måndag 20 november 2017

Leva på 5 miljoner

Kan man leva på 5 miljoner? Alltså, om du frågar du mig så är svaret enkelt, det är klart att man kan det! Troligtvis håller inte de flesta som har 5 miljoner i kapital med mig dock. 2015 var det i Sverige 140.000 personer som hade en förmögenhet på 5 miljoner kronor eller mer (källa här). Enligt mitt sätt att se på saken skulle dessa 140.000 personer kunna vara ekonomiskt fria om de ville. I grund och botten handlar det om vad man har för utgifter och vad en person behöver för att klara sig gäller inte nödvändigtvis för en annan peson. Vi har olika kostnader och prioriteringar helt enkelt.
Leva på 5 miljoner


På 5 miljoner kronor kan man enligt 4%-regeln plocka 200.000kr per år från kapitalet utan att det ska minska i köpkraft. 200.000kr ger drygt 16.000kr i månaden, en helt ok månadsinkomst alltså. Tyvärr så har de personerna med 5 miljoner på kontot säkert högre månadsutgifter vilket gör att de inte kan leva på sina 5 miljoner, utan kanske behöver 10 miljoner kronor. Tyvärr är det ju också så att det trots allt bara är en dryg procent av Sveriges befolkning som har 5 miljoner i kapital.


Men hey! Det gör inget! Enligt tidigare beräkningar jag gjort så skulle i alla fall jag klara av att leva på 2 miljoner i kapital, det är på gränsen men det skulle funka. Det här visar på att det inte alls är hur stort kapitalet är som spelar roll, utan hur vi väljer att utnyttja vårat kapital.
5 miljoner ger tillräcklig avkastning att leva på


Många är alltså idag i teorin redan ekonomiskt fria, men eftersom de lever ett liv som kräver högre kostnader så blir det svårt i praktiken att utnyttja den ekonomiska situationen de befinner sig i. Det här är något jag själv har valt att utnyttja till min fördel. Jag är inte en av de rika personer som har 5 miljoner i kapital men jag tror trots det att jag kommer kunna leva på mitt kapital inom 6 år.

Läs mer! Hur blir man ekonomiskt fri?


Jag kommer troligtvis att täcka alla mina fasta kostnader redan om 3 år. Anledningen till att det kommer att fungera är för att jag valt ett liv utan stora kostnader. Ökade kostnader gör mig inte lyckligare, men däremot gör de att jag får mindre tid att utnyttja som jag vill. Mitt mål är alltså att leva effektivt och spendera pengarna där de gör som bäst nytta för mig.


Spendera pengarna effektivt


Jag köper hellre ett par dyra skidor om det är värt det än att leasa en dyr bil. Helt enkelt för att det ger mig större livskvalitet. Jag åker mycket skidor och kommer att få valuta för kostnaden jag lagt ner. På samma sätt har jag inga problem att lägga en stor del av mina pengar på resor eftersom jag gillar det. Jag gör däremot inte allt jag kan komma på. Helt enkelt eftersom det då skulle kosta så mycket så jag var tvungen att jobba hela tiden och inte ha någon tid över för det jag vill göra.

Det här skiljer ju självklart från person till person. Det jag tror är viktigt för mer frihet är som sagt att inte göra allt, utan satsa på det man verkligen vill göra. Använd pengarna smart och köp inte saker du inte kommer få valuta för, eller inte kommer att använda. Vissa saker kan man t.om. spara pengar på att hyra istället för att köpa.

Vad lägger ni pengar på och vad undviker du?


Liknande inlägg:
Sluta jobba vid 40
Skaffa en billigare elräkning
Leva på 7000 i månaden
Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba!

15 kommentarer:

 1. Lägger pengar på resor och mat (4000 kr i månaden). resten är nedpressat till ett absolut minimum. Men så har vi en sparkvot runt 70% också de flesta månaderna. Frihet, here we come!

  https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Hej Snålgrisen,

  Riktigt snyggt jobbat! Ni kan inte ha långt kvar till ni slutar jobba nu? Hur många år till kör ni?

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 3. “Många är alltså idag i teorin redan ekonomiskt fria, men eftersom de lever ett liv som kräver högre kostnader så blir det svårt i praktiken att utnyttja den ekonomiska situationen de befinner sig i.“

  Per definition är dom ju inte ekonomiskt fria eftersom det baseras på ens utgifter vs. inkomster. Med det resonemanget kan man ju saga att människor med 1 miljon i kapital är ekonomiskt fria eftersom det teoretiskt går att leva på typ 4000 spänn per månad. Ekonomisk frihet är ett val och man är ju inte ekonomiskt fri förrän utgifter = passiva inkomster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Yes du har rätt, det blev lite fel i resonemanget där men jag tycker ändå det är stor skillnad. 16.000kr/månaden med dessutom bara 10% i skatt bord många kunna leva bra på, 4000kr/månaden är faktiskt svårare. Fast jag köper ditt resonemang!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Absolut borde många kunna göra det, jag hade själv kunnat göra det men hade inte valt det även om jag hade möjligheten. För mig är ekonomisk frihet en större summa. Mitt val helt enkelt :) Tack för en blogg som iaf inspirerar mig till att ibland tänka efter lite mer kring mina livsval!

   Radera
  3. Ja precis som du säger så är det så olika från person till person. Om man känner att man behöver mer för att leva som man vill så ska man ju sträva efter det. Själv klarar jag mig på ganska lite och är ändå lycklig.

   Tack för att du läser och kommenterar, det är det som gör det roligt att skriva! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. 5 miljoner är ju fullt rimligt att leva på. 2 miljoner tror jag är väl lite om man inte ska leva på existensminimum men efter 3 miljoner tror jag att jag faktiskt skulle klara mig rätt bra så länge min boendekostnad är låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Jag håller med dig, 2 miljoner är mest att klara baskostnader men det skulle nog fungera för många om de var tvungna. Jag tycker också att från 3 miljoner och uppåt börjar det se ganska bekvämt ut.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. 3 miljoner hade jag i dagsläget klarat mig på. Fasta kostnader cirka 4000 kr, mat + nöjen cirka 6000 kr. Med möjlighet att arbeta extra då man vill spara ihop till något utöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alm roth,

   Snyggt jobbat med utgifterna! 3 millar är nog gränsen för många.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Härligt inlägg! Alltid inspirerande känsla att tänka på den dagen då målet är uppnått.
  Min tanke med utgifter är att göra aktiva val, om du hela tiden ifrågasätter och aktivt "accepterar" dina utgifter kommer du också uppskatta det du lägger pengar på. Sedan är det ju bara att försöka minimera de passiva utgifterna och maximera avkastningen på kapitalet :)
  Jag och min Fru har 6 MSEK som mål, ger 20 000kr i månaden enligt 4% regeln.

  Mvh Herr Oberoende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Herr Oberoende,

   Tack! :) Jag håller med, kör efter ungefär samma själv! Lägger pengar på det som är viktigt och skippar resten. 6 miljoner lär ni leva bra på, Lycka till på resan mot frihet! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Minns reklamen när Trisslotten kom. "Få 25000 kr i månaden i 10 år". Det lät väldigt mycket. Det är väldigt mycket, eftersom det är netto. Men med enkel huvudräkning så är det faktiskt totalt 3 miljoner kr.

  Så ni har rätt, 3 miljoner kan man leva gott på länge, om man inte ska köpa bostad i nåt superattraktivt område.
  Jag funderar på att ha som mål "3 miljoner sparat per familjemedlem". Utan att räkna in värdet på bostaden. Dit är det väldigt långt. men vi är på väg.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spargrisen,

   Ja 3 miljoner är väldigt mycket pengar och räcker nog för många att leva på om man kan hålla låga kostnader och inte har barn. Det låter som väldigt mycket och kommer säkerligen ge en trygg frihet. Hur många är ni?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera