tisdag 30 oktober 2018

Klara sig på lite pengar - Några enkla tips!

Jag får ganska ofta frågan här på bloggen hur jag kan klara mig på så lite pengar. Mitt mål är att uppnå 9200kr i utdelningar varje månad för det är så mycket jag anser mig behöva för att betala mina räkningar och leva ett bra och roligt liv.

Jag förstår att det här låter som en alldeles får låg budget för många så jag tänkte bryta ner det och gå igenom hur jag gör för att kunna leva på så lite pengar.

Få 50kr gratis hos Refunder genom min kompislänk!




Inlägget innehåller affiliatelänkar

Lite pengar betyder mycket tid


För att överhuvudtaget klara av att hålla motivationen uppe och inte spendera mycket pengar tycker jag det är viktigt att förstå varför man gör det. Om man förstår varför man ska leva på lite pengar så är det mycket lättare att även göra det.

Det gäller alltså att se vad man får för "att inte bränna" pengarna. Det enkla svaret på det är tid. Tidigare i livet räknade jag på ett väldigt enkelt sätt kring det här, Då räknade jag att en sparad tusenlapp var en ledig arbetsdag. Jag övervägde alltså mina köp mot hur mycket de var värda av min tid och jag märkte ganska snabbt att det här ledde till att jag sparade en del pengar.

Räkna själv vad det du köper kostar i tid i Avanzas sparkalkylator. Det är rätt skrämmande hur dyr en TV t.ex. blir på 10 års tid.

Med tiden har jag dock funnit aktier och investerandet. Det har gjort att tänket jag hade tidigare hamnar på en helt ny nivå. Nu ser jag en sparad tusenlapp som en passiv inkomst, inte bara som en ledig dag alltså.

Om jag t.ex. har en sparhorisont av en tusenlapp på 7 år till en direktavkastning på 5% så kan jag räkna med att den sparade tusenlappen ger mig 100kr om året i utdelning då. Detta trots att jag har tusenlappen kvar och att den fortsätter att växa.

Om ytterligare 20 år så kommer den där sparade tusenlappen att ge mig exakt.. 1000kr om året i utdelningar. Fatta då om man skippat den där dyra bilen för 600 000kr och köpt en begagnad för 50 000kr istället. Små skillnader i val idag gör enorma skillnader i passiv inkomst framöver.

Få 50kr gratis hos Refunder genom min kompislänk!




Grunden i hela mitt tänk är alltså att jag värderar tiden det tar att jobba ihop pengarna som behövs för att köpa de saker jag vill ha. Om något är värt pengarna och jag kommer att använda det tillräckligt mycket så spelar det ingen roll om det är en resa för 20 000kr eller en cykel för lika mycket.

Däremot skulle jag aldrig bränna 300 000kr i ett bilköp eftersom jag vet att jag hellre skulle åka på skidresor med sambon varje helg/vecka, hela vintern, varje år i resten av mitt liv för samma pengar. Det enda jag behöver göra är att skippa en dyr bil idag och köra en billigare i 14 år.

Läs mer: Bygg en pengamaskin!


Bild från en mtb tur i somras i Norska fjällen


Hur ska man göra för att klara sig på lite pengar?


Jag ska vara helt ärlig och säga att jag vet inte om jag ligger på exakt de 9200kr som jag har i mitt mål varje månad, varje år. Men jag skulle tror att jag är väldigt nära det. För att se hur jag ligger till så kollade jag faktiskt mitt kontoutdrag på mina konton för det senaste sju månaderna och stämde av.

Jag räknade självklart bort mitt sparande på Avanza. Det jag kan säga och som förvånade mig är att jag klarade mig med god marginal under 9200kr i månaden!

Då inkluderar den perioden även semestern vilket innehöll bland annat några veckor i de svenska- och norska fjällen, lite roadtrippande i Sverige på vägen och en utomlandsresa till ett av baltländerna där vi chillade runt i gränderna, besökte mysiga caféer och drack vin och öl. Man kan leva rätt bra på lite pengar enligt mig alltså.



Att komma undan billigare


Jag ska försöka förklara hur jag gör för att komma undan billigare och få mer pengar över till investeringar. Vilket i sin tur betyder att jag kan jobba mindre men ändå göra roliga saker. Att ha tid till- är enligt mig minst lika viktigt som att ha pengar till att göra saker.

Det första jag vill nämna är att sänka de fasta kostnaderna! Jag gillar inte alls fasta kostnaderna utan lägger hellre 10 000kr på en resa varje år än att betala för höga räkningar. Jag jämför el-abonnemang hos Compricer för att ta ett exempel. Där jämför jag även hemförsäkring, bilförsäkring etc. Här är lite hur jag har gjort.

  • Ha få fasta kostnader - Alltså kapa bort alla räkningar som är onödiga. Jag gillar att åka skidor, mtb, vara i naturen och resa. Jag har alltså inget Netflix-, Spotify eller tv-abonnemang jag betalar för. Självklart ska man ha det om det ger ett värde men för mig är det inte värt pengarna och jag lägger de hellre på annat. 
  • Elräkning - Det är superenkelt att sänka elräkningen, många betalar för mycket år efter år. Läs mitt blogginlägg om hur du sänker din elkostnad.
  • Bilen - Kan man skippa bilen så finns det enorma pengar att spara. Jag har bil just för att det underlättar för att ta sig till fjällen t.ex och åka skidor och mtb men jag har valt en billig bil. Det är dessutom rätt enkelt att få ner kostnaden för bilförsäkringen som är den stora fasta kostnaden där. Jag cyklar mest hemma och försöker att använda bilen så lite som möjligt. När jag slutar att jobba kan jag eventuellt tänka mig att göra mig av med bilen.
  • Boendekostnader - Förutom elräkningen så har vi även kostnad för hemförsäkring och ibland räntekostnader som går att påverka. Räntekostnaderna är ofta väldigt stora och kan du förhandla en ränterabatt med din bank finns det riktigt mycket pengar att spara. Vi har valt att bo hyfsat litet (60m2 på 2 pers) i en förening med låg belåning, vilket betyder att avgiften är ganska låg. Det är grymt lätt att spara pengar på att inte överförsäkra sig och välja en billig hemförsäkring vilket jag skrivit om i ett eget inlägg.
  • Mobiltelefon - Min sambo har ett mobilabonnemang för 95kr i månaden och jag betalar 220kr i månaden men då ingår avbetalning (24 månader) för en telefon som hade kostat mig 5000kr att köpa löst så det blev billigare så. När bindningstiden går ut kommer jag också välja ett abonnemang för 95kr i månaden eller ett ännu billigare från Vimla. Jag har dessutom telefonen på företaget vilket gör att jag netto betalar i princip 110kr för telefon och abonnemang.
  • Matkostnad - Det här är en kostnad som verkligen kan dra iväg men jag har ett sjukt bra tips här. Vi sätter in 1500kr var på ett gemensamt Ica-kort vilket blir 3000kr totalt varje månad. Oftast håller vi det här tills det är ett par dagar kvar så vi kanske går över med 5-1000kr vissa månader men då är det oftast för vi använt det till att köpa pizza ute, nån öl eller liknande. Det här sparar enorma pengar eftersom man har koll på matinköpen på ett helt annat sätt. innan vi skaffade ett gemensamt kost brände vi säkert det dubbla. Några andra tips är de klassiska att använda tygpåsar och rabattkuponger. Eftersom vi har Ica-kort så får vi alltid rabattkuponger på 8% varje vecka. Tillsammans med att utnyttja erbjudanden så är det inga problem att spara pengar varje månad.
  • Resor - Vi älskar att resa och vi undviker gärna hotell. Det här är rätt nice med tanke på att vi kommer undan så mycket billigare. Vi bokar gärna boende via AirBnb och bor gärna på billiga ställen. Ofta får man sjukt mycket mer genom att boka privat istället för att bo på ett hotell. Även Booking och Hotels.com kan ha bra erbjudanden så det gäller att kolla runt lite. Ett tips om man vill stanna ett par nätter extra är att prata direkt med ägaren vilket ofta ger 20% billigare pris på de nätterna. Jag skrev tidigare ett inlägg om 5 tips på budgetresor i Europa. Egentligen skulle jag säga att alla länder i Europa går att resa till på en bra budget men vår erfarenhet är att man får tänka till betydligt mer i Västeuropa och att många länder i Östeuropa är extremt lätt att komma billigt undan.
  • Kläder och prylar - Jag köper sällan saker på ordinarie pris om det inte är något jag verkligen behöver och vill ha. Annars utnyttjar jag reor vilket nästan alltid finns. Ett annat smart tips är att utnyttja rabatterna genom Cashback som jag skrivit om tidigare. Det bästa tipset är dock, köp inte saker som du inte kommer att använda!
  • Få bonus på köp och slippa kortavgifter - Något som jag gjort nyligen är att skaffa ett Komplett-kort med bonus och utan avgifter vilket ger ytterligare lite pengar. Det är extra bra utomland eftersom man slipper uttagsavgiften på kontanter.


Rätt fina och mycket blåbär i våra svenska fjäll! :)

Att handla ofta kostar både tid och pengar


Jag ska inte säga att jag inte köper saker eller så men jag har under de senare åren dragit ner rätt mycket på framförallt spontanköpen man gjorde tidigare. Att köpa saker tar inte bara tid vid inköpstillfället, det tar även tid för att lagra sakerna, använda dom och sen göra sig av med dom.

Därför har jag insett att det är bättre att köpa en bra sak istället för 20 dåliga saker. Det är enklare och tar mindre tid att äga en t-shirt som är snygg och håller för 100 tvättar istället för att äga 20st som bara håller i fem tvättar. Det är möjligt att jag börjat tänka lite minimalistiskt även om jag är långt ifrån en minimalist.


Tidigare tänkte jag nog mer ekonomiskt i det hela. Alltså jag såg tiden som det tog att jobba ihop till inköpet. Nu ser jag nog helheten mer och att varje sak jag köper har en livscykel. där ingår tid för inköp, användande och att göra sig av med prylen.

Om man tittar objektivt på det så ser man att varje köp och slängtillfälle tar massa tid och då känns det mer effektivt att kapa bort de tillfällena så mycket det går. Att köpa bra kvalitet sparar både tid och pengar alltså, samtidigt som förvaringen blir lättare genom att äga färre saker som kräver mindre underhåll.

Hur gör ni för att klara er på lite pengar?

söndag 28 oktober 2018

Mina utdelningar 2019 - Hur ser statusen ut?

Just nu är det mycket snack om nedgångarna på börsen och även om min portfölj har påverkats rätt hårt de senaste veckorna är jag för året upp 3,5% på mitt totala kapital. Visst såg det bättre ut för en månad sen, men jag är nöjd ändå. Det är ju gratis pengar och tittar vi tillbaka ett år eller två så ser det riktigt bra ut.




Mina utdelningar inför 2019


Eftersom jag räknar på 4%-regeln på mina fonder så innebär det ju att jag tappat lite i takt med att värderingarna gått ner. Däremot har dollarn kompenserat lite för det här och jag har växlat upp lite smått på preferensaktierna. Det har sammantaget gjort att jag i princip ligger på samma utdelningsnivå inför 2019 som innan den här börsdippen. Mina utdelningar inför 2019 ser ut att hamna på 71 185kr om jag inte räknar med återinvesteringar-, utdelningshöjningar eller nysparande.

Jag ser verkligen fram emot att köpa på mig mer aktier nu under november då värderingarna gått ner lite. Det gör ju automatiskt att vi får lite mer utdelningar för pengarna. November är en helt ok månad för mig och jag kommer att få 7632kr i utdelningar. Tyvärr kommer jag inte att kunna spara något utöver det men det är ändå en helt ok summa som gör att ränta på räntan rullar på bra. Här nedanför är min uppdaterade utdelningskalender och hur utdelningsstatusen är inför 2019.




Frihetskvoten börjar fyllas upp


Jag har lagt till en kolumn som anger hur mycket av Frihetskvot 1- och Frihetskvot 2 som jag har uppnått. Om man kollar i tabellen så ser man att jag uppnått frihetskvot 1 i mars, april, maj och november. Det innebär att utdelningarna enbart från de månaderna täcker månadens fasta kostnader. I mars och april har jag uppnått frihetskvot 2 vilket innebär att jag i de månaderna täcker samtliga kostnader inklusive nöjen, resor etc.

Målet är ju att bli ekonomiskt fri och att sluta jobba helt. För att nå dit behöver jag först täcka mina fasta kostnader på 78 000kr per och sen täcka mina totala kostnader på 110 000kr per år. När jag når dit slutar jag att jobba helt, så enkelt är det! :)


Det enda sättet för mig att nå dit är att återinvestera mina utdelningar månad efter månad. Jag måste ha ett stadigt kassaflöde från mitt kapital för att ha en chans att nå ekonomisk frihet. Eftersom jag bara jobbar deltid så tjänar jag rätt dåligt och har inte råd att spara så mycket. Därför slutar jag inte att återinvestera, därför säljer jag inte mina aktier när det blir oroligt på börsen. Jag har helt enkelt inte råd med det. För att skörda frukten måste vi så ett frö!




Har växlat om lite för att boosta utdelningarna


Även om jag inte säljer av eller försöker att tajma marknaden så anpassar jag mig ändå lite inför oroligare tider. Jag har tidigare haft en hyfsad stek i preferensaktier och växlade ner på preferensaktierna när det började värderas högre. Värderingen har nu börjat komma ner lite igen och jag har börjat växla upp preferensaktierna igen. Jag har inte gjort någon stor omställning i portföljen utan sålt fonder motsvarande 1% av portföljen och köpt Corem- och Klövern Pref för den senaste veckan. Totalt äger jag preferensaktier motsvarande 5-6% av portföljen och kan tänka mig att öka det under den närmaste tiden.

Anledningen till att jag kan tänka mig att öka upp preferensaktierna är för att jag har tidigare bra erfarenhet av det under nedgångsperioder. Mina preferensaktier har historiskt stått emot bättre i nedgångar och de ger ett bra kassaflöde för återinvesteringar. Det ger mig en liten trygghet då jag alltid ligger all in i akter och fonder.

Hur gör ni när börsen går ner? Återinvesterar ni som vanligt eller bygger ni buffert? Har ni några preferensaktier i portföljen?

onsdag 24 oktober 2018

Uppföljning sen jag sänkte min elkostnad - Hur mycket sparar jag?

Jag tänkte att det var dags för en uppföljning på mitt senaste inlägg om när jag fixade en lägre elkostnad. Jag har gjort det här flera gånger förut och om det är något jag älskar så är det att sänka de fasta kostnaderna. Anledningen till det är för att det är dom som är avgörande för när jag kan leva på mina utdelningar. Häng med och läs min utvärdering och hur mycket jag sparar tack vare bytet.




Hur mycket sparar jag på att byta elbolag?


Jag bytte elbolag i slutet i maj i år och jag valde startdatum för bytet till den första juli. Jag har med andra ord haft mitt nya elbolag i snart 3 månader och kan nu utvärdera och göra en uppskattning på vad jag faktiskt sparar på bytet. Jag har alltså bytt elbolaget som levererar elen men man kan inte byta elnätsbolaget så den räkningen och skatten är densamma som innan.

Priserna har gått upp rätt kraftigt sedan jag gjorde bytet så det är lätt att känna att det blivit dyrare om man jämför med priserna man hade tidigare om man som jag gjort bytet nu. Kollar man mer noggrant så ser man dock att det som sagt är priserna i allmänhet som ökat och man bör därför jämföra vad man får betala i dagsläget bolagen emellan.




Om jag struntar i elnätsavgiften (eftersom den inte går att påverka) så kan jag säga att besparingen ändå är helt ok. Detta trots att jag hade en billig leverantör innan och att vi har hyfsat låg elförbrukning. Om jag haft kvar mitt tidigare elbolag så hade månadens elräkning (från elbolaget)hamnat på 255kr. Min nya räkning landar på 215kr. Då har jag räknat om dagens priser för samma förbrukning. besparingen på det som är möjligt att ändra är alltså 15,7%, det är riktigt bra tycker jag!

  • Besparing = 15,7%

Att spara pengar är skattemässigt bra


Min prognos om att jag skulle spara omkring 500kr om året stämmer alltså ganska bra. Om jag sparar lika mycket som den här månaden så blir det 480kr om året. Det kan låta som lite pengar men man får inte glömma att det är skattade pengar. Det är alltid bättre att spara- över att tjäna samma summa pengar om man ser det skattemässigt.

Jag rekommenderar lätt att kolla hur mycket du kan spara på din elräkning redan idag. Det åste nog vara en av de enklaste kostnaderna att spara in på! Det absolut lättaste sättet för att kolla upp om du kan få billigare elräkning är att t.ex. gå in och Jämföra el-priser hos Compricer. (affiliatelänk) Du skriver bara in postnummer och får fram ett förslag med de bästa priserna. 

Läs mer om affiliatelänkar här.




Låt el-besparingen bygga ränta på ränta


Bara för att ge en tankeställare till alla som tycker att besparingen man gör på att byta elavtal är småpengar tänkte jag ta upp ett ränta på ränta exempel. Jag tar tre olika exempel på tre olika årsförbrukningar enligt samma byte som jag har gjort. Tänk då även på att besparingen blir större procentuellt ju större förbrukning man har. Så de flesta skulle nog spara mer pengar än mig eftersom vi har en rätt låg elförbrukning, men jag tar alltså samma procentuella besparing som jag gjort i alla tre exemplen. Exemplen har jag räknat ut i Stefan Thelenius Sparkalkylator deluxe


Jag har räknat på en årlig avkastning på 10% och att vi investerar mellanskillnaden varje månad. Startbeloppet har jag satt till noll kronor. Spartiden är 30 år.

  • Bostadsrätt / 3200kwh per år / besparing 40kr i månaden = 62 311kr
  • Bostadsrätt / 6000kwh per år / besparing 116kr i månaden = 180 703kr
  • Villa / 25.000kwh per år / besparing 371kr i månaden = 577 938kr

Som villaägare är det alltså sjukt enkelt att spara runt en halv miljon kronor på 30 års sikt genom att byta elavtal enligt uträkningarna ovanför. Det är pengar som man annars hade kastat i sjön alltså. Så om du inte kollat din elräkning på ett tag kan det vara dags att jämföra lite och se hur mycket du kan spara. Med ränta på ränta blir småsummorna riktigt stora pengar framöver. Om man tänker så här genomgående när det gäller alla räkningar kan man alltså leva ett grymt bra liv på mycket mindre pengar. I realiteten betyder det att man kan leva ett grymt bra liv även fast man jobbar mindre.

Om vi leker med tanken att du gör en liknande besparing som den här (på 15-20%) på allt du betalar för. Då betyder det att du kan gå ner på deltid men ändå ha råd med exakt lika mycket som om du jobbat heltid. Ta tag i det idag och förändra ditt liv för alltid! :)

När sänkte du din elkostnad sist?

söndag 21 oktober 2018

Har fått 140.000kr i utdelningar sedan bloggens start

I veckan passerade de totala mottagna utdelningarna 140 000kr sedan jag startade bloggen. Det är enligt mig sjukt mycket pengar och jag är glad att jag har valt utdelningsstrategin. Jag följer upp alla mina utdelningsmål och nästa milstolpe blir när jag mottagit totalt 150.000kr i utdelningar.




Jag får utdelningar gratis - från utdelningar jag fått gratis


De 140.000kr jag har fått har jag återinvesterat i nya aktier. Jag har alltså fått (!) en passiv kassako som ger mig 5698kr om året. Min genomsnittliga direktavkastning ligger på 4,07% så samtliga utdelningar jag har fått ger mig nya utdelningar. För dessa utdelningar köper jag nya aktier som ger mig ännu mer utdelningar. Ränta-på-räntan är så enormt stark så för varje dag man återinvesteringar snurrar snöbollen fortare. Det absolut viktigaste och som jag verkligen sett nu är att man aldrig ska sluta att återinvestera. Se till att komma igång med ditt aktiesparande, inkassera utdelningarna och återinvestera dom så kommer du att bygga pengar. Stora pengar! Det går nästan inte att misslyckas.

Min utdelningsprognos framöver ligger på 71.206kr om året. Men eftersom jag får utdelningarna löpande så innebär det att ränta-på-ränta effekten blir ännu starkare. Nu i november kommer jag t.ex. att få 7625kr i utdelningar. Det räcker till att köpa aktier som redan från inköpstillfället ger mig 310kr mer i utdelningar varje år. Det räcker till 77st frukostar. Bara genom de utdelningarna jag får i november kan jag alltså äta gratis frukost i 2,5 månad varje år, i resten av mitt liv.

Om man förstår vad det här innebär så förstår man den enorma kraften i ränta på ränta effekten. Bara genom utdelningarna jag får i mars nästa år kan jag finansiera min frukost varje dag i 13 år framöver, det är helt sjukt!





Inte bara gratis utdelningar av gratispengar


Något som är grymt viktigt är att inte bara ha koll på betydelsen av återinvesteringarna utan även utdelningstillväxten. Just nu ligger min genomsnittliga utdelningstillväxt på 8,6% om året i portföljen. Tillsammans med återinvesterade utdelningar innebär det att de totala årliga utdelningarna bör vara fördubblade redan om 6 år. Detta även om jag inte skjuter till något ytterligare kapital.


Det här är ett av alla konkreta exempel som visar på hur lätt det är att tjäna pengar när man är rik. Men för att komma dit måste man börja någonstans och då är det viktigt att veta att ränta-på-räntan jobbar redan från första dagen. Den kommer sen bli starkare för varje månad som går och ju mer pengar du sparar ihop ju mer kommer du att få gratis. Det är helt enkelt så det fungerar.

En miljon i utdelningar om 7 år


Med lite snabba uträkningar har jag kommit fram till att om jag skulle fortsätta att återinvestera utdelningarna så skulle jag troligtvis ha inkasserat total en miljon kronor i utdelningar om 7 år. Det är enormt mycket pengar. Nu kommer jag att sluta jobba innan det så miljonen kommer att skjutas upp. Däremot vet jag att jag kommer min miljonte utdelningskrona lite längre fram. Trots att jag börjar plocka ut utdelningarna och lever på dom så kommer de att fortsätta växa tack vare tillväxten. Min tro är att vi kan räkna med i alla fall 5% utdelningstillväxt framöver så teoretiskt skulle man kunna öka utgifterna om man vill det. I annat fall ökar tryggheten.

Om man någon gång tvekar på sina investeringar eller börjar vackla så kan det nog vara bra att titta tillbaka på allt man fått hittills och hur bra utsikterna ser ut framöver. Jag själv investerade tidigare mestadels i fonder och så mina totala utdelningar är betydligt större än de jag räknar här. Det viktiga är alltid att se vart pengarna kommer ifrån, då inser man att möjligheten till att det kommer att fortsätta i samma spår framöver är väldigt stor!

Vilka fler är sålda på kraften i ränta på ränta?

fredag 19 oktober 2018

Fredag, frihet och funderingar kring pengar

Idag är det fredag vilket betyder helg för min del. Sedan jag startade mitt företag har jag valt att bara jobba tisdagar, onsdagar och torsdagar. Jag kan ärligt säga att jag aldrig ångrat det beslutet trots en låg lön. Förra veckan tog jag 5 dagars helg och jag kommer faktiskt att göra samma sak den här veckan. Jag kan inte klaga på starten av helgen som bjuder på solsken och efter jag har skrivit det här blogginlägget kommer det att bli en vända med mtb:n i skogen.




Frihet eller pengar, måste man välja?


Något som jag faktiskt slåss med fortfarande ibland är att jag då och då blir sugen på att köpa dyra saker. Nu den senaste tiden har jag funderat kring ett köp av en ny cykel. Jag har faktiskt planerat in det här köpet så det är ingen spontangrej som dykt upp. Problemet med att cykla mtb är att det är en riktig prylsport, precis som många andra sporter. Det innebär att man hela tiden ställs inför val av utrustning att köpa som alla är bra på sina sätt.

För er som cyklar mtb vet ni nog vad jag pratar om. det finns massor av olika mtb:s men för den stigcykling jag kör har jag egentligen två val. Antingen fortsätter jag att köra på en hardtail (HT) som jag gör i dagsläget eller så köper jag en heldämpad (FS) mountainbike. Det senare alternativet är alltså ganska så mycket dyrare i inköp. Även om jag gärna undviker större engångskostnader så är det inte det som gör mig tveksam.




Inköpstillfället är bara en liten del av kostnaden


Något man ofta glömmer bort är att själva inköpskostnaden av en pryl oftast bara är en liten del av totalkostnaden. Sen har en pryl med ett högre inköpspris ofta en väldigt stör påverkan för en längre tid framöver. Om man går tillbaka till köpet av en mtb så kommer inte bara priset att vara betydligt högre för en FS utan den kommer även att ha högre servicekostnader än en HT. Det är helt enkelt fler saker som kan gå sönder så i samma ögonblick jag köper cykeln kommer min månadskostnad att öka. Så länge jag vill fortsätta att cykla dvs.

Nu kan man jag argumentera att det här gäller allt vi gör i livet och så är det ju. Om man hela tiden ska tänka ekonomiskt så kommer det att sluta med att man inte gör någonting. Samtidigt känner jag att man kanske hela tiden strävar efter bättre saker som någon drivkraft att det skulle gör livet roligare. I stor mån stämmer det eftersom om jag inte haft någon mtb så skulle jag inte kunnat cykla men betyder det att jag kommer att ha roligare om jag lägger mer pengar på en dyrare mtb? I princip alla som kör i mina skogar kör FS fast ibland undrar jag varför de gör det. Visst ser det bekvämt ut att sitta på sadeln och trampa över rötter och sten men det känns som jag har minst lika kul när jag studsar runt på min HT. Självklart kommer jag att vara mycket tröttare efter 3 timmar i skogen men för mig är det lite av grejen.



Spenderar vi mer pengar än nödvändigt av vana?


Är det så att vi är vana att vi hela tiden vill uppgradera det vi har. Att vi hela tiden vill ha bättre och nyare saker så att vi köper nya saker fast vi egentligen inte behöver. Bara för att det dyker upp en nyare modell av det vi har betyder det då att det vi redan har blir tråkigt? Är det hos oss själva allting ligger, alltså att vi får för oss att vi behöver saker vi inte alls behöver?
Jag tror definitivt att det är så. Jag tror självklart att lite nya roliga saker är bra ibland men att vi ofta går för långt i vår prylhets. Med tanke på det så lutar det nog åt att jag köper en HT igen som nästa cykel. Jag kommer inte att vara snabbast i gänget eller att ha den bekvämaste färden över sten och rötter. Men jag lär ha sjukt kul och bli både vältränad och trött när jag är ute och kör. Kanske är det dumsnålt men det får tiden utvisa.

Enkelheten hatar pengar


Något och troligtvis den största saken till att jag vill undvika ett köp av en väldigt dyr och komplex cykel är att enkelheten hatar det. Med många saker som kan gå sönder och kosta pengar ökar risken för irritation och frustration. Här måste man ju hitta en balansgång och självklart, har man obegränsat med pengar så behöver man inte bry sig om det här. Jag vet inte riktigt vart jag befinner mig här men jag känner att jag vill inte utsätta mig för mer frustrationsrisk ön nödvändigt. I så fall ska det ge mig mer än lycka än frustration.

Jag vet inte om jag kom fram till något i det här inlägget mer än att beskriva hur jag ibland fightas med min egen prylhets. I drömmen är jag den där enkla personen som inte behöver prylar medan man lever i en verklighet där kompisarna köper nya saker. Det krävs lite eget övertalande ibland för att inte åka dit. Ibland åker man dit och köper något men förhoppningsvis är det värt det. Att leva enkelt för mig betyder inte att man stänger ute allt materialistiskt och inte gör det man vill. det handlar mer om att inte köpa mer än nödvändigt och använda det man köper till 100%. En evig strävan som lär fortsätta i många år framöver.

Är det viktigt för er att alltid ha de bästa grejerna om det är något ni tycker är riktigt roligt?

torsdag 18 oktober 2018

Utdelning Castellum 2019 - Den lär bli bra!

Igår kom Castellum med sin delårsrapport för tredje kvartalet 2018 och som vanligt levererade man bra siffror. Castellum har en grymt bra utdelningshistorik och utdelningen 2019 lär inte bli något undantag. Jag har hela året trott på en utdelning kring 5,8kr för nästa år och efter dagens rapport känns den siffran ännu mer rimlig. Castellum är mitt största innehav på 14% av portföljvärdet.

Läs in vad utdelningen blev i det här inlägget - Castellum höjer utdelningen rejält 2019!


  • Förvaltningsresultatet ökade med 13%
  • Substansvärdet ökade med 18%
  • Belåningsgraden minskar till 46%
  • Räntetäckningsgraden ökar
  • Uthyrningsgraden har ökat till 93,1%



Utdelningen för Castellum kommer att höjas för 21:a året i rad 2019


Återigen lämnar Castellum en bra rapport och vi lär se fram emot det 21:a året som Castellum höjer utdelningen. Om vi räknar med att årets förvaltningsresultat landar på en ökning med 13% så skulle Castellum kunna slå till med 6kr i utdelning 2019. Jag är dock lite försiktig i min gissning och säger 5,8kr som jag skulle vara riktigt nöjd med. En höjning till 5,8kr från dagens 5,3kr skulle innebära en höjning av utdelningen med 10%. För egen del då jag har 1362st aktier i Castellum, skulle denna höjning ge mig 681kr mer i utdelning per år. 


Jag har tidigare i år skrivit att jag trott på en tioprocentig höjning av utdelningen detta år och nu känns det ännu mer realistiskt. Man ökar förvaltningsresultatet kraftigt, ökar uthyrningsgraden och hyrorna samtidigt som belåningsgraden fortsätter att minska. Allt går åt rätt håll, precis som när de rapporterade senast. Jag känner mig trygg med Castellum och att de kommer fortsätta betala- och höja utdelningarna framöver. Här nedanför kan vi se vad VD Henrik Saxborn säger om kvartalet:

”För Castellums del kan vi summera ett nytt rekordkvartal - förvaltningsresultatet ökade med 13%. Det starka resultatet efter kvartal tre gör att jag nu känner mig ännu mer övertygad om att Castellum under 2018 kommer att kunna leverera i enlighet med det övergripande målet: en ökning av förvaltningsresultatet (och därmed utdelningen) med 10%”, säger Henrik Saxborn, vd. 



Ökar jag eller minskar i Castellum?


Gårdagens rapport gör mig än mer säker i min investering i Castellum, viktigt eftersom det är mitt största innehav. Då jag redan är tungt investerad i bolaget och inte har några likvider så har jag inte så stora möjligheter att öka i bolaget. Jag har dock lyckats skaka loss lite pengar och köpte ett par aktier för några veckor sedan. Jag är extremt långsiktig i innehavet och hoppas att jag kan nå mitt långsiktiga mål om 1500st aktier inom det närmaste året eller två.

Planen är helt enkelt att hålla kvar i innehavet och inkassera utdelningarna. Min förhoppning är en tillväxt på 6-7% och tillsammans med utdelningen ger det runt 10% per år. Att det ser ut att bli lite extra bra det här året är en bonus. I år höjde man utdelningen med 6% och förra året höjde man utdelningen med 18%. Nästa år tippar jag som sagt på en utdelningshöjning med 10%.

Läs mer om Castellum på Avanza *affiliatelänk
* Läs mer om affiliatelänkar här.

Vad tror ni att Castellum höjer utdelningen med nästa år?



Läs fler blogginlägg:
Det är lätt att tjäna pengar när man är rik
Har backat 100.000kr den senaste tiden men fortsätter att jaga småpengar
Kan man tjäna pengar på paneler? - En uppdatering efter 2 månader

tisdag 16 oktober 2018

Kan man tjäna pengar på paneler? - En uppdatering efter 2 månader

Nu har jag hållit på med panelundersökningarna i 2 månader och jag tänkte att det var dags för en uppdatering om hur det går. Jag är med i 7 stycken paneler och alla de går att hitta i mitt inlägg om att tjäna pengar på nätet. Jag har inte anmält mig till några nya eftersom jag tycker att jag i dagsläget får tillräckligt många att svara på men kommer troligtvis att ta in några fler framöver.




Kan man tjäna pengar på paneler?


Ja man kan tjäna pengar på paneler. Efter att jag kört två månader med panelerna nu så kan jag konstatera att man kan tjäna pengar på paneler. Jag har efter två månaders panelundersökningar dragit in 1090kr på de sju stycken kontona jag har. Det innebär en snittintjäning på 545kr i månaden. Inga stora pengar som jag sagt tidigare men det är pengar in i kassan. Pengar som ger ett skönt kassaflöde till aktiesparandet, en trygghet om man ska starta eget, eller som extra tillskott när man slutat jobba och ska leva på utdelningarna.

För att göra det enklar och snabbare så använder jag OpinionAPP för panelerna. Det är en app som samlar alla paneler på ett ställe vilket sparar massor av tid och gör att timlönen blir bättre.

  • Hittills inkasserat på paneler: 1090kr
  • Månadsintjäning: 545kr

Jag ser panelundersökningarna som en liten extrainkomst alltså och tycker hittills att den låga ersättningen är värt tiden det tar att svara på undersökningarna. Timersättningen varierar men jag kan ganska säkert säga att den ligger på 30-40kr i timmen för min egen del. Det är en låg ersättning men det vägs upp av det faktum att jag kan jobba med panelerna vart- och när jag vill samt att jag inte har någon restid för att ta mig till jobb. Den stora vinsten ser jag den dagen jag slutar att jobba helt. Jag kan leva med att få 40kr i timmen om jag kan vara i skidbacken- eller på en strand och samtidigt komplettera det med några hundra från utdelningar varje dag. La dolce vita!




Komplettera panelerna med andra inkomster


Jag har utöver panelerna startat två stycken cashback-konton. De jag har valt att använda är Refunder och MyBonus. När jag registrerade mig på dessa sidor fick jag möjligheten till en grym startbonus på 50kr på varje sida. Genom att använda mina värvningslänkar här nedanför kan du också utnyttja det erbjudandet.

  • My Bonus - Använd min inbjudningslänk så får du 50kr i bonus. Jag får 10% av den totala återbäringen du får under ett år, självklart påverkar det inte din återbäring. Du kan värva andra och får samma deal.

Det här är ett riktigt bra sätt att spara pengar när man handlar på nätet. Jag har inte riktigt förstått vilka butiker som var kopplade till dessa två cashbacksidor innan men har nu insett att det är flera av de butiker jag redan handlar hos. Man får alltså tillbaka en liten del av det man handlar för, vilket är grymt bra.


Det andra som är grymt bra är att om du registrerar dig och värvar vänner eller andra personer så får du bonus genom det precis på samma sätt som jag får ovanför. Jag har Genom Refunder lyckats tjäna in en värvningsbonus på 50kr som är redo att plockas ut samt 250kr som inväntar godkännande. Total bonus genom Refunder är hittills 300kr alltså. Genom MyBonus har jag fått in 110kr i bonus och kan i dagsläget plocka ut 60kr. Jag inväntar även mina egna startbonusar på totalt 100kr. I dagsläget har jag alltså 110kr att hämta ut i bonus men inom kort kommer det totalt att finnas 410kr att plocka ut i bonus. Grymt alltså! Jag rekommenderar starkt att registrera sig på de här cashbacksidorna, det är ändå helt gratis.

  • 110kr redo att plockas ut från cashbacksidorna.
  • Totalt 410kr från cashbacksidorna.




Framtiden för panelerna?


Jag sa tidigare att jag trodde att inkomsterna från panelerna skulle minska framöver men det känns mer som att de planat ut lite. Jag har inte alls varit lika aktiv de senaste veckorna som i början så att inkomsten från dom har minskat beror främst på mig själv. Jag ser inga problem med att man fortsatt skulle kunna tjäna 4-500kr i månaden och har hört flera andra säga samma sak.

Genom att fortsätta med panelerna och investera pengarna jag får bygger jag mina passiva inkomster allt starkare. Jag kommer närmre friheten men kassaflödet från panelerna gör även att tryggheten ökar vilket gör det lättare att ta steget när jag väl är där. Att hitta cashbacksidorna är ännu ett steg i rätt riktning eftersom man sparar ännu mer pengar på inköp man ändå skulle ha gjort. Tillsammans med att spara pengar på de fasta kostnaderna minskar mina kostnader för varje dag som går och ju mer jag jobbar på det. Samtidigt ökar mina passiva inkomster från utdelningar och möjligheterna till extrajobb från panelerna. Tillslut kommer linjerna att korsas och det är då jag går från deltidsarbete till friheten!

Jag blir mer och mer övertygad om att det absolut är en möjlighet att sluta jobba och leva i frihet trots de senaste dagarnas skriverier i tidningarna och alla negativa nyhetsinslag. Jag kommer aldrig låta några forskare slå ned mina drömmar, jag tror på friheten och att det går att leva på utdelningarna. Ingen ska få krossa min dröm utan jag kör på i samma spår jag gjort de senaste åren och hur det än går kommer jag bli en vinnare. Jag skulle aldrig vilja leva med att aldrig ha försökt att nå mina drömmar.

Kör ni med paneler eller cashbacksidor? Hur går det för er?

söndag 14 oktober 2018

Det är lätt att tjäna pengar när man är rik

Nu tänkte jag gå igenom något som kan vara både upplyftande och nedslående beroende på vilken situation man är i. Nämligen att det är betydligt lättare att tjäna pengar när man har pengar. Det öppnas helt enkelt så många fler dörrar och möjligheter. För att göra det ännu värre- eller bättre så kan jag säga att det även är lättare att spara pengar ju mer pengar man har. 




Det är lättare att förhandla ju mer pengar man har


Första gången jag märkte att pengarnas betydelse var vid ett köp av en lägenhet. Jag hade tidigare sparande, gjort en vinst genom en lägenhetsförsäljning och hade en hyffsad summa på kontot. Jag skulle söka lånelöfte inför ett nytt köp och var lite orolig eftersom jag pga. av ett tidigare slarv hade en anmärkning hos kronofogden för en försenad faktura på 500kr. Jag tjänade ok men jobbade mycket övertid så min fasta lön var ganska låg på pappret. 

Jag blev dock förvånad då banken inte bara erbjöd att låna ut det vi ville ha utan t.o.m. mycket mer. De sa egentligen rakt ut att lönen var låg men tack vare ett större sparkapital var det inga problem att få lånelöftet jag ville ha. De erbjöd som sagt mer än efterfrågat "om vi skulle hitta något dyrare". Det här var 10 år sedan och det var betydligt lättare att få lån då än idag, men det tydliggör hur mycket lättare allt blir med pengar på kontot. Hade jag inte haft pengar på kontot så hade jag inte kunnat förhandla lika bra ränterabatt och hade också drabbats av både topplån och amortering. 




Som rik blir man rikare


Det viktigaste enligt mig för att hamna i ett läge där man kan bygga sitt kapital på enklaste möjliga sätt med minimal arbetsinsats är att se till att bli "rik" så fort som möjligt. Med rik menar jag inte att man måste vara miljonär utan att man sätter sig själv i ett bra utgångsläge för att bygga sitt kapital. Se till att du har så pass mycket pengar i förhållande till dina kostnader att du t.ex. kan undvika dyra topplån. Se till att du kan förhandla ner din bolåneränta och att du kan göra saker på dina villkor. Så fort du är i en beroendeställning så minskar dina förhandlingsmöjligheter. Se därför till att vara så oberoende du kan bli.


Ett första steg att göra sig oberoende är ett "fuck-you-kapital". Det är enkelt beskrivet en klump pengar som gör att du vågar lämna en anställning för att testa ett nytt jobb eller starta eget. En klump pengar som gör dig trygg helt enkelt. Summan ska gärna täcka ett- eller två års levnadsomkostnader. Att ha en sån här summa pengar ökar tryggheten något enormt och gör att man går från beroende till hyffsat oberoende ganska snabbt. Om man i dagsläget inte har några pengar alls på kontot så kan man köra ett par "hundår" och spara ihop den här pengaklumpen. Det är det absolut enklaste och snabbaste sättet att gå från fattig till rik. Jag har gjort det och jag vet många andra som gjort samma sak. Det är ett hårt och tufft jobb, men chansen att lyckas är extremt stor.

Bli en bra kund och spara pengar


Alla företag är ute efter att tjäna pengar, det är ju vad företagande i grunden handlar om. Därför är det inte konstigt att företag gillar kunder med mycket pengar. En kund med bra ekonomi innebär oftast högre omsättning på sålda produkter men även en trygghet att kunden har en bra betalningsförmåga. Som kund kommer man alltså alltid att ha lättare att förhandla och skaffa bra villkor ju mer pengar man har. Istället för att köpa saker på avbetalning kan man köpa kontant, istället för dyra topplån betalar man bara minsta möjliga ränta och istället för slänga bort massa pengar i hyror betalar man (i dagsläget) en extremt låg ränta. Att ha pengar kommer alltid att vara bra, oavsett vad man tycker om det.

Som rik tjänar man pengar när man sover


Det här är nog den största skillnaden mellan rika och fattiga människor. Det var i alla fall när jag insåg det här som jag för första gången kände mig ekonomiskt rik. Det var första gången jag insåg att jag inte behöver jobba för pengar. När man har pengar så öppnas möjligheten att tjäna pengar när man sover, passiva inkomster alltså. Man har möjlighet att investera pengar i aktier som ger dig utdelningar månad efter månad, utan att du behöver göra något. Det som krävs är ett startkapital, sen för du pengar utan att jobba i resten av ditt liv. De som inser det här kommer att inkassera enorma summor under sin livstid endast genom att sova. De som inte inser det här kommer bara tjäna pengar när de är på jobbet. Valet är fritt.

Slutsats: Om man bara är beredd att bygga upp ett startkapital så kommer man skapa ekonomiska förutsättningar för resten av sitt liv. Skillnaden mellan någon som inte sparar och har noll kronor på kontot och någon som sparar och investerar pengar varje månad kommer att bli enorm genom en livstid. Inte bara genom ökad trygghet, frihet och livskvalitet utan även i rena kronor och miljoner. Genom att bygga en bra ekonomisk grund kommer man få så mycket mer gratis genom hela livet, det är enkel matematik det handlar om.

Har ni märkt av att livet blir lättare med mer pengar?

fredag 12 oktober 2018

Gårdagens aktieköp, dagens utdelningar och långhelg

Hej fredag, du är välkommen! Kaffet är laddat och morgonen har bjudit på en magiskt fin soluppgång. Nu är det äntligen helg och den här veckan lyxar jag till det med fem dagars helg istället för fyra dagar. Jag jobbar igen på onsdag alltså och det ska bli rätt skönt att göra ingenting, sen blir det nog lite mtb och småfix hemma. Veckan har bjudit på rätt stora nedgångar i portföljen vilket bjöd på köplägen och idag väntar utdelning från Resurs.




Mindre schablonskatt på aktierna


Igår backade portföljen 45 000kr och efter flera dagars nedgång i rad fick jag ett grymt köpsug. Jag ligger alltid all in så trots att jag inte borde ha köpt några aktier så tömde jag samtliga mina konton på i princip varje krona. Nu är jag med andra ord så pank man kan bli. Att jag tidigare i veckan bokat upp lite skidresor har ju inte gjort likviditeten bättre direkt. Men jag klagar absolut inte, det känns bra att ha köpt lite aktier och bokat upp lite roliga saker inför vintern.

Att börsen backar kan på vissa sätt vara positivt. Gårdagens nedgång gör t.ex. att min schablonskatt minskar med 200kr om året på portföljen. Tillsammans med de köp jag gjorde som inbringar 373kr mer i utdelning varje år så förbättras min ekonomi med 573kr om året.




Gårdagens aktieköp


När börsen backade och portföljen gick ner med 2,5% hade jag som sagt svårt att hålla mig från köp. Jag tömde alla mina konton och kommer verkligen att få kämpa för att klara mig den här månaden. Dagen kommer gå till att få iväg varenda faktura jag kan så att jag får in lite pengar igen. Det kommer att gå bra, gröt är billigt och om en månad är jag på banan igen :).


Jag har egentligen ingen strategi för när jag köper aktier utan jag fyller helt enkelt på i mina befintliga innehav så fort jag har pengar. Målet är att öka den årliga utdelningen och att komma närmre friheten för varje dag som går. Sedan jag gick från fonder och började spara i utdelningsaktier så har det blivit mycket enklare att hålla fokus i både ned- och uppgång. Ju mer jag köper ju mer utdelning får jag, i princip oberoende av aktiekursen. Här nedanför kan du se alla gårdagens och onsdagens aktieköp. Tillsammans med köpen i onsdags kommer dessa aktier att ge 414kr mer i utdelning varje år. Att bara mata på med dessa köp kommer att göra så jag kan leva på utdelningarna i framtiden.




Dagens utdelningar


Idag trillade ju utdelningen från Resurs in på kontot och totalt blev det 760kr. Jag kommer självklart att återinvestera dessa pengar nu när börsen öppnar. Att köpa aktier för pengar jag fått genom aktier är magiskt och dessa utdelningar kommer i samma ögonblick jag återinvesterar dom att ge mig 22-53kr mer varje år i utdelning beroende på vad jag köper.

För mig som valt att sluta mitt 9-5 jobb för att jobba deltid betyder utdelningarna otroligt mycket för att jag ska nå målet att aldrig mer behöva jobba om 2 år. Jag kan inte spara så mycket och ofta ingenting alls så jag förlitar mig helt på återinvestering och utdelningstillväxt för att nå mina mål även om jag såklart hade nåt dom snabbare om jag fortsatt att jobba heltid.

Det är inga fler större utdelningar som trillar in under oktober men november ser ut att bli en rätt bra utdelningsmånad faktiskt. Jag håller på att utvecklar min utdelningskalender lite och hoppas på att kunna lägga ut den nya versionen under helgen eller nästa vecka. Skillnaden är att den nu även visar hur jag ligger till frihetsmässigt varje månad. Alltså, den visar hur många procent av mina kostnader jag har uppnått i utdelningar, månad för månad.

Har ni några planer för helgen eller ska ni bara ta det lugnt?

torsdag 11 oktober 2018

Har backat 100.000kr den senaste tiden men fortsätter att jaga småpengar

Ingen har ju missat att börsen backat lite den senaste veckan och själv kan jag tycka att uppmärksamheten kring det är lite överdriven. Många snackar om en börskrasch 2018 och självklart, förr eller senare får man rätt. Jag är back nästan 100.000kr den senaste tiden vilket kan låta mycket men om man tittar på det i procent är det inte så farligt. Jag har ju trots allt plussat nästan 15.000kr varje månad i snitt i år vilket summeras till 130.000kr upp.



Att separera portföljens rörelser från livet


Visst kan man ju börja räkna på det och få det att se löjligt ut. Här sitter jag och letar priser på bra skidresor medan vissa dagars börsrörelser är det femdubbla mot vad resorna kostar. En dag som denna när portföljen backat 45.000kr så sitter jag och svarar på lite panelundersökningar som ger mig 15kr. Men, det är inte det som är grejen. Kollar vi tillbaka historiskt så kommer min portfölj att gå upp ungefär 8-12% i snitt, så det är vad jag får förvänta mig framöver också. Om jag börjar bränna pengar i takt med börsens rörelser så kan jag garantera mig själv att mitt portföljvärde inte kommer att öka lika bra framöver.
Att jag backat så mycket den senaste veckan är bara en del i vad det här årets avkastning kommer att landa. Tidigare i år har jag haft en vecka när portföljen gick upp lika mycket. Lika viktigt som det är att bara köra på som vanligt nu är det är göra samma sak när börsen drar iväg. Jag skulle i alla fall misslyckas stort om jag höll på med att försöka tajma marknaden. Jag är glad att jag kört på med min strategi att köpa i upp- och nedgång I bolag som delar ut pengar, pengar som jag sedan fortsätter att köpa aktier för. Så länge jag gör det så kommer mina utdelningar att bli större och aktierna fler. Det blir en snöboll som växer varje dag oavsett om börsen går upp eller ner.



Kommer börsen att krascha nu?


Jag har ingen aning om vad som händer framöver utan går på vad jag tror. Det jag tror baserar jag på hur det sett ut tidigare. Börsen har gått upp om vi tittar över lång tid, jag tror att den kommer att fortsätta att göra det. Senast i februari i år var det panik och prat om en krasch men portföljen står ändå högre nu än då. Om jag hade sålt varje gång man pratade börskrasch så hade mitt portföljvärde varit riktigt deprimerande vid det här laget. Jag säger absolut inte att jag vet vad som kommer att hända framöver. Jag säger bara att jag inte vet vad som kommer att hända och därför inte ens kommer försöka spela smartare än marknaden. Jagkör på det som med störst sannolikhet kommer att ge bäst resultat för min del på sikt.


Min strategi är att köpa stabila bolag som ökar vinsten. Eftersom vinsten ökar kan de höja utdelningen. För utdelningen köper jag fler aktier i samma bolag eller något annat liknande bolag. Svårare än så gör jag det inte för mig. Framtiden får visa om det var rätt eller fel men jag kan inte klaga på resultatet hittills. Det kommer alltid att finnas en risk att bli knäppt på fingrarna av folk som tajmar marknaden, men så länge portföljen växer med sina 10% per år så räcker det för mig. Jag vågar inte stå utanför marknaden och vänta på något vi inte vet när- eller om det kommer. Jag kör den enkla- och fega vägen. Portföljen får göra det som den är bra på så åker jag skidor och samlar enkronor under tiden :).


Låt börsen göra jobbet


För att på ett enkelt sätt förklara hur jag tänker så är det väl egentligen att jag orkar inte oroa mig. Jag är klar med nojjandet och ängsligheten. Om jag inte kan slappna av och lita på att historien upprepar sig nu, hur ska jag då kunna leva ett bra och avslappnat liv när jag nått målet att leva på utdelningarna? Jag tror inte det går att gå runt och vara orolig utan man får helt enkelt släppa portföljen åt sitt öde om man vill ha ett avslappnat liv. Jag vill inte sitta och ta köp- och säljbeslut om dagarna i alla fall. Jag vill åka skidor, dricka kaffe, sitta i solen och tänka på helt onödiga saker som varken drar in pengar eller förändrar världen ;).

Hur mycket har ni backat de senaste dagarna?

onsdag 10 oktober 2018

Amorteringsfri - Om 3 år är jag av med amorteringen!

Om 3 år har jag ingen amortering kvar enligt den betalningsplan jag följer nu. Det betyder att både bostadslånet och csn-lånet kommer att vara avbetalt. Jag har alltid förespråkat att lån är ett bra verktyg att använda för att skapa pengar men kommer alltså trots det att göra mig amorteringsfri under de kommande 3 åren.




Om 3 år är jag amorteringsfri


Att jag inte kommer att ha något kvar att amortera betyder dock inte att jag blir skuldfri. CSN-lånet kommer att betalas av helt men när det gäller bostadslånet så är det bara ett av bostadslånen som kommer att betas av. Anledningen till att jag amorterar på det överhuvudtaget är tack vare gamla synder. Eller synder och synder. Anledningen är att jag året innan jag sa upp mig och slutade att jobba, gjorde en sak jag kanske inte hade gjort i dagsläget. Jag gick in på banken och spontan-amorterade 100 000kr på ett av bostadslånen samt lade upp en amorteringsplan på resten av lånet. Eftersom jag sen sa upp mig på jobbet har jag inte haft något annat val än att fortsätta avbetalningen. Nu är det runt 30 000kr kvar på lånet och jag amorterar 800kr i månaden. 

Med den takt jag håller så kommer alltså CSN-lånet att betalas i slutet av detta år eller senast nästa år. Bostadslånet känner jag inte att jag kan påverka så mycket så det kommer att vara avbetalat om drygt 3 år. Efter det kommer jag alltså att vara amorteringsfri och bara betala ränta på bostadslånet. Det här kommer ju göra att de fasta utgifterna minskar med 800kr i månaden. Jag har ju samma kostnader egentligen men kommer att ha mer pengar att röra mig med. Även om jag tycker att det inte är ekonomiskt försvarbart att betala av på lånen om man inte måste i dagsläget så måste jag ju erkänna att det känns skönt att ha mindre fasta utgifter varje månad.




Vart går pengarna jag får över?


Eftersom jag i princip kommer att bli amorteringsfri i samma period som jag planerar att sluta att jobba så kommer pengarna egentligen bara bidra med en skön trygghet. Jag kommer alltså inte att köpa glass för pengarna. Att de månatliga utgifterna minskar med 800kr gör ju såklart en rätt stor skillnad i budgeten. Jag kommer inte att sänka budgeten utan mer se det här som en liten marginal för oförutsedda händelser.


Tillsammans med de pengar jag tjänar på panelerna och de sparade pengar jag fixat genom att minska kostnaderna gör det här att jag tar mig närmre friheten snabbare än planerat. Det är svårt att se effekten när man tittar på varje liten sak enskilt men när man slår samman alla förändringar man gör så ser man verkligen effekten av det. Många små kostnader blir stora tillsammans och många sparade enkronor som investeras blir förr eller senare miljoner tillsammans.


Amorteringsfri for Life?


Ja! Om drygt 3 år kommer jag aldrig att betala en amortering igen, det är planen. Det enda tillfället det kan bli en amortering är om jag skulle sälja lägenheten och flytta till billigare boende. Annars kommer det med största sannolikhet att bli den sista amorteringen jag någonsin betalar i mitt liv. Att  bli av med räkningar är grymt skönt. Något jag alltid försökt att vara bra på är att ha få räkningar, att bli av med en till blir grymt skönt!

Hur mycket amorterar ni varje månad?

tisdag 9 oktober 2018

Gå ner i arbetstid ännu mer?

Ända sedan jag sa upp mig från mitt vanliga heltidsjobb för 6 år sedan har jag mer eller mindre haft ett fast mål om att sluta jobba helt så fort som möjligt. Jag började med ett sabbatsår för att sedan starta eget på halvtid och jobbar idag deltid 15 timmar i veckan. Frågan jag börjar ställa mig är om jag ska trimma det lite till? Ska jag kanske kolla möjligheten att jobba ännu mindre?




Gå ner i arbetstid ännu mer?


Det ser faktiskt ut som att det kan bli en öppning för att jobba lite mindre framöver om jag vill. Jag skulle nog kunna trimma bort 2-3 timmar i veckan utan större svårigheter, frågan är bara om det är värt det eller inte. Fördelen om jag skulle göra det är att jag då bara skulle ha jobb den dagen som jag har full frihet över vilken tid arbetet utförs. I dagsläget blir jag lite mer låst då jag har 5 timmars jobb att utföra och om jag droppade det ena jobbet så blir i princip hela dagen fri för aktiviteter om jag vill.

Det jag funderar över är om det blir någon större skillnad att gå ner från 15- till 12 timmar i veckan. Det är en rätt liten skillnad men jag tror att skillnaden psykologiskt är större. Själva grejen är ju att ta steget och börja skala ner ännu mer på arbetet. Om jag inte gör det nu, varför skulle jag ta steget att sluta jobba helt sen när jag får chansen till det? Jag ser det nog mer som en personlig utveckling än timmarna och tiden i sig. Det tvingar mig att gå vidare med allt vad det innebär.




Mindre jobb ökar möjligheterna


Jag vet inte hur det är med er men jag är en ganska otålig person. Jar svårt att sitta still utan att fundera på saker eller göra något. Det innebär att om jag får tid över så används tiden till nya saker, sällan till att titta på tv. Jag har några idéer i huvudet som jag skulle vilja utveckla, samtidigt känner jag inte för att lägga tiden som krävs på det just nu. Jag vill inte offra något annat jag gör för att frigöra den tiden helt enkelt. Att gå ner i arbetstid skulle innebära att jag får tid till de här projekten utan att det påverkar något annat, förutom jobbet då.

Det här skulle ju självklart påverka ekonomin eftersom jag tappar 12 timmars jobb varje månad men jag tror ändå att det är lugnt. Bland de idéer jag har så skulle det kunna leda till lite inkomstströmmar om ett par år. Om det fungerar vill säga. Att då offra lite förlorad inkomst här och nu skulle inte vara så farligt om jag kunde få lite semipassiva inkomster längre fram. Ett sätt att kunna tjäna pengar på nätet skulle vara perfekt om jag framöver vill flytta utomlands t.ex. Perfekt till att man slutar att jobba i allmänhet, inte minst för att ha något att göra. Jag vet inte om jag tänker fel här. Jag har en tendens att alltid göra det jag tycker är kul även om det inte är ekonomiskt försvarbart. Jag har mycket mer jobb än vad jag för närvarande tar till vara på i vanliga firman men att jobba mer där känns som att gå åt fel håll, tänker jag fel?

Hur mycket tid är lagom att jobba tycker ni?

måndag 8 oktober 2018

Arbitrage i handelsbanken igen - Tjänade 300kr

Idag blev det återigen arbitrageläge i Handelsbanken. Jag älskar att utnyttja den här diffen för att tjäna lite pengar då och då. Senast jag skrev om att jag körde arbitrage i Handelsbanken var i septembers utdelningsrapport. Förra månaden drog jag in 962kr på arbitrageaffärer.





Är aktiearbitrage en passiv inkomst?


Det här är något som man skulle kunna sitta i solstolen och göra. Det är i princip helt riskfritt, det enda negativa är att man vet ju aldrig när chansen dyker upp igen. Det positiva är att fler verkar ha upptäckt möjligheten till aktiearbitrage så de aktier jag brukar flippa ligger ständigt nära varandra i kurs. Jag tror alltså att möjligheterna kommer att vara fortsatt ganska goda.

Något jag har märkt av är att möjligheterna att tjäna pengar på aktiearbitrage ökar markant ju mer tid man har att ha koll på börsen. det låter ju självklart och så är det ju. Det jag menar är att man kan verkligen hitta möjligheter att tjäna pengar på det här ganska ofta. Det gäller bara man har koll på vilka aktier som brukar ligga tight och att man har tiden att utföra bytena så fort det blir dags.




Den här gången blev det 300kr, det är nästan 3 stycken aktier. Räknat på årets utdelning är det 22kr, sex stycken gratis frukostar alltså! Många förlöjligar de här små tricken vi använder för att tjäna småpengar men i min värld är det rena lifehacks. Det är de här sakerna och det här tänket som kommer att göra mig ekonomiskt fri. Förra månaden tjänade jag 962kr i arbitrage och tillsammans med den här affären har jag skapat 87kr mer i passiv inkomst varje år. Jag vet att det här hjälper mig att nå mina mål så jag kommer att fortsätta fixa mina mikroinkomster.



Courtaget och storleken på innehavet har betydelse


Förut ville jag gärna ha större marginaler när jag bytte mellan aktierna men efter att Avanza gjorde det möjligt att byta courtageklass varje dag har jag sänkt mina krav på det. Jag brukar göra arbitrageaffärer i främst Handelsbanken och Investor. Där har jag så pass stora innehav att jag kan använda Avanza medium, vilket sänker courtagekostnaden rejält. Förut när jag använda courtageklass mini hamnade jag oftast kring 0,5% i total courtage kostnad. Nu med möjligheten att byta courtageklass inför en arbitrageaffär kommer jag ofta undan med 0,14-0,2%. Det blir en enorm skillnad alltså, men det betyder inte att man inte kan göra arbitragevinster med Avanza mini. Läs inlägget om hur du byter courtageklass på Avanza.




Hur kommer det sig att man kan tjäna pengar på arbitrage?


Alltså, väldigt enkelt förklarat skulle man kunna jämföra det med att vi köper morötter. Vi har orangea och gula morötter. Båda ger samma näring , smakar lika gott och är helt identiska förutom färgen. Priset förändras hela tiden i förhållande till efterfrågan, det innebär att om någon vill köpa många gula morötter eller att det tillfälligt är högre efterfrågan på gula morötter så kommer priset på dom att gå upp. Det vi gör då är att sälja våra gula morötter och istället köpa orangea morötter. Mellanskillnaden gör att vi kan köpa fler morötter för samma pengar och därmed få mat för.. säg tio dagar istället för nio dagar. Om det sen skulle bli större efterfrågan på de orangea morötterna, ja då gör vi samma sak igen. Med tiden får vi fler och fler gratis morötter.

Brukar ni köra arbitrageaffärer? Vilka aktier kör ni det i?