torsdag 30 mars 2017

H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar

Jag skrev i slutet av september förra året att jag började tappa tron om Hennes & Mauritz (HM) och gjorde en jämförelse mellan H&M och Johnson & Johnson (JNJ). Mina tankar om framtiden var att JNJ kommer att utvecklas bättre, du kan läsa det bland  kommentarerna här. Jag har uttryckt mina funderingar ganska öppet i kommentarer och började efter ett tag att vikta ner HM. Jag skrev ett riktigt seriöst men halvpessimistiskt inlägg innan årsrapporten som du kan läsa här. Även om det var ironi så är det lite så jag känner och har känt ett tag. HM går mot ett håll som jag inte vill att mina bolag ska gå, sen om de vänder på det kan jag inte svara på. Däremot är det inget bolag som jag vill ha som ett större innehav i portföljen, därför viktar jag ner innehavet.

Tillbaka till mina tankar om JNJ vs HM. Om man kollar från datumet då jag skrev inlägget och kommentaren till idag så ser det ut så här:


 • H&M -10,22%
 • JNJ +6,88%
 • Dollar +3,92%
 • Utdelningar H&M -0%
 • Utdelningar JNJ +1,37%
 • Totalavkastning H&M = -10,22%
 • Totalavkastning JNJ = 12,17%

Vad bevisar det här då? Ingenting egentligen, jag äger och ägde båda bolagen så jag har tjänat på att ha Johnson & Johnson och förlorat på att behålla H&M. Grejen är att vi kan aldrig veta hur framtiden kommer att se ut, men vi kan gissa. Dollarn ansågs hög när jag fortsatte köpa JNJ men den står högre idag. HM ansågs billigt, men den står lägre idag. jag tycker dock fortfarande att JNJ är ett finare bolag än HM både nu och då. Men vad HM står i om 3 år kan jag omöjligt svara på, däremot tror jag att utdelningarna från Johnson & Johnson fortsätter ticka in, stadigt och stabilt.

Vad tycker du, är H&M köpvärd eller säljer du?

12 kommentarer:

 1. Jag avvaktar och behåller mitt innehav i H&M... Jag har länge försvarat H&M mot kritiska röster men jag börjar tappa förtroende på Karl-Johan mer och mer. Det ska bli intressant att se hur det utvecklas här i vår.
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på de här nivåerna är det svårt att sälja, men samtidigt finns det inget som säger att vi inte kan dra en repa till söderut. Många nya orosmoln dyker upp och jag kommer fortsätta att vikta ner vi tillfälle, fast i lite lugnare takt.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Jag är benägen att fortsätta öka pö om pö i H&M eftersom jag sedan tidigare har bestämt mig för att ge dem 2017 ut att bevisa att de klarar att vända trenden. Att marginalerna förbättrades var därför positivt på längre sikt. Att lagren är ett problem och att H&M kommer få svårt att på lång sikt bibehålla utdelning om trenden inte vänder tycker jag inte var några egentliga nyheter även om det förstås är dramatiskt att H&M lånar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att säga om det är är rätt att köpa eller sälja men jag placerar somsagt hellre i annat just nu. Fpr vi se tydliga förändringar är det en annan sak, men trenden är neråt. Ja lånet känns sådär faktiskt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag tror fortfarande på HM. De tjänar ganska bra med pengar fortfarande men i och med att en galen tillväxt i kombination med stora vinster är inräknat i kursen så blir det såklart negativa turer när verkligheten kommer i kapp. Det går inte att växa i den takt HM gjort tidigare och tjäna pengar samtidigt.

  Jag förlitar mig på att de tjänar bra med pengar och om kronan stärks mot dollarn kommer de tjäna ännu mer. Jag kommer inte sälja. Kanske köper jag fler om kursen backar mer.

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Visst tjämar de bra med pengar, men det är ett stort bolag. Vinsten per aktie är inte bra just nu och frågan är när det vänder. Självklart, vänder dollarn så ser det ju mycket ljusare ut, men när vet vi ju inte?

   Tack för kommentaren!

   Radera
 4. Jnj är helt klart ett fint bolag. Hade jag kunnat sett i spåkulan att H&M skulle tappa nästan 40% av sitt värde hade jag inte investerat när du gjorde din jämförelse. Men som du skriver är det lätt att se nu i efterhand. I dagsläget har H&M en historiskt låg värdering. Mina bästa köp har jag gjort just när bolag har haft problem. Statoil, Sandvik, Ssab, Volvo mfl är bolag jag ägt och sålt med fina vinster genom uppvärderingar. Gemensamt var att de hade tillfälliga problem. Fortsätter dollarn stärkas och de förlorar mycket försäljning till konkurrenterna finns säkert risk för mer nersida. Men det är en risk man får ta. Att handla med aktier är aldrig riskfritt och pengar kan gå förlorade. Det är därför jag tycker flera borde amortera istället för att investera lånade pengar. Jag tycker hursomhelst möjligheterna ser bättre ut i aktien än riskerna. Nu är det bara hoppas att reultaten fortsätter bättre under året, så du kan sälja dina aktier lite dyrare ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis!

   Att HM har en historiskt låg värdering ni tycker jag är rimligt, det är inte ett problem som skall lösas. Dollarn är en del som kan lösa alla problem, om den sjunker och fortsätter att hålla sig låg men de övriga sakerna känns som de får kriga lite med. Som sagt jag har ingen aning om hur det kommer att gå men det känns som de jobbar lite i motvind. Det nya shoppingmönstret är inget som gynnar HM. Folk köper mer och mer på nätet, idag kam du köpa märkeskläder för samma pengar som ett HM plagg, det kanske förändras men så ser verkligheten ut nu. Konkurrensen är brutal.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Inga fler ökningar i H&M, och blir en försäljning när bolaget når 0/0 för mig för att omallokera kapitalet till bättre möjligheter, troligtvis på amerikanska marknaden.

  Detta med tanke på tappat framtidsförtroende för bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi lite i samma sits låter det som. Jag fortsätter vikta ner i lite lugnare takt.

   Lycka till och tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera