torsdag 19 april 2018

Spara pengar med låg inkomst

Det här inlägget beskriver hur man kan spara pengar trots en låg inkomst. Det här betyder jättemycket för mig och om jag kan hjälpa någon genom det här inlägget så skulle jag bli jätteglad.

Det går att spara pengar även fast man har en låg inkomst, det gäller bara att veta hur- och vad man ska tänka på.

Jag har själv alltid haft mer eller mindre låginkomstyrken så jag vet hur det kan kännas när man varken har ljusa utsikter för en högre lön eller inte har pengar över till sparande.

Inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza

Hemligheten för oss fattiga låginkomsttagare som är dömda att springa ekorrhjulets race någon gång fram till pensionen vid 70 är låga kostnader. Inte svårare än så. Visst, man kan starta eget men det passar inte alla och har man familj kanske prioriteringarna ser annorlunda ut.

Många gånger saknar vi långa och eftertraktade utbildningar vilket gör att vi helt enkelt kanske har svårt att få upp våra löner så mycket högre än vad de är idag. Oavsett utgångsläge så vill jag visa att vi alla, oavsett löner kan spara pengar.

Jag kommer gå igenom det enligt mig absolut enklaste sättet att gå från fattig knegare till företagsägare och därmed ett friare liv.

Det som allt handlar om är enkelt. Vi måste konsumera mindre pengar än vad vi tjänar och de pengarna ska vi köpa aktier för, antingen direkt eller via fonder.

Aktier är delar i företag. Om vi äger delar i lönsamma företag så kommer vi som aktieägare att få ta del av vinsten. Genom att köpa aktier går vi från anställda arbetare till delägare av stora företag. Vi kommer därför att få ta del av vinsten som de anställda på företaget jobbar in.

Man skulle förenklat kunna säga att vi hamnar i liknande position som ägarna av företaget vi själva jobbar på.

Spara pengar gör vi väldigt enkelt

Börja med sådant som kräver en väldigt liten insats, inte påverkar ditt liv och som sparar pengar månad efter månad. Här hittar vi kostnader som elräkning, bilförsäkring, hemförsäkring, bredband, telefonabonnemang etc.

En grym sida där du gratis och enkelt kan jämföra och direkt få fram bästa pris för såna saker är Compricer.

Om vi ska gå vidare så kan man börja kapa kostnader. Har du abonnemang som Spotify t.ex. så fråga dig själv om du måste betala för det? Kanske fungerar det med gratisversionen?

Det funkar självklart inte för alla men om vi inte är beredda att göra uppoffringar så kan vi heller inte klaga på att vi är fattiga eller har svårt att spara pengar.

En annan sak kan vara läsk, snabbmat och godis. Om du vet med dig att du äter sådant i veckorna så sluta med en gång och se det som en lyx på helgen. Det kommer göra stor skillnad i din plånbok.

Investera pengar

Nu kommer vi till det roliga.

Jag kan med största säkerhet säga att du åtminstone kunnat spara några hundralappar genom att byta elavtal till billigare, kapat kostnader eller tänkt igenom matinköpen som du gör. Det finns nästan alltid pengar att spara.

Dessa pengar är viktiga att sätta i arbete, det är då vi går från fattiga arbetare till rika delägare av företag. Vi ska alltså se till att investera våra sparade pengar i aktier eller aktiefonder där det kan arbeta och växa av sig själv.

Jag använder Avanza för alla mina aktie- och fondköp. Jag gillar deras support och de har utan tvekan den mest användarvänliga hemsidan och appen.

Det är helt gratis att öppna ett konto och det tar bara 3 minter med BankId. Öppna ett gratis konto hos Avanza genom den här länken

Det är alltså väldigt enkelt att spara pengar trots en låg inkomst. Det handlar bara om att komma igång och att fortsätta så kommer pengarna växa och bli stora på sikt. Det största felet många gör är att sätta för stora mål och då kommer de aldrig igång eller tröttnar vilket är det värsta som kan hända.

Om du bara ser till att komma igång med ditt sparande så är det jobbigaste arbetet gjort. Ofta hittar man bra sätt att spara pengar längs vägen och inser snabbt att det är lättare än vad man från början trott.


Vilka är dina bästa spartips?

19 kommentarer:

 1. I stort sett alla streamingtjänster har en gratis månad för nya kunder. I praktiken skulle man med andra ord kunna skapa nytt konto varje månad och avnjuta gratis film och serier tills korna kommer hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Prepper Invest,

   Sant! Om man orkar är det absolut en möjlighet, vet personer som gjort det under ett par månader men det gäller att ha koll på uppsägning mm.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Enkla maträtter som är billiga? Recept någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag är ingen matguru så jag hoppas någon annan fyller i men köttfärssås och spaghetti, kycklingwok, kycklinggryta, chili contrast Carnegie och vegetariska grytor är ofta billigt och enkelt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Ärtsoppa m fläsk kokat från grunden. I princip allt med högrev som bas (färs, kalops eller andra köttgrytor). Kålpudding.

   Radera
  3. Tja m,

   Bra tips där! Kålpudding och högrev måste jag ge mig på att testa! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen. har följt din blog ett tag nu. Mycket inspirirerande läsning. Fick ner fasta kostnaden genom att förhandla ner räntan på bostadslånen. Ett samtal på 2 minuter sparar många sköna slantar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Tack, grymt kul att höra, tack! :)

   Mycket bra tips, förmodligen ett av de bästa då det går att spara väldigt mycket pengar på just bolånet. Tack för kommentaren och det bra tipset! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Bra inlägg!
  Rekommenderar dessutom att ringa och ”säga upp” tex telefon och bredbandsavtal årligen vilket gör att dom med hjälp Av rabatter kommer försöka hålla kvar dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Framtida Rikedom,

   Tack! :) Bra tips! Det funkar som du säger bra med el, bredband osv och man kan även göra det på sidor som Compricer för att använda nykundsavtal där man kan få bra rabatt. Tack för tipset! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Återigen ett bra inlägg, tack för det!
  Ett bra spartips som jag äntligen har tagit tag i är att ändra de flesta räkningar till autogiro eller E-faktura för att slippa faktureringsavgiften på pappersfaktura.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mikaela,

   tack själv, kul att du gillar inlägget! :) Grymt tips, tänkte inte ens på det, men där finns bra pengar att spara! Alla borde göra det idag! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. bajsa o duscha på gymmet/jobbet. Fråga grannen om mat. Svälta sig. Gå överallt. Ta upp alla pantburkar du ser. Släck alla lampor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Man kan dra allt till det extrema men att satsa på det som ger mycket till liten ansträngning/uppoffring ger stora skillnader och något som alla kan göra.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Varning för Compricer. Du får en oönskad telefonförsäljare i luren så fort du matat in ditt telefonnummer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Marcus,

   Personligen tycker jag Compricer är grymt för att jämföra priser och enkelt. Vill man inte prata med säljare så behöver man inte svara eller lägga på luren, et är enkelt att välja själv. Tack för kommentaren! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Dumpa kärringen värsta utgiftsposten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Med delade kostnader skulle jag snarare säga att det är tvärtom eftersom alla räkningar delas på två personer.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Hur lever man på ca 10000 efter skatt? Med ca 500 kvar efter utgifterna. Vad finns för fritidsarbeten som kan höja inkomsten?

  SvaraRadera