det här innebär att du kommer att bli ekonomiskt oberoende snabbare än den personen trots att du har en lägre inkomst.
4% regeln avgör hur stort kapital du behöver för att bli ekonomiskt oberoende


Normalt sett när man räknar på hur mycket pengar som behövs för ekonomiskt oberoende så räknar man på den så kallade 4-procents regeln. Det innebär att om börsen presterar som den gjort historiskt så kan vi plocka 4% av vårat sparade kapital varje månad utan att kapitalet minskar i värde.

Genom att veta det här kan vi ganska enkelt räkna ut hur stort kapital vi själva behöver innan vi kan sluta jobba. Om du vill räkna ut hur mycket pengar du behöver så gör du det enklast genom att ta dina total årliga kostnader delat med 0,04.

 • Totala årliga kostnader / 0,04 = Kapitalkrav för ekonomiskt oberoende / Ekonomisk frihet

Hur räknar jag ut mina årliga kostnader?


Som jag skrev innan så kan det vara svårt att räkna ut sina månatliga kostnader så själv räknar jag på minst ett år eller slår ihop två år. Lättaste sättet att göra det här på är genom att titta bakåt på sina kontoutdrag för att få en ärlig bild på hur man spenderar sina pengar.

Det ger också ett grymt bra tillfälle för att justera kostnader. Det är lätt att spendera pengar på rutin som blir stora summor i längden. Grejen som de flesta missar är att om man kan sänka sina kostnader så går det grymt mycket snabbare att nå målet.

Bli ekonomisk oberoende snabbare


Bara för att visa på hur stor skillnaden blir för en väldigt ekonomisk person och en som bara spara en liten del av sin lön så tar jag två exempel.

Person 1
 • Har en inkomst på 20.000kr/mån
 • Sparar 10.000kr/mån (50%)
 • Med en avkastning på 9% så blir den här personen ekonomiskt oberoende på 13,5 år.

Person 2
 • Har en inkomst på 20.000kr/mån
 • Sparar 4.000kr/mån (20%)
 • Med en avkastning på 9% så blir den här personen ekonomiskt oberoende på 19,5år.

Mitt sparhack som gett mig frihet gratis!


Ok, mycket som jag har skrivit är ju ganska självklara grejer men en sak som verkligen boostat min frihet är timingen. Jag gick medvetet all in i mitt sparande under några tuffa år ganska tidigt för att få igång pengamaskinen.

Att få igång pengamaskinen tidigt gör att den så kallade ränta-på-ränta effekten kommer att ge dig gratis pengar utan att du behöver jobba för det. Ju tidigare du lyckas bygga upp ett betydande kapital, ju tidigare kommer du att få skörda frukten av det.

Börja tidigt och bli belönad


Att komma igång idag och starkt ger ofta ett bättre resultat än att spara lite i resten av ditt liv. Om du t.ex. sparar 13.000kr/mån till 9% avkastning så har du en miljon efter drygt 5 år.

Säg att du slutar spara helt när du nått miljonen och bara låter den ligga investerad, efter 20 år har du 5,6 miljoner. Trots att du bara har investerat 900.000kr. En person som sparar 5000kr varje månad i 25 år har 5,3 miljoner och har totalt investerat 1,5 miljoner.

Att köra hårt från dag ett lönar sig alltså, men självklart ska det vara rimligt och allt sparande är bättre än inget...

Vill du köra igång? Öppna ett konto hos Avanza här!

Vill du räkna på ditt sparande och se när du blir ekonomiskt oberoende? Gör det i kalkylatorn här!


Håller ni med om att ekonomiskt oberoende är lika mycket mentalt som siffor på kontot?