onsdag 6 december 2017

Två sätt att tjäna gratis pengar

Vi ekonomibloggare kommer ofta med våra bästa spartips och standard är ju att spara in på maten, billigare elräkning, bättre bolån eller andra fasta kostnader. Jag tänkte i det här inlägget bara gå igenom två sätt att enkelt tjäna pengar på just nu. Saker som det finns möjlighet att utnyttja just nu alltså, men kanske inte om 10 år. • Studielånet - Räntan kommer att vara rekordlåg på studielånet nästa år och det innebär att det faktiskt går att tjäna riskfria pengar på att belåna sig genom studielånet. Om man är en person som inte kommer bränna de lånade pengarna på skit utan faktiskt investera de eller ännu säkrare placera de i riskfria ränteplaceringar så kommer man som läget ser ut nu att tjäna pengar på lånet. Inlägg jag skrivit i ämnet finns nedanför:

 • Aktiearbitrage - Det här är ett sätt som jag själv har utnyttjat flitigt för att på ett "riskfritt" sätt få gratis aktier i Handelsbanken och SEB. Det är riskfritt på det sättet att om du ändå äger aktien långsiktigt och inte tänkt att sälja, så kan du genom arbitrage växla till dig fler aktier utan kostnad. Om aktiekursen faller så kommer du att förlora pengar om du säljer, på samma sätt som alltid när det gäller aktier, så helt riskfritt är det ju inte. Här nedanför är inlägg jag skrivit i ämnet:

Har ni några tips på hur man kan tjäna pengar gratis?

8 kommentarer:

 1. Fru Snålgris har ett studielån på ca 90000 kr som användes för att inhandla utdelningsaktier. Amorteringstakten är för närvarande 500 spänn i månaden och räntan försumbar. Låt oss säga man investerar i en aktie med månadsutdelning och 7% yield så får du en hundralapp ungefär över varje månad när amorteringen är betald. SÅ kassaflödet är ju inte så lysande förrän lånet är amorterat, men lånet som sådant är ju väldigt billigt. Sen kan man ju fundera om det är detta som studielån är tänkt för?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Precis det blir ju faktiskt en riktigt bra affär med lånet i längden. Har man 90.000 kronor så betalar man ju bara 0,3% i total årskostnad nästa år.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Arbitrage tipset är bra ;) Själv har jag ju lite extra inkomst genom att sitta i styrelsen i föreningen. Även bloggen ger någon extra krona. Mina Vimla vänner ger mig gratis telefoni. Annars finns det ju många bra spartips. Dra ner på socker, skippa alkohol, spel och inte nyttja nikotin spar man mycket pengar på. Skaffa sig ett par tygpåsar är också bra för både miljön och plånboken. Sen precis som du skriver kan man jämföra olika avtal man använder. Framförallt fundera på vad man egentligen behöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Ja, jag vet att du tjänat riktigt bra med pengar på arbitraget i Handelsbanken! :) Hur mycket får du genom styrelseuppdraget och är det mycket jobb?
   Vimla är mycket möjligt att jag testar på lite längre fram.

   Ja det är faktiskt ganska lätt att spara in på saker som du säger, framförallt om man inte redan gjort det innan.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej igen Frihetsmaskinen.

   Styrelseuppdraget ger endast 1000 kr per år. Men innefattar bara att skriva på några papper ett par gånger per år i princip :-) Tanken är att ta över som ordförande om jag bor kvar här. Han som sitter som ordförande nu är gammal. Får se hur länge han orkar. Som ordförande får man 10 000 kr per år.

   Lycka till med fortsatt sparande på småsaker :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Tja Slimis, tack för svaret. 10.000kr låter ju som en helt ok extrainkomst, speciellt om man tycker att det är roligt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej,

  Jag har skrivit ett bra blogginlägg om hur man kan tjäna pengar som student.

  https://www.tripwise.se/tjana-extra-pengar-som-student

  /Axel

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Jag ville också passa på att tipsa om ett annat sätt som påminner mycket om aktiearbitrage; matched betting. Också ett utmärkt sätt att tjäna lite extra pengar vid sidan av studierna.

  SvaraRadera