tisdag 31 mars 2020

Undvika skatt på ISK - Betala mindre skatt på aktier tips!

Går det att undvika skatt på ISK eller att betala mindre skatt på sina aktier? Yes, det finns flera sätt vi kan skatteoptimera vårat sparande på och jag tänkte gå igenom några tips vad jag gör för att betala så lite skatt som möjligt i det här blogginlägget.

För det första så väljer jag att ha allt mitt aktiesparande i ett ISK (investeringssparkonto) och mina utländska aktier i en Kapitalförsäkring. Om jag räknar på en genomsnittlig avkastning kring 8-9% per år så innebär det att jag betalar runt 4% i skatt i dagsläget, vilket är betydligt bättre än 30% som det hade blivit i ett vanligt aktiekonto.



Innehåller affiliatelänkar


Undvika skatt på ISK - Så här kan du göra!


Ok, som jag nämnde ovanför så väljer jag att ha mina aktier i ett ISK och kapitalförsäkring för att få en lägre skatt långsiktigt på mitt kapital. Men nu tänkte jag gå upp på nästa nivå och hur vi kan få ytterligare lite lägre skatt på våra pengar.

Här kan du få en grym förklaring på hur ett ISK beskattas!

Visst, det här fungerar på om du har fått utdelningar eller om du har likvider på dina konton (ISK eller Kapitalförsäkring) som du inte utnyttjar för tillfället (utdelningar räknas dock inte som insättningar). Investeringssparkontons beskattning grundar sig på värdet på kontot det första datumet varje kvartal, samt hur mycket du har satt in på kontot.

För att undvika onödig skatt på ditt ISK bör du alltså flytta över dina pengar (likvida medel) från investeringssparkontot senast den:
  • 1/1
  • 1/4
  • 1/7
  • 1/10
Det gör att de inte kommer att räknas in i den delen som beskattas för det kvartalet. Med fördel kan du under tiden som pengarna ligger utanför ditt ISK placera de i ett sparkonto/räntekonto. Även om räntan är löjligt låg så får du i alla fall ett par kronor extra.

Kolla in Avanzas sparkonton och vilka räntor som gäller här. Om du har dina aktier på Avanza så är det extremt enkelt att flytta över de på ett räntesparande under tiden och sen bara föra in de på ditt ISK när du vill köpa aktier igen.

För att undvika skatten måste du tänka på det här!


Ok, nu vet vi att vi kan undvika lite skatt på vårat ISK genom att flytta över våra likvider innan det första datumet varje kvartal men det finns en viktig sak att tänka på.

Eftersom insättningar på kontot också blir underlag för beskattning så kommer du inte att undvika skatt om du flyttar tillbaka pengarna direkt igen. Om du t.ex. flyttar dina pengar den 31:a mars och sätter tillbaka de den 5: april så kommer du inte att undvika någon skatt eftersom insättningen blir lika stor som ditt kapital minskade med p.g.a. uttaget.

När lönar det sig att ta ut pengar från ISK?


Det lönar sig egentligen bara att ta ut pengar från sitt investeringssparkonto om du har tänkt att ha lite pengar utanför marknaden minst ett kvartal eller längre tid. För att förklara det enkelt kör jag ett exempel nedanför.

Exempel: Du tar ut 100.000kr från ditt ISK den 31:a mars och väljer att ha de helt utanför marknaden. Den 3:e juli flyttar du tillbaka hela beloppet till ditt ISK. Du har du undvikit att ha 100.000kr på ditt ISK under ett helt (beskattningsbart) kvartal.

Skatten är i dagsläget (2020) 0,375% på hela ditt kapital i ett ISK. Det innebär att 100.000kr beskattas med 375kr per år om det ligger oförändrat i ett ISK. 

Eftersom du tar ut pengarna från ditt ISK under ett kvartal innebär det att du undviker skatten under ett kvartal. du sparar alltså 93,75kr (375kr/4). Man kan också säga att du sänker din skatt från 0,375% till 0,281%.

Låt pengarna ligga på räntekonto och undvik ännu mer skatt!


Ok, kanske undviker vi inte mer skatt genom det här tricket men vi får ju några symboliska kronor till när vi utnyttjar ett sparkonto under tiden.

I dagsläget kan du få 0,7% på Nordax sparkonto med insättningsgaranti hos Avanza. Eftersom det är superenkelt att flytta pengarna mellan konton hos Avanza så blir det ju en no-brainer att köra in de på ett sparkonto under tiden.

För att bara göra det extremt enkelt så räknar jag att pengarna ligger en månad på sparkontot och ger därmed 58kr i ränta. Av de pengarna får vi 41kr kvar efter skatt. 

Om vi lägger ihop det med vad vi undvek i skatt att genom att ta ut våra pengar från investeringssparkontot så blir det 135kr. Helt plötsligt har vi sänkt skatten från 0,375% till 0,240% genom att flytta våra pengar under ett kvartal.

Tänk på det här när du ska undvika skatten!


  • Flytta pengarna senast det sista datumet innan det nya kvartalet för beskattning påbörjas
  • Flytta inte tillbaka pengarna under samma kvartal om du inte har planerat att köpa aktier eller fonder samma kvartal
  • Det är ditt kapital på kontot samt insättningar som är underlag för skatten. Detta summeras varje kvartal.
  • Det lönar sig bara om du ändå har likvider som bara ligger oplacerade på ditt ISK



Lägre skatt på utdelningar i ISK


För längesen hade jag ett aktiekonto och något som verkligen var kass var att varje gång man fick en utdelning så blev det skatt på 30%. Det innebär att om du får 10kr i utdelning i ett vanligt aktiekonto så får du i praktiken bara behålla 7kr.

I ett ISK betalar du bara schablonskatten på 0,375% och får därför behålla hela din utdelning när du väl får den. Om du räknar på att du får utdelningar på 4% i snitt så betalar du i dagsläget 10-11% skatt för dom i ett ISK medan du betalar 30% i ett vanligt aktiekonto.

Du slipper deklarera i ett ISK


Den andra saken jag lärde mig för längesen var att deklarationen blir jobbigare om du har ett vanligt aktiekonto och har sålt aktier. Du måste nämligen deklarera dina försäljningar i ett vanligt aktiekonto och det kan vara rätt jobbigt om du köpte aktierna för längesen eller inte har koll på dina siffror.

I ett ISK behöver du inte deklarera dina försäljningar och det gör livet så mycket enklare.




Varför jag kör på ISK


Ok, som jag nämnt så använder jag enbart ISK och Kapitalförsäkring. Jag ser det som det långsiktigt mest fördelaktiga alternativet för att få lägre skatt på mina aktieinvesteringar.

Det enda negativa med att inte köra på ett vanligt aktiekonto är att du inte kan kvitta dina förluster. Det innebär att om dina aktier går ner i värde så skattar du fortfarande 0,375% (2020) på ditt totala kapital som ligger på ISK kontot.

Jag tror långsiktigt på börsen


Eftersom jag tror på börsen långsiktigt och att det kommer att gå upp över tid så kör jag på ISK. Min plan är inte att dra av förluster utan att se mitt kapital öka i framtiden precis som det har gjort långsiktigt historiskt.

Varför bry sig om småpengar?

Nu kommer säkert många fråga sig varför vi ska bry oss om såna här småpengar, speciellt i dessa tider. För mig handlar det mycket om mindset. Om du har ett mindset där varje krona räknas så tror i alla fall jag att man kommer att lyckas mycket lättare.

Sen är vi ju många knäckebrödsmiljonärer och då ingår det i vår rutin att vara sparsamma ;). För mig är valet enkelt, kan jag spara in lite där det går på ett enkelt sätt så gör jag det. Om målet är ekonomisk frihet så spelar det här faktiskt väldigt mycket större roll än vad många tror.

Kör ni på ISK, kapitalförsäkring eller vanligt aktie-/fondkonto?


OBS! Reserverar mig för att jag missat någon detalj då jag är lite trött och tar därför inget ansvar för vad andra gör :) Rätta mig gärna om jag skrivit något fel.

Om du vill fördjupa dig ännu mer i vad som gäller för ISK och beskattning kan du läsa den här fördjupade informationsguiden om ISK.

måndag 30 mars 2020

Knäckebrödsmiljonärerna går under i Coronakrisen!

Jag är en knäckebrödsmiljonär, inte självutnämnd utan av andra. Enligt vissa så är så kallade knäckebrödsmiljonärer personer som planerar att hoppa av ekorrhjulet innan eller kring 40-års åldern med ett kapital på 3-4 miljoner kronor. Spot on på mig alltså!

..och det är nu knäckebrödsmiljonärerna går under, de kommer aldrig att klara sig genom Coronakrisen och lär ångra sig enormt över deras livsval... ekonomisk frihet betyder tydligen inte så mycket om man blir titulerad knäckebrödsmiljonär...

Jag vet inte vad som triggat vissa personer att utnämna oss till knäckebrödsmiljonärer men jag antar att det finns någon vettig anledning som jag har missat. För att platsa in så gäller det som sagt att ha låga kostnader, äta billigt, inte spendera för mycket pengar på dyra viner och materialistiska saker etc.

Dessutom stärker det knäckebrödsstatusen om man har mycket tid över att göra roliga saker, gärna i så ung ålder som möjligt, en riktig misär med andra ord...






Knäckebrödsmiljonär - Grundkraven


Jag är faktiskt riktigt dåligt insatt i vilka regler som gäller så jag reserverar mig för felskrivningar. Jag har hört knäckebrödsmiljonär nämnas oftare de senaste månaderna så jag har försökt att snappa upp vilka krav som gäller.

1. De äter bara gröt & knäckebröd


Det tydligaste exemplet för knäckebrödsmiljonärer är maten. Knäckebrödsmiljonärer äter bara knäckebröd och gröt, inget annat. Eftersom de bara äter gröt och knäckebröd blir de deprimerade och mår dåligt.

Det verkar väldigt viktigt att inte koppla ihop värde och spenderade pengar. En person som köper ett vin för 50kr och inte hittar något dåligt med det har bra potential för att bli en fulländad knäckebrödsmiljonär. Billiga viner är dåliga och knäckebrödsmiljonärer dricker dåligt vin.

Eftersom vinet är ett tydligt tecken på vilken livskvalitet man har så har knäckebrödsmiljonärer låg livskvalitet och mår väldigt dåligt. Låga kostnader överlag är bara förknippat med negativa saker.

2. Knäckebrödsmiljonärer bor dåligt


Många knäckebrödsmiljonärer har låga boendekostnader, därför bor de alltså riktigt dåligt. En stor del av dom har inte fattat grejen med att man ska några extrarum till alla prylar och garageplatser till bilarna. Framförallt så är de så sega att de inte ens maxat bolånet.

Att klara sig på lite pengar är ett riktigt knäckebrödstecken och risken är att du ligger i riskzonen om du kan överleva på mindre än 10.000kr i månaden.

Eftersom de inte har maxat bolån och 150m2+ boyta så lyckas det inte komma upp i en boendekostnad som motsvarar en bra levnadsstandard. Knäckebrödsmiljonärer bor alltså riktigt dåligt, ofta i närhet till natur där det är svårt att betala för "livs-standard-höjande-saker".

3. De gör bara tråkiga saker


Om det är något knäckebrödmiljonärerna är bra på så är det att göra tråkiga saker. De gör ofta saker som är mer eller mindre gratis och kan därför inte ha roligt. Att de dessutom inte dricker alkohol på vardagarna gör att de rimligtvis borde ha ett tråkigare liv.

Typiska knäckebrödsaktiviteter utövas utomhus, det kan både vara kallt och ansträngande. Du kan hitta knäckebrödsmiljonärer på i stort sett alla ställen som är gratis, i skogen eller på stranden.

Om de åker skidor eller utomlands så kör de ett riktigt knäckebrödsbeteende och köper ofta säsongskort eller är borta i 3-4 veckor vilket gör att det blir mycket billigare... och som vi vet betyder billigare tråkigare.

4. De har inte råd att åka bil


Eftersom de är så fattiga så har de inte råd att åka bil dit de ska. Det här är en riktigt misär för många knäckebrödsmiljonärer eftersom det bland annat missar de episka köerna där de kan visa upp sin nytvättade bil och de utsätts för något som kallas kondition och motion.

Eftersom de drabbas av konditionen hamnar de tyvärr i ett tillstånd där de inte längre ser det som jobbigt att cykla dit de ska, t.o.m. i regnväder. Det är ganska tragiskt faktiskt och eftersom knäckebrödsmiljonärerna inte fattar bättre så kommer de troligtvis att fortsätta cykla runt i sin misär.

5. De kan inget om mat eller vin


Om du någon gång stöter på en knäckebrödsmiljonär på en restaurang så kommer du att märka att de inte har någon koll alls, ofta är de glada och nöjda trots att köttet inte var enligt reglerna. De är faktiskt så efter att de inte ens kommer att kommentera maten eller vinet de köpt, de är bara där för upplevelsen, riktigt skumt beteende.

Om du gör ett restaurangbesök med en knäckebrödsmiljonär kan du därför inte räkna med backup när det är dags att berätta för kyparen att vinet smakade kork eller att köttet inte var bloody rare done etc.

6. De lever på existensminimum


Det absolut viktigaste att veta är att knäckebrödsmiljonärerna alltid lever på existensminimum, det finns aldrig några undantag från det här regeln. Eftersom många klarar sig bra på 10.000-15.000kr i månaden så lever de i misär utan några som helst marginaler.

När det gäller knäckebrödsmiljonärer så räknar man aldrig in övriga omständigheter utan man jämför alltid rakt av med fullbelånade personer som har två bilar och äter ute varje dag.

Det går alltså inte att leva på så lite pengar som knäckebrödsmiljonären påstår sig säga och vad de själva säger spelar absolut ingen roll.

Det här gör att de är väldigt olyckliga...




Sanningen om knäckebrödsmiljonärer


Ok, efter ännu mer forskning i ämnet så vet jag ju att det är långt ifrån alla som håller med om det här. Men det är ändå en stor del som verkar ha tydliga regler för hur bra en knäckebrödsmiljonär mår baserat på hur mycket pengar de omsätter.

Enligt mig så tror jag att det här har att göra med hur långt man själv kommit på sin resa att hitta lycka i livet utan att köpa sig till den. Det fanns en tid då jag också trodde att pengar kunde ge mig äkta lycka.

Om jag fick välja så skulle jag vilja vara lycklig utan pengar men jag vet att jag aldrig kommer att klara av det. Däremot vet jag att jag kan vara lyckligare genom att köpa mindre prylar och bara fokusera på det som ger mig lycka och skippa resten.

Blir vi lyckligare av att spendera mer pengar?


Jag tror att vi kan få tillfällig lycka av att bränna mer pengar men det är nog bara tillfälligt. I min värld så är pengar bra till en viss gräns med efter det tror jag att det börjar handla om en kompensation för något annat.

Att någon ens kommenterar hur lite pengar någon rör sig med borde säga mer om den personen och dess "oförmåga" att vara lycklig utan att köpa saker? Kanske tänker jag fel. Samtidigt kan jag inte förneka att det är roligt med prylar ibland.

Jag tror också att det finns en risk att mer fokus läggs på "prylar/köpa saker/köpa upplevelser" när det finns mer pengar än tid. Det är iaf något jag upplevt hos personer som har mer pengar än de behöver samtigt som det har för lite tid. 

Man vill "unna sig" då man inte har så mycket fritid.. Har du däremot mycket tid så blir inte behovet lika stort av att köpa saker eftersom tiden är det värdefulla och inte vad den kostar. Med tillräckligt mycket tid försvinner behovet av att kompensera förlorad tid, är det så?

Knäckebrödsmiljonärer i Coronakrisen


Ok, nu till det aktuella. Många gottar sig nu i att påtala vilken jobbig situation alla knäckebrödsmiljonärer hamnat i nu med tanke på Coronakraschen. Alla som planerat att bli ekonomiskt fria och tagit steget sitter nu risigt till enligt en del personer.

Det roliga är att själv kan jag inte se tendenser på det alls, snarare tvärtom. För min egen del har jag faktiskt tagit steget att gå från 10 timmars arbetet i veckan till 0 timmars arbete vilket betyder att jag har noll inkomst nu.

Folk kan skrika att jag sitter i skiten hur mycket de vill men det känns inte som att det påverkar min situation negativt ändå, jag är lugn. Jag är ju knäckebrödsmiljonär så jag klarar av saker som en del inte förstår.

Jag kan överleva på existensminimum och äta gröt till middag så en Coronakris får komma med lite bättre saker för att knäcka mig. Vi knäckebrödsmiljonärer påverkas inte lika hårt i dagens situation eftersom vi inte har lika mycket att förlora (ekonomiskt).

Ok, vi är ju miljonärer men med låga kostnader blir det inte så stressigt just nu..

Är du en knäckebrödsmiljonär? :)


OBS! Jag hoppas alla förstår ironin i inlägget! ;)

söndag 29 mars 2020

Fördelar med fonder - 4 bra saker med att investera i fonder

Finns det några fördelar med fonder och fondsparande? Enligt mig finns det några solklara fördelar med fonder och jag tänkte berätta de jag ser som mest fördelaktiga.

Just nu när börsen är orolig kanske det är extra intressant att jämföra investering i fonder mot att köpa aktier direkt. Jag har själv både fonder och utdelningsaktier i min portfölj och jag gillar båda alternativen. Eftersom jag fick just den här frågan nyligen tänkte jag gå igenom mina tankar kring det...



Innehåller affiliatelänkar


4 fördelar med fonder


Utan att krångla till det så tänkte jag bara lista 4 fördelar med fonder som jag kan komma på som ploppar upp i huvudet just nu. Det är alltså varken en komplett  lista eller någon rangordning, bara mina spontana tankar kring fördelarna.

1. Automatiskt månadssparande


Ok, den absolut största fördelen med fonder enligt mig är att det går att lägga upp ett automatiskt månadssparande där allt sköts automatiskt. Du behöver alltså inte ta köpbeslut, fundera eller lägga tid på ditt sparande.

Förutom att ett automatiskt fondsparande sparar massa tid och stress så är chansen väldigt stor att du kommer att få ett bättre resultat genom att kontinuerligt månadsspara där du inte försöker tajma dina köp.

Jag månadssparade själv under finanskrisen och trots att fonderna jag hade var back 60% under en period så var den ganska snabbt på plus igen efter krisen, mycket tack vare att jag hade ett automatiskt månadssparande.

2. Inget courtage


Eftersom du inte betalar något courtage när du investerar i fonder så minskar risken för dumma courtagemissar vilket är lätt hänt när man är nybörjare på aktier.

Visst, du betalar oftast en avgift för fonden men den är oftast väldigt låg och vissa fonder är gratis. Trots avgiften så känns fonder ändå som ett bra alternativ eftersom det snabbt drar iväg i courtageavgifter om du börjar sälja aktier.

En annan "fördel" med fonder är att det ofta tar ett par dagar innan dina pengar syns på kontot efter ett sälj, vilket gör att du kanske är mindre aktiv med köp- och sälj. Att vara passiv har visat sig vara en bra strategi långsiktigt.

3. Automatisk riskspridning


En bonus med fonder som jag själv ser som en stor fördel är att man får en bättre riskspridning, helt automatiskt. Att köpa en fond innebär ju att vi indirekt köper andelar i massor av företag genom ett enda köp.

För att få samma riskspridning om du köpte aktier skulle du vara tvungen att investera ganska stora summor (med undantag för investmentbolag). Det är alltså enkelt att få en bra riskspridning och att behålla den bara du spridit dig bra mellan olika fonder när du börjar.

4. Enklare


Allt det jag nämnt summerar hela grejen med fonder, det är enkelt! Att investera i fonder är otroligt enkelt och kräver egentligen ingen kunskap alls. Trots det kan det vara en trygghet att ha lite kolla i tider som nu vid Coronakraschen t.ex.

Så, att investera i fonder kräver mindre tid, mindre kunskap och ger mindre stress. Det är dock viktigt att du innan är medveten om att det ger samma risker som aktier, men också samma möjligheter.

Hitta fonder att investera i


Ok, om man vill investera i fonder hur hittar man de? För att få inspiration kan du alltid börja med att kolla Avanzas topplista för fonder. Där kan du se de populäraste fonderna, de som gått bäst, vilka som har lägst avgift etc.

Hur du än gör så kan det vara bra att tänka på att sprida riskerna som sagt. Investera inte alla dina pengar i ett land eller en bransch.

Om du har en grund i en Globalfond och en Sverigefond och gärna i breda index så har du spridit dig bra och kan sen lägga till mer nischade fonder som står för en mindre del av portföljen.

Säkra fonder


Många skulle säkert vilja investera i fonder som bara kunde gå upp i värde och vara 100% säkre, tyvärr finns det inga såna fonder. Det är också anledningen till att vi kan få så bra avkastning, risk- och avkastningen hänger ihop.

Däremot finns det olika riskklasser på fonderna beroende på vad de investerar i. Ofta anses räntefonder som lägre risk och du kan se exempel på olika riskklasser här.

Roliga fonder


Jag ska vara ärlig och säga att de flesta fonderna är ganska tråkiga, ofta betyder tråkigt stabilt vilket jag gillar. Det är dock inget fel att investera i lite "roliga och mer spännande" fonder men gör det bara med en mindre del av dina pengar.

Kanske kan du hitta några spännande tillväxtfonder i en bransch du gillar eller något annat kul? Du kan kolla listan på tillväxtfonder här.




Mina fonder


Ok, jag gillar ju fonder så vilka har jag? För att se alla min aktier och fonder kan du gå in på portföljsidan och kolla, men de jag har är i stort:

  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Avanza Global
  • Avanza Zero
  • Swedbank Robur Acces Global

Jag har även en del kapital i den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Om du vill läsa mer om fonderna ovanför kan du klicka dig vidare till min portföljsida så finns inläggen länkade där.

Spara i fonder eller aktier?


Den eviga frågan som är omöjlig att svara på, ska man spara i aktier eller fonder? Jag kan inte ge några råd som vanligt men om jag var ny på investeringar idag så skulle jag börjat med fonder.

Anledningen till det är helt enkelt för att undvika misstag och för att få en tillräckligt bra riskspridning vilket kan vara svårt att lyckas med när man är ny.

Visst, jag ska erkänna att aktier är roligare men ge det tid och köp dina första aktier när du har läst på litegrann. Du behöver inte ha bråttom, tålamod är det viktigaste när det gäller investeringar så börja träna upp det redan från början ;).

Spara i fonder som nybörjare


Ok, dags att summera blogginlägget! Tanken var att gå igenom vilka fördelar jag tycker att fonder bjuder på. Det är alltså mina tankar och åsikter inget rätt eller fel.

Fonder är ett grymt alternativ att exponera sig mot börsen och det gör det väldigt enkelt och passivt. Jag själv investerar ju främst utdelningsaktier men har alltid haft en betydande summa investerad i fonder av 3 anledningar.

  1. Som en försäkring mot egna misstag - Jag kommer aldrig att göra allting rätt och ibland vill jag inte äga vissa aktier av olika anledningar men får ofta en del av de genom mina fonder.
  2. Enkla köp - Ibland har jag svårt att veta vad jag ska köpa för stunden, speciellt när börsen känns dyr. Då är det perfekt att bara skicka in det i en indexfond så slipper jag fundera på saken.
  3. Enkelt och passivt - Fonder gör investerandet grymt enkelt och passivt. Som ett exempel: Om vissa aktier sticker iväg kan det ibland hända att de utgör en större del av portföljen än vad jag från början ville, med fonder justeras det här automatiskt, fonder är väldigt bekvämt på många sätt.

Vilka fördelar ser du med fonder?

onsdag 25 mars 2020

Coronakraschen - En möjlighet eller ett bakslag?

Coronakraschen är ett faktum, index är ner runt 22% trots en stark återhämtning igår. Det är lätt att se det som att planerna har skitit sig eller att man borde ha sålt innan nedgången, innan Corona krisen fick fart.

Men hur ska man veta att det skulle bli en krasch? Hur ska vi veta att det blir en krasch? Det är ett virus vi har att göra med, som leder till fattigdom och dödsfall. Det kommer att bli värre det är vi nog alla medvetna om, men hur mycket värre? Hur mycket är redan inprisat i marknaden?



Innehåller affiliatelänkar


Corona-kraschen kan vara den största möjlighet du får vara med om


Även om det är hemskt det som händer så finns det inget att vinna på att älta det som har hänt. Jag har "förlorat" enormt mycket pengar men samtidigt är det pengar jag aldrig hade haft om jag inte investerat de i aktier.


För att bli en vinnare i kraschen så måste vi göra något positivt av det. På lång sikt lär företagen hämta sig men det gäller att se ljusglimtarna på kort sikt också. Så, vad är positivt? Börja med att checka av den här listan:

  • Är du frisk?
  • Har du en inkomst?
  • Har du en dröm?

Är du frisk?


Grattis, bara det här borde göra dig tacksam och se ljusglimtar. Många är sjuka nu, många dör nu, var tacksam för dig hälsa, du är priviligierad. För egen del så är det just det här jag är gladast och mest tacksam över just nu.

Har du en inkomst?


Coronakrisen har tagit mångas jobb och flera har blivit av med inkomsten. Har du fortfarande en inkomst? Grattis, du har det sjukt bra, ta in det och var tacksam över det, du har det bra!

Själv har jag faktiskt valt att pausa mina jobb och gå ner på 0% arbetstid just nu. Jag har gjort det frivilligt för att inte riskera att drabba vården ytterligare eftersom jag absolut inte vill riskera att försämra vårdens förutsättningar att hjälpa de som behöver det.

Har du en dröm?


Jackpot, om du fortfarande har en dröm du vill uppnå så har du allt du behöver. Mångas drömmar har gått i kras de senaste veckorna. Fler familjeföretag har gått i konkurs och vissa har förlorat den de planerade sin framtid med, den som de levde för.

Om du fortfarande har din dröm vid liv så är du brutalt priviligierad, uppskatta det, var tacksam. Coronakrisen slår hårt lite överallt, Johanna Kull skrev ett bra inlägg om det här.




Coronakrisen kan bli ett bakslag


Min portfölj är back drygt 700.000kr från toppen, det borde kanske ses som ett bakslag. Jag brukar däremot försöka hitta något positivt i sån här saker. För det första räcker det med att inse att jag inte hade haft de här pengarna om jag inte hade börjat med aktier, så vad hade varit alternativet?

Men det viktiga för mig och den stora vinsten är att jag faktiskt inte har påverkats så mycket av det. Mitt fokus har legat på att behålla hälsan för mig själv och mina nära, samt att göra det rätta för andras skull. Det känns bra, det har förvånat mig.

Även om Corona kraschen gjort mig "fattigare" ekonomiskt så har jag blivit rikare mentalt. Jag har insett att jag vill nå friheten ännu mer, jag värdesätter alla fria år jag haft ännu mer och inser att jag aldrig vill skaffa mig både "flytväst, krockkudde och säkerhetsbälte".

Gör Corona till en positiv vändning i ditt liv


Du har helt enkelt ett val. Gör det som händer till en positiv insikt eller älta det som varit. För min del innebär det här att jag är medveten om hur sårbara vi är, hur livet kan förändras snabbt och hur maktlösa vi faktiskt är i vissa situationer..

..precis samma insikt som fick mig att starta den här resan...

..men, vi kan göra något åt det. Genom att bygga passiva inkomster bygger vi en frihet. Visst, i dessa tider när vissa bolag ställer in utdelningarna kan det kännas tufft men alla bolag kommer trots allt inte att göra det och de flesta kommer tillbaka.

Jag har tidigare skrivit om att det är säkrare att leva på aktier än att vara anställd. Jag vet att många inte håller med men för min del tycket jag att det stämmer brutalt bra just nu. Jag kan välja att vara hemma nu ock riskerar inte att utsätta mig själv eller någon annan i samhället för smittan etc.

Dessutom klarar jag mig bra trots att jag inte jobbar alls för tillfället och egentligen inte ens uppnått målet för ekonomisk frihet.

Hur gör jag i Corona krisen?


För egen del så har jag inte ändrat så mycket i min plan. Jag äger i princip samma aktier som för ett halvår sen. Jag har sålt av lite småslattar för att få bättre ordning och dumpade t.ex. en micropost i SEB.. men inget som direkt påverkar något.

Däremot har jag börjat fundera mycket utanför börsen. Jag och sambon har t.ex. börja prata om en flytt, för att göra ett arbitrage som ger oss mer av det vi gillar att göra i livet. Åka skidor, mtb, vandra etc.

Jag ser det här som ett perfekt läge att börja kolla på en förändring och nya steg i livet. Det känns nästan bara som att det här kan bli positivt så länge man tar till vara på möjligheterna...

Jag får berätta mer om våra planer i ett annat inlägg! :)



Om man är ny på aktier, ska man köpa nu?


Jag får många frågor nu från folk som precis har börjar med aktier, om man ska köpa eller sälja? Jag säger som vanligt att jag omöjligt kan veta vad framtiden har att bjuda på men om jag hade varit nybörjare på aktier idag så hade jag med den kunskapen jag har idag startat ett månadssparande.


Grejen är att det kan lätt fortsätta ner 30% till men om du börjar nu så kommer du ju mest troligt att handla under en väldigt låg tid. det innebär att det räcker med att det vänder upp för att det ska bli bra på sikt.

T.o.m. vi som är flera hundratusen back tror ju på en uppgång så självklart hade jag gärna gått in på marknaden som nybörjare idag. Däremot är det viktigt att veta att det kan gå ner och att det kan vara jobbigt när man är ny.

Gå därför inte in för tungt i början utan köp lagom mycket månadsvis så du slipper utsätta ditt psyke för jobbiga val. Det värsta du kan göra är att gå in med 50.000kr för att se börsen gå ner 10% och sälja med förlust.

Då är det bättre att sprida ut köpen med 5000kr i månaden. Det gör att du hinner vänja dig med svängningarna och samtidigt kommer att köpa vid fler tillfällen och sprida risken.

Hur ser livet efter Corona ut?


Jag har ingen aning om hur det kommer att se ut för andra men min framtid ser ljus ut. Jag har insett att jag är på rätt spår och ännu mer insett vilka saker som på riktigt betyder något i livet.

Mitt mål är solklart, jag ska bli ekonomiskt fri och jag tror att när allt det här är över så kommer både du-, jag- och alla andra komma ut det starkare på de flesta plan.

Jag har som sagt börjat fundera i massa nya banor och det känns spännande och kul. Jag tror krisen har bidragit med det här på ett positivt sätt och nu gäller det bara att ta till vara på den chans som jag serverats.

Hur ser ni på Corona kraschen, positiv- eller negativ?


onsdag 11 mars 2020

Sälja av alla aktier? Corona, krasch & börsen

Många är oroliga nu, är det dags att sälja av alla aktier? Börsen har gått upp under en lång tid och nu skriker många börskrasch, är det under 2020 som börskraschen kommer? Den som vissa väntat över 10 år på? Ska de äntligen få rätt?

Jag ska vara ärlig, jag har inte satt mig in så mycket i vad som händer just nu. Jag ska också vara ärlig och säga att jag vet inte vad jag skulle tjäna på att sätta mig in i vad som händer. Ska jag sälja av alla min aktier? Ska jag köpa mer? Ska jag blunda och hoppas på det bästa? Jag vet inte...



Innehåller affiliatelänkar


Sälja av alla aktier nu?


Kommer jag att sälja av portföljen nu? Nej. Jag behåller alla mina aktier, jag kör på precis som vanligt. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända framöver. Att det är panik på grund av Corona är uppenbart, men vart det leder och när det lugnar sig vet jag inte.

I det här avsnittet av placerapodden får vi höra om bolag som kan bli eventuella vinnare på Coronakrisen.

Att inte sälja av något är inget beslut jag tagit de senaste dagarna, det ingår i min plan som jag har följt de senaste åren. Tanken med min Frihetsmaskin är att den ska vara passiv, den ska ge mig passiva inkomster. Om jag då börjar analysera, sälja av aktier och oroa mig så är den inte längre passiv...



Sälja alla aktier när det gått ner


Ok, först så vill jag bara säga att jag har som sagt ingen aning om hur börsen kommer att utveckla sig. Jag vet att det finns många som stått på sidlinjen länge och som säkert kommer gå tillbaka till det här blogginlägget längre fram om vi får ett ras. Därför, jag vet som sagt inte vad som händer framöver...

Däremot vet jag att det är ett vanligt beteende att sälja med förlust och sen missa att köpa in sig igen. Det är lätt att investera när det går bra men skitjobbigt när det går dåligt.. men det blir lättare med en plan.

Många kommer att sälja sina aktier när det rasar och därmed avbryta sin avkastning, sina utdelningar, sin potentiella tillväxt... de hoppar av. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa, historiskt är det ofta ett dåligt beslut...

..jag fortsätter på min plan att bli ekonomiskt fri...




Sälja aktierna & trygga kapitalet?


Egentligen kanske det kan kännas logiskt att sälja allt nu och trygga sitt kapital, då är man säker. Lika logiskt som att ge upp halvvägs upp för berget eftersom det börjar bli jobbigt och "läskigt".

Många kommer att vända här och gå tillbaka igen, riskerna är helt enkelt för stora. Som sagt, den här gången kan det vara rätt beslut men många gånger har det varit fel beslut.

Samtidigt, om du vänder nu, när ska du våga försöka igen och nå toppen? Hur ska du få ditt kapital att växta om du är rädd för att förlora dina pengar? Vad ska du göra med ditt kapital om du säljer alla aktier och fonder nu?

Här kan du se vilka aktier som folk har handlat mest idag.





Jag säljer inte mina aktier, jag fortsätter trots att det är jobbigt


Kanske gör jag fel, kanske kommer jag att ångra mig. Men hur ska jag kunna lyckas om jag hoppar av så fort det blir jobbigt? Börsen har haft en avkastning på 8-10% i snitt någonstans, ska jag spela mot det oddsen.

Vill jag nå bergets topp måste jag spela med i spelets regler, där ingår både upp- och nedgångar. Om jag bara vill se mitt kapital öka i en spikrak linje är ju inte börsen det bästa investeringsalternativet.

Visst, det har backat mycket men många verkar glömma förra årets uppgång, den var egentligen "för hög". Mitt egna kapital ökade 35% förra året och om jag kollar ett år tillbaka är jag upp 12% trots de senaste nedgångarna.

Allt går enligt plan med andra ord, den stördes bara av en väldigt kraftig uppgång förra året...

Förutom Corona så blev det också oljeturbulens, läs mer om det här.





Om jag säljer alla aktier nu så kommer jag aldrig att lyckas


Så, vad får mig att gå vidare trots alla orosmoln? Jag tror helt enkelt att det inte finns några alternativ om jag på riktigt vill bli ekonomiskt fri. Om jag inte klarar av att vara investerad i börsen nu, hur ska jag då klara av att leva på utdelningarna resten av livet?

Börsen ger 8-10% avkastning om vi tittar historiskt, det som händer just nu ingår i den statistiken. Utan det som händer nu hade vi fått en högre avkastning. Helt ärligt känns det inte jobbigt, av den enkla anledningen att de pengar jag förlorat de senaste veckorna hade jag aldrig haft om jag inte var investerad förra året.

Många låg utanför marknaden då och vad säger att de kommer att tajma att köpa in sig igen. Jag har försökt tidigare och misslyckats varje gång. Därför har jag bestämt mig för att aldrig försöka igen.

Min plan är enkel. Köp, behåll och var nöjd med en genomsnittlig avkastning över tid.

Jag vill vara fri, inte fast i ett ekorrhjul som består av att kolla börsen, köpa, sälja, ångest, stress etc. Det är inte värt det. Det var inte målet.

Köper jag mer?


Jag är ju alltid all in, det betyder att jag inte har något kapital utanför börsen. Så därför, nej jag köper typ inget nu. Typ, eftersom jag har ju nån tusenlapp här och där som jag puttat in, det är svårt att motstå köp nu.

Skulle jag haft mer pengar utanför börsen hade jag troligtvis köpt ganska mycket nu.

Så vad har jag köpt? Jag har fyllt på lite i befintliga innehav och de aktier det har blivit är Xact Högutdelande, Latour och Investor.


Om jag skulle börjat idag


En grej jag tänkte på var att läget just nu skulle vara perfekt att börja med aktier. Jag ger som sagt inga råd men om jag hade börjat med aktier idag med den kunskapen jag har så hade jag glatt startat ett månadssparande i det här läget.

Det är ju betydligt skönare att börja sin karriär i en nedgång istället för en uppgång. Hur det än går blir det win. Om börsen går upp så tjänar man pengar, om den fortsätter ner så hinner man köpa mer innan uppgången kommer.

Återinvestera utdelningarna som kommer!


Det bästa av allt nu är ju att vi kommer in i den tunga utdelningsperioden! Det innebär i alla fall för min del att det kommer in lite sköna kronor på kontot från mina sköna utdelningsaktier. Mars ser faktiskt ut att bli min bästa utdelningsmånad någonsin med 18-19-000kr i utdelningar!


Om jag ska vara ärlig så känns det faktiskt som perfekt tajmat med en dipp nu när utdelningssäsongen börjar, det gör ju att vi får lite mer utdelningar för utdelningarna. Jag kommer i alla fall passa på att köpa en del aktier.

I övrigt kör jag på som vanligt, köper lite aktier för de pengar jag har varje månad och håller mig till planen! :)

Hur gör ni nu? Har ni börjat sälja av aktier? Behåller ni? Köper ni?

måndag 2 mars 2020

Vilka aktier ska man köpa nu? (2020)

Det är många som undrar vilka aktier man ska köpa nu, om man ska sälja av portföljen eller gå all in. Det finns massor av olika teorier om vad som kommer att hända med börsen framöver, allt ifrån börskrasch till att vändningen är här.

Vilka aktier ska man köpa nu? Du ska köpa de aktier som du är trygg med. De aktier som passar in i din långsiktiga plan och som du fortfarande kommer att känna dig trygg med om de går ner 10- eller 20% till. Köp långsiktigt så slipper du sitta med ångest över dina val.

..och ja, min portfölj har backat rejält den senaste veckan. Läs till slutet av inlägget så avslöjar jag siffrorna...



Innehåller affiliatelänkar


Vilka aktier ska man köpa nu?


De aktier jag köper nu kommer troligtvis inte vara samma aktier som du köper. Jag har en plan, en strategi som jag följer och där ingår vissa aktier oavsett om börsen är glad eller ledsen. Så tyvärr kan jag inte ge dig några tips på vilka som är det bästa aktierna att köpa nu.

Kolla in aktierna som folk handlat mest idag!

Jag har valt att fokusera på utdelningsaktier i första hand och det är bland annat för att göra det lätt för mig i situationer när börsen går ner. Genom att lägga fokus på kassaflöde, resultat och vinst istället för aktiekursen blir det mycket lättare att hantera nedgångar av aktiekurserna.

Det är så jag bygger min pengamaskin, det ska vara enkelt.

Så, vilka aktier köper jag just nu?


Jag sparar ju inte så mycket nu eftersom jag bara jobbar deltid men lite köp har det blivit. Jag har en ganska enkelt plan för mina köp och det är att köpa det jag känner för i något av mina innehav och om jag är osäker fyller jag på i den börshandlade fonden Xact Högutdelande eller någon ren fond som indexfonden Avanza Zero.

Andra aktier jag har investerat i den senaste veckan är Investor och Latour. Det är två av mina absoluta favoritaktier och största innehav. Det känns på något sätt härligt att få lite lägre pris på de aktierna även om jag vet att det kommer ha en liten betydelse på sikt.

Något positivt är ju att man får en bättre direktavkastning och lite högre utdelning om börsen dippar lite. 10% nedgång ger ju trots allt 10% mer i utdelning för samma pengar.

Att tajma börsen är omöjligt


Många kommer nog inte hålla med mig när jag säger att det är omöjligt att tajma marknaden. Jag respekterar det men står fast vid att jag inte anser mig kunna tajma marknaden. Det är så många gånger "experter" sagt att toppen är nådd för att sen se börsen fortsätta gå upp.

De flesta som har varit med riktigt länge säger att det är bättre att ligga kvar i marknaden i både upp- och nedgångar än att försöka tajma dom. Kanske har du hört det kände citatet av Peter Lynch:

" - Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves".

Jag köper det rakt av och försöker därför inte vara smartare än marknaden. Det skulle för min del innebära att jag får lägga ner mycket mer tid för en sämre avkastning. Index har avkastat kring 10% per år i snitt och det räcker mer än väl för mig för att jag ska uppnå alla mina mål.

Jag behöver inte pricka rätt varje gång...


Här kan du läsa mer om att sprida risken över tid när du köper aktier.




Hur tänker jag kring de aktier jag köper?


Även om jag inte försöker tajma marknaden så har jag ju självklart en tanke bakom mina investeringar. Så, vilka aktier satsar jag på? Vilka aktier tror jag kommer att gå bäst 2020 och framåt? Finns det några bra aktier att köpa nu?

Tyvärr blir det ett tråkigt svar igen, jag har ingen aning om vilka aktier som kommer att prestera bäst under 2020 men bryr mig inte heller. Min plan är längre än så, jag letar potential på sikt, 10 år framåt. Jag vill inte behöva vara så aktiv, jag vill ju ha passiva inkomster.

Så mina tankar går så här: Tjänar bolaget pengar? Kan bolaget fortsätta att tjäna pengar? Kan bolaget tjäna ännu mer pengar i framtiden?

Om svaret är ja så räcker det för mig. Då kommer jag inte att börja analysera och omvärdera min investering så fort det kommer dippar. Castellum lär inte förlora sina kunder för att ett virus sprider sig. Visst kommer kursen att påverkas men det är inget jag kan påverka.

Köpa billiga aktier i dippen


Något vi alla säkert lockas av är att köpa billiga aktier med potential i dippen. Som jag skrev tidigare så är det ju nice när priserna går ner så vi kan köpa aktier på rea. Vi får mer utdelningar för pengarna så varför inte?

Min åsikt är att jag gillar det. Jag gillar när kurserna går ner lite för det känns som fallhöjden på köpen man gör blir lägre, samtidigt får vi som sagt en bättre direktavkastning. Däremot tror jag det är farligt att köpa aktier som man inte har planerat att köpa bara för att det är billigt.

Jag försöker själv att hålla mig till planen. Jag tar inga lån bara för att börsen har dippat utan gör mina vanliga månatliga köp. Skulle det vara så att jag har 2000kr liggandes så självklart, de kan mycket väl åka in snabbare när börsen gått ner.

Det viktiga för mig är dock att jag inte frångår min långsiktiga plan. Jag ska investera månad för månad, återinvestera utdelningarna och inte ta lån för aktier, enkelt! Gör jag bara det så är jag snart ekonomiskt fri.

Att lockas köpa aktier som inte ingår i planen


Något jag vill varna för som jag själv drabbades av när jag började med aktier är att leta nya aktier hela tiden. Det är lätt att se "shiny objects" när börserna faller och vilja ta in nya bolag i portföljen vartefter de blir billigare och billigare.

Problemet med det här är att du tillslut kommer att stå med en portfölj som består av alldeles för många bolag som du knappt har någon koll på. Det kommer säkert kännas ok så länge kurserna stiger men den dagen de faller är risken stor att du säljer med förlust.

Varför det? Jo för att du inte har någon koll på bolaget, du har inte läst på om det och bildat dig en uppfattning om det är ett bolag du vill äga både i upp- och nedgång. Att sälja när ett bolag gått ner 20% är kass och det känns inge bra.. och det är inte bra.

Dessutom finns det en risk att du vill ta igen din förlust genom att köpa ett nytt "shiny object". Det kan starta en negativ spiral...




Håll dig till planen och köp aktier som ingår i planen


För att undvika jobbiga situationer är det alltså enklast att ha en plan och att hålla sig till den. Om du någon gång frångår din plan så betyder det att du måste ta ett beslut. Om beslutat är att sälja en aktie så innebär det indirekt att du måste ta ett till beslut, att köpa en annan aktie.

Din passiva inkomst går alltså från att vara passiv och enkel till att vara aktiv och komplicerad, glöm att du kommer kunna göra roliga saker och släppa ekonomin med den strategin. Du kommer att påverkas så fort börsen börjar hosta.

Om det ingår i din plan att sälja vid en viss nivå eller liknande så är det lugnt. Då är det planerat och kan i princip göras passivt. Det är när saker sker på impuls som det blir invecklat, komplicerat och jobbigt.

Min portfölj har backat 200.000kr på en vecka!


Ja, nu till det roliga. Jag har fått många frågor om hur portföljen gått den senaste veckan och jo tack, jag tycker den presterar bra faktiskt. Mina aktier ger utdelningar som det ska, tillväxten är enligt plan och inga bolag har rapporterat något som gör mig sömnlös.




Värdet då? Ja ok, portföljen har backat 222.000kr den senaste veckan, det är mycket pengar. Det är faktiskt exakt på tusenlappen två totala årsomkostnader för mig. Jag hade alltså kunnat leva i två år på det värde som raderats den senaste veckan.

Är det något jag ligger sömnlös över? Nej, inte alls faktiskt. Jag vet att det kommer nedgångar. Börsen går upp 8-10% i snitt per år så det är logiskt att vi backar då och då. Förra året var vi upp 35%.

Jag köper aktier för passiva inkomster i resten av livet


Grejen är att jag vet att många blir nojiga när det backar snabbt och mycket men vi gör ju ett val. Antingen är vi med i spelet eller så står vi utanför. Antigen så får vi miljoner på sikt men ser vårat kapital gå ner årslöner eller så får vi inget alls.

Vill vi få passiva inkomster som gör skillnad så måste vi spela efter spelets regler. Detsamma gäller utanför börsen. Jag har valt att vara med i spelet och därför vet jag vad som väntar, hittills känns det bra men självklart kan jag inte säga något om framtiden.

Vilka aktier köper du nu?


Vill du komma igång med aktier? Läs min kompletta guide: Börja med aktier