fredag 17 februari 2017

Härligt med helg

Äntligen helg! Solen skiner, fåglarna kvittrar, kaffet smakar fint på balkongen! En promenad, sen kanske lite inhandling för kvällens middag.. eller, sitter en stund till i solen först!

Förut jobbade jag måndag till fredag och fredagarna var heliga. Fredagskänslan är grym, inga måsten, inga förväntningar, bara slappna av och göra det man vill.En vanlig tanke är om fredagskänslan skulle försvinna om man slutade jobba. Eftersom man då inte har helgen att se fram emot så kanske allt flyter ihop?
Efter att jag sa upp mig och efter en tid startande eget så skrev jag en lista/plan på vad jag tyckte var viktigt med företaget. De tre viktigaste punkterna blev:

 • Inte vara beroende av någon enskild kund
 • Inte behöva jaga jobb
 • Få betalt för all tid jag lägger ner på jobb

Ovanstående punkter har blivit otroligt viktiga i hur mitt företag- men även hela mitt liv utvecklats och ser ut. Om jag inte hade satt de här målen/reglerna från början är risken stor att jag inte hade vatit där jag är idag. Iom att jag från början satte upp dessa "regler" så har jag utan problem kunnat se till mina egna behov framför "jobbet" vilket har lett till:

 • Jag har valt vilka tider och dagar jag jobbar
 • Jag har max 5 minuter till jobb
 • Jag jobbar bara 3 dagar i veckan
 • Jag ger semester
 • Jag väljer vilka jobb jag gör

Men fredagskänslan då? Ja, det är en bra fråga, kontrasten är ju inte lika stor längre. Jag tror det till stor del beror på att jag inte har samma önskan  att komma ifrån jobbet som förut. Självklart är det fortfarande väldigt skönt med helg, men något jag tänkt på är att jag nu mer längtar till själva helgen och inte i första hand att slippa jobba.

Fredagskänslan är kvar alltså, även om den är annorlunda. Helgen är 4 dagar istället för två och lönen är lägre. För att komma hit insåg jag att jag inte kunde starta eget inom det jag redan jobbat med och kunde, så jag startade eget inom något helt nytt. Ibland måste man utvärdera om livet ger det man vill ha. Om inte, fixa till det och kör en annan riktning. Man måste våga utgå från sina egna behov framför karriärens/företagets.

Men vad händer med fredagskänslan om man blir helt arbetsfri?

8 kommentarer:

 1. Fredagskänslan kommer väl ifrån att det är slutklämmen på en ansträngning. Vid vanligt arbete är det då den vanliga arbetsveckan som är över. Jag kan uppleva samma känsla när något jag ägnat mig åt en längre tid är packat, färdigt och klart. Då oavsett om det är tisdag, fredag eller söndag.

  Så länge arbetsfri inte betyder helt passiv och det bara blir till att sitta på händerna, så tror jag att det går att återskapa känslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt! Men för mig är den typiska fredagskänslan även förutsägbar, dvs den kommer varje vecka typ. Men som du säger så kan man nog skapa den på annats sätt!

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Bra tips. Älskar själv timmarna efter lunch på fredagen. Men samma känsla uppnås också vid vissa deadlines som Fribiljetten skriver.

  Vad pysslar du med i ditt företag som du kan leva på med 3 dagars jobb per vecka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fredagskänslan är grym! :)

   Tyvärr vill jag inte berätta för mycket då jag vill se till att bloggen fortsätter vara anonym. Jag ska klura på om jag kan skriva ett inlägg om det utan att avslöja mig själv :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Om du blir helt arbetsfri måste det väl betyda att du har fredagskänslan vaje dag resten av ditt liv! :-)

  /Ptocentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det kanske du har rätt i! Det skulle man inte ha något emot! :)

   Radera
 4. Intressant jag gör något liknande som du. Har ca 2,5 miljoner i kapital (280.000 euro bor i Finland) vilket utgör säkerhetsbälte. Jag jobbar också ungefär halvtid eller mindre. Reser mycket. Jag har de två år jag varit halvtidspensionär sparat en liten aning (går lite plus) och jag hänger med i pensionssystemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härlugt, det låter riktigt bra! Det låter som vi kör lite liknande bara att du har dubbla kapitalet mot mig ;) bra jobbat!

   Har du plan på att jobba ännu mindre framöver eller trivs du som det är?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera