fredag 20 november 2020

Swedbank Robur Technology - Ny fond i portföljen

Idag tog jag in en ny fond i portföljen, nämligen Swedbank Robur Technology A. Det här är ett steg i min "förenkling" av portföljen där jag ökar upp i fonder och skär av enskilda innehav som är väldigt små.

Swedbank Robur Technology är en fond inom ny teknik och passar perfekt in för att öka min exponering mot marknader jag saknar och företag jag har dålig koll på.

Swedbank Robur Technology A är en aktivt förvaltad fond inom ny teknik med störst exponering mot amerikanska bolag inom IT-tjänster, kommunikationsutrustning, mjukvara, datortillverkning etc. Bland de största innehaven hittar vi bland annat NVIDIA, Adobe, ServiceNow, Microsoft, Apple och Mastercard.

Handla Swedbank Robur Technology med 0,36% lägre avgift på SAVR (Spara mer än 25%)


Innehåller affiliatelänkar


Swedbank Robur Technology innehav - De 10 största


Fonden placerar koncentrerat i innehav inom informationsteknologi till en hyffsat hög risk, men självklart också möjlighet till hög avkastning. Den här fonden passar perfekt in i min portfölj eftersom det här är aktier jag själv inte har eller köper separat.

Om vi kollar de största innehaven så är det välkända bolag som haft en bra tillväxt. Jag har själv gillat flera av de här bolagen men aldrig köp några aktier i dom. Här nedanför är de 10 största innehaven.

1. NVIDIA


Bolag inom visuell datorteknik som gör produkter för främst spelindustrin inom bland annat områdena grafikkort och AI (artificiell intelligens).

2. ServiceNow


Tillhandahåller molnbaserade tjänster, programvaror och serviceplattformar främst i USA.

3. Adobe


Amerikanskt mjukvarubolag som främst är känt för Photoshop, Premiere och Acrobat. Deras produkter används av både företag och privatpersoner.

4. PayPal


PayPal är ett global teknikbolag som erbjuder betallösningar.

5. Microsoft Corp


Globalt IT-bolag som utvecklar programvaruprodukter, en stor del är deras operativsystem.

6. Microsoft CorpCFD7. VMware


Internationellt IT-företag som tillhandahåller dator, moln, mobilitet, nätverk och programvara för säker infrastruktur till företag.

8. SalesForce.com


Mjukvaruföretag som erbjuder molntjänster, baserat i San Francisco.

9. Mastercard


Globalt finansbolag inom betallösningar, betalkort och kreditkort.

10. Apple


Amerikanskt bolag som gör datorer, mobiltelefoner och surfplattor, de erbjuder även egna programvaror.


Utveckling & avkastning 2020


Som vanligt är historisk avkastning ingen garanti för framtiden men hittills har fonden haft en riktigt bra avkastning, både 2020 och innan det. 2020 har fonden gett en avkastning på över 30% i skrivande stund och de senaste 5 åren har gett 190% i avkastning.

Med tanke på att jag själv är påläst på företagen som ingår i fonden är det ett bra komplement till min portfölj och dessutom en möjlighet till större avkastning än de bolag som utgör en majoritet av min portfölj.


Avgift / Förvaltningsavgift


Swedbank Robur Technology har en förvaltningsavgift på 1,25% och en total avgift på 1,39%. Det är en hög avgift för en fond om vi jämför med passiva indexfonder t.ex.

För egen del kan jag betala det eftersom jag aldrig skulle orka sätta mig in i de enskilda innehaven som ingår i fonden och jag vill gärna exponera mig mot dom. med tanke på möjligheten är det värt det för mig att betala en högre avgift.


Förvaltare


Swedbank Robur, Kristofer Barret

Swedbank Robur Technology - En global fond inom informationsteknologi


Jag gillar som sagt inriktningen på fonden och tror på branscherna och företagen den investerar i. samtidigt vet jag att jag själv är alldeles för dåligt insatt och inte är beredd att lägga tiden på att plocka ut enskilda bolag själv.

Det är lite som jag tänkte när jag började investera för längesen. Då köpte jag enbart fonder och köpte många olika fonder där jag själv hade dålig koll eller intresse. Jag låter andra göra jobbet helt enkelt och är ödmjuk inför att jag inte klarar det bättre själv.

Kommer jag att öka i fonden framöver?


Jag har köpte för 5000kr och kommer att lägga lite fler orders framöver då jag håller på att placera om lite i portföljen. Det här köpet gjorde på Avanza eftersom pengarna låg där men framöver kommer jag att köpa fonden på SAVR där avgiften är lägre.

På sikt kan jag tänka mig att investera upp till 200.000kr totalt i Swedbank Robur Technology och liknande fonder. Det skulle kunna innebära runt 50.000kr i den här fonden.

Har ni den här fonden i portföljen?

4 kommentarer:

 1. Mycket bra val av fond. Jag äger den själv, för tillfället som en del av min kvartalsportfölj för Q4 2020. Blev en liten skakig resa vid USA-valet, men i mina ögon en bra marknad på långsikt som har framtiden för sig, med bra val av bolag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frihetskapitalisten,

   Ja Robur Technology har många intressanta innehav. Har du lust att berätta mer om din kvartalsportfölj, ombalanserar du varje kvartal? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Ett tips om man vill ha robur technology billigt så köp den i PPM tror den kostar högst 0,5% där, själv har jag dock allt i PPM i Black rock world technology

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Sportcarl,

   Bra tips, tack! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera