onsdag 29 november 2017

Uppföljning på Black Friday och vem som gissade rätt!

Här kommer uppföljningen på mitt inlägg om Black Friday och svaret på vem som gissade rätt eller närmast på min fråga om vad jag köpte på Black Friday rean. Svaret och vilka som var närmast får ni nedan.Som ett medvetet val avslöjade bilden lite av vad det kunde vara jag köpte på rean. Jag köpte alltså vandringsskor, vandringsbyxor, en regn/skaljacka , mössa och en funktions t-shirt. Jag måste säga att det var riktigt bra gissningar medan det bara var en person som prickade helt rätt, denna person var:

Aktieoutsidern - Grattis Aktieoutsidern och grymt bra gissat, inga kängor men i princip samma sak! Aktieoutsidern driver en bra blogg som handlar om privatekonomi och målet att skapa en ekonomisk trygghet och gott liv genom passiva inkomster från fonder och aktier. Bloggen hittar ni här, så in och kika på den nu!

Trots att bara Aktieoutsidern prickade rätt måste jag ändå nämna en person till som var riktigt nära med sin gissning och förtjänar ett omnämnande:

Egon Investor - Egon Investor gissade på mat och förbrukningsvaror för vandring, närmre än så är nog svårt att komma. Egon driver en riktigt bra ekonomiblogg där man bland annat kan följa hedgeprojektet och målet mot ett riktigt stort aktiekapital på 10-15 miljoner som räcker till att säga tack och hej till arbetet. In och läs bloggen här!


Jag måste säga att alla gissningar var väldigt bra., även kul att höra vad ni köpte. Själv har jag märkt att rean fortsatt med Cyber Monday, men det ligger fortfarande bra rea på de flesta nätbutiker.

Har ni handlat något denna veckan?


Läs även:

fredag 24 november 2017

Har shoppat loss på Black Friday

Nu kanske jag kommer få lite skit och får stå till svars inför sparmaffian (Där jag själv inkluderas) men innan ni (jag) lynchar mig så låt mig förklara. Jag gick loss rätt rejält idag, har beställt saker för ungefär 4000 kronor. Det handlar nästan uteslutande om ren konsumtion men det var inga spontanköp.Jag gillar ju att spara men jag gillar faktiskt också att köpa saker, så länge det är saker man behöver och kommer att använda. Ofta köper man massa skit som bara hamnar i en låda eller på en hylla, den typen av konsumtion gillar jag inte. Men om man köper saker som kommer till användning direkt, eller som gör att man kanske till och med kan utöva vissa aktiviteter på ett ännu bättre sätt och leder till att man gör dom ännu mer, ja sån typ av konsumtion älskar jag. Om man dessutom kan kombinera det med billigare priser som idag, varför inte?

Vad tror ni jag shoppade på rean? Den som gissar närmast belönas med ett hedervärt  omnämnande i nästa inlägg där jag avslöjar svaret! ;)

Har ni handlat något idag, vad blev det?
Läs fler inlägg:
Tar en paus och lever livet i fjällen!
Flytta till fjällen?
Fixa billigare elräkning enkelt
Skidsemester - En bra investering

torsdag 23 november 2017

Mina 10 största innehav - Så här ser portföljen ut

Jag har den senaste tiden trimmat till portföljen en del. Det jag gjort är bland annat att sälja av en del preferensaktier och viktat upp delen investmentbolag i portföljen, framförallt Latour och Svolder.Både Latour och Svolder har haft en galen tillväxt historiskt och det är möjligt att man bör vara försiktig, men om det är något jag tagit till mig genom tidigare investeringar så är det att det kan göra ont att fånga fallande knivar och man bör inte vara rädd för bolag som gått bra. Bra bolag fortsätter ofta att gå bra. Bolag som har motvind måste först ta sig förbi stormen innan det kan börja segla rakt igen, det kan ta tid, det kan vara kämpigt.

Jag håller kvar Castellum som största innehav och har inte ökat sedan den 1:a september i år då jag köpte 4 stycken aktier. Många kan tycka att fastigheter känns svajigt just nu men majoriteten av det Castellum hyr ut lär behövas även om 25 år. Jag tror även att Castellum kan få möjligheter i en ev. bostadsoro då det kan smitta av sig till hela fastighetsbranschen och jag vet att Castellum är redo att fynda i det läget Jag kanske viktar ner någon procent om andelen ökar, det börjar bli lite väl stort nu.

I övrigt tycker jag portföljen känns otroligt bra och jag blir glad när jag ser innehaven. Vad tycker ni om min portfölj, något jag ska ändra på? Tar tacksamt emot alla idéer och tips!Läs tidigare inlägg:
Har fyllt på lite Latour - Bättre utdelningstillväxt
Hur räkna ut courtage på Avanza?
Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer
Leva på 5 miljoner
Sluta jobba vid 40

onsdag 22 november 2017

Har fyllt på lite Latour - Bättre utdelningstillväxt

Idag verkade folk vilja betala hyffsat för K2A Pref så jag passade på att sälja av en del på 284,50kr och fyllde istället på i Latour. Kortsiktigt så sänkte det här min direktavkastning i portföljen men på sikt så bör det ge bättre utdelningstillväxt. Latour har genom åren haft en makalös utdelningshistorik.
Jag gillar Latour, jag gillar deras innehav och speciellt deras helägda innehav. För en dryg månad sedan sålde jag av 2/3 delar på 109-111kr men har börjat köpa tillbaka nu på 103-104kr. jag vill äga bolaget på sikt men det handlades med extremt hög premie där ett tag, så det var därför jag sålde även om det kändes fel. Jag är glad att jag återigen har en hyffsad stek Latour i portföljen.


Latour vs SIXRX 10 år.

Förra året höjde Latour utdelningen med 18,5% och jag blir inte förvånad om de höjer med 15-16% i år. Direktavkastningen i Latour i ganska låg på drygt 1,9% så man får vara lite långsiktig om man vill ha betydande utdelning från bolaget. Om vi räknar snabbt med att de fortsätter prestera och höjer utdelningen med 17% per år och man återinvesterar den så kan man efter 10 år räkna på att få en utdelning på 11% på ursprungligt investerat kapital. Det ser för mig helt ok ut! Jag är alltså väldigt långsiktig när det gäller Latour. Latour väger nu 4,6% av portföljen och jag kan tänka mig att låta Latour utgöra upp till 7% av portföljen.

Äger ni Latour, köper ni mer?
Liknande inlägg:
Diös Fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
H&M - Vad tycker ni om deras webbshop?
Utdelning från Johnson & Johnson (JNJ) och H&M backar

tisdag 21 november 2017

Hur räkna ut courtage på Avanza?

Jag tänkte här gå igenom hur man räknar ut hur mycket man får betala i courtage på sina aktieköp hos Avanza. Eftersom de flesta och även jag själv använder Avanza mini så utgår jag från det i mina uträkningar, samt handel på Stockholmsbörsen. Det finns ett enkelt sätt att räkna ut hur man kan minimera sitt courtage genom att tänka på en sak vid köp.Räkna ut courtage Avanza


Om du gör ett köp i courtageklass Avanza mini så betalar du minst 1 krona eller 0,25% i courtage för ditt köp. Om du däremot gör ett köp på 598kr så betalar du 2 kronor i courtage, det blir alltså en courtagekostnad på 0,33%. För att minimera din courtagekostnad bör du om det är möjligt alltså handla för 597,90kr, det blir då en courtagekostnad på 0,17% istället.

Det här är svårt i praktiken men genom att tänka till lite kan du spara en krona här och där genom att använda det här tipset. Om du tex köper 5 stycken Latour för 103kr/styck istället för 4 stycken så betalar du samma courtageavgift för köpet, men eftersom transaktionsbeloppet blir större så betalar du procentuellt en lägre avgift.

Avanza avrundar när de sätter courtagekostnaden


Alltså om du handlar för 597,90kr eller mindre så avrundar de nedåt och du betalar 1 krona i courtage, men om du handlar för 598kr så avrundar de uppåt och du betalar 2 kronor i courtage. Nästa "avrundnings-nivå" börjar vid 997,90kr. Nya kunder har dock alltid gratis courtage på sina första 50.000kr hos Avanza. Det innebär att man inte betalar något courtage alls på Stockholmsbörsen förrän du uppnått 50.000kr.

Det viktigaste är att hålla koll på vart gränsen går. Jag har sett att många skriver 598kr men det blir lite otydligt, du måste köpa för under 598kr för att få 1 krona i courtage. Alltså se till att handla för 597,90 kronor eller mindre för att vara säker på att inte behöva betala 2 kronor i courtage för ditt köp. Samma sak gäller vid nästa nivå, handlar du för 997,90kr så betalar du 2 kronor i courtage, om du handlar för 998kr så betalar du 3 kronor i courtage för affären.

Räkna på ett enkelt sätt - För att lägga upp ett enkelt tankesätt så kan man säga att affärer på eller under 597kr, 997kr, 1397kr osv. ger mest "bang for the buck" och är mest fördelaktigt för dig.

Brukar du tänka på courtaget när du handlar?


Läs mer om courtage hos Avanza *affiliatelänk
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.Läs även:
Diös fortsätter att leverera - Jag tror fortfarande på kraftig utdelningshöjning!
Varför jag inte köper att amortering alltid är det bästa alternativet
Sluta jobba vid 40
Få billigare elräkning på ett enkelt sätt!

måndag 20 november 2017

Leva på 5 miljoner - Räcker det som pensionkapital?

Kan man leva på 5 miljoner? Alltså, om du frågar du mig så är svaret enkelt, det är klart att man kan det! Oavsett om det är som pensionskapital eller pengamaskin. Kanske håller inte alla som har 5 miljoner i kapital med mig dock.

2015 var det i Sverige 140.000 personer som hade en förmögenhet på 5 miljoner kronor eller mer (källa här). Enligt mitt sätt att se på saken skulle dessa 140.000 personer kunna vara ekonomiskt fria om de ville.

I grund och botten handlar det om vad vi har för utgifter och vi behöver för att klara oss. Vi har alla olika kostnader och prioriteringar helt enkelt.

Så, kommer pengarna att räcka? läs vidare så får vi se vad vi kommer fram till...


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Leva på 5 miljoner


På 5 miljoner kronor kan man enligt 4%-regeln plocka 200.000kr per år från kapitalet utan att det ska minska i köpkraft. 200.000kr ger drygt 16.000kr i månaden, en helt ok månadsinkomst alltså. Läs mer om att bli ekonomiskt oberoende med hjälp av ditt kapital i den här grymma artikeln av Johanna Kull.

Tyvärr så har de personerna med 5 miljoner på kontot säkert högre månadsutgifter vilket gör att de inte kan leva på sina 5 miljoner, utan kanske behöver 10 miljoner kronor. Tyvärr är det ju också så att det trots allt bara är en dryg procent av Sveriges befolkning som har 5 miljoner i kapital.Men hey! Det gör inget! Enligt tidigare beräkningar jag gjort så skulle i alla fall jag klara av att leva på 2 miljoner i kapital, det är på gränsen men det skulle funka. Det här visar på att det inte alls är hur stort kapitalet är som spelar roll, utan hur vi väljer att utnyttja vårat kapital.
5 miljoner ger tillräcklig avkastning att leva på


Många är alltså idag i teorin redan ekonomiskt fria, men eftersom de lever ett liv som kräver högre kostnader så blir det svårt i praktiken att utnyttja den ekonomiska situationen de befinner sig i.

Det här är något jag själv har valt att utnyttja till min fördel. Jag är inte en av de rika personer som har 5 miljoner i kapital men jag tror trots det att jag kommer kunna leva på mitt kapital inom 6 år.

Läs mer! Börja med aktier och få avkastning på pengarna!

Jag kommer troligtvis att täcka alla mina fasta kostnader redan om 3 år med hjälp av avkastningen från aktierna. Anledningen till att det kommer att fungera är för att jag valt ett liv utan stora kostnader.

Ökade kostnader gör mig inte lyckligare, men däremot gör de att jag får mindre tid att utnyttja som jag vill. Mitt mål är alltså att leva effektivt och spendera pengarna där de gör som bäst nytta för mig.

Hur långt räcker 5 miljoner i pensionskapital?


Det är säkert många som närmar sig den vanliga pensionen som undrar hur länge ett pensionskapital på 5 miljoner räcker. I min värld skulle jag inte ens oroa mig om jag hade det kapitalet och började närma mig 55, 60 eller 65 års ålder.

Ett pensionskapital på 5 miljoner som är investerat i indexfonder eller på börsen förväntas ge en avkastning kring 8-9% per år så det skulle innebära 400.000-450.000kr om året i avkastning att leva på.

Avanza har en bra guide för hur man kan tänka inför pensionen. Vilket konto som är bäst, vad som är viktigt att tänka på beroende på ålder etc. Läs den och se om du hittar några bra tips inför din pension.

Sänk risken på pensionssparandet


Nu förstår jag att man inte vill ha alla sina pengar i aktier om man är lite äldre så då kan det ju vara bra att ha olika sparanden. Kanske är det bästa att ha en del i aktier eller aktiefonder, en del i räntefonder och en del på ett räntekonto.

Även om aktier och aktiefonder ger bästa avkastning på sikt så kan det ju kännas tryggt att veta att man aldrig blir utan pengar oavsett vad som händer på börsen.

Se till att få bra och trygg ränta på dina pensionspengar


Om du nu väljer att ha en del av ditt sparande på räntekonton skulle jag se till att det är trygga och att du får bättre ränta en vad de flesta storbanker ger. T.ex. Avanza som har flera räntekonton med bättre ränta att välja på.

Avanza är har precis som storbankerna 100% insättningsgaranti upp till 950.000kr och är helt gratis. Se till att inte lockas av banker utan insättningsgaranti eftersom dina pengar då inte är 100% trygga.

Pensionskapital vid 45 vs 55?


Storleken på ditt kapital har betydelse beroende på när du har tänkt att gå i pension. Om du går tidigt i livet så kommer du att behöva ett större kapital än om du går i pension sent i livet. Din passiva inkomst måste ju täcka dina totala kostnader.

Det har att göra med att om du går i pension vid 55 års ålder har du redan tillgång till eventuell tjänstepension vilket du inte har vid 45 års ålder. Om du går i pension vid 65 eller 70 har du även tillgång till din allmänna pension.

Så din trygghet ökar alltså ju äldre du blir av flera olika anledningar. Bland annat att du får tillgång till tjänstepension och allmän pension men även den tråkiga sanningen att du blir äldre. Statistisk behöver inte pengarna räcka lika länge för en 65- åring som för en 45-åring.

Spendera pengarna effektivt


Jag köper hellre ett par dyra skidor om det är värt det än att leasa en dyr bil. Helt enkelt för att det ger mig större livskvalitet. Jag åker mycket skidor och kommer att få valuta för kostnaden jag lagt ner.

På samma sätt har jag inga problem att lägga en stor del av mina pengar på resor eftersom jag gillar det. Jag gör däremot inte allt jag kan komma på. Helt enkelt eftersom det då skulle kosta så mycket så jag var tvungen att jobba hela tiden och inte ha någon tid över för det jag vill göra.

Det här skiljer ju självklart från person till person. Det jag tror är viktigt för mer frihet är som sagt att inte göra allt, utan satsa på det man verkligen vill göra.

Använd pengarna smart och köp inte saker du inte kommer få valuta för, eller inte kommer att använda. Vissa saker kan man t.om. spara pengar på att hyra istället för att köpa.

Vad lägger ni pengar på och vad undviker du?

lördag 18 november 2017

Kommer H&M att köpas ut från börsen?

Det här är bara lite lösa tankar som flyger i mitt huvud så det ska bara ses som rena spekulationer och inget med substans i eller något bakom. Nu senast har vi fått reda på att Stefan Persson är med och köper ut Melker Schörling AB från börsen. Kan det vara så att det ligger en bakomliggande tanke i det här? Jag hjälper dig, så hjälper du mig? Alltså, kan det vara så att den långa planen med det här är att få hjälp att få hjälp med att köpa ut H&M från börsen i ett senare skede?


Om det här skulle vara planen är antagligen frågan hur det kommer att påverka kursen mest intressant, i alla fall för de som äger H&M idag. De skulle ju genom flera strategiska beslut teoretiskt sett kunna hålla nere kursen för att på så sett kunna köpa ut det billigare, sen vet jag inte ens om det fungerar. jag ska vara ärlig och säga att jag är alldeles för dåligt insatt och har för lite kunskap för att uttala mig i det.

Det ser i mina ögon ut som att familjen Persson med hjälp av Schörling skulle kunna få loss H&M om de ville. Möjligheterna ökar ju drastiskt med den hjälpen. Jag kanske som sagt bara är helt ute och snurrar men jag tycker det är väldigt intressant när man börjar tänka lite runt det. Jag vet att fler har börjar resonera i samma tankar, att det inte är helt otänkbart att det här är ett steg mot ett eventuellt utköp av H&M från börsen, sen är det ju så klart bara rena spekulationer i dagsläget, men lite kul är det.

Vad säger ni, kan det vara så att planen är att köpa ut H&M? Kan det här vara en pusselbit på vägen?Liknande inlägg:
Sålt hela innehavet i H&M
H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar
H&M - Vad tycker ni om deras webbshop?
Utdelning från Johnson & Johnson (JNJ) och H&M backar
H&M - Vad blir morgondagens utfall och hur ser framtiden ut?

fredag 17 november 2017

Härlig fredag och sol - Så här vill jag leva!

Idag har det varit en perfekt dag. Krispig luft, sol och klarblått på himlen. Jag tog cykeln och bara gled runt lite i närområdet, stannade till och satte mig på en bänk, solade, åkte vidare. Så här vill jag leva, det räcker så, måste vi ha så mycket mer?
Jag har börjat inse att det egentligen inte krävs mycket alls för att vi ska vara lyckliga, det handlar mer om vår inställning och hur vi ser på det. Idag var jag lycklig för att jag är frisk, mina nära är friska och solen sken. Det krävdes inte mer än så för att göra mig glad idag. Jag har egentligen inte gjort något alls förutom att ta det lugnt, lyssnat lite på musik och njutit av dagen. Men frågan är, måste vi göra mer än så? Om jag hade tänkt på allt jag kunde gjort istället och allt jag borde ha gjort så skulle jag troligtvis haft en annan känsla i kroppen.

Jag försöker för varje dag att lära mig att uppskatta sakerna jag har och inte fokusera på det jag inte har. För vi vet ju ändå att det är väldigt vanligt att vi strävar efter olika saker ända fram tills vi når dem, sen när vi äntligen är där så håller vi inte kvar i dem för vi har så bråttom till nästa mål. Idag försökte jag stanna upp och tänka. Jag strävar efter frihet så hårt att jag ibland missar de fria dagar jag lever i, det är inte rationellt. Så idag stannade jag i friheten, jag njöt av den och andades den. Idag var jag fri!

Kan ni känna igen er i känslan att man ibland missar att ta tillvara på det man kämpat för?Liknande inlägg:
Jobb, vad är det?
Jag är en indian, vad är du?
Livet som ekonomiskt fri
Skulle du leva som du gör idag om du var ensam på jorden?
Jobba mindre - Lev mer!

torsdag 16 november 2017

Billig mat på nätet - Kan det vara ett sätt att spara pengar?

Jag har alltid sett mathandling via nätet som något oekonomiskt eftersom jag hört att priserna är högre samtidigt som frakten tillkommer. Idag kollade jag dock runt lite och insåg att det kanske finns pengar att spara och besparingen kanske blir ännu bättre om man brukar ta bilen till affären.Jag roade mig lite med att kolla lite snabbt efter varor som faktiskt är billigare på nätet än i den fysiska butiken och hittade bl.a.:
 • Axa Havregryn, 750g - 5kr
 • Turkisk yoghurt, Lindahl, 1kg - 20kr
 • Milda Margarin, 500g - 10kr
 • Torskfilé, färsk benfri 500g - 39,99kr
Många varor kostar mer medan vissa är billigare. Jag ska kolla mer sen när jag har mer tid, men tycker faktiskt att det är intressant att det går att hitta billigare varor på nätet. Kan man kombinera det och få en billigare totalkostnad så tycker jag det kan vara värt ett test. Jag kollade in Mat.se och det är gratis frakt vid köp över 700kr. Man binder sig inte på något abonnemang eller liknande och kan därför göra enbart en beställning om man vill. Jag ska räkna på det och kommer antagligen testa att göra en beställning.

Få 175kr rabatt på Mat(punkt)se - Ange kod: GLENN2017 (Gäller när du handlar för över 700kr fram till den sista december, endast för nya kunder).

Har ni handlat-/handlar ni mat på nätet? Vilka är era erfarenheter?

Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer

Jag har flera gånger här på bloggen fått frågan vad jag arbetar med inom mitt företag. Jag skulle verkligen vilja säga det men eftersom jag inte (även om risken är liten) vill riskera att bryta min anonymitet så har jag för nu bestämt att inte berätta vad jag gör. Jag kan iaf avslöja att det inte är raketforskning och inget speciellt egentligen. Ett helt vanligt jobb alltså.


Erbjud en produkt som du vett att dina kunder är beredda att betala för.


Något jag lärt mig av erfarenheten jag fått när jag startade mitt företag är att man gör det krångligare än vad det är. Många vill starta eget men vågar inte, man är rädd för att få för lite jobb, för mycket jobb och allt möjligt. Det vanligaste är nog faktiskt att man är alldeles för ambitiös i sina tankar, vilket ofta leder till att man aldrig kommer igång.

För min egen del så satte jag mig ner och skrev upp vad som var viktigast för mig:
 • Jag ville ha tid för frihet
 • Jag ville kunna koppla bort jobbet när jag var klar för dagen
 • Jag ville få betalt för tiden jag la ner. (Första halvåret får man dock räkna med att jobba en del gratis, då man bygger upp mycket kring firman. Detta kan man dock göra redan innan man startar den).
För att konkretisera mina tankar blev utfallet att jag bara tog jobb 3 dagar i veckan, Jag valde en bransch som inte krävde tillgänglighet utanför arbetstiden och jag lade ner mycket tid på en bra hemsida vilket har gjort att den har fungerat som min enda marknadsföringskanal och genererat kunder.

En vanlig vision när man startar eget tror jag är att man vill vara bäst på allt. Man vill vara billigast, bäst och mest exklusiv. Jag tror aldrig man får ihop den ekvationen och jag tror faktiskt efter den erfarenhet jag har att det räcker med att sticka ut och vara bäst på EN punkt. Om du kan hitta kunder som efterfrågar just den punkten så kan du ta marknad ganska enkelt. Jag rekommenderar inte att vara för billig eftersom det då kan vara svårt att höja priserna sen. jag har heller aldrig och jag menar verkligen aldrig kört med rabatter eller erbjudanden för att locka kunder. Det kanske kan funka inom vissa branscher men risken är att dessa kunder inte är villiga att senare betala ett högre pris.


För egen del har jag startat något som jag inte jobbat med tidigare i en bransch som har väldigt stor konkurrens. Jag ligger i mittensegmentet vad gäller pris men det som gjort att jag stuckit ut och min främsta styrka är att jag har få kunder, vilket gör att jag kan erbjuda en mycket mer anpassad och personlig tjänst än mina större konkurrenter. Anledningen till att jag klarar mig med få kunder är för att jag har låga kostnader, både privat och i firman. Jag behöver helt enkelt inte ta mer jobb, jag är hellre ledig resten av tiden.

Det jag egentligen vill säga med det här inlägget är väl att om man vill starta ett företag för att kanske gå ner i tid så finns det stora möjligheter. Att fylla upp 15-20 timmar i veckan är mycket lättare än att vara beroende av minst heltid för att gå runt. Om du inte jobbar mer än ett par timmar varje dag kommer du dessutom att ha väldigt nöjda kunder eftersom du har all tid i världen om något mot förmodan inte skulle gå som planerat. Så mitt råd om du är sugen på att göra som mig är att först spara ihop en redig buffert, helst en årslön eller mer. Sen kollar du att det faktiskt finns en efterfrågan på det du tänker göra. Om du inte redan kan det du ska göra så lär dig det och bygg en hemsida, affärsidé etc. samtidigt som du jobbar vidare på ditt vanliga jobb. (Så länge du inte är hindrad genom kontrakt). När allt är klart, du har en redig buffert och du har din första kund på gång så är det bara bestämma om du ska gå höger eller vänster. Jag finns i kommentarsfältet och svarar gärna på så många frågor jag kan!

onsdag 15 november 2017

Diös fortsätter att leverera - Jag tror fortfarande på kraftig utdelningshöjning!

Jag har skrivit en del innan om Diös och varför jag verkligen tror på bolaget, jag lägger in länkarna längst ner i inlägget för den son vill läsa mer. Jag tycker att Diös skapar bra förutsättningar för sig själva genom deras sätt att agera i städer som växer men håller sig borta från storstäderna. De kan på det sättet få bra avkastning på sina investeringar samtidigt som fallhöjden blir mindre vid ett ev. fall i fastighetsbranschen. Kolla in det här korta videoklippet med VD Knut Rost när han pratar om Q3.
Här är mina tidigare inlägg som jag skrivit om Diös:

Diös höjer utdelningen med 26%!
Diös Fastigheter - Jag bara måste öka, ser ut som en kraftig utdelningshöjning nästa år?
Ökade innehavet i Diös
Diös drar 3% norrut - Låg värdering?

Jag gillar som sagt Diös, jag har tidigare sagt att jag är medveten om risken men jag håller fast vid att jag tycker risken ska ses från olika håll. Diös har mer lån än t.ex. Hufvudstaden, men enligt mig finns det en potentiellt högre fallhöjd i Hufvudstadens fastigheter.

Köper ni fastighetsaktier nu, eller håller ni er borta?

tisdag 14 november 2017

Bo billigt - En enkel guide!

Hur ska man egentligen göra för att bo billigt? Jag bor ganska centralt i en storstad så det är väldigt svårt att lyckas komma undan billigt, men det finns lite man kan göra för att påverka saken.

I grunden handlar det om att sänka sina kostnader och att inte betala onödigt mycket för sitt boende. Jag kommer att ge mina bästa tips i det här inlägget...
Bo billigt 


Jag bor som sagt i en förhållandevis dyr stad i Sverige. Att få tag i en hyresrätt funkar bara på andrahandsmarknaden och då landar du runt dubbla månadskostnaden mot vad det kostar om du köper en lägenhet.

Jag har alltså valt att bo i bostadsrätt. Om du vill ha lite tips på vad som kan vara bra att tänka på vid ett köp av bostadsrätt så läs mitt inlägg från igår, där går jag igenom bl.a. vad föreningens belåning har för betydelse för om du ska kunna bo billigt eller inte.Om man inte räknar med tält som boendealternativ så borde rimligtvis ett boende i en bostadsrätt vara det billigaste alternativet i nuläget i Sveriges storstäder. Det här är dock tveksamt, men eftersom det i princip är omöjligt att få ett förstahandskontrakt utan pengar eller kontakter så finns egentligen bara alternativet att köpa sitt boende kvar.


Bo billigt - Tänk på det här!Bo litet - Ju mindre vi bor desto billigare bor vi. Att vistas i naturen är gratis, - lekparken, - eller bada i sjön är gratis, att äga och sköta en tomt kostar tid och pengar. Generellt sett är driftkostnaden även lägre av en mindre yta.

Bo nära - Om du bor nära det du gör så sparar du både tid och pengar. Bor du tillräckligt nära jobb och fritidsaktiviteter behöver du varken bil eller busskort.Bo smart - Att köpa en billig lägenhet är inte alltid det billigaste. Det här går jag också in lite på i gårdagens inlägg om bostadsrättsföreningars lån. Oavsett om du köper en bostadsrätt, villa eller hyr en bostad så se helhetskostnaderna. Titta inte endast på hyran, avgiften eller räntekostnaden.

Räkna ihop allt och se vad totalen blir, den kommer du aldrig ifrån. I många föreningars avgift ingår, bredband, varmvatten, förråd, tvättstuga, Tv-kanaler, etc. medan det i vissa bara ingår värme och vatten. En äldre villa kan ha skyhöga uppvärmningskostnader om isoleringen är dålig etc.


Minska dina fasta kostnader 


Fasta kostnader återkommer löpande och är ofta lätta att göra mindre, vissa kan du kanske säga upp om du inte använder dom. Men även de du är beroende av kan du i många fall sänka enkelt genom välja de som erbjuder bästa pris. Det gäller bl. a el, bilförsäkring, hemförsäkring, bredband etc. 

Varför ska man bo billigt?

Man kan ju självklart fråga sig varför man ska bo billigt? Vad är själva poängen med det? Alltså egentligen handlar det ju inte om att det måste vara billigt utan mer om att inte bränna onödiga pengar. Pengar som du kan lägga på roligare saker.

För att visa hur jag menar punktar jag upp några exempel nedanför baserat på om du skulle börja med aktier och investera pengarna du sparade. 

Säg att du sparar pengarna du får över och investerar dom under en 10-års period. Så här mycket skulle du ha efter 10 år beroende på hur mycket du sparar och investerar:
 • Spara 1000kr = 201.458kr
 • Spara 3000kr = 604.373kr
 • Spara 5000kr = 1.007.288kr
Om du kan sänka dina boendekostnader med 5000kr i månaden kan du alltså spara ihop en miljon kronor på 10 år.

Det här var en extremt kort lista och lite tips på vad kan kolla efter om man bara är ute efter att bo billigt. Detta gäller i storstaden som jag bor i, jag kan tyvärr inte säga hur det ser ut i mindre städer. Hur bor man billigt i din stad?

Är det något du inte är villig att kompromissa med för att få en billigare boendekostnad?


Läs mina inlägg om hur du enkelt sparar pengar på:
Billigare hemförsäkring
Billigare elräkning

Inlägg om du vill sluta jobba tidigare:
Hur blir man ekonomiskt fri?

måndag 13 november 2017

Hur mycket lån har din bostadsrättsförening och hur drabbar det dig vid en räntehöjning?

Har du koll på din bostadsrättsförenings skulder och hur du som medlem kommer att drabbas vid räntehöjningar? Min erfarenhet är tyvärr att det finns en del som inte kollar igenom årsredovisningen innan man köper en ny lägenhet, man hoppas helt enkelt på det bästa. Det här inlägget kommer att innehålla en del siffror och uträkningar så ladda kaffekoppen och nån kaka så kör vi.
Bostadsrättsföreningens lån


Det vanligaste sakerna man kollar vid ett köp av lägenhet är oftast priset, avgiften och om avgiften höjts de senaste åren. Att avgiften inte höjts kan ofta vara ett bra tecken, men det behöver absolut inte vara så. Tänk er en aktie som fortsätter att dela ut lika mycket men har blivit tvungen till att låna eller ta av kassan för att klara utdelningen, det finns många exempel att plocka på börsen. Vi vet ju vad som händer förr eller senare, utdelningen sänks eller stryps helt. På samma sätt som du granskar ett bolag vars aktie du funderar på att köpa bör du göra med en bostadsrättsförening. Börja med att kolla den senaste årsredovisningen. Jag tänkte gå igenom några saker som kan vara bra att ha koll på.


Lån per kvadratmeter - Något som jag tycker är viktigt att kolla är hur mycket lån du "får på köpet" när du köper din lägenhet. Skit i hur du betalar ditt köp, de lånen eller pengarna lägger vi utanför den här beräkningen. I årsredovisningen står det ibland i en egen kolumn lån per kvadratmeter eller så får du räkna ut det själv genom att ta de totala lånen delat med den totala ytan. Du får då troligtvis fram en summa mellan 0-15.000kr. Om summan är noll så är det jättebra, om summan är 10.000 eller högre bör du kanske börja fundera på att bli orolig. När du sedan tar summan du fått fram och multiplicerar med din bostadsyta så kommer du att få svaret på det lån du fått med "på köpet" när du köpte din bostadsrätt. Här är en Twitterpoll jag gjorde på frågan hur mycket lån har din bostadsrättsförening:
Högt vs lågt belånad bostadsrättsförening


Jag gör två räkneexempel på en lägenhet på 60m2, exempel 1 har 0kr/m2 i lån och exempel 2 har 10.000kr/m2 i lån. Lägenhet 1 får 0kr i lån (0x60 = 0) Lägenhet 2 får 600.000kr i lån (10.000x60= 600.000kr). Så här långt kan vi alltså se att genom lägenhet 1 betalar du för vad du får, om du betalat 3.000.000kr så får du en bostadsrätt i föreningen. När det gäller lägenhet nummer 2 så får du inte bara en bostadsrätt utan också 600.000kr i lån genom din andel i föreningen, du har alltså indirekt betalat 3.600.000kr för den bostadsrätt du köpt. Det här är en av många anledningar till att vissa lägenheter kan skilja stort i pris på samma gata.

När räntorna stiger - Den dagen om (när) räntorna stiger är troligtvis den dagen som de som inte kollat igenom årsredovisningen ordentligt kommer att märka om de köpt en bostadsrätt i en förening med hög eller låg belåning. Om räntan stiger från 1,5% till 4% så kommer inte bara dina lån att bli dyrare utan även föreningens. Det gör att kostnaderna kommer att öka i proportion med lånen, dessa kostnader måste om det inte kan täckas genom hyresintäckter/föreningsavgifter/försäljningar betalas av föreningens medlemmar. Alla medlemmar kommer om inte bostadsrättsföreningen belånar sig ännu mer, mest troligt att drabbas av en avgiftshöjning. Jag gör ett exempel nedan för (1) den obelånade föreningen och (2) föreningen med 10.000kr/m2 i lån. Jag räknar att vi tog 2 miljoner i privat lån för båda exemplen.

 • Förening (1) drabbas inte alls av räntehöjningar utan det är bara din egna belåning som drabbas. Din räntekostnad ökar från 1750kr/mån till 4667kr/mån efter ränteavdrag.

 • Förening (2) drabbas av räntehöjningar vilket blir en kostnad som fördelas på medlemmarna. Din privata räntekostnad är samma som för lägenhet 1. Föreningens räntekostnad för din lägenhet ökar från 750kr/mån till 2000kr/mån. Föreningen kan inte göra avdrag på räntan. Du går alltså från en räntekostnad på 1750kr/mån till en kostnad på 6667kr/mån efter ränteavdrag.

Man kan alltså säga att en högbelånad förening har en hävstång i räntan. detta påverkar dig inte alls i oförändrat läge men mycket om räntan höjs. Ofta har föreningar med högre lån i övrigt automatiskt högre kostnader också. På sidan Allabrf.se kan du göra en enklare snabbkoll genom att söka på den bostadsrättförening du vill kolla upp.Tänk på det här när det gäller bostadsrättsföreningen


Amortering - Hur mycket amorterar föreningen? Detta är extra viktigt när det handlar om föreningar med höga lån. Man vill gärna se en betydande amortering som ger effekt. Det är ekonomiskt fördelaktigt för föreningen och dess medlemmar att amortera framför att sänka avgiften. Det har både med skatten att göra samt att det sänker den ekonomiska risken.

Renoveringar - Som med allt, även bolag på börsen ska man dock inte stirra sig blind på enbart lånedelen. Kolla även om viktiga renoveringar gjorts eller kommer att behövas den närmsta tiden. Om det behöver renoveras, kolla om det eventuellt finns en kassa för det och en plan. Viktiga renoveringar är bland annat tak, fasader, stammar/badrum/kök, ventilation och värmesystem.

Besparingsåtgärder/investeringar - En förening kan vid första anblick se ut att ha en del lån, ibland även nytagna sådan. Kolla vad pengarna gått till, i vissa fall kan de investerats i energibesparande åtgärder som solenergi eller bergvärme. Om installationen precis har slutförts så är det inte säkert att det gett fullt utslag på den senaste årsredovisningen och det kan därför se värre ut än vad det är.

Lokaler/hyresrätter/parkeringar - Stadig ström av hyror tickar in i kassan.

Orealiserade tillgångar - Lokaler, råvindar och hyresrätter är guld värda att ha i sin förening. de ger ett stadigt inflöde till kassan och om en hyresgäst flyttar finns alltid alternativet att ombilda lokalen/hyreslägenheten till en bostadsrätt och sälja. Det här blir som dolda tillgångar för den som inte vet om det. Säg att föreningen har lån på 20 miljoner men sitter på 10st lägenheter som det kan sälja med vinst på 2 miljoner st. De kan alltså i framtiden göra sig obelånade.


Hur tänker ni när det gäller lånen som en bostadsrättsförening har, är det en avgörande faktor när ni köper en lägenhet?

* Jag reserverar mig för ev. räknemissar och fel då texten blev ganska lång.
* Jag lade till en flik om amortering efter Stefans kommentar.

Läs mer om mig och mina mål HÄR.

söndag 12 november 2017

Gårdagens inlägg om skulder, ett hett ämne!

Det blev verkligen drag i diskussionen igår runt frågan när är man egentligen skuldfri? Det är grymt kul att det blev så och många engagerade och bra kommentarer, både här på bloggen och på Twitter.


Länk till Twitterflödet

Jag älskar som sagt när det blir en bra diskussion och måste säga tack till alla inblandade. Det blev som sagt en flera timmar intressant diskussion med väldigt intressanta kommentarer och av intressanta personer. Det verkar som att vi kom fram till att med ett lån är man aldrig skuldfri även fast man har omedelbar täckning för det i form av eget kapital. Det verkar även som att vi tillslut kom fram till att vi egentligen aldrig är skuldfria eftersom skatt etc. alltid blir en skuld innan vi betalt den. Så efter flera timmar på Twitter verkar det tillslut som ett svar kom fram, vi är och kommer alltid att vara satta i skuld! Möjligtvis att vi klarar oss fram till vår myndighet eller det första jobbet, sen startar misären och lånekarusellen ;).

Då återstår ju frågan som någon var inne på, det nämndes tält i skogen. Hur uppnår vi egentligen total skuldfrihet?

lördag 11 november 2017

När är man skuldfri?

Det här är en fråga som jag funderat på fram och tillbaka under flera år faktiskt, när är man egentligen skuldfri? Är det när man inte har några skulder alls eller är det när ens totala tillgångar täcker alla lån? Teoretiskt kan man ju tycka att man är skuldfri då, eller borde man bara räkna tillgångar som snabbt kan omsättas till rena pengar, typ aktier och utesluta det som finns bundet i boendet?
Jag skulle kunna betala av hela lånet på min bostad och mitt studielån om jag sålde alla  mina aktier, men betyder det att jag är skuldfri eller är jag lånetorsk till den dagen jag bestämmer mig för att betala av allt? För mig finns det inte som ett alternativ att sälja alla mina aktier för att bli skuldfri i dagsläget. Det skulle innebära att min tidshorisont tills jag blir ekonomiskt fri förlängs otroligt mycket eftersom det lånade kapitalet genererar mer pengar än vad det kostar. De senaste åren har jag tjänat runt 100.000kr per år på mina lånade pengar. Det lockar däremot väldigt mycket att sälja lägenheten i storstaden inom ett par år och flytta till en mindre stad. Jag skulle i det läget troligtvis välja att inte ta nya lån eftersom jag skulle ha råd att casha boendet. Jag vet att många har olika syn när det gäller lån och skulder och det kan nog skilja lite beroende på vart man bor också.

När anser du att man är skuldfri?Läs liknande inlägg:
Så här kan du leva på utdelningar
Varför jag inte köper att amortering alltid är det bästa alternativet
Fixa billigare elräkning
Ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende?
Cykla istället för att åka bil?
Tjäna pengar på CSN lånet?

fredag 10 november 2017

Cykla istället för att åka bil?

Under det senaste halvåret har jag cyklat väldigt mycket istället för att åka bil. Det händer nu ganska ofta att bilen står orörd en hel vecka, eftersom jag helt enkelt har vant mig av med den. Jag cyklar till och med i jobbet trots att jag måste ha tung utrustning med mig. En extra bonus förutom motionen är ju att det här sparar en del pengar.
Att ta cykeln istället för bilen ger flera fördelar


Förutom att det är bra för hälsan och ger mindre stress så har det här gett ekonomiska fördelar. Jag sparar en del pengar på att ta cykeln istället för att åka bil. Då pratar jag egentligen bara om de direkta kostnaderna och har inte ens gett en tanke till värdeminskning och slitage.


Jag tankar bilen väldigt sällan numera och när jag kollar kontoutdraget så hittar jag inte längre de där parkeringsavgifterna som brukar fylla ut tomrummen mellan överföringarna till Avanzakontot. Att ta cykeln istället för bilen gör större skillnad än vad man tror. Jag kan tänka mig att jag spara ungefär 500-1000kr/månad på att cykla istället för att ta bilen. Då har jag som sagt inte tagit med de fasta kostnaderna som rullar på oavsett användning och jag har heller inte räknat med slitage.

Om jag skulle räkna in värdeminskning, slitage och underhåll så sparar jag säkert 3000kr i månaden på att inte använda bilen. Om jag skulle investera dessa pengar så skulle jag efter tio år ha sparat ihop 360.000kr, men eftersom jag investerat pengarna så skulle de ha ökat till 562.000kr. Slår man ut det på 10år så blir det 4700kr i månaden, det är väldigt mycket pengar!

Läs blogginlägget om hur du snabbt och enkelt kommer igång med ditt aktiesparande!Att cykla minskar stressen


Jag gillar att cykla, jag verkligen gillar det på riktigt. Något som är otroligt värdefullt i en storstad är att slippa köa och leta parkeringsplats. Den stressen man slipper genom att cykla istället är så värdefull. Det optimala skulle vara att leva helt utan bil och bara ha en cykel.


Det är något som kanske skulle fungera långsiktigt men i dagsläget behöver jag bilen ibland i firman och för att ta mig till fritidsaktiviteter som jag gillar. Jag funderar hela tiden på hur man skulle kunna designa ett liv utan bil. Jag tror det viktigaste är att bo nära allt man gör och gillar, då skulle man slippa all transportering fram och tillbaka.

Använder ni bil eller cykel mest för att transportera er?Läs liknande blogginlägg:
Bli ekonomiskt oberoende snabbt!
Spara pengar snabbt och boosta ditt sparande!
Hur blir man digital nomad?
Tjäna pengar på nätet

torsdag 9 november 2017

Jag har backat 400.000kr den senaste tiden

Det har varit tufft den senaste tiden, mycket är på gång och mitt kapital har backat runt 400.000kr. Det här är sånt som händer, det händer nu och det kommer att hända framöver också. Jag har varit med om det förut men i slutändan brukar det bli bra ändå.
Det jag pratar om är värdet på min bostadsrätt. Jag ser tydligt att försäljningstiderna blir längre, budgivningarna inte lika hetsiga men det jag framförallt ser i mitt område är att ingen säljer, det finns inga lägenheter ute till försäljning. Det verkar vara tydligt att nybyggen drabbas hårdare av oron, är det bara något jag fått för mig eller tänker folk mer logiskt nu? Det finns många nybyggen till salu. Nybyggen har ofta inbakade lån i föreningen och utöver det ofta en högre månadsavgift, sammantaget blir det oftast ganska mycket dyrare att bo i en ny förening än i en gammal som hunnit betala av och inflatera bort stora delar av sina skulder.

Jag bor i en gammal förening som är lågt belånad, jag har alltid valt den här typen av boenden. Delvis gillar jag charmen i gamla hus men framförallt kanske jag är för snål för att köpa en nybyggd lägenhet, jag har inte kunnat motivera mig till att betala flera tusen kronor mer varje månad för att ha fönster som fortsätter bakom elementen, klinkers i trapphuset och köket i vardagsrummet. Jag säger inte att det är fel att bo i nyproducerade lägenheter, men det kan vara bra att veta vad man egentligen betalar för.

Jag gjorde en poll på Twitter för ett tag sen där jag frågade mina följare vad deras förening hade i lån per/m2. Jag blev både förvånad och samtidigt inte.
30% svarade att deras förening hade 10.000kr/m2 eller mer i lån. Det innebär att en 3:a på 75m2 har 750.000kr eller mer i lån utöver det som själva lägenhetsinnehavaren har. Alltså om personen betalat 4 miljoner för lägenheten, så har den alltså köpt ytterligare 750.000kr eller mer i lån via föreningens belåning. Det blir egentligen ännu värre procentuellt om lägenheten varit billigare. Jag vet inte hur många som tänker på det här men det är absolut något man borde ha i åtanke. Jag har börjat planera och skriva ett inlägg i ämnet när det handlar om vad man bör tänka på när det gäller bostadsrättföreningar och belåning. det kommer ta ett tag men inlägget kommer komma lite längre fram.

Hur mycket har din bostadsrättsförening i lån?


Liknande inlägg:
Bostaden, en fet tillgång - Det är bara ett problem!
Bostadspriserna har skenat - Kollar i backspegeln och vad jag sa för 8 år sedan

Kommande intervjuer med intressanta personer

Jag har länge haft en plan att jag skulle vilja göra intervjuer med intressanta personer och publicera här på bloggen. Med intressanta personer menar jag i mina ögon personer som tagit steget utanför boxen, personer som gjort något som går en bit utanför vanligheterna. Det kan vara att ha slutat sitt 9-5 jobb, tagit sitt pick och pack och flyttat till en ny stad, flyttat utomlands, eller något annat som vi vanliga dödliga inte brukar göra.
Jag har en intervju på gång och jag tror att det kommer bli riktigt intressant. Jag vet att jag kommer att tycka det och hoppas att ni läsare också kommer att göra det. Målet är att få en inblick i vad det är som gör att vissa vågar ta steget, varför vissa vågar göra saker som är annorlunda, sådant som inte vi vågar göra. Förhoppningen är att det ska kunna öppna framförallt mina egna ögon, men även andras hur vi också kan ta oss utanför våran komfortzon. Hur vi faktiskt ska våga att följa vårat hjärta, vilket ofta är svårt.

Jag tar gärna emot tips på bloggare eller andra personer som kan passa in på det jag har beskrivit. Kanske är du själv en person som gjort en större förändring i ditt liv? Har ni tips på bloggar inom ämnet så länka gärna i kommentarsfältet eller skicka ett mail. Har ni tips på ämnen så skriv gärna allt ni kommer på.

Vad skulle ni vilja läsa för typ av intervjuer?

Läs relaterade inlägg:
Jag vill flytta närmare naturen
Säga upp sig från jobbet
Jobba mindre - Lev mer!
Flytta till fjällen?
Jobba deltid - Så här gör du!

onsdag 8 november 2017

Det bästa man kan göra när det gäller aktier är att börja

Jag hör ofta från folk som är i början av sin sparkarriär att det är svårt och krångligt med aktier. Samtidigt tycker många att det är tråkigt med fonder. Något som är vanligt är att man då skjuter på sitt sparande tills det tillslut rinner ut i sanden. Det är synd och tråkigt, speciellt för personens 15 år äldre jag som hade haft kul med avkastningen som sparandet hade genererat.
Vad är då lösningen? Mitt enkla svar efter den erfarenhet jag har av mitt eget sparande och de misstag jag har gjort är - börja bara. Skit i om det är tråkigt, du kommer ha kul med pengarna sen. Det blir värre om du köper något förhoppningsbolag som du hittat någonstans som sedan visar sig vara luft och lite lullull. Då kommer det sluta med att du tycker att aktier är skit och samma sak som bingolotto och poker. Du kommer inte vilja spara mer förrän du inser vad du gjorde för fel flera år senare. Jag skulle alltså börjat med att månadsspara i indexfonder och om du vill ha lite roligare så kör investmentbolag. Du sprider då risken, får ett billigt sparande och du undviker att göra stora misstag. Om historien upprepar sig så kommer denna form av sparande att ge en helt ok avkastning. Ditt framtida jag kommer att vara tacksam.

Vad är erat bästa råd till någon som vill börja med aktier?
Läs andra inlägg:
Leva på utdelningar
Billigare bredband (Sponsrat av Bredbandsval.se)
Mina 10 mest lästa blogginlägg
3 aktier från en utdelningsinvesterares synvinkel
Jobb, vad är det?
Boom! Portföljen över 1,5 miljoner!

måndag 6 november 2017

Billigare bredband (Sponsrat av Bredbandsval.se)

Jag försöker hela tiden kapa mina kostnader där det går och enligt mig är de fasta kostnaderna viktigast eftersom de återkommer varje månad, vare sig man vill eller inte. Jag blev kontaktad av Bredbandsval för en tid sedan och undrade om jag ville kolla in deras tjänst där man jämför priser på de olika bredbandsleverantörerna.


Fördelen med Bredbandsval och det som gör att de sticker ut är att du bara behöver skriva in din adress och sen får du förslag på olika operatörer som faktiskt levererar bredband till din adress. Du slipper alltså först kolla priser och sen kolla ifall de levererar där du bor. När du sen hittar det bästa alternativet så är det bara att göra beställningen direkt på Bredbandsval.se. En annan sak jag kom på är att man kan använda det för att kolla vad bredband kostar i en lägenhet man funderar på att flytta till också.

I mitt fall fick jag inte fram något förslag och jag misstänkte att det hade att göra med att min bostadsrättsförening redan har ett avtal som gäller för alla boende. Efter att ha pratat med bredbandsval fick jag det bekräftat. Om ens förening redan har ett avtal kommer man inte få fram något erbjudande, det är ju logiskt. För kunna se om tjänsten fungerade bra så testade jag på några gamla adresser jag bott på och där min mamma bott och det var rätt stora prisskillnader, allt från 66kr/mån till 149kr/mån för exakt samma tjänst.

Jag bad också några bekanta att testa tjänsten (självklart på ett diskret sätt då jag vill vara anonym) och två hade samma upplevelse som jag, en annan fick förslag på samma leverantör han redan har i dagsläget och en annan fick ett bättre pris. Jag vet inte om han bytt leverantör än men jag ser på det på samma sätt som med elräkningar och försäkringar, att om man kan få det billigare varför inte byta? Förutsatt att leverantören är bra vill säga, därför kan det vara bra att kolla upp innan genom att googla, fråga på Twitter etc.


Det här inlägget är sponsrat av Bredbandsval.
Via den här länken kollar du enkelt upp bästa pris på bredbandet på din adress, det är gratis och utan krav på att lämna mailadress.

Jag har uppdaterat portföljsidan

Jag har efter förfrågningar äntligen uppdaterat portföljsidan. Det har varit en hel del annat i det vanliga livet som gjort att jag skjutit på det men bättre sent än aldrig. Du hittar min aktieportfölj här.


Jag har den senaste tiden skrivit lite om att jag vill vikta upp fondandelen vilket jag gjort litegrann. Jag har även sålt av en del preferensaktier och på så sätt fått upp den förväntade tillväxten som nu ser riktigt bra ut. Jag tror fortsatt på preferensaktier men vill få ner sektorrisken mot framförallt bostadsutveckling då jag har mycket investerat i min privata bostad.

När det gäller portföljen så känns det som det knallar på bra, Min direktavkastning har sjunkit något i samband med ändringarna men det känns som ett bra beslut om man tittar långsiktigt. Planen är att fortsätta att vikta upp fonderna något, men även investmentbolagen. Det skulle vara intressant att veta vilket investmentbolag ni gillar mest.


Vilket investmentbolag utgör störst del av din portfölj? Vilket investmentbolag skulle du vilja äga mer av?Läs även:
Billigare bredband (Sponsrat av Bredbandsval.se)
5 tips på budgetresor i Europa
Flytta till mindre lägenhet för att skynda på pensionen
Sluta jobba vid 40
Låg lön - Hemligheten till ekonomiskt oberoende
Varför jag bara jobbar halvtid
Bli miljonär med låg lön

söndag 5 november 2017

Min totala utdelning 2017 och portföljändringar

Jag kollade min totala utdelning som jag inkasserat från mina aktier på Avanza och inser att jag kommer att få det riktigt tufft att slå målet om 50.000kr i utdelning i år. De största anledningarna till det var att jag tidigare i år sålde av alla mina återstående H&M aktier som delar ut nu på hösten samt att jag sålde av bland annat Oscar Properties Pref. Mina hittills inkasserade utdelningar kan ni se nedan.
Jag kommer kämpa på mot målet om 50.000kr i utdelningar så får vi se hur det går. Det viktiga för mig är ändå långsiktig värdeökning av mitt totala kapital och det får jag inte glömma i hetsen om utdelningar. Planen är ju att inom 3 år täcka alla mina fasta kostnader med utdelningar, men egentligen är det kapital jag behöver. Om det kommer från utdelningar eller försäljning spelar egentligen ingen roll så länge kapitalet fortsätter att öka stadigt.

Som ni hör så har jag mentalt släppt spärren lite angående utdelningar och kan faktiskt tänka mig att köra 4% regeln på en del kapital som ligger i fonder tex. men även lågutdelare som Svolder och Latour. Jag har inte riktigt lagt upp planen för det men jag håller på att komma på en bra läsning. Jag tar gärna emot bra tips på det. Den senaste tiden har det skett ganska stora ändringar i portföljen och fördelningen på de största innehaven ser ut som nedan just nu.
Tanken med mina ändringar är att gå över till en större del investmentbolag och indexfonder. Anledningen till det är som jag nämnt förut att jag vill lägga lite mindre tid på att sköta portföljen. När jag väl når ekonomisk frihet vill jag resa, upptäcka, ha kul och leva i nuet. Då vill jag kunna släppa portföljen en vecka om det är så. det är något jag faktiskt har svårt med nu, mycket på grund av intresse men även för att jag inte vill missa vad som händer.


Vad får ni i utdelning i år? Har ni svårt att släppa börsen och leva i nuet?


Läs också:
Säga upp sig från jobbet
Sluta jobba vid 40
Leva på 7000 i månaden
Billigare elräkning

torsdag 2 november 2017

Spara i fonder eller aktier?

Ska man spara i aktier eller fonder? Vad är egentligen bäst? Det är en bra fråga och svaret är inte alltid självklart eller enkelt. Jag har själv gjort lite mer köp i fonder än aktier på senare tid och det har flera naturliga anledningar.

Om du ska spara i fonder eller aktier beror helt enkelt på hur mycket kunskap du har, hur mycket tid du vill lägga ner på ditt aktiesparande och om du tror att du kan tajma dina köp på ett bra sätt. Många lyckas faktiskt inte med det här och det har visat sig att fonder ofta kan vara ett bättre val än aktier för de flesta.


Innehåller affiliatelänkar

Aktier eller fonder för nybörjare?


Om du är nybörjare inom börsen, precis har börjat spara och frågar mig om du ska börja med fonder eller aktier så skulle jag säga fonder alla dagar i veckan. Det finns flera logiska förklaringar till det och här nedanför har du några anledningar:

 • Inget courtage (du kan inte "råka" göra klantiga courtagemissar)
 • Du får en stor spridning mellan bolag/branscher
 • Du kan starta ett automatiskt månadssparande i fonder
 • Slipper tajming och återinvestering av utdelningar


Inget courtage på fonder


Till skillnad mot när du köper aktier så betalar du inget courtage vid fondköp. Det kan låta som en obetydlig grej, speciellt eftersom de flesta fonder har en avgift men grejen är att det är lätt att göra dumma courtagemissar när man är ny på börsen.

Sen finns det faktiskt en del gratis fonder och många med väldigt låg avgift som är bra nybörjarfonder. Jag började själv med fonder och är väldigt glad för det idag, det gav mig bra avkastning och sparade mig en del pengar.Riskspridning mellan flera aktier & branscher


En till grym fördel med fonder är att man automatiskt får en bra riskspridning mellan aktier. En fond kan innehålla allt mellan 20 till tusentals olika aktier och det finns inget lättare sätt att sprida sina risker än att investera i fonder.


Automatiskt månadssparande


Det viktigaste när du börjar investera på börsen är att du sparar kontinuerligt, varje månad oavsett om börsen går ner eller inte. Genom att göra det har du extremt goda chanser att få en bra avkastning på sikt och köper i både upp- och nedgång.

Det innebär att om börsen går ner så kommer du att sänka ditt inköpspris och när det väl vänder upp igen har du ett lågt inköpspris och får en bättre avkastning. Du kan alltså göra ditt sparande helt automatiskt vilket är grymt bra.


Du slipper tajmamarknaden & återinvestera utdelningar


Den sista fördelen jag kommer att nämna med fonder över aktier är att du slipper återinvestera utdelningen. Utdelningen ska alltid återinvesteras för bästa avkastning men i fonder görs det automatiskt. Du slipper alltså tänka på det själv och kan inte missa det.

Det här gör att din avkastning kommer att växa över tid och du får indirekt fler och fler aktier genom fonden (om den investerar i utdelande bolag). Ett bra sätt att göra det enkelt för sig med andra ord.

Vilka fonder har jag?


De fonder jag främst köper är fonden Avanza Zero, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och LF Global Indexnära. Jag gillar fonder och jag gillar aktier. Det jag främst gillar med fonder är som sagt att besluten för köp och sälj mentalt blir lättare och att man utsätter sig för mindre bolagsrisk då man köper flera bolag vid varje köp. 

Det som framförallt lockar med fonder är att man inte behöver spendera massa tid på dom när man väl är ekonomiskt fri. Eller är det positivt? Vill vi kanske ha nåt att göra då, sitta och pilla med aktierna? Jag vet inte, helst skulle jag vilja att jag gjorde andra saker men det är svårt det där. Vad vi vet är att vi vill ha en bra avkastning.


Fonder har gett bra historik avkastning


Historiskt har indexfonder gett oss en väldigt bra avkastning och vi riskerar då heller inte att köpa fel eftersom vi köper index. Jag gillar ju utdelningar, men att ha en del av portföljen i fonder känns bra. Jag diversifierar aktieportföljen och minskar på ett sätt risken som jag får med enskilda bolag.

Hur man väljer att göra är en smaksak men jag ser som sagt ingen nackdel att ha både aktier och fonder. Det viktigaste är att vi kommer igång och startar vårat aktiesparande så att pengarna kan börja växa. ..och är du ny, då är faktiskt fonder grymt enkelt.

Fonder eller investmentbolag?


Om det nu är så att du verkligen vill köpa aktier istället för fonder så skulle jag rekommendera att börja med investmentbolag. De är på ett sätt lika fonder då de investerar i flera olika företag. Du får alltså riskspridning mellan flera olika aktier genom att köpa ett investmentbolag.

Populära investmentbolag är t.ex. Investor och Latour. Du får genom att köpa dom en bra riskspridning och kan själv fokusera på annat, dessutom har de gett en bra avkastning historiskt. Latour har gett över 150.000% totalavkastning.

Hur ser ni på det? Har ni fonder eller aktier och varför?


Läs mer: