söndag 5 februari 2017

Ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende?

Ekonomisk frihet är en stor del i min väg att uppnå frihet. För mig är frihet till största delen att kunna bestämma över min egen tid. Att kunna känna en trygghet att veta att jag överlever, även om jag bara ligger hemma i sängen eller åker iväg och badar en hel dag. Eller att jag kan göra spontana saker utan att vara bunden till en plats för att avverka timmar eller ett uppdrag som måste utföras en viss tid eller dag. Ekonomisk frihet ger mig möjligheten att leva spontant och fritt, utan krav men med massa möjligheter.
Vad är skillnaden mellan ekonomiskt oberoende och ekonomiskt fri? - I mina ögon är det bara två olika ord för samma sak, men jag tycker att ekonomiskt fri låter bättre. Frihet är något jag strävar efter samtidigt så förutsätter det att man gör sig oberoende av vissa saker. Jag tycker däremot att man kan uppnå delvis ekonomisk frihet utan att vara ekonomiskt oberoende. Samtidigt så kommer jag alltid att vara beroende av mina passiva inkomster även om jag i mina ögon kanske är ekonomiskt fri. I slutändan tror jag mycket handlar om inställning. Ett sätt är att spara ihop pengar och investera, när den passiva inkomsten täcker dina kostnader så är det upp till dig om du vill vara ekonomiskt fri eller inte.

Du bestämmer själv när du är ekonomiskt fri - Det är bara du själv som kan avgöra dina kostnader, det är bara du själv som vet vad just du behöver för att vara lycklig, du bestämmer själv exakt när du är ekonomiskt fri. Det är det som är så bra med ekonomisk frihet, det finns ingen annan än du själv som kan säga vad som gör just dig lycklig. Om du klarar dig på 7000kr/månad och inte behöver en fin villa, bil, båt och sommarstuga då behöver du inte heller mycket pengar för att uppnå friheten. Ju mer saker du äger, ju mer pengar, tid och frihet får du offra för att ta hand om dom. Inte bara att sakerna kostar pengar, de kostar även tid, sakerna binder fast dig.


Jobba mycket för att nå friheten snabbare - Det verkar vara ett väldigt vanligt synsätt att man når friheten snabbare om man jobbar mer och på så sätt kan spara mer. Det är sant, men jag vet inte riktigt om jag håller med i det. Jag gjorde likadant tidigare i livet och självklart är det lättare att spara mer pengar om man tjänar mer men samtidigt blir det lite kontraproduktivt. Genom att jobba mycket under en period så sätter man sitt liv på paus på ett sätt, jag tror det är viktigt att fråga sig själv om det är värt det. Är det värt det så är det bara att köra på, bara man är medveten om vad man gör för val. Jag själv har dragit ner på arbetet och kör idag knapp halvtid via eget företag, jag kan lätt säga att jag känner mig halvt fri och skulle aldrig gå tillbaka till heltid igen om det inte handlade om överlevnad. Jag skulle kunna halvera min tid till frihet om jag jobbade heltid men jag kan inte komma på något argument som skulle göra det värt det i dagsläget. Jag förstår att man vill jobba mycket i början av sin uppbyggnadsfas av sin pengamaskin, men ju större den blir ju mindre påverkas den av nysparande.

Det är väl där någonstans jag är nu, jag tycker att min tid är värd mer nu än vad ett ökat sparande ger i framtida belöning. Alla väljer vi våran egen väg och det är viktigt att man inte påverkas för mycket av andra personer i sina beslut. I slutändan är dock den största risken hur man än vrider och vänder på det att man jobbar för länge.
Våga leva enkelt, våga vara annorlunda - Fråga dig själv varför du måste ha en dyrare bil än grannen. Om champagne verkligen smakar bättre än ett billigare mousserande vin. Om du behöver ett extra gästrum. Om sommarstugan du är i 5 veckor om året är värt vad den kostar varje månad. Varför du bryr dig så mycket om vad andra tycker. Är du rädd för friheten? Vill du inte vara ekonomiskt fri?

Om allt du lägger pengar på är värt vad det kostar i tid att betala, då ska du fortsätta med det, att vara lycklig är viktigast. Om inte, ändra på det. Friheten är närmre än du tror.

12 kommentarer:

 1. Tänker precis som dig. Skulle utan tvekan sluta jobba idag!

  Har lämnat ekorrhjulet för 1,5 år sedan och konsultar idag mellan augusti/september och april/maj. Aldrig gjort något bättre. Skrivit en del inlägg på just detta tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, ja jag skulle ta möjligheten direkt om jag fick den!

   Det låter helt grymt, grattis!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. En ickefråga för mig. Hade jag haft möjlighet att sluta jobba med bibehållen lön skulle jag göra det direkt.

  Har också valt att gå ner i arbetstid samt valt bort kvälls/natt och helgarbete. Hoppas kunna kliva av om 5-8år.

  /Skägget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara ett självklart val men många som man pratar med verkar inte vilja det. Jag skulle som du inte tveka en sekund.

   Det låter som ett grymt val, det låter som vi gjort lite samma sak! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Med bibehållen lön livet ut så är inte valet svårt. Det man kommer att sakna från sitt jobb är den sociala aspekten att du (som i mitt fall) träffar många andra på din arbetsplats. Rutiner som fyller din dag när du jobbar försvinner nästan helt. Tiden ska fyllas med någonting vettigt och hobbisar, vänner, barn o barnbarn saknar jag inte så för min del är som sagt valet enkelt, jag slutar direkt!

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt!

   Ja det är som du säger att dagarna ska fyllas med något, måbga verkar vara rädda för det. Själv saknar jag ingenting sedan jag gick ner på helvtid och nu jobbar själv om dagarna. Jag tror det beror på hur ens fritid ser ut.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Utan tvekan, skulle sluta direkt!
  Har så många andra projekt och intressen, inklusive att kunna lägga mer tid på trading!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi verkar tänka lika alla vi som skrivit här. Jag känner exakt som dig, jag har för många intressen som jag hellre lägger tiden på än att jobba.

   Tack för kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Skulle sluta direkt. Arbetar i perioder en hel del övertid. Tar alltid ut övertiden i ledig tid. Det ger mig 3-4 veckor extra per år med betald ledighet. Helt underbart, min lediga tid är viktigast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt, bra jobbat att lösa det på ett sådant sätt! Det låter som du hittat en bra medelväg. Jag tror det kan vara bra att inte se det antingen eller utan glra det bästa av det tills man har möjlighet (om man vill) att sluta jobba.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag tror jag skulle börja studera och berika mig liv ifall jag inte behövde arbeta för att klara mig. Något som aldrig kan bli fulländat är ens intellekt och hunger för kunskap.

  SvaraRadera
 7. Har kommit till en punkt i livet där jag inte skulle tveka att sluta arbeta om jag skulle klara mig utan. Det som jag tror är en spärr för många som jag som är i 50-års åldern, är att jag är uppvuxen med att man SKA arbeta för att förtjäna att vara ledig. Att nu ens yppa tanken om att vilja vara hemma och klara sig ändå anses av många som oansvarigt. Jag har ändrat mitt boende så att jag har kunnat lösa bort alla lån. Den största frihet jag någonsin känt. Ett steg närmare ekonomisk frihet. Nu struntar jag i vad folk säger när jag säger att jag inte kommer ayy arbeta längre än till 60. Fast egentligen drömmer jag om att sluta arbeta tidigare.

  SvaraRadera