onsdag 31 januari 2018

Varför jag sålde H&M och varför jag inte köper på dessa nivåer

Förra året sålde jag av mina sista H&M aktier och Kronan Till Miljonen undrade om jag inte kunde skriva om försäljningen och hur jag tänkte då. Jag har varit ganska negativ till H&M aktien under en lång tid och jag skulle inte vilja säga att min försäljning berott på en enskild orsak utan många olika anledningar. Så jag tänkte därför i det här inlägget förklara varför jag sålt av allt och varför jag inte har planer på att äga H&M igen.Jag sålde av mina H&M under hela förra året och började vid 250kr. Ni kan se att jag gjorde ett litet köp i en dipp och sålde när de vände upp igen, men det var småpengar. H&M var under en kort period mitt största innehav tidigare och efter att ha räknat på det så backade jag totalt 27.526kr på min investering i H&M. Det motsvarar drygt 1,5% av portföljens värde, så det är en skitsumma men det kunde ha blivit värre om jag legat kvar. Det värsta är väl egentligen att jag hade fått betydligt bättre avkastning i annat.

Det har varit ett ganska känsligt ämne att diskutera H&M så öppet som man velat och det verkar ha delats upp i två läger, antingen tror man på H&M eller så gillar man dem inte alls. Jag har väl tillhört det senare. Det är inte så att jag ogillar H&M som företag, det är mer att jag inte gillar att vara ägare av H&M aktien som det ser ut nu.

Jag investerade i H&M i tron att det var en tillfällig svacka och ett tag såg det lite ljusare ut, det tog dock inte lång tid innan jag började tvivla på investeringen. Det som gjorde det svårt var att de flesta andra trodde på H&M och "stabila bolag kommer alltid igen". Jag började sälja av och blev bland annat ifrågasatt i stil med "har du inte gjort din analys innan du köpte?" På samma sätt som jag kan förstå att de som sitter kvar med H&M tycker att det är jobbigt att lyssna på alla som säger "vad var det jag sa" så har många av oss som sålde tidigare fått uppleva samma ifrågasättande från vissa håll när vi sålde. Personligen tycker jag det bara är bra, för man får tänka igenom sina handlingar och det är bra med "pikar" och ifrågasättande tycker jag. Mer sånt, inte mindre!

Jag började tvivla på H&M redan 2016 trots att jag då satt rätt tung i aktien. Jag gjorde bl.a. en jämförelse med Johnson & Johnson i ett inlägg. Jag var övertygad om att JNJ skulle prestera bättre på sikt och var redan där lite inställd på att börja sälja av H&M, synd att jag inte sålde allt. Jag skrev bl.a. "HM vs JNJ - min tro är att båda är extremt stabila framöver men att man inte ska räkna med allt för mke från hm, kollar man bakåt de senaste 10 åren så har inte utdelningstillväxten varit imponerande. Lägg där till en hög utdelningsandel". Om man kollar hur det gått sen dess så ser det ut så här:
Varför jag började tvivla på H&M - Att rapport efter rapport visar besvikelser är ju en självklar anledning till att tvivla men det hade också att göra med att de inte utvecklades så som jag tyckte de borde göra. Enligt mig var deras webbshop rätt kass medan de själva hävdade att de låg i framkant. Jag tröttnade, jag tvivlade på ledningen, jag tvivlar fortfarande på ledningen. Här nedan är lite tidigare inlägg jag skrivit:

Jag tycker att H&M har varit ett fint bolag tidigare och jag tycker de har haft en bra affärsidé. Tyvärr verkar de tappat sitt flow och satsat på fel saker de senaste åren och legat långt efter i utvecklingen. Nyligen gick de ut med att de kör gratis frakt vilket jag tycker är sjukt bra, men tyvärr är det för sent för att jag ska övertygas. Det är även en hel del annat som måste förbättras och frågan är om ledningen kan skjuta sin stolthet åt sidan för att ta tag i det? Gör de det så kan det bli bra igen, gör de det inte så lär de fortsätta rulla ner för backen.

Jag är som sagt inte ägare längre men följer ändå vad som händer i bolaget och den senaste rapporten som kom idag imponerar inte alls på mig faktiskt. De gör någon konstig form av utdelning och skulle nästan kunna ses som en nyemission. Jag vet inte vad planen och tanken är men jag är väldigt glad att inte vara ägare av H&M längre. Det måste vara sjukt jobbigt att ta ställning till det som kommer framöver. Tydligen kommer de ha stora kostnader inom it, vilket de redan satsat enorma pengar på. Stefan Persson sa senast för några månader sedan att de låg i framkant där.

En tanke som poppar upp igen är om det någonstans ligger en tanke på att köpa loss bolaget från börsen. Om det är så att de vill det så är det sätt de sköter allt på nu ganska bra eftersom aktiekursen sjunker samtidigt som utdelningen bibehålls. Några år till med det skulle det kunna bli verklighet? Jag skrev lite om det förra året:

Kommer H&M att köpas ut från börsen?


H&M har en fin historik, men vad är värdet om utvecklingen fortsätter i samma riktning? De har butiker, kontor, fabriker och ett lager med kläder. Det är inte så att de sitter på fastigheter så som Castellum eller Hufvudstaden gör. Nej jag håller mig undan men hoppas verkligen för er som sitter kvar att de vaknar till och löser det här.

Vad tror ni om framtiden för H&M? Har ni H&M i portföljen?

Min exit-plan inför dagen jag kommer att sluta jobba

Om 3-6 år kommer jag inte att jobba längre, det är dags att börja planera min exit från arbetslivet. Jag vill ju självklart göra det på bästa sätt efter mina förutsättningar, så vilka är mina förutsättningar? Hur ser läget ut idag? Vilka möjligheter har jag att sluta jobba?Jag har ju en ganska tydlig plan som senast gick att läsa i inlägget Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba! men det är ändå bra att tänka igenom hur jag kan anpassa min plan för att kanske kunna gå tidigare eller om jag skulle halka efter. Förutsättningarna nu ser ut så här:
 • Jobbar halvtid i eget företag, har låg inkomst. 
 • Kan tänka mig att jobba efter exit om det går att uppnå genom periodvis jobb, exempelvis jobba 50 - (max) 200 timmar per år. Bara det inte stör livet på något sätt och går att göra helt valfritt till tider etc.
 • Kan tänka mig att flytta om det skulle innebära att jag och sambon kan leva på portfölj och det kapital som frisätts från bostaden i samband med en ev. flytt. 
 • Är öppen för att bo lite mindre beroende på hur förutsättningarna ser ut just då (Bor på 57m2 nu). 
 • Är som det känns nu beredd att ta risken att pengarna kan ta slut och jag "hamnar i skiten".

Jag är alltså beredd att ta ganska stor risk för att nå friheten snabbare. I min värld känns risken större att jobba för länge och inte hinna med allt jag vill göra, jag ser framför mig friheten i olika stadier. En fas kan vara att resa under något eller ett par år, en fas kan vara att bara ta till vara på dagarna och göra aktiviteter, en fas kan vara att flytta till fjällen t.ex under något år.

Det vettiga i dags läget känns som det är att bo kvar där jag bor, fortsätta jobba halvtid och njuta av dagarna och semester och bryta helt inom 5 år. Det troliga då känns som en flytt eller iaf att testa på en flytt, kanske hyra ut lägenheten eller sälja? Det är mycket att tänka på så jag kommer med ett nytt inlägg och följer upp mina tankar längre fram.

tisdag 30 januari 2018

Hur blir man rik? - Enkel guide!Hur blir man rik? Det här är nog en fråga som många skulle vilja ha svar på. För att svara på frågan måste vi först definiera vad rik är för något, sen kan vi svara på frågan hur man blir rik.

Så, hur blir man egentligen rik? För att blir rik, oavsett om det gäller i tid eller pengar behöver du en stor förmögenhet eller ett stort kapital. Det finns flera sätta att skapa det kapitalet på. De flesta som är rika i Sverige har blivit det genom eget företagande eller investeringar i aktier (börsen).

Du bör alltså se till att bygga upp en förmögenhet genom antingen ett eget företag eller att börja investera i aktier eller aktiefonder eftersom det utan tvekan är de enklaste sätten att bli rika på.

Jag är själv miljonär i dagsläget och kommer inom 2 år att bli ekonomiskt fri. Det betyder att jag inte längre behöver jobba för att få min inkomst. Läs vidare så ska jag förklara hur jag tog mig dit jag är utan en hög lön eller eget företagande...

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Hur blir man rik? - Den enkla vägen som fungerar för alla


Det finns ett enkelt svar på hur man blir rik, även om man idag inte har särskilt mycket pengar eller en hög lön från sitt jobb. De som har ett större eller växande kapital behöver troligtvis inget svar på frågan hur man blir rik.

För att bli rik så måste du se till att ditt kapital växer sig större för varje månad och dag som går, det absolut enklaste sättet är att investera i aktier. Så länge ditt kapital växer så kommer du tillslut att bli rik, det är enkel matematik.

Om du däremot går plus minus noll eller i värsta fall minus varje månad så är du garanterad att inte bli rik, det är också enkel matematik. Så hur ska man egentligen göra, vilka vägar finns det till rikedom?

Läs vidare så ska jag förklara den enklaste vägen för dig som idag jobbar som anställd och har en vanlig lön...


1. Spara dig rik


Börja med att se till att du kan spara pengar. För att kunna spara pengar behöver dina inkomster vara större än dina utgifter. Det löser du genom att köpa saker för mindre pengar än vad du får i lön varje månad. Om du bränner hela din lön så måste du dra ner på dina kostnader.

Ju mer du sparar, ju snabbare kommer det att gå att bli rik, det är enkel matematik. Se därför till att börja med att fokusera på dina fasta kostnader. De kostnaderna går att få ner rejält utan att du ens behöver offra något.

Här har jag skrivit ett inlägg om hur du kan spara pengar snabbt. Läs det och gå igenom varje punkt så kommer du troligtvis att kunna sänka dina fasta kostnader en hel del på bara någon timme.

Om du vill sänka dina kostnader på några minuter rekommenderar jag att använda någon jämförelsesajt. Du kan du t.ex. Jämföra el-abonnemang hos Compricer, hemförsäkring, bolån och bilförsäkring och spara tusenlappar gratis på bara några minuter.

2. Investera dina pengar


Att spara pengar är jättebra men om de bara ligger på ett bankkonto så kommer ditt kapital (i alla fall med dagens ränta) inte att växa. Inflationen kan t.om. göra att ditt kapital minskar i köpkraft.

Du måste alltså se till att investera dina pengar så att de växer. Detta kan du göra i fastigheter, i företag eller i något så enkelt som aktier eller ännu enklare i fonder. Om vi tittar historiskt så kommer dina pengar då att växa av sig självt för varje dag som går och du blir rikare ju längre tiden går.

Det här är exakt hur jag själv har gjort för att bli rik. Ok, jag har inte jättemycket pengar men jag känner mig i alla fall rik, något jag inte gjorde när jag hade noll kronor på kontot och inte sparade.

Mina möjligheter och min trygghet är betydligt större nu och vetskapen av att kapitalet ökar känns bra. Faktum är att avkastningen på mitt kapital betalar alla mina totala kostnader, så jag skulle kunna leva på kapitalet redan idag.

3. Sätt igång idag och bli rik imorgon!


Ok, nu har vi faktiskt gått igenom hur du kan bli rik. Svårare än så här är det inte, men du måste vara beredd på att ge det tid. Det finns inga genvägar men om du bara har uthålligheten så kommer du att nå både en och två miljoner och sen är det du själv som väljer vart det slutar.

Om du tycker det verkar krångligt med aktier vilket du inte är ensam om ska du satsa på ett automatisk sparande. Ett automatiskt sparande gör att du inte själv behöver lägga tid på dina investeringar och du får en bra riskspridning.

Jag körde själv på ett automatiskt fondsparande mina förstå år och det var perfekt för att undvika nybörjarmisstag och att få ta del av börsens utveckling utan att ha någon kunskap.
Bli rik utan att jobba?


Det är många som lockas av rikedom och mycket pengar men få är villiga att jobba för det. Så, går det att bli rik utan att arbeta? Ja, teoretiskt kan du vinna på lotta eller spel men majoriteten av de som håller på med det förlorar sina pengar, håll dig därför borta från det.

Däremot skulle vi faktiskt kunna säga att det går att bli rik utan att jobba om du investerar dina pengar. I början kommer det att kännas segt men efter några år kommer dina investerade pengar att ge passiva inkomster.

Passiva inkomster är pengar som rullar in varje månad, varje dag, varje timme och till och med när du sover. Anledningen till att du kommer att få de här pengarna är för när du köper aktier eller fonder så investerar du i företag, företag som tjänar pengar dygnet runt.

Tänk sig att du köper en aktiefond, fonden består av aktier i Atlas Copco, Handelsbanken och fastighetsbolag. Genom att du investerade i fonden så blir du indirekt en delägare i de bolagen jag just nämnde. När de tjänar pengar så kommer du också att få en del av den kakan.

Bli rik utan utbildning?


De flesta tror nog att det inte går att bli rik utan en utbildning men det stämmer verkligen inte. Det som är så bra i dagens läge med gratis information på nätet och att det är så lätt att lära sig saker gör att du inte behöver någon utbildning för att bli rik.

Det viktigaste för att du ska lyckas är drivet och motivationen. Om du vill det tillräckligt mycket så kommer du att lyckas. All kunskap finns framför ögonen på dig och det har aldrig varit lättare och billigare att investera på börsen.

Självklart underlättar det med en hög lön (vilket en hög utbildning ofta ger) men det är inte avgörande för om du lyckas eller inte. Det handlar bara om att börja. Om du börjar och inte ger upp så kommer du att lyckas.

Hur blir folk rika?


Som jag skrivit om innan så blir de flesta i Sverige rika genom antingen eget företagande eller aktieinvesteringar. Många tror att det är genom lottovinster eller arv men den delen av människor med stort kapital är faktiskt ganska liten i jämförelse.

Att starta eget företag kan kännas krångligt och stressande för många och det är faktiskt ganska krångligt i jämförelse med att börja med aktier. Den grymma med aktier är att man inte behöver vara bra på det för att tjäna pengar.

Grejen är att om du börjar från noll idag och sparar 5000kr i månaden så kommer du att ha ett kapital på 1 miljon kronor om 10 år (Räknat på historisk avkastning). Räkna själv i Avanzas sparkalkylator här.

När är man rik?


Nu kommer vi till den svåraste frågan i hela det här inlägget, när är man rik? Den här frågan är faktiskt omöjlig att svara på eftersom en person kan känna sig rik på en miljon medan en annan person behöver 10 miljoner för samma känsla.

Jag tänkte därför berätta min enkla definition på olika grader av förmögenhet. Allt är ju inte svart eller vitt så det finns ju olika stadier i vår resa mot större förmögenhet och vad den ska räcka till.

Stadie 1


I det första stadiet ser jag det som att kapitalet täcker en större händelse i livet. Det kan vara både en negativ- eller positiv händelse. Säg att det skulle kunna täcka 6 månaders ledighet, eller om du blir arbetslös.

Det ger alltså både en frihet och en trygghet som kommer att göra att du känner dig tryggare, friare och rikare i livet. Hur stor den här summan ska vara beror helt på dina levnadskostnader och det är något du ganska enkelt kan påverka som jag skrev om i början av inlägget.

Genom enkel matematik vet vi att om du halverar dina kostnader så kommer dina pengar att räcka dubbelt så långt. Du kan alltså vara ledig ett helt år istället för i 6 månader. Om du sänker dina kostnader med 15% kan du vara ledig 7 månader istället för 6 månader etc.

Kapitalet i Stadie 1 kan vara allt från 50.000kr till 200.000kr.

Stadie 2


I det andra stadiet snackar vi rejäl frihet och trygghet. Nu pratar vi om möjligheter att kunna ta ett eller flera sabbatsår eller att vara oberoende av ett jobb i flera års tid. Här har du på riktigt möjligheten att skapa dig ekonomisk frihet.

När du når den här summan kan du börja förverkliga dina drömmar. Du kan dra ut och resa under flera år eller säga upp dig och starta eget företag utan krav på inkomst de första åren. Stadie 2 är alltså ett riktigt härligt steg att uppnå.

Kapitalet i stadie 2 kan vara allt från 200.000kr till 2 miljoner kr.

Stadie 3


Ok, nu kommer vi till det sista stadiet, nu pratar vi om ekonomisk frihet! När du når det här stadiet så kan du om du vill sluta att jobba föralltid. Du kan gå i tidig pension eller börja resa på heltid. Vi har alltså nått total rikedom!

Många som vill bli rika ser nog det här målet framför sig, tyvärr är det inte många som når det här målet eftersom de ständigt höjer sina kostnader i takt med att inkomsterna och det egna kapitalet ökar.

Om du vill nå ekonomisk frihet och bli rik på riktigt så ska du därför se till att aldrig höja dina kostnader i takt med att dina inkomster ökar. Om du lyckas med det så har du stora chanser att bli ekonomiskt fri och få total makt över din tid och ditt liv!

Kapitalet i stadie 3 kan vara allt från 2 miljoner kr till hundratal miljoner kr.

Sammanfattning av hur man blir rik

 1. Spara pengar och kapa dina kostnader
 2. Öppna ett aktiekonto och låt dina pengar växa när du sover
 3. Ha tålamod så kommer du att lyckas!
Starta din resa idag!Känner du dig rik? Vad svarar du på frågan: Hur blir man rik?

måndag 29 januari 2018

H&M gratis frakt och fria returer!

Äntligen inför H&M det som konkurrenterna haft i flera år, gratis frakt och fria returer. Man kan ju undra varför det har dröjt så länge att ta detta beslut. När jag skrev inlägget H&M - Vad tycker ni om deras webbshop? för knappt ett halvår sedan så verkade det som majoriteten störde sig på just detta, att de inte hade gratis frakt eller fria returer, men nu är det fixat! Grymt eller?Ja, jag tycker det är grymt att H&M tagit det här steget, även om jag tycker att det är jättekonstigt att de väntat så länge. Problemet som jag ser och det är synd, är att man måste vara H&M Club-medlem för att få tillgång till gratis frakt och retur. Man kan ju tycka att det inte är så stor sak att registrera sig som medlem, men varför ska man behöva det när inte konkurrenterna kräver det? Jag tycker som sagt att det är ett jättebra beslut och en signal på att man lyssnar, det är dock synd att de inte går hela vägen utan krav på medlemskap. Risken är att de tappar nya kunder som går till en sida där köpet görs smidigare utan att behöva fylla i massa uppgifter. Alla kunder är inte sina butiker trogna och de köper på massa olika butiker. Dessa kunder kan mycket väl missas då de klickar sig vidare och inte kommer tillbaka igen. Fast hey.. det här är bara mina lösa tankar.

Vad tycker ni om att H&M äntligen erbjuder gratis frakt och fria returer?Läs även:
H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar
H&M - Vad blir morgondagens utfall och hur ser framtiden ut?
Kommer H&M att köpas ut från börsen?
Såde hela innehavet i H&M
H&M - Vad tycker ni om deras webbshop?

söndag 28 januari 2018

Downshifting

Jag har läst runt lite på nätet om downshifting. Alltså att jobba mindre för att ha mer tid för allt annat man vill göra. Det låter lite som jag lever nu fast jag har aldrig riktigt satt mig in i begreppet innan.

Jag får känslan av att det var lite vanligare förr att t.ex. mammor passade på att "downshifta" genom att vara hemma med barnen lite mer för att det senaste decenniet blivit lite mer jobb-/ karriärshets och att det nu verkar gå tillbaka till att både män och kvinnor vill jobba lite mindre igen. Fast jag vet inte, jag kanske är helt ute och cyklar där.
Jag är som sagt inte jätte insatt i vad downshifting innebär exakt men jag tänkte beskriva lite hur jag ser på saken. Jag har valt att gå ner i arbetstid och jobbar ungefär 15 timmar i veckan. Detta har jag gjort enbart för att frigöra mer tid till saker jag vill göra. Det här gjordes möjligt tack vare att jag började med aktier som nu ger passiva inkomster.

I början gjorde jag helt enkelt mycket mer av det jag tycker är kul och ofta spenderar jag 8-12 timmar ute i skogen eller vid havet beroende på vad jag gör för dagen, det är något som skulle vara omöjligt med ett vanligt jobb. Det känns som livet blir så mycket mer effektivt när man inte avbryts av det som ett arbete innebär.

En annan sak jag upptäckt är att mer ekonomisk frihet ger mig tid och möjlighet att utveckla nya hobbys och intressen. Eftersom det finns så mycket mer tid utanför arbetets dörrar så lever man livet på en helt annan nivå och om jag jobbar häften så mycket som jag annars skulle gjort genom hela livet kommer jag rimligtvis att ha upplevt dubbelt så mycket saker under livets gång, om vi bortser det som händer på jobbet.

Det här känner jag att jag börjar uppleva lite nu, jag hinner göra vissa saker så mycket att jag drivs till att testa nya saker. Om det beror på att jag tröttnar vet jag inte och tidigare skulle jag kanske sett det som ett nederlag, att jag ger upp något jag är bra på.

Nu har jag äntligen insett att jag kan se det från en annan syn, nämligen att jag är färdig med en sak som varit en stor del för att ge mig in i nya äventyr. Livet ska upplevas och då behöver man tid. Visst är det kul att vara bäst på något men om man känner för att prova nya saker ska man inte vara rädd för att bli nybörjare igen.. och igen.


Vad skulle ni göra mer av om ni hade mera tid? Är det något du skjutit undan på grund av tidsbrist?


Läs också:
Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer
Varför jag bara jobbar halvtid
Jobba deltid - Så här gör du!
Så här kan du leva på utdelningar
Bo billigt

torsdag 25 januari 2018

Castellum höjer utdelningen - 2018

Idag meddelade Castellum ett förslag på en höjd utdelning som delas ut under 2018. Förra året var utdelningen 5kr per aktie och den nya blir precis som jag och många andra trodde 5,30kr per aktie, utdelningen höjs alltså med 6%. Utdelningen betalas ut vid två tillfällen vardera på 2,65kr. Här kan ni läsa Castellums bokslutskommuniké.
Castellum fortsätter att prestera och förvaltningsresultatet ökade, substansvärdet ökade och man gjorde många investeringar under året. Här nedanför är lite punkter från rapporten.


Screenshot från Castellums årsrapport


Det jag hunnit läsa hittils gör mig nöjd och ungefär vad jag förväntat mig. jag tror på ett bra år framöver för Castellum och ser fram emot fler och högre utdelningar från bolaget. Vi var många som gissade rätt på utdelningen! För min del innebär det att mina 1304 stycken aktier ger mig 391kr mer varje år i utdelning.


Vad säger ni om rapporten och utdelningen?
Läs även:
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden
Castellum höjer utdelningen med 18%!
Utdelningsaktie: Castellum (CAST)

Relaterade inlägg:
Diös Fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Diös fortsätter att leverera - Jag tror fortfarande på kraftig utdelningshöjning!
Diös höjer utdelningen med 26%!

tisdag 23 januari 2018

Investor höjer utdelningen - Utdelning 2018

Idag föreslår Investor att man höjer utdelningen med en krona precis som man gjort de senaste åren. Den nya utdelningen blir alltså 9% högre och 12kr per aktie. Man föreslår också att utdelningen ska delas upp på två delar. 8kr som ska delas ut i maj och resterande 4kr i november. Motiveringen är att flera av Investors portföljbolag delar ut spritt över året och det skulle då fungera bättre med kassaflödet.Investor visade en totalavkastning på -7% i det fjärde kvartalet men ett i princip oförändrat substansvärde på de noterade innehaven. Räknar man in de onoterade innehaven så är substansrabatten kring 25%. Investor har haft ett starkt kassaflöde för försatta investeringar och även bättrat på balansräkningen samt att nettoskuldsättningsgraden minskat från motsvarande period föregående år.

Jag har inte hunnit kolla rapporten noggrannare än men jag gillar som bekant Investor och hade som jag nämnt tidigare varit nöjd med en utdelning på 11,50kr. Nu delas den iofs upp (vilket kan tolkas som en delvis sänkning om man vill det) men jag själv har inga problem med det. I nuläget ser jag inte det som självklart att börsen kommer att vara dyrare i höst än i dagsläget så jag tar gärna lite utdelningar då och sprider mina återinvesteringar. I övrigt är jag glad att mina 375 stycken Investoraktier kommer att ge mig 375kr mer varje år i utdelningar, det är en ny aktie i Investor varje år!

Läs mer om Investor hos Avanza *affiliatelänk

Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.


Har ni Investor i portföljen? Vad säger ni om Investors utdelningshöjning? Läs även:

torsdag 18 januari 2018

Sålt av innehavet i 3M Co (MMM)

Idag sålde jag av mitt innehav i 3M Co med 30% vinst exklusive utdelningar. Aktien har ångat på bra sedan köpet och eftersom innehavet är så litet så sålde jag av som en del i min rensning mot färre innehav. Här kan ni läsa om mitt senaste och enda köp i 3m.


Direktavkastningen ligger på en riktigt låg nivå just nu och om man bara räknar på den så skulle det ta över 15 år att få tillbaka de 30% jag får genom att sälja. Nu tror jag dock att aktien och bolaget kommer att fortsätta att leverera men jag vet inte riktigt om den är köpvärd på dessa nivåer.

Utdelningshöjningen senast var på blygsamma 5% och det är i vekaste laget för mig. Jag funderar nu om pengarna ska gå in i JNJ, Preferensaktier eller något av mina investmentbolag. Spontant lutar det åt något investmentbolag och JNJ känns dyrt som vanligt.

Vad skulle ni ha köpt?
Läs fler inlägg:
Sluta jobba vid 40
Livet som ekonomiskt fri
Få pengar utan att jobba?
Jag vill bli ekonomiskt oberoende!
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Varför jag bara jobba halvtid
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Sälja lägenheten och flytta utomlands
Leva på 7000 i månaden
Leva på 2 miljoner

tisdag 16 januari 2018

Ett alternativ till att trycka ner andras drömmar är att skapa egna

Den senaste tiden har det återigen blossat upp lite diskussioner kring tidig pension. Det har väl skrivits lite tidningsrubriker om folk som tänkt att sluta jobba i tidig ålder och direkt kommer det andra människor med åsikter om hur fel de gör, att de saknar verklighetsuppfattning och att det inte kommer att ha ett roligt liv på de pengar de lyckats spara ihop.
Jag förstår självklart att vissa som säger såhär gör det för att provocera, men jag tror också att det ligger någonting litet bakom det. Kan det vara avundsjuka, oförstående, okunskap eller helt enkelt att de verkligen genuint tror att ett ungt par inte kan leva ett gott och rikt liv på 18.000kr i månaden? Jag vet att de personerna kommer att leva bra på de pengarna, de gör det redan idag så varför skulle de inte kunna göra det om 10 år? Sen är de inte dummare än att de anpassar den siffran om deras livssituation ändras.

Även om vissa gör det för att provocera så kanske det är bättre att skapa egna drömmar istället för att trycka ner andras? jag vet att jag själv kan provoceras lite av det här fast jag egentligen inte borde bry mig. Jag tror det har lite att göra med att jag själv trodde att mer pengar automatiskt ledde till ett bättre liv när jag var yngre. Med tiden har jag dock insett att det inte alls är så. Så länge man har någonstans att bo, mat, lite kärlek och lite roliga saker att göra så kan nog ytterligare pengar förstöra mer än vad de ger. Att ha förmågan att vara lycklig på lite är något jag inte skulle vilja byta bort. Innan jag lärde mig det handlade det oftare om att köpa sig tillfällig lycka.

Hur ser ni på det här, borde man fokusera mer på sina egna drömmar och skita i andras?


Liknande inlägg:
Sluta jobba vid 40
Skaffa en billigare elräkning
Leva på 7000 i månaden
Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!


onsdag 10 januari 2018

Fel avgift på Länsförsäkringar Global Indexnära - Den rätta är 0,25%

I ett tidigare inlägg skrev jag om mitt byte från Länsförsäkringar Global Indexnära eftersom uppdateringen av avgiften på Avanza visade 0,35% i avgift, vilket var betydligt dyrare än Swedbanks alternativ.Nu visar det sig dock att Länsförsäkringar har rapporterat in fel uppgifter till Morningstar där Avanza hämtar sina uppgifter så den rätt avgiften är fortfarande samma som innan, dvs 0,25%. Det är samma avgift som Swedbank Robur Access Global har och det är inte längre ett lika självklart byte. Undrar hur många kunder Länsförsäkringar tappade på det här? En till sak att beakta är att LF lagt in en klausul i deras villkor vilket ger dem en möjlighet att ta ut en köp- och säljavgift på 2%.
Det har varit ganska mycket diskussion de senaste tiden om detta och man kan ju tycka att någon borde ha reagerat på det och rättat till det eller åtminstone gå ut med de rätta uppgifterna eftersom många verkar ha bytt bort fonden. Problemet blir väl att få tillbaka kunderna nu eftersom det egentligen inte finns någon anledning, det måste kännas rätt surt.

Har ni bytt fonden mot något annat och kommer ni byta tillbaka nu?


Läs tidigare inlägg:
Har fyllt på lite Latour - Bättre utdelningstillväxt
Hur räkna ut courtage på Avanza?
Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer
Leva på 5 miljoner
Sluta jobba vid 40

tisdag 9 januari 2018

Gratis eller billiga aktiviteter

Något som man ofta får höra när man pratar eller skriver om en tidig pension/liv i frihet är att man kommer få ett tråkigt liv eftersom man kommer att ha så lite pengar. Många verkar anse att man måste bränna minst 15-20.000kr per person i månaden för att kunna leva ett bra liv, gärna mer. Dyra aktiviteter verkar vara ett likhetstecken med ett bra liv och billiga eller gratis aktiviteter ett mindre bra liv. Jag bryr mig egentligen inte, men jag tycker det är tråkigt om dessa uttalanden påverkar personer att tro att det måste vara så.
Bilden ovanför är från igår, en vanlig måndag. Jag är alltid ledig på måndagar och fredagar så jag vet ju i alla fall hur det känns att vara fri de dagarna. Jag har många olika intressen, främst utomhusaktiviteter och ett av många är att vistas i skogen. Igår tog jag cykeln till ett naturreservat, gick en bit in i skogen och satte mig sen högt upp på en klippa och åt lunch med utsikt över vattnet. Det var rätt varmt i solen så jag satt kvar ett par timmar, läste och drack lite kaffe. På vägen hem handlade jag på ICA, fixade disken och sen kom sambon hem. Vi åt middag, pratade lite och chillade framför tv:n.

Det var alltså inget speciellt jag gjorde, ingen finmiddag eller någon Londonresa men behöver det vara så. Det kunde lika gärna ha varit en dag i skidbacken eller något annat kul. Om jag skulle vara ledig på heltid så är det mycket möjligt att jag skulle spendera flera månader utomlands, eller köra några spontana tågluffar men jag skulle inte behöva göra det dyrt för att det skulle vara fantastiskt. Jag är väldigt glad att jag insett det här, vilket inte alls var likadant när jag var 25 då man ofta brände lite extra i hopp om att det skulle ge något extra.

Självklart behövs det pengar för att leva och ha kul men jag tycker att det går att leva ganska bra på rätt lite. Något som jag själv insett är att det är mer effektivt att lägga mer pengar på det man verkligen gör och mindre på det man inte gör så ofta. Alltså om man gillar att cykla och gör det varje dag är det logiskt att köpa en dyr och bra cykel medan man kanske inte behöver köpa en värsting tv om man aldrig kollar på den. Vi har en begränsad tid till vårat förfogande då är det logiskt att inte bränna pengar på saker som vi inte hinner använda, -göra- eller -utnyttja.

Har ni några bra tips på gratis eller billiga aktiviteter?Läs även:
Två sätt att tjäna gratis pengar
Kommer H&M att köpas ut från börsen?
5 tips på budgetresor i Europa
Jobba mindre - Lev mer!
Säga upp sig från jobbet

söndag 7 januari 2018

De billigaste indexfonderna 2018 - Sverige

Jag har en del av mitt kapital investerat i billiga indexfonder med Svenska bolag och en stor del i gratisfonden Avanza Zero samt en del i gratisfonden Nordnet Superfonden Sverige.

Om man ändå har tänkt att placera i samma index i en passivt förvaltat fond så finns det absolut ingen anledning till att inte välja den billigaste, eller i de här två fallen gratis!

I detta inlägg har jag valt att ta med Nordnet Superfonden Sverige då den till större del består av svenska aktier även om den inte följer samma index. Man bör dock vara medveten om att den skiljer sig jämfört med de andra och kommer att ha en annan avkastning.

Även övriga innehav kan ha en skillnad, jag tycker oavsett att om man väljer mellan dessa så bör man välja den billigaste eftersom man ändå inte vet vilken som kommer att prestera bäst på sikt.
De billigaste indexfonderna 2018


När det gäller indexfonderna så är de billigaste fonderna utan tvekan Avanza Zero och Nordnet Superfonden. Båda har en avgift på 0% och är alltså gratis. Jag listar nedan övriga billiga indexfonder som innehåller Svenska bolag, jag tar endast med de med en avgift under 0,30%.

Gratis indexfonder:
 • Avanza Zero - 0% (Billigast) 
 • Nordnet Superfonden Sverige - 0% (Billigast) 
Ovanstående länkar är en affiliatelänkar, läs mer här.


Billiga indexfonder:
 • Handelsbanken Sverige OMXSB Index - 0,20% 
 • Länsförsäkringar Sverige Indexnära - 0,22% 
 • SPP Aktiefond Sverige - 0,22% 
 • Swedbank Robur Access Sverige - 0,25% 
 • Skandia Sverige Exponering - 0,26%


Billiga fonder är bra men det finns undantag


Det är stor risk att jag missat någon fond så kommentera gärna om du vet någon Sverige indexfond som har en avgift lägre än 0,30% så lägger jag till den.

Jag tycker det är viktigt att inte betala mer än nödvändigt för sitt sparande då det gör skillnad på totalavkastningen så om du har en dyr indexfond skulle jag fundera på att byta ut den redan idag. Det kostar inget och brukar ta ett par dagar med köp och sälj.

Därmed inte sagt att en högre avgift alltid är dåligt. det finns indexfonder som har presterat riktigt bra trots höga avgifter men det blir svårare att få en bra totalavkastningen med högre avgift i längden.


Har ni någon gratisfond i portföljen?


Läs även:
De billigaste globalfonderna 2018 - Indexfonder
Bo billigt
Så här startade jag mitt företag - Tips och idèer
Jobba deltid - Så här gör du!
5 tips på budgetresor i Europa
När är man skuldfri?

fredag 5 januari 2018

De billigaste globalfonderna 2018 - Indexfonder

Jag har själv börjat byta ut mina indexfonder nu efter att de tydligare reglerna gjort att man lätt kan se totalavgiften som de olika fonderna tar. Jag börjar i det här inlägget att gå igenom globalfonderna. Det har visat sig att mitt tidigare val Länsförsäkringar Global Indexnära är långt ifrån det billigaste alternativet och jag kommer idag att byta ut de globalfonderna till det billigaste alternativet jag kunde hitta. (Uppdatering efter att det kommit fram att Länsförsäkringar rapporterat in fel avgift till Morningstar).
När det gäller de billigaste globala indexfonderna så är det billigaste alternativet jag kunnat hitta Swedbank Robur Access Global. Jag listar nedan övriga billiga globala indexfonder, jag tar endast med de med en avgift under 0,4%:

 • Swedbank Robur Access Global - Avgift 0,25% (billigast)
 • Skandia Global Exponering - 0,28%
 • DNB Global Indeks - 0,32%
 • SPP Aktiefond Global - 0,33%
 • Danske Invest Global Index - 0,34%
 • Länsförsäkringar global indexnära - 0,35%
 • Nordea Indexfond Global - 0,4%

Det är stor risk att jag missat någon fond så kommentera gärna om du vet någon global indexfond som har en avgift lägre än 0,40% så lägger jag till den. Jag tycker det är viktigt att inte betala mer än nödvändigt för sitt sparande då det gör skillnad på totalavkastningen så om du har en dyr indexfond skulle jag byta ut den redan idag. Det kostar inget och brukar ta ett par dagar med köp och sälj.

Vilka indexfonder har du i portföljen?Läs också:

torsdag 4 januari 2018

Sammanställning av börsåret 2017

Börsåret 2017 är avslutat och 2018 är påbörjat. Det har varit ett riktigt bra börsår och portföljen har ökat mer än vad jag räknat med i början av året. Både insättningar och värdeökning har blivit bättre än planerat. Jag kör till skillnad från många andra på lite känsla när det gäller sparande och håller mig inte till några strikta budgetar, det är därför svårt att veta exakt hur utfallet blir redan i början av året. Jag försöker dock hålla en minimumnivå, vilket är ett sparande på 1500kr/månad. I år har det blivit betydligt mer än så. Avkastningen har i princip kramat SIX30RI, men då räknar jag som vanligt in allt mitt kapital, även buffert mm.Just nu är jag precis hemkommen från fjällen och kan säga direkt att jag saknar snön, tystnaden och frihetskänslan. Det lugnet man får där går inte riktigt att få i en storstad på samma sätt. I allmänhet har året innehållit en stor del reflektioner, mest när det gäller livet i stort. Jag känner att jag på ett mentalt plan är betydligt närmre friheten nu än för ett år sedan. Att ta klivet ut i friheten tror jag kräver ett enormt mod och processen för att komma dit är lång, men jag tror att man växer som människa för varje steg man tar sig närmare. jag har börjat bygga och anpassa mitt liv för frihet, det tror jag är viktigt innan man tar steget.


Som citatet ovan tror jag att våra prioriteringar säger mer om oss själva än våra mål och tankar. Om vi vill leva ett fritt liv där vi bestämmer själva över våra dagar så ska vi göra just det, inte drömma om det eller sätta upp mål för att nå dit om 20 år. Vi lever idag, men morgondagen kan innehålla vad som helst. Jag är inte jättebra på det här själv men har blivit mycket bättre under året och jag ska jobba ännu mer på det i år. Det betyder att mina ekonomiska mål fortfarande är viktiga men ingen prioritet. Jag kommer att fortsätta att prioritera frihet även om det blir på bekostnad av min ekonomi. Jag vill leva ett liv i frihet inte bli pensionär en viss tidpunkt. Även om jag självklart får kompromissa så skjuter jag i alla fall inte undan friheten helt för att nå den i framtiden.
När det gäller portföljen så har den som sagt rullat på bra. I dagsläget är värdet drygt 1.600.000kr och utdelningarna landade på 52.030kr för året. Jag har sålt av en del preferensaktier och istället ökat i investmentbolagen och fonderna. Det gör självklart att direktavkastningen sjunker en del men förhoppningen är att det lönar sig i längden tack vare större utdelningstillväxt. Här nedan är hur portföljen ser ut i dagsläget:


Målet är att fortsätta minska antalet bolag i portföljen och öka i investmentbolagen. Jag vill helt enkelt förenkla mitt sparande så att jag kan släppa fokus i perioder om jag åker utomlands etc. Jag tycker börsen är kul men mitt mål är ju att kunna spendera mer tid på fritidsaktiviteter, därför vill jag redan nu göra portföljen redo för ett liv i ekonomisk frihet, men även frigöra tid för att vara mer i skogen, åka skidor och släppa lite tankar.

Mina mål för 2018 kommer i ett separat inlägg. Det känns bra inför året och jag ser fram emot att se vad utdelningarna för de olika bolagen blir i år. Jag har stora förhoppningar på Latour men framförallt Dös som jag tror kan bli min bästa utdelningshöjare i år.

Vilket av dina bolag tror du höjer utdelningen mest i år?Läs även:
Sluta jobba vid 40
Portföljen över 1,6 miljoner kronor - Nu händer det grejer!
Hur jag nådde min första miljon
Castellum - Utdelningshistorik och framtiden