tisdag 30 juli 2019

Aktier tar aldrig semester


Jag sitter just nu på en stentrappa någonstans i Europa. Vi har avverkat några länder nu och vi har fyra länder kvar, vi har semester. Det roliga är att jag precis tänkte på mina aktier, aktier tar aldrig semester. Trots det har mina aktier större potential att tjäna pengar än vad jag själv någonsin kommer att ha. Det här är något som alla borde utnyttja och jag ska förklara varför.

Aktier tar aldrig semester, de jobbar varje dag, dygnet runt, år efter år. Det här är nog den viktigaste punkten jag har lärt mig när det gäller mitt sparande. Att investera i aktier gör att pengarna växer exponentiellt till skillnad mot om vi bara sparar på ett bankkonto. Det är två helt olika nivåer av sparande och möjligheter. Aktier gör att du själv kan ta semester medan aktierna jobbar.

Varför tar aktier aldrig semester? 


Varför aktier aldrig tar semester är en ganska roliga fråga som vi egentligen borde ställa åt andra hållet. Varför tar vi själva semester överhuvudtaget? Varför tågluffar jag inte i min vardag, varför gör jag inte mer nya saker varje dag? Först kanske vi ska gå igenom vad en "klassisk semester" är för något. Varför tar jag inte längre semester?En semester är ju ofta en period när vi är lediga från arbetet där vi heller inte får betalt. Vi gör saker vi verkligen tycker är roliga, kanske skulle vi vilja göra det jämt men ekonomin skulle troligtvis sätta stopp för det. Nu kommer säkert många att säga emot mig då vi nästan alltid får betalt under våran semester, men om vi ska vara ärliga mot oss själva så är det ju egentligen bara pengar som arbetsgivaren betalar ut i efterhand. Skulle vi dessutom vilja vara lediga mer än vår ordinarie ledighet så får vi oftast inga pengar alls.

Aktier däremot, de jobbar inte på samma sätt. Aktier jobbar jämt och är lediga jämt. Vi aktieägare får lika mycket avkastning från våra aktier bara vi låter de jobba ostört. Det enda vi kan påverka är hur många aktier vi har, det påverkar i sin tur hur mycket avkastning våra aktier ger.
När vi förstår det här så är ju svaret på varför aktier aldrig tar semester helt enkelt för att de inte behöver ta någon semester. Aktier tjänar pengar ändå, varje dag, året runt.

Som ett kort tillägg vill jag bara säga att det jag skriver grundar sig på att vi köper stabila bolag med tillväxt eller helt enkelt bara investerar i billiga indexfonder. Indexfonder ha haft en riktigt bra avkastning historiskt bara man har varit långsiktig. Du kan läsa mer i mitt inlägg om 5 gratis indexfonder.Aktier är vägen till mer semester


Jag är så grymt glad att jag har insett det här. Genom att förstå att aktier aldrig tar semester har jag förstått att jag själv ska äga aktier för att kunna ta mer semester. Om jag investerar 100.000kr idag så kommer aktierna att ge mig (om utvecklingen speglar den historiska utvecklingen) kring 10.000kr om året i avkastning. För mig som behöver knappt 10.000kr att leva på varje månad betyder 100.000kr i investerat kapital att jag kan ta en extra månads semester varje år.

Det var exakt det här tänket som startade min resa mot ekonomisk frihet. Jag började med att spara små belopp. Jag tänkte att en sparad tusenlapp var en ledig arbetsdag. När jag sen drog ner kostnaderna så blev tusenlappen två lediga arbetsdagar. Men det stora genombrottet i min frihetsresa kom när jag insåg kraften i aktier och ränta på ränta effekten. Det var då jag på riktigt visste att ekonomisk frihet är enkelt att uppnå om man vill det. Jag har skrivit ett inlägg som förklarar kraften i ränta på ränta effekten här.

Låt aktierna jobba och gör bara saker du själv tycker är roligt


Om vi funderar en gång till på det här med att aktier aldrig tar semester. De tar aldrig semester men samtidigt har de semester varje dag. Det är precis så jag vill ha det, möjligheten att välja mina dagar. Möjligheten att välja vad jag gör och när jag gör det.Det handlar inte om att tycka att jobbet är tråkigt, det handlar om att kunna stänga ner datorn eller ligga kvar i sängen en halvtimme extra de dagar jag tycker jobbet är tråkigt. Det handlar om att kunna tågluffa fyra veckor, komma hem och ta det lugnt en vecka innan jag måste jobba igen. Det handlar om friheten att välja och aldrig behöva känna stress.


Att skapa en evig semester är enkelt


Många längtar till semestern, många gillar att vara lediga men få skulle erkänna att de vill ha en evig semester. Hur skulle du själv svara på den frågan?

För mig är svaret enkelt. Jag förstår inte rädslan som vissa människor har över att inte ha något att göra. Det enda man gör genom att skapa passiva inkomster är att ge sig möjligheten att välja. I mitt eget fall så vet jag att jag blir extremt kreativ så fort jag har tid att utveckla- saker eller intressen. Däremot kan min kreativitet dö om jag tvingas jobba åtta timmar om dagen utan att ha möjligheten att påverka situationen själv.Varför vill inte fler bestämma över sin egen tid?


Så om det nu är så enkelt att skapa sig en vardag där man själv sätter spelreglerna. En vardag där man inte tvingas att göra något som man inte känner för. Varför är det inte fler som gör det? 

Jag vet faktiskt inte svaret på den frågan men jag tror det har mycket att göra med att många inte tror att det går. Det är inte många som har sett någon göra det och ofta är det vad som krävs för att vi själva ska våga satsa den tid och ha det tålamod som krävs för att uppnå ekonomisk frihet. Istället för att vänta på att någon ska visa oss att det går måste det ju vara bättre att göra det själv, bevisa för oss själva att det går. Jag började spara små pengar, steg för steg har jag byggt upp min frihetsmaskin som idag levererar utdelningar som är större alla mina fasta kostnader. Jag kan alltså sluta jobba helt om jag vill och ändå överleva utan problem.

Jag har bevisat för mig själv att det går och därför vet jag att jag kan nå även mitt nästa mål där utdelningarna täcker allt i mitt liv. När vi lyckas med ett mål vi har satt så blir allting möjligt, just därför är det första målet så viktigt att uppnå snabbt.

Når du ditt första mål så vet du att du kan uppnå dina drömmar


Min väg till där jag är idag har inte varit rak men det var en viktig sak som gjorde att jag klarade det och det var att jag satte upp ett mål och uppnådde målet. När jag nådde mitt mål satte jag upp ett nytt och på det sättet har jag kommit dit jag är idag. På samma sätt kommer jag att nå mina nästa mål.

Om du inte har något sparande idag så börja med att sätta ett svårt mål men det ska ändå vara nåbart utan större problem. Det kan t.ex vara att få 1000kr i utdelningar varje månad. För att få det behöver du 250.000kr i kapital, det är en kvarts miljon. Det låter mycket men hur fattig du än är i dagsläget så kan du spara ihop så mycket.

Det hemliga knepet för att klara av det är att sätta upp en plan och följa den. Det låter enkelt men är extremt svårt, men grejen är att om du bara följer din plan så kommer du att lyckas. För att göra det lättare så kan du fråga dig själv, hur mycket vill jag det här? Ha i åtanke att vi bara lever en gång och att livet är kort.Du är garanterad att lyckas om du gör vad som krävs


Som sista del i det här inlägget tänkte jag bara skriva en till sak som jag har insett under min sparresa. Om man bara gör det som krävs så kommer man att lyckas. Det kan vara svårt att säga exakt när men det ska mycket till för att man inte ska lyckas så länge man fullföljer sina mål.

Kan du inte spara så titta på varför det är så. Har du för höga kostnader? Sänk dom i så fall, det är jätteenkelt att sänka sina fasta kostnader. Här kan du läsa mitt inlägg om hur du snabbt sänker dina fasta kostnader. Gå igenom alla punkter och se hur mycket du kan spara.

Har du fortfarande för lite pengar kvar för att spara? Sälj bilen, börja cykla, ät billigare etc. Det är vi själva som skapar förutsättningarna, vi kan inte skylla på någon annan. Ett annat alternativ är att se över inkomsterna. Kanske kan du starta eget, byta jobb eller skaffa en extrainkomst.
Starta din spar-resa idag så kommer du att lyckas!


Helt ärligt om du inte redan sparar något idag men känner att det är något du vill göra, börja idag! Skjut inte upp det, varje dag ditt kapital får växa är värt mycket och om du t.ex vill bli miljonär så är det lättare om du börjar idag än om du väntar till imorgon, det är enkel matematik.

Det finns liksom ingen anledning att inte ta till vara på de enorma möjligheter som finns i att spara, investera och utnyttja ränta på ränta effekten. Det har aldrig varit lättare att tjäna pengar på aktier än idag om vi tittar på beskattning och hur enkelt det är att handla. 

Om 20 år kommer du att tacka dig själv för varje dag du varit investerad och troligen gräma dig över varje dag du inte varit det. Det största misstaget med investeringar är att vänta till imorgon. Det bästa du kan göra för sitt kapital är att börja investera idag! Här har jag skrivit ett inlägg om hur du kommer igång med aktier.

Ha en bra semester på er nu, vi njuter för fullt här där vi är! :)

lördag 27 juli 2019

Tjäna pengar på semestern - Så här gör jag!Hur många skulle inte vilja tjäna pengar på semestern? Resa runt i olika länder-, bada-, knalla på kullerstensgator och samtidigt se pengarna ramla in på kontot? Jag är själv på semester i Östeuropa just nu och har tittat närmare på möjligheterna att tjäna pengar på semestern.

Det finns flera sätt att tjäna pengar samtidigt som man reser och jag kommer att lista alla sätt som jag tycker är intressanta i det det här blogginlägget. För egen del gillar jag verkligen- och prioriterar passiva inkomstkällor eftersom de ger en större frihet, bland annat till att resa. Men även semi-passiva inkomster och rena jobb kan vara intressanta så länge de går att göra på nätet.Hur tjänar man pengar på semestern?


För att kunna tjäna pengar när man är ledig så krävs det ju egentligen bara att själva arbetet antingen är helt passivt eller att det kan göras online och att man har tillgång till en dator och internet.
Sen kan det också spela in hur aktiv man själv behöver vara i sin arbetsroll. Jag skulle t.ex känna att det blev begränsande om jag var tvungen att vara väldigt tillgänglig för en arbetsgivare eller kund om jag samtidigt var ute och reste. 

Sammanfattningsvis vill vi väl alltså ha antingen en helt passiv inkomstkälla eller ett jobb som kan utföras på nätet och ganska fritt när det gäller tider och ens egna tillgänglighet.

På vilka sätt kan man tjäna pengar när man är ledig?


Nu kommer vi till det intressanta, hur tjänar vi våra pengar när vi är på semester? Det här skiljer ju från person till person, vilka möjligheter till jobba vi har och det har ofta med kunskaper, kontakter och utbildning och göra. Jag tänkte därför ta upp några sätt att tjäna pengar på som i princip alla kan göra oavsett utbildning och tidigare kunskaper.Aktier - Passiva inkomster


För min egen del så står min aktieportfölj för min enskilt största inkomst när jag är ute och reser. Just nu tågluffar jag i Europa i 4 veckor och med en beräknad avkastning på 10% så kommer jag att ha tjänat 15.884kr under min semester från aktierna. Om jag räknar bort inflation så blir det fortfarande 12.707kr vilket är riktigt bra. Om jag enbart räknar utdelningarna så ger den 6.600kr i månaden men då räknas varken tillväxt- eller ytterligare avkastning in.

Det som är ännu bättre med pengarna från mina aktier är att de är 100% passiva! Jag behöver alltså inte göra något alls för det här pengarna. Aktier är troligtvis den mest passiva inkomstkällan vi kan hitta, däremot krävs det tid och att vi bygger upp vårat kapital men belöningen kan bli riktigt stor. Du kan läsa mer i mitt blogginlägg om hur du enkelt startar en egen aktieportfölj!

Semi-passiva sidoinkomster


Cashback - Min andra inkomst som jag fått in lite pengar för här under semestern är från cashback. Hittills i år har Cashbacken gett  3463kr och nu under de tuden jag tågluffat har jag fått in drygt 400kr i cashback. Du kan läsa mitt senaste blogginlägg om hur jag tjänar pengar på cashback här. 

Paneler - Jag har kört lite paneler och det drar in lite pengar även om det är ganska segt. Jag har skrivit om hur jag tjänar pengar på paneler här. Den här resan har jag dock inte kört några paneler och inte dragit in några pengar där.

Digitala jobb när man reser


Förutom de passiva och semi-passiva sätten jag använder för att tjäna pengar när jag reser så kan man ju självklart ha andra jobb när man reser och då främst jobb man gör online. De här jobben kan vara både passiva och semi-passiva såsom hemsidor, dropshipping etc. men även aktiva jobb som webbutvecklare och contentwriter. Jag har skrivit mer ingående om online-jobb i blogginlägget hur man blir digital nomad. Där finns mycket fler tips på hur du kan tjäna pengar och resa samtidigt!Säsongsjobb eller perioder av jobb innan semestern


Jag har egentligen inte tänkt att ta med den här typen av jobb i inlägget eftersom det varken är digitalt- eller passivt men eftersom jag vet att många jobbar på det här sättet så tänker jag ändå nämna det.

Att jobba i ett yrke där du jobbar intensivt under en kortare period kan ge stora möjligheter till ledighet. Du kommer inte att kunna vara fri på samma sätt som med digitalt jobb eller med helt passiva inkomster men friheten är ändå riktigt stor i jämförelse med ett vanligt jobb.Göra jobbet till en semester


Egentligen handlar det bara om att hitta inkomster, bävar man gör är ointressant. Om du har något du tycker är roligt så kolla om du kan tjäna pengar på det. Jag har själv varit extremt dålig på det här men har börjat titta mer på det nu när jag har mer tid över. Det mesta går att tjäna pengar på det gäller bara att vara bra på det och om man tycker något är så roligt blir man ofta bra på det man gör.

Det enda begränsande faktorn för att kunna tjäna pengar på semestern är ju faktiskt att jobbet går att utföra på nätet. Sen om det är att sälja kokosnötter online eller driva språkkurser spelar ingen roll.
Den andra faktorn är att det måste ge en inkomst som man kan leva på. Hur stor den inkomsten behöver vara styrs av våra kostnader, det kan vi påverka ganska enkelt genom att justera ner dom. Läs mer i mitt blogginlägg om hur du snabbt sänker dina kostnader.

Kombinera flera inkomstkällor


Något som kan begränsa oss är om vi hakar upp oss på att ett jobb måste ge en viss inkomst. Tänk istället en minimisumma du måste ha så blir allting mycket lättare. Alltså, om du behöver 10.000kr i månaden så kan du lika gärna ha fyra jobb som ger 2500kr i månaden som ett jobb som ger 10.000kr i månaden. 

Som en bonus blir dina inkomster mer diversifierade. Försök att hela tiden se lösningar i saker som spontant kan se ut som ett problem. Du kan läsa mer i ett blogginlägg jag skrivit om att skaffa flera inkomstkällor.

Mina inkomstkällor


Som jag skrev tidigare i inlägget så har jag själv inkomster från aktier/fonder, cashback och paneler när jag reser. Utöver det har jag eget företag men det är inget jag tjänar pengar på när jag reser eftersom företaget är bundet till en fysiskt plats hemma i Sverige. Däremot är det en trygghet i vardagen att ha flera inkomstkällor.

När jag inom 2 år kommer att sluta att jobba helt så kommer jag definitivt att se till att ha flera inkomstkällor och inte bara en. Att ha en inkomstkälla gör att vi blir väldigt sårbara. Att ha flera inkomstkällor leder inte bara till mer trygghet utan också en större frihet. Då kan vi väldigt enkelt justera hur mycket vi vill jobba genom att bara ta bort en inkomst för att få mindre arbetstid. 

Att jag slutar jobba helt betyder inte att jag definitivt kommer att sluta göra saker som leder till inkomster. Med att jag vill ha flera inkomster menar jag främst en diversifiera d aktieportfölj. Jag är däremot öppen för flera passiva inkomster så länge jag tycker det är kul. Fördelen är som sagt att jag i det läget kan välja både vad jag vill göra och när jag inte längre tycker det är roligt.Att tjäna pengar passivt gör det lättare att ha roliga jobb


Jag tror helt klart att jobben man har blir roligare om man gör dom helt frivilligt. Jag tror också att det är lättare att vara kreativ när man har en större ekonomisk frihet. Ekonomisk frihet får vi enligt mig genom passiva inkomster så om vi kan täcka våra nödvändiga kostnader genom passiva inkomster blir det lättare att ha roliga jobb.
Med roliga jobba menar jag egentligen inte jobba ordagrant. Jag tänker mig mer som små projekt, saker vi gör för att det är kul men som samtidigt kan dra in pengar. Självklart kan en sak som varit rolig bli tråkig men det gör ju inget om inkomsterna från den är passiv. Säg att jag tröttnar på aktier t.ex. Så länge jag bara plockar utdelningen eller avkastningen efter inflation så kommer ju kapitalet att bibehållas eller öka, även om jag lämnar intresset helt och går vidare till något nytt projekt.

Sammanfattning av att tjäna pengar på semestern

För att sammanfatta hela det här blogginlägget då. Passiva inkomster är alltid bra, om man tröttnar kan man alltid låta inkomsten leva sitt egna liv och gå vidare till något roligare. Vi kommer att fortsätta få pengar från den passiva inkomsten utan att behöva jobba, göra något eller engagera oss. 

Flera inkomstströmmar är bra. Ju fler inkomster vi har ju tryggare men framförallt friare blir vi i de flesta fall. Om vi har som mål att resa mer eller att tjäna pengar på semestern så underlättar det om inkomsterna även är passiva eller semi-passiva eftersom det kräver mindre engagemang, underhåll och inlåsning.

Se möjligheter. Många skulle vilja kunna tjäna pengar och resa mer så se möjligheter där andra ser svårigheter. Kan du hitta en inkomst som bara ger 1000kr i månaden, bra! Hitta 10 till så blir det 10.000kr, allt handlar om inställning. 

Hur tjänar ni pengar på semestern? :)

tisdag 16 juli 2019

Gratis indexfonder - 5 billiga fonder utan avgift!Fonder är ofta förknippat med en avgift som går till att täcka förvaltarnas kostnader och löner. Det finns dyra fonder, billiga fonder och till och med gratis fonder.

Vad ska man välja? Hur vet man vilka fonder som är gratis? Kommer man få bättre avkastning om fonden är gratis? Vart hittar man gratisfonderna?

Jag kommer i det här inlägget att lista 5 stycken indexfonder som är gratis, det vill säga att man inte betalar någon avgift för att investera i dom. Jag har själv en del av mitt kapital investerat i två av fonderna, vilka är Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige. 


Inlägget innehåller affiliatelänkar


Gratis indexfonder - 5 billiga fonder


Själv tycker jag att indexfonder är ett perfekt komplement till sparandet om man bara vill att allting ska sköta sig själv. Det är superenkelt att sätta upp ett månadssparande där pengarna automatiskt förs över direkt från ditt bankkonto till ditt aktiekonto och sedan investeras i indexfonder.

Man kan i princip släppa sparandet helt och bara se till att jobba in pengarna. Index har presterat bra historiskt och möjligheten är ju stor att det fortsätter så.Här nedanför är det kompletta listan över de 5 indexfonder jag tagit med i det här inlägget. Fonderna har ingen avgift och som du kommer se så följer de lite olika index.

Samtliga dessa fonder är passivt förvaltade indexfonder. Jag själv gillar att diversifiera och det finns ingen anledning att inte äga flera av fonderna för att täcka fler index/marknader.

Avanza Zero


Avanza Zero kan du köpa hos Avanza och det är en indexfond som följer indexet SIX30RX, det vill säga indexet OMXS30 inklusive utdelningar. Det betyder att den följer ett index med de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Fonden är till 92% exponerad mot svenska bolag med en övrig liten del mot Finland, England och Schweiz. Du får genom att investera i den här fonden andelar i Ericsson, Atlas Copco, Volvo, H&M etc. Här nedanför ser du fondens största innehav.

Läs mer om Avanza Zero hos Avanza


10 största innehav - Avanza Zero


Nordnet Superfonden Sverige


Nordnet Superfonden Sverige köps hos Nordnet och den följer ett bredare index än Avanza Zero. Fonden följer indexet NASDAQ OMXSBGI och du exponerar dig därigenom mot 93st innehav.

Även den här fonden är kring 92% exponerad mot Sverige och bland de största innehaven hittar vi bolag som Ericsson, Volvo, Atlas Copco och Investor. Här nedanför kan du se fondens 10 största innehav som står för 41,5% av dess värde.

Läs mer om Nordnet Superfonden Sverige hos Nordnet


10 största innehav - Nordnet Superfonden Sverige

Nordnet Superfonden Danmark


Nordnet Superfonden Danmark köper man hos Nordnet. Nordenet Superfonden Danmark har inriktning mot Danmark och den följer indexet OMXC25GI. Här står Novo Nordisk för en betydande del av fonden på 14% och totalt har fonden 26 stycken innehav.

Fonden har en hög viktning mot industri och sjukvård som tillsammans står för nästan 70% av värdet. Nedanför ser du fondens 10 största innehav.

Läs mer om Nordnet Superfonden Danmark hos Nordnet


10 största innehav - Nordnet Superfonden Danmark


Nordnet Superfonden Finland


Nordnet Superfonden Finland inriktar sig på den Finska marknaden och följer indexet OMX Helsinki 25 index. Fonden investerar i finska bolag och bland de största innehaven hittar vi band annat Kone, Sampo, Nokia, Nordea och UPM Kymmene.

Största branscherna är industri, finansiell service och råvaror. I listan nedanför visas fondens 10 största innehav.

Läs mer om Nordnet Superfonden Finland hos Nordnet


10 största innehav - Nordnet Superfonden Finland


Nordnet Superfonden Norge


Nordnet Superfonden Norge följer det norska indexet OBX- Index. Fonden består av 25 stycken innehav där Equinor, DNB och Telenor står för hela 44% av fondens värde.

Största branscherna är konsumet, energi och finansiell service. Här nedanför kan du se fondens 10 största innehav.

Läs mer om Nordnet Superfonden Norge hos Nordnet
Är gratis- och billiga fonder bra?


Nu har vi sett en lista på 5 stycken gratis indexfonder och en naturlig fråga är ju om fonden är bra eller bättre än fonder med dyra avgifter? Helt enkelt, är det bättre att lägga pengarna i de här gratis fonderna istället för i dyra aktivt förvaltade fonder?Svaret på frågan blir ju helt enkelt, det beror på vilken fond du väljer och tyvärr vet vi ju bara i efterhand vilken som var bäst. Jag själv investerar främst i billiga indexfonder och utdelningsaktier. Jag har haft små innehav i dyrare aktivt förvaltade fonder så jag säger inte att något är mer rätt än det andra.

Det som gör att jag gillar billiga eller helst gratis indexfonder är det jag skrev tidigare, om man redan från början tagit en hög avgift så krävs det en hög avkastning för att hålla jämna steg med index. Det är enkel matematik, en dyr avgift måste betalas av någon, antingen av kunden eller genom att fonden över-avkastar index.

Så på frågan om gratis fonder är bra? Ja det tycker jag i alla fall. De är bra för sitt syfte, att få en billig exponering mot index utan att det kostar något. Med tanke på spridningen i de fonderna jag tagit upp ovanför så går det att få till en rätt bra mix genom att köpa lite i varje.

Vilka Gratisfonder ska man köpa?


Det bästa när det gäller alla investeringar är att läsa på själv, bilda sig en uppfattning och köpa det man känner sig trygg med. Själva har jag Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige som komplement till alla min utdelningsaktier och övriga fonder.

Om jag inte redan hade haft den spridningen jag har i portföljen och var ute efter en så billig och enkel portfölj som möjligt.

Då skulle jag nog kört en mix av de jag listat ovanför som en halva och en billig globalfond som Avanza Global i den andra halvan. Med tiden hade jag fyllt på och utvecklat portföljen vartefter jag lärt mig mer.

Har du några gratis indexfonder i portföljen?

måndag 15 juli 2019

Sälja lägenheten och resa mer - Jag kollar fördelar och nackdelarJag har ju skrivit om det här tidigare på bloggen och jag vet att jag inte är ensam om att ha funderat på att sälja lägenheten och få mer tid över till att bland annat resa. Det som lockar är ju att spendera mer tid i värme och billigare länder, samtidigt gillar vi vintern och skidåkning. Det här gör det ju svårt att veta vad vi egentligen vill, kanske bor vi bäst där vi bor nu? Vad tjänar vi på sälja vår lägenhet och vad kan vi förlora på det? Skulle vi få större frihet om vi sålde lägenheten vi bor i nu? Skulle det göra oss friare så att vi kan resa mer?

Ok, den första uppenbara vinsten med att sälja lägenheten är ju att vi får loss ett ganska stort kapital som ligger bundet där. Det här skulle ju göra att vi har möjlighet att köpa mer aktier och på så sätt öka den passiva inkomsten rejält. Vi skulle tjäna mer pengar på aktier än vad vi gör nu, bara genom att sälja lägenheten.


Sälja lägenheten och resa mer - Fördelar vs nackdelar


När vi kollar närmare på det så ser man ju först det man vill se, alla fördelar. Tänk dig att bara sälja lägenheten, vara helt fi att göra vad man vill, dra spontant någonstans ner till solen och livet man får med det. När vi kollar igen så inser man ju att det även kommer lite nackdelar med det.


Det svåra är ju bara att avgöra vad som väger tyngst. Själv tror jag definitivt att det ger en större frihet om vi skulle sälja lägenheten. Det skulle göra det lättare att resa mer och det skulle göra oss mer ekonomiskt fria. Samtidigt inser jag det faktum att vi måste ha någonstans att bo så de pengar vi får loss från att sälja lägenheten kommer ju att behöva puttas in någon annanstans.

Fördelar med att sälja lägenheten


Jag har redan tagit upp de stora fördelarna med att sälja lägenheten men tänkte gå in mer på djupet vad det skulle innebära för oss. För oss skulle det helt enkelt betyda att vi kunde realisera vinsten som idag är låst i lägenheten. Priserna på bostäder har ju gått ner en del den senaste tiden men om jag räknar hyfsat lågt så borde vi kunna realisera en vinst runt 1,6 miljoner kronor om vi sålde idag. 

Det skulle ge ett riktigt bra tillskott till portföljen, med en direktavkastning på 4% så ger det 64000kr om året eller 5300kr i månaden. Tillsammans med de 6600kr i månaden som portföljen ger idag blir det 11.900kr i månaden. De passiva inkomsterna skulle alltså nästan dubblas bara genom att sälja av lägenheten.

Utöver att jag tjänar pengar på aktierna så tjänar jag också pengar på cashback. Om jag även räknar in de här inkomsterna så landar jag på 12.500kr i månaden om lägenheten såldes. Det är inte jättemycket men ganska bra ändå tycker jag. Jag har även börjat kolla upp möjligheter att skaffa flera inkomstkällor så om jag skulle kunna dra in ytterligare 3000kr i månaden hamnar jag över 15.000kr i månaden. Det är betydligt mer än vad jag gör av med idag.

Nackdelar med att sälja lägenheten


Ok, nu kommer vi till nackdelarna med att sälja lägenheten. Den största och uppenbara nackdelen är ju att vi inte skulle ha någonstans att bo. Det här blir egentligen en riktigt stor nackdel då vi spenderar tiden i Sverige, att hyra tillfälligt boende skulle bli betydligt dyrare än vad vi tjänar på att sälja lägenheten. Eftersom vi inte är beredda att flytta utomlands permanent gör det här att det inte är ett alternativ att vara utan ett fast boende i Sverige. 

Den andra uppenbara nackdelen är att vi skulle drabbas av reavinstskatt på försäljningen av lägenheten. Reavinstskatten skulle bli kring 300.000kr i min beräkning och det är ju pengar som i princip bara försvinner. Extra kännbart skulle det bli om vi köpte ett nytt boende eftersom vi skulle bli av med en stor del av kapitalet bara för att byta boende. Vi har tittat på alternativ att flytta mindre i samma område och vi måste gå ner rätt mycket i storlek för att det ska bli tillräckligt stor ekonomisk skillnad.

Den tredje nackdelen för vår del är lånevillkoren. När jag köpte lägenheten så hade jag varken amorteringskrav eller topplån och i dagsläget ligger belåningsgraden kring 40%. Eftersom jag bara jobbar 25% i dagsläget så känns det inte som läge att gå till banken att förhandla bolån. Enda möjligheten jag ser vid ett köp av ny bostad är alltså att casha hela boendet. Det binder ju faktiskt ännu mer av mitt kapital om jag inte köper ett boende som är billigare än 1,6 miljoner, vilket blir svårt eller faktiskt omöjligt där vi bor nu även om vi köper en etta på 20m2.


Lösningen om vi vill sälja lägenheten och tjäna på det


Efter att ha radat upp för och nackdelar kan jag ju komma fram till att vi tjänar inte på att sälja lägenheten om vi tänker bo kvar i samma område som vi bor nu så vad blir då lösningen? Lösningen skulle kunna vara att kapa kostnaderna ännu mer eller att på något sätt skapa intäkter på lägenheten.


Kapa ännu mer kostnader på befintlig lägenhet


Jag har redan kapat så mycket fasta kostnader jag kan när det gäller mitt boende så det blir svårt att få det ännu billigare. Det finns dock en sak jag skulle kunna göra och det första jag tänker på är att göra mig av med bilen och min parkeringsplats. Det här skulle spara 1400kr i månaden både genom att slippa parkeringskostnaden men även eftersom kostnaden för bilen skulle försvinna. Egentligen handlar det ju om ännu mer pengar när man räknar in värdeminskning mm.

Det är faktiskt den enda sak jag kan komma på som skulle kunna göra mitt boende billigare än vad det är. Det är dock en stor kostnad som uppgår till nästan 20.000kr per år så det tåls att fundera på.


Tjäna pengar på lägenheten


Något som jag själv faktiskt aldrig kollat närmare på är möjligheten att tjäna pengar på lägenheten. Jag vet att många hyr ut sin lägenhet via AirBnb, har inneboende etc. Jag har funderat lite kring det här men bromsas hela tiden då jag själv tycker att det känns omständigt. Att ha en inneboende skulle innebära att vi var tvungna att dela badrum och kök och jag vet inte om det skulle vara värt det. Att hyra ut via AirBnb skulle ju vara smart om man själv var bortrest men det jobbiga är att föreningen vi bor i är starkt emot det samt att det skulle krävas en del jobb kring det om man inte anlitar en firma som tar en del av vinsten.

Jag har som sagt aldrig testa det här själv så tar gärna emot tips och råd från er som hyrt ut via AirBnb eller har inneboende. Om vi hade bott i villa så hade det varit enklare på flera sätt. Bland annat genom att man kunde ha haft en separat uthyrningsdel men framförallt att man inte behöver godkännande av föreningen.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att se om man hittar föreningar där de tillåter att man hyr ut via AirBnb utan massa tillstånd och liknande. Det skulle ju göra det betydligt smidigare men jag ser det ändå inte som några passiva inkomster och om man ska leja ut städningen mellan kunder så försvinner som sagt en stor del av vinsten. Det som känns som det bästa objektet spontant är kanske en väldigt liten lägenhet, väldigt centralt. jag tror att det skulle vara lätt att hyra ut, samtidigt som det kräver lite underhåll och skötsel. Problemet är ju att det binder kapital, men helt klart ett alternativ att kolla mer på.Alternativa boendelösningar


Vanlife - Utöver de alternativ jag tagit upp innan så finns det ju olika varianter man skulle kunna titta på. Ett alternativ är att bo i husbil/van. Tyvärr tror jag inte att det skulle fungera för oss av flera anledningar. Visst, det låter fritt och lockande och vi gillar att sova ute och campinglivet men att göra det jämt skulle nog vara tufft. Alla som campat ner det regnar 4 dagar i sträck vet vad jag menar, man blir väldigt låst.

Sen skulle man ju antagligen inte bo i Sverige om man levde vanlife och då drabbas man ju inte av vädret på samma sätt. men lite utrymme och egen "space" skulle nog bli tufft i längden som sagt. En sak till som skulle framkalla frustration är att jag är kass på att mecka bilar. Den dagen något strular skulle jag bli väldigt frustrerad. Jag tror vanlife-livet är riktigt kul under en begränsad tid, men om man inte är bra på att mecka är risken stor att det blir allt annat än billigt.


Flytta till mindre stad - Ett annat alternativ som jag skrivit om på bloggen tidigare är att flytta till en mindre stad. Det här skulle på riktigt kunna frigöra bra med pengar trots att en del går bort i skatt vid försäljning. Troligtvis skulle vi kunna casha ett boende med pengarna som frigöra och vara obelånade. Visst, i dessa lågräntetider ger det inte jättemycket men på sikt skulle vi nog halvera boendekostnaden.

För min del har det här känts mer aktuellt tidigare men jag är mer osäker på det nu. Ett boende på en mindre ort har inte samma potential att hyras ut och säljas snabbt så det gäller nog att tänka långsiktigt där. Sen är det rätt bekvämt att bo i en storstad, speciellt om man har som plan att resa mycket.

Hyresrätt - Ett alternativ är ju alltid att flytta till en hyresrätt. I staden jag bor är det extremt svårt att få en hyresrätt men jag har köat sedan jag var 18 så jag harv ändå möjlighet att få en lägenhet. Tyvärr är det väl antingen där jag inte helst vill bo eller lägenheter med väldigt hög hyra. Det kan ju vara ett alternativ men när jag räknar på det så känns det som att det blir dyrt. Jag vet heller inte hur lätt vi skulle ha att få hyresrätt då jag jobbar 25% och sambon kring 75%.


Slutsats

Vi trivs bra där vi bor men samtidigt binder det upp en stor del av kapitalet. Om vi sålde lägenheten så skulle det öppnas upp stora möjligheter men också vissa problem som skulle vara tvungna att lösas, bland annat nytt boende. De alternativ som känns närmast till hands skulle nog vara att bo billigare i samma stad som vi bor nu, gärna med bättre uthyrningsmöjligheter.


Vad säger ni? Hur går era tankar kring att sälja det boende ni har nu för att frigöra kapitalet till något annat?

lördag 13 juli 2019

Börsen går upp - Portföljen upp 364000kr i år!

Vi kan väl säga att börsen har gått upp rätt bra i år, den är i princip upp det dubbla mot vad vi borde kunna räkna med. Min portfölj hänger som vanligt ganska jämna steg med index och det är jag glad för i dessa tider då det blivit en rejäl avkastning.
Börsen har gått upp rejält i år


Börsåret har verkligen startat starkt och min egna portfölj är upp 364.571kr i år. I procent räknat är det 21,42% vilket är drygt procentenheter bättre än index men som vanligt kan allting hända och nästa vecka kanske index presterat bättre.


Det gäller att vara ödmjuk när det går så här bra, själv räknar jag på 10% avkastning i snitt per år, även om det kanske blivit lite bättre än så hittills. Jag tror att det är bra att räkna med ett snitt även om vi får enskilda år som presterar betydligt bättre. Snittet är ju över tid och om vi nu skulle sluta på 20% eller bättre i år så har jag redan räknat in en nedgång eller dipp i det. Kanske får vi -5% nästa år och +5% året efter det?
Som tillägg lägger jag till ett-årsgrafen från portföljen som även visar nedgången i december. Det efter att ha läst igenom och svarat på kommentarerna. Mitt mål är att alltid vara så transparent som möjligt i bloggen och jag kommer alltid att visa både upp- och nedgångar.
Mina bolag som presterat bäst i år - Fastighetsbolagen har gått starkt


Oavsett om dt inte säger så mycket så är det alltid kul att se vilka bolag som det gått bäst för så jag listar de tre i min portfölj som gått upp mest i år.

Länkarna är adlinks och går till Avanzas infohemsida om aktierna.Portföljen är upp tre årslöner


Det är ändå lite flummig känsla att portföljen är upp lika mycket som tre årslöner för mig. Ja, jag sa rätt, min årslön ligger kring 120.000kr netto. Det kan låta fattigt men jag jobbar också bara 10 timmar i veckan. Det är ett val jag gjort själv så det är lugnt för mig, jag har bytt pengar mot tid helt enkelt. Men om vi struntar i det och tittar på hur portföljens uppgång korrelerar med min årslön, då blir det intressant.


Att portföljen gått upp tre årslöner på bara drygt 6 månader visar hur säker man måste vara på sina investeringar och hur fel det kan bli om det bli fel. Säg att portföljen skulle gå ner 364.000kr, det motsvarar också tre årslöner. Kan jag sitta länge i båten även när den gungar så spelar det nog ingen roll, lika lite roll som att portföljen nu är upp 364.000kr. Skulle jag däremot börja sälja av och försöka tajma marknaden, jag tror att det är då det blir farligt. Det räcker med ett misstag för att det ena felet leder till det andra.

Faktum är att ingen vet vad som kommer hända men det är troligt att börsen kommer gå upp över tid, det är därför jag väljer att vara investerad. Det skulle ju kunna kännas frestande att sälja nu men ingen vet ju hur länge uppgången fortsätter? Många sålde förra året och det kan ju vara bra om man vill säkra sitt kapital men det jobbiga är att avgöra när man ska in igen. Jag ligger investerad i uppgång och nedgång, visst svider det när man backar några 100.000 kronor men valen blir lättare.

Försöker du att tajma marknaden?

fredag 12 juli 2019

Bokat tågluff och har plockat ut ännu mer cashback!

Nu är semestern i full gång, jag och sambon sitter och planerar att tågluffa i Östeuropa. Vi har gjort det här några gånger förut och det har alltid gått väldigt smidigt men nu när det börjar bli lite tight om tid så inser vi svårigheterna när det gäller att boka tåg i Europa om man vill att det ska gå fort. Men vi är båda optimister så det ska nog lösa sig bra och som tröst har jag plockat ut lite mer pengar till semestern. Jag återkommer till tågluffen längre ner i inlägget.

Mer pengar till semestern- Plockade ut lite cashback


Jag skrev för en vecka sen att jag plockat ut 2623kr från cashback och har sedan dess plockat ut 860kr från panelerna. Det rullar på bra med extrapengarna och idag plockade jag ut ytterligare 99kr från panelerna och 200kr från Refunder. Totalt för året ligger jag alltså på 3782kr från cashback och paneler. Slår jag ut det per månad så blir det ganska exakt 600kr i månaden. Plocka lite gratis cashback du med genom mina kompislänkar nedanför! :)

  Det här ger ju lite mer pengar till semestern vilket är nice såklart! Även om jag är sparsam och försöker att spara pengar så är resandet inget jag vill offra på något sätt. Vi bokar nästan alltid boende och resor själva när vi reser och sparar genom det en del pengar. Jag har inget problem att välja ett billigare boende även om det inte betyder att vi tar det billigaste. 


  Har bokat tågluff!


  Yes! Det ska bli grymt kul att tågluffa i sommar, vi älskar det! :) Frihetskänslan är riktigt stor när man bara glider fram genom land efter land och kliver av mitt inne i smeten. Det här skiljer stort mot att flyga när man reser. Vi kommer som sagt att tågluffa i Östeuropa och det har vi gjort förut. Anledningarna är många men framförallt finns det fina och intressanta städer där men också för att priserna är riktigt bra på allt från boende till mat.


  Jag skrev ju i början av inlägget att det börjar bli lite tight om tid för bokningen av allt kring den här tågluffen och det är det verkligen. Grejen är att vi har redan köpt interrail pass men inte bokat några platsreservationer och tydligen måste vi få de hemskickade innan vi åker. Tidigare kunde man gå till tågstationen och boka, sen fick man allt direkt. Det här gör också att vi inte kan boka hotell än. Vi är lite sugna på att åka iväg utan några bokningar alls men eftersom det är högsäsong och ganska fullbokat på både tåg och hotell känns det lite väl äventyrligt. Vi sitter alltså lite tight till men det kommer nog att lösa sig tillslut.
  Varför spara in på småpengar?


  Oavsett om det är när jag reser, min fasta kostnader eller om jag köper något så ser jag alltid efter om jag kan få det lite billigare. Jag skulle aldrig få för mig att pruta och hålla på utan jag kollar alternativ helt enkelt. Det här kan låta jobbigt men är det inte alls om man bara har koll på vad man ska kolla. När man väl vet vad man ska kolla så blir det en rutin när man köper något.

  När vi nu bokar hotell så kollar vi t.ex Airbnb, Hotell.com och Booking som standard och ofta går det att hitta bra deals utan att behöva göra så mycket mer än så. Vi kan ofta bli förvånade hur billigt det blev i slutändan fast det känns rätt dyrt när man börjar boka upp resan. Generellt känns det som priserna är lite högre nu än tidigare år vi tågluffat så det ska bli kul att se vad det slutar på.


  En annorlunda tågluff mot tidigare gånger


  Den här resan vi gör nu kommer att bli lite annorlunda mot när vi tågluffat tidigare på det sättet att vi kommer att stanna längre på de ställen vi besöker. Vi kommer inte att besöka lika många ställen som vi har gjort under tidigare resor men det blir ändå att stanna i 5-6 länder och bland annat två stycken vi inte varit i tidigare. det ska bli riktigt kul då en av städerna är en stad jag velat besöka länge.  Något som lockar enormt med total ekonomisk frihet är bland annat att kunna dra iväg på längre tågluffar. Jag skulle vilja vara iväg 2-3 månader och stanna runt en vecka på varje ställe, det skulle då bli runt 8-12 ställen totalt och god tid till att utforska stället. Interrailkorten har blivit dyrare de senste åren men jag såg att de bland annat har 3 månaders kort för strax under 10.000kr. Ett sånt kort skulle bli riktigt bra om man reste under lågsäsong när man inte är lika beroende av platsbokningar och att boka hotell i förväg.

  Brukar du jämföra priser innan du bokar resor?  Läs mer:

  måndag 8 juli 2019

  Skaffa flera inkomstkällor - Enkelt sätt till fler inkomstströmmar!

  Att ha flera inkomstkällor är något som det nästan aldrig talas om i skolan, eller något vi lär oss att vi borde ha. När jag själv jobbade heltid så förstod man inte riktigt hur sårbar man var egentligen.

  Om jag skulle blivit av med jobbet så hade jag förlorad min enda inkomstkälla, jag stod på en ben hela tiden utan att veta om det. Därför borde man fokusera lite mer på att ha flera inkomstkällor än bara en.


  Innehåller affiliatelänkar

  Skaffa flera inkomstkällor eller inkomstströmmar


  Att det är bättre att ha flera inkomstkällor förstår nog de flesta men jag tror inte man riktigt förstår hur mycket bättre det faktiskt är. Det första man tänker på är kanske tryggheten det ger men samtidigt så är de flesta livrädda för att starta eget företag t.ex.

  Det är lite konstigt eftersom att i samma sekund som man startar eget så får man i många fall flera inkomstkällor direkt. Som ett exempel har jag i mitt företag 10-15 kunder och då jobbar jag bara 10 timmar i veckan.

  Alternativa inkomstkällor


  Man behöver självklart inte starta eget för att få fler inkomstströmmar men det ger en rejäl kickstart. Om jag förlorar en kund spelar det ingen roll, det är kanske 10% av min omsättning, ingen panik alltså. Om jag hade förlorat mitt jobb hade det varit panik direkt, inkomsten hade gått ner på noll.

  Ett alternativ som jag haft några kompisar som gjort är att ha flera anställningar på deltid, det har gett dom en rätt bra flexibilitet över att själv styra arbetstiden mer samtidigt som inkomsten kommer från flera håll.

  Passiva inkomster


  Ett annat alternativ som jag tycker alla borde ha är passiva inkomster från aktier eller fonder. Det är en självklarhet för mig och bygger upp ekonomin riktigt effektivt.


  Exempel på flera inkomstkällor


  Det finns otroligt många sätt att öka sina inkomstkällor på och jag känner absolut inte till alla. jag kommer att ge exempel på såna inkomstströmmar som många skulle kunna skaffa utan specialkunskaper.

  • Starta eget företag - Som jag nämnt tidigare så är nog det lättaste sättet att boosta sin inkomstkällor att starta eget företag. Om du har flera kunder i ditt företag så ökar både friheten och tryggheten enormt. Skulle du gå från heltidstjänst till eget företag med 4st kunder så ökar din inkomstdiversifiering med 400%!
  • Passiva inkomstkällor - Den här typen av inkomst är den jag gillar mest och försöker jobba hårdast med. Anledningen är helt enkelt för att när du väl fått den att börja rulla så kommer det pengar oavsett vad du gör. Den helt klart bästa passiva inkomsten jag hittat är att börja med aktier!
  • Semipassiva inkomstströmmar och extrajobb - Det finns hur många olika sätt att tjäna pengar som helt via extrajobb. Det bästa är att kolla där du står idag och utgå från det. Vad är du bra på? Vad kan du tjäna pengar på? Du kan göra allt från styrelsearbete i din bostadsrättförening, hjälpa till vid val, tjäna pengar på cashback etc. Bara fantasin sätter gränserna. Lås dig inte vid summan du får in eftersom du alltid kan skaffa flera extrajobb.

  Läs mer! Hur blir man digital nomad? Ett långt inlägg som ger ytterligare exempel på inkomstströmmar. Digitala nomader är nog ett typexempel på personer som ofta har inkomster från flera håll.

  Omvända inkomstkällor - Utgiftsströmmar


  Något som är otroligt viktigt som också ger en enorm diversifiering för både trygghet och frihet är färre utgiftsströmmar. Genom att kapa fasta kostnader ger vi oss själva mycket större möjlighet att anpassa vår ekonomi för ändrade omständigheter.

  Säg att du har 4st inkomstkällor som ger 20.000kr i månaden. Du har utgifter på 15.000kr i månaden. Du skulle kunna förlora en av dina inkomstkällor utan att det blir problem. om du istället bantade dina utgifter till 10.000kr i månaden så skulle du kunna bli av med två av dina inkomster utan att behöva oroa dig.

  Inkomstkällorna spelar alltså i samspel med utgiftströmmarna och ger en total bild av hur diversifierad din ekonomi är. I mitt inlägg om att boosta sparandet ger jag 6 enkla tips om hur du sparar pengar snabbt!

  Hur många Frihetspoäng har din ekonomi?


  Haha ok, jag kom på det precis men det lät rätt bra! ;) Låt oss kolla våra Frihetspoäng, alltså hur väl din ekonomi klarar av förlorade inkomster. Jag ska beskriva hur du gör för att räkna ut din Frihetspoäng här nedanför. 

  Dina Frihetspoäng:

  • 1. Räkna ihop dina totala fasta kostnader inlusive mat. Det är alltså alla fasta räkningar du har varje månad och matkostnader. 

  • 2. Summera dina Inkomstpoäng - Din största inkomst får du endast 0,5 poäng för. Om en övrig inkomst motsvarar 20% av dina totala fasta kostnader (1) så är värdet 0,2. Om en inkomst står för 50% av dina nödvändiga kostnader är värdet 0,5 osv. Du kommer att få en Inkomstpoäng på 0,5 eller högre.
  • 3. Multiplicera dina totala inkomster med din Inkomstpoäng. 
  • 4. Ta summan du får ovanför (3) och dela med dina totala fasta kostnader (1).
  • 5. Du har nu fått fram dina Frihetspoäng!

  Betygsskala:
  • > 1 - Din ekonomi ligger i riskzonen att drabbas av tråkigheter, du står på ett ben och vinglar.
  • 1,5-2  - Du klarar dig nog hyfsat igenom ekonomiska svårigheter.
  • 2-3 - Bra jobbat! Du har bra kvalitet på dina inkomstströmmar för att klara motgångar i din ekonomi.
  • 3< - Boom! Du kan sitta lugn i båten, du kommer att klara dig igenom det mesta som kan gå fel.

  OBS! Den här skalan är spontant påkommen när jag skrev inlägget så mycket kan bli tokigt! ;) Testa gärna och säg ditt utfall och vad du tycker!

  Varför man är sårbar med enbart en inkomstkälla


  Det jag ville få fram med skalan som jag spontant kom på var att man är ganska sårbar med endast en inkomst. Inte det ekonomiska i första hand kanske, utan den mentala påfrestning det kan innebära.

  Det är alltså inte bara att man riskerar att stå utan inkomst, den stora grejen är att man troligtvis kommer att vara rädd för att testa nya saker. Man är rädd att förlora sitt jobb. Med flera inkomstkällor, gärna passiva, ökar både trygghet, frihet och vad jag tror, det mentala välbefinnandet.

  Slutsats


  Fler inkomstkällor är vad jag har kommit fram till definitivt något att sträva efter. Det ger en ekonomisk trygghet och frihet och inte minste en bättre mental hälsa. Att inte behöva oroa sig lika mycket när företaget ska skära ner eller känna att man måste vara till lags i alla lägen kan vara skönt. 

  Innan jag själv startade eget så trodde jag att risken skulle öka, det var vad de flesta sa och påpekade. Nu när jag kört eget i flera år så har jag insett att det egentligen är tvärtom. Det är som med aktier, ett företag med många kunder kan liknas med ett investmentbolag medan en anställning är som att gå all in i en enda aktie. sedan kan det självklart skilja från anställning till anställning och företag till företag.

  Har du flera inkomstkällor? Vad fick du för Frihetspoäng?


  Min största inkomst efter mitt företagande är utdelningar och avkastning från aktier.  Idag täcker utdelningarna alla mina fasta kostnader, det är en otrolig trygghet och ger en enorm frihet. Jag har mitt aktiesparande hos Avanza. Öppna ett aktiekonto hos Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här.

  söndag 7 juli 2019

  Tjäna pengar på aktier - Så här gör du!

  Jag får ofta frågan om hur man ska göra för att tjäna pengar på aktier och jag tänkte i det här blogginlägget förklara hur jag gör.

  Jag är ingen aktieexpert eller ekonomiskt geni så jag går helt enkelt på vad som fungerat tidigare och håller mig på sannolikhetens sida av att historien upprepar sig.

  Läs vidare om du också vill lära dig att tjäna pengar på aktier...


  Innehåller affiliatelänkar


  Tjäna pengar på aktier - Så här gör jag!


  Ok, när jag köpte min första lägenhet sa folk runt omkring mig att jag skulle vara försiktig, priserna kunde gå ner. Historiskt hade det lönat sig att äga sitt boende och av en slump så råkar det ha gjort det för mig med.

  När tankarna kom om att tjäna pengar på aktier så var det många som tydligt ville förklara riskerna med aktier, men av någon anledning lyckades jag se förbi det och hitta möjligheterna. Som av en slump har det lönat sig att investera i aktier.

  Tips! Kom igång med aktier idag, öppna ett gratis konto på Avanza med bankId.  Vad vill jag säga med det här? Alltså, ingen vet vad som kommer att hända imorgon eller i övermorgon men alla kan ta reda på vad som hände igår. Historiskt har det varit lönsamt att äga aktier, man har tjänat pengar på aktier. Det är det vi har att gå på och jag väljer att sätta min lycka till sannolikheten att det fortsätter som det gjort tidigare.

  Jag väljer att investera i aktier, helt enkelt för att jag tycker livet är för kort för att inte ta vara på möjligheten att leva sina drömmar. Utan att investera i aktier skulle jag aldrig ha den ekonomiska frihet jag har nu.
  Så här gör jag exakt för att tjäna pengar på aktier


  Med sannolikheten i bakhuvudet så började jag att investera i aktier och fonder. Det första jag gjorde var att öppna ett månadssparande i fonder. Pengar fördes automatiskt över från mitt lönekonto till aktiekontot och investerades automatiskt i fonder.

  Jag skulle väl ha kunnat välja billigare fonder än vad jag gjorde men det viktiga var att jag kom igång. Oavsett om jag betalade dyra avgifter så tjänade jag ju pengar på mina pengar.

  Om jag hade gjort något annorlunda idag så hade jag valt att starta ett månadssparande precis som jag gjorde men fokuserat på billiga indexfonder som Avanza Zero t.ex.
  I dagsläget skulle jag troligtvis ha valt billigare fonder. Jag skulle satt upp ett månadssparande med en mix av en billig globalfond som Avanza Global, någon eller båda gratisfonderna med inriktning Sverige/Norden, en billig tillväxtfond samt lite Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

  Det skulle ha blivit en bra mix och med automatiskt månadssparande hade det blivit superenkelt. Jag ger det absolut inte som något råd utan säger bara hur jag skulle ha gjort idag. Den här mixen skulle lika-viktat ha gett en riktigt låg totalavgift på knappt 0,13%, riktigt billigt alltså.

  I dagsläget har jag själv en mix av fonder och aktier i min portfölj även om jag gått över mer till att investera i utdelningsakter. Det handlar mest om att jag tycker det är roligare och skulle egentligen lika gärna ha kunnat köra 100% i indexfonder. Börsen har väl levererat omkring 10% i snitt historiskt så att bara hålla jämna steg med index räcker gott och väl för att lyckas.  Vad är risken med att investera i aktier


  Det finns massa risker med aktier precis som i livet. Vi kan drabbas av tillfällig panik och sälja våra aktier precis i en botten eller bryta benen eller få vårat hus uppeldat.

  Livet är fullt av risker men den största risken är att inte uppfylla våra drömmar. Jag har massor av drömmar men för att kunna förverkliga dom så behöver jag någon form av frihet, ekonomisk frihet tar mig långt där. Våra två stora risker är egentligen:

  • Vi kan leva hela livet utan att uppnå våra drömmar
  • Vi kan drabbas av en börskrasch som världen aldrig tidigare skådat och bli av med våra pengar

  Vad är du mest rädd för? Jag är livrädd för att inte hinna uppnå mina drömmar innan det är för sent. I jämförelse känns det som en skitsak om jag skulle förlora hela mitt kapital. Jag skulle fortfarande ha gjort allt för att nå min dröm och då skulle det spela mindre roll.

  Dessutom, om vi skulle drabbas av historiens värsta börskrasch genom tiderna så skulle troligtvis inte pengarna vara vårat största problem.

  Tjäna mer pengar på aktier


  Alla som känner till ränta på ränta effekten vet att det logiska är att investera i aktier/aktiefonder eller att bygga upp företag om man vill tjäna pengar. I samma sekund som du tjänar en krona öppnas en möjlighet att tjäna en krona till. I samma sekund som du får den andra kronan har du nästan 4 kronor i handen.

  Alla vet hur enkelt det är att tjäna pengar på aktier men de flesta är för bekväma, rädda eller ointresserade för att ens försöka göra det.


  Det är lätt att säga att pengar inte betyder något, men byt ut ordet pengar till tid och säg samma sak. Är det fortfarande lätt? Alla vet att pengar är tid så är det bara att vi blundar för sanningen om att tiden är begränsad och att den en vacker dag tar slut?

  Du har ett liv, bara du kan välja vad du gör med den tid du har till förfogande. Har du läst enda hit så har jag tagit 3 minuter av ditt liv, de kommer aldrig tillbaka.  Du är viktig, därför är dina pengar viktiga


  Du själv är det viktigaste i hela ditt liv, du skulle inte kunna älska dina kära om det inte var för dig själv, dom skulle inte kunna älska dig. Prioritera dig själv högre, prioritera de du älskar högre. Det är inget fel att älska sitt jobb eller prylar men låt de inte ta plats från det viktiga i livet.

  Jag har aldrig hört en äldre människa säga att de ångrat att de inte jobbat mer eller köpt fler prylar. Det är inget fel att jobba eller att köpa dyra bilar men låt inte jobbet eller prylarna äga ditt liv.

  Om du sparar noll kronor idag så innebär det att du kommer att jobba större delen av ditt liv. Du vaknar, äter frukost, transporterar dig till jobbet, jobbar, transporterar dig hem, gör "något roligt", äter och sen sover. Nästa dag kör du repeat och samma dagen efter det. Varje månad, varje år. I resten av ditt liv.

  Om du istället sparar 50% av din lön så kommer du att få 24 timmar att spendera hur du vill för varje 8 timmar du jobbar. Om du börjar spara vid 25 års ålder så kan du välja fritt att aldrig jobba en dag till någonsin i resten av ditt liv när du nått 40 års ålder. Fundera på den :).

  Vad var det som fick dig att börja med aktier?