måndag 22 juni 2015

Så kommer jag att bli ekonomiskt oberoende


Min plan för att kunna hoppa av ekorrhjulet är enkel, att bygga upp passiva inkomster som täcker åtminstone 75% av mina kostnader. Man skulle kunna säga att jag i dagsläget saktat ner farten på hamsterhjulet och bara springer vartannat varv, eller på halvfart. Målet är dock att hoppa av helt och kanske ta något varv när jag känner för det. Med 75 procents ekonomiskt oberoende borde jag våga ta det klivet.


Det är svårt att räkna när och hur man är ekonomiskt oberoende. Min strategi går mer ut på att sänka utflödet av pengar än att öka inflödet. Jag ser större värde i att spara 1000kr än att jobba ihop 1000kr, speciellt om det är något som kan bli återkommande. Jag tänkte ta upp några exempel på hur jag tänker.


Mat -
Äter du mat hemma och matlådor så kan du utan större problem klara dig på 1500-2000kr/mån, inkl. någon pizza och kebab. Här bör du även få in toapapper, schampo m.m.


Om du däremot äter ute de flesta måltider är det inte svårt att komma upp i 4-5000kr eller mer.


Bil -
Självklart, om du inte behöver bil så skippa den. En bil är alltid en stor kostnad. Jag känner dock att jag för tillfället behöver en bil för att kunna göra det jag tycker är kul, men även i företaget. Jag har dock valt att köra en gammal och bensinsnål bil som är lite billigare. Jag går och cyklar även så mycket jag kan. Jag har räknat att min bil kostar mig i snitt 1300kr/månad, detta inkluderar bensin, försäkring, skatt och värdeminskning.


Om du däremot måste ha en ny bil, kanske lite större än vad du behöver så ökar kostnaderna markant. Antagligen vill du även ha en bättre försäkring osv. Det är inte orimligt att räkna med 3-4000kr.


Lägenhet/Bostad-
Vi bor i bostadsrätt, en gaska dyr. Jag har dock tänkt på många saker när jag köpte den. Avgiften är låg och det ingår bredband, värme och parkering. Det enda vi betalar utöver avgiften är el och försäkring. Vi bor dessutom 2 pers i en tvåa, många jag känner bor större än så fast de inte utnyttjar eller behöver ytan. Lägenheten kostar totalt inkl. el, värme, bredband, parkering och försäkring runt 3700kr/mån/pers.


Bor du större, ex. en 3a eller i hyresrätt kostar det runt 5000kr/månad/pers.


Intressen/hobbys-
Jag lägger runt 15000kr/år på min stora fritidssysselsättning, detta kommer jag aldrig att bortprioritera.


Jag skulle tippa på att medelsvensson lägger minst 15000kr på fritidssysselsättningar/hobbys.


Resor-
Jag älskar att resa och lägger runt 20-25000kr/år på resor. Jag köper dock alltid erbjudanden vilket gör att jag troligtvis hade fått betala runt 35000kr om jag inte gjort det.


Övrigt/Kläder/mobil-
Jag köper alltid kläder/elektronik och övrigt på rea ofta 50%. Detta gör att jag klarar denna post på 7000kr/år.


Tandläkar-/Sjukbesök mm.
3000kr/år


Totalt- Totalt behöver jag runt 111000kr för att leva ett bra liv med allt, inkl. bil, hobbys och resor. Detta blir ca: 9300kr/mån. 75% av11000kr = 83250 Det betyder vid dagens förutsättningar att jag borde våga göra mig 100% oberoende när mina passiva inkomster uppgår till 7000kr/månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar