söndag 30 september 2018

När kan man sluta jobba?

När kan man sluta jobba egentligen? Det märks att allt fler börjar prioritera och värdera sin egen tid högre nu för tiden vilket jag tycker är roligt att se. Frågan som ofta kommer upp är när man kan sluta jobba? Vad krävs egentligen och hur gör man för att komma dit? Jag tänkte i det här blogginlägget gå igenom mina tankar kring det här. Det är ett långt inlägg, så ladda kaffekoppen så ni inte somnar ;).
Att sluta jobba


För drygt 6 år sedan sa jag upp mig från min fasta anställning. Jag slutade att jobba utan en plan på vad jag skulle göra framöver. Anledningen till det var att jag inte mådde bra alls i den situationen jag hamnat i. Från att ha jobbat övertid och älskat mitt jobb så kände jag bara att det var dags att gå vidare. Det fanns inget kvar att hämta där jag var, jag kände mig låst. Det hade gått så långt att jag gått in i väggen och min kropp var slut. Jag hade under flera år jobbat med måndagsångest och ville helst bara vara ledig på måndagarna, gärna fredagarna också. Efter ett tag kände jag för att vara ledig varje dag och tillslut fanns det bara ett alternativ, jag sa upp mig från jobbet.

Dagen då jag sa upp mig är en av de bästa dagarna i mitt liv. Inte den dagen i sig utan vad den gjorde med mig som person. Jag förändrades från att leva i en sorts fångenskap till att bli mer fri. Jag insåg saker jag inte insett innan och jag är inte lika rädd för att testa nya saker. Ok, jag var inte ekonomiskt fri på något sätt vid den tidpunkten men jag följde mitt hjärta och jag "slutade att jobba". Känslan jag hade i kroppen var en frihetskänsla som jag inte haft sedan barndomen, den var mäktig. Redan där och då kände jag att jag skulle ha väldigt svårt att ta en anställning igen. Jag började fundera, "hur får jag det här jämt?" Jag ville ha den känslan varje dag".
Ett sluta-jobba-kapital är avgörande


Jag hade ett kapital som jag klarade mig på ett par år då jag sa upp mig, så det var absolut ingen panik med att betala räkningarna. Det här kapitalet "sluta-jobba-kapitalet" var avgörande för att det blev så bra som det blev. Utan kapital hade det kunna blivit den värsta tiden i mitt liv, istället blev det den bästa. Samtidigt visste jag att inom 1-2 år så skulle jag vara tvungen att dra in pengar igen.

Precis efter jag slutade jobbet så låg fokus enbart på det jag tyckte var kul, jag levde drömmen varje dag. Jag fick ofta frågor om hur jag kunde göra "det" och "det" varje dag och när jag skulle börja jobba igen. I min värld var svaret aldrig, men jag visste att verkligheten ville annorlunda. Efter ett sabbatsår så började jag plugga lite. Jag valde enbart roliga kurser och var i skolan 1-2 gånger i månaden. All annan tid spenderades på roliga saker, varje dag. Jag levde bokstavligt talat i en dröm och jag skulle aldrig göra den tiden ogjord. Bara de åren var värda att sluta jobbet för.


Under tiden jag pluggade så funderade jag ständigt på hur jag kunde förlänga min "ledighet", det var så det kändes. Jag ville bara fortsätta leva det här livet. Jag ville vakna-, titta ut genom fönstret och välja om jag skulle åka skidor eller paddla kanot. Jag ville inte väckas av en ettrig mobiltelefon klockan halv sex-, sätta mig i bilkö-, för att åka till ett jobb och dricka kaffe på tider som någon annan valt. Även om jag inte hade något kontorsjobb så kändes det ändå som en karriärskuvös deluxe. Samma sak varje dag. Jag ville inte dit igen, jag började leta lösningar.


Målet med mina investeringar är att sluta jobba inom kort och leva på utdelningar. Att börja investera i aktier har varit den avgörande faktorn i att jag idag bara jobbar 10h/v och inom ett par år slutar helt. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

När chansen dyker upp


En dag fick jag en möjlighet. Jag hade börjat fundera på olika affärsidéer och den bästa affärsidén jag kommit på var att inte jobba heltid-, inte vara beroende av en arbetsgivare eller kund och inte börja tidiga mornar eller jobba natt. Chansen jag fick klickade alla dessa boxar så jag startade ett företag inom något jag aldrig gjort innan. Det kändes som ett enkelt val. Efter att ha sagt upp min från något jag jobbat med i över 8 år känns det mesta ganska enkelt. Efter att ha lämnat sin "karriär" har man inget att förlora. Man blir en vinnare när man väljer det själv helt enkelt.

Jag tjänar inte bra pengar på det jag gör nu men jag är grymt fri. Jag väljer i stor mån när jag börjar på dagarna och även när jag slutar. Jag har 4 dagar helg och 3 dagars arbetsvecka. Jobbet är en liten del av min tid mot att ha varit något man gör 8 timmar varje dag. Framförallt så är jobbet en liten del av mig, jag är inte mitt jobb, jag är jag. Den känslan är den jag värderar högst. Det är nog svårt att förstå innan man känt den själv. Från att ha varit livrädd för vad som skulle kunna hända om jag stod utan jobb så känner jag bara ett stort lugn idag. Jag vet att jag alltid kan start ett nytt företag om det behövs. Livet är enkelt när man gör det enkelt, det är vi själva som gör det svårt för oss.
Så när kan man sluta jobba?


Svaret på den här frågan är enligt mig när som helst. Problemet är att det alltid kommer att handla om pengar. Om man vill sluta jobba så är det enklaste och snabbaste sättet att helt enkelt "sluta jobba".
Har man några hundratusen kronor så kanske man klarar sig ett par år och sen får man börja jobba igen. Har man barn så behöver man kanske lite mer pengar. Har man villa-, bilar- och båtar så behöver man ännu mer pengar. Det jag vill säga är att alla med lite pengar på kontot kan sluta redan idag. Det handlar i grunden om ett val man själv gör. Risken är dock stor att man måste börja igen om man inte har någon plan. 

Jag hade ingen plan, men jag slutade att jobba. Det gick bra och jag hoppas att jag aldrig kommer behöva jobba som anställd igen. jag slutade och slipper idag att gå upp tidigt på morgonen men jag är inte ekonomiskt fri. Jag är dock glad över att jag tog chansen till det liv jag har nu. Om jag inte hade vågat så hade jag troligtvis varit kvar på samma jobb fram till pensionen. Den vanliga pensionen alltså.


Människor är i regel så rädda att förlora att de hellre missar sina chanser att vinna. För att vara helt säker (vilket det aldrig går att vara) så är det bästa att spara ihop en fet portfölj med aktier och leva på den. Det kräver disciplin, tålamod och framförallt tid. Sen gäller det att våga när man väl är framme vid målet. Vad säger att man inte drabbas av "one more year syndrome?" Det andra sättet är att gå sin egen väg genom att t.ex. starta eget, jobba deltid, eller på andra sätt skapa sig frihet på vägen fram till målet.


Alla har olika förutsättningar


Alla har olika förutsättningar så man bör aldrig jämföra sig med andra. Jag har t.ex. inga barn utan lever tillsammans med min sambo i en lägenhet. Vi har låga kostnader och kan på så sätt jobba lite mindre. Vi tjänar mindre men kan samtidigt resa, åka skidor och ha kul. Jag vet inte hur många gånger jag fått höra i kommentarer eller på Twitter att det inte kan vara kul att leva på så lite pengar. Det berör mig inte eftersom jag har det bra. Eftersom vi har låga fasta kostnader kan vi fortfarande göra samma saker som familjer med fyrdubbla inkomster gör. I många fall känns det som vi gör mer saker. Hade vi haft dyra bilar-, en storvilla att värma upp med alla försäkringar och kostnader som kommer med det. Jag då förstår jag att man måste ha det dubbla, tredubbla eller fyrdubbla för att kunna rulla runt livet. Det är olika förutsättningar helt enkelt.

Slutsats - Jag tror inte det finns något svar på när man kan sluta jobba utan att det till största del handlar om hur stor motivationen är för att göra det och hur rädd man är för att förlora det man har. Man kan alltid få det sämre så risken finns där. Samtidigt tror jag att det är svårt att utvecklas som människa om man inte vågar följa sina drömmar. Sen behöver det inte vara att leva i frihet, för som sagt, vi är alla olika.

När kan man egentligen sluta jobba? Måste vi vänta på att kapitalet är tillräckligt stort? Är vi i regel alldeles för rädda att förlora vad vi har?

fredag 28 september 2018

Svolder utdelning 2018 - höjning med 22,7%

Igår meddelade Svolder att man höjer sin utdelning med 22,7%. Man höjer utdelningen från 1,63kr per aktie till 2kr per aktie. Det är en riktigt mäktig höjning och ett skönt tillskott till 2018 års utdelningar. Igår skrev jag skrev jag också om att jag fick en rätt stor utdelning från Castellum.
Jag äger 915 stycken aktier i Svolder så för min del innebär det här 338kr mer i utdelning varje år. Enligt mig ett riktigt grymt tillskott till kassan, det räcker nästan till ett aktieköp om jag vill hålla mig över 400kr. Går vi tillbaka 6år så har Svolder höjt utdelningen med nästan 100%.


Låg direktavkastning men bra substansrabatt


Idag handlas Svolder till 1,94% direktavkastning vilket kan tyckas vara lite lågt. det är en av de aktierna i min portfölj med lägst direktavkastning. Man har valt att göra så här från att tidigare ha betalat ut betydligt mer i utdelning. Jag tycker att det är ett smart val då Svolder bevisligen har hittat bra placeringar att lägga pengarna i.


Just nu handlas Svolder till 14,5% substansrabatt vilket är ungefär vad den har handlats till det senaste halvåret. Däremot är rabatten högre än snittet de senaste 3 åren vilket skulle kunna motivera ett köp på dagens kurs. För att hålla koll på substansrabatten i Svolder kan du kolla in Ibindex.se. Där kan du även se substansrabatt-/premie för de andra investmentbolagen. Jag köpte bland annat lite fler Svolder för utdelningen som ramlade in från Castellum idag.


Dagens aktieköp för utdelningspengarna


Jag fick som jag skrivit tidigare idag in 3600kr från Castellums utdelning och det mesta av dessa pengar återinvesterades direkt i nya aktier. Dagens aktieköp kan ni se nedanför.

 • 5st Svolder på kurs 103,10kr
 • 5st Svolder på kurs 103,30kr
 • 16st resurs på kurs 66,70kr
 • 4st XACT Högutdelande på kurs 117,80kr
 • 100kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Totalt kommer de här inköpen ge mig 97kr mer varje år i utdelning. Det är en härlig känsla att köpa aktier för pengar som man fått genom att äga aktier. Det är som en självgående maskin där jag bara behöver göra det roliga. Jag ser fram emot fortsatt höjda utdelningar och återinvesteringar som kommer att bygga portföljen större för varje dag. Friheten känns närmare dag för dag och det som en gång var en dröm börjar kännas realistiskt på riktigt!

Läs mer om Svolder på Avanza *affiliatelänk
* Läs mer om affiliatelänkar här.


Har ni Svolder i portföljen? Vad har ni köpt för aktier den senaste tiden?

torsdag 27 september 2018

Utdelning Castellum 2018

Boom! Där trillade utdelningen från Castellum in på kontot. Det är en utdelning jag verkligen sett fram emot så jag är riktigt glad! Sedan 2017 delar Castellum ut två gånger om året, en gång i mars och en gång i september. Castellum har en grym utdelningshistorik och 2018 är det 20:e året Castellum delar ut och också höjer sin utdelning.
En trygg aktie som höjer utdelningen år efter år


Jag äger 1359 stycken aktier i Castellum så det trillade in 3601 kronor på kontot. Det här är andra utdelningen jag får från Castellum i år så totalt blir det 7202 kronor. Jag älskar verkligen Castellum och har skrivit om det många gånger förut. För att förklara enkelt så gillar jag fastighetsbolag och förutsägbarhet vilket jag tycker att Castellum erbjuder. Med 20 år av oavbrutna utdelningshöjningar är det Sveriges mest pålitliga utdelningshöjare efter Hufvudstaden. Här nedanför kan ni se Castellums utdelningshistorik sedan starten 1997.

Castellum har varit en bra placering och har de senaste 5 åren haft en genomsnittlig årlig avkastning på 19,3% och sedan starten har de haft en totalavkastning på 3192%. Att de höjt utdelningen varje år tyder på en stabil verksamhet. De höjde t.om. utdelningen genom it-bubblan och finanskrisen. Det är inte många bolag som klarat av det och jag värdesätter det som en viss trygghet. Jag gillar även verksamheten och ser fastigheter i sig som en förhållandevis stabil bransch som fortsatt bör klara sig bra och tjäna pengar på sina kunder. Här nedanför kan ni se Castellums totalavkastning sedan 1997.
Vad gör jag med utdelningen?


Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska återinvestera utdelningen eller köpa något annat för den. Eftersom Castellum är mitt största innehav känner jag egentligen ingen stress att öka i aktien. Om jag skulle återinvestera utdelningen så skulle det innebära 22 stycken nya aktier. De aktierna skulle i dagsläget dela ut 117 kronor om året. Jag tror dock att utdelningen höjs till 5,8 kronor nästa år. Det skulle innebära 127 kronor extra i utdelningar per år. Oavsett hur jag gör så blir det en magiskt ränta på ränta effekt!

Läs mer om Castellum på Avanza *affiliatelänk
* Läs mer om affiliatelänkar här.


Fick ni utdelning från Castellum idag? Vad köper ni för pengarna?

onsdag 26 september 2018

Lättare att ta till vara på möjligheterna när man har mer tid?

Igår var en riktigt bra dag när det gäller extrainkomsterna. Jag vaknade och riggade min frukost på balkongen och samtidigt hade det droppat in bra med panelundersökningar som låg och väntade på att bli besvarade. Jag snittar nu stadigt över 500 kronor i månaden. Det dök även upp ett nytt arbitrageläge i Investor. Det var inte längre än 3 veckor sedan jag flippade aktier i Investor senast.
Det rullade totalt in paneler som bringade in 92 kronor till kassan. Inte jättemycket men många bäckar små. För 3 veckor sedan gjorde jag en arbitrageaffär i Investor. Jag tjänade 390kr genom att byta Investor A till Investor B. Nu var det alltså redan dags att byta tillbaka och jag gjorde då 215kr i vinst på att byta Investor B till Investor A. Det kommer med stor sannolikhet bli läge snart igen så håll ögonen öppna.


Att hitta dessa mikroinkomster här och där bygger min frihet på ett plan till känns det som. Varje litet inkomstflöde man kan hitta både tryggar och stärker oberoendet från ett arbete. Ett bra komplement till utdelningarna med andra ord. Tänk känslan när man klarar alla sina utgifter och bara kan hoppa på ett tåg ner i Europa utan en plan på när man ska komma tillbaka igen! Mäktigt eller vad säger ni?


Lättare att ta  möjligheterna när man har mer tid


Något jag funderat mycket på tidigare och insett nu är att det är lättare att ta till vara på möjligheter när man har mer tid. Det gäller både att umgås med vänner, att vara med familjen, att resa eller att tjäna pengar. När man är bunden 8 timmar om dagen är det svårt att göra spontana saker och ibland finns inte orken där. Det är även svårt att påbörja och driva nya projekt eftersom den tiden man har till förfogande utanför jobbet är mer begränsad.

Jag har sedan jag började jobba deltid gett mig möjligheten att testa på saker jag inte skulle haft tid med innan. Jag startar även små projekt som jag inte ens skulle funderat på tidigare. vem vet, kanske kommer något av alla de små projekten vara en inkomstkälla i framtiden? Det vet man ju bara om man tillåter sig själv och ger sig själv tiden att utföra dom. Jag har bestämt mig för att jag ska ge mig själv mer tid för allt jag vill göra framöver. Jag ska inte fundera lika mycket som jag gjort tidigare utan testa på och utföra mer. Om det inte ger något så har jag i alla fall försökt, då kan man sluta fundera och gå vidare.

Känner ni att ni håller tillbaka er kreativitet ibland för att tiden fattas?

tisdag 25 september 2018

Tjänar 524kr i månaden på panelerna!

Nu har jag hållit på med panelerna i en och en halv månad och intjäningen ligger på 525kr i snitt per månad. Det är som sagt inget välbetalt jobb men ett bra extrajobb om man vill kunna dra in pengar utan att vara bunden till en viss tid eller plats. Jag ser det som ett grymt bra jobb den dagen jag slutar att jobba.Vad är timlönen?


Idag var en ganska bra dag och i morse drog jag in 42kr på panelerna. Jag vet att flera frågat vad timpenningen blir och jag har redan sagt att den är riktigt låg, jag tror jag har svarat omkring 30kr i timmen. I morse bestämde jag mig dock för att kolla hur mycket det faktiskt var och de 42kr jag drog in tog exakt en timme. Så idag tjänade jag alltså 42kr i timmen på panelerna, men jag tror att det ligger lite lägre om jag slår ut det på alla dagar. För att inte bli besviken skulle jag räkna med 30-40kr i timmen. Här kan du läsa mitt mer sammanfattande inlägg om att tjäna pengar på paneler och även cashbacksidorna jag är med i.


Något som jag har märkt med tiden som man svarat på mer paneler är att det går snabbare och snabbare att genomföra dom. Upplägget ser likadant ut och man får in en viss rutin då många frågor om ålder, postnummer etc. är samma i varje panel. Det kommer även fler panelundersökningar som känns mer riktade för just mig. Jag vet inte om det grundas på de jag redan svarat på men det har blivit roligare att göra panelerna den senaste tiden just för att de passar mitt intresse bättre.


Ett perfekt jobb för friheten


Jag kommer utan tvekan att fortsätta med panelundersökningarna och målet är väl att inom några veckor ha anmält mig till några fler. I dagsläget kör jag 7 stycken och de levererar ändå bra med undersökningar. Jag vet inte vad det skulle ge att anmäla sig till fler eftersom jag tycker att jag drar in helt ok på de jag har men man kan ju alltid testa. Jag är glad att jag hittat den här inkomstkällan, speciellt eftersom den passar så bra i ett fritt liv. Jag ser det som ett litet extrajobb när jag slutar att arbeta som passar så grymt bra in i det livet. 500kr extra varje månad ger ganska mycket när man i övrigt har låga kostnader. Att man sen kan välja exakt när och vart man jobbar tycker jag är grymt bra!

Den här typen av jobb är verkligen inte lätta att hitta så därför ställer jag inte höga krav alls på timlönen. Kan man bara bortse från det och istället se möjligheterna med friheten i det så tror jag att man kan komma långt. Tänk dig att man kan sitta och jobba vartsomhelst. Man kan sitta på en strand med en drink i handen. Svara på en panel och dra in lite pengar, ta ett dopp för att sen svara på ytterligare en. Man skulle kunna åka ett åk i skidbacken och svara på en panel i sittliften upp igen. Man kan tjäna pengar medan man gör andra saker och är på andra ställen. Allt det samtidigt som utdelningarna rullar in, dag för dag, timme efter timme!

Ni som kör paneler, vad tjänar ni i timmen?

måndag 24 september 2018

Alla borde vara lediga på måndagar, det är världens bästa dag!

Idag är det måndag, världens bästa dag! Jag har som vanligt tagit en långfrukost och tittat på när folk stressat till jobben och helt ärligt är det inget som jag saknar. Det är inget som har med själva jobbet att göra utan själva grejen att slitas från sin sköna morgonstund och frukost. Det är underbart att sitta på balkongen och äta frukost i två timmar. Man hinner tänka och pulsen ligger på en behaglig nivå. Alla borde vara lediga på måndagar!
Lediga måndagar ger frihet


Jag har en rutin som ser väldigt likadan ut varje morgon. Morgonen började med att slå på kaffebryggaren, plocka fram ett kokt ägg jag kokat igår, därefter blanda ihop gröten och in med den i micron. Sen gå på toaletten och borsta tänderna. Solen sken i morse så det vara bara att bära ut allt på balkongen och inta chillmode. Jag kollade börsen och lite bloggar och såg att det kommit in en undersökning från en av panelerna. Det var en undersökning som handlade om drycker, den gav 12 kronor men tog inte mer än 10-15 minuter. Lite pengar i de flestas ögon men 3 stycken gratis frukostar och dessutom var den rätt intressant.


Jag brukar vanligtvis sitta minst 2 timmar på balkongen om det är bra väder så man hinner med en hel del om man vill. Jag kollade surfade runt lite och kollade inför vintern då vi har sagt att vi ska åka mycket skidor i år. Planen är 20-30 skiddagar och för att vara storstadsbo som inte har en vettig skidanläggning i närheten är det mycket. Vi kollar på flera lösningar men det ser ut att bli en grymt rolig vinter i alla fall! Att ha en eller flera lediga dagar sammankopplat till helgen underlättar grymt mycket för att lyckas få in fler skidresor över helgerna. Det gäller ju dock att sambon också kan få ledigt då men det ser ljust ut och troligt vis kan vi komma iväg flera långhelger i vinter. Jag tar gärna emot tips på skidorter, boenden mm.
Är det inte tråkigt att vara ledig?


Jag vet inte hur många gånger man har fått kommentarer om att det skulle vara trist att vara ledig eftersom inga andra är det etc. Jag respekterar om man tycker så och då ska man självklart jobba på måndagar istället för att vara ledig. Däremot håller jag absolut inte med. Det stämmer att de flesta jobbar men jag känner folk som kan komma ifrån och sen slutar ju de flesta vid 17-tiden igen så då finns det folk att umgås med.


Idag kommer jag t.ex. att gå en promenad efter att jag skrivit det här blogginlägget sen är planen att fixa lite med ett projekt jag håller på med. Jag ska försöka rensa ur lite ur garderoben, handla mat och städa innan sambon kommer hem. Senare ikväll blir det mtb med min kompis, jag har fullt schema alltså. Att man inte skulle ha något att göra är något man säger innan man testat att ha lediga dagar. Jag är en person som uppskattar att vara själv en del av dagen så därför kanske jag inte uppfattar det som vissa andra gör, men vi är ju alla olika helt enkelt.


Alla kan få lediga måndagar om man vill


Om det är så att man lockas av tanken på lediga måndagar så tycker jag inte att man ska stanna vid tanken. Alla kan vara ledig på måndagar om man vill det. När jag jobbade heltid kändes det mest som något man pratade om att vara ledig en eller två dagar extra varje vecka. Man såg det inte som något realistiskt genomförbart. Alla kan jobba deltid om de vill. Det handlar bara om hur högt man värdesätter sin tid över pengar och hur mycket man är beredd att kompromissa för att komma dit. Det behöver inte vara rätt väg att gå men inte heller fel väg. Känner man däremot att man verkligen vill ha mer fritid så ska man vara medveten om att det absolut är möjligt. I slutändan handlar det om att du själv måste ge dig möjligheten.

Känner du att ditt inre slits mellan viljan till mer ledighet och det ekonomiska i att jobba mindre?

lördag 22 september 2018

Att sätta upp mål för sitt sparande är viktigt

När man påbörjar sin resa mot ett nytt mål så kan det ofta kännas ouppnåeligt. Det är också därför de flesta ger upp innan de ens har försökt. Man kanske har ett mål att spara ihop fem miljoner kronor fast man inte ens har en hundralapp på kontot. För att lyckas är det viktigt att man sätter upp mål för sitt sparande. Målen ska vara tuffa men genomförbara och det ska finnas delmål på vägen. Gör vi bara rätt så lyckas vi!
Sätt ett sparmål som är rimligt och motiverar


Att börja från noll är alltid tufft oavsett vad det handlar om. Man kan inte springa 5 mil om man inte tränat innan och det är inte rimligt att spara ihop 1 miljon på ett år om din årslön är 200 000 kronor. Det är viktigt att inse sina begränsningar samtidigt som man måste se sina möjligheter. Det är inga problem att spara pengar trots en låg inkomst, allt handlar om en bra planering. Jag skulle vilja påstå att alla i Sverige kan bli miljonärer om man bara vill, det handlar 90% om vilja och 10% om förutsättningar. Istället för att fokusera på det svåra så fokusera på målet. Lägg upp ett mål som du vet är möjligt att nå samtidigt som det ligger i en tidsperiod som gör att du inte tappar motivationen. Ett rimligt mål bör vara svårt men inte ouppnåeligt. När du väl har satt ditt mål, stå fast vi det!


Jag själv har valt att sätta upp flera delmål för mina utdelningar. Det är helt enkelt för att se till att motivationen aldrig försvinner. Mitt stora mål är ju att sluta jobba och just nu har jag bara 2 år kvar tills utdelningarna kan täcka mina fasta kostnader. Jag har kommit en lång bit på vägen men hade aldrig gjort det om jag inte hade satt upp ett mål för mitt sparande. Motivationen är enligt mig det viktigaste för att lyckas och målen skapar motivationen för mig. Gör en sparplan som passar dig och ditt liv. Strunta i vad andra säger utan gå på det som gör dig själv glad och motiverad, då kommer du att lyckas!


Kom igång med ditt sparande så fort som möjligt 


Något jag själv har insett när det gäller mitt sparande är att man kan aldrig börja för tidigt. Det är viktigt att komma igång med sitt aktiesparande här och nu, inte imorgon. Det är lätt att man skjuter upp det, men det är viktigt att inse att avkastningen sker varje dag. En sparad krona idag är en tjugolapp om trettio år. Ränta på ränta har en enorm kraft och det ska man vara medveten om. Om vi investerar hundratusen kronor idag har vi tre miljoner om trettio år. Visst kan det skita sig, men historien kan också upprepa sig. Precis som den gjort tidigare. Vågar vi ta steget? Ser vi det som en risk eller en chans? Det är ofta såna här frågor som avgör vilka som lyckas med att nå sina mål och vilka som misslyckas. Om vi inte ens försöker så kan vi inte förvänta oss att uppnå det vi vill ha.
Se dina pengar växa och njut


När du har satt upp ett mål som du är nöjd med och kommit igång med ditt sparande kan du andas ut. Det enda vi behöver göra nu är att hålla oss till planen och se våra pengar växa. Om allt går som det gjort historiskt så borde kapitalet fördubblas var sjunde år. Om vi skjuter till nyinvesteringar på det så kommer vi se kapitalet växa år för år. Allt handlar bara om att ta tag i det. Att sätta sig ner och göra en plan som är rimlig och motiverande. När planen är klar behöver vi bara följa den och fortsätta leva vårat liv som vi gjort tidigare. Vårat sparande kommer att göra så våra pengar växer medan vi gör det vi tycker är roligt. Allt handlar om att göra valet eller inte. Gör du valet så kommer du att lyckas!

Hur ser dina sparmål ut?

fredag 21 september 2018

Jobba hemifrån eller från datorn utomlands

Idag är det fredag och det innebär att jag är ledig. Jag tog helg vid lunchtid igår och börjar jobba på tisdag förmiddag igen. Förra veckan skrev jag ett blogginlägg om att tjäna pengar på nätet och jag tänkte uppdatera er lite om hur det går.

Eftersom jag är ledig idag passar det ju bra att använda tiden till att jobba hemifrån med lite paneler. Idag hade det faktiskt ramlat in tre stycken undersökningar redan innan jag vaknade. Det kombinerat med utdelningar från aktier är perfekt om man vill jobba från datorn utomlands t.ex.


Innehåller affiliatelänkar

Jobba hemifrån eller jobba från datorn utomlands


Jag har ju min portfölj som bas i min ekonomi, den ger mig utdelningar varje månad, oavsett om jag sover eller inte. tack vare den kommer jag inte behöva jobba om jag inte vill eftersom den sköter sig själv och fixar passiva inkomster från aktierna.


Det finns enligt mig inga mer passiva inkomster än aktieutdelningar och avkastning från aktier, det är bara att köpa och sen låta de jobba själv. Jag är otroligt glad att jag förstod kraften i att investera pengarna på börsen och allt det gett mig.


Hur jag jobbade hemma från datorn idag


Att jobba hemifrån som jag har gjort nu på morgonen är grymt, jag älskar fredagar! Gröten är uppäten, kaffekoppen är laddad och jag har lyxat till det med några kakor. Ok, timpengen är låg som jag har nämnt tidigare, men det gör inget.

Anledningen till att en låg timpeng känns ok är för att det är så himla skönt att inte behöva åka iväg någonstans. Att kunna sitta hemma i mjukisbyxor och dra in några kronor samtidigt som man äter frukost och kollar nyheterna är grymt. Det är fritt och stressfritt, underbart helt enkelt!

Paneler


Morgonens paneler inbringade 22kr vilket de flesta skulle säga är småpengar. Min frukost som idag består av gröt, kaffe och ägg kostar 4kr. Dagens undersökningar betalar alltså frukosten fem gånger om.

Man får inte jämföra det här jobbet med ett vanligt jobb, då är det lätt att bli besviken. Se det istället som ett fritt jobb man gör hemifrån- eller på vilken plats man vill, när man vill. 

Jag har hållit på med undersökningarna i en och en halv månad nu och min genomsnittliga intjäning ligger på 545kr per månad. Det kan låta lite men 500 kronor räcker till att betala mat för 10 dagar, eller att köpa 8 öl på krogen. Det är alltså inget jobb för att överleva, utan ett jobb som ger ett tillskott till kassan.

..men självklart, aktierna ger betydligt bättre betalt och utan arbetsinsats.

Jobba från datorn eller mobilen utomlands


Att ha möjligheten att jobba från en dator eller mobiltelefon innebär ju inte bara att man kan jobba hemifrån. Eftersom man inte är bunden till någon plats fungerar de flesta jobben man gör på datorn även utomlands. 

För mig och många andra som har planer på att bo delar av året utomlands framöver är ju det här grymt bra! Det enda som krävs är en stabil uppkoppling och en dator eller mobiltelefon. Jag vet att panelerna skulle fungera perfekt att jobba med från andra länder, speciellt eftersom man inte är tidsbunden.

Det går säkert att hitta andra typer av jobb där man utför tjänster mot hemlandet. Jag kan tänka mig att olika typer av grafisk design-, webbtjänster- och skribentjobb skulle fungera bra.


Bygg ihop ett pussel av inkomster


Jag har tidigare i livet sett mitt jobb som min enda inkomst och jag tror att många ser det så. Man har en arbetsgivare som betalar lönen varje månad. Det här har förändrats drastiskt sedan jag startade eget, nu ser jag varje liten del som en bit av ett stort pussel. Massa bitar som tillsammans bildar en enhet.

Att jobba hemifrån behöver inte innebära att man startar ett superseriöst företag med riktade tjänster eller produkter. Se det istället som något du kan anpassa efter vad du tycker är kul och plocka ut små inkomstbringande jobb här och där som tillsammans blir en större inkomst, gärna inkomster som är passiva.

Hitta flera inkomstkällor


Det är här jag tycker panelerna har sin plats. Om jag kan hitta 10 inkomster som drar in 500 kronor var i månaden så har jag helt plötsligt ett inflöde på 5000 kronor i månaden. Genom att börja i mindre skala öppnas helt plötsligt massa möjligheter.

Det gäller att inte låsa sina tankebanor när man försöker hitta jobb som går att göra hemifrån. Tänk istället på helheten och vad alla bitar skapar tillsammans. Hitta flera inkomstkällor som tillsammans blir en stor inkomst.


Varför jag gör det?


Mitt mål är inte att bli rik på panelerna utan att bygga en grund av små inkomster. Jag ser det som ett komplement till mina utdelningar. Varje liten inkomst kommer att bidra till att ge mig mer frihet. Jag behöver knappt 10 000 kronor i månaden för att leva mitt liv.

Panelerna som jag kan göra hemifrån ger mig i dagsläget 2 dagar frihet per månad. Det gör det möjligt att åka mtb en hel dag, åka skidor eller bara spendera tiden som jag vill. Idag ska jag ut i skogen med en kompis och köra mtb, det ska bli grymt kul!

Jobbar ni något hemifrån? Har ni tips på andra bra jobb som går att göra från datorn eller mobilen?

torsdag 20 september 2018

Realty Income höjer utdelningen för tredje gången i år - 2018

I tisdags gick Realty Income (O) ut med att man höjer utdelningen för tredje gången under 2018. Man gjorde en höjning i januari och en höjning i mars. Denna höjning gäller för nästa utdelning som betalas ut den 15:e oktober. Bolaget brukar göra flera små höjningar varje år vilket är lite kul.


Det är som sagt tredje höjningen man gör i år och denna gången blev det med 0,0005$ per månad eller 0,23%, en liten höjning alltså. Kollar vi på helåret dock så har utdelningen ökat med 4%. Det är den 98:e utdelningshöjningen i rad som bolaget gör och man titulerar sig själva "The Monthly Dividend Company". Det säger ganska mycket om vilka investerare man försöker att locka och jag kan motvilligt själv erkänna att de månatliga utdelningarna är ganska trevliga för kassaflödet.


Den här höjningen gör att varje aktie delar ut 2,646$ per aktie och år. Direktavkastningen på dagens kurs ligger på 4,66%. Jag har 100st aktier i Realty Income så den här mikroskopiska höjningen gör att jag får drygt 5kr mer varje år i utdelning. Om jag däremot jämför med december 2017 så får jag nästan en hundralapp mer i utdelning.

Bild från Realty Incomes hemsida.

Aktiekurs: 56,65$
Årlig utdelning: 2,646$
Direktavkastning: 4,66%
Utdelningstillväxt/snitt: 4,6%

Man har historiskt levererat en genomsnittlig utdelningstillväxt på 4,6% per år. Om man räknar lite snabbt på dagens utdelning och förväntad utdelningstillväxt så får man fram en totalavkastning på 9,26% per år vilket är helt ok men inte fantastiskt. Det är väl lite så jag ser på investeringen, helt ok men inte fantastiskt. En stabil men tråkig investering som levererar utdelning varje månad.

Läs mer om Realty income på Avanza *affiliatelänk
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.


Har ni Realty Income eller någon annan månadsutdelare i portföljen?


Läs fler blogginlägg:

onsdag 19 september 2018

Leva på ränta - Hur många miljoner behövs?

Ända sedan jag var liten har jag haft någon form av fantasi att det skulle vara möjligt att leva på ränta från sparpengar. Den här drömmen blev starkare när jag började jobba i 16-års åldern eftersom jag tjänade egna pengar och det skapade en möjlighet att börja spara.

Trots att pengarna brändes på andra saker i den åldern så fortsatte fantasin om att leva på ränta att hänga med mig. Däremot ändrades den på vägen och jag hittade ett mycket bättre sätt att leva på pengarna som jag ska berätta om i det här inlägget...


Inlägget uppdaterat 2020-01-15, innehåller affiliatelänkar 
till Avanza


Leva på ränta - Hur många miljoner behöver du?


Ok, något som du säkert undrar över är hur många miljoner du behöver för att kunna leva på sparräntan på dina pengar? Tyvärr är räntan väldigt låg för tillfället så svaret är att du behöver väldigt många miljoner.

Om du däremot investerar dina pengar i aktier eller fonder istället så behöver du inte alls lika många miljoner för att leva på ditt kapital. Skillnaden blir enorm och för de flesta är det inte ens möjligt att leva på räntan men fullt möjligt att leva på avkastningen från aktier.


Se skillnaden på att leva på ränta och avkastning från börsen


För att visa hur stor skillnaden blir ska jag ta två exempel med hjälp en spar kalkylator här nedanför. I dagsläget (2020-01-15) ligger de högsta sparräntorna med insättningsgaranti kring 0,9% medan börsens snittavkastning de senaste 20 åren ligger på knappt 9%.

Om du har ett kapital på 2 miljoner så ger ditt kapital 18.000kr/år på ett räntesparkonto medan det ger 180.000kr/år investerat i aktier. Du kan räkna själv i Sparkalkylatorn hos Avanza.

Om du sparar dina pengar på ett sparkonto (18.000kr/år):
Om du investerar dina pengar i aktier eller fonder (180.000kr/år):
Aktier är det självklara valet om du vill leva på dina sparade pengar


Som du kan se så är det ganska tydligt att det är aktier eller fonder som gäller för att vi ska kunna leva på våra sparpengar. Med tanke på att räntan är 0,9% skulle det behövas 20 miljoner för att få en ränta på 180.000kr om året vilket motsvarar 15.000kr i månaden.

Det är alltså orimligt för det flesta att tro att de ska kunna leva på räntan. Däremot är det fullt rimligt att om du istället investerar dina pengar. Oavsett om du vill ta en riktigt tidig pension eller bara gå i pension tidigare än vanligt.

Att spara i aktier är alltså en förutsättning för de flesta som tidigare hade en dröm att det skulle räcka med sparränta, precis som för mig. Jag är glad att jag insåg det, tack vare det är jag ekonomiskt fri om 2 år.

Hur mycket behöver man för att sluta jobba?


Så, hur mycket kapital behövs för att sluta jobba? Den frågan varier beroende på vem du frågar, om du frågar mig så är svaret 3 miljoner. Kanske behöver du 5 miljoner? Lättaste sättet att ta reda på det är att räkna i kalkylatorn jag tipsade om i början av inlägget.

Som vi redan varit inne på, om du skulle leva på enbart ränta skulle du behöva massor av miljoner. Om du lever på aktier finns det ett enkelt sätt att räkna ut det på.

Ta dina totala utgifter för ett år och multiplicera dom med 25. Alltså: (Totala årliga utgifter) x 25 = Ekonomiskt fri.

Om du vill läsa mer finns det ett bra inlägg av Johanna på Avanza i ämnet där hon också tar upp utgifterna som jag tänkte gå igenom längre ner i inlägget.


Det är högre skatt på ränta än på investerade pengar

En ganska stor fördel med att investera sina pengar istället för att ha de på ett sparkonto är att skatten är lägre på investerade pengar om de ligger i ett ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring).

På ränta från sparpengar betalar du 30% i skatt medan du nu (2020) 0,375% på hela ditt investerade kapital. Du beskattas alltså på hela kapitalet istället för avkastningen. Om din avkastning är 9% betyder det att din skatt blir 4,4% istället för 30%.

Dina utgifter påverkar när du kan leva på räntan


Ok, förhoppningsvis kanske du har börjat fundera lite och även sett möjligheterna att kanske inte leva på räntan men att leva på ditt kapital genom aktier. Kanske har du räknat och tänker att det kommer att ta väldigt lång tid att nå målet?

Inga problem! Alla har vi varit där. jag med. Då och där kändes det kört men efter att jag kom på att det var att justera utgifterna så blev allt mycket enklare. Vad du behöver i kapital påverkas helt av dina utgifter.

Som jag skrev högre upp så behöver du ett kapital på 25 gånger dina totala årliga utgifter för att kunna leva på det. Om det känns som det tar för lång tid så sätter du dig bara ner och plockar bort en utgift och räknar igen. Gör det här tills du tillslut får fram ett tidsspann som känns rimligt.

Det kommer att vara tufft, men det går! Fram med miniräknarna och kör!

Oavsett hur planen går så får du ränta på ränta - Min historiaSom vi alla vet går inte allt som planerat. Livet kommer emellan och vi kan inte alltid följa de planer vi satt upp. Det var exakt likadant för mig, men det gör inget, det viktigaste är att du sätter igång. Här är min historia...

För mig kom massa saker emellan. Bland annat ett köp av lägenhet och allt vad det innebar men drömmen förvann inte för det, jag skulle leva på passiva inkomster. På den tiden var räntorna höga och man kunde lätt få 5-6% ganska "riskfritt".

 Just vid det tillfället tänkte jag inte riktigt på att 30% försvann i skatt eller att räntorna skulle gå ner det kommande årtiondet. Nu i backspegeln vet vi att räntorna sjunkit konstant och att det idag inte riktigt är ett alternativ att leva på ränta, om vi pratar den "riskfria" räntan.


Som tur är hittade jag lite senare fonder och aktier, så drömmen dog inte där utan växte sig starkare. Inte för att jag hårdsparade direkt för att bli ekonomiskt fri på den tiden men genom att ha upptäckt aktier började jag hitta en ännu bättre lösning till passiva inkomster.

Det tog ett tag innan jag satte igång med att investera i fonder men tänket hade börjat. Det var det viktiga, ränta på räntan fick jobba...
Jag lärde mig att aktier är företag till skillnad mot ränta


Idag ser jag ju tydligt att aktier är mycket lättare att leva på än ränta. Aktier är företag, företag som tjänar pengar. Bra företag tjänar pengar oavsett om räntan är låg eller inte. Som aktieägare står jag stabilare mot politiska beslut och kriser.

Tänk att ha sparat ihop pengar för att leva på räntan och sen drabbas av en finanskris som sänker din ränta med 3%, det skulle bli jobbigt. Att dina 10 miljoner helt plötsligt ger 8000kr i ränta varje månad, eller ännu mindre.

Visst skulle man haft ett guldläge att köpa aktier men sannolikheten är överhängande att man varken hade vågat- eller gjort det. Om man inte ägde aktier innan varför skulle man helt plötsligt vågat köpa i en kris?

Vad har jag lärt mig om tankarna att leva på räntor?
Det jag har lärt mig av det här är att visst, det går att leva på ränta men det är inte realistiskt i ett längre perspektiv. I det långa loppet kommer man att tappa så mycket avkastning i jämförelse med andra investeringsalternativ att det känns som ett mindre bra alternativ.

Istället för att leva på ränta borde man tänka avkastning, avkastning från riktiga företag. Det lättaste sättet för en småsparare att investera i företag är via aktier. På sikt borde vi belönas med en bra avkastning både i form av värdeökning och utdelningar.

Kanske är det därför mitt mål har ändrats till att leva på utdelningar. Det är absolut inget fel att spara en del av kapitalet-/en buffert i räntor men däremot tror jag inte längre på att leva på ränta utan på aktier och fonder.

Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här.


Har ni någon gång tänkt tanken att leva på ränta?

tisdag 18 september 2018

Se datum för kommande utdelningar

Det är alltid kul att hålla koll på sina utdelningar och när man är inloggad hos t.ex. Avanza kan man se sina kommande nordiska utdelningar men det är ju även kul att se alla nordiska utdelningar som är på gång. Det går faktisk att se datum för kommande utdelningar, även på dom man inte äger själv.
Avanza har en lista där man kan se alla utdelningsdatum för de nordiska aktierna. Man kan ladda fram datum ett år framåt för alla svenska och nordiska aktieutdelningar, tyvärr inte övriga länder. När jag skannar av listan så ser jag att min nästa utdelning kommer från Castellum, vilket också är mitt största bolag. Jag inväntar också utdelningen från Realty Income (O), vilken borde komma vilken dag som helst men eftersom det är ett amerikanskt bolag så syns den inte på listan.

Kicka på länken för att se datum för kommande utdelningar hos Avanza (Affiliatelänk)
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.

Jag uppdaterade nyligen min utdelningskalender som jag använder för att ha koll på datumen för mina egna utdelningar och den totala summan jag får in varje månad. Egentligen är det här ingenting man behöver ha koll på såklart men som utdelningsinvesterare är det riktigt kul att sitta och räkna på den framtida utdelningen och då underlättar ju listor och tabeller som summerar det. Jag har ju som framtida mål att leva på utdelningarna så min största motivation att fortsätta spara är ju att se hur mycket utdelningarna ökar varje månad. Det är ju utdelningarna som kommer att göra mig fri inom några år.


Den här månaden ser ut att bli  helt ok med drygt 4700kr i utdelningar. Tanken är ju som alltid att återinvestera utdelningarna för att få ännu mer utbetalt vid samma tidpunkt nästa år. Om jag bara fortsätter att upprepa det här tillräckligt många gånger så känns det som att jag ska a extrem otur om inte utdelningarna blir riktigt stora framöver, så stora att jag kan leva på dom. Det är ett långsamt arbete men jag är övertygad om att man lyckas bara man kör på tillräckligt länge, historien har visat att det går.

Jag kom ihåg när jag fick min första utdelning, alltså när jag på riktigt fattade, känslan var som ett uppvaknande. Först förstod jag inte riktigt att det var möjligt men när jag förstod hur det fungerade så öppnades en helt ny värld. Jag insåg att utdelningar var en väg till frihet, en väg till ett liv utan att vara tvungen att jobba. En väg till ett liv där man fritt kan välja vad man vill göra. Jag blev fast och här är jag, en utdelningsjunkie på god väg mot mitt mål. Utdelningar är grymt!

Kommer ni ihåg er första utdelning- och vad kände ni?

måndag 17 september 2018

Cykla mtb i skogen - Ladda hjärnan

Helgen har varit riktigt bra.. Jag och kompisen cyklade mtb och utan att tänka på det så blev det en runda på drygt 3 timmar, fast vi bara skulle köra 1-2 timmar. Det är svårt att hålla tiden när det är kul och jag kan tycka att det är riktigt skönt att det blir så. Man kör bara på och är inne i sitt flow utan att tänka på massa annat Så blir det ofta när man cyklar mtb i skogen, man har kul och det är det som räknas.
Det är viktigt att hitta saker som kan vila hjärnan tycker jag, sen vad det är för något spelar mindre roll. Själv har jag lättare att koppla bort saker genom att göra fysiska saker i kombination med krav på full fokus, som att cykla mtb eller åka skidor. Min kropp blir slut men hjärnan får vila, en grymt skön känsla. Jag har svårare att koppla bort allt när jag t.ex. tränar på gym eller målar, dedt kräver också stort fokus men inte på samma sätt. Det här skiljer ju från person till person och vissa kan koppla av helt genom att bara ta en promenad. Jag tror att jag är lite för rastlös för det, det fungerar när jag är trött i kroppen men behöver ofta kompletteras med något annat.


Eftersom det var ett par veckor sedan jag cyklade sist på grund av en krasch så har jag inte riktigt fått den där känslan jag pratar om på ett tag, känslan när hjärnan kopplar bort allt. Så det var riktigt skönt nu i helgen när vi bara körde slut på oss själva och hade grymt kul för att sen somna trött i kroppen på kvällen, det gillar jag verkligen! Så om ni någon gång funderat på att börja cykla mtb, testa! Det jag gillar mest är att cykla i riktigt stökig terräng med stor variation. Det får gärna vara stenar-, rötter-, branter och trixiga partier. Grusvägarna håller jag mig helst ifrån. Vi är inte ute efter att köra fort när vi är ute och cyklar utan vi vill bara ha kul och stannar gärna och tar en kopp kaffe. Konditionen, balansen och hälsan blir en bonus på köpet.
Att hitta sin grej kan nog inte alltid vara så lätt utan det handlar nog mycket om att verkligen testa saker när man får chansen, sen spelar det nog in vad omgivningen håller på med och vart man bor. Jag bor precis vid naturen så jag kan ta min mtb och vara ute på ett par minuter, jag vet inte om jag hade orkat lasta cykeln på taket på bilen och åka 2 mil någonstans. Vad man än gör så tycker jag det viktigaste är att ha roligt oavsett om man drar och kör mtb eller sätter sig och målar ett par timmar. Det svåra är nog som sagt att hitta det där man bara vill göra varje dag, den känslan, den känslan som stänger av och laddar hjärnan.

Är det några av er som kör mtb-, eller har någon annan aktivitet som rensar hjärnan?Läs fler blogginlägg:
Spara över 2 miljoner på att cykla till jobbet

Missa inte gårdagen inlägg:
Tjäna pengar på nätet

Två andra populära blogginlägg den senaste veckan:
Drömmen om att leva på utdelningar
Flytta till Portugal?

söndag 16 september 2018

Tjäna pengar på nätet

Här kommer ett uppföljningsinlägg till det jag skrev om att tjäna pengar på paneler. Jag har nu varit aktiv med panelerna i exakt en månad och jag kan säga att jag lätt tycker att det är ett helt ok sätt för att tjäna pengar på nätet.

Det ger inga stora pengar per timme men det blir en helt ok summa och man kan jobba när- och vart man vill. Ett bra jobb när man är ekonomiskt fri alltså och en bonus är att vissa undersökningar är ganska roliga.


Inlägget innehåller inbjudningslänkar från Refunder och MyBonus

Tjäna pengar på nätet genom Cashback


Innan jag går vidare till panelundersökningarna och hur mycket jag har tjänat på nätet från dom så tänkte jag passa på att säga att jag har registrerat mig på två stycken cashback sidor. Att jag inte har gjort det tidigare förstår jag inte men nu har jag i alla fall tagit tag i det.

För att få en nice startbonus kan ni använda mina inbjudningslänkar nedanför. De är helt gratis att registrera sig på de här sidorna.


Det som är riktigt bra med de här sidorna är att de har återbäring på flera ställen som jag ändå brukar handla på och det är rätt bra rabatt, gratis pengar alltså. Det andra är att om du registrerar dig via mina länkar så kan du också värva vänner, familj eller andra och på så sätt få pengar på det sättet på samma sätt som jag gjort nu.

Eftersom det är gratis kände jag att det inte finns något att förlora på att testa det, jag kan ju inte annat än att spara lite pengar på det. På ett sätt blir det ju passiva inkomster genom passiv besparing på köp jag ändå gör. Tänk dock på att man aldrig tjänar pengar på att köpa saker men man kan spara pengar på saker man ändå har tänkt att köpa.

Jag kommer att uppdatera längre fram om hur det har fungerat precis som med panelerna. Jag kommer att utvärdera båda cashbacksidorna och se om det räcker med en eller om man ska fortsätta med båda två framöver.Tjäna pengar via datorn från paneler


Så nu när vi avklarat den första delen är det dags för panelerna. Jag har kört det här till och från tidigare men fick ett ryck nu igen efter att ha sett Pappa betalar köra på bra med olika paneler. Jag har som sagt sett det här som ett alternativ att tjäna pengar på nätet och det fungerar faktiskt.

Efter en månad har jag 590kr innestående hos de olika panelerna. Det mesta kan jag plocka ut, jag tror det bara är en panel (Panelen.se) som jag inte kommit upp i uttagsgränsen än. Där har jag bara kommit upp i 12kr och det verkar inte komma fler undersökningar därifrån men från de andra ramlar det in undersökningar titt som tätt, så det går helt klart att tjäna pengar på paneler på nätet.
Jag listar de paneler jag är med i och vad jag dragit in på var och en av dom:
 • Triaba  118kr
 • Shop Panel 110kr
 • Blocket 102kr
 • SF Panelen 92kr
 • Perfekt Day 79kr
 • Nordic Panel 77kr
 • Panelen.se 12kr
Totalt innestående: 590krDrar in nästan 600kr i månaden från nätet


Jag har alltså dragit in 590kr totalt som utslaget per dag blir nästan 20kr. Jag räknar inte med att dra in riktigt lika mycket framöver men runt 400kr/månad borde inte vara några problem att få ihop. Det skulle då innebära 13kr om dagen, helt ok om man tycker det är kul att svara på frågor.

Jag vill passa på att säga att jag testat fler paneler än dessa men lagt ner dom antingen på grund av att de var för krångliga-/omständiga eller för att de inte gick att köra i appen.

Jag rekommenderar alla att ladda ner OpinionApp, alla ovanstående paneler går att köra i OpinionApp och det är så mycket bekvämare och smidigare än att sitta vid datorn. Själv kör jag alla mina panelundersökningar i OpinionApp.

Så till en sammanfattning: Registrera er på Refunder och-/eller My Bonus om ni känner för det (Mina inbjudningslänkar) och plocka bonusen, spara pengar och hämta ut bonus på köp.

Regga er sen på ovanstående paneler till att börja med och ladda ner OppinionApp. Sen är det bara att köra igång. Om det rullar på som för mig kan ni vara en femhundring rikare om en månad. Som sagt, det är inga stora pengar men om man inte har något bättre för sig så är det helt ok.

Jag tycker det är grymt kul att hitta olika sätt att tjäna- och spara pengar på nätet som faktiskt fungerar. Uppdatera gärna hur det går med era paneler. Vilka kör paneler idag, eller andra saker som drar in pengar på nätet?

lördag 15 september 2018

Jag har uppdaterat min utdelningskalender

Äntligen har jag tagit tag i att uppdatera utdelningskalendern här på sidan, det var mer än ett år sedan jag gjorde det så innehaven har inte stämt med hur portföljen har sett ut. Jag gillar att få utdelningar ofta eftersom jag bara jobbar halvtid så får jag inte så mycket nytt kapital att investera i nya aktier. Då är det roligt med utdelningar, även om det inte är högsta prioritering på något sätt. Genom den här länken kan du se min uppdaterade utdelningskalender.
Att ha en utdelningskalender har egentligen inget större syfte än att det är riktigt kul att ha kolla på när utdelningarna kommer att trilla in och att se hur prognosen framöver ser ut. För mig är det en stor del i motivation att lyckas fortsätta köpa aktier, oavsett värdering. Varje krona jag investerar i portföljen ger resultat i utdelningskalendern direkt när investeringen görs. Det som jag har upplevt det svåraste med att lyckas med att spara och investera i aktier är just motivationen, så därför lägger jag mycket av min tid där. Troligtvis den största tiden som jag lägger på mitt sparande går till att underlätta att hålla motivationen uppe. Det är så lätt att glömma hur stor skillnad de små investerade kronorna gör för det framtida kapitalet. En tusenlapp som investeras idag, delar ut lika mycket varje år om 30 år (Räknat på historisk avkastning och 4% direktavkastning).


När det gäller utdelningskalendern så är den gjorde i gratisprogrammet Open Office, vilket är väldigt likt Excel. Mina kunskaper i det här programmet är extremt begränsade så jag är rätt nöjd med att bara ha fått till något som fungerar. Eftersom jag sällan tar in nya innehav så kräver den inte så mycket jobb med uppdateringar och det kan även vara rätt kul att sitta och fylla i nya köp jag gjort. Utdelningskalendern är ihopkopplad med min utdelningstabell som summerar alla utdelningar så när jag uppdaterar den så uppdateras det automatiskt i utdelningskalendern. Jag vet att det finns mycket smidigare och bättre sätt att göra sånt här på men fram tills att jag lärt mig det så fungerar det här riktigt bra. Som sagt, jag har den för motivationens skull.

Har ni någon utdelningskalender eller hur har ni koll på när era bolag ska dela ut?


Missa inte gårdagens inlägg:
Drömmen om att leva på utdelningar