fredag 4 december 2020

Handelsbanken Hållbar Energi - Avkastning över 80% senaste året

Igår veckan jag in ytterligare en fond med hållbarhetsfokus i portföljen, Handelsbanken Hållbar Energi A1. Den här gången blev köpet hos Avanza eftersom SAVR inte har den här fonden och summan jag köpte för var 5000kr. Pengarna fick jag från lite försäljning av Resurs Bank.

Handelsbanken Hållbar Energi A1 är en aktiefond som har fokus på energieffektivisering, alternativa energikällor och miljöteknik. I korta drag kan man säga att den investerar i bolag som ska begränsa utsläpp av växthusgaser och koldioxid. Den har presterat extremt bra i år och är en av de bästa fonderna med en avkastning på nästan 80% sedan årsskiftet.

Kolla fondens avkastning för olika tidsperioder här


Innehåller affiliatelänkar


Handelsbanken Hållbar energi A1


Handelsbanken hållbarhetsfond är en fond jag själv haft ganska dålig koll på och fått upp ögonen för den senaste veckan. Bland de största innehaven hittar vi främst företag inom solenergi och vindkraft, ett område jag definitivt tror på framöver.

Anledningen till att jag tog in den här fonden är för att det här är ett område jag själv har dålig koll på och inte så stort intresse i. Tanken är att få en liten position att följa och troligtvis öka i framöver. 

Anledningen till att jag skriver om den här på bloggen är för att jag vill vara transparent med alla köp och ändringar som sker i min portfölj.


Handelsbanken Hållbar Energi innehav


Kollar vi innehaven i Handelsbanken Hållbar Energi så måste jag erkänna att här har jag väldigt dålig koll. Det är marknader jag känner till dåligt och branscher jag tidigare inte varit investerad i, därav att jag tagit in den. Jag låter andra sköta det jag inte kan.

Ett par av fondens största innehav hittar vi även i Proethos Fond som jag skrev om häromdagen.Se senaste nyheter och utveckling för Handelsbanken Hållbar Energi här


10 största innehaven


1. Xinyi Solar Holdings Ltd

Producent av solpaneler och "solarglass".

2. Darling Ingredients Inc

Amerikanskt livsmedelsföretag som utvinner ätliga- och oätliga ingredienser från bio-näringsmedel.

3. EDP Renovaveis SA

Tillhandahåller energilösningar främst genom förnybar energi och vindkraftverk.

4. Vestas Wind Systems

Danskt företag som tillverkar vindkraftverk, man har även hand om service etc. för sålda vindkraftverk.

5. Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc

Amerikanskt företag som erbjuder finansiering till företag inom förnybar energi.

6. Daqo New Energy Corp

Tillverkare av polysilikon och kiselplattor som används i solenegiprodukter.

7. Ormat Technologies Inc

Amerikanskt bolag som bland annat driver projekt inom förnybar energi och säljer elektricitet.

8. Xinyi Energy Holdings Ltd


9. Scatec

Norskt företag som utvecklar och tillverkar solenergi- och solcellsanläggningar.

10. First Solar Inc

Amerikanskt företag inom design och tillverkning av elproducerande solmoduler.


Avkastning 2020


Ok, om vi börjar med att kolla fondens avkastning för senaste året så är det brutal. Om vi går in på Avanzas topplista över de fonder med bästa avkastning under 1 år så ligger den i dagsläget på fjärde plats, av alla fonder på listan.

Avgift / Förvaltningsavgift


Handelsbanken Hållbar Energi har en förvaltningsavgift på 1,50% och en total avgift på 1,60%. Det är en väldigt hög avgift och på gränsen till brutal, precis som deras senaste avkastning.

Egentligen är det här en alldeles för hög avgift för vad jag normalt accepterar men jag har vikit mig den här gången på grund av avkastningen och att fonden innehåller innehav som jag inte har tillräcklig koll på/möjlighet att investera direkt i.

Förvaltare


Handelsbanken, Patric Lindqvist

Hur mycket har jag investerat i fonden?


Som jag sa i inledningen av inlägget så har jag köpt för 5000kr. Det är en väldigt liten del av min totala portfölj och jag vet faktiskt inte hur mycket jag kommer att investera i den framöver, troligtvis lite mer.

Jag gillar inte att ha små, helt obetydliga innehav så jag lär investera i alla fall 20-25.000kr så att det åtminstone motsvarar någon procent av totalen. Egentligen borde jag sikta på 50-60.000kr. Jag kommer att uppdatera om jag köper mer.

Har du Handelsbanken Hållbar Energi i portföljen? Skulle du kunna tänka dig att köpa den?


tisdag 1 december 2020

Proethos Fond - Köpa hos Avanza eller SAVR?

Idag köpte jag in Proethos Fond i min portfölj framtidsportföljen som jag har hos SAVR. Jag har allt mitt övriga sparande hos Avanza, men väljer att köpa Proethos tillsammans med de övriga innehaven i framtidsportföljen hos SAVR. Det eftersom avgifterna är mycket lägre där än hos Avanza på just de här fonderna.

Proethos är en blandfond som enligt de själva investerar i "lösningen på klimatkrisen". Fonden har 4 kärnområden de investerar i vilka är förnybar energi, energieffektivisering, hållbara transporter och hållbar livsstil. Fonden har haft en väldigt bra avkastning hittills i år.

Köp fonden billigare hos SAVR


Innehåller affiliatelänkar

Proethos fond - "omdöme" & mina tankar


Ok, först och främst, det här är inget område jag är så insatt i, jag säger alltså bara mina spontana tankar. Det blir inte mycket till omdöme alltså, men jag gillar ju instinktivt att fonden satsar på hållbarhet och framförallt energieffektivisering.

Det jag spontant kanske inte gillar är att de "bara" ska ha 70-90% investerat i aktier och resten räntor. Jag gillar att vara all in i aktier. Det här sänker dock risken något, vilket vissa säkert kan uppskatta.


10 största innehav i Proethos Fond


Fondens största innehav är en blandning av innehav jag redan kände till och vissa jag aldrig hört talas om innan. De två största innehaven, NIBE och Vestas kände jag till sedan tidigare och de står tillsammans för mer än 15% av totalen.

Proethos har som sagt en del obligationer bland sina innehav och det kan ju sänka möjligheterna till en hög avkastning på sikt, samtidigt som det sänker risken i investeringen lite. Generellt sett så känns det som en investering i Proethos också görs med hjärtat, tanken är bra.
1. Nibe

Svenskt industribolag som erbjuder tjänster inom värmelösningar och energieffektivisering.

2. Vestas Wind Systems

Danskt företag som tillverkar vindkraftverk, man har även hand om service etc. för sålda vindkraftverk.

3. Scatec Solar

Norskt företag som utvecklar och tillverkar solenergi- och solcellsanläggningar.

4. EDP Renovaveis

Bolag som levererar energilösningar inom förnybar energi, främst vindkraft. Har även konsultverksamhet inom energieffektivisering.

5. SEB Green Bond

SEB Green Bond investerar i gröna obligationer som har en positiv inverkan på miljön och klimatet.

6. Innergex Renewable Energy

Kanadensiskt bolag med inriktning mot förnybar energi inom vind-, sol och vattenkraft.

7. Eolus Vind

Svenska bolag inom vindkraftverksanläggningar.

8. Brokefield Renewable

Amerikanskt investmentbolag med fokus på infrastruktur och förnybar energi inom bland annat solenergi och vindkraft.

9. Siemens Gamesa Renewable Energy

Bolag som tillverkar vindturbiner till vindkraftsanläggningar.

10. Danske Invest Global Corp Substainable Bond

Investerar i företagsobligationer inom hållbarhet och miljö och sociala förhållanden.

Proethos avkastning 2020


Fonden har levererat en väldigt bra avkastning under 2020, hittills är den upp över 50%. Självklart vet vi inget om framtiden, men innehaven i fonden kan nog gynnas av utvecklingen som sker i världen. Jag tror att de kan fortsätta prestera bra.

Förvaltningsavgift / Avgift


Proethos har en förvaltningsavgift på 0,65% och en total avgift på 0,79% hos Avanza. Om du köper fonden hos SAVR så blir den lite billigare och då är avgiften på 0,72%.

Det är definitivt en dyrare avgift än billiga indexfonder men den har o andra sidan gett en bra avkastning hittills. Jag har som sagt valt att ta in den i min nya portfölj framtidsportföljen och hoppas på en fortsatt bra avkastning.


Förvaltare


AIFM Capital AB, Magnus Alfredsson


Proethos är en fond för dig som tänker på miljön


Innerst inne vill jag gärna bidra till en bättre miljö och framtid. På många sätt gör jag det genom mina dagliga val och handlingar. Samtidigt gör jag absolut inte det genom en del val och handlingar, även genom vissa investeringar.

Genom att investera i Proethos tror jag- och hoppas att jag kommer att bidra till en bättre värld, valet lär knappast vara negativt iaf. Sen tror jag självklart också att det kommer att gynna mig ekonomiskt genom bra avkastning, bättre än index.


Köpa Proethos hos Avanza eller SAVR?


Mitt första köp var litet, bara 1000kr. Men det var ett första köp i min nya portfölj framtidsportföljen och jag hade inte mer på kontot. Planen är att föra över mer pengar till SAVR där jag har kontot och köpa mer, kanske redan nu i veckan.

Hur som helst så kommer jag att öka innehavet den närmsta framtiden. Jag väljer som sagt att köpa den här fonden Hos SAVR där avgiften är lite lägre, även om det funkar lika bra att köpa den hos Avanza.

Har du Proethos Fond i portföljen eller någon annan fond inom hållbarhet och miljö?


Läs om mitt senaste köp: Handelsbanken Hållbar Energi A1