torsdag 28 mars 2019

Fick 9118kr i utdelningar idag!

Idag rasslade det till rejält på utdelningskontot och jag fick hela 9118kr i utdelningar nu på morgonen! Det är en smått magisk känsla när det här händer och summan räcker faktiskt ganska precis till att täcka en månads totala kostnader. Dagar som dessa är man extra glad att man tagit tag i sitt sparande, börjat investera och får ta del av belöningen för det.
Utdelningen täcker en månads kostnader


Det här är faktiskt första gången som utdelningen på en och samma dag täcker en hel månads totala kostnader. Det känns stort och mäktigt! Jag kan alltså leva hela april månad som jag brukar göra tack vare utdelningarna idag. Det täcker både mat, räkningar, bil, skidåkning och det jag vill göra.


Tack vare dagens utdelningar på 9118kr så kommer mars att sluta hyffsat bra. Även om utdelningarna inte var så många så kommer jag klara mig över 10.000kr i alla fall och april kommer att bli ännu bättre. Planen framöver är att så snabbt som möjligt komma upp i 6.525kr i månaden i utdelningar i snitt och jag börjar närma mig för varje krona som återinvesteras. Än fattas det ett par hundra men snart så! :)


Utdelningarna som kom in idag


Idag var det 3 bolag som delade ut till mig och det var Castellum som är mitt största innehav, mitt 3:e största innehav Axfood och en liten mikropost i Hufvudstaden.
 • Axfood - 4949kr
 • Hufvudstaden - 15kr
Totalt: 9118kr
Vad köper jag för pengarna?


Jag har faktiskt inte bestämt mig för vad det blir för pengarna men har köpt lite XACT Högutdelande, några Swedbank i kaoset och kommer nog att köpa något annat för resten av pengarna imorgon. Det viktigaste för mig är att sätta pengarna i arbete så att maskinen bygger sig större för varje dag. Dagens utdelningar ger mig 455kr mer i utdelning varje år om jag återinvesterar dom till 5% direktavkastning, ränta-på-ränta är grymt! :)


I övrigt kommer jag att dra iväg och åka skidor imorgon och kommer tillbaks i början på nästa vecka. Det ska bli riktigt kul och vädret ser ut att bli magiskt bra. Inte många skiddagar kvar av säsongen nu som har gått otroligt snabbt så det gäller att passa på att njuta av den sista månanden.

Har ni fått några utdelningar den senaste tiden?


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Sätt igång din utdelningsmaskin också genom att öppna ett aktiekonto/isk. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

* Läs mer om affiliatelänkar här.

onsdag 27 mars 2019

Jag kommer att gå ner i arbetstid!

Nu var det återigen två veckor sedan jag skrev på bloggen sist. Sorry för det, anledningen är helt enkelt en kombination av bra väder och mycket utomhusaktiviteter. Jag har både åkt skidor och cyklat mtb så det har inte funnits så mycket vaken tid över. Det här är verkligen något jag trivs med så jag har den senaste tiden funderat på att gå ner lite ytterligare i arbetstid. Det känns också trist att inte hinna skriva här så mindre jobb känns definitivt som rätt väg! :)Jag kommer att gå ner i arbetstid!


Om jag ska vara ärlig så har det inte varit så svårt att övertala mig själv att jag ska jobba mindre så från och med i slutet på maj kommer jag att gå ner i arbetstid. I dagsläget jobbar jag 12h/v och då kommer jag att skala bort 2h/v så att jag hamnar på 10h/v. Det känns som ett grymt bra beslut, perfekt tajming till sommaren!


Det kanske låter klent med två timmar mindre men för mig är det faktiskt en ganska viktig milstolpe. För drygt sex år sedan jobbade jag heltid och två år innan det jobbade jag 250-270h/månaden. Efter att jag gått in i väggen så sa jag upp mig och efter ett sabbatsår startade jag eget och jobbade då drygt 20h/v. Jag har sedan dess succesivt trappat ner arbetstiden och idag innebär det att jag jobbar 75% mindre än heltid.

Läs mer! Gå ner i arbetstid - 18 tips för att jobba mindre!


Varför gå ner i arbetstid?


Jag får ofta frågan varför jag väljer att jobba mindre och inte bara kör på och uppnår friheten snabbare. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara för någon som åtminstone inte haft ett sabbatsår i vuxen ålder i sitt liv men för att förklara enkelt. Friheten det ger går inte att köpa för pengar. Så länge jag har råd att göra det jag vill-, betala mina räkningar- och portföljen fortsätter att växa så kommer jag att bli totalt ekonomiskt fri ganska snart ändå, det handlar trots allt bara om några år. Att på vägen bara behöva jobba drygt en arbetsdag i veckan känns som en "no brainer" för mig som det ser ut nu.

Jag har tidigare i livet jobbat hårt och sparat pengarna. Tack vare det växer portföljen av sig själv i dagsläget. Okej, jag lever inte fett och äter inte oxfilé, men det är inte något som lockar heller. Jag vill vara fri och jag har kommit en bra bit på vägen. Att välja att jobba mer för att uppnå frihet blir kontraproduktivt i mina ögon. Den största spärren för att uppnå frihet är mental och därför känns det viktigt att hela tiden ta små steg i rätt riktning. Jag ser ingen vinst i att jobba hårt nu för att jobba mindre sen. Jag har svårt att se det leda till något positivt som det ser ut nu.

Jag berättade lite om min story i podden Verkligheten i P3 som du kan läsa om i det här inlägget.Hur lyckas man att gå ner i arbetstid?


Jag vet att väldigt många vill jobba mindre och gå ner i arbetstid, samtidigt är det väldigt få som gör det. Jag har fått frågan hur jag gjort flera gånger och mitt svar går ju inte automatiskt att använda på någon annan men följande har varit viktigt för mig:


 • Vara kreativ och anpassningsbar - När jag bestämde mig för- och tog steget till att jobba mindre så var det för mig inget alternativ att jobba heltid igen. Jag hade därför inga problem att lära mig nya saker, anpassa mig efter vart jobben fanns och var inställd på att göra något helt nytt. Jag hade fått känna på "friheten" i och med sabbatsåret och visste att den var värd mer för mig än vad ett arbete någonsin kommer att vara.
 • Kompromissa rätt - Att med utan utbildning säga upp sig från ett jobb du jobbat med i 5-10 år utan att ha något nytt att gå till- eller någon plan innebär utmaningar. Att då ha för hårda krav när det gäller både lön, arbetstider, flexibilitet osv. kan bli svårt. För min egen del kompromissade jag på det viset att punktade upp det som var viktigt. För mig var friheten viktig vilket betydde att jag det slutade med att jag bara jobbade tisdagar, onsdagar och torsdagar. Resten var jag beredd att kompromissa med. Nu i efterhand kan jag se att jag kompromissat betydligt mindre än vad jag trodde att jag skulle få göra. En anställning innebär betydligt mer kompromiss än att köra eget.
 • Hitta din grej - Efter en snabb fundering insåg jag att det var eget företag som gällde om jag ville maximera min frihet, av flera anledningar. För det första är det svårt att hitta jobb som matchar just dina önskemål men det finns också lagar och regler som ställer till det med anställningsvillkor osv. Jag hittade min nisch och nöjde mig med en ganska låg lön men det är inte det viktiga. Jag har i princip ingen transporttid, nästan obefintliga overheadkostnader och jag tar bara de jobben jag vill ha. Det här betyder att jag trots en låg timdebitering får en ganska bra timlön eftersom jag har så låga kostnader. Kunden bryr sig inte om dina räkningar.

Det här är väl i stort så som jag gjorde för att lyckas gå ner i tid och här står jag nu, från heltid till 10h/v. Jag tjänar mindre pengar men jag har 75% mer fritid än när jag var anställd på heltid. Jag promenerar i dagsljuset varje dag året runt. Jag får inte längre höstångest och jag kommer aldrig mer att bli utbränd av stress. Jag är en lugnare människa-, slipper bilköer-, har mina 10 veckor semester som jag själv valt och kan säga nej så fort jag inte känner för att göra ett jobb. Bra för både kunder och mig själv.

Vad är svårigheten i att jobba lite?


Jag vet att det är grymt svårt att ta steget till att gå ner i tid. Jag har ju gjort det själv och gått igenom alla steg och faser i det. Att säga upp sig från sin trygga anställning känns jättesvårt, men det släpper i samma sekund som du sagt "upp mig". Att starta eget tar tid och engagemang men inte heller det är det svåra i det hela. I början är det kul och känns inte som ett jobba och med det drivet lyckas man bättre än vad man tror. Tänk på att du ofta konkurrerar med företag vars anställda suttit i 10-20 år på samma arbetsplats. Att komma in med nytt driv och motivation ger en otrolig konkurrensfördel.Det svåraste i att gå ner i arbetstid ligger alltså inte i det man först tror. Svårigheten ligger hos dig själv. Att klara av att ställa om från en heltidslön, aw, fika på stan och IKEA på lördagar. Det är det här som gör att det är så svårt att följa sina drömmar. Klaffar jobbet med drömmarna så är det grymt bra men om det inte gör det så måste man kompromissa. 

Är man beredd på att ändra det som krävs för att ge sig chansen att starta företag eller vad det nu är så finns alla möjligheter i världen men man måste vara beredd på förändring för att få förändring. Att behålla en dyr livsstil och jobba 10h/v är nog få förunnat men om du sadlar om till en billigare livsstil kan du garanterat gå ner i tid. Här kan du läsa om hur du bantar dina kostnader utan att det påverkar din livsstil.
Möjligheterna i deltid


Som sammanfattning skulle jag bara vilja ta upp möjligheterna i att jobba deltid. Drömmen skulle ju kunna vara att jobba helt remote vilket jag tagit upp i inlägget om hur man blir digital nomad men även om man inte lyckas med det så kan jag av egen erfarenhet säga att det är magiskt att jobba deltid! Jag vet inte hur många dagar jag bara nypt mig själv i armen och tackat mitt tidigare jag för att jag tagit steget att hoppa av ekorrhjulet. Att sitta med en kopp kaffe i skidbacken eller i skogen en solig vardag slår alla tusenlappar i världen, man kan inte köpa den känslan för pengar. För att inte tala om en långfrukost på balkongen medan majoriteten stressar till bussen.

Mitt långsiktiga mål som jag planerar att uppnå inom de kommande 3-4 åren är ju att sluta att jobba helt och då kan jag resa vart jag vill när jag vill. Det är något jag inte riktigt kan nu förutom långhelger varje vecka. Det ska bli riktigt kul att kunna åka utomlands nån månad när man känner för det, speciellt under lågsäsong då allt är så billigt! :)

Skulle du vilja gå ner i arbetstid? Hur mycket i så fall? Vad skulle du göra som du inte gör nu?


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

* Läs mer om affiliatelänkar här.

torsdag 14 mars 2019

Portföljen över 1,9 miljoner kronor!

Äntligen börjar det hända saker med portföljvärdet efter att det toppat på 1,8 miljoner för nästan 7 månader sedan. Börsen var lite sur förra året även om portföljen presterade ganska bra med +3% mot index -7%. Det har dock dröjt ett tag att nå den här milstolpen eftersom jag inte gjort några större insättningar till portföljen utöver de 1500kr jag sparar varje månad.Snart 2 miljoner kronor!


Portföljvärdet är idag på 1.912.0000kr och det är också ett nytt all time high. Jag har aldrig varit så här nära 2 miljoner kronor och även om portföljvärdet inte har så stor betydelse så känns det som att jag börjar närma mig friheten på allvar.


Om jag räknar på 4% i direktavkastning i snitt så behöver jag 1.957.000kr för att täcka alla mina fasta kostnader jag har idag. Det inkluderar boende, mat, försäkringar, bil, parkering, telefon och bredband. Jag är alltså bara 50.000kr ifrån att aldrig behöva jobba igen med de kostnader jag har idag. Det här har jag vetat ganska länge och det är också därför 2 miljoner är något av en magisk gräns för mig. Om jag skulle sälja bilen så kan jag leva på utdelningarna i dagsläget utan problem.


Portföljen har presterat bra de senaste åren


Portföljen har egentligen alltid presterat hyffsat och likaså det senaste året. Jag investerar allt jag har tillgängligt vilket betyder att jag alltid ligger all in och försöker därför att diversifiera portföljen bra och även äga lite preffar. Det här har gjort att portföljen framförallt stått emot nedgångarna bättre. Självklart är det ingen garanti för framtiden och det är möjligt att index kommer att gå om mig framöver men jag tror hur som helst att börsen är rätt väg att gå för att bygga kapital.
Jag har investerat lite utdelningar som kom in igår och idag i bland annat Nordea, Swedbank och Diös. I övrigt ser portföljen i princip likadan ut som för ett par månader sedan förutom att jag sålde av en lite Skanska och ökade i Swedbank och Nordea. Jag kommer att uppdatera portföljsidan under veckan, som det är nu så är den inte uppdaterad på snart 4 månader. 


Mina största innehav


 • Castellum - Är mitt enskilt största innehav där jag har 1362st aktier till ett värde på drygt 240.000kr. Jag har ägt bolaget ganska länge och var även med på nyemissionen. I år höjde Castellum utdelningen med 15% och kommer att ge mig 8308kr i utdelningar. Bolaget har höjt utdelningen i 21 år i rad och har en imponerande utdelningshistorik! Det senaste året har Castellums kurs gått upp 30% (exkl. utdelningar).
 • Axfood - Mitt tredje största innehav är Axfood där jag äger 707st aktier till ett värde av drygt 120.000kr. Senast lämnade man utdelningen oförändrad och det här är nog det bolaget av mina stora innehav som jag känner mig mest osäker på. Så här skrev jag när Axfood höjde utdelningen med 17% förra året. I år kommer Axfood att ge mig 4949kr i utdelning. Det senaste året har Axfoods kurs gått upp med 18,4% (exkl. utdelningar).
 • Johnson & Johnson (JNJ) - Jag har ägt bolaget länge och det har gett mig stabila utdelningar och en bra avkastning. Jag äger 90st aktier i bolaget till ett värde av 115.000kr. Förra året höjde man utdelningen för 56:e året i rad! I år kommer JNJ att ge mig 2980kr i utdelning. Det senaste året har JNJ:s kurs gått upp med 4,45% (exkl. utdelningar). Man mpåste dock räkna in att dollarkursen har ökat med nästan 14% så den faktiska avkastbningen har varit riktigt bra det senaste året.
 • Latour - Latour gillar jag verkligen och har 890st aktier i bolaget till ett värde av 107.000kr. Latour är nog det bolaget med mest imponerande avkastning på Stockholmsbörsen, de som investerade i Latour vis starten har fått över 100.000% avkastning! I år kommer Latour att ge mig 2255kr i utdelning. Det senaste året har Latours kurs gått upp med 24,5% (exkl. utdelningar).
 • Diös Fastigheter - Diös är ett bolag jag har ägt ett tag och som jag gick in i rätt tungt för några år sedan vilket gett bra avkastning. Jag har 1429st aktier till ett värde av 105.000kr. Diös har höjt utdelningen riktigt bra de senaste åren! I år kommer Diös att ge mig 4311kr i utdelning. Det senaste året har Diös kurs gått upp med 33% (exkl. utdelningar).
Min ekonomisk plan framöver och saker som hänt


Jag kommer att fortsätta precis som jag gör, dvs inkassera utdelningar och återinvestera i nya aktier som ger mig mer utdelningar. Det här har fungerat historiskt både för andra men även under de år jag själv hållit på, det var inte så länge sedan som portföljvärdet var en miljon kronor. I övrigt kommer jag inte att jobba mer för att planerna ska gå i lås snabbare utan kör på med halv-halvtid vilket ger mig en grym livskvalitet och låter portföljen göra grovjobbet istället. 


Jag har varit med i Sveriges Radio och podden Verkligheten i P3 där jag berättar lite mer om mig själv och kanske framförallt tanken bakom min vilja att bli fri. Lyssna gärna på det om ni missat. Länk till programmet finns i det här inlägget!

Jag har fått många bra frågor efter podden, både bland kommentarerna här på bloggen och i privata meddelanden. Jag kommer att försöka skriva inlägg de kommande veckorna med svar på de frågor jag fått.

Hur har er portfölj utvecklats den senaste tiden?Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)

* Läs mer om affiliatelänkar här.

tisdag 12 mars 2019

Poddpremiär för mig - Verkligheten i P3

För några veckor sedan fick jag en förfrågan om att vara med i podden verkligheten i P3. Min första tanke var att det skulle bli svårt eftersom jag inte ville röja min anonymitet och jag sa nej först. Efter några samtal och förslag på alternativ så kändes det dock mer rätt att medverka i podden och det slutade med att träffade producenten och berättade min story.

Lyssna på programmet här.


Screenshot från Sveriges Radios (P3) hemsida.

Jobbigt att vara anonym ibland


Eftersom anonymiteten alltid varit viktig för mig så kändes det instinktivt som att jag bara ville skippa den här grejen, samtidigt så lockade det på något sätt. För mig är själva situationen att vara med i en podd väldigt annorlunda och ovan. Jag visste inte om det var värt att riskera min anonymitet genom att medverka, men efter att vi kommit överens om hur vi kunde göra det på ett bra sätt så bestämde jag mig för att köra på.

En viktig del i det här var att jag verkligen gillade programidén och att jag fick en väldigt bra känsla för Shang Imam som skulle intervjua mig och producera programmet. Jag ville inte riskera min anonymitet, men ville heller inte att hela grejen skulle vinklas på fel sätt.

Min syn på programmet


Jag måste säga att jag tycker att produktionen blivit riktigt bra och fångat min syn kring ekonomisk frihet väldigt bra. Det finns säkert många som tänker annorlunda men så är livet. Jag känner att jag kan stå för det jag sagt till 100% och att podden fått fram mitt tänk kring ekonomisk frihet på ett bra sätt. Jag är glad att jag gjorde det!

Lyssna gärna på podden och fråga på om ni har några frågor eller säg vad ni tycker. Oavsett om ni håller med mig eller inte så är det alltid intressant att höra andras åsikter.

Tänker ni likadant eller på något annat sätt?


Läs mer om mig här
Lifehacks för ekonomisk frihet
När snöbollseffekten märks av
Kom igång med aktier och bli ekonomiskt fri!

Vad är ekonomisk frihet?

Det här är nog en vanlig fråga i mångas huvuden. För mig har inte ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende så mycket med varandra att göra egentligen, men samtidigt innebär de samma sak.

Det här är något jag känt de senaste tre veckorna och kanske en anledning till varför det inte blivit något blogginlägg under den tiden. Jag har helt varit inne i det jag gör och därför prioriterat bort allt annat.
Vad är ekonomisk frihet?


Ekonomisk frihet är när man befinner sig i ett läge där ens passiva inkomster täcker samtliga kostnader man har för att leva det liv man vill leva. 

Att vara ekonomiskt fri kan alltså beskrivas som ett tillstånd där det kommer in pengar på kontot utan hjälp från varken staten, bidrag eller ett fysiskt arbete.

I mina ögon är ekonomisk frihet så enkelt men så svårt att uppnå på riktigt. För mig handlar det om att klara att betala sina fasta kostnader varje månad utan att behöva jobba. Alltså att bolån, elräkningarna, maten etc. egentligen inte är något jag behöver tänka på, det sköter sig själv. Jag lever, äter och andas gratis.

Där är jag redan nu och jag känner verkligen hur det påverkar livet jag lever. Under såna här perioder som de senaste veckorna slår det på fullt ut och jag kan fokusera 100% på livet vilket jag älskar. Nu har jag båda åkt skidor, vandrat i skogen och åkt mtb så kroppen är så där skönt trött.För mig är det här vad ekonomisk frihet handlar om. Det här är exakt vad jag vill göra just nu och jag har råd att göra det utan att behöva jobba. Sinnesron det ger går inte att köpa för pengar, det är en underbar känsla. Däremot jobbar jag fortfarande 12h/v för att få in de extra pengarna som behövs för att köpa skidor, åka utomlands, åka till fjällen etc.

Även om de här pengarna behövs så känns det inte som något krav eftersom jag kan släppa allt om jag vill och ändå fortsätta att göra mycket av det jag gör. Jag funderar inte på att få upp länen eller hur jag ska få in mer jobb i företaget, snarare tvärt om.
Hur blir man ekonomisk fri?


Det här är precis som frågan om vad ekonomisk frihet är en fråga som kan få olika svar beroende på vem du frågar. Om du frågar mig så kör jag på den enligt mig enklaste vägen mot ekonomisk frihet, samtidigt som jag kan utnyttja den på vägen. Jag vill både äta kakan och ha den kvar och hittills har det fungerat bra.

Det är nu drygt 6 år sedan jag sa upp mig från mitt heltidsjobb. Efter det var jag ledig drygt ett år och startade eget på halvtid. Målet var att jobba så lite som möjligt och sedan dess har jag minskat ner min arbetstid till 12h/v. Det här är min väg att gå, jag är nästan 75% mer fri varje månad än om jag jobbat enligt den vanliga normen men mitt kapital fortsätter att öka och ta mig närmre friheten.

Det finns två viktiga orsaker till det här och den ena är att vara sparsam och den andra är att spara och investera. Enligt mig går det betydligt snabbare att bli ekonomiskt fri genom att göra smarta ekonomiska val ön att jobba hårt för en högre lön. Det är exakt det som gjort att jag kan jobba 12/h istället för heltid.

Även utan mitt sparande så skulle jag kunna leva ett normalt liv på den lönen jag har idag, dock skulle jag inte kunna bygga upp kapitalet för att bli helt fri. De två viktigaste punkterna enligt mig för att så enkelt som möjligt närma sig ekonomisk frihet är:


 • Boosta ditt sparande - Det här är min nyckel till att jag kunnat förändra mitt liv, sparandet. Se till att kunna spara pengar som sedan investeras, det absolut enklaste är att kapa bort onödiga kostnader. Läs hela inlägget om hur du gör här.
 • Lifehacks för ekonomisk frihet - Mitt mål i livet är att ha kul och att umgås med de jag älskar och de som på riktigt betyder något för mig. Jag hatar inte att jobba men jag älskar livet, det riktiga livet finns utanför jobbet i min värld. Läs mitt inlägg om lifehacks för ekonomisk frihet.Varför ska man bli ekonomiskt fri?


Ja, varför ska man inte bli ekonomiskt fri. Det enda som egentligen säger emot att man ska uppnå ekonomisk frihet är väl att det tar tid. Jag ser det däremot som att om man ändå har tänkt att leva i väldigt många år till så kan man ju lika göra leva den större delen av livet i frihet? Dessutom så tar det inte så lång tid som många tror.

De flesta kommer att jobba heltid i hela sina liv och på en vanlig heltidslön går det att spara väldigt mycket pengar. Det gäller bara att inte ha så onödigt höga kostnader. När jag tjänade som mest och fick ut kring 25k/mån så sparade jag mellan 10-15/k i månaden och bodde både bra, åt ute och reste.


Enligt mig så ska man bli fri för att bli fri. Vi som vill sluta jobba gör det inte för att vi inte vill jobba. Vi gör det för allt det där andra som man aldrig har en möjlighet att göra om man har ett heltidsjobb. Vad det är för något är det bara du som vet men det är enligt mig det livet handlar om, inte att göra saker som andra vill att du ska göra.

Ekonomisk frihet för mig är frihet, hur jag uppnår det har mindre betydelse eftersom jag mår bra när jag är fri, jag är en bättre person när jag är fri och jag uppskattar livet till 100% när jag är fri. 

Vad är ekonomisk frihet för dig?


Förresten! Idag blir det poddpremiär för mig, lite nervöst men kul! :) Berättar mer under eftermiddagen!